Sivun näyttöjä yhteensä

28. toukokuuta 2011

Bismarck Hitlerinä


I

Saksan ihmeelliset vaiheet 1850-1950 alkavat viimein hahmottaa. Kiirehdin kertomaan havainnoistani.

Jonathan Steinbergin “Bismarck, a Life” (OUP, 2011 ISBN 978-0-19-959901-1, 577 s.). Teos on hienoa akateemista tutkimusta. Steinbergin aikaisempi tuotanto on kiinnostava sekin, esimerkiksi “The Deutsche Bank and its gold transactions during the Second World War”. Bismarck-kirjan lähteinä ovat virallisten asiakirjojen lisäksi hämmästyttävän runsaat päiväkirjat ja kirjeet – esimerkiksi Moltken papereita on julkaistukin kahdeksan nidettä.

Bismarckin omat muistelmat ovat pötyä. Hän oli patologinen valehtelija, ja keisari Wilhelm II:n pudotettua hänet vallasta hän laati suuren määrän kostokirjoituksia, joiden väitteitä ei pidä uskoa.

Steinberg pitää Bismarckia vuosisatansa ylivoimaisesti suurimpana poliittisena nerona ja sen lisäksi syvästi luonnevikaisena roistona, jonka kiittämättömyys, törkeys ja röyhkeys eivät tunteneet mitään rajoja. Hän onnistui myös keräämään itselleen merkittävän omaisuuden toimilla, jotka 1900-luvulla olisivat johtaneet suoraan kuritushuoneeseen.

Bismarckin merkittävin keksintö oli Hitler. Tätä Steinberg ei sano. Minä sanon. Jo ennen vuotta 1890 ajoittain äärimmäisyyksiin mennyt juutalaisvastaisuus eli antisemitismi kukoisti Bismarckin suojeluksessa, ja hän itse nimitti ministereitään  ”juutalaisiksi paskahousuiksi” sekä näitten kuullen että selän takana ja piti rodun puhtautta ja juutalaisista vapautumista suurena tehtävänä.

Saksan yltiömilitarismin ja kulttuurisen kehityksen selkeä syy on voitto Ranskasta 1870-1871. Välitön syy oli valtava sotakorvaussumma, jonka Ranska maksoi kultafrangeina. Niistä aiheutui Saksan ensimmäinen keinottelu- ja kiinteistökupla ja sitten pitkä lamakausi, joka jatkui 1890-luvulle. Maataloustuotteiden hinnat putosivat kolmannekseen, metalliteollisuuden kymmenenteen osaan. Tuo lama muuten oli Suomen onni. Sahatavaran vienti katkesi 1873 kuin seinään, ja niin oli pikku pakko opetella keittämään selluloosaa. Se taas on järkevä bisnes vain lähellä raaka-ainevaroja eli paikassa jossa on metsää ja vettä.

Bismarck oli maataloustuottaja. ”Junkkeri” tarkoittaa erästä preussilaisen maa-aatelin osaa, joka eleli maatiloillaan, ellei ollut armeijassa. Junkkerit olivat kuuluisia sivistymättömyydestään, moukkamaisuudestaan ja ajattelunsa kehittymättömyydestä; eräs osa heistä oli hartaita luterilaisia, sellaisin preussilaisin muodoin, ettei tämä uskonnollisuus velvoittanut heitä mihinkään suhteessa muihin ihmisiin. Preussin kuningaskunnassa, josta Bismarck rakensi 1871 Saksan keisarikunnan, junkkereilla oli iso rooli. Oli tavallista, että suvussa oli alle 100 vuoden aikana 12 kenraalia ja pari marsalkkaa päälle. Bismarck itse oli joutui hävityttämään asiakirjat, jotka osoittivat, ettei hän halunnut suorittaa edes asevelvollisuuttaan, eikä hän ollut koskaan sotilas, vaikka rakasti suuresti univormuja.

Poikkeus säännöstä oli tanskalaistaustainen sotilaallinen nero Moltke (vanhempi), josta kerrotaan, että hän nauroi vain kaksi kertaa elämässään: kun erästä ranskalaista linnoitusta sanottiin valloittamattomaksi ja kun anoppi oli kuollut.

