Sivun näyttöjä yhteensä

16. syyskuuta 2022

Kulmalan kaverit 

Muistista pyyhkiytyy, että Trumpin panemisesta syytteeseen äänestettiin vain pari vuotta sitten. Hänen väitettiin jäädyttäneen sotilasavun Ukrainaan, kunnes presidentti Zelesny käynnistäisi tutkimukset Joe Bidenin pojan liiketoimista Ukrainassa.

 

Zelesny ei ottanut onkeensa. Sen verran kävi ilmi, ettei mitään tutkimista vaativia liiketoimia ollut tapahtunut. Toisaalta USA:ssa on laki, jonka mukaan vieraan valtion tiedustelutietojen pyytäminen omia poliittisia tarkoitusperiä varten on rikos.

 

Putin on itse myöntänyt usein julkaistun tiedon, että jo 2016 hän oli pyytänyt Venäjältä eli Putinilta ikäviä tietoja Hillary Clintonista. 

 

Mistä Trump ja Putin neuvottelivat kuvan (CNN) tilanteessa, johon ei päästetty ketään muita, ei ole tiedossa.

 

Mutta sotaan johtaneita Putinin toimia Trump ylisti nerokkaiksi ja oli sitä mieltä, että Ukrainan olisi pitänyt lopettaa puheet Krimistä ja ilmoittaa, ettei se aio yrittää Natoon liittymistä. Trumpin mukaan mitään sotaa ei olisi syttynyt, jos hän olisi ollut vallassa. Joka tapauksessa hän olisi hoitanut soveliaan neuvottelutuloksen.

 

Kun kuvaan lisää Trumpin usein ilmenneen nihkeyden Natoa ja Eurooppaa kohtaan, täysin asiantuntematon eurooppalainen voi jopa ihmetellä.

 

Historiassa on ollut tapauksia, joissa jopa diktaattori on sopinut etukäteen, ettei hänen tulevaan tekoonsa tai toimeensa puututa. Tämä ei koske yksin diktaattoreita. USA:n vääryyksiä ajatellen voisi sanoa että suuri osa maailmaa on ollut suhteessa Yhdysvaltoihin ”suomettunut” eli vaiennut tilanteissa, joissa vaikeneminen on häpeällistä.

 

Hyvin nuorelle lukijalle palautan mieleen, että Neuvostoliiton myötäilystä usein syystä epäilty Suomi oli pahassa raossa rauhaa rakastavan naapurinsa hyökättyä panssarivoimin Tshekkoslovakiaan 1968 palauttaakseen sen kommunismin kaidalle tielle. 

 

Kun nyt on nähty, miten huolellisesti ja pitkän ajan kuluessa Ukrainan ”poistaminen kartalta” oli suunniteltu, sitä voi tulla ajatelleeksi, että hävitettävän Ukrainan asiaa kukaties auttamaan halukkaat tahot, kuten USA ja EU, oli sopivalla tavalla hoidettava etukäteen.

 

Sanotaan että demokratiaan kuuluu läpinäkyvyys eli mahdollisuus saada tietoa. Käytännössä siihen kuuluu vanhastaan myös läpinäkymättömyys.

 

Sellainenkin ajatus voi juolahtaa mieleen, että vaikka ajattelemattomuudestaan tunnettu Trump oli edelleen epäselvällä tavalla samassa kuvassa Capitolin valtaajien kanssa, nytkin hänen yksityispalatsissaan Floridassa sinänsä selittämättömästi säilytetyt paperit, jotka poliisi vei, olisivat sisältäneet sellaista, minkä tuleminen julkisuuteen voisi häiritä edessä olevia vaaliponnisteluja.

 

Ehkä emme saa koskaan tietää, maalataanko tässä aiheettomasti piruja seinällä. Mutta kun on seiniä. Ja piruja.

