Sivun näyttöjä yhteensä

24. lokakuuta 2008

Paska juttuKeskuudessamme elää villi-ihmisiä. Kunnioitan ja arvostan heitä kukaties enemmän kuin järkiperäisen maailmankatsomuksen omaksuneita.

Naurahdin pelkkää mielihyvää, kun kirjan henkilö noukki suustaan lakan eli hillan eli muuraimen kivet, etteivät ne joutuisi umpisuoleen.

Tulin maininneeksi tästä eräälle ystävälle, joka todisti, että häneltä poistettiin lapsina luumunkiviä umpisuolesta.

Tuli epävarmaksi, tutkin nettiä, katselin englanniksi ”vieraat esineet ruuansulatuskanavassa” ja tutkin appendicitiksen eli umpisuolen tulehduksen sekä appendictomian eli umpilisäkkeen poiston. Sitten soitin vielä etevälle yleislääkärille, joka antoi lopullisen luvan kirjoittaa: kaksinkertaista paskaa.

Siis umpilisäkkeestä on kirjallisuuden mukaan joskus poistettu jotain haulin kokoista, mutta taatusti ei luumunkiviä, kolikoita tai vastaavaa. Metallin ja lasin syöjät tiesin vanhastaan – heitä esiintyy muun muassa vankiloissa.

Ja toiseksi, tulehduksen aiheuttaa yleensä umpilisäkkeeseen tai sen suulle tukkeutuva ulostemassa eli suolensisältö, joka syystä tai toisesta ei lähde liikenteeseen. Seurauksena voi olla haavauma ja bakteeritulehdus tai nekroosi eli kuolio. Kirurginen hoito on tavallinen ja turvallinen.

Lapsuudessani opetettiin pelkäämään juuri marjojen ja hedelmien kiviä ja erikoisesti purukumia. Muistan pari tapausta. Pikkukaveri oli hädissään nielaissut Jenkki-purkan ja pelkäsi niin että polvet kolisivat.

Senkin opin villi-ihmisten aikakaudella, että jos haavasta kasvaa punainen viiva, kysymyksessä on verenmyrkytys. Kun viiva ulottuu sydämeen, ihminen kuolee. Tämän voi estää vetämällä iholle ranteen ympäri renkaan jodilla.

Villi-ihmisiä näyttää esiintyvän runsaasti Suomi24-keskusteluissa. Esimerkiksi ”verenmyrkytys” eli yleismyrkytys eli sepsis käsitetään erillisenä, pelottavana sairautena. Bakteeri-infektiona se uskoo tietenkin useimmiten antibiootteja.

En pilkkaa. Oma muistini ulottuu aikaan, jolloin antibiootteja ei ollut. Sulfa saattoi auttaa vatsakalvontulehdukseen mutta esimerkiksi aivokalvontulehdus oli kauhistuttava ja tappava tauti. Se saattoi tulla ja tappaa päivässä.

Olen päinvastoin sitä mieltä, että joskus ilmenevä kaiken luonnonlääkityksen tai vaikkapa ns. kiinalaisen lääketieteen hylkääminen taikauskona on taikauskoista.

Toinen esimerkkini on vesisuoni. Olen ollut näkemässä kaivon katsomista pajuvarvulla ja ”maasäteilyn” etsimistä huoneista metallihenkarilla. Luulen että noin puolet kansasta on tässä asiassa vanhemmalla kannalla.

Vesisuonia ei ole olemassa. Nytkin soitin tutulle vesi-insinöörille, joka sanoi kyllä tietävänsä, että vesisuonia luullaan samanlaisiksi nestekanaviksi kuin verisuonia. Maanalainen tai kallioperässä oleva ”puro” on niin suuri harvinaisuus, ettei sellaista ole juuri kukaan nähnyt. Pohjavesi on moreenissa ja savessa massaan sekoittuneena, huokosissa.

Kaivonkatsojat puhuvat ”vesisuonten risteyksistä”. Ajatus samassa tasossa leikkaavista maanalaisista kanavista on fysikaalisesti hyvinkin merkillinen. Mutta silti nukkuminen vesisuonten risteyskohdan päällä aiheuttaa muka syöpää.