Molempien herrojen nerokkuuden yksi osa oli täydellinen välinpitämättömyys sopimuksista ja sitoumuksista. Molemmilla oli kuitenkin ominaisuus, jonka nimitys ei ehkä ole karisma. Bismarck oli loistava puhuja ja hänellä oli aikakaudellaan hypnoottisena tai maagisena pidetty kyky saada valtoihinsa kuka tahansa keskustelukumppani – myös epäluuloinen keisari tai vannoutunut poliittinen vihollinen.

Risto Rytin myönteisiä käsityksiä Hitleristä on ihmetelty ja paheksuttu. Ihmettely perustuu erehdykseen. On erehdys luulla, että kaikilla ihmisillä olisi luonne, ohjelma, aate, periaate tai että heissä olisi edes johdonmukaisuutta.

Sekä Bismarckin että Hitlerin verraton taito oli ilmaista tarkoituksensa raa’an ja hävyttömän avoimesti ja tarvittaessa samaan hengenvetoon kieltää ne ja valehdella suut ja silmät täyteen. Bismarck esitti jo 17-vuotiaana lakitieteen opiskelijana selkeästi päämääränsä ja keinot niiden käyttämiseen ja selvitti niitä monille, muun muassa vieraan maan pääministerille B. Disraelille. Niinpä kuningatar Viktorialla oli käsitys kansleri Bismarckista: ”He is a wicked man.” Tuota on hiukan vaikea suomentaa. Viktorian suussa se tarkoitti erittäin pahaa, pahantahtoista ja syntistä. Myös sukulaispojastaan Wilhelm II:sta hän oli samaa mieltä – tätä maansa vuonna 1914 suotta suureen sotaan vienyttä keisaria piti hänen oma äitinsäkin vastenmielisenä nilviäisenä. Bismarckin äiti muuten oli omasta pojastaan samaa mieltä. [Jatkuu...]

12 kommenttia:

 1. Teos on hienoa kaappinatsistista akateemista tutkimusta, jolla tuskin on muuta perimmäistä tarkoitusta kuin Hitlerin natsismin väheksyntä: ei ollut sen pahempi kuin tuo tai tämä.
  Ihan silkkaa ihtiään, tätä on nähty, mutta voi toimia Suomessa siinä kontekstissa että on se oma lehmä ojassa.
  Joo, yhtä sotasyyllistä koskeva "ihmettely perustuu erehdykseen", oih, muttei se tietenkään perustuu erehdykseen tämän tuomitun kirjeiden lähes palvova suhde Hitleriin.

  VastaaPoista
 2. Ai ei muuta tarkoitusta kuin natsismin väheksyntä? Minusta tällä voisi olla tarkoituksena vaikkapa ymmärtää, mistä natsismi tulee ja mitä se on. Se ei ole mitään väheksyntää. Se on väheksyntää, jos pitää jonkin kultin tavoin nostaa Hitler pahuuden ylivertaiseksi symboliksi, johon mitään ei voi verrata (erityisesti esimerkiksi stalinismia, vai soivatko jo kellot?).

  VastaaPoista
 3. Työtilaisuuksia leikkaavan uuden tekniikan
  käyttökielto kumottiin.Höyryvoimakoneet
  merenrannoilla kuten Kotkassa alkoivat
  sahata metsiä laudoiksi. Isäntävastuu nostetiin omistajan hartijoilta. Satamääräistä
  työläisryysylistöa vahtivat työnjohtajakympit ja tehdaslääkärit.

  Snellmanin Saimasta leikattiin otteita
  hallitusohjelmaksi.Suomi syntyi kun
  Nikolai kuoli ja Aleksanteri II peri vallan.
  Ihan selvää DNA:ta -älkäätten huoliko-
  edellinen maatui ja seuraajalla oli mutatoitua.
  Tai sitten -kuten hassut amerikkalaiset
  pankkiirit 2008- , sattui vaan joku moka
  kuten Krimin sota ja vapaakauppahupsu
  Napoleon III. Suomeen tulla tupsahti
  yksityisseteli-pankki tuo SYP. No putoaahan
  niitä meteoriittejakin.

