Sivun näyttöjä yhteensä

15. tammikuuta 2012

Tämän vuoden lumet

Muinaisen runoilijan (Villon, 1431 – 1463) kirjaama huoli, missä ovat menneen talven lumet, tuntuu kovin aiheettomilta. Suriko hän vuoden 1460 vai 1461 lumia?

Jouduin kerrankin tekemisiin hullun henkilön kanssa. Kustannussyistä oli kysyttävä, miksi hän halusi välttämättä oman hotellihuoneen. Tyttären tai miehen seura ei kelvannut. Vastaus vakuutti: olisi se kauheaa, kun voisin vahingossa nähdä toisen ihmisen unia.

Kävelin siellä Helsingissä, kun amerikkalaisessa lehdessä oli kerrottu, että se on sangen kaunis kaupunki ja että kannattaa käydä.

Asioituani nyt musiikkitaloon siirtyneessä levyliikkeessä (Gergiev – Matsujev - Rahmaninov) totesin, ettei Mannerheim ollut edelleenkään päässyt metriäkään eteenpäin, ja pohdin hetken vanhaa kysymystä, eli että onko tuo nyt laitaa, ratsastaa karvalakki päässä pikkutakkisillaan.

Koetin katsoa, missä saksalaisilla oli tykit keväällä 1918. Tämän jutun kuva ei esitä työväenaatetta vaan työväentaloa saksalaisten tulituksen jäljiltä. Samassa yhteydessä ja samoilla keinoin paloi Turun kasarmi, joka sijaitsi nykyisen Lasipalatsin paikalla.

Tiedän menneisyydestä paljon vähemmän kuin tulevaisuudesta. Katsoin väärän kansion avattuani ällistyneenä valokuviani menneen talven lumista. Vuosi sitten pihassani oli lunta napaan asti. Vuonna 1965 kävelin Aleksanterinkatua elokuvateatteri Capitoliin katsomaan jotain elokuvaa. Mikä se oli, sitä en muista. Ehkä ”Kurjet lentävät”. Se meni loputtoman kauan.

En ole aikalaistodistaja, koska muistikuvani ovat virheellisiä ja väärin valottuneita. En ole tynnyrissä kasvanut poika, koska lapsuudessani tynnyrit olivat arvotavaraa. Niille oli parempaakin käyttöä. Niissä säilytettiin esimerkiksi Saukon silliä tai ryssänkurkkua, jota muuten sai Kustaankaduilta yhdestä pikkupuodista.

Satuin ottamaan käsiini kirjoja, jotka on kirjoitettu menneisyydessä. Veijo Meri on Helsingin Kalle Päätalo (tämä on siis tarkoitettu kiitokseksi). Esimerkiksi ”Peiliin piirretyssä naisessa” on paljon yksityiskohtaisia arjen kuvia. Asiat, ihmiset, ihmisten suhteet ja tapahtumat ovat minulle hyviin vieraita, koska olen elänyt sen ajan ja kulkenut samat seudut. Muistan kun tuo romaani ilmestyi 1963. Luin sen tuoreeltaan. Muistan Veikko Kerttulan televisioversion vuodelta 1969. Pääosassa oli Antti Litja, joka oli tuohon aikaan juuri täyttänyt 30. Nyt hän on syystä tai toisesta täyttämässä 74 vuotta. Veksin kävi pahasti (vaikea tapaturma).

Tällä kertaa historianfilosofian perustelu on lukijaystävällinen eli suora. Usein valitettu ”munkkilatina” on muuten epäonnistunut ilmaisu, koska munkkilatina eli munkkien ja pappien keskiajalla käyttämä latina on kaikkein helpointa ymmärtää suppean sanavaraston ja varovaisen kieliopin takia.

Ihminen muistuttaa asuintaloaan. Joku voisi perustaa uuden tieteen: katson sinua tarkkaan ja kerron, millaisessa talossa asut.

Vanhat valokuvat ja postikortit esimerkiksi Helsingin keskustasta kertovat muutakin kuin vaurioituneista ja puretuista taloista ja uutuuksista, kuten Kiasma ja Musiikkitalo (ja Sokos ja Pääposti). Taloja on muutettu vaikka kuinka. Rakennuksia on korotettu, rapattu, maalattu, on kyhätty lisäsiipiä, on avattu ällistyttäviä kulkureittejä.

