Sivun näyttöjä yhteensä

19. toukokuuta 2021

Esineiden lumous



 

Vastasin kysymykseen, saako tämän heittää pois. Sieppasin Gillwell-huivin pitimen eli holkin ja siihen liittyvät ohuen nahkahihnan varassa riippuvat puupalat.

 

Muistin hupakkojen kirjoitukset esineiden raivaamisesta tai säilyttämisestä.

 

Tietääkseni eräs Jussi on neljän nappulan herra. Häntä olisi siis koulutettu vuosikausia Amerikassa yötä päivää. Mielikuvissani tuo partiolaisten koulutus on samaa luokkaa kuin Sealin tai Spetsnazin, paitsi että partiossa ei tavoitella kenenkään henkeä, pikemmin päinvastoin.

 

Ihastuttava kirja, joka oli osannut piiloutua hyllyyni ja tekeytyä näkymättömäksi, sisältää pari sataa lyhyttä kertomusta lumovoimaisista esineistä. Solmu tuli mieleeni kengännauhasta. Joku huomattava henkilö MIT:stä eli tällä hetkellä maailman yliopistojen ykkösestä, kertoi miten hän keksi hokeman ja opetti kolmivuotiaan pikkuveljensä solmimaan kengännauhat.

 

Olen itse usein kuullut todellisen ihmisen äänen: mä osaan! Siis joku on oppinut sitomaan kengännauhat itse. Joissakin tapauksissa se on elämän suurimpia hetkiä, jonka rinnalla erilaiset milleniumit ja MacArthurit ja nobelit kalpenevat.

 

Joillakin on taito viedä roskalavalle inhimillisesti suuriarvoiset esineet ja hamuta tai ostaa kaupasta jotain sellaista, mihin riittää raha. Tuskin suttuisemmatkaan kirjoittajat käyttäisivät sanaa ”hifistely”, jos huomaisivat sen tarkoittavan suurta uskollisuutta, high fidelity. Häpeäksi ihmisille koirissa HiFi on yleistä. Uskollinen kuolemaan asti, ja sen jälkeenkin. Muistan usein Lossu-koiraa, joka oli hyvä ihminen, vaikka osasikin mennä sänkyyni ja vetää hampaillaan peiton päälleen. Lossu oli labbis.

 

Mainitsin kolme toimimatonta kameraa. Sitä en tainnut mainita, että minulla on laatikossani rannekello, joka ei ole toiminut sen jälkeen, kun siihen meni armeijassa vettä. Se on ollut minulla yli 60 vuotta ja siitä tulee mieleen ikäviä asioita. Eräs kelloseppä. Koulusta myöhästyminen. Ei edes Leijona…

 

Hallussani on suuren tuomari John Paul Stevensin lahjoittama ja minulle omistama eripainos tieteellisestä artikkelista, jossa käsitellään solmukkeen käyttämisen etuja tuomarille. Kirjoittajalleen luonteenomainen tiukka ja vakuuttava perustelu kärsii hiukan siitä, että myös Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa tuomarit käyttävät yleisön läsnäollessa viittoja. Mitä sen alta vilahtaa, on toki kiinnostava kysymys, mutta ei ajankohtainen Suomessa, jossa poikkeuksellisesti tuomarit eivät käytä virantoimituksessa edes lipereitä toisin kuin useimmissa muissa maissa. 

 

On meilläkin ainakin kuuluisa hovioikeuden presidentti y.m. aikoinaan korottanut äänensä tuomarin viitan puolesta, mutta saamatta vastakaikua. 

 

Ja olen itse käsitellyt tuomarina jutun, jossa vaadittiin rangaistusta valokuvaajalle, kun tämä oli käyttänyt valokuvaa sekapukeutuneesta kanta-aliupseeerista. Termi tarkoittaa siviili- ja sotilasvaatteiden pitämistä sekaisin samaan aikaan. Ja olen lukenut joskus ikävissäni ohjesääntöä, jonka mukaan varusmies sai tinkiä velvollsuudesta käyttää kotilomallakin formua esimerkiksi perunamaalla, jolloin kuitenkin oli käytettävä asianmukaista venelakkia eli suikkaa. Sian teruastamisesta ei muistaaksenki mainittu mitään tuossa yhteydessä.