  Italia olí pakotettu yhteen 1861. Ja nyt 150
  vuotta myöhemmin Mario Draghi (ensi
  syksystä EKP:n pääjohtaja) selvitti kuinka
  liira luotiin yhdistämään ensin valtioksi
  pakoitettuja maakuntia ja kaupunkeja. Ja
  kuinka nyt EU:ssa asiaa hoidetaan toisin
  päin. Ensin pakotetaan euro ja sitten luodaan
  liittovaltio. Kuulemma samaa eurooppalaista
  isoa visiota,tai oikeastaan ei kuulemaani vaan lukemaani Draghin esitelmää. Samaa
  haisua kuin nykyisen Trichetin roomalaismuisteloissa, talouskuria legioonilla. Sopii mulle,kiva seurata ja chatata-ratatataa.

  Huomaan tv-ohjelmista,että Teema esittää
  illalla stooria Rhodoksen rantaleijonista. Se oli EU:n ja investointipankkinsa -ja myöhemmin eurorahavaluttajien (Basel II)
  modernisointisotanäyttämöä.

  Se mitä siis katolliset intellektuellit ja Timo Soini vastikään kuuluttivat kautta maailman,momentuminsa osuessa kohdalle
  lööppien aueta, oli WSJ:ssa että Wall Street ja City kiristävät EU:n poliitikoilta verojen
  tilityksiä korkotulojen nimellä. Rahaa tarvitaan,koska muut finassioitumiskoneen
  -tai kasinon,jos haluat- lohkot eivät vähään
  aikaan tulita.

  Lähes Säätytalollisella varteen otettavuudella
  sotaraportteja voi katsella youtubesta Davos 2009. Siellä Sarkozy pauhasi sudenpesässä
  tulta ja tappuraa finanssiuhon perikadoksi.
  Liki Soinin veroinen mies taaskin Elysee
  Palatsissa.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 4. Hieno juttu tämä Bismarck - Hitler akselin tuuletus. Anoppivainaan perintönä meille ilmestyi Grimbergin kansojen historia ja nuukana miehenä piti se ottaa aktiivikäyttöön, kun parempaakaan laitosta en raskinut hankkia. Kirjan jutut 1800-luvun jälkipuoliskolta alkaen kyllä huokuvat sitä, että Hitler matki Bismarckia. Ihmettelin mielessäni, miksi tätä ei ole pohdittu laajemmin ja tulin siihen tulokseen, että tapani mukaan olen ymmärtänyt väärin tai sitten en ollenkaan. Mutta ehkä en sittenkään - tämä JK:n blogikirjoitus antaa uskoa, etten vielä ole täysin valmis pyöreeseen koppiin.

  Jännittyneenä jään odottamaan jatko-osaa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvin Kemppismaisesta summarysta tasta
  "Bismarck, a life" teoksesta. Oikein sydanta lammittaa, kun saa 'free of charge' tallaista vakevaa, nakemyksellista viestia historian henkiloista!

  Tama on suuri palvelus meille, jotka emme kaikkea ennata lukea.

  VastaaPoista
 6. On tainnut ensimmäinen kommentoija löytää viimeisen 40 vuoden ajalta lukuisan määrän esimerkkejä kaappinatsismista.

  Minua Kemppisen juttu nauratti, vaikka koulupoikana ihailin Bismarckia, enkä ole hoksannut irtisanoutua hänestä myöhemminkään. Ei tainnut Otto kuitenkaan vohkia kirkon hopeita ja ehtoollisviinejä.

  VastaaPoista
 7. Ad Omnia: - kyllä Otto von B. kävi kirkossa varkaissa, ja ehtoollishopeat menivät. Ks. yleisteoksista "kulttuuritaistelu" eli Kulturstreit - erittäin raju ja pitkäaikainen yhteenotto katolisen kirkon kanssa.

