Sivun näyttöjä yhteensä

26. lokakuuta 2008

Ole sinäkin paranoidinen!Vainoharhaisuus on realismia.

Sinua vainotaan todella. Asian voi käsittää todeksi yli kaiken epäilyn tarkkailemalla huolellisesti tapahtumia, jotka näyttävät sattumanvaraisilta, vaikka ovat todellisuudessa pahojen ihmisten juonia.

Paranoidinen psykoosi tunnistetaan siitä, etteivät potilaaseen tehoa perustelut eivätkä todisteet. Jos hän sattuisi vakuuttumaan siitä, ettei keskusrikospoliisi väijy häntä surmaamistarkoituksessa, jo vuorokauden kuluttua hän huomaa kolmivuotiaaksi pikkutytöksi naamioituneen poliisin, joka piilottelee selkärepussaan säteilyä lähettävää laitetta.

Tämä on median tavallinen mielentila, ja puoluepoliittinen toiminta ruokkii sitä parhaansa mukaan.

Ne ovat hyvä pari, tietty politiikka ja tietty media. Molemmat tuottavat teollisesti harhaisuutta.

Asia on vakava, koska myös jokin osa taidetta ja viihdettä on paranoidisia unelmia, eikä niitä ole aina helppo tunnistaa sairaan mielen tuotteiksi. Sairasmielisyys ei ainakaan auta tunnistamista.

Romaanikirjallisuus alkaa ritarista, joka otti ja tuli hulluksi ja alkoi nähdä lannistettavia vihollisia siellä missä toiset näkivät lampaita tai muuta mukavaa, esimerkiksi tuulimyllyjä.

Juutalainen juristi Franz Kafka kirjoitti useita teoksia – ehkä koko tuotantonsa – ihmisistä joita muka vainottiin vaikeasti käsitettävistä syistä tai aivan syyttä. Hän siis kuoli 1924.

Parikin Camus’n romaanihenkilöä kokee kohtaloita, jotka ovat terveen järjen vastaisia – kuten ”Sivullisen” Meursault. Hänellehän sattuu sellainen takaisku, että hän joutuu giljotiiniin.

Suomessa paranoidisen kirjallisuuden kolme esimerkkinimeä ovat Haavikko, Hannu Mäkelä ja Päätalo. Hannu kirjoittaa kovin usein suoraan tai verhotusti, mitä kaikkea surullista hänelle on tapahtunut. Sellainen ei oikein pidä yllä. Haavikon pelko on hirviöksi muuttuminen maailmassa, jossa korvista käy näkyviä kuvia, jossa ääni käy silmistä.

Päätalo on nostanut paranoian Iijoki-sarjan kantavaksi teemaksi. Tampereella asumisen vaiheessa sotien jälkeen molemmat puolisot on kuvattu kliinisesti paranoidisista pakkoajatuksista kärsiviksi ja henkiseltä tasapainoltaan huteriksi. Kuvausta täydennetään jatkuvilla laudoitus, betonivalu- ja työkuvauksilla, joiden yhteinen viesti on ”tasapaino järkkyy”.

Väitän että median ja politiikan tuottamat harhat ovat ns. kusetusta. Puhujat eivät välttämättä itse usko puheisiinsa, mutta heille on hyötyä siitä, että toiset uskovat.

Kirjallisuudessa ja taiteessa ilmiö on syvällinen.

Proust tähdensi, että havainto on artefakti. Tulevaisuudesta emme tiedä. Nykyhetkeä ei oikeastaan ole, koska omamme ja toisten havainnot ovat sekasortoisia ja umpimähkäisiä. Ainoa aika on menneisyys, mutta sitäkin mieli ja muisti muokkaavat (eli väärentävät) armottomasti ja taukoamatta.

Proustin mukaan meillä ei ole paljon muuta kuin harhat, joiden aito luonne paljastuu kuolemassa.

Hän kyllä viittaa joihinkin toisarvoisiin ilmiöihin, sellaisiin kuin tiede. Mutta musiikki (se Vinteuil’n sonaatti) perustuu käsitettävyyttä tai hahmottamista ajatellen pelkästään muistiin.