22 kommenttia:

  1. Hifistely on sitä, kun keskitytään laitteisiin, ei itse asiaan, eli musiikkiin. Vertaa jeesusteluun, jonka harjoittajat eivät ymmärrä Jeesuksen opetuksista sitä olennaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entäs hellasärönpoistosuodatin?

      Mitä Mestari muuten sanoi robottilypsynavetoista?

      Outoja puuhia ammuvarhaisella ne navettahommat, talleista ja muista momitoimieläinsuojista nyt tässä viis koska alkoi arveluttaa mik. ihm. on monitoimieläin. Mikä?

      Kyllä huomaa että ei pitäisi päästää vieraita saunottamatta elukoita ja hätämajoitettuja kummeksimaan. Saatika sitten mediaa. No pari astronomia on kai ihan ookoo, jouston ja muun kivan ay-jutskan puolellahan me ollaan.

      Poista
    2. Mikä se sellainen hellasärönpoistosuodatin on?

      Kun omaan korvaani kunnon soundi irtoaa vasta silloin kun on sopivasti säröä, musiikissa ja elämässä muutenkin.

      Ja sekin vanha totuus on tullut huomattua todeksi, että nälkä lähtee syömällä ja vaimo juomalla. Eli kohtuutta suosittelen.

      Poista
    3. Kohtuus kaikessa, jopa kohtuudessa. Arvo Ylppö.

      Miten sitä pystyy pelaan jos ei sekota pakkaa välillä? Kertyy turhaa jokkaa pakkaan.

      Hellasärö hallussa? Hyvä. Poistosuodatin, ok? Hellasärön poisto suodatin, hoks ny jo. No ei ollu mikään ihme vitsi mut ku on vaan niin himmee huumori. Käännetään ja kaulitaan, ja vielä kerran.

      Mikä vmo? Eikse oo syrjintää käydä nimitteleen tollee jengii? Kelaa et huutas kaupassa et Vaemo! Tiällä sitä on sitä kaljoo tuuppa ni kantammaan ni suahhan aato tääteen... eukon kantokunto on tän keskiössä nyt ja siihen panostetaan ettei tule käskyttää erikseen.

      Mullaon eksoottinen kuulovaurio. Tarpeeks kovat äänet oikeaan korvaan kytkee fuzzin päälle mut jotain kuulee läpikin, muuten pelkällä vasemmalla jossa on jännä kippura käyränä. Lystiä ilmettä audiometrisissä kokeissa on kiva tsiigaa. Niitten naamat ei oikeen tiä minnepäin lähtis ja mitä tekeen... sittenpä niin on AKGn K92set just se juttu mulla, jotain 55 ekee, eijo rahast kii kellää. Mitä ne vastaavat beyerit on, jtn 230 ekee?

      Muuten saunapa lähtee palamalla. Juna lähtee. Mikä on jääveden vastakohtä...

      Poista
  2. Urheilevat varusmiehetkin pitivät suikkaa. Muistan Jyväskylän Kirin ykköspesän Timo Hakasen (s. 1942) käyttäneen sellaista Harjun kentällä varusmiesajan otteluissaan.(Silloinhan ei käytetty kypäriä.) Kaksikertainen Itä-Länsi-pelaaja ja Suomen mestari 1964. Joissakin lajeissa tästäkin on varmasti ollut pakko joustaa.

