Sivun näyttöjä yhteensä

20. toukokuuta 2011

Ruotsin laki
Sain käsiini hyvän ystäväni Pertun välityksin uuden ruotsalaisen komitean mietinnön SOU 2011:32, joka sisältää esityksen tekijänoikeuslain kokonaisuudistukseksi perusteluineen.

Esitän ensin sydäntä särkevän vetoomuksen elinkeinoelämälle, varsinkin sen keskusliitolle, sekä korkeita asioita ymmärtäville elinkeinoelämän edustajille, joita istuu muun muassa yliopistojen hallituksissa.

Juuri nyt on käynnistettävä erittäin ripeästi laaja plagiointityö eli laadittava varjomietintö tekijänoikeudesta ynnä siihen kuuluva hahmotelma säännöksiksi.

Etenkin tekijänoikeuden sotkeutuminen sananvapauskysymyksiin, henkilötietojen suojaan ja laskujeni mukaan yli sataan muuhun lakiin, alkaa häiritä yhä vakavammin toisaalta elinkeinotoimintaa, toisaalta tieteellistä tutkimusta ja lisäksi opetusta.

Olen selvillä, että tällainen pyyntö pitäisi käydä sujauttamassa opetusministeriön oven alle. Olen ollut kauan sitä mieltä, että opetusministeriöllä on vankat todisteet sekä taitamattomuudesta että kyvyttömyydestä sille historiallisista syistä kuuluvan tekijänoikeuden kehittämiseen.

Pyyntöjä, rukouksia ja vaatimuksia olen sille taholle osoittanut 30 vuotta. Opetusministeriön virkamiehillä on erikoinen taito kääntää katseensa pois päältä. Sen he tekevät, kun heille puhuu tällaisia. Sellaista en muista sattuneen, että he olisivat kuunnelleet, mitä heille sanoo.

Olen miettinyt valmiiksi varjokomitean. Tiedän joukon sopivia huru-ukkoja, joilla on määrätön kokemus alasta, ja lisäksi joitakin nuoria juristeja, jotka olisi helppo petkuttaa hankkeeseen.

Jos nyt ilmoitetaan, että uudistushanke on jo vireillä, vastan etukäteen, että niin on, on ollut vuosikymmeniä. Lisäksi: sellaisessa tilanteessa, että ministeriö ryhtyisi toimeen ja tilapäisessä mielenhäiriössä kysyisi minua komiteaan, kieltäytyisin kohteliaasti mutta kiireesti. En missään tapauksessa jaksa kuunnella niitä puheita, joita eräiden järjestöjen ja alan orgaanien juristit on suunniteltu tuottamaan. Olen kuunnellut niitä yli 500 kokouksessa, kunnes olin joko kuolla ikävästä tai läkähtyä harmista.

Ja siinä on tietenkin hiiri kissalla räätälinä tai korpraali Saksalla valtakunnankanslerilla, jos edunvalvonta- ja etujärjestöt pannaan suorimaan sotkuun mennyttä lakia. Siitä syntyy lisää sotkua.

Jos hinnoista sovitaan, sommittelen lain ja perustelut. Yhteydenotot firmalleni ”Kemppisen makkara- ja musiikkiliike sekä paholaisen kirjeopisto.” Käyntiosoitteeseen on lisättävä ”pihan perällä” ja puhelinnumeroon ”kaksi soittoa”.

Olisi siinä kyllä vähän liikaa työtä, kun Suomessa ei ole yleistä siviililakia niin että tekijänoikeuden oikeustoimistot olisi mallinnettava erikseen, toisin kuin esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä, jossa säännöt ovat olleet sata vuotta yleisessä laissa.

Ruotsalaisten työn kopioimisella ei liioin pääsisi alkua pidemmälle. Työ on tosin hyvä, mutta oikeastaan siinä on uudistettu vanhan lain numerointi ja kappalejako ja muutettu kieltä jonkin verran aikaisempaa käsitettävämmäksi. Suurin osa on vanhaa tuttua tavaraa. Eipä EU-lainsäädännön johdosta kovin paljon toisin voi tehdäkään.

