Sivun näyttöjä yhteensä

26. helmikuuta 2019

HS 1993



Joku keksi kysyä, pidänkö päiväkirjaa. Sanoin että en, mutta pääkirjaa kyllä.

Arvoton sanaleikki perustuu italialaiseen tai amerikkalaiseen kirjanpitoon, jotka kerran maailmassa kyllä opin. Tiesin että Taylorixilla saa selaamalla hiilipapereita saman tuloksen ja tiinpäätöksen tekeminen helpottuu merkittävästi. Mutta niissä Arvi A. Kariston kirjapainon menestystuotteissa, tilikirjoissa, tuli juhlallinen olo jo siitä, että niteen sivuihin oli painettu mutkikasta lainekuviota. Joissakin piireissä suosittu ikävien lehtien repiminen tilikirjasta näin ollen näkyi.

Luin pääkirjaani vuodelta 1993. Siitä muuten maksettiin rahaa. Otsikko oli Tänään maanantaina:

TAIVASKANAVALLA esitettävä thai-nyrkkeily eli kickboxing tuo ensi näkemältä mieleen akateemisen virantäytön. Kuva olisi vielä todenmukaisempi, jos potkunyrkkeilijöitä olisi kehässä useita ja myös erotuomaria saisi lyödä.
                Toinen mielikuva, jonka tämä jalo urheilulaji herättää, on markkinatalous. Tuntemattomasta syystä sekä markkinatalouden puoltajat että vastustajat ovat alkaneet pitää maailmaa pimeiden voimien temmellyskenttänä ja markkinavoimia samanlaisina luonnonilmiöinä kuin meteoriitteja.
                Markkinatalous olisi kuin Anianpellon markkinat rekiviisun kuvaamassa muodossa. Siellä juodaan ja tapellaan, harjoitetaan haureutta ja salavuoteutta, varastetaan ja petetään. Rahaa tärkeämpi apuneuvo on isot nyrkit. Kaupan on tunkkaisia jauhoja, homeisia vuotia, parkitsemattomia turkiksia, härskiä voita, mätiä kaloja ja matoista lihaa. Myytäviä hevosia on käsitelty tärpätillä. Poliisi on poissa ja vallesmanni nukkuu humalassa.

JOS MARKKINAVOIMIA haluaa välttämättä verrata luonnonvoimiin, olisi mietittävä niiden ekologiaa eikä pelkkää ekonomiaa, niiden aiheuttamia ympäristötuhoja ja niiden rauhanomaisesta käyttöä. 
                Painovoima toimii etevästi esimerkiksi koskivoimana. Termodynamiikan lait ovat moninaiskäytössä muun muassa polttomoottoreissa. Painovoimaa vastaan on viritetty taidokkaita rakennelmia keskiajan mahtavista kirkoista nykyajan riippusiltoihin. Termodynamiikan paineentasausten säätely on ollut höyrykoneen keksimisestä alkaen jokapäiväistä.
                Englannissa osakeyhtiöt olivat kiellettyjä suurimman osan 1700-lukua. Kiellon syy oli karvas kokemus keinottelutaloudesta, jonka englantilaiset olivat omaksuneet hollantilaisilta ja jonka huipennus oli taloushistorioiden kuvailema Etelämeren kupla. Osakeyhtiöt kieltänyt laki tunnettiin nimellä "Bubble Act". 

YÖVARTIJAYHTEISKUNTA, jollaisesta vanhat liberalistit haaveksivat, on arvattavasti ohi, mutta ellei valtio myy mm. kouluja, sairaaloita, armeijoita ja vankiloita yksityisille yrittäjille, sille jää silti merkittävä ja lyhyellä tähtäyksellä kannattamaton tehtäväkenttä, jota se itse on parhaillaan sekoittamassa turhanaikaisilla puheilla tavoitejohtamisesta ja tulosvastuusta. Nämä väärin käytetyt käsitteet on lainattu yksityiseltä sektorilta.
                Valtion keskeinen virka on keskittyä byrokratian ongelmiin. Byrokratia on informaatiovirtojen kontrollointia, ja sen keskeisiä toimintatapoja ovat hidastelu, peittely, formalismi ja mielivaltaisten ratkaisujen kätkeminen välttämättömyyden kaapuun, Tuota välttämättömyyttä nimitetään kernaasti voimassa olevaksi laiksi tai sitoviksi säännöiksi. Byrokratialla itsellään on taipumus kohdistua yhä vähemmän merkitseviin asioihin, jolloin merkitsevät asiat jäävät saalistajien armoille.

JUUSTOHÖYLÄ on viime aikoihin ollut puhtaasti pohjoismainen keksintö, jollaista saa turhaan etsiä muun Euroopan rautakaupoista. Kun se on niin kansallinen, siihen on tartuttu hanakasti. Juustohöylän kayttäminen valtion kulurakenteen karsimisessa tarkoittaa kuitenkin etukäteen tehtyä päätöstä olla puuttumatta tuhoisiin rakenteisiin. 
                Olisi tartuttava veitseen ja kirveeseen ja katsottava, mitä ilman tultaisiin toistaiseksi toimeen. Suurenmoiset organisaatiot kuten Venäjän keisarikunta, Saksan sodanjohto ja Itävalta-Unkari kukistuivat byrokratiansa kuluihin, kun taas Ison Britannian paljon parjattu hallinto oli maailman kaikkien aikojen kevein ja panoksen ja tuotoksen suhteessa tehokkaampi kuin mikään, mitä maailma on nähnyt ennen tai jälkeen.