    VastaaPoista
  3. Itse oppiminen ja itsenäistyminen on mielestäni lapselle suurinta iloa tuottavaa, ainakin omaan kokemukseeni tukeutuen. Polkupyörällä ajon jouduin opettelemaan itse ja se oli tuskallinen kokemus kun en pysynyt pystyssä enkä hallinnut ajoa lainkaan, etenkään alamäessä. Mutta sitkeästi jatkoin keväällä 1960 kunnes yhtäkkiä lihakseni alkoivat tottelemaan oikealla tavalla ja tasapaino löytyi. Useita vastaavia kokemuksia lapsuudesta löytyy aikuisiälle asti ja vielä siitä eteenpäin. Ettei vaan olisi vieläkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sen tietysti nähdä noinkin kuin Stenlund esittää. Jos nimittäin ei ole ollut ketään asiaa ymmärtävää opettajaa. Itse kun olin lapsuudesta lähtien laskenut mäkeä suksilla, kyllä lumilautailun oppimista nopeutti aika lailla se, että lajista ymmärtävä kertoi mikä on se olennainen ero painonjakamisessa kahdella tai yhdellä suksella.

      Jos joku on sitä mieltä että itse pitää alkeista alkaen ihan ite kaikki tajuta oppiakseen, pitäköön uskonsa. Varmaan niin on ollut hänen kohdallaan. Itse olen kokenut suurta oppimisen iloa siitä, että on ollut asian osaava opettaja. Ja nimen omaan siitä sosiaalisesta kontakstista kun joku on osannut opettaa, olen oppinut asian ja pienen harjoittelun jälkeen osaan homman yhtä hyvin kuin se opettaja.

      Huonojakin tapauksia on kohdalle tullut, silloin kun opettaja ei osaa opettaa ja joutuu itse käymään kaiken alkeista alkaen läpi.

      Kukin tavallaan, en dissa ketään.

      Poista
    2. Arvo Turtiaisen sanoin, kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen.

      Poista
  4. Tuomarinviitta mielestäni on täyttä pöyhkeilyä, etenkin retliininen. Mutta asiallista on että teurastajat ja lääkärit pukeutuvat valkeaan viittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimut kato hei ku ei. Ootsä millon viimeks käyny missään legurissa ketä käy kii? Et? Ohannniillä niitäki, emmä sitä sano et ei mut kylse kuule on vaan niin et essut on enimmäkseen sellasii jonku hailakan sinisevvihreitä ja teurastamoissa mitä nym millonki, valkonen nitriilikumi on joo tietty
      yks väri.

      Viittaan tässä väärään vaaksan koska on se että dumarit on yleensä ihan vaa sprigi päällä. Paitsi Dumari joka ei enää niin paljo oo ku sillon ihan aluks jolloin se oli. Karsee kuikelo. Jessus että mies oli kuin leiriltä selviytyny. Muiston pentelè ei lähe päästä. Tuhto topattu mutteriveneen! Ketä ei tajuu? Ristus et jotku on böndejä, ei siin mitää et on eikä ees dunkkaa millekkää mut kuin heikko selviytymiskyky voi olla? Melkeen ku pantas joku vast. valm. spollepellepoitsu johki oikee kunnon bordelliin eikä annettas ku kumihanskat ja kosteusliinoja et hiveleppä näillä sillaikaa ku koko kööri käy kirkos. Nou hätä, full max pänikkä idunaa vaa. Saa suihkiakki jos vaa tekee vähänki mieli. Tsut-tsut.

      Tietty tääki oli pöyhkeilyä mutku mä pidän pöyhkeilystä, se on snygga staili kato mikä futaa ja kliffa on kliffaa. (On vaikeaa olla nöyrä kun on näinkin täydellinen ja vielä vaatimaton.)

      Poista
  5. Suikka on kypärän ja maskin tai muun pääkäppäleen alla oiva, inha hikinen joku pääpötin tuntuu sen kera siedettävämmältä, lisäksi hikisen ohutvenelakin viilennysvaikutus tauolla on tarpeen. Käytän sekä Agan että Kempin mutta veneessä enimmäkseen barettia. Pysyvät vaikka blosaa. Se on tosin se laivaston tms. hassuttelun suikka mallia military, hikinauha ja koristeita niin että = rispektii pliis. Joo no joo ja kiitti joo on huomattu ja sulla on rumat kengät ja hassut ilmeet...

