Sivun näyttöjä yhteensä

6. heinäkuuta 2007

Vultures

Had to pay PriceWaterhouse eur. 220 for one pro forma signature. Which answered a riddle - why do Americans use as their national emblem a bird that is among other things a vulture.

Then again, scavenging sounds like a good way to turn in a fast buck.

Luckily I believe I am getting rid of these accountants. Their fee seems to be something like 3 x the customer's annual turnover. Gross, before taxes.

When I was much younger I believed that shysters were mostly lawyers. Well - how wrong can you be?

Muutoinkin on korkea aika toimia samoin kuin Nasu nähtyään Risto Reippaan uudet housunviilekkeet - mennä sängyn alle piiloon.

Ihmiset velkaantuvat. Hinnat nousevat. Välittäjät lentävät saaliinjaolle.

Kun ehkä hyvinkin pian tulee pitkästä aikaa puhe siitä, kuka menee konkurssiin, näitä yhtiöitä voi olla vaikea löytää ja niiden asiantuntevat toimihenkilöt ovat kummallisella tavalla kadonneet savannille.

Saatoin olla ihan hiukan mukana, kun tyypit keksivät Igglun kiinteistönvälitysidean, johon kuului muun muassa talojen valokuvien lataaminen verkkoon. Useassa televisio-ohjelmassa tämä menettely julistettiin sekä laittomaksi että moraalittomaksi. Lisäksi kerrottiin, että se nakertaa kiinteistönvälittäjien hyödyllistä ammattia ja johtaa kansamme kuvaamattomiin kärsimyksiin.

Kiinteistönvälittäjät ovatkin olleet nyt kohtuullisen paljon tapetilla, ja jopa sanomalehdet uskaltavat kirjoittaa, että välittäjien laskut ovat joissakin tapauksissa määrältään ja perusteeltaan mielenkiintoisia.

Tämä on muuttuneen yhteiskuntamme piirteitä. Kun rahaa on liikkeellä ja kansalaisyhteiskunnan sijaan on tuotu lähes päätoiminen kuluttaminen, talousjärjestelmän loiset lihovat.

Mustarotan ja harmaarotan kahinoista ja näiden loisten omien loisten eli kirppujen vallankumouksesta aiheutui vuonna 1347 Musta surma, ruttotautinakin ennennäkemätön.

Kasinotalouden huimat vuodet palaavat mieleen, kun lehdistö esittelee reilusti alle 30-vuotiaita internet-asiantuntijoita, joita kokoonnutaan joukolla kuulemaan. Tarkoitus on selvittää, miten jatkossa voisi saada rahaa epärehellisesti eli tuottamatta mitään sellaista, mistä sitä rahaa kannattaisi maksaa.

Uutiset ja mainokset ovat nykyisessä järjestelmässä uudessa asemassa. Se ei enää riitä, että uutisia ripotellaan ihmisten niskaan kuin tuhkaa ja tulikiveä. Mainos ei enää vedä, jos mainoksessa suunnilleen sanotaan "suosittelemme tuotteitamme". Etenkin alapään vaivoihin.

Yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa.

Gombrich-vainaja tähdensi tätä: kuvilla ei ole juurikaan informaatiosisältöä. Se mitä luulemme kuvien informaatioksi, on kovin epäselvää, ja ihmisillä on paha tapa käsittää se ihan miten sattuu.

Kun seuraavan kerran menen pitämään julkista luentoa informaatiotaloudesta - sellaista sattuu valitettavan usein - on lyötävä nyrkkiä pöytään ja sanottava: sana. Kieli ja kirjoitus ovat ne välineet, joita tarvitaan.

Esimerkiksi tautien torjumiseen. Kuvat onnettomuuksien uhreista ovat kyllä tunteisiin vetoavia, mutta ne eivät johda mihinkään. Eivät ainakaan muutoksiin.

Aloin eilen lukea mainonnan teoriaa. Kirjoittajan nimi on Lewis-Williams ja kirjan The Mind in the Cave. Consciousness and the Origins of Art.

