Sivun näyttöjä yhteensä

7. toukokuuta 2011

Hitler syytteeseen
Hitler olisi pantava syytteeseen. Hän ampui itsensä valtakunnanbunkkerissa vuonna 1945. Se oli hyvien tapojen vastaista ja loukkasi kansainvälistä oikeutta. Lisäksi Neuvostoliiton puna-armeijan sotilaat syyllistyivät ympäristörikokseen polttamalla bensiinillä valellun ruumiin taajama-alueella. Bensiinin oktaanimäärästä ei ole tietoa mutta E-tyyppistä eli etanolilla lantrattua se ei ollut.

Kuten edellä olevasta havaitaan, yritän itsekin toimia näiden päivien johtavan aatteen mukaan eli keskittyä tiukasti sivuasioihin.

Ajatus ei ole sinänsä uusi. Jo Tuomas-junkkeri huomautti aiheellisesti, kun häntä ryhdyttiin hirttämään Turun linnassa silloinkin käynnissä olleiden poliittisten ja taloudellisten levottomuuksien johdosta, että aatelismiehenä hänellä on peruuttamaton oikeus tulla hirtetyksi hamppuköyteen pyövelin tarjoaman, viheliäisen ja vähäpätöisen niiniköyden sijasta.

On syytä iloita, että vielä on hyviä ihmisiä ja heillä hyviä ajatuksia, muuallakin kuin uudessa eduskunnassa. Mieleeni painui Kosovon sodan ajalta kiertokysely, jossa selvitettiin vastaajien asenteita väkivallan käyttämiseen. Siellä ammuttiin tykistöllä lastensairaalaa, ja ammunta onnistui hyvin. Yksi vastaaja, tuohon vastaukseen asti arvostettu julkisuuden henkilö, tuomitsi jyrkästi Naton väkivaltaisen toiminnan ja selvitti, että näille tykistömiehille olisi mentävä puhumaan sävyisästi, siis samoille, joita sitten myöhempinä vuosina nähtiin usein juuri tuomioistuimissa syytettyinä joukkomurhasta. Vastaajan mukaan yhteisymmärrys olisi ollut saavutettavissa hyvällä tahdolla.

Mieleeni tulevat myös 1970-luvun mielipiteet, joita kuuli Suomessa etenkin yksityisissä keskusteluissa. Osa nuorisoa selvitti sotaveteraaneille, että Stalin tietenkään halunnut suomalaisille mitään pahaa.  Sen sijaan että ammuskelivat sankarillisen puna-armeijan edustajia erilaisilla torrakoilla isämme olisi tehneet oikein kävelemällä tulittaviin konekivääriasemaan, joissa ahkeroivat punatähtiset olisivat mielellään selvittäneet heille asioiden oikean laidan ja avartaneet heidän poliittista tietoisuuttaan.

Kun näin ei tehty eikä Stalinin vilpittömään rauhantunnusteluun tartuttu syksyllä 1941, suomalaiset saavat syyttää kaikesta vain itseään ja lopettaa marisemisen puuttuvista käsistä ja jaloista, silmistä ja pernoista. Mitäs menivät sodanlietsoja Mannerheimin ja suurpääoman käskyläisen Erkon kelkkaan.

Kuuntelin joskus näitä keskusteluja. Niissä ei saavutettu yhteisymmärrystä eivätkä ne liioin kohentaneet kenenkään asemaa eivätkä arvoa. Puhevälejä sen sijaan katkeili kuin puhelinjohtoa Ihantalassa, ja sinunkauppoja sanottiin irti.

Kun uutistenkin seuraaminen käy näinä päivinä työstä, jään ihmettelemään, miten ihmiset eivät ymmärrä, että ideologioiden, aatteiden ja asenteiden takana on jokseenkin poikkeuksetta hyvin kylmäverisiä laskelmia valta-asemista. Suurin sankari ei ole se, joka puhuu parhaiten, vaan se, joka estää toisia puhumasta.

Tässä meillä on pitkä perinne ja hyvä koulutus. Sekä Paasikivi että Kekkonen loivat luettelot puheenaiheista, joita ei sopinut viljellä. Taika toimii osittain vieläkin. Jos jostain tietystä asiasta ei puhuttu, siitä päätellään, että vastakkaista mielipidettä ei ollut olemassa. Päätelmä on mielestäni väärä.

Tapaan harvoin ihmisiä, jotka olisivat yhtä vannoutuneita ruotsalaisen Jan Guilloun kertomuskirjojen ihailijoita kuin minä olen. Guillou oli nuorena vihainen lehtimies ja taipuvainen epäilemään vakiintuneita mielipiteitä ja oikeaksi ilmoitettuja tulkintoja.

Kävi niin, että kuluneen viikon tapahtumat Pakistanissa on kuvattu Guilloun kirjoissa useaan kertaan ja yksityiskohtaisen oikein. Hänen keksimänsä sankari, jota on virheellisesti väitetty ruotsalaiseksi James Bondiksi, on aatelismies Carl Hamilton. Hän ja hänen jälkeensä muutama muukin ruotsalainen on koulutettu San Diegon seudulla Seal-joukoissa. Koulutusta kuvaillaan ja sen tehoa ja luonnetta selostetaan yksityiskohtaisesti. Ja Hamilton ja kumppanit metsästävät – jo 1970-luvulla – terroristeja ja surmaavat heitä ampumalla.

