Sivun näyttöjä yhteensä

27. lokakuuta 2008

Mitä on olla suomalainenSuomalainen muotovalio on tietysti tänään muistettu Tauno Palo. Elokuvien lisäksi olen nähnyt miestä näyttämöllä – tosin en Kowalskina. En liioin muista ”Kauppamatkustajan kuolemaa”. Luottamani asiantuntijat, joita löytyy jo perheestä, ovat vanhastaan sanoneet, että Tauno Palo osasi kaikki fakit. Joskus hän oli farssikomedian Ventti-Ville, joskus raskaan murhenäytelmän sankari.

Samat asiantuntevat tahot huomauttavat, että Suomen elokuva jäi paljon vaille, kun 1963 näyttelijälakko keskeytti pahimmoilleen elokuvanteon.

Lisäksi hän oli aito, melkein syntyperäinen Sörkan Sälli.

Suomen kansan syvimpien tuntojen tulkki monien vuosikymmenien ajan oli puolestaan Georg Malmsten, hänkin tyhjältä pohjalta noussut ihmeellinen lahjakkuus.

Asiassa on ainakin yksi mielenkiintoinen lisänäkökulma. Uudessa elämäkertateoksessa selostetaan tarkoin, että Tauno Palo oli suomenruotsalaisen ja vahvasti venäläisen perimän tulos. Itse asiassa on vähän vaikea kuvitella epäsuomalaisemman näköistä miestä. Venäläisenäkin ajatukset menisivät syvään etelään.

Vanhastaan on tiedetty, vaikka asiaa ei ole erikoisesti mainostettu, että Malmstenin äidinkieli oli ruotsi ja että myös hänen toisen puolensa sukujuuret olivat selkeästi Venäjällä, ja lisäksi hän sai suoraan tai välillisesti ratkaisevat vaikutteensa Pietarista.

Niinpä hänen kansanomaisimmistakin ralleistaan puuttuu tuttu navetantuoksu. Esimerkiksi ”Amalia Armas”.

Siitä minulla ei ole mitään tietoa, mutta sanoisin pienellä äänellä ja kysyvästi, eikö kolmas arkkityyppinen sankarimme, Tapio Rautavaara, kuulu joukkoon – siis epäsuomalaisen näköisenä ja oloisena; ruumiinrakennekin toi mieleen pikemmin kasakan kuin tutun persejalkaisen miestyypin.

Science-lehti julkaisi 7.10.2005 useiden kymmenien kirjoittajien tekstin ”National Character Does Not Reflect Mean Personality Trait Levels in 49 Cultures”.

”Useimmilla ihmisillä on uskomuksia omista ja muiden kulttuurien edustajien tyypillisistä persoonallisuuspiirteistä. Nämä huomiot kansallisesta luonteesta saattavat olla yleistyksiä, joiden pohjalla on oma kokemus, stereotyyppejä, joissa on ’totuuden siemen’, tai epätarkkoja stereotypioita. Saimme 3989 henkilön antamat lukemat 49 kulttuurista ja vertasimme niitä kyseiseen kulttuuriin kuuluvien henkilöiden omiin havaintoihin ja huomioitsijoiden arvioihin. Kansallista luonteenlaatua koskevat luvut olivat luotettavia mutta eivät sopineet arvioituihin piirteisiin. Huomiot kansallisesta luonteenlaadusta näyttävät siis olevan perusteettomia stereotypioita, jotka kenties pitävät yllä kansallista identiteettiä.”

Luonteenpiirteinä nimettiin mm. anxiety, angry hostility, depression, self-consciousness, impulsiveness, vulnerability, warmth, gregariousness, assertiveness, activity, excitement-seeking, positive emotions, fantasy, aesthetics, feelings, actions, ideals, values, trust, straightforwardness, altruism, compliance, modesty, tender-mindedness, competence, order, dutifulness, achievement seeking, self-discipline, deliberation.

Varovaisuussyistä en rupee suomentamaan.

Sitä vastoin arvelisin lopputuloksen samaksi, jonka olen tuonut eri muodoissa esiin tässä blogissa – että kansa ja kansanheimot tarvitsevat sopivat yhteisen valheen itsestään, ja onnellisessa tapauksessa tuo ei-mihinkään-perustuva valhe hirttää kiinni niin että ihmiset alkavat suorastaan uskoa siihen.

Esimerkkejä voisivat olla suomalainen sisu (”sisu” tarkoitti vanhassa kirjakielessä uppiniskaisuutta) tai amerikkalainen avoimuus ja yritteliäisyys.