33 kommenttia:

 1. Ne ovat hyvä pari, tietty politiikka ja tietty media. Molemmat tuottavat teollisesti harhaisuutta.

  Nykymedia etenkin onnistuu siinä erinomaisen hyvin olemalla ilmeisen puolueellinen, yleistävä, pinnallinen ja lähes täydellisen kritiikitön. Mitään pohdintaa tai taustoitusta on ainakin nykyään turha odottaa, vaikka luulisi että juuri se olisi se oleellinen kilpailuvaltti ilmaista sisältöä vastaan.

  VastaaPoista
 2. Eihän sitä omilta askareiltaan edes ennätä kiusaamaan ketään. Tuskin muutkaan.

  Mutta oli hyvin sanottu tuo, että (lehti)kirjoittajat eivät usko tarinoihinsa itsekään. Yksisilmäisyys kiinnostaa ja siitä maksetaan. Lööpit ovat päivä päivältä pöllömpiä. Johtunee siitä, että toimittajat ovat päivä päivältä nuorempia tenavia.

  VastaaPoista
 3. Väitän että median ja politiikan tuottamat harhat ovat ns. kusetusta.

  Jatkuva höpinä muka uhkaavasta "työvoimapulasta" on eräs tällainen median ja poliitikkojen ylläpitämä harha..

  VastaaPoista
 4. Minä kun lapsellisen innokkaana odotin että ns. kansainvälisestä ilmaislehti Metrosta tulisi edes jonkinlainen vaihtoehto yhdelle totuudelle, niin sittenhän yksi totuus nielaisi senkin.

  Veikkaan, että ensivuonna suhtautumista tähän filmiin käytetään lampaiden ja vuohien erotteluun.

  Oletko valmis?

  VastaaPoista
 5. Minä olen kasvattanut omaa paranoiaa tahtoni mukaan koska piti kasvaa ns. ylöspäin havainnoissa (jos ajattelemme, että transcendenssiä voi säätää erilaisiin tutkaimiin, jossa voi olla joko helikopterin tai vieläpä avaruusraketin matkassa). Miksi piti kasvaa ylöspäin havainnoissa on varmasti siinä, ettei ymmärrä mitä ympärillään tapahtuu. Selitykset voivat sitten olla ihan oikeita tai sitten ne ovat harhoja, mutta logiikka toimii sillä lailla, että harmoninen kuvio luo tunteen oikeassa olemista. Ja kun on saavuttanut oman tasapainon sen harmonian suhteen on saavuttanut oman minuuden tasapainon: identiteettinsä. Kun pystyy selittämään itselleen mikä on ollut historia ja miksi se on ollut niin on myös tyyni oman itseytensä osalta. Tätä estetään sillä kohteliaisuus kasvojen menettämisen pelkona (ks. 25.10.08 Vieraskynä) luo jatkuvasti vaseliiniä siihen, että jotkut ajatukset ovat liukkaampia kuin toiset ja niistä valutaan aina vain ohi. Eivät siis pääse muokkaamaan identiteettiä jos sattuu olemaan näitä tabu-juttuja.
  Siinä JE (kirjoittaja) on aivan oikeassa: kohteliaisuus on myös pahe eikä aina hyve koska sen avulla estetään yhtä paljon hyvää.

  Samalla minä kritisoin hänen näkemystä ns. pahuudesta tai ihmisvihasta koska JE tuntuu uskovan, että vallitseva mekanismi tai systeemi nykyisessä elämässä on yhtä kuin loppuun asti mietitty: niin ollaan taas väärässä paranoissa. Nyt JE puolustaa omaa paranoiaa sen suhteen.

  VastaaPoista
 6. Eilen olin paranoidinen, kun Hesarin jutun jälkeen - jossa pari vuotta sitten Fortumille sähkölaitoksensa myynyt Espoo nauttii nyt optioiden keräämisen kunniatehtävästä ja päälle vilkaisin Fortumin - Palveleva energiayhtiö yksityisille ja yrityksille - sivuja ja näin että maan matosetkin pelastuu tämän yhtiön ympäristöteoilla. Miksi köyhäkin maksaa perustarvikkeesta ilmaa?