Jos Jan Guillou ajattelee tänään, että muuan merkittävä tapahtumasarja on kuin suoraan hänen romaaneistaan, hän on oikeassa.  Oliko Hamilton mukana, sitä meille ei kerrota. Ei ole tapana.

40 kommenttia:

 1. Tappajien tappaminen turhauttaa. Ne, jotka käskyttävät, pitäisi ensimmäisinä... Tosin, mitä merkitystä silläkään olisi, ei mitään. Delatun tilalle tulee toinen, useimmiten jo ennen kuin toinen ehtii edes alta pois. Eikä olosuhteita - niistä kai on kyse - voi ampua. Paitsi ohi. Ps. Totaalisessa sodassa järkevintä taas olisi jos sotaa käyvät maat sopisivat siitä että kukin pommittaisi vain omia kaupunkejaan. Näin säästyisi jumalattomasti esim. kerosiinia. (Ja paljon muuta hukkaan heitettyä, kuten aikaa.) Pommituksen kohteina oleville ihmisillehän on ihan saman tekevää missä maassa ne pommit on tehty.

  VastaaPoista
 2. Jukka, en oikein päässyt selvyyteen, mitä ajattelet bin Ladenin kuolinuutisesta. Uskotko, että hänet tapettiin vapun jälkeen. Itse en ole viime päivinä tarkkaan kerinnyt seuraamaan mediaa, mutta minulla on se käsitys, että hän oli pitkälti terminaalikunnossa jo ollessaan hoidossa Yhdysvaltain sotilassairaalassa Dubaissa syyskuussa 2001 (mm. le Figaron julkaisemassa uutisessa hänen kuntoaan käsiteltiin laajalti). Dialyysilaitteetkaan eivät osuneet kartanossa silmiini, joista hän oli täysin riippuvainen.

  Ilmeisesti minulta on jäänyt väliin joitakin todisteita, joita asiasta on julkaistu. Mikä sai sinut uskomaan kuolinuutiseen (jos siis siihen uskot)? Voitko selventää kantaasi.

  VastaaPoista
 3. No, en ole oikein koskaan osannut suhtautua vakavasti sellaisten ihmisten puheisiin lihansyönnin hyvistä puolista, jotka eivät ole eläessään tappaneet kärpästä tai paarmaa suurempaa otusta - no okey lasketaan sitten ne lahnat ja särjet mukaan. Itse olen tappanut hirviä ja pari lehmääkin ja sikoja (niiden lukumäärää en kyllä muista) - siis aikanaan - kasvissyöjä olen ollut reilut 30-vuotta.

  Siis se ei ihan kelpaa että on "käynyt intin". (Vähän kuin olisi lukenut eilisen Hesarin). Toki tiedän että lisäkseni on muitakin joilta se ihmisten tappaminen ihan luonnossakin sujuisi (ihan oikeasti; en erityisemmin pidä ihmisistä). Miksi muuten se Turkkilaisten avustuslaiva - tai rauhanlaiva - saattueen kohtalo oli niin katkeraa kalkkia silloin aikanaan arvon blogistillekin? Oliko se vähemmän terroristinen, vai oliko se Israel liian pienikokoinen?

  Oliko se Osama joka tapatti Obaman - vai päinvastoin, ja kumman toinen nimi oli se sama kuin sillä Husseinilla joka asui Irakissa?

  Olisiko kiva jos Suomenkin presidentti - muuten miksi vain presidentti, eikö pääministerikin kelpaisi, tai pelkkä eduskunnan päätös, entä ulkoministeri? - voisi käskeä että tappakaa toi Portugalin presidentti, tai joku muu siellä, joka istuu niiden Portugalin kultavarantojen päällä - ja varsinkin silloin kun Suomi kuuluu NATOon - ja oikeastaan silloinkin kun ei kuulu.

  Siis jos USA olisi Finland niin olisiko tappokäsky käynyt? Siis perustuuko kyseinen oikeus pelkästään kokoon ja voimaan, vai saako ne pienemmätkin valtiot yrittää perässä? Siis jos ne terrori-iskut olisi tehty jotakin sellaista valtiota kohtaan kuin esimerkiksi Andorra, niin olisiko asia yhtä oikeutettu jos Andorran keisari olisi antanut sen tappokäskyn sen "oikeuden" nimissä? Entä Ahvenanmaa, voiko ne päättää siellä, että mehän otetaan kuolemantuomio käytäntöön, ja ensimmäiseksi me tuomitaan kuolemaan toi Turun pormestari.

  Niin totta kai tämä on vakava paikka - pilvenpiirtäjä meni paskaksi ja reilut 3000 kuoli. Siis suunnilleen se sama määrä ihmisiä kuin mitä kuolee nälkään kolmessa tunnissa. Ja niillä kaikilla oli sentään kravatti, tai ainakin jakkuhame - no muutama palomies ja siivooja, mutta so what? - USA:n maaperällä vittu soikoon!

  Ja se Pakistanissa tapettu ei kai ollut yhtä hyvä ihminen kuin Maurice Papon

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Papon

  joten paskankos väliä sillä - tapetaan vaan. Väärä uskonto ja liian pitkä parta sillä tapetulla - ja se vielä tappoi kristittyjä! Geronimo sentään!

  Niin ja Taisto Sinisalo - olipa siinä mies; sotaveteraani ja mitä vielä; hienot rillit ja vatsaa ihan siihen punaisen Ladan rattiin saakka. Hänestä Fidel Castro ei kuoleman jälkeen pystynytkään sanomaan, että on vahvempi kuin ikinä eläessään - siis vähän niin kuin se Jeesus aikanaan oli.

