Sivun näyttöjä yhteensä

7. helmikuuta 2019

Intellektuelli IIINiilo Jääskiseltä kuulin, että nyt kotimaassaankin unohtumassa olevien paikallissankareiden nimittäminen EU-tuomioistuimen jäseniksi on saa

”Intellektuelli”, jota nyt jankutan Tony Judt -vainajan tekstien uudelleen lukemisesta innostuneena, on sama asia kuin kyky käsitellä tietoa ympäristöstä, vaikka ne olisivat niin sanottuja ulkomaita, ja muokata sitä eteenpäin.

Jutellessamme Jääskisen kanssa viimeksi mm. jalkapallosta ja ikonitaiteesta vihjailin muistoja ajoista, jolloin kielitaito ja kiinnostus katsottiin pahaksi haitaksi virantäytössä esimerkiksi juristien ja historiantutkijoiden maailmoissa.

Eilen René Magritten näyttelyn pressitilaisuudessa näin yhteyden Tinttiin ja komisario Maigretiin. Magritte siis oli belgialainen, ei ranskalainen. Ja EU-tuomioistuin on Luxemburgissa.

Judt oli Englannissa syntynyt juutalainen, joka väitteli kommunisteista Etelä-Ranskassa ja siirtyi sitten opiskelemaan mm. tsekin kieltä päätyäkseen itse julkiseksi intellektuelliksi USA:n sisäkehälle. Hän kirjoitti hätkähdyttävästi intellektuellin vastuusta maailmassa, jossa intellektuellit itse pitävät itseään myyntimiehinä ja -naisina, joiden kauppatavaraa ovat he itse.

Judtin ”Postwar” eli Euroopan historia vuodesta 1945 on tärkeimpiä ja onneksi se osoitetaan keskeiseksi avaimeksi Suomen historiaan alan yliopisto-opetuksessa. 

Suomi on löydettävissä vain ulkomailta. 

Tämä minulla on joidenkin populistiryhmien aatteita vastaan. Teknisesti: systeemiä ei voi kuvata tyydyttävästi systeemin sisältä. Epäteknisesti: tynnyrin sisältä ei näe tynnyriä, vaikka sen kylkeen kovertaisi reiän.

Halu sulkea rajoja ja estellä tulijoita on pelon merkki. Siihen on suhtauuttava vakavasti. Monen mullistuksen pohjalla on pelko. Että eristyminen auttaisi, siihen en alkuunkaan usko.

Suomalainen perinne on merkittävien intellektuellien katseen lyhyt kantama. Älyalan kirjailijoita ja historioitsijoita voi käyttää esimerkkinä. En muista että Haavikon, Meren ja Paasilinnan tuotannosta löytäisi esimerkkejä, joihin vedota vakuutellessaan saksalaiselle, ranskalaiselle tai britille, että meillä on merkittäviä älyn käyttäjiä, jotka osaavat vaikuttaa. Hämmästyin itse, että kansainvälisyydestään kuuluisa Donner kuuluu samaa listaan. Parhaimmillaan, esimerkiksi Ingmar Bergmania miettiessään hän on ruotsalainen. Ja ruotsalaiset ja tanskalaiset ja norjalaiset vaikuttavat maailman mieleen muuallakin kuin kirjallisuudessa. Myrdalin puolisot olivat perikuvallisia akateemisia älykköjä, joiden kirjoja oikeasti luettiin siellä missä kirjoja luetaan.

Ajattelun alueella tilanne on toinen kuin esimerkiksi urheilussa, joissa ainakin eurooppalaisittain tuntuvaa kärkeä todella on. Leimaavan ja tässä pelkästään ilkivaltaisesti käyttämäni intellektuellin leima ei nähdäkseni koske kovaa tiedettä. Niinpä ei auta, että meillä on tietotekniikassa, biologiassa ja matematiikassa kovaa tasoa. On maamme löyhä, on.


21 kommenttia:

 1. Mitähän tuossa kesken jääneessä ykköskappaleessa on tarkoitettu sanoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaus: loppu kuuluu "saamassa jatkoa."