Jolloin perussuomalaiset Palo ja Malmsten olisivat toiveiden projektioita?

38 kommenttia:

 1. Rautavaarahan taisi sanoa ettei tiedä kuka hänen isänsä oli, mutta on sen täytynyt olla mahdottoman komea mies.

  VastaaPoista
 2. Pirtti, pyssy ja koira. Kalamies ja vene. Vaaralla sininen hetki. Jääkarpaloita. Suden huuto. Laajakaista sinne pirttiin tietysti.

  VastaaPoista
 3. Palo ja Malmsten ovat kuolleet.

  Timo Soinihan se toiveiden projektio oli.

  Persjalkainenkin, luulisin.

  T.

  VastaaPoista
 4. Pitkällä juoksulla - jos ylhäältä asetetut pakottavat rakenteet purkautuvat - kansaa ensisijaisesti määrittävä tekijä on kansan käyttämä perinteinen kieli.

  Jopa uskontokin taipuu ennemmin. Esim. savonmurre on vanhempi kuin kristinusko.

  (Pitkällä juoksulla olemme tosin kaikki kuolleita.)

  VastaaPoista
 5. "Lisäksi hän oli aito, melkein syntyperäinen Sörkan Sälli."

  Jotenkin minulla on vain tietämys, että Punaportin pokia tuo Tauno olisi ollut. Punaportilla tosi hänen syntymänsä aikoihin oli vielä melkoinen meno, sillä venäläiset sotilaat juopottelivat ja jotkut suomalaiset naiset tarjosivat palveluksiaan.

  Taisi olla edemennyttä Vanajaa vielä tuolloin Punaportti, tai se oli siinä rajoilla.

  AM

  VastaaPoista
 6. "Venäläisenäkin ajatukset menisivät syvään etelään."
  Niin mihin etelään?

  Mun isäni oli komee, tumma mies. Luulen, et hänen juurensa oli romanien luona, vaikka olikin ihan hämäläinen.

  Joskus tuntuu, et suomalaiset ei sitten millään halua sekottaa itteensä venäläisiin..., mistäs se johtuu?

  Joskus, ei-kauan sitten, oli Suomi vaan pieni osa Venäjästä ja raja auki tepustella sinne tänne. Munkin rakkaani suku tuli siten Suomeen jäädäkseen sinne ja sekottuakseen "suomalaisiin". Eivätkä he olleet venäläisiä eivätkä myöskään mistään syvästä etelästä (vaikka olivatkin tummia kummitkä),... vaan tataareja sieltä Moskovantakaa.

  Ja toi miks suomenruotsalaisuus tuntuu kans olevan sellanen kipee haava... .

  VastaaPoista
 7. Tässä pitää myös ymmärtää se (historiasta) että moni myytti elää aivan Raamatusta alkaen: miten Jumala käski menemään ulos lisääntymään ja miten Jumala käski valittua kansaa opettamaan barbaareille sitä ja tätä.
  Ei mietitä, että yhtäkkiä on toisinpäin; liikaa ihmisiä ja se, jonka kyvyt perustuivat nöyryyteen kasvoikin sen saman nöyryyden ohi (kokemus on ainoa tapa saavuttaa tietoa mutta imitoitu tieto on jo fantasiaa jos tulkitsee Humen, Locken ja Sartren oikein).

  Ei siis voikaan ylläpitää ns. saarnaajan roolia jos todellinen osaaminen on menneissä. Lopputulos on sen jälkeen itsekkyyttä puettu kauniin retoriikan sisään. Ja käsitteet ovat venyviä, hyvin venyviä ja niitä voidaan myös tieteen tahtoen venyttää sopiviksi.

  Suomalainen on pervorehellisen lailla lapsi, joka sanoo milloin keisarilla ei ole vaatteita. Se on suomalaisuutta ja sille nauretaan ns. piireissä: hovissa, missä retoriikalla on merkitys.

  Mutta elämän kannalta retoriikka ei käy totuutta ennen. Kuollut on kuollut vaikka joku hienostunut yrittää sanoa, että haisee vain oudolta.

  VastaaPoista
 8. Idän ja lännen geenierokin on nyt sitten kanonisoitu. Erilaisia ollaan ja länsisuomalaiset parempia, melkein ruotsalaisia.

  Jos Suomi olisi 200 vuotta sitten jäänyt Ruotsille, niin nythän me kirjoittaisimme tässäkin ruotsiksi, ja väittelisimme ehkä siitä, kannattaako suomea, saamea ja savoa suojella.

