Sivun näyttöjä yhteensä

21. syyskuuta 2022

Venäläisten syrjintä 

Viisumiasiaan ajetaan rasismia.

 

Kuka tahansa venäläinen tuvallisuusuhkana viisumin antamisen yhteydessä harkiten mahdollisena voi olla 1) tosiasia, 2) todennäköisyys, 3) uskomus, 4) ennakkoluulo. 

 

Palaan pian T. Snyderin kirjoihin ja hänen keräämiinsä tietoihin, joiden mukaan Putinille ja hänen piirilleen venäläisyys on hieno asia, kun taas eurooppalaisuus on pahan alku ja juuri, ja juutalaisuus Perkeleestä.

 

Snyderin kirja ei ole historiantutkimus, vaan asiakirjoihin ja tallenteisiin perustuva manifesti eli julistus. Mielestäni se on hyvin tärkeä. Se liittyy omaan turvallisuuteemme. Se liittyy vaikeaan kysymykseen, miten kohtelemme venäläisiä nyt ja lähitulevaisuudessa.

 

Minun on aina vähän vaikea pitää mielessäni, että esimerkiksi Ukrainassa tämän hetken toimijoista suuri osa ei ollut syntynyt tai ainakaan itse toimimassa, kun tämä kierre alkoi 20 vuotta sitten. Minulla on vielä suurempia vaikeuksia muistaa, että jos olen jotain tiennytkin, olen unohtanut jopa parin vuoden takaiset käänteet, kuten Trumpin valtaannousun.

 

Ihmisoikeuslainsäädäntö perustuu ajatukseen, ettei kenenkään oikeuksia saa panna riippumaan siitä, mihin epämääräiseen ryhmään hän kuuluu. Epämääräinen ryhmä on esimerkiksi kansallisuus. Ei-epämääräinen on esimerkiksi kansalaisuus. 

 

Putin pyrkii puheilla ja lainsäädännöllä poistamaan ”kansalaisuuden” ja tuomaan sen tilalle ”euraasialaisen sivilisaation”. Venäjä voi hoitaa nämä kansalaisuusasiat, eikä mitään tyhmiä äänestyksiä tarvita. Vaalit ovat rituaali niin kuin kirkossa käyminen. Tosiasioita ei tarvita. Tunne on tärkeämpi.

 

Maahanpääsyn estäminen pelkän kansalaisuuden perusteella on ihmisoikeuksien vastaista, ellei vallitse sotatila. Lisäksi on edellytettävä, että venäläiset vaarantavat turvallisuutemme tai suhteemme ulkovaltoihin. Jos näin on, asia on selvä ja viisumit voi kieltää. Tilanne on arvioitu Baltiassa noin. Onko tilanne Suomessa sama, sitä on uskallettava kysyä.

 

Se ei riitä, että on hävytöntä käydä täällä huvittelemassa maasta, joka syyllistyy Ukrainassa tekoihin, joita ei olisi pari vuotta sitten osannut ajatellakaan.

 

Esitän tämän kysymyksen, koska länsi toimii sääntömääräisesti eli lakien mukaan, kun taas Venäjä on sekä ilmoittanut että osoittanut välittävänsä laeista hyvin vähän. Jos eduskunta säätää Suomessa turistiviisumeille kiellon, asia on selvä.

 

Itse pitäisin kansallista lakia välttämättömänä ja äänestäisin kiellon puolesta. Se olisi rasistinen laki, mutta tässä tapauksessa turvallisuus painaa enemmän. Taustalla on tieto, että Venäjä ”puolustaa” omia kansalaisiaan myös ulkomailla kaikin keinoin eli myös vakoilemalla ja tuhotöillä. En halua tänne FSB:n ”turisteja”. En liioin usko Venäjän viattomuuteen, jota on julistettu Maidanekin aukion ajoista asti.

85 kommenttia:

 1. Kaksoiskansalaisuuden myöntäminen venäläisille oli riski, minkä toki jokainen realisti ymmärsikin. Venäjän näkökulmasta kun he ovat vain Venäjän kansalaisia ja tekevät mitä Putinin kopla määrää.

  Nyt se kuulemma määrää liikekannallepanon. Äkkiä Natoon, Sale, ruotsalaiset ehtivät myöhemminkin. Luvatkaa Erdoganille vaikka puolikuu taivaalta.

  Fortumin juuri tapahtunut "myynti" Saksalle oli hölmöntölväys. Ensin ostetaan Uniper 6,5 miljardilla eurolla ja sitten myydään se 0,5 miljardilla - ja hehkutetaan että saadaan sinne keväällä lainaksi annetut miljardit takaisin.

