Sivun näyttöjä yhteensä

2. syyskuuta 2022

Aivo


 

Kiven selittävä lause ”… pelkäsi näetsen aivoansa…” ihastuttaa. Yksikkömuoto esintyy myös sanonnassa ”ottaa aivoon”. Neurotiede puoltaa monikkoa. Eräissä tilanteissa ja tietyssä määrin aivolohkot pystyvät seurustelemaan keskenään, ja ajatus toimintojen ”paikoista” aivoissa on hylätty. Kuvantaminenkin näyttää vilskeen, jota aivot työstävät jatkuvasti ja käyttävät kohtuuttomasti energiaa.

 

Neurokirurgi Hernesniemi herättää minussa erittäin suurta ihailua. Olen ryntäämässä hankkimaan hänen elämäkertateoksensa. Televisiossa tämän maailman korkean tason asiantuntijan luonnehdinta upposi heti. Hän sanoi, että aivojen anatomian oppimiseen menee noin kaksi ihmiselämää. Aivojen toiminnan ymmärtäminen onkin sitten vaikeampaa. Ja puhuja on siis tehnyt pitkälti yli kymmenen tuhatta aivoleikkausta, keskittyen etenkin katkenneitten tai viallisten verisuonten korjaamiseen.

 

Valitettavasti en osaa sanoa, minkä tason asiantuntija Angus Fletcher on. Kuvan ”Wonderworks” on joko henkevä erehdys tai merkittävä uusi avaus. Kirjoittaja on sekä kirjallisuuden että neurotieteen professori ja opettanut Stanfordissa ja nyt Ohio State -yliopistossa. Hän toisin sanoen on opettanut sekä Shakespearea että uusimpaan biologiaan ja lääketieteeseen perustuvaa tietoa. 

 

Suhtaudun epäillen, mutta oikeasti osaamani asiat eli tietty antiikin kreikkalainen runous ja keskiajan kirjallisuus on esitetty oikein ja erittäin asiantuntevasti.

 

Aivan uutta ja innostaa on ajatus, että kirjallisuuden kukaties tärkeimmät vaikutukset lukijaan ovat biologisia ja monissa tapauksissa lukijalle erittäin terveellisiä ja hyödyllisiä.

 

Fletcher kuvaa vuosituhansien ajalta näytelmän, runon ja proosan ”keksintöjä” ja niiden välittömiä vaikutuksia keskushermostoon ja etenkin aivoihin. Hyvin tuttu esimerkki on ”jatkuu huomenna” (cliffhanger), jossa teksti aiheuttaa pienen dopamiiniruiskeen ja halun saada lisää (miten Rambolle käy?). Kirjoittajan mielestä Monteverdi kehitti oopperan – siis Orfeo – lataamalla sekä musiikin että tapahtumat toisiaan uhkaaviin riitasointuihin, jotka purkautuvat harmoniaksi edetäkseen uuteen jännitykseen.

 

Keksi ja uudista tulevaisuutesi menemällä isoäidin kerrontakeinoihin – Gabriel Garcia Marquez; surun suorittamisen monet keinot – Shakespeare, Hamlet; ruoki luovuuttasi – Nalle Puh; vapauta mielesi – Dante, Helvetti; itsensä hyväksyminen – Cao Xueqin eli miksi syyllisyys on parempi kuin häpeä ja miten hermosto voi tukea kiintymystä kahteen kohteeseen, esimerkiksi kahteen ihmiseen, jotka ovat ristiriidassa keskenään eli aivan erilaisia. Ja muina esimerkkeinä epäloogisesta empatiasta mainitaan muun massa elokuva ”Casablanca”.

 

Kirjoittaessaan Proustista ja Virginia Woolfista Fletcher huomauttaa aivokuoren mitattavasta rauhoittumisesta on lukijan omat pelot, toiveet, murheet ja ilot sekoittuvat tekstin virtaavaan tajuntaan – eli tajunnanvirtaan. Aivot reagoivat alistamalla sen, mikä näyttää olevan nyt sille, mikä tekstin kertoman mukaan oli ja meni, virtasi pois. Eikä lukijan tarvitsekaan hypätä pää edellä ikkunasta.

 

Huvittavin on antiikin teatterin ison näyttämön vuoropuheluun rinnastettu vaakasuorien silmänliikkeiden terapia, EMDR. Ne tiesivät sen jo! Sofokles ja Aishkylos! Ja Euripides toi siihen oman lisänsä sotkemalla sekaan huumorin.

 

16 kommenttia:

 1. Ystäväni Nylundin Eero eli Nyla - etevä biologi ja pätevä alkoholisti - pohti kerran sitä, miten paljon hevosen pitää syödä ylimääräistä sapuskaa (heinää, kauraa, kauraleipiä), että Se siitä saisi saman tyydytyksen kuin ihminen, joka lukee hyvän kirjan, esim. "Kadonnutta aikaa etsimässä". - En muista mihin johtopäätöksiin tuli, vai tuliko ollenkaan?