Olen tienyt pitkään, että Dawkins ja Dennett tekevät naturalistisen virheen selvittäessään tietoisuuden ongelmaa tässä ja nyt. Tietoisuus on historiallinen ongelma, ja sillä on maantiede.

Puhe on paleoliittisen kivikauden luolamaalauksista. Näyttäisi siltä, että käytössä oli mainonta eli sosiaalisesti yhdistävät ja erottavat komeat kuvat, ja lisäksi jokin, mistä kehittyi kirjoitus, eli "siirrettävä taide", pienet esineet, koristeleikkaukset, merkit.

Asia on avoin. Raportoin jatkossa. Vaikutelmani on, että puhe on siitä, miten meistä tuli ihmisiä.

Lisäksi kirja on täynnä ruokottomia juttuja mm. eri asiantuntijoista, jotka todistivat kiireesti ja kalliilla vanhoja "tosiasioita" murskaavat havainnot, kuten Altamiran luolamaalaukset, väärenyksiksi. Kuten Virschow Neanderthalin ihmisen luut. Ja lukemattomat oppineet ihmiset ensin Lyellin käsittämät fossiilit ja sitten Darwinin kehtiysopn.

Välittäjiä ja sananselittäjiä tarvitaan, ja he osaavat ottaa palkkansa.

23 kommenttia:

  1. Saamani vaikutelman mukaan aika montaa juristia ottaa pattiin kiinteistönvälittäjien perimät palkkiot välitystoimistaan. Ilmeisesti juristit kokevat, että välittäjien työmäärään ja johonkin epämääräiseen vastuuseen nähden palkkiot ovat kohtuuttomia.

    Kemppinenkin kirjoittaa, että ..."välittäjien laskut ovat joissakin tapauksissa määrältään ja perusteeltaan mielenkiintoisia"...

    Kyllä oikeusavustajienkin laskuja silmäillessä joissakin tapauksissa laskut ovat määrältään ja perusteiltaan mielenkiintoisia.

    VastaaPoista
  2. Tuo on kyllä herkullisen tuohtunutta luettavaa. Taitaa osua oikeaankin.

    Sturm und drang - konkursseja ja maailmanloppuja, kolmas näytös aikanamme. Niinhän sikasykli menee. Nyt pitäisi osata ottaa putoajista ilo irti. Linnoja anyone?

    kotkista puheen ollen idässä oli kaksipäinen.

    Ehtisikö nyt saada nollalla Nordeaa. Missä seuraavan kerran jaetaan raisiota ja nokiaa kannustavassa hengessä?

    Mutta jossain päin maailmaa on koko ajan "hyvät ajat". tarvitaan rohkeutta löytää ja toimia.

    VastaaPoista
  3. Kirjoituksesi piristi minua kummasti, kiitos siitä.

    Pakenin näitä roistoja alkuviikosta en suinkaan sängyn alle vaan Laatokan rantakiville. Venäläisestä kaupasta saa nykyään paremman makuista ruokaa kuin Suomesta. Tästä ei tule mitään.

    Paluumatkalla en voinut vastustaa kiusausta pysähtyä Savonlinnassa, jossa isänmaata kalvava virus liputtaa avoimesti ankeiden juhlamenojensa kunniaksi. Voiko mielestäsi vakavasti otettava muusikko elää kranaatinheittimiä ja huonolaatuisia panssariajoneuvoja valmistavan yhtiön rahoilla? No joo ehkei haiseva paperitehdas ole sen parempi. Mutta kun Nokian osakkeenomistajat kerran tajuavat mihin paskaan heidän rahojaan on tungettu ja tungetaan alkaa reviisoreita tosiaan juosta siellä sun täällä.

    Itä-Savo-lehden mukaan Savonlinnassa on huomenna paikalla 40 kansanedustajaa.

    VastaaPoista
  4. Dennett-entusiastina on pakko pyytää ystävällisesti tarkennusta tietoisuutta koskevaan "tietoosi". Eli voitko kertoa hieman lisää tietoisuuden maantieteestä ja historiasta.