  VastaaPoista
 4. Konventionaalisten lähteiden mukaan Aatu-vainaan taisivat kuitenkin kärväyttää omat ''porukat'' ja ihan tarkoituksellla - eivät siis neuvostoliittolaiset (ns. ryssät). Polttamisen tarkoitus oli, ettei kalmo jää pilkattavaksi ja päädy täytettynä vaivaisukoksi punaisen torin kupeeseen.

  Ups. ei se herrasmies

  VastaaPoista
 5. VIHARIKOS

  Meita voi syyllistaa myos 1930 luvun viharikoksista, joista maksoimme kalliin hinnan. Ryssanvihassa oli AKS:n nokkamihen kirjan nimi. AKS:n lisaksi piti viela listia 150,000 suojeluskuntalaista (toveri Stalinin ajatus)

  VastaaPoista
 6. Kun olen blogistin kanssa samanikäinen ja osallistunut Hansassa, Vanhan Kellarissa, Natsalla ja Marinadissa hänen mianitsemiinsa keskusteluihin, todistan vähän toisin.

  Kyllähän siinä suvaittiin aika paljon yhtäältä-toisaalta-kolmaalta-neljäältä-kantoja sekä oli luettu & katsottu sekä Pohjantähti että Tuntematon. Mutta katsottu oli Lapulaisooppera ja Käpy selän alla.

  Aika nopeasti ne, jotka eivät suvainneet, siirtyivät sellaisiin kellareihin, joihin sen ajan vakio-Tervoilla (ml PLM kansliapäällikkö ja UKK:n adjutantti) ei juuri ollut asiaa.

  Mutta ehkä Jukka pääsi sitten sinnekin?

  VastaaPoista
 7. Kaikesta päätellen 70-luku on ollut monelle henkilölle kovin traumaattinen. Terroristien ampumisen ihanuudesta juolahti mieleeni nuo nykyisen talouselämän piiloissa lankoja vetelevät usein erittäin hyvinpukeutuneet herrat ja rouvat.

  VastaaPoista
 8. Kepu pitäisi panna syytteeseen valtiopetoksesta. Hallituksessa he kannattivat Portugalin tukipakettia ja nyt oppositiossa vastustavat. Vielä ennen vaaleja vannottiin isänmaallisuuden nimissä että Portugali on pelastettava koska se on myös suomen etu mutta nyt kepu ei enää haluakaan pelastaa suomea. Niinpä, kepu pettää aina..

  VastaaPoista
 9. aD oMNIA: - kyllä Antti Liikkasen yhteenveto vastaa omiakin muistikuviani ja lukemaani. Siis joskus 1967 alkoi yleinen ja ymmärrettävä puhumisen tarve, jossa mielipiteet olivat hyvin monenlaisia. Tärkeä ja nyt kai unohdettu kirja oli Rauno Setälän Uusstalinistin uskontunnustus (1970).

  En päässyt enkä pyrkinyt kellareihin ja kabinettipuolikin jäi vähälle. Minusta ei todellisuudessa ole todistajaksi.

  VastaaPoista
 10. Ad Omnia: en *usko* Bin Ladenin kuolemaan nyt tai sairauteen 2001. Yritän arvioida todennäköisyyksiä. Terrorismiasiassa ja suurvaltioiden menettelyssä Occamin partaveitsi on luuloni mukaan tehoton. Yksinkertainen selitys (ns. salaliittoteoria) on luultavasti väärä. Totuus ei tule ehkä ilmi sataan vuoteen tai koskaan.

  Esimerkki: en ymmärrä Hitlerin juutalaisvihaa ja siis häenn tapaansa käydä sotaa; en ymmärrä siviilien vainoamista. Kirjanoppineen nuuskaviisaudella Hitlerin hyökkäyksellä Venäjälle 1941 oli menestymisen mahdollisuudet. Ajatus on tietysti kauhistuttava.

  VastaaPoista
 11. Ad Jorma;

  Oletko sitten myös sitä mieltä, että Hitler hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan, koska noiden maiden kansalaiset olivat vihamielisiä Saksaa kohtaan?

  Kyllä syyt olivat strategisia. Ei hyökkäystä olisi estänyt se, että ko. maiden kansalaiset olisivat olleet vakaumuksellisia pasifisteja.
  Pikemmin kai päinvastoin.

  Kannattaa muistaa, että Stalin ei epäillyt vain Suomen halua vaan myös Suomen kykyä estää alueensa käyttö hyökkäyksessä NL:oa vastaan. Tätä jälkimmäistä epäilyä ei millään olisi Suomen taholta olisi saatu poistettua, varsinkaan sen jälkeen Puolan armeija oli lyöty kolmessa viikossa.

  VastaaPoista
 12. Kiinnostaisiko älykkäitä pohtia persujen kainalon alta löytyviä ketunhäntiä?
  Yhden lehden mukaan Soini kävi Sonkajärvellä helluntalaisten majalla kokouksessa, toisen mukaan Hakkarainen on helluntailainen.

  VastaaPoista
 13. Kyllä minustakin asiat pitää voida selvittää käytännöllisesti ja ilman juridiikan pulinaa. Jos Kirkkonummen jossain tönössä luuraa tšetšeenien sissipäällikkö, niin ei minusta meillä ole nokan koputusta, jos venäläiset sissit tulevat helikopterilla ja listivät sen.