  Mutta eniten me itkisimme sitä, miksi meidän suomalaisten puhuma ruotsi leimaa meidän kaikki junteiksi. Minua ihan ihastuttaa ajatus, että vetäisimme siihen samaan surkeaan sakkiin sitten koko bättre folkinkin!

  Ne eivät erottuisi meistä edes skurussa.

  VastaaPoista
 9. Tuo kuva on osuva. Vai tehtiinkö siellä Karjalassa piirakat itse viljellystä riisistä? Suomalaisuus on keinotekoinen konstruktio, sekametelisoppa jonka sattumat on haettu yhtä kaukaa kuin suomalaisuusaatteen ainekset. sama pätee perussuomalaiseen ruokaan, kuten pizzaan, lihapulliin tai vaikka kaalikääryleisiin.

  VastaaPoista
 10. Kai tämä on kaiken muun ohella myös ikäkysymys, mutta itse olen aina pitänyt näistä realistisemmista projektioista, tyyliin Pellonpää ja Outinen. Vanhemmasta kaartista Pakarinen ja Niemi. Vaikka eihän unelmissa mitään vikaa ole. Jos itse näyttää aivan hilleriltä tai muikulta, niin onhan se nyt jusumauta kohtuutonta, jos sellaista meininkiä pitäisi katsella vielä maksua vastaan valkokankaaltakin.

  VastaaPoista
 11. Minusta Malmstenin ralleista puuttuu ennemminkin syvällisyys kuin navetan tuoksu.Ei se navettakaan kyllä tuoksu, muttei tarvitsekaan.

  Häntä ei voi verrata Evert Taubeen, mutta Taube ei ollutkaan suomalainen.

  Emmehän me suomalaiset ole niin heppoisia ja pintapuolisia ja reippaita kuin Malmsten esittää, emmehän.

  VastaaPoista
 12. Wikipedian mukaan Tapio Rautavaara oli ehdolla Tarzaniksi Johnny Weissmüllerin lopetettua. Ajatusleikki on oudosti hupaisa. Ei tiedä, kenet pitäisi ottaa vakavasti. Mutta välitön mielikuva on, että Tapsa Rautavaaran hahmosta puuttuu tähdellinen mystisyys elikkä salaperäisyys. Oikeassa sankarihahmossa pitää olla jotain, johon ei voi samaistua. Sankarin pitää pysyä osittain tavoittamattomana niin kuin idealisoidun rakkauden täytyy olla täyttymätön ja sen kohteen saavuttamaton, eli samalla ajaton.

  VastaaPoista
 13. Suosittelen kuvahauksi "Erkka Westerlund". On niin suomalaisen miehen näköinen kuin vain joku voi olla, mutta ei siinä vielä kaikki. Ilmetty pohjolan versio Clint Eastwoodista. Täydellinen elokuvakasvo rosoisen, salaperäisen ja raudanlujan, siis "sisukkaan" miehen rooliin.

  http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/urheilu/hockey_night/stillkuvat_ohjelmista/406173.jpg

  VastaaPoista
 14. Niinpä hänen kansanomaisimmistakin ralleistaan puuttuu tuttu navetantuoksu.

  Navetantuoksu eli siis paskanhaju.
  Kukapa sitä kaipaisi?

  VastaaPoista
 15. Ad Anonyymi: - edelleen muistista - T. Brännäs syntyi Hämeenlinnan seudulla ja tuotiin pärekorilla Helsinkiin sanoisin 2-vuotiaana.

  VastaaPoista
 16. Ad Skorodofagos:

  Taas kerran onnistui - Karjalan piirakka oli kuvassa tarkoitettu esittelemään "suomalaisuutta".

  VastaaPoista
 17. Loputkin pöydän antimet ns. saksalaiskaupasta?

  Ei siinä mitään. Tuo briossivuoka on hyvää, eikä vastaavaa saa duopolikaupoista.

  VastaaPoista
 18. JarMom kirjoittaa: (kun ei kommenttipuoli toimi taaskaan)

  Suomalainenko? Ja olla?

  Suomalaisuus on saanut takapakkia monessa pienessä, ennen normaaleissa asioissa. Ilmankos perussuomalaiset pärjäsivät.
  Syy pärjäämiseen ovat liiallinen tasa-arvo, liiallinen suvaitsevaisuus ja liialliset lainsäädännölliset kiellot sanoa mitä ajattelemme.