  VastaaPoista
 2. Pieni anglo-amerikkalainen piiri se taas pyörii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cave ab homine unius libri.

   Poista
  2. Kannattaa kavahtaa myös yhden vieraan kielen ihmisiä...

   Poista
  3. Onko hauskaa jäkättää vuosikymmenestä toiseen tauotta samasta asiasta vaikka tietää että kukaan ei kuuntele eikä ota tosissaan? Taidat olla masokisti?

   Poista
  4. Lopetan kun ongelma poistuu, mutta mieti vähän miksi asiani tuntuu sinusta niin kiusalliselta.
   Olisiko niin että olet yhden kielen ja kulttuurin vanki?

   Poista
  5. Kävin koulua kielipainotteisesti joten kotimaisten lisäksi osaan auttavasti englantia, ranskaa ja saksaa. Siitä huolimatta minulle sinun "ongelmasi" ei ole ongelma ollenkaan. Si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi.

   Poista
  6. Tuntuu olevan vai voitko kirkkain silmin väittää että ranskalla ja saksalla on yhtä vahva asema suomalaisessa taloudessa, kulttuurissa, mediassa kuin englannilla?

   Jo pelkkä uutistarjontamme on pahasti vääristynyttä keskittyen lähinnä parin englanninkielisen maan tapahtumiin (ja silloinkin kun aiheena on esim. Ranska uutinen kiertää yleensä englannin kautta).

   Koska viimeksi olet itse yrittänyt hakea tietoa esim. saksaksi?

   Poista
  7. Miksi ranskalla ja saksalla pitäisi olla yhtä vahva asema kuin englannilla? Ne ovat paljon pienempiä kielialueita. Englanti on esperanto ja se ilmeisesti harmittaa sinua. Minua ei. Jos etsin tietoa joka koskee ao.kielialueita, etsin tietysti ruotsiksi, ranskaksi tai saksaksi. Ei sitä suomeksikaan ole tarjolla. Jos englantia ei olisi, sen tilalla olisi joku muu kieli. Ennen englantiahan esperantona oli ensin latina, sitten ranska. Englannin korvaa sitten joskus espanja tai kiina, tuskin arabia.

   Poista
 3. Ihmisaivot , iso- ja pikkuaivo ovat outo ja periaatteessa rujo kehityshäiriö. Olemme hirviöitä muiden nisäkkäiden joukkoon verrattaessa.

  Mistä tietää milloin on aika lepuuttaa ajatteluelintä?
  Kun silmänsä hetkiseksi suljettuaan tuntee ettei tulisi sulkea silmiään.

  Olisi hyväksi tehdä kuten japanilaiset töissään, ihailtava on siellä työntekijä investoimassa jaksamiseensa ja luovuuteensa - torkkumassa työnsä ääressä. Se on upea kappales sielläpäin. Että simmotviisii, katselkaas kauniita kasvojansa, noin sitä omistaudutaan ja taidanpa käydä tuppluurit ottamassa itekki.

  Mitenkähän muuten se Olkiluoto? Se uuden tuotantoyksikön valvomon leposohva, onko kotimaista lähtöä? Onko siellä edes sellainen? Tulis' olla! Voi kö
  käydä kalliiksi jos tulee joku hama stressistä ja valvomisesta. Mika Lintilä pääsee vielä prätisemään jos tsermopuleeraa

  VastaaPoista
 4. 50-luvulla tietokoneen nimitys oli sähköaivot. Ei ole hetkeen ollut enää käytössä.

  Aivoittelee Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtikö ESKO heti ENIACin perään, kuinka se olikaan?

   Von Neumann niin, vaan oikeastaan analogikoneet ovat edellä yhä. Skaala on helppo, viikinkien optisesta kompassista lähtien erääseen Babbage -nimiseen herraan.
   Digit on sormi, digitalis sormustinkukka, binäärijärjestelmä on jo käyty läpi ja nyt tarttis quamtumia olla jo.
   Vaan! Von Braun käytti laskutikkua, myös pyöreitä.

   Aina huvittanut it's not (exactly) rocket science, ja haluttanut tietää kuinka monen desimaalin tarkkuudella iksäkli. Eikös se ollutkin niin että laittelivat lite till, ja toimi koska toimia piti?

   Poista

 5. Minkähän arvoisia ovat Olkiluoto 3 osakkeet tai omistajatehdas osakkeiden Olkiluodosta johtodeduktoidut arvot (älä paremmin sano), perinnönjaossa tällä viikolla? Testit lupaavia !? ja pölinä lupaa voimajohtojen puskevan pulleina Jouluvalovilkutusta. Ja mihinkähän määrään asti ovat tiimariyrittäjät täyttämässä pulkkiaan ja konttejaan, matkaan kun käyvät Aasian meriltä näinä viikkoina. Olisivatko kulkuset helisevät ja valoset kotitaloköynnösvilkkuverhot keveitä lentorahtina keritä?, vaikka joulukalakonttien oheen ja lentelemään eestaas.