Tyypillinen ja tuttu pohjavesiesiintymä on loppuun kaivettu hiekkakuoppa. Sellaisilla käytiin pentuina uimassa. Harjun sisällä on usein suuriakin vesitaskuja jääkauden jäljiltä.

Kalkkikivi- ja karstialueiden luolat sekoittavat mielikuvia. Olen itse ollut soudettavana maanalaisella joella Keski-Ranskassa. Amerikan mantereella Lechuquilla ja Carlsbad (q.v.) ovat kuuluisia, suunnattoman laajoja luolastoja.

Tuli mieleen – vesi, vedenkäyttö, veden varastoiminen ja veden varastaminen mieluisasta havainnosta, että Polanskin ”Chinatown” osoittautui viikolla televisiosta katsottuna yhdeksi niistä elokuvista, joihin ajan hammas ei pysty. Starrin moniosainen Kalifornian historia kertoo laajasti, miksi vesi on ollut Kalifornialle tärkeämpi aine kuin öljy ja pii.

(Ajan hampaasta – Google löytää useita ilahduttavia klisee-saitteja. Suomalaista ei taida olla, loppupeleissä.)

23 kommenttia:

 1. Oikeusministeriö on veistellyt ajan hampaasta tänään. Asiassa kuin asiassa voisi jatkossa tehdä viivästysvalituksen.

  Siis OM nopeuttaisi viranomaisten työtä kannustamalla kansalaisia tuplaamaan asiamäärän - ilman resurssilisäystä. Valittajat ajaisivat jonon kärkeen ja maan hiljaiset jäisivät kärsimään.

  Tyhmempi tyytyisi selvittämään prosessien kevennysmahdollisuudet ja resurssien lisäystarpeen.

  VastaaPoista
 2. "Olen päinvastoin sitä mieltä, että joskus ilmenevä kaiken luonnonlääkityksen tai vaikkapa ns. kiinalaisen lääketieteen hylkääminen taikauskona on taikauskoista."

  minä päinvastoin olen sitä mieltä, että kiinalaisella perinteellä perustellun hoidon laajamittainen käyttöönotto on kovin harkitsematonta. A-klinikat käsittääkseni harrastavat akupunktiota alkoholismin hoidossa. Epäilen, että heillä olisi kunnollista perustetta moisen hoidon tehokkuuteen uskomiseen.

  Ongelma tosin on se, että harvalla on innostusta tutkia hoitomuotoja, joihin heillä ei ole tekijänoikeutta. Siksi vanhojen lääkkeiden uusia käyttötapoja ei jakseta niin perusteellisesti tutkia kuin uusien.

  Kansanperinnettä kannattaa epäillä kansanperinteeksi. Maolaista lääketiedettä ei pidä ottaa tosissaan, jos ei ole hyvää syytä ottaa sitä tosissaan.

  Vanhat hyvät hoitokeinot kannattaa ottaa yhtä tosissaan, kuin vanhat hyvät käsitykset rotujen eroista. Totuuden siemen, mutta sosiologiaa ei niiden pohjalta kannata harjoittaa. Harvassa ovat perinteisen arabialaisen rotuopin kannattajat.


  Absence of evidence is evidence of absence.

  VastaaPoista
 3. Ei tässä jutussa mitään Miihkalin kakkaa välttämättä ole, vain katoavaa kansanperinnettä.

  Lapin aboriginaaliheimon jäsenenä tiedän, että esim. käärmeet, joita lapsuudessa pelättiin raamatullisina ja myrkyllisinä perkeleinä, pystyivät tarpeen vaatiessa menemään "rullalle" ja etenemään täten pyörien rullana nopeampaa kuin laps Suomen pystyi edes juoksemaan.

  Verenmyrkytys oli tunnetusti punaisine viivoineen sallista ja kiantoa myötäillen paha; mutta pahempi oli vielä Kasvi, joka vei vanhat ja nuoret ikään katsomatta.

  Kuvittelin aina kasvin iskevän Pajun tai KOivun vesan muodossa; ja työntyvän läpi päälaen, kasvaen siitä sitten puun tavoin ja imien ihmisestä kasvuvoiman ja hitaasti tappaen kasvin kantajan.