    VastaaPoista
  5. Kemppinen: ..."Tietoisuus on historiallinen ongelma, ja sillä on maantiede"...

    Tätä nyt ei välttämättä tarvitse selittää. On nimittäin sen verran nasevasti sanottu. On toki aina ihmisiä, joille vitsitkin pitää selittää juurta jaksain.

    VastaaPoista
  6. Mind in the Cave - otit mainion kirjan käsittelyyn. Mainitsemasi esimerkit "asiantuntijoiden" yrityksistä kampittaa aiempia pseudotieteellisiä selityksiä ovat sekä puistattavaa että huvittavaa luettavaa. Huvittavia siksi, että sama meno jatkuu nykyisinkin. Hiukan lohdutusta tämän päivän puurtajille.

    VastaaPoista
  7. Rahan liikkeistä:

    Minua on aina suunnattomasti vituttanut se, että jotkut virkailijat ja virkamiehet pitävät yhteiskunnan rahoja kuin ominaan. Pihistellään ja etsitään vaikka mitä syitä siihen, että esimerkiksi toimeentulotukea (joka on oikeasti pieni raha) ei tarvitsisi maksaa sitä hakeville, vaikka asiasta on olemassa laki ja asetuksia, joita tulisi noudattaa.

    Äskettäin tuli kuitenkin KHO:lta päätös, joka ehkä lopettaa kärsivien kiusaamisen:

    HeSa
    "KHO: Todelliset tulot huomioon päätettäessä toimeentulotuesta


    Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi torstaisessa vuosikirjaratkaisussaan perusteita, joilla kunnan on maksettava toimeentulotukea sitä hakevalle.

    Kuntien on vastedes otettava toimeentulotukipäätöstä tehdessään huomioon hakijan tulot, menot ja varat ainoastaan siltä ajanjaksolta, jolle hän hakee tukea.
    -------------

    Oulun kaupunki myönsi perheelle yhden euron ja kymmenen senttiä tukea. Virkailijan mielestä perheen toimeentulolaskelma oli sen verran alijäämäinen.

    -------------

    KHO huomauttaa, että toimeentulotuki on "sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo".

    Oulun kaupungin olisi pitänyt ottaa huomioon perheen tosiasiallisesti käytettävissä olevien tulojen määrä."

    Kuka tahansa edes ameeban järjenjuoksulla varustettu ymmärtää välittömästi sen, että tuollainen euron ja kymmenen sentin tuki ei ole tästä maailmasta. Itseäni ainakin hävettäisi edes lähettää tuollaista ilmoitusta hakijalle.

    Koska kyseessä on vuosikirjapäätös, niin perversseinkin viranhaltija varmasti ottaa tulevaisuudessa sen huomioon.

    Tämä purnaus sen takia että moni pitää toimeentulotukien nostajia loisina ja saamattomina yms.

    Järjestelmä on kuitenkin hyvä olla olemassa kun taas on tulossa ylivelkaantumista ja konkursseja kun "huomiotalous" ei enää toimikaan.

    VastaaPoista
  8. Ad Toipila:

    Oikeusavustajista: samaa mieltä.

    Tosin se on laaja kenttä. Maksuttomissa oikeudenkäynneissä olin siis itse syynäämässä laskuja vuoteen 2 000. Olen samaa mieltä kuin nämä juristit: ei pääse riikastumaan. Lisäksi työ oli keskimäärin asiallisesti tehty.

    Riita-asioissa: liian usein aivan tolkuttomia laskuja. Nyt kai hiukan rauhoittunut tapa tuomita häviäjä maksamaan kulut laskun mukaan johti kohtuuttomuuksiin.

    Rikosasioissa: näkee ja kuulee asiallista laskutusta. Peruskoulun opettaja on saanut virkamiehenä varoituksen. Valitus virkamieslautakuntaan asiaan perehdyttyä kaikkineen 2 - 3 000. Kallista mutta mielestäni oikein. Rännien kunnostaminen maksaa saman.