  Joulupukin kontillisia (riisuttuina kintuille ripsauttelurisuista). Se vielä että Riitu oli ajoissa ja futuuri pitkä. Pahat ajettiin verinaarmuille saakka jos tarvis ja pyllystettiin pois. Piiska hirsirakoon pistettynä ja remmi esiliinan taskussa. Valehteleeko Kalle. Entä Väinö Linna kun Akselin jästit ajettiin ulos. Oliko siinä Akselille upseerikoulun pennalismi. Komeastihan mies nousikin sotaratsun selkään jossakin siellä meikän laturetkimailla Lammin Syrjäntakana.

  Elokuvaaja ehti viikkoja myöhemmin Espalle. Saksan isot miehet ja isot hevoset. Ja kohta perään nääntyneet peltohevoset vikuroiden asfaltilla ja neitokaisten fröökinakukkastuoksuja, kun kakkashajut peltojen kevättöistä hummille tutumpia. No 1919 olikin odottamassa kotitunkiolla. Ja maa kasvoi.

  Olipa hyvä ettei helmitaulu kerinnyt laskea fuuturien arvoja eikä Mannerheimin-Ståhlbergin tuomari/kansanoikeus istunnoissa kenkään olisi iljennyt kantaa malli 2022 sopimuspapereita ratkottaviksi. Saatikka että kyläkonstaapeli olisi niitä toimeenpannut. Siinä Kansan lehden raportoimassa kahakassakin olivat kasakat toisena osapuolena, kuten Niinistö, Jussi ja Sale vaan, kaupoilla tavataan, tiesivät kasakkavarottaa.

  No. Maailmaan ovat syntyneet fyysikkojen kalkyloimat lisäulottuvuudet ja aina laajenevat ja nopeutuvat laskualustat kynäillä rahaa lisää. Ei tarvihe varastaa Riituilta eikä Almalta. Luodaan lisää vain. Noin se meni. Älä huoli, ei Kivivuoren Jannekaan arvannut.

  Harmi ettei ole sitä pakoikkunaakaan, vaikka G-7 uskottelee polttavansa johdannaissopimuspaperit. Ikkuna meni kiinni jo. Vaihtarina saatiin jos ei somenpaa, niin tirkisteltävää kuitenkin. Taidan vaihtaa Seiskaan ja Iltalehteen.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. On ihan järkeenkäypää, että kirjallisuuden lukemisella on terveysvaikutuksia sekä mielihyvän tuottajana että aivojen treenaajana. Se on kuin lenkillä olisi käynyt, kevyellä tai vaativalla, ja dopamiiniruiskahduksia tulee. Aivot kuluttavat noin viidesosan ihmisen tarvitsemasta ravinnosta, ja siitä ja sen laadusta on syytä huolehtia. Aivoruokaa-nimikkeen alta löytyy ehdotuksia, loppujen lopuksi samoja, jotka ovat hyväksi sydämellekin - tai suolistolle, joka mikrobeineen tuntuu olevan merkillisessä yhteydessä aivoihin.

  VastaaPoista
 7. Pientä nipotusta:

  Se huumorimies taisi olla Aristofanes. Euripides pysyi kuitenkin enemmän tragedian puolella.

  Nimim. "oppikoulun 2. luokalla asiasta harrastunut"

  VastaaPoista
 8. Kun ihanjust tarkistin eikä Yle eikä HS etusivut kertoneet, niin meikäpä panee Bloombergista esille saamistani uutisingreistä saksimani asian säikåyttämään jengiä. Kun on vielä 4.s syyskuuta. Tuleehan se 19.s :kin ?. JS

  Sweden’s government will provide liquidity guarantees to Nordic and Baltic utilities as Prime Minister Magdalena Andersson warned that Russia’s decision to halt gas exports put the region’s financial stability at risk.

  The guarantees -- designed to help companies struggling to meet the surging collateral requirements needed to trade electricity -- will amount to “hundreds of billions” of kronor and be in place before stock markets close on Monday, Andersson told journalists on Saturday in Stockholm.

  Crucial pipeline will no longer reopen as planned after works
  Last-minute move comes as G-7 moves to cap Russian oil prices

  Gazprom Says Nord Stream to Remain Shut

  Europe was plunged deeper into crisis as Russia’s Gazprom again halted its key gas pipeline indefinitely. Hours after the Group of Seven leaders agreed to implement a price cap on Russian oil, Gazprom reversed its plan to resume flows through the Nord Stream pipeline. It was meant to open again on Saturday after maintenance, but the company said a fault had been discovered.

  VastaaPoista