  Bismarckin ykköstavoite oli poliittinen - Vatikaani valtiona oli etenkin jesuiittajärjestön kautta "vieras valtio" pyhällä Preussinmaalla. Kakkosmotivaatio oli kokulutus - kirkko vastasi liian suuresta osasta opetusta. Ja olihan sitä omaisuutta kolmanneksi hyvä vohkia.

  Kommentissa mainittu Grimberg on mielestäni suositeltav kirja. Se on niin hyvin kirjoitettu ja hauska lukea. Oivaltava lukija näkee helposti, mihin suuntiin Grimberg kallistelee ja missä kohdin. Samoin sen, että sarja heikkenee loppua kohdin. En ole verrannut, mutta luulisin että kustantaja on hiukan siloitellut uusimpien aikojen tapahtumista sanottua.

  Ja vielä lukija ymmärtää, että vaikka Grimberg oli oikea tutkija ja väitellyt historiasta, näkemys heijastelee 1920-luvun liberalismia (ruotsalaisittain) ja ajan tapaan talous- ja sosiaalihistoriallinen näkökulma puuttuu.

  VastaaPoista
 8. Aikanaan Otto von Bismarck sanoi:
  Kansan ei ole hyvä tietää, miten tehdään politiikkaa ja makkaraa. Jos se saa sen tietää, se hermostuu.

  Nykyään kansa saa tietää, miten makkaraa ja muita asioita tehdään ja reaktioita voi havainnoida reaaliajassa. Juuri nyt Saksassa on meneillään laaja EHEC-bakteerin aiheuttama ruokamyrkytysepidemia, tähän mennessä on kuusi henkilöä kuollut ja yli 600 sairastunut. Epäilty välittäjäelintarvike on espanjalainen kurkku. Kun tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa taudin välittäjäelintarvikkeesta eikä taudin kulusta, niin Saksassa kansa on hermostunut, ei osta omassa maassakaan tuotettua saksalaista kurkkua,tomaattia eikä salaattia. Saksalaiset tuottajat joutuvat hävittämään niitä ja kyntämään niitä maaahan.

  VastaaPoista
 9. "Risto Rytin myönteisiä käsityksiä Hitleristä on ihmetelty ja paheksuttu. Ihmettely perustuu erehdykseen. On erehdys luulla, että kaikilla ihmisillä olisi luonne, ohjelma, aate, periaate tai että heissä olisi edes johdonmukaisuutta."
  Eiköhän Rydillä ollut johdonmukainen (ulkopoliittinen) ohjelma: Suomen etu ja itsenäisyyden säilyttäminen. Kun se välirauhan oloissa - jolloin Molotov kävi Berliinissä pyytämässä Suomen kysymyksen "loppuratkaisua" - vaati Hitlerin myötäilyä, häntä myöntäiltiin, Kun se vaati Ribbentrop-sopimusta, se tehtiin ja kun se vaati Hitleristä irtautumista, sekin tehtiin ja erottiin. Sitten kärsittiin vielä martyyrinä.

  VastaaPoista
 10. "Juuri nyt Saksassa on meneillään laaja EHEC-bakteerin aiheuttama ruokamyrkytysepidemia, tähän mennessä on kuusi henkilöä kuollut ja yli 600 sairastunut. Epäilty välittäjäelintarvike on espanjalainen kurkku."

  Nyt sitten voidaan miettiä, että kannattiko päästää italialaiset valvomaan elintarviketurvallisuutta, kun eivät erota sitä keittotaidosta?

  VastaaPoista
 11. Olisiko hvvä suomennos "wicked"-termille "jumalaton"?
  Raamatullista Jes 57:21 englanniksi: "There is no peace," says my God, "to the wicked." ja sama suomeksi: "Jumalattomilla ei ole rauhaa, sanoo minun Jumalani".
  Tämän sitaatin tunnen lähinna Errol Flynnin inspirotuneen muistelmateoksen kautta. "My wicked wicked ways" - opuksen motto on ko. sitaatti.

  VastaaPoista
 12. Fastidious respond in return of this question with firm arguments and telling everything concerning
  that.

  Feel free to visit my webpage; garbage disposal maintenance

  VastaaPoista