Sivun näyttöjä yhteensä

28. helmikuuta 2019

DenonMediaserveri on juuri sopiva lahja 70-vuotiaalle. Se nököttää stereoiden päällä. Ne ovat ne stereot, B&O, jotka olivat liian kalliit jo 23 vuotta sitten. Urkupillin näköiset aktiivikaiuttimet olivat taannoin huollossa. Toisen kartiossa oli repeämä ja molemmat olivat rutussa. Laite toistaa pädin kautta suoraan Spotifystä.

Mustarastas ei nyt uskalla lentää edes lähelle taloani. Toisin kuin minä se ei pidä Alban Bergin orkesterikonsertosta eikä edes Prokofievista.

Kuten lukija ei voi muistaa, toimitin väärälle radiokanavalle eli kakkoselle yöradiota keksittyäni tekijänoikeudellisen kikan. Silloin klassikkojen 25 vuotta vanhemmat äänitteet sai soittaa ilman teostokorvauksia. Pena Kemppainen, ammattitoimittajana Stig Framåt ja päällikkönä Olli Alho sallivat tämän kaiken.

Rikoimme sääntöjä. Kannoin repulla tavaraa levystöstä kotiin ja valikoin yöllä viisi tuntia soitettavat levyt, tein listat ja vein takaisin. Kaikenlaista tuli kopioiduksi myös omaan käyttöön. Ohjelmapaikan nimi oli Eine kleine Nachtmusik.

Väkisin siinä oppi tallennetun klassisen musiikin historiaa. Sitä perua on muun muassa käsitykseni, että Leopold Stokowski, tämä Fantasiassa mukana ollut Disneyn suosikki, oli myös yksi vuosisadan kapellimestareista. Nyt asia on helppo tarkastaa, koska jopa ennen sotia tehdystä levytyksistä on myös suoratoistopalveluissa putsattuja versioita.

Konserttimusiikin puolesta sanon sen, että sitä kuunnellessa on poissa muusta pahanteosta. Ääniradion puolesta sanon, että sieltä tulee nykyisin paljon parempia musiikkiohjelmia. Lisäksi tuossa Denonissa on internetradio, mutta kun en ole lainkaan totuttanut itseäni taustamusiikkiin, en oikein osaa asettua toisten tekemien valintojen armoille.

Duetto on sitä vastoin hyvä ajatus. Kirjoitan, musiikki soi. Jos niin oudosti kävisi, että joku kirjoittaisi joskus rivin tai kaksi esimerkiksi runoistani tai näistä blogeista, olisi helppo päätellä, mitä kirjoittaja on kuunnellut tekstin ympäriltä.

Yhden kerran oli tilaisuus järjestää ammattilaisten kanssa pikku konsertti, jossa toiset ammattilaiset esittivät runoja ja toiset siis musiikkia. Kiinalaisista runoista minulla olisi valmis paperi. Ei huilua! Oboe. Li Baolle varovasti soitettu vaskipuhallin.

Mystiikka on tällä hetkellä poissa muodista. Silti: omien tajuisuuden tilojen manipulointi on aika helppoa, ainakin jos on talossaan yksin ja on aamulla jo nähnyt, että viidessä puussa on kolme lintua.

Ennen sitä sanottiin itsesuggestioksi tai itse tehdyksi hypnoosiksi. 

Mahtoiko ennen olla sellaista raharuhtinasta, joka olisi voinut tuosta vain käskeä kokonaisen ison orkesterin soittamaan itselleen? Nyt on. Runsaat 100 vuotta sitten Manhattanilla oli yksityispalatseja, koska todellinen herrasmies ei mitenkään voinut edes yöpyä samassa talossa tuntemattomien kanssa, siis hotellissa tai kerrostalossa. Judt kirjoitti miettivänsä rautateiden historiaa. Hänestä suurin keksintö ei ollut höyrykone eikä metalliteollisuus, vaan junien opettama ajatus matkustaa yhdessä kaikenkarvaisten ihmisten kanssa, saman veturin kuljettamana, vaikka salonkivaunussa. Hänestä se oli demokratian alku, ehkä sosiaalidemokratian.

7 kommenttia:

 1. "Silloin klassikkojen 25 vuotta vanhemmat äänitteet sai soittaa ilman teostokorvauksia."

  Saa nykyäänkin. Gramex-korvaukset ovat sitten asia erikseen.

  Stokowski oli siitäkin loistava kapellimestari, että hänen mielestään musiikin tehtävänä oli elämänilon tuottaminen. Mikä ero johonkin Toscaniniin tai Karajaniin!

  VastaaPoista
 2. Mustarastaan laulu kuulaassa kesäillassa on kyllä niin hienoa, että Berg ja Prokofjev eivät pärjää alkuunkaan...

  VastaaPoista
 3. Paris Singerillä oli maailman ensimmäiset "autostereot". Hän rakennutti vaunut, jossa oli tilaa kuudella matkustajalle ja 32 hengen orkesterille.

  VastaaPoista
 4. Kaunis, sävyisä ja rauhoittava teksti, iso GIITU.
  Kun itse tänään aamuyöstä rakentelin "Arkkiatri"-blogiani, oli taustalla niin vaikean komeata musiikkia, että laitoin lähdekirjauksen.

  Sulkeudun suosioonne, Lapissa on tulossa hieno hankikanto ja viime yön revontulet olivat kuin Brahmsin lied.

  VastaaPoista
 5. Minulle kyllä kelpaavat Klassista kahteen, Faunin iltapäivä, Välilevyjä ja RSO:n konsertit ynnä muut taustamusiikiksi, kun vain muuten sopivat päiväjärjestykseen. Eija G

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riston Valinta, sivumennen huomautettuna.

   Kuulolla Kunnaksen Ilkka

   Poista
 6. Yöklassinen, Näistä levyistä en luovu, Lauantain toivotut levyt, perjantain iltakonsertit, Jazzlegendat Suomessa: arkistot aukeavat, Narrin aamulaulu (huomenna 10.3. Kalevi Aho).

  VastaaPoista