  Vai mitä?

  VastaaPoista
 14. Siviilien vainoaminen?

  Minä ymmärrän. Siviilit ovat pöljiä. 9/11 jälkeen Suomessakin nämä hyväntahtoiset hölmöt pitivät minuutin pituisen hiljaisen hetken.
  Kaupan kassat hiljentyivät ja autoilijat pysähtyivät ja tööttäilivät torviaan. Idiootit. Harvoin sellaista typeryyttä tapaa.

  Kaiken tämän pöljyyden syynä on uskonto. Meille on opetettu väärää Jumalaa. Väärä Jumala sai aikojen alussa voiton ja hyvä Jumala nimettiin Saatanaksi.

  Minäpä kerron totuuden tästä asiasta.
  Väärä Jumala halusi ihmisten uskovan iankaikkiseen elämään kuoleman jälkeen. Oikea Jumala halusi ihmisten tietävän, ettei kuoleman jälkeen ole eikä tapahdu mitään.
  Hänen mielestään ihmiskunta on vain merkityksetön luomistyön sivutuote, jolle hänellä ei riitä aikaa eikä halua opettaa.
  Hän olisi opettanut "Koska teillä on vain yksi ja ainutkertainen elämä, eläkää se hyvin. Mitään ei ole ennen teitä, eikä sen jälkeen. Syntejä ette saa myöhemmin anteeksi, eläkää sen mukaan."

  Kun taas tämä nykyinen Väärä Jumala petoksella opettaa syntien anteeksi saamiseen ja iankaikkiseen elämään. Ja me pöljät elämme sen mukaan tuhoten ja tappaen.

  Eli jos meille olisi lapsesta pitäen opetettu oikeaa totuutta yhdenkertaisesta elämästä, arvostaisivat ihmiset tätä elämää aivan toisella tavoin. Jokaisen elämä olisi tärkeää jokaiselle ja eläisimme nykyisin arvostettua ja ymmärtävän kerrallisen elämän. Rakkaus ja välittäminen olisivat jokaiselle kerrallisen tärkeää, sisäänrakennetuin ajatuksin.

  Uskon myös siihen, ettei tämä Hyvä Jumala olisi antanut ämmille perintö- eikä äänioikeutta.

  VastaaPoista
 15. Haluaisin kohteliaasti tiedustella niiltä, jotka viime päivinä ovat arvioineet, että Osaman teloitus oli paitsi reilua, myös järkevää, keitä kaikkia muita voidaan teloittaa vastedes ilman oikeudenkäyntiä? Pahoja ihmisiä? Diktaattoreita? Heidän alaisiaan? Ketä tahansa? Mihin raja vedetään?

  VastaaPoista
 16. Aito tai ei, se eniten näytetty kuva Valkoisen talon johtoryhmästä pelaamassa tätä sotapeliä oli vaikuttava! Hillary silmät pyöreinä ja käsi suun edessä, toinen käsi jollakin raamatun näköisellä, ja maailman johtaja yksin nurkassa suu tiukkana, ilmeisesti epätoivoisena ja vaarallisena. Teksti voisi kuulua "syytön olen minä tähän vereen".

  90-luvulla jo oli liikkeellä amerikkalainen sukellusvenepeli, jossa ammuttiin ohjuksia Tripoliin ja jonnekin Vietnamiin.

  Kevyempään ja asiaan; Lissabonin vuoden 1998 maailmannäyttelyn yhteydessä lehtikirjoitusten ja tv:n mukaan tapahtui "tosi-iso puhallus”. osaanko käyttää oikeata sanaa? Rahaa siirtyi jonkin suuren johtajan taskuun. Jos sillä tarkoitettiin housuntaskuja, tarvittiin monet housut. Siitä on vuosia. Muistikin toimii selektiivisesti.

  Eräs asia on kirkkaana. Kysyin sikäläisiltä mitä mieltä he olivat tuosta rikoksesta, ja useimmat joko hymyilivät tai nauroivat ääneen. Se oli heistä hauska juttu. Ketun, korpin, ja juustonpalan jutussa he olisivat ketun puolella.
  .

  VastaaPoista
 17. Juutalaiset piti juuria maan päältä koska vallankumous uhkasi levitä venäjältä länteen.

  koskaan aikaisemmin ei 2000 vuoden aikana (pl. Ranskan vallankumous ) rahvas ollut onnistunut teloittamaan herrojaan.

  Juutalaisuus on eliitin aate. Siihen synnytään, eikä lliitytä, kuten kristinnuskoon.

  VastaaPoista
 18. Ja ihan suosituksena elokuvien katsojille.
  Lukuisa määrä uusimpia elokuvia ilmaiseksi:

  www.leffatverkossa.net
  www.fin-tv.com

  VastaaPoista
 19. Kun uutistenkin seuraaminen käy näinä päivinä työstä, jään ihmettelemään, miten ihmiset eivät ymmärrä, että ideologioiden, aatteiden ja asenteiden takana on jokseenkin poikkeuksetta hyvin kylmäverisiä laskelmia valta-asemista. Suurin sankari ei ole se, joka puhuu parhaiten, vaan se, joka estää toisia puhumasta.

