Sivun näyttöjä yhteensä

25. syyskuuta 2022

Gillette


 

Ennen oli muotia juoda Pöytäviinaa ja katkaista ranteensa Gillette-partakoneen terällä. Tietämissäni tapauksissa menetelmä oli sama kuin kahden tuhannen vuoden takaisessa Roomassa, sellaisena kuin olen oppinut sen amerikkalaisista elokuvista ja roomalaisesta kirjallisuudesta. Näppärin tapa on suorittaa nuo toimitukset kylvyssä – kylpyammeessa. Roomassa asia hoidettiin kylpylässä, jotka olivat sen yhteiskunnan keskeisiä kohtaamispaikkoja.

 

Nykyisin ei taida olla Pöytäviinaa eikä kai Vaakunaviinaakaan, jotka olivat siis lähes suoraan selluloosasta tislattuja. Muistan yhdenkin keskustelun H. Salaman kanssa – hän istui joskus kustannusliikkeessä työskennellessäni juttelemassa – ja hänen mainintansa ”taskulämmintä Pöytäviinaa”. Minulla tuohon sisältyy parinkin sukupolven keskeinen kokemus, eikä se ollut kaunis.

 

Partakoneenterä voisi löytyä anopin ompelulippaasta. Myös äitini käytti teriä saumojen ratkomiseen. Vaatteiden kääntäminen ja uudelleen ompelu oli jokapäiväistä säästäväisyyttä. Opin jo pienenä, ettei partakoneen terään pidä kajota, eikä partahöylään liioin. Taata raakasi leukansa saunassa samaan aikaan kun mummu pyöritty pitkän tukkansa yhdelle letille ja kieputti sen käsittämättömän taitavasti nutturaksi niskaan.

 

Pienen ihmisen ja arjen historia on taas päässyt unohtumaan. Oma päähänpinttymäni, Suomen 1940-luvun ja 1970-luvun kulttuurihistoria ovat viljelemättömiä. Ilahduttava poikkeus on Sarantola-Weiss, joka erinomaisen kulmasohvan historiansa jälkeen näkyy julkaisseen jotain laajempaa 1980-luvusta. Se kulmasohva (Skanno tai vastaava) oli superlonia pehmusteena käyttävän teollisuuden vastaus miljoonalle suomalaiselle perheelle. Miten televisiota katsotaan. Televisiota näet katsottiin yhdessä, ainakin uutiset.

 

Nyt olen lukenut, että nuoret ihmiset pitävät kummallisena minun kaltaisiani, jotka katsovat reaaliuutiset kello 20.30 ja joskus jopa kello 18.00.

 

Tosin tutkijat hakevat kohteita, joihin tukeutuen voisi tehdä päätelmiä. Se on virhe. Epätyypillisen ja tyypillisen väliin lankeaa varjo. 

 

Tämän syvähenkisen kirjoituksen tausta on kolikko. Kun euroja tuli jonkin laatikon pohjalta vastaan hakaneulaa etsiessäni, hätkähdin. En ole käyttänyt käteistä ehkä vuoteen. Tulin uskoon, kun R-kioskin täti sanoi, että heille korttimaksu on mukavampi kassan laskemisenkin kannalta. Aloin silloin itsekin maksaa jopa yhden iltapäivälehden kortilla. 

 

Halusin lukea professori-kollegan ajatuksen kuntapäättäjien rikosoikeudellisesta vastuusta, kun hoitoon pääsy sairaaloissa on nyt niin huonoa ja voi epäonnistua. Olen itse miettinyt sekä tässä että työtaistelun yhteydessä samaa asiaa, mutta en halua kirjoittaa joukkomurhasta. Joukkomurha on rangaistava teko. Sellaisesta syyttäminen on myös rangaistavaa. Myös kuolemantuottamus on rikos, vaikka siihen syyllistyisi jalojen ja korkeiden periaatteisen puolesta.

 

Kosmoksessa pöytätoverillani oli kolikkokukkaro. Itse olin selittänyt Bobby-vaatturilleni, miten hän voi hankkia huokean kortinlukulaitteen. On muuten halpaa, 450 euroa hautajaispuvusta, mittojen mukaan. Jopa kirjastossa ja torilla saa nykyisin maksaa kortilla. 

 

Iltapäivälehdistä opiskelen suomen kieltä ja kirjallisuutta. Tänään opin, että Ikea on ”mukauttanut” lihapullien hinnan summasta 6,49 summaan 6,99. Sievästi muotoiltu. Eikä enää tarvitse sanoa, että kortti kelpaa.

