Sivun näyttöjä yhteensä

9. toukokuuta 2011

Herra on hyvä ja hajaantuu
Otsikko on J. Alfr. Tannerin kupletista ”Poliisina ollessani”. Jos epäjärjestys uhkaa, poliisilla on oikeus hajottaa joukko. Cantorin ansioista tiedämme, että on olemassa myös joukko, joka sisältää vain itsensä. Niinpä poliisille voi esittäytyä sävyisästi: ”Olen yhden alkio joukko. Sisällän vai itseni.”

Sireeniä huudattaen lähestyvän ajoneuvon äänessä toteutuu doppler-ilmiö. Siitäkin voi mainita konstaapelille.

Toisin kuin muut nisäkkäät poliisi ei erota ihmisiä, kuulemma ei edes omia jälkeläisiään, hajusta. Siksi on vaikea tehtävä myöntää henkilöllisyystodistus ihmiselle, jolla ei sellaista ole eikä ole koskaan ollutkaan. Menetelmä kuuluu olevan sellainen, että poliisi käyttää erilaisia tietokantoja ja tekee kieroja kysymyksiä hakijan aikaisemmista osoitteista, isovanhempien syntymäajoista ynnä muusta. Kokemukseni professorikollegoista viittaavat vahvasti siihen, että monikaan ei sellaisesta kokeesta selviytyisi.

Ardennien vastahyökkäyksen aikana jouluna 1944 ainakin kenraali Bradley oli joutua ammutuksi. Amerikkalaiset tiesivät, että saksalaisia vihollisia oli soluttautunut amerikkalaisissa asepuvuissa heidän joukkoonsa, ja yrittivät sekasorron keskellä tunnistaa oikeat amerikkalaiset esimerkiksi englannin kielen täysin taitavina Saksaan muuttaneista. Bradleyllä ei ollut aavistustakaan Yankeesin menestyksestä baseballin mestaruus- eli maailmansarjassa. Vähemmästäkin on ihmisiä ammuttu.

Muuan tämän blogin lukija käveli Akateemisen kirjakaupan kahvilassa suoraan pöytääni lahjoittamaan haikeasti kaipaamani Farmakopean 1956. Kuulustelin häntä selvittääkseni, oliko hänen äitinsä todella kotoisin Seinäjoelta. Saattoi ollakin. Samalla reissulla kaksi muuta tuntematonta henkilöä tuli puhuttelemaan minua. Toinen kertoi olevansa ensimmäisen vaimoni opiskelutoveri. Hän ei ollut pannut merkille, että Marialiisa Kunnas, silloin Nevala, ja Tarmo kävivät Porthanian kirjastosta käytävässä pussailemassa. Hän vetosi puolustuksekseen ylenpalttiseen siveellisyyteensä ja mainitsi sittemmin päässeensä tuosta viasta.

Kotona, jossa vaimoni tunsi minut välittömästi, kävi ilmi, että hän puolestaan ei tiennyt, että asianomainen eläkkeelle siirtynyt pääjohtaja oli koulutoverini Kauhavalta.

Olisi ehkä voinut jättää julkiset esiintymiset ja kuviensa levittelemisen vähemmälle. Toisaalta kaikki yliopistossa opettaneet ja kuulemme muutkin opettajat oppivat nopeasti, ettei pidä raapia takapuoltaan eikä kaivaa nenäänsä julkisella paikalla. Aina on näköpiirissä joku henkilö, jonka äidin tai tyttären tuntee, vaikkei juuri sillä hetkellä muistakaan. Kaikki muistavat opettajansa, etenkin inhotuimmat, mutta opettaja ei välttämättä kykene yhdistämään kasvonpiirteitä ja nimiä, varsinkaan jos yrittää keskittyä opetustehtäväänsä.

Koska pelkään poliiseja, en ottanut siellä kirjakaupassa kenenkään kanssa puheeksi ajatusta painovoiman kumoamisesta eli antigravitaatiosta. Italo Calvinon termi keveys, ”leggerezza”, tarkoittaa jotain tällaista. En liioin ole järjestänyt kyselytutkimusta Kunderan romaanin ja elokuva nimestä ”Olemisen sietämätön keveys”, joka Calvinon ja minun ja tiettävästi Kunderan mielestä tarkoittaa olemisen sietämätöntä raskautta, etenkin sortoa sosialismin oloissa ja muuallakin.

Kenties oppineet kirjailijaherrat ajattelevat painovoimaa toisin kuin Newton, jolle se oli syiltään tuntematon voima, Einsteinin tapaan avaruuden geometrisena ominaisuutena.

Sääli että Babson, jonka muistokivi Tufts-yliopiston pihassa on kuvassa, oli ainakin myöhempinä vuosinaan paitsi miljonäri myös hullu.