    Taitaapa olla että onkin vain jako huppua tai ilman kulkevien kesken. On se parempi olla hiukan juoppohulli kuin huppujulli. Ainakin se tuntuu kivemmalta. Näkyvyyskin on kohdillans. Paitsi jos on susiruma itse, sitten paras olisi pitää päässä sukkahousuja.

    VastaaPoista
  6. Solmujen raamattu on tietysti Ashleyn Book of Knots, harmi, että on liian iso yöpöydälle. Selvittää esimerkiksi sen, miten norsu on sidottava alukseen nostamiseksi.
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ashley_Book_of_Knots

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sound System Engineering sai totisesti tuumiskelemaan lukutelinettä mutta sitten siitä alkoi tulla mummonosturi, ja onkin jo. Jäi se häikäles sinne kiven taakke mutta käynpä piakkoin sen sieltä.

      Toiseen seikkaan tangeeraten, onko inssien ym. luojaväen teidonsiirtokeino rullata suuremmat suunnitelmat sellaiseen putkiloon alkusyy sanonnalle homma on putkessa?

      Nämät nostinkojeen ovat, olisin käyttänyt sinistä mm paperia mutta kun oli okraa niin tein sille.

      Ashley on aarre, pujontatöihin ohittamaton teos. Tjaa.. onkohan siellä se että jos ottanahkaa kursii silmiltä veks niin punainen Bear ei ole ihan parasta? Menee aikamoinen määrä haavahuuhdetta ja siihen näpsä pottu votkaa on kyllä huikan eikun hiukkasen pienehkö, tosin raikas tuoksu on plussaa ja rannan hilpeimmät hilseethän on aika okay.

      Että piti soida se Telstar just silloin. Ärmh.

      Oletko harkinnut suurempaa yöpöytää? Jos lyhentäisi sellaisen jatkopaloin varustetun ruokapöydän? Satamanostureissa on kiehtovia ergonomisia hoksintoja ja siihen silmänliikkeitä lukeva käyttis, ungefäär. Jaa no voihisan sen asentaa kattoonkin sen pöy- tai ehkei. Entäs jos kirjat olisivat kokoliaan sylinterin sisäpinnalla?

      Poista

  7. Utelias olisin mutta en vaivaudu. TV lääkäri Ben Casey välkehti jo Herkon pirtin nurkassa Taivalkoskella. Minun mielessäni ainakin.

    Kun Markku Mäkijärvi upean upeassa executiveMBA puvussa ja silmälaseissa ja kravatissa hyppäsi minunkin silmilleni Koronan sinkauttamana ,ihastuin oitis, ilmielävä Herkko Hermannin, Kallen isän pojanpoikia. Nyt yöllä vihdoin kuuklasin ja pohjois-Savoa löytyi. Kuopion yliopistoa ja sen sairaalaa, opetus- ja tutkimussairaalaa.

    Sitten löytyi Mehilästä. Sitten oli professoria. Vaatteet kertoivat diagnostiikka/parannuskoneistojen osto/huolto/uusimis savottatyömaista. Kauppamiestä ja tiedeinnovaattoria kulkee solkenaan neuvonpidossa ja tarjoomassa. Sumaa pukkaa. Olisiko korona hyvästäkin kun liikelentoliikenne -ehkä- vähäisempää?

    Mäkijärvi Vapaavuori Jokisipilä kolmikosta kansa huutaa seuraavan maaherransa, mihin lääniin? TaseRahan KonsensusTieteen MölyHölynpölyn ihmemaahan. Iijoen törmään. Asfaltoituun.

    Sanna Marin rahoittaa riskillä -mutta vastavedolla suojatulla- progressiivisella kunnallisverolla. Nerokas veto. Kaatava puhevoima ja tähtisilmät. Että osasikin OTK Haka Kansayhtiön kokenut, nykyinen hotelli-kauppakeskustonttien piirtäjä rakentaja vuokralle asettaja konklaavi eli sos.dem. + SAKpiiripalkollisten "puoluevaltuusto" noukkiakin vetovoimaisen ja puhevimmaisen ääntenkalastajan! Ja saalishan jaetaan Forssan torilla. Kaikille. Kimalainen lentää.

