Sivun näyttöjä yhteensä

8. heinäkuuta 2007

Patenttioikeutta asiantuntijoille

Tietynlaisia asioita on lähes mahdoton löytää kirjoista tai Internetistä.

Nyt löysin patenttikorkin.

Voin siis tunnustaa, että tämä tietämättömyys on piinannut minua vuosikymmeniä, ainakin siitä alkaen, kun aloin käydä pantettioikeuden asiantuntijasta eli eräästä muutoin ongelmattomasta lokakuun iltapäivästä 1976.

Tilapäisessä mielenhäiriössä, jollaisista en ole millään muotoa vapaa, kävin tenttimässä 1979 tai 1980 siviili- ja patenttioikeuden laudaturit.

En aio milloinkaan antaa anteeksi Kirsti Rissaselle, joka oli jostain syystä silloin vt. proffana, ja antoi vain hyvät tiedot. Olin silloin ja olen edelleen vakuuttunut, että tuon dogmatiikan osaan paremmin kuin tentaattori. Olin piru vieköön lukenut Blum-Peddrazzinin kaikki kolme paksua osaa ja ties mitä.

Tai jos se johtuikin siitä?

Minuakin inhottaa, jos joku osaa paremmin kuin minä professorina. (Sellaista ilmenee usein.)

Ylöstalo antoi siviili ykkösestä toki erinomaiset ja kehotti kunnostautumaan jatkossakin oikeustieteen parissa, minkä jätin tekemättä.

Patenttioikeus, nähkääs, on siitä hyödyllinen erikoisala, ettei sitä voi julistaa turhaksi, vaikka se on syvästi absurdia ja luultavasti järjestelmänä yleisen edun vastainen. Se on kuitenkin olemassa oleva asia, ja patenttiasiakirjat ovat hyvin vaikeaselkoisia sekä siksi, että niiden kielenkäyttö on perinteisesti tavattoman sotkuista, ja siksi, että kysymyksessä olevan tekniikan käsittäminen ottaa usein koville.

Muistan varhaisen patenttiasian esittelyn korkeimmassa oikeudessa. Jutussa oli kysymys termostaatista. Muuan jäsen kysyi: mitä tarkoittaa vaihtovirta? Muistan toisen jutun, jota selostin tuntikausia. Puheenjohtaja Viking Modéen oli harvinaisen humaani herra, joten hän tuli sanoneeksi ääneen:" Koska en vieläkään ymmärrä asiasta mitään, hyväksyn mietinnön."

Patenttikorkkia ei luultavasti ole koskaan patentoitu. Kuvassa oleva purnukka tunnetaan Ranskassa ja muualla nimellä Le Parfait, ja niitä on valmistettu ainakin vuodesta 1825 eli ennen varsinaista patenttilainsäädäntöä.

Samaa mekanismia käyttäviä korkkeja on kyllä patentoitu siellä ja täällä silloin ja tällöin, mutta tämä purnukka on siis näin vanha.

Sitä käytettiin vaatimattoman rahvaanruuan kuten hanhenmaksan ja tryffeleiden säilyttämiseen.

Sitä en tiedä, milloin reksaaminen ja Atamon löivät itsensä läpi, mutta sen tiedän, että noita hauskoja astioita on meillä siellä täällä ja samoin vanhempieni kodissa ja oli isovanhempieni kodissa. Väittäisin että kyljessä lukee usein "Ilves" ja pohjassa Riihimäen Lasi. Reksauspurkit ovat tietysti pieniä ja kansi kiinnitetään metallipinteellä.

Asia on niin hieno, että siitä pitäisi kirjoittaa kymmenen juttua.

Hienoimpia tavaroita ovat ne, jotka ovat niin tavallisia ja arkisia, ettei kukaan huomaa edes ihailla. Kuten Arabian joka kaupassa myydyt ja joka mummun käyttämät kannut ja kermanekat. Olivat.

Olen nähnyt divarin ikkunassa limsapullon patenttikorkkeineen. Siitä tahdottiin satasta!

(Glemmarin patentointi ja historia on kerrottu usein - kyllä te se tunnette.)