  On neljännen itkijäkongressin aika. Edellinen päätteli että 'aika hyviä ihmisiksi' (ei sentään hirmu hyviä; heitä varten on Hanken ja Hbl)

  VastaaPoista
 20. Adolf kenttäkrematoitiin luultavasti E10-bensiinillä!
  Sillä jo Weimarin Saksassa bensiiniin lisättiin huomattavia määriä alkoholia. Ks. tark. http://de.wikipedia.org/wiki/Ethanol-Kraftstoff
  Minun on Jan Guillou'ta kiittäminen ruotsin taitoni paranemisesta 1980-luvulta lähtien kohtalaisesta sujuvaksi! Suomensivat niitä dekkareita niin verkkaisesti. Sitä paitsi Ruotsissa painetut niteet olivat halpoja.
  Sittemmin huomasin, että kaverihan on vakavasti otettava yhteiskuntakriitikko - muun muassa. Mutta vetävästi kirjoittaa -moni yöuni on jäänyt herran takia lyhyeksi kun ei kirjaa saa kädestään.
  (MIKIS: Joseph Hellerin romaanissa "Me sotasankarit" Amerikkalaiset ja saksalaiset sopivat keskenään toistensa lentokenttien pommittamisesta. Jos et viitsi lukea ei leffakaan ole huono.)

  VastaaPoista
 21. "Neuvostoliiton puna-armeijan sotilaat syyllistyivät ympäristörikokseen polttamalla bensiinillä valellun ruumiin taajama-alueella. Bensiinin oktaanimäärästä ei ole tietoa mutta E-tyyppistä eli etanolilla lantrattua se ei ollut."

  Nyt on pakko saivarrella Kemppisen väittämillä. Eikös se ollut Kempka, joka kirjoitti kirjan Hitlerin polttamisesta? EIKÄ siis onneksi Kemppinen tai neukkusoltaatit... aiheesta on kirjakin...

  Kempka Erich Minä poltin Adolf Hitlerin
  Gummerus, 1955, 118 s., 1. painos

  Toinenkin saivartelun aihe löytyy samasta lauseesta: Eikös sota-aikainen bensiini Suomessakin ollut sitä saksalaista laatua, josta automiehet teki "telaketjua", eli erottivat etanolin juotavaksi humaltumistarkoitukseen? Idea etanolin lisäämiseksi bensiiniin, vieläpä suuressa määrin, oli bensiinin oktaanipitoisuuden nostamien. Etanolin oktaaniluku on 110. Saksalaisethan ei tiettävästi hallinneet amerikkalaisten keksimän ja kehittämän iso-oktaanin valmistusta ja käyttöä bensiinin lisukkeena oktaaniluvun nostamiseen ja moottoritehojen kasvattamiseen. Saksan ilma-ase joutuikin tulemaan toimeen pääosin 87-oktaanisella bensiinillä, sillä kolmannen valtakunnan teollisuus ei kyennyt tuottamaan tarpeeksi oktaanilukuja korottavia lyijy-yhdisteitä. Ilmasodan kannalta ehkä tärkein asia oli USA:ssa vuonna 1935 keksitty menetelmä iso-oktaanin valmistamiseksi (oktaaniluku 100, ROL ja MOL). Tämän vuoksi esim. pommikoneella lakikorkeus oli 3 km suurempi ja toimintasäde noin 2 500 km pitempi kuin ennen. Hävittäjiin saatiin sama teho noin 28 litran moottorista kuin saksalaiset saivat 40-litraisista. Sittemmin lyijy korvasi iso-oktaanin halpana ja MTBE korvasi lyijyn katalyyttien takia lyijyn.
  Koska maaöljyä oli niukasti saatavilla Romaniasta ja muutamasta Saksan omasta öljylähteestä saatavilla, niin Fisher-Trops -menetelmällä tehtiin kivihiilestä bensiiniä ja nähtävästi myöskin dieseliä, yleisnimellä siis polttoöljyä. Bensiinin oktaanilukemat oli alhaisia nykyisiin verrattuna ja tavallinen oktaanilukema saksalaisessa bensiinissä B4 oli 87. Uusimpien BMW 801 versioiden moottoreita käyttäviin lentokoneisiin, kuten FW-190 oli oma korkeaoktaaninen erikoisbensiini C3. Suomen käytettämissä lentokoneissa sitä ei tarvittu. Siksi 1944 osasto Kuhlmayn polttoaihehuolto järjestettiin Pohjois-Suomesta käsin. Missä ja miten Saksa tuolloin tuotti valtavat määrät etanolia, on minulle tuntematon juttu, mutta viinaahan saksalaisilla riitti vaikka muille jakaa! Lähteenä bensiinilaatuihin on Hannu Valtosen kirjasta Lento-osasto Kuhmey.

  VastaaPoista
 22. ad anonyymi: Tanskan ja Norjan case

  Ala ota liian vakavasti. Tama taman piavan epistolahan on parodiaa !!

  VastaaPoista
 23. Tuo Osaman viran väkivaltainen avaaminen oli eettisesti väärin, mutta kansainvälisen politiikan vahvemman oikeuden mukaan oikein. Sehän oli yhden sortin sotatoimi, jo nähdyn politiikan jatkoa. Sotatoimen laatu oli tosin epätavanomainen, koska sissiä ja terroristia vastaan pitää taistella sen omilla metodeilla.

  Ups. ei herrasmies.