Muistot toimivat samalla tavalla. Sen takia en ole maalauttanut taloani, vaikka olisi pitänyt. Vanha talo katoaisi uuden maalin alle. Nykyinen mieli rakentuu vanhan varaan, mutta samalla hermoratojen alkuperäinen käyttötarkoitus muuttuu ja paljon katoaa auttamatta lopullisesti.

Älkää asentako mieleenne maalämpöä, vaikka sitä väitetään edulliseksi. Pienet lapset ja muut dementikot hallitsevat tämän. Antoisa elämä edellyttää rutiineihin takertumista. Jos aamukahvi juodaan keittiön pöydän ääressä, ei pidä lähteä harhailemaan väljempiin tiloihin. Siitä päätyy vain pyörryksiin.

Ja kun aikanaan painuu helvettiin, silloinkin on muistettava olla paiskomatta ovia.

24 kommenttia:

 1. Se talo missä asuu? Käsittääkseni se on se Ur-talo, joka kuvaa itseä lähinnä olevaa elämää. Mutta se vaatii tulkintaa, koska se voi enää ilmestyä unessa.

  Katsoin suurenmoisen nostalgian vallassa Leonard Cohenin muutamaa esiintymistä, tuli äsken Teemalla.

  Taisi päättyä esitys siihen että:
  Good night my darling.
  I hope you're satisfied.
  And at least a thousand times
  I am still working,
  for your smile.

  Cohen on ikivanha. Ei pysty oikeastaan enää laulamaan.

  Mökki on maalattu ja sauna ja puusee. Ne odottavat ehkä seuraavaa sukupolvea. En tiedä tuleeko sitä, vai käykö se ikuisesti vain katsomassa maisemaa muutaman päivän.

  Viimeksi kun olin yksin siellä kesää, tein töitä. Sitten menin hyttysten syötäväksi verannalle. Siitä suoraan edessä oli oksien muodostama pääkallo. Sen jälkeen en ole ollut siellä enää.

  Käymäseltään, sen verran, että oksat eivät enää muodosta pääkalloa. Se ehkä riippui minusta.

  Tässä nostalgiassa ei ole mitään henkilökohtaista. Näin tapahtui kaikille rapistuville taloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ripsa, minäkin katsoin/kuuntelin saman. Ei Cohen ole ikivanha ja pystyy laulamaan, paremmin kuin ikinä ennen. Olin aivan lumoutunut ja ajattelin: vanhentukaa miehet, tulette vain paremmiksi!
   Sama pätee taloihin, vasta ikääntyneessä talossa on henki ja elämä.

   terv. Pirkko A

   Poista
 2. Kun luin "Peiliin piirretyn naisen", pidin sitä tärkeimpänä asiana mitä elämässäni siihen asti oli tapahtunut. (Tämäkin oli tarkoitettu kiitokseksi.)

  VastaaPoista
 3. Yritä nyt tehdä jotain tälle pilatulle ulkoasulle, please - vaikka varmaan yritätkin. Mulle tulee silmät kipeiksi.

  Munkkilatinasta olen samaa mieltä, vaikka Epistulae Obscuromum Virorum on tosi hauska. Valitettavasti mahdoton kääntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä interaktiivisempi malli on entistä parempi.

   Poista
 4. Istuin joskus 90-luvulla Lasipalatsin Valion baarissa ja katselin Ratsastajapatsasta Mannerheimintien aamuruuhkan yli ja ajattelin että jos olisin Kari Suomalainen, piirtäisin näkymän ja laittaisin CGE:lle puhekuplan: "Ratsastinhan minä nuorena halki Siperian, mutta tässä olen jo kolmekymmentä vuotta odottanut vuoroani tien ylitykselle."

  VastaaPoista
 5. Ei kai setä ole mennyt roplaamaan bloggerin asetuksista "kokeile päivitettyä Blogger-käyttöliittymää"? Se on suuri virhe ja vanhan saa palautettua kyllä. Suosittelen. Jos ei heti onnistu, niin kvg.