  Vastaus tuli tänä aamuna, kiitos kohteeseen!
  "Yksityistämisen varjopuolet alkavat näkyä, kun kunnat eivät enää voi kilpailuttaa palvelun tarjoajia itseään vastaan."
  Näin kirjoitti Anna Mård Taloussanomissa jo
  2.1.2007 07:52

  "Pitkään rummutettu kunnallisten palvelujen ulkoistaminen on tuomassa Britannian kunnille odotettujen säästöjen sijasta jättilaskun.

  Yksityinen sektori ei ole osoittautunut kovinkaan kilpailuhaluiseksi. Kun kunnat eivät itse enää pysty tarjoamaan kaikkia palveluja, niin voitontahtoisilla yrityksillä on laskutuksen paikka."

  Nuorten asunnottomuus on kasvussa.. niin vaarallista pyyteetön veljesapu vapaasti harjoitettuna!

  VastaaPoista
 7. Minä olen elämässäni mennyt pettymyksestä seuraavaan. Olen varmasti epärealistinen totaalisesti hukassa oleva ikuinen romantikko vaikka järkeilen mielestäni aika hyvin (myös paranoidisti eli paradoksien kautta): nyt olen pettynyt siksi, että kuvittelin partiot olevan ns. kunnon väkeä: pah. Ovat siellä kuin joka paikassa; käpy selän alla makavat vierikkäin ja antavat johtajille joiden suusta tulee kauniisti sanoja kauniista ajatuksista olematta sitä itse.
  Miksi OLLA on niin vaikeaa professori Kemppinen? Miksi pitää lonkkaluunsa taittaa ennenkuin on saanut armoa, jotta voisi jatkaa aidosti eettisenä sitä kohti mitä muutenkin vaatii muilta? Kun itse omassa ylhäisyydessä pitää itseä suurena ja tärkeänä ja filosofina niin miten ihmeessä sellainen ihminen muuttuu kun pisamanaamainen tytöntyllerö vielä partiosta iskee hampaansa vanhan miehen pakaroihin?

  Minua hävettää itsenikin ja samalla en olisi tehnyt tätä Jumalan kanssa painia (metafoora itseni hyväksymisen suhteen) ilman, että olisin tunnustanut kaiken sellaisen, johon liittyy oman itseyden tajunta toisen, halutun rakastetun kautta. Pitää siis kiinnittää katseensa pelin ulkokpuolelle, juuri noin kun kuva osoittaa, että näkee pelin kaksi (kaikki) merkitykset: toinen on minua (singulaarien elämä) ja toinen on heitä (kulttuurien elämä). Mutta kun nämä integroituu ei enää voida puhua paranoiasta mutta se vaihe pitää ilmeisesti tehdä?

  Tässä olisi valtava kysymys psykologialle joka estää ihmisiä tulemasta eettiseksi vaatimalla sitä. Paranoia-matka on siis sama kuin paini Jumalan kanssa (ks. Järviselle laittamani linkki).

  VastaaPoista
 8. - "Väitän että median ja politiikan tuottamat harhat ovat ns. kusetusta. Puhujat eivät välttämättä itse usko puheisiinsa, mutta heille on hyötyä siitä, että toiset uskovat."
  - Niin, kuntatyöntekijät pitäisi sulkea pois valtuustoista, että kehitystahtoiset ...

  - "Kirjallisuudessa ja taiteessa ilmiö on syvällinen."