  Periaatteessa tämänkin pisneksen persiilleen meno on Putinin syy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänpäiväinen diili oli Suomelle paras mahdollinen. Tehtyjä virheitä ei saa tekemättömäksi eikä konkurssipesän pyörittäminen ja pumppaaminen olisi kannattanut.

   Poista
  2. Näin sanotaan ja voi se näin ollakin. Toisaalta Uniperin tappioputken syy on se, ettei Saksa halua tai uskalla nostaa kaasun hintaa, vaikka sotatilan luulisi riittävän syyksi.

   Ettei kävisi niin, että nyt kun Fortum on pelattu pilkkahinnalla ulos, Saksa nostaa kaasun hintaa. Olen jopa yllättänyt, ellei näin käy.

   PS. Olen asianomainen eli Fortumin osakkeenomistaja.

   Poista
 2. Suomen hallitukselta puuttuu kyky olennaisten seikkojen havaitsemiseen ja pelkistämiseen. Siksi hallitusvalta on osaamattomien henkilöiden käsissä. Herää epäilys, että sankka avustajajoukko on samaa heikkoa tasoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paraskin puhuja...

   Poista
  2. Hallituksemme on joukko toheloita. Tuppurainen esiintyy muttei toimi ja sama näyttää pätevän muihinkin ministereihin kerta toisensa jälkeen jokaisessa kriisissä johon ovat ajautuneet. Heille asiat putoavat syliin yllättäen koska he kieltäytyvät näkemästä faktoja ja reagoimasta niihin ennalta.

   Poista
  3. eiks Toipilalla ollut se bänni päällä?

   Poista
  4. Mitä, onko joku käyttänyt minun nimimerkkiäni?

   Poista
 3. Ovatko venäläiset valkoisia? Rasismi ja syrjintä eivät määritelmän mukaan voi kohdistua
  valkoisiin. Jos venäläiset määritellään ruskeiksi rodullistetuiksi bipoc-ihmisiksi, ovatko ukrainalaiset sitten ehkä valkoisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rodullistaminen voi koskea ketä vain. "Virallisen" rotukartan mukaan suomalaiset ovat "mongoleja".

   Poista
  2. Mongolia on hieno maa ja sen kansa, suureksi osaksi mongoleja, ovat hienoja ihmisiä. En ole tutustunut sen paremmin virallisiin kuin epävirallisiinkaan rotukarttoihin, joten minulla ei ole selkeää käsitystä siitä ovatko suomalaiset mongoleja vai ei. Mutta vaikka olisimmekin, siinä ole mitään hävettävää.

   Poista
  3. Mistähän tuollaisen "virallisen rotukartan" löytäisi?

   Poista
  4. Meyerin saksalainen tietosanakirja, 1890. https://fi.wikipedia.org/wiki/Arjalaiset

   Poista
  5. Olet AW siis ilmeisesti tieteen kehityksessä vuoden 1890 tasolla.

   Poista
  6. Ei siitä ole tuhattakaan vuotta, kun mongolit hallitsivat niin suurta valtakuntaa, ettei sen veroista ole sen jälkeen nähty. Koko nykyinen Putinin eli Moskovan Venäjä perustuu sen valtakunnan pohjalle - läntinen Kiovan Venäjä ja pohjoinen Novgorod kun hävisivät kamppailun Iivana Julmalle. Valitettavasti ja tässä on tulos.

   Jos mongolien perillisiä haluaa etsiä, niin venäläisissä sitä verta virtaa Euroopassa eniten. Vaikka eduksi se varmaan pitänee laskea.

   Poista
  7. Tuo muinainen kartta perustuu kielen ja biologisen perimän sekoittamiseen keskenään. Ja kieltenkin käsittely ja yhdistely oli mielivaltaista.

   Poista
  8. "Rotutiede" ei ole koskaan ollut tiedettä. Siksi vuoden 1890 kartta on ihan yhtä hyvä kuin mikä tahansa. Ei se siitä ole kehittynyt. Pikemminkin samat väitteet elävät vaikka vuoden 1890 jäljeen on keksitty yhä uusia tapoja osoittaa ne vääriksi. Sitä lainausmerkkinikin tarkoittivat.