Liittyisin mielelläni painovoiman vastustamisyhdistykseen. Tosin olen jossain määrin ymmälläni pimeästä aineesta ja siihen liittyen antimateriasta. Olen tottunut ajattelemaan Kunderan ja Calvinon tavoin, ettei ihminen ole suinkaan suurimmaksi osaksi vettä, kuten kansakoulussa väitettiin, vaan samaa ainetta kuin maailmankaikkeus eli matemaattisesti melkein pelkkää tyhjyyttä, jota joskus halkoo jokin hadroni tai bosoni, joista ei pirukaan mene sanomaan, ovatko ne ainetta vai aaltoja vai molempia.

Joka tapauksessa sekä Lucretius että Danten veroinen runoilija Guido Cavalcanti, jota suosittelen lukijoilleni, näkyvät hyvin käsittäneen tämän.

18 kommenttia:

 1. Ihmisen identiteetin ainoa luotettava ja perimmäinen lukko on immuunijärjestelmä - se käy navysealina kiinni heti jos tulee sisään pasiliskoa joka ei osaa sanoa oikealla aksetilla että shibboleth. Muilta osin ns. identiteetti on kirjailijoiden, elokuvatekijöiden ja poliisien spekulatiivista ja upottavaa suomaastoa.

  VastaaPoista
 2. Oi tuuleni Kemppinen, Jukka de la Galette
  kahden tuulen välissä jauhaaminen soi korviini lauluuni seinien läpi
  Painoni nousee, bosonit kalpenee, kuppikoko pienenee
  suhteessa lauluun, äänen
  sen jonka tunnistat, kerrot ja yhdistät mutta heille se on vaikeaa ja probleema

  Alushameeni helmaa kosketat
  Siipiäni suoristat
  Raakuudet murenevat käsissäsi
  tuntuvat pian köykäsiltä, halvoilta, kurjilta ja siitä kiitän samalla kun voimani ehtyvät, silmäni sammuvat ja elämänilo katoaa joka ei ole
  vikasi vaan kykyni pitää itseni pystyssä taipuu tuulesta

  Poliisin vaimohan johtaa aina myös poliisiaan
  ja vaimo ei leikkiä ymmärrä sillä hän keskittyy imuroimaan naulaset pois metsästä, laulaen rahan kuorossa ja toimien vahtina omaa lapsettomuuttaan kohtaan - johon yhdistyvät kylän sauvakävelijöiden naiskerho, mistä poliisi saa tukensa elämän ahdingossa

  Ruletti pyörii, kääritään helmat puntteihin
  heittävät nuo lentävät oliot kiukaille vettä toivoen Jeesusta nousevan höyrystä
  odottaen, laulaen Ave Mariaa mutta vain Straussin säestyksessä
  ohjaavat kenttää, kuiskaavat imureiden pölykapseleista, suurta ihmettä
  kynää ja kättä pohdiskellaan, nimetään ja uusi heitto voi alkaa
  Tärkeät asiat pitää kuulemma ensin hoitaa..

  Naiset tappavat itsensä kylmyydestä josta syytetään naisia, sillä mies ei enää ääntään kuule, naisten kotkotus valtaavat salit ja kellarit,
  lapset virnuilevat äideilleen, oppivat keimailemaan, syleilemään ja
  vihaamaan mutta rakkaus on side

  ..ja äiti käärii hihansa aamun tullen uudelleen ja pyrkii näkemään, onko hajuja missään vaan ovatko koneet kiillotettu, tärpätistäkö saaneet ihottumansa vai onko nenään tuleva, ärsyttävä haju puhdas kemikaali vailla nimeä vai aito olemus paksusuoleineen?

  Andrei Tarkovskin stalkerin stalkeri

  VastaaPoista
 3. "Mää ole ahvena, mää olen hiilest tehty ahvena."

  VastaaPoista
 4. Kosmologiaan, kaiken suhteellisuuteen, ihmisen pienuuteen ja sen sellaiseen liittyen suosittelen tätä ja tästä samasta aiheesta tehtyä kirjaa johon viittaus tällä Wikipediasivulla.

  Itselläni ainakin heräsi (uudestaan) se ajatus, että elämää voi olla olemassa, ollut olemassa ja olla oleva mitä moninaisimmissa muidoissa ja aikaskaaloissa.

  VastaaPoista
 5. Italo Calvinon "Kuudesta muistiosta" tein hyvin virittäytyneenä kritiikin Pohjalainen-nimiseen maakuntalehteen. Keskityin keveyteen.