    Virheellisiä mielikuvia syntyy tiedoista muutamien liikejuristien laskutuksista - jos lasku kirjoitetaan keskisuurten yritysten fuusion hoitamisesta välimiesoikeuden valituksineen, summa on joka tapauksessa mitätön osa kokonaisuudesta ja asia on joka tapauksessa poikkeuksellisen vaikea ja välttämättä hoidettava.

    Luennoilla sanon joskus, että jos Roschier-Holmberg perustaa paperitehtaan Borneolle ja todella osaa hoitaa kaiken asiakirjatyön yksityisiin ja valtioihin nähden, ammattitaito ja kustannus on täysin verrattavissa johonkin Jaakko Pöyryyn eli ei sillä ole väliä.

    Lopputulos: kyllä se kuitenkin kukkaroa kouristaa, kun joutuu asianajajan puheille.

    VastaaPoista
  9. Ad Anonyymi:

    Kaksipäinen aarnikotka on sekin saksalaista tuontitavaraa Venäjällä.

    Tullia en tiedä perityn.

    Muistathan kauniin kansanlaulun menneisyydestä:

    Kenraalikuvernööri Kekkonen juo votkaa
    kasakat lyö eteisessä korttia.
    Lipuissa ei enää nähdä kaksipäistä kotkaa,
    Urho takoo idän rautaporttia.
    Mutt' asiat on hienosti,
    kaalia saa vapaasti,
    sitä tuottaa Tamminiemen kolhoosi.

    VastaaPoista
  10. Ad Jouni Snellman:

    Himottaa itseänikin mennä Savonlinnaan, ja kyllä "Lammermoorin morsiamen", säv. Sir Walter Scott, kuuntelisi.

    Vuan se Laatokka olisi soma nähdä. Vahinko että siveellinen vakaumukseni estää minua matkailemasta Neuvostoliitossa ja Yhdysvalloissa.

    VastaaPoista
  11. Ad Vesa T.:

    Kokeilen, saisinko asiasta aikaan blogikirjiotusta.

    Kahteen virkkeeseen puristaen: Dennett ja meemi-kirjoittajat miettivät tässä ja nyt. Nähdäkseni tietoisuuden ja sitä suppeammin mielen ("mind") sosiaalinen ja konstruktiivinen luonne näkyy etenkin kivikauden maalauksissa, jotka ovat mm. minusta erittäin suurta taidetta mutta saattoivat olla teijöilleen noituutta tai uskontoa, ja saman aikakakuden (n. 35 000 vuotta e.Kr.s.) koristelluissa esineissä, kuten Sungirin haudan helmissä, joiden viestämiseen ja lävistämiseen arvioidaan käytetyn 35 000 miestyövuotta.

    Näissä tapauksissa esineistö todistaa, että ihmisillä oli vahva mielikuva esim. siitä, millainen keihään terän piti olla ja miten luolakarhulle kävisi, kun saisi sellaisen kylkeensä.

    VastaaPoista
  12. Dennett ja kaverinsa kirjoittivat kirjan Mind's I. Kirjassa on mieleenpainuva kohtaus, jossa muurahaiskarhu joutuu argumentoimaan muurahaispesälle miksi hänen pitäisi syödä juuri se pesä.

    Pesä on niin vakuuttava, että muurahaiskarhu perääntyy.

    Jutun clou on se, että muurahaispesällä, tässä ja nyt, on kollektiivinen tietoisuus.

    VastaaPoista
  13. /Had to pay PriceWaterhouse eur. 220 for one pro forma signature. Which answered a riddle - why do Americans use as their national emblem a bird that is among other things a vulture./

    There haven't been companies by that name for a decade, and as you are making references to Americans, you probably didn't get away with euros. Are you confusing not only the name but also the firm?

    And, more to the point, have no idea what "pro forma signature" could mean. Last time I checked, accounting firms' signatures carried dramatically tangible liabilities. Ask any business lawyer, key word: deep pockets ( = mahdatory insurance cover).