   Poista
 4. Olen aivan samaa mieltä viisumiasiasta. FSB ja GRU ovat lähettäneet vuosien aikana valtavan määrän agentteja lähes kaikkiin maihin, myös Suomeen. Takavuosina täällä liikkui käsittämätön määrä agentteja itäsuunnalta mutta myös DDR:stä, Romaniasta ja Kiinasta jne. Mikään näistä itäagenteista ei ollut hyvällä asialla Suomen suhteen. Myös Yhdysvaltojen ja brittien agentteja pyöri jaloissa mutta heillä ei ollut huonoja aikeita maamme suhteen, päinvastoin.

  Nyt on laitettava rajat kiinni kunnes sota on ohi. Sitten katsotaan savun hälvettyä tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä sinä tiedät kaikkien agenttien aikeet?
   Ideologiasiko kertoo?

   Poista
  2. Sehän on jo selvä, savun hälvettyä. Ei tule kysyä minkä savun, saati milloin, fraseologia on tuttu ja tunnettu. Tässä ollaan historian kirjoituksen äärellä, voittajat asialla.

   Poista
  3. Kun katsoo tämän päivän suomalaista katukuvaa (englantia kaikkialla) ja vertaa sitä 1960 ja 70 -luvun kuviin, niin voi todeta että ehkä meidän olisi pitänyt paremmin varoa niitä jenkki- ja brittiagenttien pahoja aikeita.

   Poista
  4. "kun katsoo..."
   Epäiletkö että olivat MacDonaldsin ja Coca Colan agentteja? Ovat muuten menestyneet kovasti Venäjälläkin.

   Poista
  5. Hyvin ovat asiansa ajaneet...

   Poista
  6. Hyvin ovat sinutkin kouluttaneet/ehdollistaneet kun rupeat heti vihjailemaan Venäjästä.

   Poista
  7. Anonyymi on pihalla hukassa, kun lapset lukee sisällä Aku Ankkaa ja aikuiset Valittuja Paloja, jotka kaikki oli CIA:n salainen ase Suomen lännettämikseksi, eikä se ole paha juttu se. Odotan vielä Nato-karkkeja jaettavaksi ja nautittavksi.Njam njam pum pum.

   MMM...

   Poista
 5. Kyllä sitä on voitava kysyä, että mitä etua/riemua/muuta siitä on, että tässä maassa toimitaan viimeisen päälle sääntömääräisesti tai suorastaan yltiölegalistisesti venäläisten suhteen? Venäläiset itse pitänevät meitä hyväksikäytettävinä - tai Leninin mukaan hyödyllisinä idiootteina. (Epäilenpä, ettei tämä ajattelutapa ole kovin kaukana myöskään EU tukirahoja pohjoisesta lypsävissä Italiassa ja Espanjassa.) Mutta kielto turistiviisumeille olisi taas ehdottomasti ollut EUn yhteinen asia, eikä riippuvainen yksittäisten jäsenmaiden sooloiluista. Ehkä siinä olisi menty unionin selän taakse, mutta mitä sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vastakohtana pidetään hetkellistä etua ja opportunismia sopimusasioissa, ollaan kohtuullisen nopeaan Venäjän tiellä -- jota he tavoittelevatkin.

   Poista
 6. Czeslaw Milosz kirjassaan Mitt Europa lainaa markiisi Astolphe de Custinen kuvauksia vuonna 1839 Nikolai I:n Venäjälle tekemältä matkalta: "Samhällslivet i detta land är en ständig konspiration mot sanningen. Enhetligheten i regimens handlande skrämde mig. Jag var skakad och förundrad över det tigande samförståndet mellan chefer och underordnade som tillsammans förde krig mot idéer och rent av fakta. Desperat armod: sådan är ryssarnas rikedom. Hos dem betyder skenet allt, och skenet bedrar hos dem mer än hos andra.
  I Ryssland är historien en del av statens egendom. Den är furstens moraliska tillhörighet, på samma sätt som människorna och jorden är hans materiella tillhörighet. Den förvaras i möbelförråd tillsammans med imperiets skatter och man visar bara upp de som anses lämpligt. Minnet av det som hände igår ligger i kejsarens hand. Han förändrar landet krönika efter eget behag och ger varje dag folket de historiska sanningar som stämmer med då rådande fiktionen."

  VastaaPoista
 7. Miksi ihmeessä Putin pelkää kasvojensa menettämistä? Hänhän on ne jo menettänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putler/Puttolini/Pumin/Punco/Pulazar ei omasta mielestään ole menettänyt mitään. Kuten Hitler aikanaan, hänkin harrastaa va-banque-politiikkaa jonka ajavana ajatuksena on että nyt on viimeinen hetki toimia ja tilanne voi muuttua ainoastaan huonommaksi.