  Haltijat tietenkin häiritsivät yöunta, koska niitä näkyi (aikuisten oikeesti!) aina silloin tällöin, keskellä tuttua ja turvallista kotia. Olipa joku, pitkä ja tumma sellainen, ilmestynyt juuri siihen vuoteeni jaölkojen päähän eräänä yönä. Kuulema.

  Ystävällisä väittivät olevan; mutta 5-vuotiaan mielestä olisi ehkä ollut parempi, ettei olisi ilmestynyt.

  Vielä aikuisena olen pelännyt kanelin vai oliko se sinapin syöntiä. Koska jomman kumman aineen liiallinen nauttiminen kuulema "kuivattaa veren!!"

  Punaista hiekkaa suonissa. Ei sekään välttämättä mieltä ylentänyt lasna ollessain.

  Onkohan muilla kommentoijilla tietoa tällaisesta? Petja??

  VastaaPoista
 4. Talouskriisin umpisuolen analyysiä:

  http://oversight.house.gov/story.asp?ID=2261

  House Committee on Oversight and Government Reform - edustajainhuoneen tutkiva silmä kutsui todistamaan keskuspankin ex-pääjohtajan Greenspanin, rahoitustarkastuksen pääjohtaja Coxin ja ex-valtiovarainministeri Snown.

  Kuultavana olevilta herroilta ei juuri heru ajatuksia asioiden paremmaksi hoitamiseksi tulevaisuudessa - tuskin he odottavatkaan kenenkään neuvoja kysyvän.

  Useamman kerran edustajanhuoneen jäsenet kyselevät, kuka pannaan vankilaan...

  Nelituntinen video on suositeltava vain heavy-usereille.

  Easy-Al Greenspan esiintyy pidempään

  15-25 minuutin kohdalla
  39-50 minuutin kohdalla

  Greenspan sanoo talousideologiansa olleen virheellistä.

  -----------------

  Oliko Polanskilla ja Chinatownin henkilötematiikalla jotain yhteistä?

  Vesi, patoaminen, hallinta, kuivuus...vahvoja symboleja.

  Vaikuttava elokuva. Kestää kellon hammasratasta.


  T.

  VastaaPoista
 5. Ei kuulu ihan täsmällisesti aiheeseen mutta sivuaa aavistuksen omaisesti: laitan kopion uutisesta:

  Itä- ja länsisuomalaisilla selkeät geneettiset erot

  Julkaistu 24.10.2008, klo 03.01 (päivitetty 24.10.2008, klo 07.52)
  Veljmies-patsas Kuopion torilla
  Kuva: Pentti Palmu / YLE
  Tuoreen tutkimuksen mukaan itä- ja länsisuomalaisten geneettiset erot ovat selkeästi suuremmat kuin monien Euroopan kansojen väliset erot.
  Tohtori Päivi Lahermon ja professori Juha Keren johtama tutkimus julkaistaan perjantaina tiedelehti PLoS ONE:ssa.

  Myöhäisen asutuksen, vähäisen määränsä ja eristyneisyyden takia suomalaiset ovat ajautuneet geneettisesti erilleen Keski-Euroopasta.

  Suomen maakuntien välilläkin on selviä geneettisiä eroja. Länsisuomalaiset, etenkin suomenruotsalaiset, ovat geneettisesti lähempänä ruotsalaisia kuin itäsuomalaiset.

  Tarkka geneettinen analyysi kykenee erottelemaan yksilöt lähes maakunnan tarkkuudella.

  YLE Uutiset

  Sinänsä vanha tieto, jakolinjana Suomen kuuluisin tyttölapsi "Pähkinäsaaren Rauha".

  T: antti k.

  VastaaPoista
 6. Kasvihan on sama, mitä hörökorvien saarilla sanottiin ravuksi. Herrat sitten keksivät taudeille uusia nimiä, jotta saavat uskottavuutta.

  Kuukausi sitten kuoli tätini kasviin. Lääkärit sitä sitten sanoivat syöväksi.

  VastaaPoista
 7. Etikka se on, joka veren kuivattaa - no, onhan sitä kai sinapissakin.

  Silmiään vääntelevälle lapselle sanottiin: "Elä tie nuin, jiät vielä semmoseks".