  Otetaan esimerkkinä Mannerheimiin kohdistunut homo-episodi hieman karrikoituna.
  Studiossa istuivat homostelusta tuohtuneet kenraali ja historioitsija.

  -"On hävytöntä ja loukkaavaa väittää Mannerheimia homoksi".

  -"tuollainen panettelu ja vääristely on hirvittävää ja kunniaa loukkaavaa".

  Haastattelija:
  -" Ymmärsinkö oikein että ette hyväksy homoja edes armeijaan?"

  - Hmmm, argh, ump, tottakai hyväksymme, ei hinttiydessä mitään pahaa ole".

  -"No miksi sitten koette Mannerheimin mahdollisen hinttiyden olevan paha asia?"

  Vaikka mieli olisi tehnyt sanoa, että ei perkele meille armeijaan mitään hinttareita haluta. Ja että Mannerhein ei koskaan hinttari ollut muiden kuin kommari-lesboonien mielestä.

  Mutta kun laki ja asetukset vaativat tasa-arvoa ja hyväksyntää vankeuden uhalla, niin mitään ei uskalleta sanoa.
  Ja tämä antaa vallan populisteille.

  Olisi kiinnostavaa tietää miten kuvan karjalanpiirakoiden ruistaikina on tehty? Itse käytän puolet sihtiruisjauhoja ja osan karkeita ruisjauhoja ja loput ohrajauhoja. Ikuisuusväittely siis.

  VastaaPoista
 19. Vaalianalyysiksi tämä kirjoitus oli kyllä kevyenlainen.

  Jos haluaa sanoa, että valitse Soini tai Soinin vaara, sen voi sanoa ytimekkäämminkin sotkematta siihen geenejä, kansanperinnettä tai muuta elitististä hömppää.

  Soini ei liene se keskeinen kysymys vaaleissa, vaan se miksi keskustalaiset ja demarit ovat viime vuosina keskittyneet kaivamaan verta nenästään sopeutumalla amerikkalaisen uusoikeiston ideologiaan.

  VastaaPoista
 20. Vaan mitäpä Kemppinen siellä takimmaisella lautasella onkaan? Ei taideta olla mailla Karjalan. Olisko vastakohtaisasettelua- pro et contra?

  Aberratio ictus

  VastaaPoista
 21. Don Jusa kirjoitti sanoiksi sen, mitä olen koko päivän ajatellut; kadehdin näitä kommentoijia, jotka malttavat kirjoittaa vähän, mutta osaavat panna sen asiaa. Kuten yksi anonyymeistä sanoi, miksi nostaisimme huomiomme kohteeksi peilin, elämyksiä etsimme.

  Joka päivä ei kohtaa Maria Guzenina-Richardssonin tai Jaana Pelkosen näköisiä suomalaisnaisia, valitettavasti. Päivittäin ei tapaa janvapaavuoriakaan, onneksi.

  Parhaiten suomalaista ruokaperinnettä kuvaa nykyinen pikaruokasuosikkini kebabpizza (mieluiten pannupizzana). Suomalaista dekadenssia, siitä sanoi sveitsiläinen ystävä. Vaarattomaksi laimennettua eksotiikkaa, puolustelen sitä itse.

  VastaaPoista
 22. ad skorodofagos
  Meillä piirakat ovat peruna- tai ohrapiirakoita. Riisipiirakat ovat sellainen hätävara, jos jostakin syystä pitää olla piirakkaa tarjolla eikä ehdi itse tehdä.

  Riisiä tuli Suomeen jo 1560-luvulla, mutta 1800-luvun loppuun asti se oli harvinainen herrainherkku, jota tuotiin maahan satunnaisesti.
  Kannaksella olevan kansatarinan mukaan riisi tuli sinne Krimin sodan aikana kun brittilaivasto maksoi riisillä pettureiden luotsipalveluista, mutta toisesta lähteestä olen kuullut, että riisi oli jo silloin ylellisyystuote venäläisen yläluokan piirissä, arvelen tuossa tarinassa olevan kysy yhteiskuntavastaisen luokan rehvastelusta.

  VastaaPoista
 23. Itse rakastan suomalaisia 1940-60 -luvuilla tehtyjä tangoja. Kun niiden tahtiin pääsee tanssimaan, ei kaipaa mitään muuta.

  Tiedän kyllä, että niin sanottu suomalainen tango on sekoitus argentiinalaista pohjarytmiä, saksalaista marssipoljentoa ja slaavilaista melankoliaa.