   Poista
  2. Patologinen valehtelija uskoo omiin valheisiinsa.

   Poista
 8. "Länsi käy kovaa sotaa Venäjää vastaan. He todella haluavat tuhota Venäjän Ikuisesti. Peruuttamattomasti. Ukrainalaiset ovat proxyarmeija" - On venäläinen näkemy sodasta. Suomen lehdistöstä et hevillä löydä mainintaa, että olisimme sodan osapuoli. Venäjä nähtävästi varjonyrkkeilee itsensä kanssa. Lännen haukat haluavat ilmeisesti lopettaa kaiken kanssakäymisen Venäjän kanssa. Kauppa seis, Allegro seis, Viisumit pois. Rautaesirippu alas. Vihanpitoa on helpompi jatkaa, mitä vähemmän kanssakäymistä on.

  VastaaPoista
 9. Rajaviivan takainen naapurimme (inhottaa sanoa naapuri) on täysin voimin hyökännyt  maahan, joka sijaitsee vain tuhannen kilometrin päässä meistä.  Suuren eurooppalaisen valtion olemassaolosta on kysymys. Ja Ukrainan perässä myös usean muun eurooppalaisen maan. Omaa paikkaamme Putinin listoilla emme voi tietää.

  Tässä kuolemanvakavassa tilanteessa meillä on jumituttu omantunnon puhtaana pitämiseen. Vastapuolta ei rajoita mikään sääntö ja me vahdimme jokaista pykälää, jotta emme väärin keinoin vastustaisi rikollisvaltion toimia.

  On ylipäätään ollut  sinisilmäistä ja tyhmää päästää venäläisiä turisteja ja "turisteja"  tänne valmistelemaan ilkeitä suunnitelmiaan. Hanttiin on pantava nyt ja kaikin keinoin eikä alettava vartoomaan sitä sotatilaa tänne, jotta pykälien ehdot täyttyisivät.

  Tämän vuoden tapahtumien valtavuus ei ota asettuakseen eurooppalaisten mieliin. Saksan jatkuva sluibailu ja Ranskan ylenmääräinen Putinin mielipahojen ymmärtäminen ovat vastenmielisiä. Baltiassa ja Puolassa käsitetään miten suorasti niiden oma kohtalo kytkeytyy Ukrainan kohtaloon. Ja sen mukaan siellä myös toimitaan. Nato-asiassa meillä oltiin päättäväisiä ja niin pitää olla kaikissa muissakin toimissa, joilla Putinin Venäjää vastustetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranska ja Saksa ovat järkimaita, vakitettavasti meillä höyrytään Yhdysvaltojen tapaan ja opein.

   Poista
  2. Keihäänheittäjä Seppo Rädyn sanoin: "Saksa on paska maa."

   Poista
  3. Suomi on paska maa...

   Poista
  4. Saksa on venäläisten pihtiotteessa eli siitä se "järki" kumpuaa, samaa lajia kuin suomettumisen järkevyys aikanaan.

   Poista
  5. Ja Suomi on jenkkien pihtiotteessa josta kumpuaa täkäläinen tyhmyys.

   Poista
 10. En lainkaan ymmärrä sitä vähättelevää uhoilua, joka tuntuu ulottuvan läpi koko suomalaisen yhteiskunnan aina valtiojohdosta median ja sen käyttämät ns. asiantuntijajoukon (korkeat militäärit evp. tai akt. sekä ulkopoliittisten auguurien sakea joukko) kautta tavallisen kansan kommenttipalstoille.

  Mielestäni tilanne on äärimmäisen vakava. Tuntuu kuin suursodan uhka olisi jälleen liikahtanut hieman lähemmäs aamuisten liikekannallepanouutisten jälkeen. Miksi ei nyt tunnuta oltavan huolissaan lasten ja nuorten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista toisin kuin epidemian sulkutoimien aikana, kun "vanhojen tanssit" jäivät kokematta?

  Oma mielipiteeni nykynäkymin on, että tämä kaikki ei pääty hyvin - millekään osapuolelle.

  Äskettäin suomennetusta antropologi James Suzmanin kirjasta jäi mielessä kiertämään aikojen saatossa jo fraasiksi kulunut mutta silti tänäänkin yhtä tosi toteamus: Joka ei tunne historiaa, on tuomittu elämään sen uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stalin ja Hitler aloittivat toisen maailmansodan ja vain Hitlerille kävi huonosti. Venäjän imperiumille kävi hyvin ja loppujen lopuksi myös kiirastulen läpi kulkeneelle Saksalle.