  Monesti olen ajatellut, mitä kaikkea on jäänyt vaille vastakaikua, että ihmisestä tulee paranoidinen. Nuorena tuijotin rappukäytävässä ystävän ovea, siihen oli liimattu viestejä tungettelijoille. Hänen paranoidiasta kärsiminen oli rajua, osasin vain neuvottoman surun.
  Ja toisaalta miten juuri ajoittain kirjallisuuden, taiteen kautta kokee maailman yhteiseksi. Bronius Kutavicius - se vähä mitä olen kuullut - toi mieleen tietoisuuden samankaltaisista kohtaloista samanaikaisesti kaiken eristykseen suljetuksi tulemisen kanssa. Kurkistin Vilnassa yhden kirkon sivuovesta kapeaan portaikkoon, sielläkin sävellys olisi voinut olla totta.

  VastaaPoista
 9. Juttelin kerran henkilön kanssa, joka oli pääkallopaikalla tekemässä it-toimintojen ulkoistuksia erilaisille suuryrityksille. Kupletin juoni on sellainen, että aluksi laaditaan määräaikainen sopimus, joka on ihan oikeasti edullisempi kuin sisäisesti tehty työ.

  Sopimuskausi voi olla esimerkiksi viisi vuotta, joka on riittävän pitkä aika sille että ostajalta ovat kadonneet talon sisältä viimeisetkin rippeet taidosta hoitaa hommaa itse. Koska siirtokustannukset toiselle kilpailijalle olisivat jumalattoman suuret, ja alalla on käytännössä kartelli suuryritysten kesken, ostajalla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin kiltisti maksaa julmetun iso korotus.

  Tietysti palvelun tuottajan on tehtävä alati kasvavaa voittoa, eli katettava paitsi kulut (suuruusluokka on harvoin oikeasti erilainen kuin ennen kilpailutusta) myös saatava katetta. Ei tuottajakaan rupea hyväntekeväisyyteen.

  Kuplettiin kuuluu myös se, kilpailutuksen tehnyt johtaja häipyy vähin äänin paikalta sopimuskauden aikana. Syylliseksi jää se hölmömpi johtaja joka ei tajua missä homma meni pieleen.

  VastaaPoista
 10. Politiikan ja "tietyn tyyppisen median" harhat lienevät suhteellisen helppoja tunnistaa, median nimenomaan kritiikittömyydestä ja politiikan siitä että nämä meille "puhuvat päät" eivät puhu totta.

  Toisin taitaa olla esimerkiksi romaanikirjallisuuden "tunnistettavuuden". Mikä on paranoidia, mikä ei?

  Mutta voiko musiikki valehdella?

  VastaaPoista
 11. Proustin Kadonnutta aikaa lukiessa kirjoitin koko ajan ylös sitaatteja, mutta myös omia lukiessa syntyneitä mietteitä pieneen muistikirjaan. Kuten voi arvata, ne menivät jo silloin sekaisin, ja varsinkin nyt kun olen kadottanut tuon pienen muistikirjan.

  Minulla on kuitenkin tärkeänä ajatelmana päässä tämä: Tiede perustuu siihen kohteen ominaisuuteen, että voit toistaa saman kokeen kuin minä. Taide on parhaimmillaan, kun taitavasti onnistut välittämään kokemuksesi, jonka voin tunnistaa itsessäni.

  En toistaiseksi osaa muotoilla ajatusta tuon paremmin, mikä viittaa sen olevan peräisin päästäni tai teosjätin kömpelömmim käännetyistä osista. Muutaman osan kyllä luinkin ensin ruotsiksi kun suomennos valmistui jopa hitaammin kuin lukemiseni.

  Joka tapauksessa on muistettava, että vaarallisin ei ole valheiden vaan puolitotuuksien esittäminen, koska silloin on vaarassa unohtaa alkuperäinen tieto tai kokemus. Väärän kyllä yleensä tunnistaa, vaaraa ei.

  VastaaPoista
 12. Paranoidinen joko on tai ei ole (ei voi valita).
  Kuinka paljon itse "näyttelet näytelmiä", sen verran (vähintään) epäilet muidenkin sitä tekevän.