29 kommenttia:

 1. "Kun nyt on nähty, miten huolellisesti ja pitkän ajan kuluessa Ukrainan ”poistaminen kartalta” oli suunniteltu,"

  Onko? Lähdekritiikin luotettavasti läpikäyneet lähteet siis ovat käytettävissä? (Esim. Reutersin viime päivinä liikkeelle laskemat huhut eivät sellaisiksi kelpaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putin sanoi että erikoisoperaatio jatkuu koska tuhmat ukrainalaiset eivät tahdo lopettaa sotimista.

   Poista
  2. Ehkä mitään ei oltu sunniteltu ja juuri siksi kaikki on mennyt päin p...settä. Tai ehkä kaikki oli suunniteltu ja juuri siksi kaikki onkin mennyt päin p..settä. Ryssimistä siis, näin arvelisin luotettavan lähdekritiikin puuttuessa.

   Poista
  3. Esim. mikä huhu Reuters-feedissä?

   Poista
  4. Oli. Kannattaa perehtyä esim. Timothy Snyderin kirjaan "The Road to Unfreedom". Siellä on erittäin kattava ja hyvin dokumentoitu lähdeaineisto aihepiirin, jos pystyy asiaa vastaanottamaan.

   Poista
  5. Snyder siis jo vuonna 2018 esitti dokumentoituina vuodevaihteen 2021 - 2022 tapahtumat? Siinäpä todellinen kaukonäkijä, voisipa sanoa sekä eteen- että taaksepäin katsova profeetta! Hyvin etevänä pitämäni professori Kimmo Rentola ei heti sodan alkamisen jälkeen (26.2.2022?) julkaistussa kolumnissaan viitannut tuollaisiin dokumentteihin. Merkillistä.

   Poista
 2. "Mistä Trump ja Putin neuvottelivat kuvan (CNN) tilanteessa, johon ei päästetty ketään muita, ei ole tiedossa."
  Jo UKK teki samaa neukkujen kanssa - edes tulkit eivät olleet paikalla. Epäselväksi jäi sekin, mitä kieltä miitissä puhuttiin. Urkin venäjän numero Kajaanin poikalyskassa oli vitonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei vaan tämä vanha kouluni, poikalyseo, olisi Kekkosen aikaan ollut yhteiskoulu, näin muistelen.

   Poista
  2. Niissä piireissä missä UKK nuorena liikkui oli täysin sopivaa osata venäjää mutta sopimatonta näyttää sitä. Viitoseen piti tähdätä ettei jäänyt luokalle.
   Ilmeisesti viitatuissa neukkupalavereissa ei mitään olennaisia päätöksiä tehty koska emme vieläkään tiedä mitään mihin ne olisivat vaikuttaneet.

   Poista
  3. On aivan eri asia Urkin touhuihin verrattuna, jos läntisen suurvallan diktaattorikumppanista viehättynyt päämies veljeilee kahden kesken tämän kanssa ja sanoo luottavansa tähän enemmän kuin omaan tiedusteluunsa.

   Poista
 3. Tiilikainen Pekka: "Sitten loppui sota, ja Suomessa koittivat ankeat ajat!" Ajatusta mukaillen: "Sitten loppui Bidenin presidenttikausi, ja maailmassa koitttivat ankarat ajat."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trumpin toinen presidenttiys ja kumppaninsa Putinin vallan jatkuminen on pahinta mitä Suomelle voi maailmassa tapahtua.

   Poista
 4. Jälleen, myös täällä, korostan että Venäjän hallinnon käyttämä graafinen merkki "Z" muistuttaa ilkeästi ei kirjainta vaan oikoluvussa käytettyä poistomerkkiä.

  Siis, 'tämä poistetaan, ei paineta'.

  Ehkä ei ole ihan sattuma että se nostettiin koko homman tunnukseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdesta z-merkistä syntyy tyylikäs hakaristi.