   Poista
 2. Gunnar ja Alva Myrdal olivat vaikutusvaltaisia kansainvälisiä älykköjä, nobelisteja molemmat, mutta eivätpä osanneet kasvattaa omia lapsiaan ainakaan poikansa Janin mielestä, vaikka Alvan piti olla lastenkasvatuksen ja perhepolitiikan asiantuntija. Kirjassaan "Barndom" Jan, ärhäkkä yhteiskunnallinen äärivasemmistolainen keskustelija, paljastaa katkerana lapsuudestaan monenlaista tapahtumaa.

  Alvalla oli periaatteena viettää määrätyt minuutit päivässä jokaisen lapsensa kanssa, ja senkin Jan koki loukkaavana. Kerran Gunnar huuteli työtoverilleen, että tule jo, johon Alva: "Darling, just five minutes left." Äidinrakkaus oli kortilla.
  Jan oli yökastelija. Kerran hän oli nukahtanut ruokasalin designatulle tuolille ja nahkaistuin kastui. Siitähän ei hyvää seurannut. Ingmar Bergmanille pantiin märän yön jälkeen punainen hame päälle, jolloin kaikki näkivät: taasko se sen teki!

  12-vuotiaana, muistaakseni, Jan meni kerran yksin isänsä luokse New Yorkiin. Kukaan ei tullut vastaan lentokentälle, pojalla ei ollut rahaa, ja niin hän sai kävellä koko pitkän matkan kotiin. Ai, hei, Gunnar sitten vain totesi, oli unohtanut koko jutun. Kiireisillä vanhemmilla oli mielessään monia tärkeämpiä asioita. Sisaruksilla ei tosin ollut yhtä ikäviä muistoja, mutta Jan taisi olla nuorin, ja ehkä herkin.

  Yhden Gunnar Myrdalin kirjan tulin lukeneeksi nuoruudessani. "An American Dilemma" avasi kyllä silmiä mustien asemasta yhteiskunnassa. Eija G

  VastaaPoista
 3. Olemme toki kaikki lukeneet kasapäin suomalaisten tekijöiden ja tutkijoiden tärkeitä ja ohittamattomia teoksia. Mutta on perin harvinaista, jotta lukukokemuksen päätyttyä syntyy tunne: tämä pitää saada käännetyksi suurille eurooppalaisille kielille. Muutama kuitenkin: Ilmari Susiluodon teokset neuvostotieteestä. Ehkä pari Heikki Ylikankaan teosta. Ihailen Markku Kuisman elämäntyötä, mutta ei löytäne lukijoita muualta. Henrik Meinanderin kirjoja kannattaisi yrittää tarjota muualle. Ruotsissa ei olisi edes kielimuuria. Kaunokirjallisuudessa Veikko Huoviselle jos kenelle olisi suonut laajan kansainvälisen lukijakunnan. Pidän tätä jonkinasteisena menetyksenä maailmankulttuurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikko Huovinen itse kirjoitti jossain lyhyessä kertomuksessaan siitä, miten joku hänen teoksiaan kääntänyt, olisiko ollut puolantaja, oli hänelle kommentoinut, että Huovisen tekstin kääntäminen oli vaikeaa, koska Huovisen metsään ja maaseutuun liittyvälle sanastolle ei oikein löytynyt vastineita kääntäjän kielestä.

   Poista
  2. Kiinnostava ja uskottava tieto. Veitikka on muuten julkaistu puolaksi. Näin ainakin muistelen.

   Poista
 4. Myrdalit olivat sosialidemokratian ja eugeniikan ("Befolkningsfråga") ideologeja.Kulkuripoikansa Jan taas Pol Potin ymmärtäjä.Älykköjä...

  VastaaPoista
 5. Olen pettynyt. Eikö tässä blogissa pitäisi olla keskustelu hieman älyllisemmällä tasolla kuin Hesarin "intellektuelleilla"? Miksi blogisti toistaa samoja latteuksia jotka kuka tahansa täysjärkinen näkee vääriksi kun pohtii asiaa 30 sekuntia?

  Tietenkin sulkeutuminen on merkki pelosta. Mitä sitten? Miksi pelko olisi huono asia? Joskus pelko on tervettä. On tervettä pelätä vaikka korkeita paikkoja tai nopeasti lähestyviä autoja. On näätämäistä nälvimistä pilkata ihmisiä siitä että he pelkäävät.

