Sivun näyttöjä yhteensä

20. helmikuuta 2019

Technology transfer




Teknologiansiirto vaikuttaa asialliselta otsikolta. Lukija pettyy. ”Teknologia” on aivan epämääräinen käsite. Se on vähän kuin ”tekniikka”, joka voi olla ruuvien kiertämistä tai viulun soittamista tai yhdellä kilpahiihtäjällä hyvä ja toisella ei erikoinen. ”Siirto” tässä yhteydessä johtaa melko varmasti lakimiehetkin ja jopa alan lakimiehet harhaan.

Tekijänoikeus ei näyttäisi liittyvän teknologiaan. Hyvin syin osittain samat henkilöt puuhaavat sitä ja patentteja ja yrityssalaisuuksia. Esimerkki: meillä Teknillisessä korkeakoulussa tietysti mietittiin rinnan matkapuhelimen kosketusnäyttöjä ja kuvakkeita. Molemmista käytiin erittäin suuria kansainvälisiä oikeusriitoja. Kosketusnäytön monia piirteitä oli suojattu patentein monissa maissa. Kuvake eli ikoni oli Microsoftin mielestä vain heidän käytettävissään, koska he olivat ostaneet sen Rank Xeroxilta.

Tuo ”ostaminen” oli sitä teknologian siirtoa. Liikkeenjohdon ja lakimiehen silmin perusongelmat ovat samoja kuin tämän viikon maailman kohtalonkysymys eli USA:n ja Kiinan mahdollinen kauppasota ja yleisemmin kaupalliset suhteet. Uutisissakin vilahtelee taustalla amerikkalaisten puhe ”meidän teknologiamme” varastamisesta, ja tänään kerrottiin, että Euroopassa ollaan kuitenkin päästämässä Huawei 5 G verkon markkinoille.

Tämän 5 G on jotain puhelimiin ja verkkoon liittyvää. Kysymyksessä on varovasti sanoen suurin kuviteltavissa oleva teollinen hanke maailmassa. Sen takana ovat tekoäly ja siis kaikki todellisuudessa mahdolliset toimet esimerkiksi ilmaston muutosta ja eri energiamuotojen (ydinvoima, tuulivoima jne.) kehityksessä. Elävöitän väitettäni puolifantasialla: parin vuoden kuluttua pikkulapset voivat ampua kännykällä alas tämän hetken suurvaltojen risteilyohjuksia. En liioittele.

”Siru” eli mikropiiri, nyt integroitu mikropiiri, oli aluksi ydinkärkeä kuljettavaan ohjukseen liittynyt sotasalaisuus, mutta pian huoneellinen kallista lasia ja rautaa, kuten radioputket, oli korvattu transistoreilla jne. Nyt sinä, lukija, kuka lienetkin, kannat mukanasi muutamia satoja tuhansia mikropiirejä, mutta luultavasti enemmän. Esimerkki: pankkikortti (maksukortti).

Jos haluat tuhahtaa korteille ja kännyköille – varmaan viimeisen kerran jouduin haromaan ja yhdistelemään vanhoja ammatillisia tietojani, kun kysymys oli silloin geeniterapiaksi nimittämiemme teollisuustuotteiden yksinoikeuksista. Ainakin toinen diabetes on jo sekä hoidettavissa että parannettavissa. Sairaan haima saadaan korjaamaan omat informaatiovirheensä eli riittämätön toimintansa. Se on iso kysymys, saako jokin lääketeollisuuden jättiläinen valmistaa ja hinnoitella tuon ”lääkkeen” yksin vai ei. Eikä patentti ole ydinkysymys, vaan teknologia, kemia ja biologia, joka kuuluu välttämättömästi tuon ”lääkkeen” valmistamiseen.

Luultavasti moni ei tuhahtele lääkkeelle, joka on pelastaa hengen tai ainakin arvollisen elämän.

Kun määrittelin professuurini alaksi informaatio- ja teknologiaoikeuden, taustalla oli muun muassa tällaista. Ja näiden näkymien takia puuhasimme siellä Kaliforniassa yliopistoilla.

Olitteko siis ajatelleet hoitokoteja ja niiden ongelmia juridiikan kannalta? Ette. Eivät ne itsekään olleet. Hoidon räätälöinti asiakkaan tarpeita vastaavaksi on erittäin vaikea ongelmavyyhti. Henkilökunnan lisääminen on halvin hätäkeino. Nyt pitäisi kehittää työkaluja ihmisille. Vanhat eivät toimi.



