Sivun näyttöjä yhteensä

9. toukokuuta 2021

Outo oikeus


 


 

Skotlanti voisi oikeastaan vaatia eroa Yhdistyneestä kuningaskunnasta eli muusta englannista, mutta ensimmäinen hyvin ongelmallinen kysymys olisi, että tuon vaatimuksen voisi esittää lähinnä valtakunnan parlamentti, jonka keskeinen jäsen on Englanti ja joka on siis Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti…

 

Voi ajatella, ettei Skotlannin parlamentilla, ei siis edes enemmistöllä, olisi puhevaltaa eli legitimaatiota edes esittää tällaista vaatimusta…

 

Kirjoitan tämän vain liehitelläkseni lukijoitani. Jos Kirkkonummen kunnanvaltuusto tai oma kylämme tai asunto-osakeyhtiömme päättäisi erota Suomen valtiosta, en tietäisi, mikä tuomioistuin voisi käsitellä tällaista asiaa, mutta sen tietäisin, mitä ensin vastaisin Suomen valtion asiamiehenä: vaadin että juttu jätetään heti tutkittavaksi ottamatta, koska vaatimuksen esittäjällä ei ole puhevaltaa asiassa.

 

Liehitelty lukija ymmärtänee, että sopivat taho, jolle tällaisen vaatimuksen voisi esittää, olisi naapurin kissa.

 

Usea täysijärkisen kirjoissa oleva kansanedustaja väitti eilen lehdessä, että EU:n elvytyspaketti on EU:n perussopimuksen vastainen, mikä tarkoittaa, ettei hanketta voida esimerkiksi Suomessa ottaa tutkittavaksi. Voisi kuvitella, että Suomi nostaisi EU:ta vastaan kanteen EU:n tuomioistuimessa. Suomalaisen tuomioistuimen päätös ei sido EU:ta. EU:n päätös ei sido Suomen eduskuntaa. Kirjoitan ”ei sido”.

 

Tätä ennen usea perustuslakivaliokunnan jäsen oli äänestänyt, että tuota asiaa koskeva päätös on tehtävä määräenemmistöllä. Jos nyt esiintyvien kokoomukselaisten kantaa olisi noudatettu, perustuslakivaliokunnan olisi täytynyt katsoa, ettei tuollaista päätöstä voida tehdä.

 

Jospa neuvoisin, vaikka en saa tästä palkkiota. Kokoomukselaiset yrittävät saa sanotuksi, että elvytyspakettia ei voi hyväksy edes kaikkien EU:n jäsenten yksimielisyydellä.

 

Ajatus on sinänsä järkevä, vaikkei pitäisikään paikkaansa. Esimerkiksi osakeyhtiötä ei voi lopettaa jakamalla varat osakkaille ja lopettamalla palkkojen ja velkojen maksaminen.

 

Kysymys on toimivallasta.

 

Perustuslakivaliokunta katsoi, että kysymyksessä on toimivallan siirtoon tosiasiallisesti rinnastuva järjestely. Se on järkevä perustelu. Tosin se on huonosti kirjoitettu. Olisi pitänyt kirjoittaa ”kysymyksessä on toimivalan siirtäminen”. Asiayhteys osoittaa, että puhe on eduskunnan toimivallan siirtämisestä.

 

’Toimivalta’ tarkoittaa sellaisia kysymyksiä kuin ”kenellä on oikeus myydä alaikäisen omistama kiinteistö” tai ”millä elimellä on oikeus hajottaa hallitus”. Jokaisen tuntema toimivaltaa tarkoittava paperi on valtakirja, jollainen tarvitaan esimerkiksi postissa toisen pakettia noudettaessa.

 

Hauskaa äitienpäivää Putinille ja Lavroville! Täälläkin puolueet toimivat tarmokkaasti EU:n horjuttamiseksi ja läntisen yhteistyön vaikeuttamiseksi. a pk. Orpo tekisi perustuslakiasiasta ”omantunnonkysymykssen” ensi viikon äänestyksessä. Till tidernapas har man levat, kirjoitti ennen Jahvetti, kaksikielisesti  (onpa aikoihin eletty).

13 kommenttia:

  1. Petteri Orpo on Suomen David Cameron.

    VastaaPoista
  2. Edellisen kerran (vuonna 1320) Skotlannin itsenäisyyden legitimoi paavi. Ymmärtääkseni itsenäisyysjulistus oli lajissaan maailmanhistorian ensimmäinen.

    Eikö (itsenäiseksi) julistautuminen ole lähinnä ilmoitusluontoinen asia?
    Se, mitä siitä sitten seuraa, on sen ajan murhe. Amerikoissa seurasi aikanaan sota, jonka julistautujat voittivat ja emämaa(t) hävisi(vät). Jossain toisaalla on tainnut käydä niinkin, että itsenäisyys on kuivunut kasaan, kun tarpeeksi vaikutusvaltaiset itsenäisyyden tunnustajat ovat jääneet vähiin. Yrittänyttä ei silti laiteta!

    VastaaPoista
  3. Kun tietyt skotlantilaiset tahot kannattavat voimakkaastikin maansa itsenäistymistä, kannattaa pohtia, millä eri tavoin ovat viimeisten 100–150 vuoden aikana itsenäistyneet ja vielä toistaiseksi itsenäiset maat saaneet itsenäisyytensä. Sitten voi pohtia, mikä näistä eri itsenäistymismalleista voisi soveltua Skotlantiin, sikäli kuin siitä tulee itsenäinen vaikkapa seuraavien 5–10 vuoden aikana.