  Minulla oli kunnia tuntea isoisäni hahmossa monen pitäjän alueella pajunoksalla operoinut kaivonkatsoja. Papalla oli sinikantisia vihkoja, joihin oli merkitty katsotut kaivot ja syvyys, jossa vesi tuli kaivettaessa vastaan. Varpu taipui samassa kohdassa joko tietyn määrän tai tiettyjä kertoja peräkkäin (en muista tarkkaan kumminko), jolloin tiedettiin, montako rengasta tarvitaan. Minäkin pikkupoikana kokeilin, mutta paju taipui vasta, kun pappa otti ranteista kiinni. Aika outoa, vai mitä? Mutta totta.

  Hetekat, jotka meillä oli käytössä 1950-luvun maadoitettiin kuparilangalla. Nukkumasuunta oli hyvä olla pohjois-etelä.

  Maadoituksesta tulee mieleen autoihin männävuosina asennetut staattisen sähkön poistajat, joita vielä nykyäänkin näkee venäläisten Ladoissa. Venäläisten ladoissa ja navetoissa sen sijaan näkee korkeita ukkosenjohdattimia, koska erään virolaissyntyisen jo edesmenneen henkilön sanojen mukaan "ryssä pelkää ukkosta".

  Varsinkin 1960-luvun neuvostoautoille ominaista oli voimakas tuoksu, joka johtui mahdollisesti penkkien täytteistä. Tämän sai tunnetusti pois suojeluskunnan manttelilla pyyhkäisemällä.

  VastaaPoista
 8. Laitoin Rekomposti.blogspot.com
  postauksen tänään:
  ------------------------------

  Blogger Homo Garrulus sanoi...

  Tänään on muuten punaisesta viivasta hyvä juttu Hesarissa:
  EssiNuortimo-Nopanen ottaa aihekseen kokeiden pisteytyksen
  ja mitä siitä seuraa.

  Jos olisimme aikuisina saman kohtelun alaisina, ei kestäisi pitkään, ennenkuin alkaisi ottaa päähän, että kaikki oikea oppiminen, joka siis tekee myös taaksepäin/sivusuuntaan erilaisia looppeja (joiden korrelaatio on päinvastainen) mitattaisiin jatkuvasti ja kerrottaisi miten se nyt sitten sointuu ns. keskiverto-lukemiin.

  Näinhän olemme alkaneet ns. mittaamaan lapsia, ihan alaluoksista asti! Ja mitä tämä siis tekee oppimiselle voisi kysyä? Kun lapsi tarvitsee kannustusta eikä jatkuvia epäilyjä. Ei uskalla enää olla luova vaan puhtaasti punakynää pelkäävä imitoija!

  Hyvä kirjoitus siis Ks. HS C-kohta, Mielipiteet, s. 7. Kirjoittaja on Kokkolalainen ala-asteen ope.

  Unettomaksi menee jos elämä rupeaa olemaan tuota! Vastoin kaikkia järjellisiä aikomuksia.
  Joku taas ottanut kirjaimellisesti - siis aksiomaattisesti eikä viestinnällisesti.

  VastaaPoista
 9. Blogin otsikkoa myötäillen . . .

  Aiemmin blogissa pohjustamasi 'materiaalivallankumous' ei polttopullomaisesta heitosta huolimatta sytyttänyt keskustelua.

  Mutta . . .

  Oliko loppuvihellyksen jälkeinen heitto – KARTELLI vai verkostoituminen -proplematiikkaa?

  VastaaPoista
 10. No niin, nyt huonejärjestys on palannut, saa olla tyhmä omaan piikkiinsä. Vaikka Kemppinen suosii suo-siellä-vetelä-täällä-näkökulmia, nyt pyysin viisauden harjoittamiseen pohjavesigeologilta apua:

  "Varpumiehet ossaavat tutkia maastopainanteet ja painanteiden risteyskohdat ja tulkita kokemuksellaan vettäjohtavat maakerrokset! ja kaivonpaikkoja löytyy...useimmiten niissä on vettäki.
  Savi ei vettä läpäise, moreenimailla jonkin verran pohjavettä löytyy vähä joka paikasta, hiekka ja soramailla pohjavettä esiintyy parhaiten