   Putin tuntenee historiaa tämän verran. Hän voi hävitä, mutta kansa säilyy. Vanha mies otti riskin. Toivottavasti kuitenkin todistamme Venäjän imperiumin sortumista.

   Poista
 11. Tässä tapauksessa olen täydelleen samanmielinen seikassa siinä että turvallisuus on tärkeämpi kuin korrektius vaikka saisimme sen vuoksi kansainvälistä sopimumusoikeudellista huutia.
  Tässä on oppi jonka olemme varmasti omaksuneet. Ei ole viisasta arvella saati kysyä kuinka toimia kun yhteistä maarajaa on määrä jota ei kadehdita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tärkeintä on pitää venäläiset Venäjällä, jotteivat Putinille vaaralliset aatteet vain pääse leviämään sinne ja että Putinilla riittää väkeä Ukrainaan sotimaan.

   Poista
  2. Taitavaa. Oikein hyvä, kiitän.

   Poista
  3. Et voi edes ajatella asian toista puolta?

   Poista
  4. Miksipä en. En vain tahdo, näyttäisi sujuvan muutoinkin.

   Poista
  5. No sitten pysyt tyhmänä ja raakana.

   Poista
  6. Tuon toiselta puolen siis sieviä ja herttaisia hilpeästi jo asenteellaan puolustamaan kykenevä - hyvin sopivaa sillä kukapa toden totta tahtoisi itseään puolustamaan siveää metkuilijaa. Brutaalia olla pitää, sillä sipulikirkko.

   Poista
 12. Mitä kummaa se putinistinen "euraasialainen sivistys" voisi olla? Ei Konfutsella ja Dostojevskilla ole mitään tekemistä keskenään.

  VastaaPoista
 13. `En halua tänne FSB:n ”turisteja”´ .. ne meidän suuret humanistit virastoissaan eivät todellakaan tajua, miten vaarallisia nuo muka-shoppailulomailijat ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En noista shoppailijoista tiedä, mutta jokaisen pakenevan asevelvollisen päästäisin läpi.

   Poista
 14. Putinilaisen ajattelun mukaan ulkomaiden agentit riehuvat ja osoittavat mieltään Moskovan ja Pietarin kaduilla. Järjestyksen ylläpitäminen tulee vaatimaan raakaa voimaa ja luikuisia vankilatuomioita.Vankiloistahan pääsee rintamalle sotimaan tuomioitaan sovittamaan. Lienee tehokas järjestelmä?

  VastaaPoista
 15. DN:ssä pohditaan, että Ruotsin tehtävä NATO:ssa voisi olla auttaa Suomea. joka on etulinjamaa. Mukava ajatus, mutta toivottavasti sitä apua ei tulla koskaan tarvitsemaan, t.s. että eivät ala tulla sieltä itärajan yli ilman passeja ja viisumeita.

  VastaaPoista
 16. En ymmärrä ollenkaan, miksi Putinin sotahulluutta pakenevia reserviläisiä ei päästettäisi länteen. Nimenomaan pitäisi päästää. Niin Saksakin sanoo. Pöljää tämä meikäläinen politiikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun asia saa politiikassa tietynlaisen kiihkon asteen, ei muutos enää ole mahdollinen.

   Poista
  2. Tiukahkoksi vedetty turvapaikkalainsäädäntömme tuskin venyy näihin. Ainoa nopea tapa olisi ottaa heidät turistiviisumilla.

   Poista
  3. Viisumikieltoasiasta taitaa tulla täydellinen sotku. EU:n neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on juuri esittänyt, että asevelvollisuutta pakenevat venäläiset on päästettävä EU-alueelle. Suomessa tekeillä oleva viisumikielto ei tähän mitenkään sovi. Ja eiväthän ne pakenijat mikään turvallisuusriski meille voi olla, päinvastoin.

   Poista
  4. Niinpä, ei täällä ole enää mitään suomalaisuutta puolustettavaksi asti jäljellä.

   Poista
  5. "Niinpä, ei täällä ole enää mitään suomalaisuutta puolustettavaksi asti jäljellä." Tässähän piti olla kyse Ukrainan puolustamisesta. Ellei sitten tarkoitus ole viime päivinä muuttunut.

   Poista
  6. Kommentti ohjautui väärään kohtaan.

   Poista
 17. Sukulaiseltani kysyttyäni venäläiseen luottamisesta että voiko siihen ryssään todella koskaan luottaa hän asiaa tovin harkittuaan vastasi että kyllä se luottaa meikäläiseen mutta se ei luota toiseen ryssään.