  VastaaPoista
 13. Kun tuon nuoren taikurin takana näkyy joitakin elokuvakirjoja, muistan, miten vihaankaan elokuvia, joissa murhataan presidenttiä tai vastaavaa ja on salaliittoja ja vastasalaliittoja ja vakoilukameroita ja paikanninlaitteita ja pahin on lopulta aina lähin, ja viime sekunnilla muka kyseenalaistetaan kaikki. Tuo on jo lajityyppi. Minuun se ei tehoa. Paljon parempaa paranoiaa on esimerkiksi Mametilla.

  Tehokkainta on kuitenkin mennä Ikeaan, josta ei koskaan pääse ulos vaan joutuu aina vain uudelle osastolle. Silloin tietää tulleensa Kafkan maailmaan.

  Psykooseissa minua jaksaa hämmästyttää se, että ainakin osa psykoottisessa tilassa olevista tuntuu itse tietävän olevansa psykoosissa. Kuvittelen, että kuvittelisi harhan tiedostamisen myös poistavan harhan. Vaan eipä. Ehkä moni kirjailija on juuri sellaisessa tilassa: harhassa, josta on tietoinen.

  VastaaPoista
 14. Pojan kädessä on neljä solttua. Jospa se tietäisi onnea, nimittäin -"kuulemma vain 2 on läpäissyt tähän vaiheeseen asti ja kymmeniä hylätty mechanical institute puolelle ja yksi otetaan, jännittää."
  Tytöllä on ensi viikolla haastattelu tutkijan paikasta Zürichin yliopistossa.
  Kun nyt kaikki kynnelle kykenevät pitäisi peukkuja! "... nyt vielä jatkoa myös skitsofreniaa voidaan analysoida hengityksestä, on tehty paljon tutkimusta eli se on osaksi ihan kemiaa aivoissa."

  Niin - Petjalle onnittelut! Eilen juttelin 6.7. syntyneen tyttären pojan kanssa puhelimessa, äitinsä ääntä kuulunut siinä dialogissa.

  VastaaPoista
 15. Onko paranoidinen edes mikään sana?
  Paranoidi tarkoittaa vainoharhaista. Leenanin(?) kommentista näky miten väärinkäyttö sitten siirtyy eteenpäin, paranoiasta tule paranoidia.

  VastaaPoista
 16. JK:
  Franz Kafka kirjoitti useita teoksia – ehkä koko tuotantonsa – ihmisistä joita muka vainottiin vaikeasti käsitettävistä syistä tai aivan syyttä. Wähän mutkat suoraksi sanottu; ilmeisesti Kemppinen ei ole koskaan ollut nk. kafkamaisessa organisaatiossa osasena, vaikka cv:n perusteella voisi olettaa näin olleenkin.
  Onko siis kaikki subjektiivista: toinen löytää Kafkasta oman elämäntodellisuutensa hetkiä, mutta toinen taas ei, vaikka kokemuksen reunaehdot näyttävät ulkoisesti samoilta?
  Pois laskien, ovatko yksilöt "Linnassa" milläkin tasolla.
  Pääministeri tai pressa saattavat olla täällä isoja, mutta jossain maailman teollisuusmaiden johtajien kokouksessa (jos sellaiseen pääsevät), huutolaispoikia ja -tyttöjä arvailemassa heille välitetyn virallisen ja eritoten epävirallisen informaation sisältöä.
  …älkää välittäkö, mä vain vittuilen (tarkista, sopiiko sana kirjoittamasi tekstin tyyliin).

  VastaaPoista
 17. Näin meitä kusetetaan sanoi..

  "Jatkuva höpinä muka uhkaavasta "työvoimapulasta" on eräs tällainen median ja poliitikkojen ylläpitämä harha.."
  ??
  Aika isoja sektoreita on jo nyt akuutin työvoimapulan kourissa - metsätyö kokonaisuudessaa, ja siksi kehitetään teknologiaa esim. taimenistutukseen. Myöskään mm. kaivostöitä ei tehdä city-käytävän varrella sijaitsevissa siisteissä mestoissa, säällisinä aikoina.