  Entä sitten? Miksi tästä havainnosta pitäisi seurata häpeää ja lannistusmielialaa? Onko millään kansalla todellisuudessa yhtään mitään autenttista kulttuuri-ilmiötä? Eikö kaikki ole kuitenkin loputonta teemojen ja aiheiden virtaa, lainailua, toistamista, yhdistelemistä?

  Onhan jopa Kalevalan Lemminkäis-runoillakin hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä egyptiläisen Isis-myytin kanssa. En minä silti kuitenkaan masennu tällaisista havainnoista, päinvastoin ne saavat minut tuntemaan kiehtovaa yhteenkuuluvuutta koko ihmiskunnan kanssa.

  "Mitä on olla suomalainen": kuvitella, että kaikilla muilla maailman kansoilla on "oma" autenttinen kulttuuri, paitsi meillä, ja siksi meidän pitää hävetä ja masentua ja tajuta, miten surkeita ja säälittäviä me olemme.

  Ad Heikki Rönkkö: Kristinusko on savon murretta vanhempi. Savon katsotaan eriytyneen muinaiskarjalasta vuoden 1400 paikkeilla (ks. esim. Kauko Pirinen: Savon historia I).

  t. barbatus in spe

  VastaaPoista
 24. Ad Omnia:

  Ettepä huomanneet neuvostoliittolaisia kuppeja ja tsekkoslovakialaisia laseja!

  Nille n-liittolaisille kahvi- ja teekupeille, joita on kahdet erilaiset, täytyy kirjoittaa joskus erillinen oodi. Nehän eivät maksaneet juuri mitään ja ovat osoittautuneet erittäin korkealaatuisiksi.

  Valmistettiinkohan niitä lainkaan myyntiin muualla kuin berjozhkassa?

  VastaaPoista
 25. Ilmeisesti opin taas jotakin uutta.
  Jaan Krossin "Umpiniskaisuuden kronikka" on siis "Sisun historiankirjoitus". Sanatarkka käännös olisi "Kolmen ruton välissä"

  VastaaPoista
 26. ad petjam:

  "Riisiä tuli Suomeen jo 1560-luvulla, mutta 1800-luvun loppuun asti se oli harvinainen herrainherkku, jota tuotiin maahan satunnaisesti.
  Kannaksella olevan kansatarinan mukaan riisi tuli sinne Krimin sodan aikana."

  Kiitos tästä tiedosta. Tuli mieleen kuulemani väite, että peruna olisi yleistynyt kunnolla vasta 1800-luvulla. Pitäneeköhän paikkansa? Piirakoissa kerrotaan muuten varhaisina aikoina olleen ohran ohella puolukkaa tai mustikkaa. Tällaisia minulla ei ole ollut koskaan tilaisuus maistaa, mutta uskoisin että ruiskuoressa ovat takuulla hyviä. Edesmennyt mummoni käytti kuoritaikinassa pelkkää ruista enkä tajua millä ilveellä se sai piirakat pysymään kasassa, varsinkin kun olivat sellaista valtavaa suojärveläistä mallia. Sultsinan täytteenä hän käytti mannapuuroa, joka sekin maistui ruistaikinakuoressa mahdottoman hyvältä. Hitsi kun ei nykyään saa mistään sellaisia pelkästä rukiista tehtyjä kuoria. Ei oikein piirakat maistu.

  VastaaPoista
 27. Neuvostolaiset kahvi- ja teekupit

  Minäkin luulin, että turisteille valuutalla niitä vain olisi, kunnes näin Gorbatshovin tiedotustilaisuuden ns vallankaappausyrityksen jälkeen, jolloin hän oli ollut arestissa Krimillä. Tilaisuudessa hän mainosti kahta laatutuotetta: BBC Worldia, josta tilannetta kuulemma oli ollut paras seurata; ja tällaista laatuteekuppia, jollainen hänellä oli pöydällä höyryävänä edessään.

  Mainostemppu, jos se sellainen olisi ollut, olisi samaa luokkaa, kuin samalla herralla Nokian Widomskyn järjestämä kuuluisa kenkä(laatikko)puhelimen testaus.

  Myöhemmin tosin Boris N. (Jeltsin) vähemmän helläkävisesti osoitti, että Mihail S. (Gorbatshov) oli turisti Venäjänmaalla, hänen johtamansa Neuvostoliitto kun haihtui kuin yöusva.

  VastaaPoista
 28. "Vaalianalyysiksi tämä kirjoitus oli kyllä kevyenlainen."

  Näin on. Ja kirjoituksen taustalla näkyy Kemppisen maailmankatsomus, joka kallistuu tuonne Tuomiojaan päin melko lailla ja kovasti.