    Hunajakupille mutta ei huku. Toisin kuin moni hyvinvointipomo. Oikeasti Pekka Kuusi ilmaisi sen intuition vastaisen ajatuksen että sosiaaliapu ei ole meno vaan tulo. Että se maksaa itsensä kansantulon nousuna eli työssäkäyntinä, entisten vaivaisten ja naisten palkkatyönä. Se verotetaan bkt pilveen.

    Vielä parempi anti-intuitio lause oli Reaganilta se Laffer eli että verojen alentaminen kohottaa verotuloa. Molemmat Kuusi ja Reagan olivat oikeassa. Mutta se yhtälömalli olikin taiten rakennettu ja aikaikkuna avattu juuri paitsi tarpeeseen myös pätemisajaksi ja -oloihin. Ne oli tarkoitetutkin tekemään itsensä pätemättömiksi liika annostuksina. Ja siis tervehtymisen jälkeen kuuri poikki ja uutta putkeen.

    Se uusi on nyt uusiNormaali. Yhtälöryhmä löytää juurensa tasekirjoista, korjauspainikkeesta ja loitsimisesta, Riitun kupparisarvista jos kuka verisempää eli kättäpitenpää heti kysyy.

    Useampiulotteinen tase ja kaareva aikajana ovat MBA yliopistojen arkea ja Nobelin juhlaa. Kyllä. Ensin lääketieteen eli lääkekemian ja sittten sairaalalaitteiden eli fysiikan. Ja lopuksi tuli Taloustieteen ja se aate tuli lihaksi ja verifioi edelliset.

    Siinä Economistin antropologia yhteiskuntaoppi numerossa 8.5. mainitaa Elon Muskista Morgan Stanleyn nimissä että se eräskin hanke on nyt arvovälissä 5 ja 200 miljardia. "Riippuen tulkinnasta" mikä vielä kesken ja konsensus haetaan tilinpäätöspäivään/ pörssikaupan käynnistyspäivään mennessä. Sainpas kuin sainkin kirjallisuudenkin Nobellin mukaan.

    Voisin rauhoittua. Taseessa 5 tai 200 ovat arvoa ja likvidiä. Taseen vastasarakkeessa jompaa kumpaa rahaa. Runonlaulajien keskinäisvaihtojen maksuvälinettä -loputtomasti esimerkiksi Helsingin kaupungilla -tai kuluttajakansan Prismarahaa niukemmin ja jos yli työpalkkojen, niin lainattua nobleskilta täsmäkoulutetulta uusrahan uskottelija luokalta/säädyltä. Ikuisenpaa kuin kulta. Ja laajemmin antropologian aika-avaruudessa pätevää. Hiljaista tietoa. Ammattikuntasalaisuus.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen että polttelet savukkeita. Anna palaa, mutta kyllä sellainen suihke tulee huokeammaksi paljon ja ehtii enemmän sen kans. Uidessa erittäinkin.

      Vai et vaivaudu. Ovelaa, perin ovelaa. Ha-ha, skrattade räven som tyckte att pihlajanmarjat ovat makoisia.

      Ilmari Jokinen, mummin siskonmies. Teki pitkän työn Riihimäellä päin. Mainio tunnelma immulassa, aina hirmu iloissaan lähtemässä sillä se veräjähissi! Kimmeltävän ihku vekotin. Nyt tarttis vähän olla kokenut että hoksaisi tätä.

      Katsopas, ratsuväki ei kevennä ja epäilen että Pippi L. on syypää moneen muuhunkin kuin oikomahoidon epäonnistumiseen kohdallani. Virkavalta ei tunnu vieläkään mitenkään valtavalta. Auktoriteetin osaan kirjoittaa mutten tunnusta osaavani lausua oikeita sanoja. Se on se motoveetio erillään tekemisestä.