Silti ruotsalaiset ovat saaneet ehdotukseen esimerkiksi läpeensä järkevän säännön, jonka mukaan elinkeinotoiminnan ulkopuolella tapahtuvat tekijänoikeuden loukkaukset eivät johtaisi perversseihin korvauksiin, kuten nyt. Muutoinkin lakiehdotuksen tekstistä saa sellaisen käsityksen, että ainakin osa kirjoittajista on katsellut ympärilleen ja esimerkiksi tietää, mikä on Internet. Lainsäädännöllisen perusteellisen pintaremontin tekijät ovat siis seuranneet aikaansa, kuten niin kauniisti sanotaan. Parhaimmillaan teksti ja siihen ehkä liittyvä ajattelu on kuin suoraan naistenlehdestä eli sujuvaa hupatusta. 

10 kommenttia:

 1. Ja mitä sanoo JarMom?

  VastaaPoista
 2. Opetusmaailmassa käytettäisiin ajan hengen mukaista ilmaisua: "Opetusministeriöllä on vankat näytöt sekä taitamattomuudesta että kyvyttömyydestä..."

  Minäkin haluan sorkkaista kepin kusiaispesään ja jään innolla odottamaan blogiin pian ilmestyvää kiivailua saavutettujen kohtuuttomien etujen puolesta ja lainsäädännöllisen epätasapainon ikiaikaisesta korjaamattomuudesta.

  Mitään muutosta ei ole odotettavissa, sillä tänään Säätytalolla on varmaan mukana tekijänoikeusmafia siinä missä kalastajatkin saimaannorppineen.

  VastaaPoista
 3. 'Tweets From Tahir' Leaves People Wondering About Tweet Rights

  Who is the “Author” of This Book of Tweets?

  Tweets from Tahrir is a book of collected Twitter posts. The publication is unprecedented and raises important questions about rights and the nature of authorship.

  http://is.gd/Fv9I0Q

  VastaaPoista
 4. Napakka kommentti asiantuntijalta, jolla on oma mielipide! Hyva!

  VastaaPoista
 5. Säätytalolla on vain niitä jotka ovat löytäneet sisäisen sipoolaisen.

  VastaaPoista
 6. "Opetusministeriöllä on vankat näytöt sekä taitamattomuudesta että kyvyttömyydestä..."

  Epäilemättä, mutta paljon paremmat näytöt on valtiovarainmisteriöllä. Siellä tehdään täysin tietoisesti ja häikäilemättä lainvastaisia päätöksiä. Vrt. VM/Tulli/Autojen maahantuonti.

  VastaaPoista
 7. "Opetusministeriöllä on vankat näytöt sekä taitamattomuudesta että kyvyttömyydestä..."

  Valtiovarainministeriöllä on näiden lisäksi vankkaa näyttöä myös tahallisesta lainvastaisesta toiminnasta, vrt. VM/Tulli/Autojen maahantuonti.

  VastaaPoista
 8. JarMom sanoo niminyymiö kiinnostuneelle, että on niin hieno ilta jotta lämmitän mökkisaunan, lasken illemmalla verkot, avaan Chivasin, polttelen maistuvan maukasta Camel-tupakkaa ja ihailen tyynien laineiden takaa avautuvaa maalaismaisemaa. Kiitos kysymästä.

  VastaaPoista
 9. Viesteissä on aina sellainen merkitys, että se viesti ei ehkä ole tarkoitettu hänelle, kuka sen sai, vaan sille, kenellä nyt korvat ja posket kuumottavat aiemmista epärehellisistä toiminnoista.

  Täten on hyvin suotavaa, antaa kunnon kuumotusta. Valitettavasti tämän voi tulkita väärin. Mutta sitä varten onkin lakimiehiä, paholaisen asianajajia. Selvät asiat sotketaan, ja epäselvät taas sekoitetaan vielä pahemmin.

  Ei loitsu eikä rukous, vaan pelko on aseeni. Vai miten ne kirjalliset vertaukset meni. Ei soiteta paholaisen masurkkaa, eikä piripolkkaa.

  Vaan green grass torviryhmä soittaisi varmaan nyt iloisia säveliä.

  VastaaPoista
 10. Vetoomus EK:n suuntaan, kylläpä. Eiköhän siellä ole hallitusohjelma ollut kasassa jo jonkin aikaa. Ja ainakin työsuhdeolettama on otettu jälleen agendalle. Tällä kertaa ehdotuksesta lienee jätetty pois taiteilijat. Niillähän ei kokonaisuuden kannalta ole merkitystä. Menevät vain julkisuusarvollaan pilaamaan koko paletin.

  VastaaPoista