  Pitäisi vähintäänkin osoittaa, että pelolle ei ole aihetta. Sanoin osoittaa. Ei riitä, että väittää että näin on, kuten HS ja blogisti yleensä implikoivat.

  Populismi ei ole "oikeassa", populismi yksinkertaistaa. Populismi on heiluriliike toiseen suuntaan, liberaalien tekemien ylilyöntien jälkeen. Se on täysin väistämätön vastaliike, koska intellektuellit eivät ole halunneet ottaa huomioon niitä asioita joita populismi nostaa esiin.

  Sivistyneessä...ei, korjaan, terveessä yhteiskunnassa kävisimme rationaalista keskustelua ongelmista, jonka jälkeen ne korjattaisiin, ja populismi olisi mahdotonta koska sille ei olisi tilausta.

  Populismi on seurausta sille, että ongelmia vähätellään, piilotellaan, niille ei tehdä mitään, ja ihmisiä jotka ovat huolestuneita ongelmasta raadellaan. Riittää, että kertoisin työpaikan ruokapöydässä olevani huolestunut maahanmuuton ongelmista. Olisin samantien rasisti ja aika pian saisin työpaikaltani kenkää.

  Tällaisessa keskusteluilmapiirissä ei ole mitään muuta tapaa ratkaista ongelmia kuin populismi. Se ylilyönti joka populismista seuraa on niiden liberaalien, kuten arvoisa blogisti, syytä jotka ovat luoneet populismille tilan ja tilauksen.

  Tiedän, tiedän, liberaali väittää että pelko on seurausta siitä että populistit lietsovat pelkoa. Auttaisi, kunhan vain populistit hiljennettäisiin ("en kannata sensuuria, mutta...") ja ihmiset tutustuisivat enemmän vieraisiin kansoihin. Nämä eivät vaan yksinkertaisesti ole yhtäpitäviä faktojen kanssa. Arkipäivän rasismi on kaikkein voimakkainta niissä kaupungeissa ja kaupunginosissa joissa joudutaan oikeasti tekemisiin vieraiden kulttuurien kanssa. Kuten nyt olemme Oulussa havainneet. Unohtamatta sitä, että yhä on jäänyt toteennäyttämättä että peloissa ei ole perää. Liberaali on käärme, joka ei koskaan suostu sen toteennäyttämiseen.

  Alkeellisintakaan talpudenhoitoa ei voi tehdä, jos ei ole yksikköä, jonka taloutta hoidetaan. Se on aivan A ja O. Siksi vain terroristi joka yrittää tuhota yksikön, hyökkää yksikön taloudenhoitoa vastaan. Hän kyseenalaistaa yksikön legitimiteetin. Hän saattaa kyseenalaistaa syyn miksi yksikkö rajaa toimintansa sillä tavalla kuin se on tehnyt. Jne.

  Jos meillä olisi Suomessa yksikin intellektuelli, hänen olettaisi kiinnittävän huomion siihen, mikä älyllistä ja poliittista eliittiä riivaa, että he ehdoin tahdoin haluavat tuhota Suomea, tuota taloudenpitomme yksikköä. Jos QAnon-liike on oikeassa, kehityskulun syynä on eliitin tavoitteet ja keinonna systemaattisesti käytetty pedofilia. Toivottavasti Suomessa syy on jotain muuta. En enää kuitenkaan pidätä hengitystäni.

  Suomi on itsenäinen valtio ja itsenäisillä valtioilla on rajat sekä määritelmä sille kuka on kansalainen ja saa kansalaisen oikeudet. Jos liberaali haluaa olla tästä asiasta eri mieltä, hänen tulee perustella miksi tätä asiaa pitäisi muuttaa. Konservatiivin ei sitä tarvitse tehdä, koska kuka tahansa jolla on hitunenkin tervettä järkeä näkee että rajat ja kansalaisuus on naapurisopua hyvin tervehdyttävä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri mainoksen - tai mikä lie tietoisku - jossa jämerän näköinen äijä katsoi minua julmasti ja kehotti tarkkailemaan mitä naapurit puhuvat, ja ilmiantamaan heidät, sillä väärinpuhuminen on tässä maassa nykyään ankara rikos.