  Taisin tämän jo tulla aiemmin tänne maininneeksikin. Hän on hyvin kokenut idänkaupan veteraani.

  Tähän en tahdo lisätä saati tästä mitään poistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoja ennakkoluuloja, samanlaista kiertää lähes kaikista kansoista.

   Poista
  2. Se on aivan totta. Vanhat ennakkoluulot ovat verraten makoisia?

   Poista

 18. Elleivät ajat juuri päättyisi, ne jatkuisivat kiehtovina. James K. Galbraith. On sen suuren John G:n poika. Ja suljen molemmat virtuaalituttavuuteeni. Moi vaan. Olen nähnytkin kummankin samassa huonetilassa, siis ikään kuin melkein kättäpäivää juttukaverina. En kyllä sanonut mitään. Pentti JK Kouri hoiti seurustelun isän kanssa. Paikka oli Vanhan juhlasali jokusen ylioppilaskuntakiinteistörempan takaa. G oli komea mutta niin oli Kourikin. Se oli jännää. Kouristahan tuli myöhemmin tähti ja rikas. "Miksi jättäisimme kaiken vanhalle laholle rahalle?", kysyi Suomen Omistaja kavereineen, mm. Björn Wahlroos.

  No jälkimmäisestä vihdoin häneen kyllästyttyään, sanoi Casimir Ehrnrooth, että maltetaan vielä, annetaan potkut vasta kun on sotkunsa siivonnut. Hyvin siivosikin ja sai lähtölahjaksi sen Mandatumin. SYP oppi samalla itsekin poi
  ´ittimaan harmaata rahaa, vaikka alkuun Tiivola koki tunkea sen takaisin Neuvosliittoon. Se oli liikaöjystä ja liika isoista hinnoista ja määristä.

  Tosi karkeata sanoa vain näin. Paljon tehtiin ja kierteiden ja uusien karttureiden ja uusien maisemien kautta Wahlroos on UPM:n puheenjohtaja. Itse Antti Tuuri -tuo työnsankari ja -taitaja kirjoitti Yhtiön juuriyhtiöt historian firman täyspäisen PR osaston kanssa. Juuret haettiin pre-Vaasa ajalta.

  1918 oli kulminaatio Kymmenelle ja Waldenin magneetille Walkiakoskelle. Sekin muuten niitä apteekkari-investointi hedge fund yhtiöitä. Kun eivät naisistuttuaan taida näille antaa korvaansakaan, niin en jatka tätä taloushistoriamme yhtä tärkeimmistä kasvujuurista. Sitä voivat sivistyneet käydä kauhistelemassa Mäntässa sen koskisalmen pikkusaaressa. (Meikältä on lukematta viimeisen Serlachiuksen elämäkerta. Vaikka itsensä Teemun K:n takomosta. Noloa.

  Kapitalismi käännättää itselleen aina uuden posken höylättäväksi. Meikäkään ei pääse korvesta asiaan vaikka Jussi Pesonen huuteli kimppuunsa paperilakon kohottamassa voitonhuumassa: parempi voitto ja isompi voitonjako kun Vanhala piti miehet lakossa ja pois kustannuspaikoiltaan. Mitähän meidän new labour edelläkävijä EmmaMauno Koivisto paperimiesten kohtelusta tuumisi. Koivisto SP:n pääjohtajana päästi käteisen tasepannasta. Ja salli ulkomaisten superpankkien laskeutua Aleksanterinkadun tuntumaan, Citybank New Yorkista, Suez Pariisista ja olisiko Lontoosta tullut Barclay josta Wahlroos oppi aina uutta kun kapitalismi vaihtoi kuteitaan.

  Siksiköhän vähemmän muotitietioiset jäivät jalkoihinsa. Meitin muiden turhien kera. Asiasta riehakas "sala"video Pörssin 120-vuotisjuhlasta. Näin Teatteri Takomon näytelmässä.