    VastaaPoista
  4. Oliko Suomen senaatilla 1917 toimivaltaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut. Siksihän valittiinkin Venäjältä sopiva hallitus (Leninin) ja käytiin sen luona kumarrusmatkalla.

      Poista
    2. Vielä jatkaakseni: Ihme tilanne. Aiemmin Suomessa oli oltu vähän sitä mieltä että suuriruhtinaan persoona oli ainoa Suomea ja Venäjää yhdistävä tekijä. Nyt kun keisari oli luopunut vallasta, oliko Suomi siis jo valmiiksi itsenäinen? Länsimaat eivät kuitenkaan olleet tuota mieltä, vaan halusivat diplomaattisuhteiden ehtona itsenäisyydelle luvan Venäjältä.

      Poista
  5. Toimivalta on kiintoisa käsite. On sellaista josta enemmistö on yhteisesti sopinut ja laadittu lakeja. Sitten on sellaista toimivaltaa, joka on salattua, mutta toimii silti suhteellisen tehokkaasti. Suomessa asuu eräs etninen ryhmä, jonka väkivaltaista tapakulttuuria Helsingin poliisi näyttää viime vuosina koettaneen hillitä seurannalla. Koska on hieman epäselvää, onko poliisilla toimivaltaa tehdä tällaista seurantaa, niin media näyttää nostaneen asian tikun nokkaan. Tämä mainittu etninen vähemmistö käyttelee löyhästi keskenään sopimaansa toimivaltaa jakamalla suvuittain asumisalueita keskenään. Alueiden päälliköillä on sananvalta kuka saa asua, kuka ei. Jos väärän suvun jäsen yrittää muuttaa oman asuinalueensa ulkopuolelle, häneltä otetaan henki. "Väärän" alueen läpi saa kyllä matkustaa, mutta "yön yli ei saa yöpyä". Ulkopuolinen ei esimerkiksi saa edes satunnaisesti käyttää "väärää" sosiaalitoimistoa palveluiden hakemiseen. Eräällä paikkakunnalla "vieraalta" ryhmältä sattui olemaan polttoaine vähissä. He suuntasivat paikalliseen sosiaalitoimistoon ja tukea saivatkin. Sattui niin onnettomasti, että paikallinen päällikkö ajoi paikan ohi juuri kun vierailijat olivat lähdössä. Päällikkö tajusi heti, että väärät ihmiset olivat ammentamassa hänen lähteestään, sieppasi pistoolinsa ja ryhtyi tulittamaan. Vieraat vastasivat tuleen, mutta onnistuivat pakenemaan. Pakettiauton avonaisesta liukuovesta vielä ampuivat minkä ehtivät. Onneksi kaikki olivat vähän huonompia aseen käsittelijöitä, ettei kehenkään osunut, eikä vilkkaalla paikalla sivullisiinkaan. Tähän säännöstöön liittyy myös ikivanha verikostoperiaate. Lähtökohdat ovat niin kaukana menneisyydessä, ettei niistä oikein enää kukaan mitään tiedä, mutta periaate toimii elinvoimaisena edelleen. On siis tätä laillista toimivaltaa, joka tuntuu blogistin esimerkein kovin rajalliselta, mutta tämä illegaalinen pelaa varsin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo eräs eläköitynyt malmilainen virkamies kertoi että puukotus-pari päivässä ja tapon yritys/ tarkempaa tutkimusta vailla tappo viikossa oli normi vielä 70-luvun puoliväliä käytäessä.

      Silloin tuli käyttöön ilmaisu nuori kansallisasuinen eläkeläinen. Hesari oli opettavaista luettavaa. Malmilla ei kysytty mikä oli vaateparsi. Selvää oli että toinen oli joko Hagert tai Isberg. Saivat sitten aikaan sopimuksen jossa suvut vaihtoivat nimiä Ruotsin kanssa, vaikkeivät välttämättä muuten olleetkaan sopineet, saati sovussa. Osa toki joutui vaihtamaan kotimaatakin, ainakin joksikin aikaa.

      Näihin ei sopinut ulkopuolisten puuttua. Jos valkolainen sai sattumoisin haavan, se tiesi ripeää ja päättäväistä korvausmenettelyä, yleensä.

      Katsanto oli silti lahjomaton mitä tuli hengenmenoon, se oli ja on vakava ja merkittävä seikka joka ei ollut sovittavissa. Niin aina...

      Silloin oli poliisimiehen oltava otteissaan päättäväinen. Laki oli sama, se ensimmäinen pykälä tuli osata kirjoittaa käsin kynällä paperille.

      Sitä arvelee olisiko syytä hiukan tuota virkavalaa - tai no -, ministerien nimittäin tuota.

      Poista
    2. Olisko se nyt aina ampuessa tarkoituskaan osua. Usein pelkkä rähinä ja metakka ajaa paremmin asiansa kuin verinen tappelu.

      Poista
    3. Miten tämä kiihotus kansanryhmää kohtaan liittyy otsikon aiheeseen?
      Pitäisikö mustalaisille antaa oma valtio?

      Poista
  6. Skotlannilla on toisaalta jo olemassa oma jalkapallomaajoukkue. Siitä on hyvä jatkaa itsenäistymisen tiellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös siellä mahda olla vieläkin ainut yksityisarmeija?

      Poista
    2. Kaikki muutkin urheilut ja golf on UK:ssa jaettu osuin Englanti, Wales ja Skotlanti, usein vielä irlantilainen haara päälle.

      Poista