  Kirjoituksen tarkoituksena on opettaa blogioppilaille että ns. puhdasta suomalaisuutta ei ole olemassakaan; kuljemme melko lailla lainahöyhenissä ja perinteemme ovat vain itäistä ja läntistä lainatavaraa.

  Kaiken yllä leijuu kuitenkin se vaalean punaisin kirjoitettu; se suurin sanoma:

  Väärin äänestetty!!

  Persujen äänivyöry on kuitenkin hyvä asia. Mielestäni.

  Tämän jälkeen myös suurten puolueiden on katsottava maahanmuuttopolitiikka realistisin silmin ja nähtävä ne selvät epäkohdat joita sokeanidealistinen Halonen/Viljanen/Thörs-linja maahanmuuttopolitiikassamme ja yhteiskunnassame aiheuttaa.

  VastaaPoista
 29. Jukka kirjoitti:"Ettepä huomanneet neuvostoliittolaisia kuppeja ja tsekkoslovakialaisia laseja!"

  Mariskooli tietty, mutta ovatko karjalanpiirakat jossain halvatun wokkipannussa?

  VastaaPoista
 30. Kyllä niitä hienoja teeastiastoja myytiin muuallakin. Lähellä Punaista toria Moskovassa oli(on ehkä edelleenkin ) kauppa, jossa myytiin tee- että kahvikalustoja, kristallisia viini- ja ryyppylaseja sekä karahveja.Olin siellä ostamassa teeastiastoa sattumoisin samaan aikaan kun Matias Rust laskeutui Punaiselle torille. Jälkeenpäin on harmittanut että en lähtenyt siitä kaupasta Punaisen torin suuntaan, vaan menin Majakovskin aukiolle jossa hotellini oli.

  VastaaPoista
 31. Markku Nurminen kokeili vuonna 1967, osaisiko tietokone laatia tangoja...

  VastaaPoista
 32. "Markku Nurminen kokeili vuonna 1967, osaisiko tietokone laatia tangoja..."

  Joo. Tietokone yhdisti useamman pätkän tietokoneen "sävellyksestä" ja itse Toivo Kärki sovitti...

  Mutta nämä on tietokone generoinut (säveltänyt) 5 sekunnissa:

  www.synestesia.fi

  VastaaPoista
 33. Olikohan tuo vaalianalyysi?

  "Ja kirjoituksen taustalla näkyy Kemppisen maailmankatsomus, joka kallistuu tuonne Tuomiojaan päin melko lailla ja kovasti."

  Nyt et kyllä tiedä, mistä puhut, vaan arvailet. Kirjoituksesta ei kyllä löydy mitään erikoisen tuomiojalaista, sen sijaan Perry Anderssonia ja kumppaneita tuo on puhtaimmillaan.

  Sen on hyväksynyt todella iso joukko akateemista ja talonpoikasjärjellä ajattelevaa maailmaa, vaikkakin joku tupauuno on tietysti pudonnut kelkasta.

  "Kaiken yllä leijuu kuitenkin se vaalean punaisin kirjoitettu; se suurin sanoma: Väärin äänestetty!!"

  Mitä muuta näet? Millaisia ääniä kuulet? Kerro lisää.

  "Tämän jälkeen myös suurten puolueiden on katsottava maahanmuuttopolitiikka realistisin silmin ja nähtävä ne selvät epäkohdat joita sokeanidealistinen Halonen/Viljanen/Thörs-linja maahanmuuttopolitiikassamme ja yhteiskunnassame aiheuttaa."

  Mikä siinä on "sokeanidealistista", ilmeisesti siis sellaista, jota ei tavata missään muualla ja aiheuttaa meillä poikkeuksellisen paljon ongelmia.

  Missä päin maailmaa toteutetaan maahanmuuttopolitiikkaa, jonka tupauunot voivat hyväksyä?

  Kyllä tämä nykyajan suurin ongelma maahanmuutossa on siinä, että kaiken maailman huijariyrittäjät voivat rahdata tänne vuokratyövoimaa ja teetättää työtä pelokkaiden polakkien ja virolaisten avustamana mihin hintaan hyvänsä. Terveisiä Olkiluodosta, siellähän reaktorityö ei taidakaan olla kuin kolme vuotta myöhässä. Ja verot maksaa valtio. Kunpa te tupauunot joskus rohkaistuisitte tätä kyseenalaistamaan.