    As quite soon, after a long while, it could become relevant to see who becomes bankrupt, these firms and their professional staff do not disappear into savannah, never have, quite the opposite: they could under (remember Andersen after Enron) or find themselves in the dock (heard of the recent Jippii trial?)

    Emotianally loaded as the stories of "high auditor fees" might be, they don't lead to anything. At least not to any changes, so cheap the fees are already. For a given amount of accounting service, you pay a euro in Finland, a couple of pounds in the UK and ten bucks in the US. And never do they even closely compare with the lawyers' earnings.

    /Their fee seems to be something like 3 x the customer's annual turnover. Gross, before taxes./

    If you have a bad business, of course it could play out like that. Why should turnover and their fee have a direct link, should your audit cost a zillionth of what little the multinationals are paying (public information) them ? And you see, their regulatory duty is to calculate the fee on an hourly basis, success (or in your case, it seems, poor performance) fees are prohibited.

    VastaaPoista
  14. Ad Anonyymi:

    Very true. But - my company is not a business and I do not look for profit or even turn-over.

    You see - there are legal and ethical limitations. My conviction is that a professor and a former judge shall not mix his roles. Normally I work pro bono - without fee. Sometimes - once, twice a year I invoice a couple of hundred, sometimes even two thousand euros.

    Why? - I think it is a good idea to be able to deduct the price of my yearly bought 100 books and 25-40 DVD:s as "business-costs". Much easier even for IRS.

    Because of this I do not have nothig to do with PWC but sadly some precisions were needed cocerning 2001-2002. That was when PWC still recognized non-profit-companies.

    After the newest EU-directives many small non-profit companies have to use offcially certified accountants.

    This is why I write warnings - I know several jont-stock-companies owning e.g. a cottage and some acres used for boys-scout-activities.

    Basically I am afraid waiting, what happens to ad hoc peer-to-peer groups acting for idealistic purposes, like for instance protesting excessive legislation.

    VastaaPoista
  15. Näyttää löytyvän kaksipäisen kotkan alkuperästä sellainenkin tulkinta että tuo vieläkin Kreikan ortodoksisen kirkon käyttämä bysanttilainen tunnus tuli pikemmin idän kautta länteen kuin Saksasta Venäjälle.

    Mutta mikä lienee Suomen Leijonan syntyhistoria?

    VastaaPoista
  16. Sävellys Gaetano Donizetti (1835). Libretto: Salvatore Cammarano. Bel canto! Romaanihan oli tietysti Sir Walter Scott (1819). Perustuu tositapahtumiin!

    VastaaPoista
  17. Kaksipäinen kotka lienee kuitenkin itäistä perua. Se ilmestyi Venäjän embleemiin Ivan III aikana 1497 ja kuvaa symbolisesti irtaantumista sekä idästä että lännestä.

    Arkeologit ovat löytäneet Venäjän alueelta runsaasti mongolien kultaisen ordan kolikoita vuosilta 1330-1350. Niissäkin on kuvattuna kaksipäinen kotka.

    Näiden kotkakuvatusten on arveltu tulleen kopioiduksi paikallisten ruhtinaiden rahan symboliksi: esimerkki Mikhail, Tverin ruhtinaskunnan ruhtinas, kolikko vuodelta 1486.

    Epäilemättä Bysantin kotka on ollut rohkaiseva esimerkki.
    Kaksipäiset kotkat löytyvät vaakunoista seuraavista maista:
    Albania
    Austria-Hungary (historical)
    Austria (1934-1938)
    Byzantine Empire (historical)
    Greece (1925-1926)
    Holy Roman Empire (historical)
    Montenegro
    Republika Srpska in Bosnia and Herzegovina
    Russian Federation
    Russian Empire (historical)
    Serbia and Montenegro (historical)
    Serbia
    Kingdom of Yugoslavia (historical)
    Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes (historical)

    Double-headed eagle.