   Poista
  2. Franquinin Piko ja Fantasio sarjakuvissa (Spirou et Fantasio), suom. Ruudussa ja Non-stopissakin, tuo Z oli ilkeän, kemian-teknisesti melkein ylivoimaisen etevän roiston, Zorbulin, tunnusmerkki.

   Punatähti NL-kommunisteilla oli jostain 1900-alun Mars-scifistä joten voisko Z olla sarjakuvista jota julkaistu 1938 saakka?

   Kaksi Z-kuormuria ajaa rinnakkain "Z Z", sitten toinen kellahtaa ojaan koska venäläinen kusi humalassa ja takaa nähdään nyt "N Z" joka hebrealaisittain tulkiten (kuvittele vokaalit) on "NaZi" ;D

   MMM...

   Poista
  3. Vierailin kesällä Sodan ja rauhan keskus Muisti & Päämajamuseossa Mikkelissä. Heti aulasssa katseeni kiinnittyi Vuoden museo -kilpailun julisteisiin. Nykytilanteessa Suomen museoliiton Vuoden museo -kilpailun tunnus oranssimusta z aiheuttaa vääränlaisen konnotaation. Lievennyksenä ajattelin, että Mannerheim oli Pyhän Yrjön 4. luokan ritari. Lisäksi itse näyttelyssä Nyky-Venäjä esitettiin esimerkkinä kansallishengen vääränlaisena ilmentymänä.

   Poista
 5. Suurin uhka Amerikan demokratialle on nyt republikaanisten osavaltioiden jo pitkälle juonima malli, jossa osavaltioiden kokous muuttaisi liittovaltion perustuslain trumpilaisen ideologian mukaiseksi. Kansalta ei kysyttäisi. Kummallinen ja antiikkinen federalismi sisältää sukupolvien takaa kaikenlaisia menneissä oloissa syntyneitä kompia, joihin kekseliäät voivat yhä tarttua. Ja trumpilainen korkein oikeus sitten aikanaan siunaa aivan kaiken mitä puolue haluaa.
  https://www.businessinsider.com/constitutional-convention-states-conservatives-amend-constitution-2022-8?op=1&r=US&IR=T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä Suomenkin media tulee täyttymään, mutta vasta vuoden, parin päästä Ja sitten kysytään, miksei kukaan kertonut etukäteen.

   Poista
 6. Nyt uutisoidaan liittovaltion valitusta alioikeuden erityismestaripäätöksestä Trumpin dokumenttienrohmuamisjutussa. Kuten tavallista amerikkalaisten oikeusjuttujen meikäläisessä uutisoinnissa, ylempään oikeusasteesen "vedotaan" ja ylioikeutta kutsutaan "vetoomustuomioistuimeksi". Kielenkäyttö on omituista, koska meillä täsmällen samaa ilmiötä kutsutaan valittamiseksi eli muutoksenhauksi. Ja samanlainen tuomioistuin on ylioikeus tai muutoksenhakutuomioistuin. Appeal-sana kyllä omaa monta eri merkitystä suomeksi, niin vetoamisen kuin valittamisen.

  VastaaPoista
 7. Pidän blogistin kirjoituksista. Aihepiiri monipuolinen, laaja ja usein uusia näkökulmia esiin tuova. Ovat myös sopivan lyhyitä päätteeltä luettaviksi.

  Mutta, mutta. Joissakin aiheissa (esimerkiksi USA, Trump, Putin) näkökulman yksipuolisuus ja mustavalkoisuus hämmästyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Trump ja Putin ovat yhdessä tehneet maailman mustavalkoisemmaksi kuin koskaan. Ja Yhdysvallat itse on mustavalkoisempi kuin koskaan sisällissotansa jälkeen.

   Poista
  2. Minä en ainakaan löydä Putinista tai Trumpista mitään sellaista kokonaiskuvaa tasapainottavaa, joka täältä puuttuisi. En kyllä ylimalkaankaan heistä mitään positiivista. Outoa, jos joku löytää. Ja Kemppisen kuva Yhdysvalloista on kyllä aika lailla kohteensa näköinen.