      Poista
    2. Alan Greenspanin kuulu asenne negatiiviseen tuloveroon ei ole mikään uusi seikka mutta tässä vaikuttaa tietysti huutokauppavaikutus, ellei itsellä ole hoksintoa jättää raatamista pois ja keventää niin huudellaan hiljaisuutta ja disinfoa väliin että työtä-raadantaa, massat kaalipelloille se on oltava kun tehdään niska limassa ja suurinpiitein hengenmenetyksen uhan alaisena, kuten kaikki kalvinistit hyvin taitavat ja sadomasokismiinsa tyytyvät paskinkertaisuudet noninnovoivat.

      Työnomistajat, aivottomuutensa itsepaljastelijat.

      Lokki on kapitalisti. Varpunen on sosiaalidemokraatti. Naurulokki on uusliberaali. Olen perustuslaillinen, siis lähinnä varislintu, joskus naakampi, joskus harakampi mutta hetkittäin törkeävariksempi tai jopa tyytyväinen korppi. Voin olla terroristi l. pöllö, mutta ongelma on henkilösuhteellinen, ei ammatillinen saati filosofis-eettinen.

      Poista
  8. Partiolaisten paidat ovat kyllä varsin riemunkirjavia, mutta aikuisten johtajien kohdalla merkit ovat itse asiassa jo ihan järkeviä. Ne eivät herätä huomiota. Vaikka tuo nahkainen josefiinansolmu huivissa ja Kolmiapila-Gilwell-kurssin merkkinä oleva nauha nappeineen. Niissä ei ole mitään erityistä loistoa, mutta ymmärtäväiselle ne kertovat tarpeeksi.

    VastaaPoista
  9. Tuollaisen kuvan kapineen olen meilläkin joskus nähnyt, mutta olen varmaan heittänyt sen pois...

    VastaaPoista
  10. Tuo on jotain herraspentujen kikkailua.

    Näillä seuduilla oikeaa asiaa on vieläkin se, kun osaa tehdä saunavastaan pannan. Sata vuotta sitten vaativin solmu oli pisteaidan vitsaksen kiertäminen.

    Meren rannoilla oli kyllä vähän tärkeämpää osata oikeat solmut köysiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosipuhetta, kuinka kukaan voi kyetä jättämään veneen kuten auton? Siihenvaan ja sitomatta?

      Sähköpaimenlankaankin on oma solmunsa, lankakohtaisia tietenkin. Nk. merimiessolmu eli liesmasolmu joka toimii nauhoissa ja kudoskaistaleissa on eräs, vanhoilla pyörtänelangoilla taas sisäkkäinen peräkkäisumppari kerrattuna kestää parhaiten vetoa ja johtaa sähköä. Lqnganloppuihin ei kohdistu vetoa ellei vars. solmu petä. Teräslangalle on oma kietaisunsa, solmu sekin vaikkei siinä pujoteta mitään silmukan läpitte.

      Saunavihtaan käy hamppunaru kivasti, tai niinirihma. Mitä sitä perinteilemään, pikkujuttu? Eihän se koko orkesteri ole mies, tuoli, viulu ja laulu.

      Poista
    2. Miksikäs sitä hamppunarua etsimään ja mukana kantamaan kun siinähän se on pantatarvike valmiina koivun oksassa. Ei tarvitse metsässä kulkiessa kuin puukon mukaan, niin saa vastat tehtyä samalla reissulla.

      Poista
    3. Noh, se erilainen väki jolla on hienostuneempi maku kuin yleensä (nyt en ymmärrä tätä kyllä itse, varmasti en) on pitänyt sitä miellyttävänä.

      "Narui on vaik kuin pali. Kui sää tommottis, eiksul mittä o?"

      Saattaa olla että letkunkiristin ei ollut tosiaan ruostumatonta. Nippusiteistä tiedän että mustat ulos ja valkoiset sisään. Pyykkinaru on kans aika kätsä, ellei se ole poikki. Sillä sen vast/vihdan löytää myös kiireessä ja pimeässä aivan helposti.

      Poista