  VastaaPoista
 18. ad jättilasku

  Juuri noin. Mutta yksityisten luulisi tekevän homman sen verran tehokkaammin, että kannattaisi maksaa tuo voittomarginaali. Pakkohan on voida yksityisiä kilpailuttaa keskenään. Mutta jollei kumppaneita ole, siirtyy ainoa tarjoaja monopolihinnoitteluun ja se maksaa ostajalle.

  Toisaalta enää ei ole vertalukohtaa siihen, mitä palvelu maksaisi julkisesti tuotettuna. Jättilaskuja tulee muualtakin. Tulisiko säästöä siihen verrattuna sittenkin.

  Inflaatio muuten hyrähtää, kun pankkijärjestelmään pumpataan määrättömästi rahaa. Näyttää nousukaudelta vaikka kyse on desimaalipilkun siirtämisestä.
  Valitettavasti pilkku ei siirry itsestään eikä jo pankkitilillä olevien varojen kohdalla.

  VastaaPoista
 19. juju jonkinlainen jutunjuuri tama on. parnoia on tarkea viestintavaline. itse asiassa jumaluus selittyy silla, hyvin realistinen asenne.

  VastaaPoista
 20. Tämä ei tähän kuulu, mutta voisi kenties kuulua paranoidiin ajatteluun, mutta olen miettinyt miksi minun kaikki muistitikkuni (vanhat nimenomaan, joiden hinta oli vielä aikamoinen eli teknisesti jotenkin toisenlaisia kuin ne, joita nyt ostetaan jokaisesta kirjakaupasta) ja myös vanhat puhelinten laturit ovat hävinneet ja täällä meillä minä olen se, joka siivoaa.

  Mutta poissa ovat: ja vaikka välillä on työpöytä kaaoksen vallassa minä tiedän ns. sekasotkuni seasta missä yleensä mikäkin on.
  Mutta eipäs ole enää.

  Kysymys kuuluu: Kenellä on hyötyä siitä, ettei ole enää vanhaa tekniikkaa tallella?

  Venäjällähän yritetään jopa estää second hand laitteet: onko tässä teknisesti jokin ns. puhdistus (että kaikki äänet kuuluvat sitten saman langan kautta) vai onko kyseessä rationaalinen standardisointi (kuten VHS ja Beta aikoinaan)?

  Kuka meillä siivoaa niin tehokkaasti ettei mistään kaapista löydy mitään mainituista en tiedä. Minun röntgenplakaatitkin heitettiin menemään, mutta se oli mieheni toiveesta kun hän halusi siivota. Kuinka siis siivota niin, että roskat ja vanhat huonekalut jäävät - mutta tekniikkaa viskataan heti? Mikä logiikka, ellei ole paranoia jollain (enkä minä täällä tee asioita, joista en sitten tiedä vaikka joku niinkin voisi uskoa). En voi uskoa sitä perheestäni vaikka miehelläni on oudot priorisoinnit todella.

  Toinen kysymys: Onko mahdollista lähettää signaaleja uudesta puhelimesta, joiden kuuluvuus ei ole havaittavissa (korva ei kuule signaalia) mutta taajuus on pahaksi korvalle. Minä nimittäin koen arkuutta korvassa jos olen viettänyt aikaa puhelimessa. Sen tein ennenkin mutta en milloinkaan kokenut arkuutta korvassa (tärykalvossa) ennen sitä. Toisaalta minulla on hyvin herkkä korva nimenomaan nykyään; korvani jäi kerran auki niin, että omakin puheeni kaikui. Se meni sitten muutamassa päivässä itsestään kiinni (vastaa lentokoneen korvan tilannetta missä sisäkorvan läppä ei liiku vaan jää ylätasoon). Minä olen siis erittäin herkkä nimenomaan äänille ja kuulen eri lailla kuin muut.

  Päätä ei särje eikä ole muita olon heikentymisiä (paitsi kasvava paranoia tietysti)

  :)

  VastaaPoista
 21. En tiedä Hannu Mäkelän paranoidisista teoksista, mutta hän osaa kertoa telkkarissa tai radiossa elämänsä tapahtumista ja tunteistaan niin surullisen vetoavasti ja uskottavasti, että luulen sanojensa koskettavan myös
  muitakin naisihmisiä kuin minua.