  VastaaPoista
 34. Piirakoissa kerrotaan muuten varhaisina aikoina olleen ohran ohella puolukkaa tai mustikkaa. Tällaisia minulla ei ole ollut koskaan tilaisuus maistaa, mutta uskoisin että ruiskuoressa ovat takuulla hyviä.

  ..eli siis rönttösiä maistamaan..

  VastaaPoista
 35. Herra Ano oli ilmeisesti häviäjien puolella, sen verran tunteikasta hänen kommentointinsa on.

  "Mikä siinä on "sokeanidealistista", ilmeisesti siis sellaista, jota ei tavata missään muualla ja aiheuttaa meillä poikkeuksellisen paljon ongelmia."

  Medialukutaitoinen kansalainen, joka seuraa uutisia, on havainnut, että kaikkien Euroopan maiden maahanmuuttopolitiikkaa ollaan kiristämässä.

  Suomi-neito ainoana on poikkeus koko Euroopassa ja oireet näkyvät jo. Suomeen on alkanut virrata porukkaa, joka ei ole saanut turvapaikkaa/oleskelulupaa muista pohjoismaista.

  Pari viikkoa sitten saapui puolisensataa "lapsipakolaista", jotka ovat oikeastaan nuoria 15-17 vuotiaita kavereita. Käsite ankkurilapsi lienee tuttu, enkä ala sitä ruotimaan.

  Afrikasta tulevat "maahanmuuttajat" eli pakolaiset ovat 80-90 % lukutaidottomia, joten suomen kenties tuleva työvoimapula ei ainakaan tällä porukalla ratkea.

  Luulin kylläkin puolalaisten siirtotyöläisten olevan Olkiluodossa ja muualla Euroopassa liikkkeellä omasta vapaasta tahdostaan, mutta ano antaa ymmärtää että valtiomme/TVO on palkannut Olkiluotoon orjatyövoimaa.

  Ehkei totuus ole aivan näin...

  VastaaPoista
 36. Yritin etsiä Catulux-nimistä henkilöä Fonecta Finderista, mutten löytänyt. Se siitä anonymiteetistä, vaikka se(kin) jollekulle ongelma näkyy olevan.

  Aivan aluksi on todettava, että keskustelu lähtee sivujuonteelle, jos puhumme pakolaispolitiikasta, kun lähtökohtana oli käsitteiden kansa ja kansallinen mielivaltaisuus. Edes tupauunoilla ei ole monopolia niihin käsitteisiin.

  Mutta aletaan nyt vastata tuohon pakolaispolitiikkaankin, vaikkei se maailman tärkein (ja ainoa - kuten tupauunoille) asia itselleni olekaan.

  Me kaikki tiedämme, että Suomi on lilliputtimaa maahanmuuttajien vastaanottamisessa. Siis jos verrataan ulkomaalaisten väestöosuutta. Tämän lienee aiheuttanut sokeanidealistinen ulkomaalaisvastaisuus vuosien saatossa.

  Toiseksi nykyinen taloudellinen tilanne aivan varmasti nostattaa kaikkialla puhetta "työperäisen maahanmuuton" suosimisesta, kuten on käynytkin kaikkialla, myös Suomessa.

  Kolmanneksi puheista on pitkä matka tekoihin eli todelliseen maahanmuuton rajoituksiin. Myös niissä maissa, missä ulkomaalaisten väestöosuus olisi kotimaisille tupauunoille aiheuttanut laakin jo vuosia sitten.

  Neljänneksi, kaikki tänne "virtaavat" (miksi ei muuten "tulevat") eivät tietenkään saa pysyvää oleskelu- tai työlupaa täältä.

  On ihan selvä, että nykyinen maailmantilanne synnyttää tarpeen päästä hinnalla millä hyvänsä nykyisistä oloista vaikka tänne maailman kaikkeuden takamukseen, joten tarvetta ankkurilapsi-käsitteen ruotimiseen ei totta tosiaan ole. Vai pitääkö (iän) valehtelu jättää vain suomalaisten yksinoikeudeksi?

  Sitten siihen enemmän itseäni kiinnostavaan seikkaan.

  Tottakai polakit ja muut meille vierasta uskontoa tunnustavat kansat ovat täällä vapaasta tahdostaan, kuten somalit, tamilit ja muut etnot. Onko joku muuta väittänyt? Väärinymmärtämisestä en ota vastuuta.