16 kommenttia:

  1. Näitä juttuja odotettiin. Ajankohtaisuus ei näytä kadonneen minnekään.

    Montako aktiivisuustarkastajaa ja kuittien niittaajaa katoaisi jos perustulo tulisi?

    VastaaPoista
  2. Kirveen ja veitsen sijasta pitää ottaa silimä kätteen ja katsoa, mitä täytyy tehdä. Sitten eikun tekemään.

    VastaaPoista
  3. Kemppinen on vireessä, ellei peräti veteessä. (muin.suom.)

    I.H.

    VastaaPoista
  4. Ihailtavaa rohkeutta kirjoittaa ydinasioista omilla nimillään. Melkein on yhtä rohkeata kuin jos ryhtyisi arvostelemaan Suomen urheilupolitiikkaa ja urheilun valta-asemaa mediassa. Otsaa lattiaan.

    VastaaPoista
  5. Saisinko Paragonin. Vähennän tämän kaiken verotuksessa. Kiitos.

    VastaaPoista
  6. Hallinnon kulut eli kullinnon halut tuppaavat olemaan aika kovat.

    VastaaPoista
  7. Ennen unta lueskelen David Jonstadin Sivilisaation loppua jossa mainitsee mm. Joseph Tainterin, jonka mukaan sivilisaatiot ovat romahtaneet kompleksisuuden kasvuun. Ongelman ilmaantuessa (kansan kapinoinnin tai barbaarimuukalaisten estäminen) joudutaan lisäinvestoimaan kompleksisuuteen (lisää vartijoita tai ilmaisen leivän jakelua joiden ylläpito vaatii taas lisäresursseja...) ja kun tämä rajahyöty ei enää tuota riittävästi niin sivilisaatio romahtaa omaan kompleksisuuteensa. (Rooman valtakunnan, NL:n tai Mayojen romahdus).

    Uusi energialähde tai teknologinen innovaatio voi siirtää tuota romahdusta etiäpäin.
    Sote-uudistuksessa tätä on kuitenkin vähän vaikea nähdä tähän hätään. (Robotit ovat vielä liian kömpelöitä ja häiriöalttiita, nekin sortuilee omaan kompleksisuuteensa, kuten näemme "takavedettävistä" nykyautoista).

    VastaaPoista
  8. On kahdenlaisia juustohöyliä, yhtä siivua kerrallaan siivuttava ja monta pientä yhdellä vedolla uurtava tuotoksena raastejuustoa. Kumpi malli olisi köyhälle höylimpi valtion menoja höylättäessä? Aivan oikein. Riippuu timpurista joka päättää, millä kohtaa ollaan höylimpiä.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin torilla kaupan olevan kätevän kapineen. Kapiste on kuin syrjällään oleva juustohöylä jonka terät on kierretty n. 65° kahvan pituussuuntaa kohden, lisäksi niitä oli kaksi. Kuin toispuolinen kaksikkoteräinen veitsi joka leikkaa kaksi viilua yhdellä painalluksella. Toriväki saavutti heti piilottamisen tarpeellisuudesta mainittuani jyrkän yksimielisyyden.

      Poista
  9. Merkantilistien menyystä jäivät hyönteiset, madothan tulivat mainituksi.

    Matolaatikkoa marketteihin, paree uskoa että tulollaan on. Vielä kun joku vaivautuisi avaamaan tätä pihvin nykyistä sijaintia notta mihinä s'oon?

    Ihminen oli ennen luomakunnan herra, väitettiin. Nyt ympäristö tuomitsee ja pihvi syyttää, eläimellistä menoa.

    Oppimestari Nälkä ja kenraali Talvi.

    Sakemanni pärjää paremmin tällä kierroksella?

    Kerrostalot ovat asuinkelvottomia kaukolämmöttä.

    Sähkö on toistasataa vuotta vanha keksintö, kuinka on mahdollista että ennen pärjättiin ollenkaan?

    Huoltovarmuus. On siitä kirjoja.

    Sotamenyy: Joka toinen päivä hernesoppaa, välipäivinä kaalisoppaa.

    Pakastekuivattua ihmislihaa? Instantihmistä, lisää kuuma vesi?

    Soylent green is made of people.

    Kantaa harventaen selviytymisen eetos, totisesti. Emmekö hiukkasen harjoittelisi jo?

    Meinaten, eiks' se ala oleen aika. Eiks' tässoo verrytelty ihan tarpeeks jo?

    Tahkokivet ja kovasimet olis kovaa valuuttaa... näillä näppäimillä ei pidempää saarnaa pidetä joten se on morjens ja aamen.

    I.H.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muslimiterroristit eivä pelkää kuin yhtä asiaa: ihmissyöjäneekereitä.

      Poista
    2. Kommentaattori keulii.

      Poista
  10. Putin tuntee turkulaiset ja saksalaiset. Venäjä on tehnyt pitkän marssin nykypäivään - ja tyylillä. Tänä päivänä kaikki tiet vievät Moskovaan, Obaman sanoin Esson baariin - miten tässä näin kävi? Venäjä oli ainut, joka pystyi pistämän kovan kovaa vastaan ja haastamaan USAn maailmanjärjestyksen. Nyt maat voivat tukeutua Venäjään ja taustatukea Venäjälle antaa Kiina. Venäjä on noussut kommunismin tuhkasta, eikä byrokratia ole vielä jäykistänyt sitä. Olisiko Jukankin aika hankkia viisumi ja käydä katsomassa mihin on tultu.

    VastaaPoista