  Päättelin, ihan vain intuition ja ehkä myös hatarien muistamisten vuoksi, että keveys tavoiteltavana asiana johtuu selkäruotoon iskeytyneestä ihastuksesta, joka oli täyttä euforiaa. Se oli olemassaolon kliimaks ja tapahtui, kun isä tai äiti heitteli minua - tai jotain toista vauvaa - kohti kattoa. En usko että se vauva osasi vielä puhua.

  Lentämisen ajatus ainakin tulee siitä. Ehkä myös vuorikiipeilyn. Ja kaikenlaisen leijailun, joka perustuu luottamukseen ja joihinkin läheisiin ystäviin. Siihen voi perustua myös näennäisen perusteeton ilo joka aiheutuu jostain luovasta työstä, kuten hienon viivan vetämisestä paperille.

  Ajattelin että on sääli, jos jollakin ei koskaan ole ollut keveyden kokemusta.

  VastaaPoista
 6. Otto Skorzeny oli mielenkiintoinen mies.
  Ei saanut syytettä Ardennien taistelusta, koska oikeudenkäynnissä liittoutuneet myönsivät heidän itsekin taistelleen vihollisen asepuvussa =)

  Hadronibosonit muodostavat ihmisen auran. Tämä aura voidaan todeta tieteellisin menetelmin ja ämmänkatsein.
  Aurannäkijöitä ollaankin nyt palkkaamassa pelastus- ja sotatehtäviin. Aurannäkijä istuu helikopterissa pimeänä aikana ja hän pystyy löytämään kadonneet ihmiset pimeästä auran perusteella paremmin kuin tieteellinen infrapunalaite.

  VastaaPoista
 7. Moni oikiksen opiskelija valitti, ettei itsekuri riittänyt kotona lukemiseen, ja luki siksi kirjastossa. Tämä anekdootti vahvistaa taas omaa kokemustani siitä, että kirjasto se vasta kuria tarvitsee. Viihdyin siellä loistavasti, mutta opiskelin, "p(r)änttäysluin", aina kotona.

  VastaaPoista
 8. Ihailijapostia Suomesta. Ihmeteltävää, osaksi myös ihailtavaa, on se, että Magalhaes ja muut rohkenivat ja osasivat purjehtia mastot ja purjeet alaspäin ohi senegambian rannikon, ja sitten ylös vastarannikkoa / contracosta.

  Nämä todelliset maapalloistajat osasivat summata laivat ja miehet. Kun heiltä riitti itä-afrikkalaisen Kilwan kauppasatamaan vain yksi laiva, he palasivat laivaston kanssa ja ampuivat Kilwan tykeillä kuin tomahawkeilla ns (liis)kaksi. Palkakseen he oikeutetusti saivat Aasian kaupan, silkit, mausteet, curryruuat ja niitä tekevät kauniit naiset värikkäisiin vaatteisiin kääriytyneinä.

  Jos kenellä on, niin heillä on, oikeus kantaa meiltä lapinveroa! `Ta legal! Lapinkorpi 2011.

  VastaaPoista
 9. JK: "... painovoimaa toisin kuin Newton, jolle se oli syiltään tuntematon voima, Einsteinin tapaan avaruuden geometrisena ominaisuutena."

  Edelleenkin - näin olen ymmärtänyt lukiessani viisaiden kirjoituksia - painovoima on syiltään täysin tuntematon voima.

  Sekä kvanttiteoriassa että suhteellisuusteoriassa painovoimalle on toki pätevä selitys. Ikävä kyllä ne ovat täysin yhteensopimattomia - eli toisen täytyy olla väärä.

  Itse ajattelen, että molemmat ovat vääriä. Eli emme osaa esittää oikeaa kysymystä.

  Pimeä aine ja pimeä energia ovat hupaisia selityksiä sille faktalle, että tieteellisen tietomme piiriin kuuluu maailmankaikkeuden materiasta ja voimista 4 %.

  Luitte oikein: neljä prosenttia.

  Loput 96 % on arvausta eli "pimeää" eli näkymätöntä "jotakin".

  (Toivonpa totisesti, että nyt joku asiantuntija korjaa, että nykyisin tietomme käsittää jo 5 %...!)

  VastaaPoista
 10. Ad Omnia: - Ripsan tunnistama Calvinon "Kuusi muistiota tulevalle vuosituhannelle", hienoimpia esseekirjoja mitä on, on tällä hetkellä myynnissä taskukirjana kaikissa hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

  Eläköön ruotsalainen pääoma! (Tammi - Bonnier)