  VastaaPoista
 24. Ad Omnia: - lentokoebensiinin oktaanit - vaikeasti löydettävän lähteen mukaan Saksa osti 1939 erittäin suuren määrän lentokonebensiiniä ja pommitti sitten Britanniaa tehokkaasti ja pitkän 1940 luotettavalta myyjältä, joka oli Royal Ducth Shell. Tämä lienee vähemmän tunnettua kuin IBM:n osallistuminen Saksan sotaponnistuksiin (Hollerit-reikäkorttikoneet, joiden keskeinen käyttäjä oli Gestapo - rojaltit juoksivat vielä sotatilan aletua joulukuussa 1941).

  VastaaPoista
 25. Ad Omnia - jaa että parodia - ajattelin kirjoittaa aiheesta "tupakoinnin haitoista Talin-Ihantalan taisteluissa 1944". Olen itse nähnyt uskomattoman kaameita valokuvia - lähtitorjuntamies raapaisee tulen "Työmieheen" punatähtisen panssarivaunun loimussa. Mitä tapahtuisikaan, jos päiväkodeissa tai niiden pääsisäänkäyntien tietämissä näytettäisiin niin sopimattomia valokuvia!

  VastaaPoista
 26. Kun ei näytetty kuvaa kuolleesta Osamasta, kuten ei Aatustakaan, pianko se nähdään Bin Laden Ruokolahdella rajaa ylittämässä. Vaikka kaverit kuinka vahvistaa kuolleen, niin uskoisko tuota. Hämäävät vaan. Saadakseen hetken hengähtää.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 27. "Lisäksi Neuvostoliiton puna-armeijan sotilaat syyllistyivät ympäristörikokseen polttamalla bensiinillä valellun ruumiin taajama-alueella."

  Eivätkös ne saksalaiset itse yrittäneet polttaa Aatun ja Eevan. Puna-armeijaa ei liene syytä tässä asiassa epäillä ympäristörikoksesta. :-)

  acc

  VastaaPoista
 28. Äsken, kun minun piti lähettää tämä (äärimmäisen hiottu, tuntikausia väsätty) kommenttini Kemppiselle, niin systeemi ilmoitti: "Invalid Error". Uskotaan. Eikä mu-mu-mun muu-muu-ta pitänyt sanoa kuin vain se, että en ole koskaan lukenut Helleriä. Siksi en hänestä pidäkään. Sekoitan hänet Kurt Vonnegutiin, jota en häntäkään ole lukenut, enkä siksi pidä hänestäkään. Luin jostain, varmaan aikakausilehdestä, että hän istui metsässä, jossain Kirkkonummella, ja söi viime vuoden vanhoja puolukoita, ja kehui, että tämä on hänen elämänsä tähtihetki.

  Ps. Minustakin hallan panemat puolukat ovat hyviä!

  VastaaPoista
 29. Partiovyön soljessa ei lukenut "Meine Ehre heißt Treue". Aina piti olla silti Valveilla.

  VastaaPoista
 30. ei mitään parodiaa vaan tiukka ja oikea analyysi 70 luvusta. mutta miten ei tiivistemiesten onnistunut ottaa yhtä sunnia elävänä kv-rikostuomioistuimeen? elokuvaa odotellessa:) tuotoilla renny voisi rahoittaa loput marskielokuvasta :)

  VastaaPoista
 31. Katsoin vielä Hannu Valtosen kirjasta Lento-osasto Kuhmey, Saksan Luftwaffe Suomen tukena kesällä 1944, mitä siellä kerrotaan saksalaisten käyttämistä lentokoneiden polttoaineista.

  Sivulla 108 mainitaan näin:

  "Suomen Ilmavoimat luovutti saksalaisille (lainaksi) B4 polttoainetta (87 oktaanista) Immolassa 16-20.6.44 42 995 litraa. Nurmoilasta ja Äänislinnasta tuotiin Os. Kyhlmeylle sinne kaukotoedustelukoneita (Ju 188) varten varastoitua C3 polttoainetta. Kyseesä on 93 -oktaaninen lentobensiini, jota FW-190:n moottori käytti."
  FW-190:n uudemmat moottoriversiot siis käytti C3 eli 93 oktaanista bensiiniä.

  Hannu Valtosen kirjassa Lento-osasto Kuhmey, Saksan Luftwaffe Suomen tukena kesällä 1944, kerrotaan saksalaisten valmistaman lentokoneiden polttoaineiden tuotannon rajusta laskusta kevään 1944 lukemista syksyn 1944 lukemiin. Syksyllä 1944 se oli enää vain vain 5% kevään 1944 määristä. Tämä raju lasku johtui synteettisten polttoaineiden tuotantolaitosten tuhoamisesta Liittoutuneiden pommituksin. Ei siis ihme että Saksalla riitti Bf 109 lentokoneita Suomeenkin annettavaksi niinkin helposti. Olihan Saksan hävittäjälentokonetuotanto 1944 tammikuussa vain noin 1759 konetta kuukaudessa, mutta syyskuussa jo noin 4300 hävittäjää kuukaudessa. Vain polttoaineesta oli jo kova pula. Näin siis tuossa kirjassa sivulla 17.

  Tietääkseni saksalaisilla ei ollut 100 oktaanista bensiiniä, ei ainakaan laajemmassa käytössä, vaan korkeaoktaanisin lentokonebensiini oli 93 oktaanista. Wikipedian tiedot siis on mitä on.

  http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_801

  >These were soon replaced with the BMW 801D series engines, which ran on C2/C3 100 octane fuel instead of the A/B/C's B4 87 octane, boosting takeoff power to 1,700 hp (1,250 kW) in the D-1<

  41.8 litres (2,550 in³) BMW 801E,S: 2,000 hp (1,471 kW)

  BMW 801F: 2,400 hp (1,765 kW), development halted by the end of the war.

