Sivun näyttöjä yhteensä

12. toukokuuta 2021

Sivuviitteitä


 

’Skolastiikka’ viittaa sivuviitteisiin, siisteimmillään kuin jutun kuvassa. Mainio tapa oli, ettei kirjoitettu uutta kirjaa, vaan rivien sivut ja välit sutattiin täyteen kommentteja.

 

Sana sai sävynsä keskiajan eräästä perinteestä. Sivumerkinnät olivat usein pikkumaisia ja turhanaikaisia.

 

Sivumerkintänä: kirjoittaessani Saksasta ja patenteista esitin tahallani yksipuolisen kuvan. Kun mainitaan ”digitaalinen”, ajatellaan heti kuluttajalle näkyviä asioita.

 

Kun viimeksi selvitin asiaa, laitostason digitaalisissa ratkaisuissa kulki rahaa kymmeniä kettoja enemmän kuin kuluttajakaupassa.

 

Käsitykseni mukaan esimerkiksi Suomessa esimerkiksi sairaalalaitos on aika pahasti helisemässä laitteiston hirvittävän kalleuden vuoksi. Ajatelkaa esimerkiksi digitaalisesti ohjattua robotiikkaa leikkaussaleissa. Mielelläni nimittäisin tunnistimia ja toimilaiteita osaksi robotiikkaa. 

 

Kuvittaakseni ajatustani: periaatteessa jo Suomessakin reikääntyneet hampaat paikataan ja risat revitään ihmiskäden koskematta, koko purukalusto alle 10 minuutissa. Älkää kuitenkaan menkö tilaamaan tällaista. Muutosta kuljettaa tieto, että hampaiden kunto vaikuttaa sydämeen samoin kuin suolisto hermostoon.

 

Ja tuolla tasolla saksalaiset ovat vahvoja. Euroopan osaamisesta voisi mainita myös sotilas- ja liikennelentokoneet. Amerikkalaiset, kuten Boeing, eivät suinkaan juhli yksin, ja lentokone on jokseenkin monimutkainen kapine.

 

Kapitalismin ja siis teollisen vallankumouksen sanotaan kehittyneen Englannissa, jossa asiasta käytiin sisällissota 1600-luvulla. Ensimmäinen pysyvästi voimassa ollut patenttilaki oli nimeltään ”monopolilaki” (Statute of Monopolies). Ja patenttien vastustaminen oli suurta muotia jo 1800-luvulla, jolloin esimerkiksi Hollanti kumosi patenttilakinsa vahingollisena ja kehitystä jarruttavana.

 

Profylaktinen eli suojapatentointi on ollut tapana puoli vuosisataa. Ei haeta yhtä patenttia, vaan kymmenen tuhatta. ”Trolli” oli pitkään vain patenttioikeuden kielenkäyttöä. Se on edelleen epäselvää, oliko taustalla meripeikkoa tarkoittava sana vai troolaus. Trollien kirottiin käytävän järjestelmää sen tarkoitusten vastaisesti eli keplottelevan ja pelaavan massoilla. Edelleen selitys, että patentti antaa yksinoikeuden hyöyllisen keksinnön käyttämiseen on törkeä ja harhaanjohtava yleistys. Ainutkaan ”suurista keksinnöistä”, siis sellainen kuin hehkulamppu, polttomoottori, auto tai lentokone, ei ollut yksi keksintö.

 

Ajatus oli sama kuin nykyisessä informaatiosodankäynnissä: väkivaltainen tunkeutuminen toisten järjestelmiin ja niiden sisällön salakalastaminen omaan käyttöön. Tästä puhuttiin jo ennen sotia.

 

Mutta tähdennys 1: patentin suojaama keksintö on oikeastaan aina hyvin pieni osa siiyä uutuustuotteesta tai aineesta, jota käytännössä myydään.

 

Tähdennys 2: lähes kaikki muutos sekä parempaan että huonompaan perustuu tekniikassa ja tieteessä jäljittelyyn. Sitä sanotaan myös oppimiseksi.

 

Tähdennys 3: lähes kaikki lakimiehenä näkemäni patentoidut keksinnät ovat olleet taloudellisesti arvottomia.

 

Tähdennys 4: hakaneula tuottaa onnea (ja patentti vuodelta 1849 tuotti miljoonia).

8 kommenttia:

 1. Troolaus on englanniksi trawling. Trolling on vetouistelua.

  VastaaPoista
 2. Sanoisin toen perrään suureksi penisilliiniä keksintönä. Sulfaa tuumien, ja siitä edeten, siis.