  VastaaPoista
 6. Miten se tavallisen suruton poika sanoikaan:

  Ei jumalaut! Mää en millä lakkaa ihmettelemäst millai mies pitä kaike hökötykse mielessäs. Kui helvetin taval sitä voi oikke rakasta tönöi ja mökei. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrä, mut kuin helvetin taval taloi. Ei, mää ole mahdottoma hämmästyny. Mää ihmettelen oikke kauhiast tämmöst ja ole niinkun klavul päähä lyöty.

  VastaaPoista
 7. En ole iLaitteilla tai muillakaan saanut copy-pastattua kommenttitekstiä tähän uudennäköiseen blogiin, tämä on testi:

  VastaaPoista
 8. Olipa taas hykerryttävä lyyrinen dokkari!

  VastaaPoista
 9. Blogimerkintä minun makuuni - hullunhauska!

  Kemppinen: "Ihminen muistuttaa asuintaloaan. Joku voisi perustaa uuden tieteen: katson sinua tarkkaan ja kerron, millaisessa talossa asut."

  Se 'tiede' on jo olemassa. Jungilaisen symboliikan mukaan unen talo olet sinä itse psyyken (kellari- ym.) kerroksineen. Newagelaiset ja vastaavat tulkitsevat konkreettisia, ns. päivän unia. Tämmöistä 'tiedettä': kerro minulle, mikä talo olisit, niin minä kerron, kuka sinä olet. Mikä talo Jukka Kemppinen olisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vintillä laulaa enkelikuoro, mutta kellarissa ulvovat sudet?

   Poista
  2. Kerronpa unistani (jotka ovat Borgesmaiseen tyyliin eksakteja, kerronnallisia ja useinkin toistuvia aiheiltaan), että en niissä esiintyvää kahta talotyyppiä tunne omakuvikseni vaan oman elämäni kuviksi. Siinä on vissi ero. Näissä oman elämäni taloissa, jotka ovat siis kehykset tapahtumalle siellä, asustaa sitten elämäni henkilöitä ja itse pirukaan ei ota selvää niistä rooleista joita he siellä ovat tai esittävät.

   Mutta ovat ne hienoja unikuvia.

   Panenpa taas linkin. http://www.saunalahti.fi/eeraunio/gallery_Luz.html ("Aamu jona tajusin etten ollut koskaan asunut siinä talossa,
   että se oli unta, jota olin nähnyt vuosien mittaan; ettei niin
   viehättävää ja pelottavaa huoneistoa. Baudelaire pelkäsi unia.
   Uni on se jota et ehtinyt ajatella.")

   Poista
  3. Blogisti muistuttaa Lauri Viidan kuvailemaa taloa: jiirejä ja kaaveleita, erkkereitä ja parvekkeita, kellareita ja flyygeleitä, yhdet portaat veisi ylöspäin ja toiset huvin vuoks´ei minnekään. Rauhan ja ilon majatalo!
   Halullinen poikkeaja Kunnaksen Ilkka

   Poista
 10. Tämä on kyllä huono formaatti. Eihän tästä pysty kuin vain vaivoin lukemaan edes omaa kommenttiaan. (Ikään kuin muut sitten meikäläistä kiinnostaisikaan. Heh, he.)

  VastaaPoista
 11. Muistatteko vanhan Forumin, sen missä Ajatar oli Forumissa? Minäkin kuvittelin muistavani kunnes löysin negaliuskani.

  https://picasaweb.google.com/EeroRaunio/Forumin_viimeinen_ilta?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNLoyJ3iiaXrqwE&feat=directlink

  Se lamppuliike on Karjalan Koti-Valo.

  VastaaPoista
 12. Ad Omnia - peerussuomalaisrasismista - itse (mielipide) rajoittaisin sanan "rasismi" syrjintään omiinaisuuksien vuoksi, jolle asianomainen ei voi mitään: rotu, ikä, sukupuoli.

  Kommunistien syrjintää sanottiin antikommunismiksi tai kommunisminvastaisuudeksi.

  Kokoomusrasismi kuulostaisi aika audolta.

  Varmuuden vuoksi: tässä käsittelen vain sanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista, Kemppinen hapuilee sanan rasismi määrittelyssä. Ylen vaalitentin lukiolaiskysyjälle tämä asia oli kristallinkirkas. Hän laukoi kokemuksen syvällä rintaäänellä.