16 kommenttia:

  1. Tekniikka ja teknologia tarkoittavat ihan samaa. Toinen on vaan lainattu saksasta ja toinen myöhemmin englannista ja kuulostaa muka hienommalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei. Myös saksassa on sana ’Technologie’ ja toisaalta englannissa ’technics’. Sanojen merkitykset menevät kyllä jonkin verran päällekkäin, mutta ’teknologia’ viittaa varsinaisesti valmistustapoihin. ’Tekniikan’ merkitys on laajempi.

      Poista
  2. " ... Tekijänoikeus ei näyttäisi liittyvän teknologiaan. ... "
    Mutta eikös kaikkea teknologiaa jossain vaiheessa (= hyvin nopeasti) varasteta? Eli se siitä ja tekijänoikeuksista?

    Kun tätä varastettua patenttia 'uudistaa', silloihan se on ihan toinen. Ai miten uudistaa? No, esimerkiksi... (tosin tämä on huono esimerkki, erittäin huono esimerkki!)


    ... joskus 1970 -luvulla leipomoihin (kuten muihinkin vastaaviin paikkoihin) tuli ankara hintasulku. Esim. normaali ranskanleipä sai maksaa korkeintaan 32 penniä/kpl. (huom! hinta ihan hihasta vedetty!) Tämä ei kaikkia PK-leipomoliikkeitä tyydyttänyt, päin vastoin, niinpä joku keksi alkaa myydä "erikoisranskanleipiä". Jotka maksoivat noin 42 penniä kappale. Viranomaiset tietysti ihmettelivät - sekä pitkon hintatasoa että sitä "erikoisuutta" - niin yrittäjä sanoi että "ennen me heitettiin tää pitko uuniin vasemmalla kädellä, nyt me heitetään se oikealla... se siinä on erikoista".

    Taitaa olla kommunistien juttuja vaan tämmöiset? Maata kaivat jalkojemme alta. Muutenkin siihenaikaan pienyrittäjiä pitivät pilkkanaan, pahuksen stalinistit. Mutta eivätpä pidä enää, perke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teknologian alkutaivalkin on yhtä varastamisen ketjua. Materiaali riistetään kyseenalaistamatta minkään valtakunnan oikeuksia. Siinä sivussa tuhotaan eläväisen elämät pienintä vesikirppua myöten. Nimenomaan sen vesikirpun, jota kuuleminen olisi ennen kuin kalliopora alkaa hopeasiintymien yllä jyrskyttää.

      Ihan sama jo robotiikan lopputaipaleella, kenen taskuista patenttioikeudet löytyvät!

      Pentti Linkola, jos surultaan kykenee, voi nyt hautaan kaatuessaan näyttää pitkää nenää tälle ihmisruljanssille; "...mitäs minä teille kaikille tolkutin näiltä vuosi vuodelta heikkeneviltä Vanajaveden jäiltä...!"

      Mutta mitäpä silläkään pitkällä nenällä kun emme me kallista korvaamme edes 15 tuhannelle tiedemiehellekään jotka kalastajan kanssa samaan tulokseen ovat tulleet. Tai että sellunkeittäjät havahtuisivat juuri esitettyihin tutkimuksiin, kuinka mieletön onkaan 80 miljoonan hakkuukuution tavoite Suomen risukoista! (Metsiähän meillä ei enää ole, älkää tulko muuta väittämään suurten kuusten juurella syntyneelle!)

      Kuusesta tulikin mieleeni: Tiesittekö, että tänä keväänä aloitetaan Kittilän Suurikuusikon kultakaivoksellekin samankaltaisen purkuputken kaivamiset Loukisjokeen ja sitä pitkin suojeltuun Ounasjokeen kuin minkä jykersivät Talvivaarasta Nuasen järveen? Molempien kaivosten jätevedet päätyvät lopulta saman meren pohjukkaan ja lopulta kaikkien iloksi ja murheeksi pitkin Ruotsin ja Suomen aluevesiä ja lopulta golfvirtojen vaikutuspiirissä kaikkialle planeettamme ihanan sinisille ulapoille. Aina sinne saakka, jossa käsiään pesevät ja pyydystä- ja päästä-hupikalastusta harrastavat hyvinvoinnin ja voitontavoittelun kyynistämät "liike"miehet (ja -naiset), elikä ne, jotka pelimerkkinsä tästä kulutushimomme loputtomuudesta nyhtävät.