  Ja osaahan hän kirjoittaa ne tuntemuksensa aivan luettaviksi opuksiksi.

  VastaaPoista
 22. Toisaalta luulen että esimerkiksi uskonnoissa on hiukan vainoamistakin. Vai mitä Salman Rushdie? Sitten on liikenne. Siellä täällä sinisiä miehiä vainoamassa jokaista virhettä. On niin paljon kaikenlaista, missä voi tehdä virheitä. Aina löytyy joku virkamies, jolla on sinulle jotakin sanottavaa. Ja naapurit.
  Ja voihan se töissä tuntua kivalta kaataa kaikenlaista hankalaa ja aikaa vievää jollekin ja nauttia yhdessä tuloksista.

  VastaaPoista
 23. Hetkinen, taitaa olla niin ettei työnhakuhaastatteluista puhuta etukäteen. Eli saanko pyytää ettei nämä kaksi viimeistä tule näkyville.

  VastaaPoista
 24. Ad LeenaN: - ehti jo mennä. Tuskinpa niistä kirnu kaatuu.

  VastaaPoista
 25. Ihanan surullista lukea noita HG:n juttuja. Tekisi mieli sanoa, että maailma ei valitettavasti ole sinun vastaisesi salaliitto. Ja vaikka olisi, ei mistään muualta löydy pelastajaa kuin sisältä itsestäsi. Sinun on vastuu siitä mitä annat itsesi tuntea ja mihin jäät pyörimään. Jos ovat muut niin ikäviä veikkoja kuin annat ymmärtää, jätä kierimään onnessaan. Parasta mitä voit elämässäsi saavuttaa on itsenäisyys. Jos se on pullojen keruuta kaivopuistossa, niin sitten on. Tavataan joskus siellä, jos elämä minutkin sinne viskaa.

  VastaaPoista
 26. Tässä laskennallinen paranoia (sillä tämä selittää googlen toiminnan mm)
  http://fi.wikibooks.org/wiki/Pascal
  ja hänen kolmionsa (ks. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:PascalTriangleAnimated.gif)
  ja lue mitä Andre DeEtienne on sanonut semiotiikasta ja sen laskutavasta. Hänen kirjoituksiaan ei ole Helkan kirjastossa mutta ehkä voit tilata artikkeleita. Hän selittää todennäköisyyslaskennan, jolla hierarkia rakentuu ja kun tietää käyttäytymistieteen tod.näk. lukuisten havaintojen kautta niin tietää loputkin (myös koneella; Java jne uudet ohjelm.kielet).

  Paranoidia mutta totta. Tästä ei pidetty kun huomasin; siitä alkoi siivoaminen mutta en ollut kirjoittanut sitä minnekään tikuille. Sen sijaan DeEtienne osaa selittää sen maallikollekin.

  VastaaPoista
 27. Minun tietotekn. on muutenkin outoa; minä koen jossain suhteessa, ettei minun oma internetkään ole online: onko joku, joka stoppaa minun kirjoitukset tai pussittaa minut ja minä elän hyvässä uskossa? En saa edelleenkään vastauksia minun kirjeisiin.

  VastaaPoista
 28. LeenaN:lle

  Kirjaudu tunnuksillasi sisään, niin näet kommenttisi alla delete-ikonin. Siitä voit tehokkaasti katua ja poistaa kommentin, Jäljelle jää teksti, joka kertoo kirjoittajan poistaneen kommentin. Olen käyttänyt toimintoa tälläkin blogilla aika ajoin.

  VastaaPoista
 29. Mielen nyrjähdys luovuuteen -ohjelma, joka tuli ykköseltä taannoin taisi olla vaikuttamassa tähän kirjoitukseen?

  Ohjelmassa käsiteltiin ohimennen skitsofreniaa. Siitä kärsivä voi jatkuvasti tuottaa mielleyhtymiä mitä erilaisimpien asioiden välillä. Eipä sitten ihme, että salaliittoteoriat alkavat vaivata mieltä.