22 kommenttia:

 1. Ainakin tuo pöytäviina taidettiin valmistaa sulfiittisellun keitosta jääneestä sokeripitoisesta liemestä ihan perinteisellä hiivakäymismenetelmällä; siihen tislaus perään. Tislaamalla saatua sulfiittispriitä taidettiin kutsua myös tikkuviinaksi. Olisihan se toki somaa, jos sellusta saisi suoraan tislaamalla viunaa. "Kylläs meidän poikain, elellä kelpaisi", jo vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehtätalloutta: tikkuviinasta tukkihumalaan.
   T: Severi Suhonen

   Poista
  2. Ja kaatokänniin.

   Poista
 2. Ihmettelen, ettei kansa suutu siitä, että ns. markkinatalouden edustajat pitävät kansaa niin tyhmänä, että heitä voi vedättää tuollaisilla hinnoilla kuin 6,49 ja 6,99. Korvissani soi vieläkin amerikkalaiset radio-ohjelmat 'only nine ninety nine' -hintoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan onkin kumma, että nykyisinä aikoina jolloin ollaan tarkkoina ja nipotetaan kaikesta, tämä hinnoittelun muinaisjäännös on jätetty rauhaan!?

   Kannattaisikohan jonkin kaupparyhmän - esim. Tokmannin tai Puuilon - edes yrittää? Muistelen kyllä nähneeni joskus tasaraha-kampanjoitakin. Ehkä ne eivät vaan toimi - eli kansa on oikeastikin tyhmää?

   Poista
 3. Vaikka tapanani on yleensä katsoa pääasiasta hieman sivuun, niin nytpä keskitän katseeni keskelle: miksi partakoneenterän keskellä on tuollainen kauniisti muotoiltu aukko?

  Alan miehenä arvelen tietäväni aukon tarkoituksen - keveys, lujuus, säästö, kankeus - mutta kuinkahan paljon mukana on taiteellista katsantoa ja onaperäisyyttä? Eli tunnistaako tästä Gilleten?


  VastaaPoista
 4. Voivatko Tehy ja Super saada syytteen yllytyksestä tappoon tai kuolemantuottamukseen kiletämällä jäseniltään suojelutyön?

  VastaaPoista
 5. Tuskin rannetta katkaistaan ja amatöörit nirhaavat itseään ruosteisella terällä vetämällä suonen poikki kun, tuloshakuiset halkaisevat suonen pitkittäisuuntaan, jolloin vuodon tyrehdyttäminen on paljon vaikeampaa, usein mahdotonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko aito itsemurhaaja muuta ollakaan kuin amatööri?

   Poista
  2. Tule meille töihin!

   Olemme kasvava ja vakavahenkinen perinteisiin arvoihin luottava yritys.
   Ahkerin tiimimme kaipaa kykeneviä ja reippaita itsemurhapommittajaharjoittelijoita, koulutuksen tuki ja tulosperustainen palkkio taataan. Aiempi kokemus ei tarpeen. Etätyönantajana olemme myös kehityksen kärjessä...

   Poista
 6. Ranteiden viiltelyn tuominen kaikkien saataville sopii siihen, että keksijä ja liikemies Gillette oli utopistinen sosialisti.

  VastaaPoista
 7. Terveyskeskuuksissa on pulaa lääkäreistä, meillä ei ole yhtään vuoden loppuun asti, kun odottavat SOTE:n alkamista, parin kymmenen kilometrin päässä on muutama, joita sairaanhoitajat voivat konsultoida saatuaan ensin asiakkaalta esimerkiksi verenpainetiedot lokeroonsa. Toimii se niinkin, jotenkin. Paras kuitenkin olla sairastumatta näinä aikoina niin, että joutuu sairaalaan.

  Laatikossa on hyvä olla muutama kymppi paperirahaa ja kolikoitakin satunnaisiin menoihin. Lukupiirissä olemme keränneet muutaman euron kerralta ja lähettäneet ne vuoden lopussa pari sataa naisten pankkiin sen sijaan, että jokainen veisi emännälle jonkin pienen turhan tuliaisen. Nyt viimeksi laitoin sinne kirkon ulkomaanavun keräykseen 4 x 25 euroa toisenlaiseksi lahjaksi ystävälle syntymäpäiväksi, neljältä ystävältä siis, stipendeiksi Afrikan tytöille kattamaan koulumaksut ja kuljetukset. Tässä iässä ei enää tarvitse eikä halua lahjoja. Kaupassa en ole käyttänyt rahaa ainakaan kolmeen vuoteen.