  No, noiden Koiviston sallimien ulkomaisten hommiin ja temppuihin lähtivät vuorineuvostittelitieltä moni sukunsa pelastaja -rähinöiden jälkeen ja nyt kiiteltyinä BlacRock ja Morgan Asset holhouksessa golfhienoston interrail-raiunta kiertäjinä. -Ai joo. James K. Galbraith oli Kalevi Sorsa säätiön yleisöseminaarissa, video siitäkin löytynee. James G. panee talousskolastiikkaa halvalla selittämällä koronkiristykset huikean jesujiitaksi palkkatyöläisille nujerrukseksi ja ikirikkaille taas vaihdetuiksi uusiksi dollariaskelmiksi. Mutta niin elegantein deduktiokääntein ja hyvällä maulla -valituin- faktoin. Että alta pois spolanderit. Tosin kai dataa pilvestä. Kuten simpelimpi kotimainenkin. Tiede aina. G:n kuuklaa helpoimmin Jordan Times:istä 16.8.-22.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne tuli monta ulkomaista pankkia. Barclaysia en muista, mutta briteistä tuli ainakin Midland Montagu. Se piti kerran jonkin briefin siihen aikaan, kun pohdittiin valuuttakursseja. Yksi heppu jonka nimeä en muista vastaili toimittajien kysymyksiin. Kysyin jotain markan kurssista. Tyyppi vastasi, että periferiamaan valuuttakurssi on aina liian korkea.
   Esko Rantanen

   Poista

  2. Vai että noin vastasi, että markan arvo liian korkea. No, kohta se oli entistä korkeampi kun "teollisuus" vaati ainaista devalvaatiotaan ja miksei olisi vaatinut. Sehän oli kasvupolitiikan kivijalk…eikun paalujuuri -tai fiilisten mukaan itkuräkäkuusi.

   No, meikälle selkisi vasta postfaktum että se wallenbergdahmen olikin julistanut devalvaatiot gangsterismisi. Meillä ehkä kaikuna Pekka Herlin sanaili kuinka heitä ainakaan devalvaatio ei auttaisi, vaan ei auttanut isommin metelöidä appiukkoa ja kummisetää vastaan. Koivisto oli sen uudemman version Dahmenia tilannut ja jyräytti pikkasen revalvaatiota. Ehrnrooth hikeentyi ja läksi nostelemaan Teollisuusliitosta.

   Minnekö suuntasi?, ei Lauritsalaan vaan maailman pörssikeskuksiin. Ja Nokiaan, jolle jotenkin oudosti noudettiin GSM tekniikka vaihtarina Nokia-osakejohdannaispaperiin. New York Pörssi lupasi Kongressin puolesta aitoustodistuksen.

   Kohta esiintyi tartuntaa kun KOP-SYP tehdasvelalliset arvopaperistivat velkansa, möivät USAan dollareita vastaan, Kullberg vaati ne pidettäviksi ainakin 5 vuotta siellä. Mutta kun kaikki poliittisen ja älyllisen Suomen katsettaan suomatta, niin niinhän niiden myyminenkin takaisin Suomeen markan horjuessa tapahtui, ja koitti 19.9.91. Se siitä.Suomesta.JS

   Poista
 19. Kerron esimerkin siitä, mitä soluttautuminen voi olla. Tätini työskenteli nyt jo lakkautetun puolustusvoimien muonapuolella. Venäläistaustainen "keittäjä" (koeajalla kuten muutkin juuri palkatut) otti valokuvia ja kävi vapaa-aikanaankin kuvaamassa kaikkea, mitä työpaikalla oli. Kun häntä ei vakinaistettu, yritti nostaa äläkän, mutta silloin noia sinisilmäisyyden kulta-aikoina ehkä joku tajusi jotain. Tällaisia on vaikka kuinka paljon, kuten siltojen kuvaajia jne. Miksi turisti menisi esimerkiksi Puumalan sillan alle valokuvaamaan sen rakenteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää tornihuhuja.

   Poista
  2. Keittäjät ovat nykyisin yksityisoikeudellisen yhtiön Leijona Catering Oy:n palveluksessa. Mitenkähän tuo turvapuoli sellaisissa menee?

   Poista
  3. Tosiaan, jos hernerokan resepti joutuukin vihollisen haltuun, herrajjesta.

   Poista
  4. Tjaa, putinilaiset kyllä voivat lorauttaa novitsokkia mihin vaan, rokkapataankin.

   Poista
  5. Eikö heillä ole Auran sinappia, voi kuinka kenkkua. Lohduttaisiko heitä jos kertoisimme että emme enää olekaan helpolla suostuvaisia vaihtamaan heidän kanssaan alushousujamme, ähäkutti, vaan kenties jopa keitämme heistä lientä.

   Poista
  6. Vilkas mielikuvitus on köyhän ainut huvitus?

   Poista
  7. Hyvä kai se on ollut naapurin edustajan käydä tarkistamassa, löytyykö sieltä keittiöstä leivän päälle voita.