    VastaaPoista
  18. "Kasinotalouden huimat vuodet palaavat mieleen, kun lehdistö esittelee reilusti alle 30-vuotiaita internet-asiantuntijoita, joita kokoonnutaan joukolla kuulemaan."

    No eihän tossa nyt vielä mitään, mutta olisitpa nähnyt sen City-lehden jutun, jossa alle 30-vuotias "pelimies" opettaa isänmaamme toivoja naimaan. 80-luvun Sam Inkinen vaikuttaa rinnalla suorastaan ihanteelliselta ilmiöltä:

    "Venäläisestä kaupasta saa nykyään paremman makuista ruokaa kuin Suomesta"

    Tätä olen usein miettinyt nykyaikaista jauhelihaa ostaessani: taisi se pula-ajan lanttukin maistua paremmalta.

    VastaaPoista
  19. Suomen leijonahan on jalopeura

    VastaaPoista
  20. Kaksipäinen kotka on Keisarin vallan tunnus, itäistä perua sillä Bysantin Keisari on sekä maallisen vallan, että Pyhän Kirkon pää.

    Venäjällä sen otti käyttöön Iivana III joka naituaan Bysantin viimeisen keisarin veljen tyttären, piti itseään oikeauskoisten suojelijana ja Kolmannen Rooman perustajana.

    Lännessä kaksipäinen kotka on myös keisarillinen tunnus, mutta samalla tavalla sen juuret ovat Konstantinopolin kaksipäisessä kotkassa, vaikka Keisarin asema ei ollutkaan vastaava kuin Konstantinopölissa.

    VastaaPoista
  21. Ad Omnia - double-headed eagle - useassa kommentissa mainittu Wikipeidan ihan hyvä artikkeli sisältää olennaisen maininnan: otus esiintyi jo heettiläisillä eli yli 3 000 vuotta sitten. Kiinittäisin huomion myös Hohenzollernien varhaisiin vaakunoihin.

    Periaatteessa heraldiset kuvat, kuten Suomen vaakunan leijona, ovat ikiaikaisia. Eikös hakaristikin esiiny jo Indus-kulttuureissa?

    Ja Chevroletin ja Reunault'n logo näyttää löytyvän tällä hetkellä maailman vanhimmaksi todetussa ihmisen tekemässä kuvassa, jolla siis on ikää 70 000 vuotta (Blombos-kaivos; Etelä-Afrikka).

    Suomen ja maakuntien vaakunoita olen käynyt itsekin killistelemässä Upsalan tuomiokirkossa Kustaa Vaasan kenotaafin jalustassa. Ne on oneksi "jäädytetty" tuohon muotoon, koska etenkin graafikoilla on tarvetta panna paremmaksi.

    VastaaPoista
  22. Helle teki näköjään tepposet eikä tässä aiemmassa "Mind in the Cave" -kommentissani ole päätä eikä häntää: "(...) esimerkit "asiantuntijoiden" yrityksistä kampittaa aiempia pseudotieteellisiä selityksiä ovat sekä puistattavaa että huvittavaa luettavaa. (...)". Po. "(...) esimerkit 'asiantuntijoiden' yrityksistä kampittaa uusien tulkintojen esittäjiä aiempien pseudotieteellisten selityksien avulla ovat (...)". Joka tapauksessa antoisa opus tämä "Mind in the Cave" ja osoittaa jälleen kerran sen miten kateissa tieteelliset ihanteet voivat välillä olla akateemiselta yhteisöltä.

    VastaaPoista
  23. ad omnia

    KIITOS KAIKILLE! OIKEIN PALJON.

    178654389873223875 sivua sisältävä digitaalinen muistikirjani sai taas merkittäviä 'bonuksia' kommentteihinne sisältyvien informaatioiden vuoksi.

    Olen päätymässä kohti asioitten absoluuttista hallintaa...

    Ruhtinas Myskin jää kyllä nyt toiseksi minuun verrattuna...(heh!).

    *
    PS. No voi Pyhä Per...(RR)

    VastaaPoista