   "Lukiolainen Konsta Kauppi
   Timo Soini. Rasismi leviää internetissä ja yhteiskunnassamme nyt kiivaammin kuin koskaan."

   Ehkä Konsta tarkoitti [lainaan piispallista menetelmää] : Perussuomalaisten kannatus leviää yhteiskunnassamme nyt kiivaammin kun koskaan. Timo Soini, tehkää nyt jotakin, jotta puolueenne kannatus laskisi!

   Hyvä kirjavinkki tämä Baillargeonin "Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi". Vaikka kirjassa ei ole minulle uutta asiaa, niin muutama kirja on saatu tiukkaan pakettiin. Ehkä joku päättäjä lukee kirjan, ja ottaa opiksi. Tosin sana "ja" nostaa äskeisen väitteen todennäköisyyden aika korkeaksi.

   Tämä uusi formaatti on ihan hyvä. Alussa oli tietenkin sopeutumisvaikeuksia.

   Poista
  2. Minä rajoittaisin rasismin pelkkään rotuun. Sukupuolisyrjintä voi kutsua tuon sukupuolisyrjinnän lisäksi myös seksismiksi. Ikäsyrjintä taas on ikäsyrjintää.

   "Ikärasismi" tarkoittaa rodun iän perusteella tapahtuvaa syrjintää.
   "Sukupuolirasismia" sen sijaan ei ole olemassa.

   Poista
 13. Upea talo! Talosta taitaa vain puuttua muistolaatta, jossa todetaan Josif Stalinin toimineen talossa agitaattorina joulukuussa 1917. Kuvassa näkyvä juhlasali voisi olla sopiva paikka muistolaatalle.

  Luultavammin Stalin ihmetteli Suomen työväenluokan heikkoa vallankumousosaamista.

  Tallinna oli ollut jo lokakuusta lähtien leninlippalakkien hanskassa.
  http://et.wikipedia.org/wiki/Eestimaa_Nõukogude_Täitevkomitee

  Suomessa tiedostava työväenluokka seisoi kädet tumpussa, kun lahden toisella puolella aloitettiin paratiisin rakennustyöt.

  Kansallistettiin pankit, teollisuus, suuryritykset, hotellit ja ravintolat. Maa julistettiin valtion omaisuudeksi, kartanoista perustettiin sosialistisia yhteistalouksia. Lakkautettiin paikallishallinto, miliisi ja oikeuslaitos. Poliittisten vastustajien toiminta kiellettiin, järjestöt ja sanomalehdet suljettiin, pidätettiin johtohenkilöitä.

  VastaaPoista
 14. On se hirveää tuo pelko Perussuomalaisia kohtaan.
  Presidenttitentinkin täytti keskustelu homoista, maahanmuuttajista ja rasismista, ihan kuin Suomesta ei olisi tärkeämpääkin puhuttavaa meille suomalaisille.
  Edes tentissä ei ollut haastateltavana ketään maahanmuuttajataustaista rasistista homoa.

  Juu, kannattaa vaihtaa tämä: "Malli: Simple. Palvelun tarjoaa Blogger" siihen alkuperäiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova on tosiaan pelko. Kyllähän siinä menee maailma tai ainakin Suomi sekaisin, kun ei voi aina suosia homoja, naisia tai mustaa miestä. Muuta syytä en nimittäin tuolle pelolle keksi.

   Poista
  2. Pelko Perussuomalaisia kohtaan? Perussuomalaisethan ne pelkäävät homoja, maahanmuuttajia ja "erirotuisia" - siksi kai nämä asiat ovat pinnalla, että Perussuomalaiset ovat ne nostaneet pinnalle. Siitä olen samaa mieltä, että tärkeämpääkin puhuttavaa olisi.

   Poista
  3. Ne ovat pinnalla siksi, että meillä on päätetty virallinen maahanmuuttopolitiikka, monikulttuurisuus, vaivihkaa vaihtoehtoisen politiikan, integraation, sijaan ja kaikki kritiikki ja etenkin kriitikot lytätään virallisen totuuden vastaisina.
   Jos noista ei saa keskustella eikä toisin ajattelevilla saa olla omaa mielipidettä, kyllähän se kovin pelolta kuulostaa. (Tai fasismilta.)

   Poista