      Kiittäkäämme siis Markkinavoimat-jumalaamme jota jo niin palvomme älyvehkeitämme sivellen. Tässä jäävät rukousnauhojen hivelyjen vaikutukset toiseksi.

      Poista
    2. AD Valto Ensio

      Mietin vain: Hakkuut 80 milj. mottia ja kasvu 110 milj. mottia vuodessa, nettokasvu 30 milj mottia joka jumalan vuosi. Missä se ongelma tässä oli?

      Metsää ei nimittäin voi museoida. Sen elämää ei voi pysyättää. Se on liikkeessä koko ajan. Ensin se aikansa kasvaa ja sitten se lahoaa ötököiden saaliksii ja puskee hiilensä ilmaan sen sijaan, että se hiili varastoitaisiin esim. puurakentamiseen, puulla korvattaisiin fossiilista muovia tai edes hakkuujätteen energia hyödynnetteäisiin lähienergiana. Hoitamaton metsä puskoituu viidakoksi, missä mikään ei kasva.

      Suomen metsien CO2-nielu on 30 milj. tonnia per vuosi ja Suomen päästöt ovat 56 milj. tonnia ennen tuon nielun vaikutuksen huomiointia, joka siis puolittaa päästöt.

      Ennen kuin teemme vallan kollektiivisen itsemurhan tällä Suomessa, itsemurhan, jolla ei ole mitään havaittavaa vaikutusta mihinkään, kannattaa satsta vähän siihen, että reippaat hiilenpolttajat kuten vaikka Saksa ja Puola (Kiinasta ja Intiasta puhumattakaan) tekevät myös jotakin, vaikka pientäkin. Sillä nimittäin olisi ihan oikeaa vaikutusta. Tilastoista näkyy, kuinka paljon Suomi on jo tehnyt. Edellä ollaan.

      Ei meitä kukaan huomaa vaikka kuinka innolla hyvesignaloimme ja moraaliposeeraamme. Ja jos oikeasti pannaan metsäteollisuus kiinni, moni eläkkeenauttija ja muu yhteiskunnan varoin elävä hämmästyy tilipäväivänä kovasti.

      Poista
    3. Muuten taitavat pienyrittäjät pitää pilkkanaan pahuksen stalinisteja. Mutta ei niillä taida sen paremmin pyyhkiä kuiten

      Poista
    4. Iikka H. (nyrkkijumala)perjantaina, 22 helmikuuta, 2019

      Edustatte katoamassa olevaa katsantokantaa joka tulee elvyttää ja fuusioida kolmevuotiaiden mieliin lujasti ja pikimmiten.

      Mikäli tieteen edistyminen kohottaisi eliniänodotteen 1500 vuoteen kuinka kohtelias olisi ihminen maapalloa kohtaan?

      Työhypoteesihan tämä, toki, mutta nollatoleranssi typeryyttä kohtaan on tuhoisaa. Hyvä kuri on opastava, ohjaava, neuvova. Siispä ensisijaisesti neuvoin, ohjein ja kehoituksin. Olemme paljon kaitsijoina. Pidättäkääpä henkeänne 60 sekuntia mikäli olette eri mieltä ilmastovartiomiesten hälytyksistä. Tieto on jo riittävä ja nyt on ns. kusiset paikat.

      Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen kuten mottasi Paasikivi ja oli muutenkin inhottava ihminen. Tahdon olla paasikiveläistäkin paasikiveläisempi mutta joudun tyytymään eduskuntatalon portailla osoittamaan mieltäni perjantaisin 9-12, toistaiseksi.

      Perkele.

      Poista
    5. Ad ad, Matias K.

      Olen ymmärtänyt, että kokemuksemme, lukeneisuutemme (=tavasta lukea ja ymmärtää lukemamme) ja johtopäätöksemme maapallon monimuotoisuuden uhanalaisesta tilasta ja sen elämän tulevaisuudesta yms. (myös mm. pikkuisen lillukanvarren, Halla-ahon ajamasta politiikasta) ovat hyvin kaukana toisistaan, mutta jatkan dialogia vielä, enkä vain viimeistä sanaa sanoakseni tai turbaania tuulettaakseni.

      Et sitten ole kuunnellut tai lukenut jo aiempien, katastrofia enteilevien uutisten (mm. 15 tuhannen elonkehän tilaan perehtyneen tiedemiehen tutkimuksia) jatkona "juuri tulleita uutisia" tutkijoiden tekemistä ”kestävistä” tavoitekuutoista? Ne kertoisivat sinullekin yksinkertaisuudessaan, että hakkuut pitää puolittaa 80 miljoonasta kuutiosta ja sieltä löytyvät myös perustelut päälle.