  VastaaPoista
 11. Belgialaiset ostivat renkejä kaikista maista, joilla oli merkitys. Sen he tekivät samoihin aikoihin kun kulta ryöstettiin Belgian Kongosta. Nämä rengit ovat kuin klaani, luotettavia ja pysyvät uskollisina omilleen. Kantavat ei vaan Belgiaa vaan koko Eurooppaa. Kertovat miten myös voidaan tehdä: mikä myös on mahdollista. Minulle tuli puliukko kertomaan sekä Katajanokalla että Virossa, ettei lapseni ollut omani joka pelästytti nuoren äidin suunnattomasti mutta nainen, joka kuunteli kiljumista kotoota pääsi juristiksi Brusseliin. Hän oli hoitanut tehtävänsä luultavasti. Sai nosteen elämäänsä. Minä matkustin siskoni kanssa Viroon ja istuin puistonpenkillä katsomassa ulkoilmashowta, joka oli Nordean maksma. Siinä näytettiin miten Elvis-lintu tuli ulos korista, ilman että taikuri oli sen sinne laittanut. Tämä oli hämmästyksen suuri syy ja puliukko näytti Niiniluodolta vaikka ei ollut hän. Maailma oli sekaisin, Lähimaiden nimet ja teot eivät enää vastaa sitä, mitä kerrotaan.
  Meinasin oksentaa mutta pysyin koossa. Runoni tuovat kenties seuraaville sukupolville lohtua?

  VastaaPoista
 12. Ad Rienzi... Olen aina ihmetellyt kokeisiin lukemista. Minusta se on epärehellisyyttä ja kikkailua, joa yleisesti sallitaan.
  Jos opiskelijat etukäteen tietävät mitä tentti käsittelee ja niille annataan jopa kirjojen nimet, niin mitä sellainen tentti mittaa?
  Kaikkein kokeiden pitäisi olla aina ns. pistarit, ja niitten aihe alueen pitäisi olla mikä hyvänsä siihen mennessä käsitelty.

  VastaaPoista
 13. "Loput 96 % on arvausta eli "pimeää" eli näkymätöntä "jotakin"."

  Uskon itse, että se 96 % on Jumalan käden jälkeä ja ohjausta. Jumalahan on siellä, minne luonnontieteellisen tiedon kaikkivoipa silmä ei pysty näkemään.

  Ja kun näin ajattelen, minulle tulee niin turvallinen ja lämmin olo.

  Ihan kuin olisin jälleen se pelokas pikkupoika Isän suuressa, voimakkaassa ja turvallisessa sylissä.

  VastaaPoista
 14. Cantorin mukaan yhden alkion joukko "sisältää"
  kaksi joukkoa, nimittäin itsensä lisäksi tyhjän joukon. Ainoa joukko, joka ei voi "hajaantua" on siis tyhjä joukko!

  VastaaPoista
 15. Calvinon muistiot ovat vessan hyllyllä, mutta Aku Ankan taskukirjat koukuttavat tehokkaammin. Niiden sivuilta löytyy lapsuus, Calvino on lähinnä intelletkua pätemistä varten.

  VastaaPoista
 16. Minun tietokoneeni ei enää toimi ollenkaan. En saa mistään apua.

  VastaaPoista
 17. Petja - oikiksessa korostuu se kyllä muillekin aloille ihan tyypillinen juttu, että useimpia asioita ei "käsitellä" mitenkään muuten kuin lukemalla kukin tykönään nimetyt kirjat ja väliin rannattomilta tuntuvat virallislähteet (lait jne) sekä sitten tenttimällä ne. Minun aikanani eli 1990-luvun alussa Yliopistolla joku laski tenttivaatimukset karvan vajaaksi 30.000 sivuksi. Siihen voi suhteuttaa sen, että koko aineopinnoissa oli pakollista osallistua vain kolmelle (3) vapaavalintaiselle luentosarjalle, joka sitten saattoi käsitellä miltei mitä tahansa isoa (avioliittolaki), pientä (testamentti) tai aivan mitätöntä (tasinkoprivilegi) osuutta jonkin ison tentin alueesta.

  VastaaPoista
 18. Anonyymi: "Uskon itse, että se 96 % on Jumalan käden jälkeä ja ohjausta. Jumalahan on siellä, minne luonnontieteellisen tiedon kaikkivoipa silmä ei pysty näkemään."

  Ettäkö Jumala olisi vain 96-prosenttinen, sehän on kauhistuttavaa pilkkaa.

  Jos kuka tahansa lätkävalmentaja ja bisnespomo vaatii pelaajiltaan ja alaisiltaan 110-prosenttista suoritusta, niin kyllähän nyt Kaikkivaltiaskin panee luomistyössään itsensä likoon vähintään 115-prosenttisesti, ellei ylikin.

  Mutta luuletko todella, anonyymi, että sen "kadotetun" aineen ja energian nimi on sattumalta "pimeää"?

  Niinpä. Tiedemiehet ovat paljastaneet Pimeän Voimat, mutta Kiviniemen hallitus, paavi eikä EU tee mitään. Perkele. (Ohoh, anteeksi..)

  VastaaPoista