   Poista
  8. Biblisen ihastunut ideaan että Ukrainan pohjoisraja enempi Uralille, hiukka turhan vuoksi kuten usein ollessani vailla kunnon jytkympää ryskäpolkkaa. Kumma juttu.

   Raa'an naudan jauhelihan sivelen kyllä Meiran mönjällä, kolmen minuutin säteilytys on passeli neljäsattoorammaselle mötikälle. Apropos, niitä on semmosia etälämmittimiä nykyisin kuormurin päälle laiteltu.

   Että täällä sitä vaan ollaan. Ei kovin paljon tervetuloa mutta oikein todella lämpimästi ja perusteellisesti perinteikkääseen malliin, jos väkisin meinaatte koittaa odottamatta vastausta ja varsinkin ilman aikojaan omin päin.

   Viikkoa pitäs pidentää. Tuommone kymmenpäivänen sopis aluks vaikka.

   Poista
 20. Tottakai pitää syrjiä venäläisiä, senhän sanoo järkikin. Se on se Paasikiven-Kekkosen synkkä varjo joka yhä jarruttelee. Väittivät, että ryssä olisi Tornissa sanonut: alatte meidän ystäviksi tai jatketaan sotaa. Siihen olisi pitänyt vastata kuten Candide Voltairen kertomuksessa: ei me haluta kumpaakaan!

  VastaaPoista
 21. Eikös stalliinin jopille joku rohjennut sanoa, kun tämä näki vakoojia joka puolella, varsinkin ulkomailta saapuvissa ihmisissä joita pidätettiin lähes järjestään, että ei kai sitä nyt noin paljon voi vakoojia olla. Stalin vastasi, että kyllä siinä jää muutama vakoojakin haaviin kun useita pidätetään. Että tiheällä kammalla.

  VastaaPoista
 22. Eikö venäjältä saataisi väkeä työvoimapulan paikkaamiseen? Tuskin sellaista hulabaloota saisivat aikaan täällä, mitä eräät ruotsissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jo, ovat toiseksi suurin maahanmuuttajaryhmä.

   Työvoimapula? Mikä se on? Rahapula? Köyhyys? Nälkä?

   Paikkaamallako, ottaisimmeko aluksi Pikku Kallen autosta veks sen purukumin ja kokeilisimme sillä? Se ei tosin sovi sillä siitä on kumi puhjennut.

   Tämä voisi viitata ongelman syyn suuntaan.

   Hölmöläisten peitonjatkohenkeä työelämään, ei kiitos.

   Poista
 23. ”Turvallisuus painaa enemmän.”
  Muutama esimerkki.
  USAn etelävaltioissa oli rasistisia lakeja. Saksassa samoin 30-40 luvuilla. Miten on Kiinan uiguuriväestön kohtelu ? Turvallisuus näissäkin laieissa motiivina ja ”painoi/painaa enemmän”. Blogisti on sitä mieltä että tämä on/oli ok.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mikään noista ei ollut tai ole demokratia eikä oikeusvaltio (tai oikeusosavaltio).

   Poista
  2. Eikö tässä viisumiasiassa poliittisella päätöksellä rikota selvästi lakia ?
   Onko Suomi nyt sitten myöskään oikeusvaltio ? Ei ole tämän päätöksen myötä.

   Siis, lainaan ylempää mutta jätän sanakikkailun pois. Ihmisoikeuslainsäädäntö perustuu ajatukseen, ettei kenenkään oikeuksia saa panna riippumaan siitä, mihin ryhmään hän kuuluu.
   Jos tästä joustetaan poliittisilla päätöksillä, tapauskohtaisesti, ei siitä jää mitään jäljelle.

   Poista
 24. Lukemattomat rajan ylittävät venäläiset epäilemättä pelkäävät aiheellisesti tykin ruoaksi lähettämistä ja varmasti monet aidosti vastustavat Putini sotaa, ainakin nyt. Asian kääntöpuoli on se, että he eivät ole rajan tällä puolella turvassa, vaan varsin helposti kiristettävissä edelleen ties mihin venäjä käskee. Miten? Jatkamme äitisi, isäsi, siskosi veljesi, tyttöystäväsi jne. kiduttamista tarvittaessa loppuun saakka, ellet toimi kuten haluamme. Uskottavuutta kiristykselle ei tarvinne epäillä.

  VastaaPoista
 25. Venäjällähän tehdään kaikki lain mukaan ja lakeja muutetaan tai tehdään lisää tarvittaessa että saadaan haluttu lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat, että Venäjällä tehdään kaikki lain mukaan, ja viimeisenä tehdään se laki.

   Poista