  Mutta tupauunoja ei kiinnosta pätkääkään, että vapaaehtoiseen orjuuteen sisältyy se mielenkiintoinen piirre, että valtiolta jää saamatta arvioista riippuen muutamia kymmeniä miljoonia euroja perimättöminä veroina ja sotumaksuina. Lisäksi ulkomaista alipalkattua ja aliosaavaa henkilökuntaa hyödyntävät huijariyrittäjät vaarantavat suomalaisilla ehdoilla toimivan yrittäjän menestymismahdollisuudet vääristämällä kilpailua. Ja taas veronmaksajat kärsivät.

  Kumma, että tupauunot ovat aina huolissaan veromarkoista, mutta katselevat kenkiään, kun todellisista ja merkittävistä ongelmista on kyse.

  Ja se uusin reaktorihanke on edelleen sen kolme vuotta myöhässä.

  VastaaPoista
 37. "Lisäksi ulkomaista alipalkattua ja aliosaavaa henkilökuntaa hyödyntävät huijariyrittäjät vaarantavat suomalaisilla ehdoilla toimivan yrittäjän menestymismahdollisuudet vääristämällä kilpailua. Ja taas veronmaksajat kärsivät."

  Armas Ano!

  Kirjoituksiasi lukiessa tuntuu siltä, että huijariyritykset ovat perustaneet Suomeen eräänlaisen yritysmafian ala-lahkon.

  Joka vie sitten rahat rehellisten suomalaisten yrittäjien kukkarosta, ja tietenkin suomen kansalta, mistä rehelliset yrittäjät ovat vielä enemmän vihoissaan.

  Tällaisen yritysmafian paljastaminen lienee suomessa helppoa, koska mediamme on vapaa ja puolueeton. Lisäksi luottaisin myös ammattiliittojen korporatiiviseen voimaan ja vaikutusvaltaan.

  Nyt siis näyttöjä hankkimaan, joita löytyy varmasti koska puhut selvästikin asiasta, jonka tiedät ja hallitset äärimmäisen hyvin.
  Ihan kuin rehellinen yrittäjä.

  Jään odottamaan uutisia.

  P.S. Jollakin nimellä minun on kutsuttava tuntematonta. Ano lienee anonyymin lyhenne.

  VastaaPoista
 38. "Kirjoituksiasi lukiessa tuntuu siltä, että huijariyritykset ovat perustaneet Suomeen eräänlaisen yritysmafian ala-lahkon."

  Näinhän on juuri käynytkin! Erityisesti ravintola- ja rakennusalalla. Eikä homma rajoitu Suomeen, vaan vastaavanlaista vilunkipeliä tehdään liki kaikkialla Euroopassa.

  "Tällaisen yritysmafian paljastaminen lienee suomessa helppoa, koska mediamme on vapaa ja puolueeton."

  Kuten aivan hyvin tiedät, talousrikollisten paljastaminen on pirun vaikeaa, varsinkin kun firmat toimivat globaalisti. Kyprokselle tai Cayman-saarille rekisteröidyistä firmoista on vaikea uuttaa tietoa. Media - erityisesti Ajankohtainen kakkonen ja Juha Granath - on näitä asioita selvitellyt vaikka kuinka paljon. Etkö tosiaan ole huomannut???

  "Lisäksi luottaisin myös ammattiliittojen korporatiiviseen voimaan ja vaikutusvaltaan."

  Mihin vaikutusvaltaan? Vaikka kommenttisi olikin ironinen, niin tuossa kohtaa se toimi varsin huonosti, koska ajan henki tuntuu suosivan kaikkea muuta kuin ammatillista tai muutakaan järjestäytymistä. Tuntenet asian omakohtaisesti, sillä en odota sinun olevan maailman innokkain ay-liikkeen puolestapuhuja?

  "Nyt siis näyttöjä hankkimaan, joita löytyy varmasti koska puhut selvästikin asiasta, jonka tiedät ja hallitset äärimmäisen hyvin.
  Ihan kuin rehellinen yrittäjä."

  Mitä tietoja? Niitä on maailma täynnä. Ihan ensimmäiseksi voit vaikka tsekata, mitä vvm: harmaan talouden erityisasiantuntija Markku Hirvonen asiasta sanoo. Eikä se tilaajavastuulakikaan ihan tarpeettomaan tilanteeseen syntynyt, eikä Eu:n palveludirektiivistä käyty kamppailu täysin turva ollut. Nyt vain hallitus vähentää työsuojelupiirien resursseja valvoa tätä asiaa, mikä on selvä poliittinen signaali.

  "Jään odottamaan uutisia."

  Ei kannata odottaa, koska tätä koskevaa uutisointia on tiedotusvälineet täynnä.

  VastaaPoista