  Siemensillä saattoi mennä reisille maailman suurimman höyryturbiinin kans, se joka pyörii 1380 1/min siinä missä 50 Hzn koneet 3000 1/min. Kovin paljon eivät ainakaan kehuskele. National Geografic taisi siitä tehdä siivon dokumentin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ecowec-hybridivaihdin on härmän uusin taloudellisesti merkitsevä, ellei mullistava patentointiprosessin läpäissyt keksintö.

   Poista
 3. Ellen ole erehdyksessä on eräs teollisuusvakoiluohjelmisto nimeltään Windows.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tiedät noin paljon, kysyn, missä käyttöjärjestelmässä ei ole salaisia takaportteja?

   Poista

 4. Missä ilmaisjakelulehdykässä senttailinkaan, mutta ehdotin Jussi Pajusen kaupunginjohtakauden alkajaisiksi että tuoreet herrat möisivät kaupungin vuokra-asuntokannan sijoittajalle, Tigerille vaikka. Saksassa oli tuonkaltaista juuri menossa ja siitä keksin.

  Herrat sitten kerrostalo kerrallaan ostelivat Aravaa itselleen ja tukkuina Keskus-Satoa VVO:ta ja mitä joiksikin nyky Kojamoiksi ja Lumoiksi. Ja mitä rumia sanoja rippikoululaisen suu ei sulata. Asumistuki pantiin sotena sekaan kuin myös Vapaavuoren sosiaaliAsuntolat, yksityisomistetut pytingit ja huolenpitoEsperit vai mikä se Kai Mäkelän ketju, jos vain tutuissa pysyisi. Kaupungin kannalta siis ulkoistamista eli nuukempaa veroäyrin silmälläpitoa -vihdoinkin.

  Pajunen kai jatkaa osaamistaan Helsingin yliopiston hallituksessa Tarja Halosen parina ja nyt Kehysriihessä pantiin Säätiöönsä lisää riihikuivaa rahaa entisten tonttiomaisuuksien ja uudisrakennus provisio-vuokratulo (= eri momentti ja Valtiokonttori) päälle. Tämä kohdassa "pääomittaminen".

  Siis viikkoko vai kaksi sitten ? En tarkista enkä välittäisi tietää tämänkään vertaa. Lukeakin kun pitäisi, ja sivistyä vihdoin. Nyt hiplaan Estlander-Hietakarin Jokamiehen maailmanhistorian parissa. Se on kopioitu pergamenteilta valtiassukujen vinteiltä ja katedraalien uumenista. Se kertoo paratiisin lähentymisestä mutta dantemaisten kauhujen välitse pujottelemalla. Se maksoi joku viikko sitten 2 euroa, yliviivattu edellinen noteeraus oli ollut 6. Ja seuraava ilmoitus savumerkki. Osuin väliin ja olen lumoutuneena lukenut sivulle 432 ja vielä 2/3 osaa jäljellä. Pitäisi vaan Koronaa.

  Ihanan saatanallisesti saamme AmosRexiin Malka-Saariaho Blick metro polis jälkineolib puristetta. Siihen parasta pre ja post lukemista osui mäihällä käsiini sillä 2€ lantilla (yllä). Kaiken kestää, Lukon lätkämestaruudenkin kun saa jälkikasvua investoiduksi NHL paikalliseen kunnallis SVUL Olympiakomitea-Vapaavuoren valmennusehdokkaaksi. Etäkoulukin auttaa, Assalla siis.

  Ei tästä minusta valmista tule. Jatkan toiste. Piti kertoa sellaisesta Swensen nimisestä Harvardin säätiösijoittaja sankarista, joka vastikään kuoli ja josta upeita artikkeleita FT:stä alkaen. Mies teki paitsi tuottoa, myös uudisti premissit alustalle jolta tehdä. Yksi alustamme uudistaja ihan vierestä on Wallenberg. Jacob kävi Suomessa omistajatyömatkalla. Valokuvansa lehden kannessa ja kertoo lyhyessä omistuslistassa Nasdaq osuutensa. Se on alusta bittinörttivaellus sirunerous mullistuksesta, jolta katsoen maailmaa on nykyiseksi sattumabriljanttiketju kahleeksi johdateltu.

  Ai miksi ? No, Rexissähän sitä on tavattu näyttää, Tuntematontakin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herrasväki o menny Lasihokkiin syämää ja sit siähe viäree piärexii

   Poista
 5. Manipulaattori eivät ole ”robotiikkaa”.

  VastaaPoista