   Poista
  3. Ehkä Trumpin kohdalla yksipuolisuus ja ankara mutta asiallinen kritiikki johtuukin kohteesta itsestään.

   Otan esimerkiksi Trumpin lausunnot maahanmuuttajista ja paperittomista työntekijöistä USA:ssa. Trumpin lausunnon mukaan kyseiset henkilöt käyttävät työttömyysturvaa väärin, ovat laiskoja ja varastavat jne.

   Todellisuudessa tällaiset henkilöt ovat niitä jotka eniten työskentelevät ja parhaiten työnsä siinä maassa suorittavat koska heidän koko tulevaisuutensa riippuu siitä. He tekevät useasti kahta työtä ja käyttävät vapaa-aikansa englannin kielen ja muuhun opiskeluun jotta sulautuisivat täysin yhteiskuntaan ja voisivat siellä menestyä. Ja yleensä he myös menestyvät erinomaisesti ja vaurastuvat. He kouluttavat lapsensa parhaalla tavalla ja mahdollistavat heidän myöhemmät yliopisto-opiskelut jotta heistä tulisi todella menestyneitä. USA:n eräs tunnettu ja merkittävä vähemmistö ei toimi samaten kuin hyvin pienessä määrin.

   Poista
  4. Tunnettu ja merkittävä vähemmistö, puhutko nyt ns. "punaniskoista"?

   Poista
  5. Jokainen voi siihen koloon sovitella mieleisensä

   Poista
  6. En ole rasisti mutta ...?

   Poista
 8. Hussein Obama lähti valtaamaan Sevastopolia NATOn laivastotukikohdaksi. Siinä meni Krimi. Trump ilmoitti kautensa alkajaisiksi, että Bidenin puuhamaa Ukraina ei häntä kiinnosta. Sleepy Joe NATOn johdossa lähti valtaamaan Krimiä takaisin. Nyt taitaa mennä loputkin Ukrainasta. Oliver Stone on tehnyt dokumentin Ukraine on fire Maidanin tapahtumista. Sitä ei ole liiemmin näytetty Suomen televisiossa. Länsi tapansa mukaan puuhastelee värivallankumouksia, joihin Venäjä sitten reagoi. Media jättää Lännen roolin uutisoimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. USA ei ole takana Ukrainan vapauteen tähtäävissä kamppailuissa aiempina vuosina. Nyt tilanne on raju kun joutuvat taistelemaan ase kädessä Venäjän tuhoisaa valtaa vastaan. Venäjä teki raivoisasti kaikkensa jotta Ukraina ei irtoaisi heidän vallastaan.

   Ei kannata uskoa kaikkia "dokumentteja" jotka enimmäkseen ovat dramatisoituja satuja.

   On paras kysyä suoraan Ukrainasta miten asia oli ja miten se on nyt eikä keksiä omia totuuksia.

   Poista
 9. Mitään niin raskasta rötöstä Trump ei käytännössä voisi tehdä, että hänet siitä tuomittaisiin, tuskin henkirikoksestakaan (mihin hän on itsekin viitannut). Ylipolitisoitunut oikeuslaitos, narsistin kiihkeiden ydinkannattajien sokea usko, loputon rahamassi ja mediatilan hallinta pitävät tästä huolen. Miettikääpä, minkätasoisessa asiassa lausutun epätotuuden vuoksi Bill Clintonin ura loppui. Trump taas ei juuri muuta ole elämässään tehnytkään kuin huijannut. Jo yksin Trumpin egoistinen ja epärehellinen touhu Ukrainan painostamisessa olisi kaatanut kenen tahansa toisen uran. Onneksi Zelenskyillä oli selkärankaa. Muusta Trumpin rötöstelystä puhumattakaan. Hyvin surullista ja vaarallista.

  VastaaPoista