  Huuhaatahan varpumies-homma on
  tieteellinen tutkimus on kuulemma joskus tehty 50 luvulla missä varpumiehet, kultakellon pyörittäjät ja rautakangen kans heilujat kisailivat Kaivopuistossa. jokkaisella oli oma vankka ja vakaa näkemyksensä parrraasta kaivonpaikasta mutt yksiin ne eivät käyneet

  Hiekka- ja soramuodostumissa pohjavesi makkaa patjana maan alla, vähä niinku järven pinta.
  pohjavesi virtaa parhaiten karkeissa sorakerroksissa, jotka jääkauden jälkeiset sulamisvedet ovat oikukkaasti kerrostaneet. Sitenpä harjuissa ja Salpausselillä esiintyy hyvin pohjavettä johtavia kerroksia mutta "vesisuonista" en silti puhuisi. ja pohjavesi virtaa aina "alamäkeen", maanpinnan alla olevia alamäkiä ei vaan näe vaan ne pitää pohjavesitutkimuksilla selvittää

  Mut vaikk oliski huuhaata ni vakavalla naamalla oon aina kuunnellut kaivonpaikan löytötarinat loppuun asti!
  Veikein kaivonpaikan etsijäjuttu oli päijänteen itäpuolella--- ihokarvat nousi rouvalla käsivarsissa pystyyn aina ku onnistui "vesisuonen" päältä kävelemään."

  VastaaPoista
 11. Eteläisenä, ei paljon puutu ettei ab-originaalina sain sysärit siitä yliopiston korkeudelta pudotetusta tiedosta, että itä-ja länsi-suomalaisten geenipohja on syvästi erilainen. Tavan Tahvo sen on tiennyt ennestään, mutta että yliopistolta joku sanoo, ettemme kaikki olekaan Pohjanlahden takaa, ja vaikka olemme edespanneet sielumme ja osan rahoistamme sinne, ja monet myös joka kynsi kylmenevi-poikansas.


  Mitä hiivattia me olemme, jos emme ole ruotsalaisia, venäläisiä tai Aurajoen suomalaisia? Olemme meitä, ja jos emme sovi tieteen kaavakkeille edes täsmänimenä, täytyy varmaan kehitellä käyttökelpoisempi kaavake.

  VastaaPoista
 12. Ostin sakemannin Lidlkaupasta angoravilla-aluspaidan. Laitoin sen päälleni/ alleni, kun syystuuli alkoi puhaltaa.
  Seuraavat kaksi viikkoa kuljin. ns.tukka pystyssä. Sähköstä rätisevät hiukseni sojottivat minne kulloinkin, eikä niitä lannistanut mikään.Ei auttanut vesi, ei geeli, hoitoaine jne.Kunnes tajusin vaitaa aluspaitaa. Hiukset laskeutuivat normaaliasentoon ja rätinä loppui.
  Voisiko tämän hyödyntää hankaussähköakkuihmislataamoksi? Tulisi halvaksi.
  Kauppaan ja takaisin ja akku olisi täynnä.

  VastaaPoista
 13. Ad Reijo
  Tämä juttu on minua syvästi huvittanut tänä juttu idän ja lännen erosta.
  Minun perheeni, kirkonkirjojen mukaan, on asunut samalla tontilla 1558- niin että minä olen ensimmäinen joka on muualla syntynyt, mutta isä elää siellä vieläkin. Kuitenkin on niin, että vanhassa Vaasan läänissä meidän kylällä puhuttiin savoa, mutta seuraavassa pohjalaista.
  Sitten kun katsoo mistä on naitu, niin rannikon puolelta, enimmäkseen, on vaimot haettu ja sitä puolen tulee sitten se germaaniveri, joka saa partani saman väriseksi kuin isäni hiukset, silloin kun niitä oli.

  ja kun sitten toiselta puolen on ruiskautettu Uhtuan Shemeikan pussista....

  VastaaPoista
 14. Veren kuivattaminen perustuu näkemykseen neljästä elementistä, niihin samoihin, joihin perustuvat sellaiset määritelmät kuin koleerinen ja melankolinen.

  Bertrand Russell kertoi elämäkerrassaan kaikista niistä hyvistä ruuista, jotka olivat liian voimakkaita lapselle (ankanmunat) tai liian kosteita ja kylmiä - kuten tuoreet vihannekset ja hedelmät. Sama näkemys oli ihmisillä keskiajalla.