10 kommenttia:

  1. Mä en tiedä klemmarista mitään. Eikä varmaan moni muukaan.

    VastaaPoista
  2. Aivan mainio juttu, kiitos! Kun patenttikorkkipullo maksaa satasen niin ei ne mummun vanhat Arabiatkaan alennusmyynnissä ole.

    VastaaPoista
  3. ...esittelyn korkeimmassa oikeudessa. Jutussa oli kysymys termostaatista. Muuan jäsen kysyi:...
    Muistan toisen jutun... Puheenjohtaja Viking Modéen... tuli sanoneeksi ääneen:"..."

    Missä mielestäsi menee raja neuvottelun sisällön oikeudettomassa paljastamisessa?

    VastaaPoista
  4. Mistä saa nykyään ostaa säilöntävahaa, jota sulatetaan noiden patenttipurkkien suulle? Ne ovat kadonneet myymälöiden valikoimista. Olen kierrättänyt nyt pari vuosikymmentä vanhoja parafiinilättyjä. Uudelleensulatus hävittää ainetta höyrynä ilmaan ja jonakin päivänä nekin on loppu. Nimimerkki-erkki Tiedosta Kiitollinen.

    VastaaPoista
  5. Ad anonyymi

    Ihan hyvä kysymys sinänsä missä raja menee, mutta mutta...

    Paskan marjat kuitenkin tässä ja nyt. Tuomioistuinten toive tietenkin olisi, että ihmiset eivät kyselisi liikoja eivätkä varsinkaan valittaisi, vaikka tuomiot olisivat kuinkakin käsittämättömän törkeän virheellisiä ja jopa luonnonlakien vastaisia.

    Laput pois silmiltä meiltä itse kultakin on toiveenani. Teen kunniaa Kemppiselle.

    VastaaPoista
  6. Ad Anonyymi:

    Kyllä paljastukseni taitaa mennä rikollisuuden puolelle.

    Se nyt ei kuitenkaan ollut ilkeä eikä todella paljastava. Patenttijuttuja oli ja on noin yksi kahdessa vuodessa, ja havaintojeni mukaan noin puolet ihmisistä - älykkyyteen laikaan katsomatta - on kyvyttömiä järkeilemään teknisiä, sähköopillisia tai kemiallisia asioita. Se on vähän niin kuin "innumeracy" - matikka-vika.

    Eikä patenttijuttujen ratkaisussa viime kädessä olekaan kysymys tekniikasta.

    VastaaPoista
  7. Ad Jari Lehtinen:

    En tiedä, mutta saat vihjeen - Pirkka-lehden vihjeet, joita voi olla netissäkin, ovat välillä ällistyttävän hyviä.

    Google löysi Lahtisen Vahavalimko Ky -nimisen yrityksen, joka mainostaa parafiinia.

    Soitin äidilleni. Parafiinia myytiin ennen kemikaalikaupassa ja sitä sulatettiin säilykkeen pinnalle - esimerkiksi marjojen.

    VastaaPoista
  8. En halua viedä leipää Lahtisen Valimo Ky:n suusta, mutta jos on matkaa läntiseen naapurimaahan, niin kyllä vaatimattomimmastakin ICA-ruokaputiikista saa sekä säilöntävahaa että Atamonia.
    Ja kirpparit ovat väärällään noita Kemppisen mummum rexpurkkeja á 1 euro puhumattakaan patenttipulloista 1...2 euroa. Yhä edelleen siis voi tulla Ruotsiin rikastumaan.

    VastaaPoista
  9. pikkusormi taisi nousta pystyyn vähän vahingossa...

    neuvottelun vaitiolosäännökset on kai arvovallan säilyttämistäkin varten. olen koettanut kehua arvon neuvoksia hyviksi ja päteviksi... nyt kehveli romuttui tuo kokonaan.

    joskus ei ole tarpeen ymmärtääkään vaihtovirran syvintä olemusta vaikka jutussa olisi kyse sähköstä. esim sähkön varkausjutuissa se ei ole kovin relevanttia.

    VastaaPoista
  10. paitsi jos varastaa vain tasasuunnattua puolikasta

    VastaaPoista