Sivun näyttöjä yhteensä

30. huhtikuuta 2018

ShigiriOlen kirjoittanut puukkojen ikiaikaisuudesta. Puukossa ei ole mitään erikoisen suomalaista. Pohjalaispuukon muuttuminen vähäksi aikaa koruesineeksi voi olla jäljittelyä – sotilaat kantoivat tikaria, ja nationaistinen vivahde, jonka vuoksi äärioikeiston edustajat kävivät valokuvassakin villapaidassa ja tuppipuuko lonkalla, on helppo selittää saksalaisella sotilasasulla. Jääkäreillä oli pistin vyöllä tupessa. 

Nyt näyttäsi että puukon ikä on selvillä. Ylen verkkosivulla (katso myös siinä viitattu http://www.sciencemag.org/news/2018/04/11000-year-old-statue-unearthed-siberia-may-reveal-ancient-views-taboos-and-demonsesitellään uudelleen ajoitettu 11 000 vuotta vanha mahtavan suuri puuveistos.

Arkeologit kirjoittavat jatkuvasti katsauksissaan, että teräviä pieniä kiviä eli mikroliittejä kiinnitettiin aseisiin, esimerkiksi keihäisiin nuoliin ja harpuunoihin. Näin varmaan tehtiin - mutta millä kalat avattiin ja riistaeläimet paloiteltiin?

Talteen saadussa esineistössä on runsaasti hienoja puukkoja, jotka ovat loivasti sahareunaisia. Muoto osoittaa, että niitä on ollut helpompi käsitellä varrellisina, joten varsi on ollut puuta.

Muinaisveistos on lehtikuusta. Niinpä sen kuviointi on tehty puun pintaan vetämällä, ei pelkästään työntämällä. Puuesineen tekijän perustyökalu lienee taltta, mutta veistäkin tarvitaan. Tässä tapauksessa poikkisyyhyn veistettäessä veitsi on parempi ja syyn suuntaan taltta. 

Veitsen yleismaailmallisuudesta todistavat muuten myös kangas ja turkis. Kumpaakaan ei oikein voi käsitellä muulla välineellä, ainakaan jos tarvitsee myös suikaleita.

Jos puukolle ja veitselle haluaa välttämättä löytää eron, yksieräinen eli puukon kaltainen on selvästi parempi turkkurin, suutarin ja teurastajan kädessä, koska peukalolla tukien viillosta tulee tarkempi.

Nyt löydettyä paljon vanhempia mammutinhampaasta tehtyjä Venuksia ja muita figuriineja tunnetaan paljon. Tässäkin tarvitaan molempia. Jos materiaali on kovin haurasta, kuten vanha luu, se murtuu helposti. Puukon kaltaisella työkalulla on helppo veistää ohutta lastua. Höylä tunnettiin jo Egyptissä, mutta se on kivikautisiin verrattua high tech-tuote.

Venäjä ja sen naapurivaltiot sallivat nyysin yhteistyön läntisten tutkijoiden kanssa. Tässä on ollut mukana etenkin Cambridge. Luultavasti seurauksena on tutkimustoiminnan kiihtyminen. Varmistin asian. Esimerkiksi Mithenin kirjassa (”After the Ice. A Global Human history 20 000 – 5 000”) Ei ole sanaakaan Volgan ja Uralin välisestä alueesta.

Ja samaan aikaan Kiinassa tehdään löytöjä, joiden pitäisi olla kaikin puoli mahdottomia. Ainakin tutkimuksista ja dokumenteista saa käsityksen, että arkeologia on korkealla tasolla ja nauttii yleistä ja poliittista arvostusta.

(Puu siis voi säilyä anaerobisessa eli hapettomassa tilassa vuosituhansia. Meillä on Suomessa esimerkkejä, ei kuitenkaan mitään näin hienoa.

2 kommenttia:

 1. Neukkuaikana arkeologiaa opiskellut totesi, että paljon on löytämättä. Heidän kesäiset kaivauspaikat valittiin lähinnä sen perusteella, että miten ne soveltuvat loman viettoon. Siitä tulikin mieleen, että kesällä täytyy käydä Novgorodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjällä tuo peruste ei välttämättä ole aivan älytön. Siellä maannousema ja ilmaston muuttuminen eivät ole ymmärtääkseni muuttaneet luonnonolosuhteita samalla tapaa kuin meillä Suomessa. Eli jos pitää lomailusta Volgan ja sen sivujokien rantamilla ja valitsee paikan tällä perusteella, valitsee aika luonnostaan hyvän kivikautisen asuinpaikan.

   Meillä Suomessa maankohoaminen johtaa ihan erilaisiin tuloksiin. Oma suosikkini tässä suhteessa on Yli-Iissä sijaitseva Kierikkikeskus, jossa esitellään peräpohjalaista kivikautista asuinpaikkaa. Keskellä korpea, noin 50 km mereltä. Paikka on kyllä kivikautinen, mutta antaa aivan väärän käsityksen kivikauden hylkeenpyytäjien elinoloista. Pitäisi mennä Iijokisuun matalille hiekkaisille saarille katselemaan, millaisella paikalla voisi elää suhteellisen miellyttävästi hylkeitä, lohta, siikaa ja nahkiaisia pyytäen. Tai viettää lomaa... Meillä vain on niin, että monet nykyään lomanviettoon tai kivikautiseen asumiseen soveltuvat paikat eivät olleet kivikaudella olemassa.

   Poista