Sivun näyttöjä yhteensä

30. marraskuuta 2020

Quartetto


 

Haluaisin tehdä syntiä. Ehkä vain keskinkertaisen suomennoksen mukaan ”konkupisenssi” eli siis himo on ihmisen rajoittamaton halu vetää omaan itseensä koko maailma.

 

Haluaisin tilata hyvän jousikvartetin olohuoneeseeni. Niitä on Helsingissä kaksi tai kolme. Onneksi minulla ei ole varaa siihen ja onneksi he eivät tulisi. Turvavälit eivät toimisi enkä myöskään halua katsoa musiikkia, kun soittajalla on maski. Musiikki on minulle nimenomaan maskien riisumista.

 

Ellei Jorma Hynninen ole vanhentunut romahdusmaisesti sitten viime näkemän, hän varmaan tulisi. Toivottavasti ei, koska suunnittelemani synti on turha, ja tällä hetkellä on turhailu kielletty.

 

Joku Schubertin kvarteteista, kiitos. Forelli ja Tyttö ja kuolema  D810 d-molli ovat niin tuttuja, että ihan mielellään jokin muu. Kvintetto olisi hienoin, mutta flyygeli pitäisi virittää. Se ei ole mainittavasti pielessä, vaan normaali eli keskioktaavit vähän notkollaan, korvani mukaan. Jousikvarteton käytäntö on juuri se, että sen voi soittaa aivan puhtaasti. Beethoven ja Schubert ottivat tämän tarkasti huomioon.

 

Olikohan Leipzigissä yt-neuvottelut päällä, kun kolmoiskonsertoista huolimatta Bach ei tietääkseni säveltänyt mitään jousikvartetille. Sellaista ei tietenkään ollut keksitty, mutta kyllä Sebastian-setä olisi keksinyt, jos olisi ollut soittajat, ja ainaki sellistit olivat täystyöllistettyjä säestäjinä. Bach siis muutti musiikkiaan ja kirjoitti esimerkiksi huikean soolo-osuuden kuultuaan vaikka vain huhuna, että jossain seudun maantien ojassa oli humalainen käyrätorven soittaja sammuneena.

 

Näin valokuvan, jossa henkilö kuunteli yksi jousikvartettia. Hynnistä olen kuunnellut heillä kotona noin viiden henkilön seurassa, ja sillä hetkellä minulle aukesi yksinlaulu musiikkina. Hän lauloi Runoilijanrakkautta. Kysyin miten olisi seuraavalla kerralla Rouvainrakkaus ja elämä (Frauenliebe und Leben). 

 

Oikeastaan olisin halunnut Hugo Wolffia mutta Wolff on parasta täysin yksin äänitteenä kuultuna. Hänen musiikkinsa tuo mieleeni kellokoneiston. Saa varoa, mihin hengittää, kun kaikki on niin vähästä kiinni.

 

Karal Barth: ”…synnit ovat ylimielisyys, penseys ja ja valhe. Ihminen jonka Jumala on jo korottanut, ei saisi kulkea kevytmielisyyden, apeuden ja epätoivon teitä.”

 

22 kommenttia:

 1. Mitä vanhemmaksi vuodet mua vievät, sitä enemmän arvostan hiljaisuutta musiikkina. Musiikkia pitää nauttia kuin lääkettä, vähin erin ja laidasta maistaen. Sitten sen jälkeen kuunnellaan, miten sen sointi edelleen varjona kaikuu hiljaisuudessa.

  "Hören Sie denn nicht das entsetzliche Schreien ringsum, das man gewöhnlich die Stille heißt?" on tunnuslauseena Herzogin elokuvalle Kaspar Hauserista. Kuvituksena tuulessa aaltoileva viljapelto.

  VastaaPoista
 2. Pedanttisena kuvienlukijana ihmettelen, miksi kuvassa on trio vaikka kvartetista on kyse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuvassa ole trio, vaan sama soitin kuvattuna sivulta, takaa ja etuviistosta.

   Poista
  2. Kuva esittää tilannetta joka syntyy kun Moskovan radion kvartetti on loikannut. Juice teki siitä do-bopin.

   Poista
 3. Aku Ankka -lehdestä siteeraten: ”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä” ...

  Miten tässä nyt oikein uskaltaa hengittää, kun taas vaaditaan Suomen eroa EU:sta. Välillä tuntuu sitä, että koko EU on kaatumassa omaan sekavaan tilaansa eurojärjestelmän epäonnistuttua täydellisesti.

  Sitäpaitsi EU:sta eroaminen on korkean kynnyksen takana ja muutenkin äärimmäisen vaikea projekti, koska eroajalle yritetään kostaa kaikin keinoin..

  Lähtisin mieluummin siitä strategiasta, että Suomi ensin ajattelu edellä mennään. Jos tämä ei käy EU:lle, niin erottakoot EU sitten Suomen jäsenyydestään. Näin päin koko homma kävisi helpommin ja suoraviimaisemmin.

  Eurosta tietenkin pitäisi erota vaikka heti, mutta milloin Suomeen tulee hallitus, joka ottaisin aluksi markan takaisin rinnakkaisvaluutaksi euron rinnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista jousikvartettikommentointia.