  VastaaPoista
 32. Ano: "Kannattaa muistaa, että Stalin ei epäillyt vain Suomen halua vaan myös Suomen kykyä estää alueensa käyttö hyökkäyksessä NL:oa vastaan."

  Nimenomaan, juuri näin.

  Mutta sitten kun itse kokeili, sen jälkeen Stalin uskoi. Ja sanoi sen myös suomalaisille sotilasjohtajille näiden ensi visiitillä Kremlissä. Taisi ehdottaa maljaakin.

  VastaaPoista
 33. Kuka hyötyi Hitleristä? Tuossa on laaja artikkeli, jossa tulee myös kansainväliset firmat esiin Saksan kauppakumppaneina. Raha ei haise...

  http://www.kristitynfoorumi.fi/hitlerintuki.htm

  Ruotsista ja viime sodista puhutaessa pitää AINA muistaa taikasanat KUULALAAKERIT JA HAMMASKULTA!

  SKF -kuulalaakerit ja natsikulta palkkioina "urheille ruotsalaisille"!

  Natsi ja natsin kaverit: Isoisä ja kruununprinssi Paksun Hermannnin kahtapuolen:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Gustavgoring1939.JPG

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_V

  Tässä on Kemppiselle lukemisen arvoinen kirja, JOS et ole sattunut lukemaan. Aiheena on Ruotsin talouskytkökset Saksaan sodan aikana ja sodan rahoittaminen. Teos valottaa Ruotsin sekä sen teollisuuden ja erään ruotsalaispankin sodanaikaista yhteistyötä natsi-Saksan kanssa:

  Aalders Gerard Wiebes Cees Peittelyn taito
  Art House, 1989, 368 s., 1. painos

  Seuraavan kirjan otsikko jo kertoo aiheesta riittävästi ja sen vastapainoksi kannattaa otta Turtolan väitöskirja, niin lähtee liiat sympatiat "ystävästämme" Ruotsista!

  Suominen Tapani (toim.) Itsekkyyttä vai valtiomiestaitoa - Ruotsin idänpolitiikka ja Suomi vuodesta 1812 vuoteen 2002, Tammi 2002, 289 s., 1. painos

  Turtola Martti Torniojoelta rajajoelle - Suomen ja Ruotsin salainen yhteistoiminta Nevostoliiton hyökkäyksen varalle vuosina 1923-1940 - Puolustuspoliittinen vaihtoehto, WSOY, 1984, 259 s.

  VastaaPoista
 34. Ad Anonyymi: - mainitsemasi Ruotsia koskevat asiat ovat totta ja ne on tunnettu vuosikymmeniä, myös Per Albin Hanssonin elämäkerrasta, ulkoiminisyteri Güntherin koskevasta kirjallisuudesta ja lähettiläiden muistelmista.

  Erittäin tunnettu on hovin asenne ja kannanmuutos.

  Vastaava kirjallisuus on muuten Sveitsistä, hyvällä syyllä.

  VastaaPoista
 35. Ad Omnia: - Stalinin kannanmuutosta kuvaa tosi anekdootti - Heinrichsille ei myönnetty oikeutta virkapuvun käyttöön rauhanteon jälkeisten toimien takia. Stalin ihmetteli tätä ja kehaisi Henrichsia. Oikeus virkapuvun käyttöön vakinaisesta palvellusta erottua myönnettiin.

  VastaaPoista
 36. Muistan. Kun Stalin kysyi Heinrichsiltä (olin tulkkina) että "miksi kenraalilla ei ole kenraalin pukua?". Heinrichs selitti syyn. Hänen erottamiseensa jalkaväenkomentajan virasta (ja siitä saatavasta eläkkeestä) ehtoihin kuului että hän ei saa käyttää enää kenraalin univormua. No, tuo kielto sitten myöhemmin peruttiin. Stalininko takia - kenpä tietäisi? Mutta minä tiedän, olen käynyt toteamassa asian, että tämä kenraalinunivormu on nyt näytillä Mikkelin Sotilasmuseossa. (Ei, ei Päämajamuseossa - joka on siellä koululla - vaan siellä joka on siellä Kasarmialueella. Nuijamiehenkadulla. Sisäänpääsylippu - jolla pääsee myös ulos - maksaa 4;- €. Eläkeläiset ja lapset pääsevät halvemmalla. Koirat ja kissat pääsevät isäntiensä kanssa ilmaisiksi.)

  VastaaPoista
 37. Oiskohan tämäkin parodiaa?


  Vieraan maan soturi on pilkkalaulu saksalaisista sotilaista ja suomalaisista naisista vuodelta 1942

  Vieraan maan soturi

  Siell´ lempivät lehdoissa saksalaiset
  alppikengistä jäljet vain jää.
  Siell´ uinuvat naisemme sankarien
  käsivarsilla saksalaisten.
  Jalkavaimoiksi tekivät naisemme
  on muistoissa suloiset yöt.

  He kaatuivat hetkeksi vesakkoihin
  sydän suruihin jäi Suomen mies.
  Kotimökillä vanhukset huokailevat
  missä viipyvät tyttömme taas.
  On hiuksensa surusta harmaantuneet
  ja silmissä kyynelten veet.