      Totta kai olet oikeassa kun puhut vain omasta ja lajimme puolesta ymmärtämättä niitä "ötököitä", tai että ylettyisit ajattelemaan vesikirpun merkitystä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä. Edustat täälläkin vain normi-ihmisen ajattelua, et sen kummempaa. Luin juuri Kainuun Sanomistakin, että suurin osa niiden kunnaiden omista, tulevista eduskuntaehdokkaista kannattaa samoja hakkuutavoitteita ja silloinhan ei olla asialla tiedon perusteella vaan kysymys on vain äänestäjien mielipiteistä.

      Elämän merkitystä matemaattisesti ja luontoa vain yhden lajin käyttöön haluaville ja hyödyntäville metsätkin ovat vain neliökilometrejä ja kiintokuutioita, sellua ja niiden tuotoilla ihmistä liikuttavaa, tuhoavaa rallia.

      Se ”tilipäivän” hämmästys tapahtuu meille kaikille juuri näillä keinoin, joilla tulevaisuuteen yhä vain kursalletaan. Nyt juuri lillutaan kuin sammakot hitaalla tulella kuumuvassa vesipadassa, pitäisi hypätä jo, mutta miten sitä enää...

      Ps. Me eletään samaa maapalloa saman elonkehän piirissä ja täysin samoin ehdoin olipa sijaintimme ja väkimäärämme mikä tahansa.

      Poista
    6. Tuosta Matias K:n näkemyksestä, että metsä pusikoituisi hoitamattomana kuoliaaksi olen vahvasti eri mieltä. Vaikka itse omistankin perintömetsiä, joita olen hakannut jo 40 vuotta. Ei ne hehtaarit jotka olen jättänyt luonnontilaan, ole lopettaneet kasvuaan. Purolaaksoja, joissa on komeita kuusia joista ei kädet yllä ympäri lähellekään, ja vanhimpia kaatuneena maapuiksi. Eihän sieltä ole helppoa mennä läpi, muttei tarvitsekaan. Olkoon eläinten alueina ne, jäljistä päätellen vilinää riittää talvisaikaankin, enemmän kuin kasvatusmetsissä.

      Sekametsästä tykkään eniten. Haapa, raita ja pihlaja ovat hienoja puita.

      Poista
    7. Valto Ensio tuntuu panevan suuhuni/ päähäni ajatuksia, joita sieltä en itse löydä. En usko että tarkoituksella, vaan vain sen itse minusta luomansa kuvan perusteella, jolla ei ole paljon tekemistä todellisuuden kanssa. Noinhan me ihmiset toimimme. (Ei minulla ötököitä eikä laajassa mielessä kestävää taloutta vastaan mitään ole. Päin vastoin, olen niiden suuri tukija ja kannattaja. Metsä on minulle ensijaisesti muuta kuin taloutta, mutta osin taloutta myös.)

      En jatka tuota tässä, koska riittävän analyytinen ja faktapohjainen keskustelu ei näihin kommenttiruutihin mahdu.

      Anonyymille puskoitumisesta. Omistan itse myös jonkin verran metsää, joten tiedän minäkin tästä jotakin. Olen tarkoituksella säästänyt joitakin kohteita pitkäaikasesti ja mukavilta ne toisaan näyttävät, kun jo lähtökohta on ollut sopivassa tiheydessä. Ja varmaan vielä kymmeniä vuosia näyttävät mukavilta.

      Mutta toisaalta sekin on nähty, että hoitamaton taimikko täyttyy heti noin 20 - 30 sentin välein olevista lehtipupuun vesoista. Tällöin on selvää, että mikään niistä ei saa tarpeeksi valoa, latvusta eikä vihreää niin, että se pystyisi yhteyttämään ja kasvamaan. Puhumattakaan niistä hyötytaimista, joita kuviolla alunperin oli tarkoitus kasvattaa. Koko puska tukeehtuu omaan mahdottomuuteensa. Tämä hoitamattomuus on yksi suurimpia metsänhoidon ja myös hiilensidonnan haasteita nyt.

      Sama koske nuorta metsää ja vanhempaakin. Koivu vaatii puolet rungon pituudesta oksistoa ja vihreää, jotta se kasvaa ja mänty 1/3. Ylitiheä metsä tukehtuu, koska siellä puut eivät saa tarpeeksi valoa ylläpitääkseen kasvun edellyttämän määrään oksistoa ja lehtivihreää. Sekä kasvu että hiilensidonta loppuvat.