  Mausteita pantiin ruokiin talvella ruuan saamiseksi kuivemmaksi ja kuumemmaksi, ei niinkään pilaantumista estämään.

  Olen muuten tavannut ihkaelävän suomalaismiehen, joka väitti, että särkylääkettä ei saa ottaa virvoitusjuoman kanssa, koska hiilihappo juomassa aiheuttaa särkylääkkeen välittömän imeytymisen nielusta verenkiertoon, ja se puolestaan tappaa.

  Luullakseni alkoholistia auttaa mikä tahansa hoito, joka osoittaa, että hänestä välitetään. Sen sijaan en ymmärrä, mitä on kalevalainen hoito; meille tuli juuri mainoslappu naiselta, joka väittää osaavansa tehdä sellaista (ja intialaista päänhierontaa).

  VastaaPoista
 15. Kappas vain sama substanssi kuin itselläni. Jos vielä kolmas bloki sattuu samaa sivuamaan, perustan uskonnon tai muuten.

  VastaaPoista
 16. "Ajan hammas, joka jo niin monta kyyneltä on kuivannut, on kasvattava unohduksen turpeen tämänkin haavan ylle." Se oli jokin koulu- tai pääsykoekirjaesimerkki. Ihmettelin, miksi piti varoa unohduksen turvettakin. Siitä en ollut koskaan kuullutkaan. Unohduksen turve, herrajumala, turve?

  Mutta juu, verenmyrkytys oli minunkin lapsuudessani. Ja yhä perinne elää. Eräitä vuosia sitten kirjoitin jonkin muistutuksen tussilla kämmenselkääni, niin kuin usein teen, ja yksi tyttö siinä vieressä katsoi ja näytti järkyttyneeltä. Sanoi äitinsä sanoneen, ettei niin saa, kun tulee verenmyrkytys. Nauroin iloisesti äidin uskolle, ja jotenkin tilanne innosti tytönkin kirjoittamaan pari kirjainta käteensä. Äkkiä selän takaa ilmestyi toinen opettaja ja sanoi tytölle: "Ei käteen saa kirjoittaa! Tulee verenmyrkytys."

  Leivänpaahdinta ei minun lapsuudenkotiini hankittu, sillä ne aiheuttivat syöpää. Ja irvistellessä piti aina pelätä tuulen kääntymistä. Mutta umpilisäkkeestä puhuttiin lääketieteellisin totuuksin.

  VastaaPoista
 17. Entä tämä?

  Lontoossa on paljon jokia, jotka on "haudattu elävinä". Kuuluisin niistä on Fleet-joki. Haudatut joet voivat uhota kosteutta ja tuoksua ummehtuneelle. Näiden jokien laaksot saattavat olla nyt teitä tai junanraiteita, joille nousee sumua ja kosteutta. Niiden lähettyvillä asuville ihmisille kehittyy reumatismia (Counter's Creek).

  Haudatut joet voivat aiheuttaa allegiaa. Lontoon sairaaloiden tietojen mukaan suurin osa allergiaa tai astmaa sairastavista asuu jonkun kätketyn joen, esim Thamesin sivujoen, lähellä.
  (Peter Ackroyd: London. The Biography. 2001. s. 555)

  VastaaPoista
 18. Paskaa syötetään nykyään potilaille jotta saadaan heidän paskansa kuntoon, kun on riehuttu antibioottien kanssa esim. järjettömän proteesileikkauksen jälkiongelmien vuoksi.

  Täällä lounaassa Suomessa on paljon myös vironmaan geeniä, alankomaalaisten lisäksi (ruukkivalloonigeenit).

  VastaaPoista
 19. Minua kiusaa nykyisessä viestintätarjonnassa se, että samaa tekstiä kierrätetään välineestä ja imperiumista toiseen ilman edes sitä alkeellista omanarvontuntoa, jota me osoitimme peruskoulun esitelmissä; me nimittäin kopioimme lähdekirjoista sisällön, mutta kerroimme sen omin sanoin. Samalla piti ymmärtää paljon ja osata vähän itse. Eri puolelta napatusta syntyi kuin kolmiulotteinen kartta.