  Näyttäisi siltä kuin olisi kyse kyvyttömyydestä erottaa relevantti irrelevantista tai tarkemmin kyvyttömyydestä tehdä synteesiä. Muistelen H.T.Klamin kirjoittaneen joskus, että perusteluiden pätevyys on yhtä kuin niiden vaikuttavuus.

  Vaikuttuvuus lienee kuitenkin enemmän tunnetason kuin järjen asia? Jos kyky tuntea tai erotella erilaisia tunteitaan on häiriintynyt lienee vaikeuksia myös ratkaista milloin on hypättävä pois teesin ja antiteesin kiikusta ja tehdä päätös. Se vaatinee uskallusta, koska synteesissä on tiettyä lopullisuutta kun taas salaliittohan ei lopu koskaan.

  Kun kirjoitat,että "puhujat eivät välttämättä usko puheisiinsa" niin eikö pelottavampaa olisi että he uskovat? Koska jos he uskovat heillä voisi olla sellainen pääkoppa joka tuottaa paranoiaa. Heidän ei siis tarvitsisi turvautua toisten tuottamiin hurupuheisiin.

  Puheeseensa uskova on myös vakuuttavampi ja näin ollen omaa paremmat menestymisen mahdollisuudet esimerkiksi politiikassa. Sivutuotteena olisi sitten tietysti tarkoittamasi hyötyminen.


  Toisaalta: Kukas se sanoikaan, ettei ole kyse siitä oletko vainoharhainen vaan siitä oletko tarpeeksi vainoharhainen?

  VastaaPoista
 30. ad leenan

  juu. jos eivät ole mokailleet pahasti ja on hyvät suhteet, niin läpimeno on varmaa kummallakin. Mutta jollei suhteita ole, unohda koko juttu. Eikä koskaan kannata olla kummallisen hyvä. Ei koskaan.

  VastaaPoista
 31. OK ollaan sitten paranoidisia

  Pave on repäissyt seuraavaa

  Ulkomainen alihankinta saattaa tulla yritykselle halvemmaksi kuin kotimaassa tuntityövoimalla teetetty työ. On niin kallistakin tuottaa jengiä tänne asumaan ja olemaan jatkaa Pave. (Kaikenlaisia jalasmökkejä pitäisi alkaa värkkäämään jne.

  Mutta työ tuo Suomelle tuloja, jos se on suomalaista. Siitä pitää huolen verotus. Duunarit pitää saada tänne verolle. Sitähän tulee 30 jopa 50 prosentin kate yhteiskunnalle. Että se Paavo osaa olla lyhytnäköinen vaikka niin moneen suuntaan katsookin. Jos verotus on liian kovaa, SITÄ pitää alentaa. Mutta tehdään me mahdollisimman paljon täällä Suomessa. Muuten kantsii pian muuttaa siihen maahan, missä ne alihankkijat duunaroi.

  VastaaPoista
 32. ad HG

  Koeta runomittaa. se keventää ja lyhentää. Esim näin:

  Ei kunnon väkeä
  partiossakaan
  Antavat johtajille
  filosofillekin.

  Peilissä minä.
  Ulkopuolella "ne"
  Välissä paranoia
  painini kanssa jumalan.

  Filosofi - anna minullekin.


  Vastauksena kysymykseesi: etsi oikea filosofi. Sitä paitsi antaminen ei ole homman clue vaan ottaminen. Jos posken kääntää, niin aina tulee joku joka lyö. Sen vuoksi on olemassa (itse)puolustusta.
  Opettele henkinen sellainen ja anna muiden valittaa vaihteeksi.

  VastaaPoista
 33. "Haaskalinnut raadoillaan
  olohuoneissansa odottaa uutta Shatilaa.

  Enemmistö hiljainen,
  paranoidi lauma lampaitten, lisää janoaa."

  (Loistavat valtiaat)
  Hector.

  VastaaPoista