  Naiset lempensä uhrasi saksmanneille
  pikku peipit vain jäljellä on.
  Lapsi isätön orvoksi kai tänne jää
  isä maailmalle jo häipynyt on.
  Hän oli vain soturi vierahan maan
  ja naistemme lemmen nyt saa.
  Kun soturit urheat palaavat taas,
  naistemme rintama murtunut on.

  21.2.1942 Turun laivaston keskuudessa levinnyt pilkkalaulu

  Faforin, Heinonen: Kotirintama 1941-1944, 1972 Tammi, s. 115

  Vertaa sanoitusta tähän:

  Pienet kukkivat kummut (Little flowering hills)
  composer: Ragnar Nyholm

  http://www.yle.fi/player/player.jsp?name=El%E4v%E4+arkisto%2F03017_2

  On päättynyt päivä, jo yö yllättää
  Tykit tuokioks taas vaienneet.
  Nuoret soturit hetkeksi rauhan nyt saa
  Vie kotihin taas aatokset.

  Kotimökillä äiti jo niin väsynyt.
  Mitä aatelleekaan siellä nyt?
  On surusta hiuksensa harmaantuneet
  Ja silmissä kyynelten veet.

  Vain kukkivat kummut nuo kalmistoineen
  Lie kaikki mi jäljellä on.
  Siell' lepää nyt sankarit Suomussalmen,
  Summan, Raatteen ja Kollaan joen.

  Vaan vapaaksi maaksi he Suomemme loi,
  On muistossa kumpujen yö.
  Ei unhoittua muistot nuo talviset voi,
  Ei poikaimme sankarityöt.

  Ei unhoittua muistot nuo talviset voi
  Ei poikaimme sankarityöt

  VastaaPoista
 38. Polttoaineet Suomeen tuli tietenkin Saksasta ja niiden määristä löytyy lähteet huomattavasti helpommin kuin Kemppisellä ;=)

  >> - lentokoebensiinin oktaanit - vaikeasti löydettävän lähteen mukaan Saksa osti 1939 erittäin suuren määrän lentokonebensiiniä ja pommitti sitten Britanniaa tehokkaasti ja pitkän 1940 luotettavalta myyjältä, joka oli Royal Ducth Shell.<<

  Laivat kulki Saksasta Suomeen ja takaisin ihan kesän 1944 lopuun saakka. Esimerkiksi ASEITA, ammuksia ja elintarvikkeita yms. tavaraa tuotiin Terän kirjan mukaan 26.9.1940 - 7.9.1944 kaikkiaan 119 445 538 kg eli yhteensä 88 laivalastillista!

  Ja polttoaineet päälle, 120 kertaa laivoilla tuotiin polttoaineita Saksasta (ehkäpä Vironkin kautta ?) Suomeen. Dieselöljyä näyttää tulleen vielä 27.8.1944 2100 tonnia.
  Samaten samalla laivalla moottoribensiiniä 719 tonnia.

  Saksa toimitti Suomelle kaikkiaan 31 614 291 kg lentokonebensiiniä 1941-1943 vuoden loppuun mennessä.

  Moottoribensiiniä 1940-1944 yhteensä 126 478 242 kg

  Dieselöljyä 1940-1944 17 193 927 kg + 2 976 878 kg

  Polttoöljyä 1941-1943 11 394 438 kg

  Lähteenä Martti V. Terä Tienhaarassa, Syksyn 1940 tapahtumat Barbarossa suunnitelman taustaa vasten.


  Kesällä 1944 taisi lisäksi osasto Kuhlmayn polttoaineet tulla Lapista, Saksa omista varastoista.
  Entäs saksalaisten suihkukoneiden polttoaineet, mitä ne oli?
  Näillä sivuilla on Hans Feyn viimeinen Me262 lento missä sanotaan että sen standardi polttoaine oli brown coal oil J-2. Näköjään Jumo 004 suunniteltiin myös käyttämään dieselöljyä mutta se todenäköisesti aiheutti käyntihäiriöitä ja moottorin likaantumista.

  http://www.zenoswarbirdvideos.com/Images/Me262/ME262PILOTDEBRIEF.pdf

  VastaaPoista
 39. "miten ihmiset eivät ymmärrä, että ideologioiden, aatteiden ja asenteiden takana on jokseenkin poikkeuksetta hyvin kylmäverisiä laskelmia valta-asemista."
  Pikemminkin näen ongelmana sen, että uskonnot ja ideologiat vaikuttavat ja niiden arvoarvostelmista ei voi päästä diskurssin kautta yksimielisyyteen. Valtapolitiikasta voidaan useimmiten sopia.
  Hitlerin polttamisesta uusin tieto liene se, että saksalaiset yritävät, mutta epäonnistuivat: NL sai Hitlerin ja Eva Braunin puoliksi palaneet ruumiit haltuunsa ja hävitti ne lopullisesti 1980-luvulla Juri Andropovin käskystä, ettei uusinatseille tulisi pyhiinvaelluspaikkaa.

  VastaaPoista
 40. Mielestäni ideologioiden, aatteiden ja asenteiden EDESSÄ on hyvin kylmäverisiä laskelmia valta-asemista. Edessä, ja selvästi näkyvissä.
  Vallanjano on nimittäin muotia ja hyväksyttävä asia. Valtaa itselleen hankkivat ovat työteliäitä ja yritteliäitä ihmisiä = vallanjano on hyve.

  VastaaPoista