   Tätä päivää en olisi halunnut nähdä.

   Poista
  2. Kävin sukujuhlissa, jos nyt hautajaisista voi juhlina puhua. Tapasin koko joukon itseni näköisiä pallinaamoja, osan vanhempina ja osan nuorempina versioina. Ja lisäksi erinäisiä ihonväriltään ja kasvonpiirteiltään eksoottisemman näköisiä, saman äidin, isoäidin ja isoisoäidin jälkeläisiä. En nähnyt heissä mitään piirteitä jotka tekisivät heidät yhtään sen huonommiksi tai haitallisemmiksi yhteiskunnan jäseniksi kuin muutkaan paikalla olleet.

   Eräästä hyvin ongelmallisesta suvun jäsenestä oli kyllä puhetta. Henkilöstä, joka on tullut maksamaan yhteiskunnalle ja läheisilleen paljon. Ja tulee vielä maksamaan, kymmeniä vuosia. Hän on täyssisarukseni, ja vielä varsin samannäköinen kuin itse olen.

   Sitäpä mietin kotiin ajaessani.

   Poista
  3. Anonyymi: Juuri sinä olet se syy miksi rasistit tulevat pääsemään valtaan. Sen seurauksena tulemme näkemään hyvin raakaa kohtelua muunvärisiä kohtaan, ihan vain sinun takiasi. Toivoisi että tässä blogissa ei näkisi noin vähäjärkisiä kommentteja.

   Olet oikein malliesimerkki siitä mitä puhun yllä. Yrität leimata minua rasistiksi, koska sanon että valtiolla on oikeus päättää ketä se päästää maahansa sisään ja kenelle se maksaa sosiaaliturvaa. Jos sillä ei ole, se menee konkurssiin. Sillä mitä sanon, ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa.

   Kaikki ihmiset ovat silti samanarvoisia eikä minulla ole mitään eri värisiä tai eri kulttuurista tulleita ihmisiä vastaan. Olen asunut pitkiä aikoja monenlaisissa kulttuureissa. Toivotan muista kulttuureista tulleita ihmisiä myös Suomeen, mutta vain suomalaisten ehdoilla. Meidän ei tarvitse taipua muiden kulttuurien tapoihin, vaan Suomeen pitää päästää vain sellaisia jotka sitoutuvat noudattamaan ja arvostamaan meidän lakejamme ja kulttuuriamme.

   Koska sinä syytät minua ja kaltaisiani tavallisia järkeviä ihmisiä rasismista -- et siedä tosiasioista puhumista -- joudun kommentoimaan anonyymisti -- ja sen seurauksena ainoaksi vaihtoehdoksi suurimmalle osalle suomalaisista jää äänestää rasisteja räyhänhenkiä eduskuntaan. Siksi sinä olet suoraan syypää sille että seuraava Eduskunta tulee olemaan avoimesti rasistinen.

   Poista
  4. Yksittäistapauksiin ei kannata tuijottaa.

   Ikävä tosiasia kun on, että meille 90-luvun somali-invaasiosta alkaen Afrikasta ja Lähi-idästä tulleet maahanmuuttajat ja pakolaiset ovat raskas taloudellinen taakka maamme pallinaamaisille veronmaksajille.

   Tästä uskosta minut vieroittaa vain avoin tilastotieto ja kylmät numerot. Sellaisia ei tietenkään esitetä, ainoastaan käsky tukkia turpani ja kärsiä tai katua.

   Poista
  5. Kun tarkastelee asioita pidemmällä tähtäimellä, huomaa että väärä ja yksipuolinen uutisointi on mediassa, erityisesti Helsingin Sanomissa, niin järjestelmällistä, että se ei voi olla sattumaa.

   Lisäksi se on täsmälleen samaa kuin USA:n mainstream-lehdistössä.

   Pian valtamedian systemaattinen korruptio -- jossa välitetään päivän juttuaiheet poliitikkojen ja lehtien välillä -- tulee paljastumaan Yhdysvalloissa, ja meillä on täsmälleen samaa uutisointia, voimme alkaa kysymään, miksi näin?

   Mikä on se naru josta suomalaista mediaa ja suomalaista eliittiä vedetään?