  Saksan perheessäni nuoruudessa oli korkeaselkäinen kulmasohva ja se oli kodikas nurkka ruokapöytineen. Silloin päätin, että sellaisen hankin vielä joskus itselleni. Ei ole ollut sopivaa kulmausta, joten jäi se nyt hankkimatta. Nykyisin monet sohvat ovat eräänlaisia kulmasohvia, joissa on mukava lojua tai vaikka maata. Lastenlapsilla niitä näkyy olevan, mutta harvemmin he katsovat televisiota. Missähän se ikäraja kulkee uutisten suhteen?

  VastaaPoista
 8. Äskeisellä Saksan reissulla kolikot ja myös joskus setelit olivat tarpeen. Ja vain tietyt kortit kelpasivat.

  VastaaPoista
 9. Pöytäliiman purseet...

  "Kaikel on väliä mikkä ei oo toisisas limal kii."

  veneenveistäjä Merikarvialta

  Läksyksi annettiin kesän mittaan luettavaksi luomiskertomus.

  Kansakoulu, ahh... Kävin sitä hiukan minäkin, Kaivokselan. Vantaa itsenäistyi niihin aikoihin. Polkupyörä oli merkkiä Øgland. Runko on tallella.

  "..ja sitte se Nooa tervas sen arkin sisältä ja ulkoo mutta ku isä sano että tuuppa nyt ni en minä ehtiny sitä sen enempää!"

  sama hlö Merikarvialta, mutta nuorempana.

  Mitä välii?

  I. H

  VastaaPoista
 10. "... ei kiirettä rannetta avaamaan..." [muistinvaraisesti]

  Majakovski Jeseninille (suom. A. Turtiainen).

  VastaaPoista
 11. ”Me lähdettiin landelle dokaamaan, oli lastia Jallusta Kippuraan, ja yhtenä oli Maikki …”, runoili Hannu Salama. Kippura oli sitä Vaakuna-viinaa.

  VastaaPoista
 12. Pöytäviina - Pöytis, tikkuviina - sai tikkunimityksen siitä, että sen korkki oli alunperin puuta (metalli tarvittiin Niukkasen PVO:lle) ja jos sen korkin avasi sai tikkuja helposti kynnen alle.
  Pullon kyljen etiktissä luki vielä tällä vuosituhannella "säilytettävä pystyasennossa", koska puinen, Saastamoisen tekemä kortti ei pitänyt viinaa ja vaakasuorassa olevan pullon tyhjentymisestä halkopinon rakosessa tuli herkästi turpakäräjät eli vainaita.

  Vaakuna taasen sai nimen "Kippurahäntä" Suomen vaakunan mukaan.

  Kumpikin tappoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöytäviinaa pidettiin kuppia tehdessä pöydänjalan vieressä lattialla.

   Poista
  2. Nuo "pöydän jalan vieressä"- ja muut vastaavat selitykset ovat naiivia hölynpölyä. Todennäköisesti oikeaan osuva selitys oli aikoinaan yleisövastauksena Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi-sivustoilla. Ikävä kyllä tuo Kysy.fi-palvelu mentiin kirjaston toimesta epidemian alkamisen varjolla lopettamaan, sivusto tuhansine vastauksineen ottamaan alas ja aineisto mahdollisesti hävittämään.

   Niin, pöytäviina > vrt. NS: esim. pöytäjuoma 'vars. aterioilla käytettävistä juomista'; pöytäsuola 'ruokapöydässä käytettävä suola' jne. Ks. myös Wikipedia, jossa jäänteitä tuosta alkuperäisestä vastauksesta.

   Poista
  3. "Pöytäviinaa pidettiin kuppia tehdessä pöydänjalan vieressä lattialla."

   Noin on.

   Minulla on tuosta todisteena mm. juhlallinen 50-vuotispotretti, jossa isäni veli, menestynyt autokorjaamoyrittäjä Tampereelta poseeraa pöydän takana tomerana yhdessä perheensä ja huomattavan kukkakorijoukon kanssa.

   Ja siellähän se Jallu tai Pöytäviina luuraa ryhdikkäästi pöydänjalan vieressä. Noin puolillaan näyttäisi olevan.

   Sekä elämä että 50-vuotispäivät kukkeimmillaan.

   Poista
  4. Nimenselitys oli hölynpölyä, mutta viinapullon pitäminen pöydän jalan vieressä ei ollut. Ainakin pohjoisessa oli sellainen tapa.

   Poista