   "Nyt taas vaaditaan". Vain sinä ja pari hörhökaveriasi.

   Ainakin minun euroni kelpaavat ihan hyvin kaupassa.
   Jos joku maa pitää erottaa, ne ovat "persu"johtoiset Unkari ja Puola jotka polkevat ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja syövät kuormasta. Niistä ei liene koskaan nettomaksajiksi. Orban syö teillä!

   Poista
  2. Sinä "nimetön" sen sanoit. Toipilalle lähettäisin terveisiä, että menee vain heiluttelemaan lippuja Eduskuntatalon eteen.

   Poista
  3. Nimetön on tyypillinen EU:n kätyri. Anmutaan, jahka vallakumous alkaa.

   Poista
  4. Toipila tarjosi taas tilaisuuden vetää vastapalloon.
   Hyvin vedetty!

   Poista
 4. Hynninen laulaa vieläkin ihmeen komeasti, vaikka ikää jo on. Schubertin ja Schumannin liedeihin sopii kuitenkin parhaiten Fischer-Dieskaun heleä baritoni, olohuoneeseenkin vaikka Youtubesta. Live-esityksiä voi nyt vain muistella. "Im wunderschönen Monat Mai" - miksipä ei näin marraskuussa, vaikka tänään onkin aika valoisaa, maassa ohut valkea harso.

  Eilen olisi ollut mahdollisuus osallistua yhteislauluun ja laulaa Hoosiannaa kirkonmäellä, kun Kauneimmat joululaulutkin on peruttu, mutta ei sinne tihkusateessa viitsinyt mennä. Komein Hoosianna laulettiin aikoinaan Tampereella tyttökoulussa, kun yli tuhat oppilasta ja noin 60 opettajaa sen aina kajauttivat. Onneksi hs.fi:n kautta sai eilen esiin Vaskivuoren lukion kamarikuoron heleillä äänillään laulaman virren.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä eräs rahakas tuttava oli palkannut puutarhajuhliinsa viisihenkisen viihdeyhtyeen kotikylästään Kuopiosta tänne kauas merenrannalle, ja se oli ollutkin heidän ensimmäinen keikkansa pitkiin aikoihin. Ihmisystävällistä toimintaa näinä aikoina.

   Kirjastosta sain lisää tietoa. Tilatut kirjat voi edelleen hakea ja tilata lisää. Eihän tässä nyt mitään hätää.

   Poista
 5. Punta taitaa painaa markkaa enemmän? sillähän jo trumppi voisi kolopallokentän rakentaa, markalla eli kahdella tuskin, tuskien taivalhan tuosta.

  VastaaPoista
 6. Et taida edes lukea näitä blogeja koska kommenttisi eivät koskaan liity blogin aiheeseen mitenkään. Mene nurkkaan häpeämään!

  VastaaPoista
 7. Bachin ja Beethovenin ym. suurten säveltäjien kohdalla palautuu mieleen ajatus siitä että jo satoja vuosia sitten oli neroja jotka kykenivät säveltämään jotakin täysin ajatonta huikeata musiikkia. Sibeliuksen sävellyksiä pidän yhtä korkealla ravistaen sisintä aika lujasti. Varhaisemmalta ajalta jälkeenjääneessä musiikissa on vähemmän yhtä nerokata mutta jotakin sieltäkin löytyy. Nykymusiikissa vastaavasti kaunista ajatonta sävellystä on todella, todella vähän.

  VastaaPoista
 8. Itse asiassa Bach taipuu jousikvartetillekin jos soittajat osaavat asiansa. Unkarilainen Keller-Quartet on levyttänyt ECM-levymerkille erinomaisen tyylitajuisesti Die Kunst der Fugen. Teoksen, jolle Bach ei määritellyt soitinnusta. Ilmeisesti ajan käytännön mukaan sitä esitettiin lähinnä kosketinsoitinversiona, mutta nykyään löytyy monenlaisia soitinnuksia, kuten tämä kvartettiversio.

  VastaaPoista
 9. Tämän kulmakunnan eräs iloinen ja musiikillisesti lahjakas leskirouva oli kysellyt, että mistä hän voisi saada sissijuustoa yövoiteeksi. Pitää kuulemma rypyt poissa.

  VastaaPoista
 10. Olisi kyllä menttaalisesti hygieenistä, että vakavista mielenterveysongelmista kärsivät jättäisivät tämän blokin, tai Kemppinen itse ratkaisisi asian. Onhan meillä Eduskuntatalon edusta, jonne voi mennä huutamaan erään L.H:n tapaan, että "Suomessa mielenosoituksia saa järjestää vain punaiset”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka sitten edustaa hulluja? Kysyn muuten vaan, mielenkiinnosta.

   Poista
 11. Mahtaakohan blogisti olla nähnyt BBC:n tv-draamaa 102 Boulevard Haussmann 1990-luvulta? Siinä Marcel Proust tilaa jousikvarteton kotiinsa, kuten kai oikeasti tapahtui. Se perustuu Alan Bennettin näytelmään, sympaattinen pieni elokuva.

  VastaaPoista
 12. Tietääkseni Bach sävelsi kyllä jousikvintetille vaikkei jousikvartetille.

  VastaaPoista