   Poista
  6. En nyt kyllä ole kommentissani syyttänyt ketään tänne kirjoittajaa rasismista, vaan kuvannut ajatuksiani omasta suvustani, äitini hautajaisten jälkeen. Kaikki rasismiin liittyvä löytyy omien korvienne välistä. Ja millainen eduskunta tulee olemaan seuraavien vaalien jälkeen, sen päättävät kaikki äänestävät suomalaiset. Oma osuuteni vastuusta siihen asiaan on varsin pieni. Sen verran voin sanoa, että äänestyspäätökseni teen muun kuin ehdokkaan ihonvärin perusteella.

   Poista
  7. Pitihän se arvata. Kaltaisesi ihmiset eivät koskaan kanna vastuuta mistään tekemisistään, eivätkä edes puheistaan.

   Kirjoitit vastauksesi minun kommenttiini, joten kertomuksesi tulkitaan sen kontekstissa.

   Kerrot vain sivumennen, että eri väriset eivät olleet sukujuhlissa huonompia ihmisiä kuin muutkaan. Ja että kuinka joku suomalainen se vasta oli huono ihminen. Annat siis ymmärtää, että olisin väittänyt että eri väriset ihmiset olisivat jotenkin huonompia. Eli että olen rasisti.

   Näin se teidän narsistien vihjailu toimii. Siihen tulee vaan nyt stoppi.

   Olin ajatellut että en voi äänestää perussuomalaisia, koska siellä on oikeita rasisteja. Mutta kommenttisi sai minut näkemään, ettei minulla enää ole oikein vaihtoehtoja.

   Poista
 6. Fatalisti (viittaan intellektelli II ja III) on mustan veden äärellä tietäen, että se vain näyttää syvältä. Hän kahlaa siihen tietäen, että sen syvetessä riittää, että kahlaa rantaan. Aika tuskaton ("primum est non nocere") ratkaisu.

  VastaaPoista

 7. Laskeminen kyllä käy jos on numerot oikein -ne mistä laskea. Mutta jos sitten ruuti onkin vähän toista ja ammuksen pyöristys, niin ei käy. Tai osu. Rikastumisleikit tuottavat numeroita, pesäpallovetoja. Ellei sisu anna myöten astua sopupelikoppiin, niin voihan kerätä tilastoa huteista tai muuta ja muuttaa urheilu -onko e-urheiluksi. Kytkeä omansa vaikkapa veikkauspörssiin.

  Tätä sorttiahan on se Moneyball ilonpilaaja joskin hyvällä palkkiolla. Eilen oli FT:ssä juttua kuinka Lawers play "Moneyball". Seurataan tuomarista mikä häneen puree. Mihin ennakkotapauksiin hän on tavannut viitata ja näin luetaan hänen mieltään. Fantasiaa? Ei ole, ihan maksullista työtä sopimusvapauden, laajenevan raha-avaruuden eli siis biljoonien sirottumisrealityssä.

  Nordeasta sanoo Vallilan naapuri Finanssiryhmä (!) OP:n pääanalyytikko Antti Saari että "Nordealla on markkinatakaustoiminnan ja oman likviditeettisalkkunsa kautta suuri korkosalkku, minkä arvonmuutokset myös heikensivät tulosta." Höh.

  Markkinatakaustoiminta on houkuttelemista asiakas turvaamaan raaka-aineensa ostohinta asettumalla (Nordea siis) myymään sen uraanierän 3 kk päästä. Nordea suojaa vetonsa. Siihen Nordea hakee asiakkaistaan toisen, joka lupaa toimittaa tuolla hinnalla uraanierän 3 kk päästä. Molemmilta asiakkailta otetaan palkkio. Näitä tekevät jo robotitkin tuhkatiheään. Pitää vain kehittää ohjelmat algoritmit. Siihen Casper von Koskull investoi ja tekee siis pankistaan isomman sortin peliautomaattia.

  Palkkiot tulevat Nordealle. Siltä ne jaetaan bonuksina ja osinkoina. Molempia on piisannut ja pelit sofistikoituvat. Asiakaspakotusta ilmenee. Ellei hän suojaa rahanhinta, rating, pääsy yritysjärjestelyihin tms. vaaraantuu. Ja saahan vastapuolen mieskin bonusta. Näin onkin kaikki jo peruuttamattomasti kompromentoitu mikä haisee pesperiltä. Keltaliivit ehkä tarjoaa futuurisuojaa. Ja Trump. Hirvittävä vääntö on edessä elleivät jo dynastioituvat kosmopoliittiset uusfeodaalit luovuta.
  jatk.