  Tämä geeniuutinen on ollut malliesimerkki. Kaikki ovat tunnotarkasti toistaneet loppukaneetin: länsisuomalaiset ovat geneettisesti lähempänä ruotsalaisia kuin itäsuomalaiset. Tiedättekö, me länsi- ja me itäsuomalaiset olemme lukeneet tämän eri tavoin, läntiset nimittäin väärin: useat luulevat nyt meidän länsisuomalaisten olevan geneettisesti lähempänä heitä ruotsalaisia kuin meitä ITÄSUOMALAISIA. Tätä ei kuitenkaan sanottu, koska niin ei ole. Niin vain on toivottu, sitä kovemmin mitä ruotsinkielisemmin.

  VastaaPoista
 20. Anna Amnellille:

  Muistelen, että Etelä-Korean Soulissa olisi jokin tällainen kaupunkikerrostumien alle hautautunut joki otettu takaisin esiin ja saneerattu kuntoon.

  Espoossa taas putkitetaan Mätäojaa ja Suomenojaa sekä halutaan paskavedet kallioon, mutta Espoo se vasta onkin paska juttu.

  www.kalliopuhdistamo.fi


  T.

  VastaaPoista
 21. Ainakin kirsikan- ja tuomenmarjojen
  kivissä on sen verran karsinogeenisia yhdisteitä, että niiden nielemistä kannattaa välttää, muistan eräältä aihetta käsitelleeltä luennolta. Lapsena popsimme usein ketunleipiä niiden mukavankirpeän maun takia; nekin lienevät suurina määrinä haitallisia terveydelle oksaalihapon takia (joka sakkauttaa verisoluja).

  Pappa oli kaivonpaikkaa hakiessaan varpumiehiä. Pikkupoikina naureskelimme hänen näyttäessään, miten varpu taipuu vesisuonen kohdalla. Oli miten oli, hän oli sillä konstilla löytänyt varsin kelvollisen kohdan kaivolleen.

  Hänellä oli ehkä "myötäsyntyistä" päättelykykyä pohjavesiesiintymien suhteen, koska oli syntyisin Etelä-Pohjanmaan ison virran, Kyrönjoen, alkulähteiltä, jossa pohjavettä varastoivat sedimenttikerrostumat ovat Suomen oloissa poikkeuksellisen paksuja ja vesimäärät suuria.

  VastaaPoista
 22. Taas on luettu Päätaloa:) Se 'hillojen töpehtijä' oli tietysti Kallen viehättävä ensimmäinen vaimo Laina, oik. Helvi Ojala-Päätalo-Moilanen.

  VastaaPoista
 23. Olen kertonut tämän verkossa aikaisemminkin, mutta koska tarina liittyy sekä otsikkoon että kuvaan, niin kerrottakoon taas.

  Joitakin vuosia sitten olimme vaimoni kanssa matkalla Eestin eteläosissa olevaan kohteeseen kuvausmatkalle, mutta jo laivalta poistuessa huomasin että vatsansi toiminta oli hyvin vilkasta, ja ensimmäiseksi ajoimme huoltoasemalle, joka johti sitten kuvakokoelmaan, joka tunnetaan "Itä-Viron julkiset vessat" sarjana.

  Kun aloimme lähestyä Otepäätä, alkoi vatsanikin rauhoittua ja vaimoni piti käydä kuvaamassa erään kalmistun vieressä oleva rauniokirkko.

  Minä tepastelin siinä hautausmaalla, kun huomasin, että siellähän on huussi ja voin varmuuden vuoksi vielä käyttää tätä palvelua.

  Tämä ulkohuone oli rakenteeltaan erikoisin jota olen käyttänyt.

  Minähän olen meidän suvun pikkuinen, mutta kuitenkin 179 senttiä pitkä. Tässä huussissa reikä oli pieni, aivan minkä mittapuun mukaan hyvänsä ja niin kaukana etureunasta että siinä joutui istumaan polvet suorana.

  Konstruktio oli perin kummallinen, mutta kuitenkin nippa nappa käytettävissä.

  Vasta kun olimme lähteneet eteen päin, oivalsin kummallisen rakenteen; kyseesähän oli hautausmaan saniteettirakennus, eli suorasääristen paskahuussi.

  VastaaPoista