      Mutta tuthaanpa minä tietä tässä yritän opettaa, koskpa olette Kainuun Sanomista lukeneet muutaman rivin jutun, jossa joku yhden konstin "asiantuntija" raikkaasti takahuoneesta kajauttaa, että "hakkuut on puolitettava". Motiivinaan tietysti se, että pitää vetää kovaa linjaa, jotta erottatuu apurahojen hakujonossa.

      Meinaan, että kannattaa ehkä varmuuden vuoksi kuunnella jotakin toistakin asiantuntijaa.

      Mutta siis: Metsä ei ole joko-tai, vaan se on sekä-että. Ja sen lisäksi vielä paljon muuta.

      Poista
    8. Matias K.

      Tuskinpa minä sinun päähäsi yhtään mitään kuskaan ja vielä vähemmän olen tekemisissä suusi sanoitusten kanssa. Aktiivinimimerkillä kommentoijana olet itse luonut sen kuvan, jonka muut näkevät.

      Saman sanon itsestäni. Käsitystä todellisuuden henkilöstä Valto Ensiosta voi toki käydä tarkentamassa muuallakin kuin vain täällä, mutta siitä viis.

      Niin nimimerkki Matias K.:lla kuin todellisuuden henkilö Valto Ensiollakaan ei ole minkäänlaista valtaa vaikuttaa yhtään mihinkään. Vähiten ilmastonmuutoskysymyksiin tai metsien hakkuu(riisto-)tavoitteisiin tai niiden puolittamistarpeisiin.

      Enämpi vaikutusta ilmastorintamalla on omilla kasvoillaan esiintyvällä ruotsalaisteini (16 v.) Greta Thunbergilla.


      Ps. Luetun ymmärtämisestä edelliseen kommenttiini viitaten: Kainuun Sanomat ei ole lukemistoani kun tietoa tahdon. Kerroin nimenomaan po. lehdestä poimimani tietyn jutun ja sen käänteisen pointin jauhettavana olevaan asiaan. Se oli pelkkää masentavaa tietoa ”kansan syvien rivien” tiedottomuudesta ja jonka edessä vaalien edellä kansanedustajaehdokkaat mielinkielin kumartelevat.

      Poista
  3. Justiinsa.

    Mummonosturi on tekeillä, tosin teoin.

    Pikku Apulaisten pääppösriitävyydestä kiikastikin, rahtusen.


    Kiitollis-päättäväinen

    I. H.

    VastaaPoista
  4. "Elävöitän väitettäni puolifantasialla: parin vuoden kuluttua pikkulapset voivat ampua kännykällä alas tämän hetken suurvaltojen risteilyohjuksia. En liioittele."

    Varmaan myös Hornetit.Tai sitten niiden lentoonlähtö voidaan estää droneilla.

    VastaaPoista
  5. Tosiaan, tulevaisuus ei ainoastaan ole mielikuvituksellinen vaan vielä mielikuvituksellisempi kuin pystymme kuvittelemaan ja Einsteinin suuhun saa panna vaikka mitä. Sehän kuoli.

    If you think education is expensive, do not mess with ignorance, it's contagious.

    Military intelligence is a contradiction in terms.

    Fruit flies...

    Älyvaatteet säätävät kehon lämpötilaa, estävät virusten leviämistä, jäykistyvät iskusta ja määrätään pakollisiksi alle 12 vuotiaille.

    Ihmiskunta asuttaa seuraavan planeettansa ja ottaa mukaansa tärkeimmän keksintönsä, tuloveron.

    Virtuaalikehoon pysyvästi muuttanut henkilö murhaa merkittävän vaikuttajan ja lainsäädäntö jää kauas taa.

    Parviälyn tutkimus vrt. kantasoluhoidot...

    Fiddlesticks! (sama venäjäksi, käänt. huom.)

    VastaaPoista
  6. Tuosta Etelä-Pohjanmaan maakuntaviestistä vielä. Minun muistini mukaan Evijärvi oli pitkään ihan kärkikunta. Sieltä kun lähti monta Tampion veljestä sauvomaan, niin muilla ei olut paljon nokan koputtamista.

    Mielenkiintoista että sukunimi Tampio ei näytä kuitenkaan olevan evijärvinen. Olivatkohan Karjalan evakkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampioita on ainakin Kuhmossa ja Sotkamossa.

      Poista