  VastaaPoista
 8. jatk.
  Oma likviditeettisalkku on ostettuja velkakirjoja, joiden "ostaminen" on pankille toista kuin ulkopuolisessa maailmassa. Pankki henkäisee universiumme rahakehälaajennukseen uutta bittiä ja ne ovatkin ostovoimaa sille velkakirjan myyjälle olkoon alkunalkainen velkaantuja tai velkakirjan (arvoa eli arvopaperi) vain hetkellinenkin haltija. Ja joka välissä niitä palkkioita.

  Vuorokaudessa miljardeja ylt´ympäri ihmiskuntaa. Siis kun pankin ostotoimi = rahan valmistustoimi. Pankin ulkopuolella vastaava olisi ostajalle rahan vähentämistä.

  Tai ei ihan. Siellä on pankkisysteemin kokoinen toinen rakennelma "varjopankki". Siinä toimivat luotetut-PwCjne, ikäänkuin serfioidut tehtaat ja kauppaketjut osallisina. Ne antavat omia velkakirjojaan commercial papers, CP. Minun vipistä tehty paperi ei olisi rahaa, mutta Wärtsilän on. (Tai olisihan minunkin mutkan kautta jos pikalainayhtiöstä.) Sellaista vastaan voi ostaa mitä vaan, mutta ei jätskibaarissa. Jäätelötehtaan kyllä voisi.

  Keskiaikaista, ja artificial intelligence tietokonekoodia samanaikaisesti. Mitä sitten nuo arvonmuutokset jotka heikenivät tulosta. Miinustusta joo, mutta mille ja miksi niin ? Nordealla on isosti firmojen osakkeita holvissa ja Varmassa ja Sammossa lisää puhelinsoiton päässä. Tästä varallisuusvarastosta se lainaa liikemiesryhmälle, hedge fund, joka tekee toisaalla sopimusta saada entinen hinta osakkeesta, jonka näkee tai organisoi alenemaan. Vallilan slangilla shorttaamista.

  "Arvonmuutokset" suuressa korkosalkussa, johtuvat koron noususta Amerikassa ja leviämisestä systeemissä. Niinpä alempikorkoisesta vanhasta velkakirjasta saisi myydessä vähemmän, alta nimellisarvon ja ne siis heikensivät tulosta.

  Juuri mikään ylläolevasta ei ollut laillista ennen Wahlroosin ja Stadigh jr. pankkiuraa. He ovat seuranneet Barclayta Cityssä ja kautta pituus- ja leveyspiirien. Pakusta lumiesteiden rauhassa voin lukea saman jo ylimyksellisen kveekkarisuvun hienoa The Telegraph lehteä, josta varsinkin Ambrose Evans-Pritchard on meikää innoittanut. Tuskin on ihailijastaan ylpeä.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 9. Lainaan blogikirjoitusta " Suomi on löydettävissä vain ulkomailta. Tämä minulla on joidenkin populistiryhmien aatteita vastaan."

  Itse kuulun populistiryhmään. Tervetuloa maahanmuuttajat, Tervetuloa töihin Suomeen. Valitettavasti Suomen opiskellut nuoriso lähtee ulkomaille työntekoon, mutta Te olette tervetulleita ihonväristä riippumatta. Mutta valitettavasti ette korvaa poislähteneiden koulutustasoa.
  En halua kaikkia pakolaisia maahamme ilman perusteellista tarkastusta. Meillä on jo muutama sata SUPOn seuraamaa terrosristia ja tuhansia laittomasti maassaolevia.
  En halua että tuhannet Suomessa asuvat tytöt viedään ympärileikattavaksi maahan josssa turvapaikan saaneet lomailevat. En halua ghettoja Suomeen. En halua toissijaisia sharia-lakeja maahamme.
  Oliko edesmennyt Kari Suomalainen intellektuelli? Mielestäni oli.

  VastaaPoista