Sivun näyttöjä yhteensä

29. marraskuuta 2020

Runo on ympäristöteko 

Kun runo on hyvä, sen takana on virtuaalihiukkasia, jotka kiehtovat mieltä. Sanojen ympärillä on Hawkingin säteilyä. Ollaan siis mustan aukon äärellä, mutta valo loistaa pimeydessä. 


Ellei olisi pimeyttä, ei valoakaan. Kuka luuli, että runon valon pitäisi näkyä silmällä? Vanhat sanoivat, ettei sitä näe silmällä, vaan sielulla.


Kun runo on hyvä, se on hiilinielu. Sellaistakin saa lukea, että hiili ilmakehässä olisi ylimääräinen riesa ja ihmisen pahoja tekoja. Kyllä sitäkin mielipidettä esiintyy, että runot ovat yhtä turhia kuin ruusut, herrasihmisten konstailua.


Biokemiallinen kierto ei ole aivan itsestään selvä asia, mutta kyllä se opetetaan peruskoulussa. Yhteyttäminen - fotosynteesi - tuottaa valon voimalla happea ilmakehään. Toisaalta lähes kaikki maapallon happi on sitoutuneena mineraaleihin, 99 prosenttia.


Hiilen kiertokulussa kasvit ottavat hiiltä ilmasta, ja tuloksena on biomassaa.


Kysymyksessä on ”kone” eli prosessi. Perustasolla kone muuttaa ainetta energiaksi, ja tässä mielessä on aivan oikein sanoa, että ihminen on kone.


Nimike ”aineettomat oikeudet” eli siis oma alani, tekijänoikeus ja muu, sattuukin olemaan englanniksi intellektuaalinen oikeus. Aineettomuus tai älyllisyys on vain näkökulma.


Pidän oikein osuvana evankelista Johanneksen Big Bang -teorian kiteytystä: alussa oli sana. Mutta se ei ollut ”tulkoon valkeus”, vaan ”Jumala”.


Mielestäbi merkittävästi mustetta - sekin usein hiiliperäinen tuote - jos olisi jätetty kirjoitukset jumalan olemassaolosta vähemmälle. Evankelista sanoo: Jumala on sana.


Meistä runoilijoista hento- ja heikkomielisimmät jupisevat ja kitisevät sanojen taivaallisuudesta tai jopa jumalallisuudesta. Minusta tuollaisia löysiä puheita ei oikeastaan tarvita. Vertasin itse runokirjoja julkaistessani joskus tekstiä kvasaariin. Kvasaari on tähden kaltainen kohde, jonka punasiirtymä on erittäin suuri. Sen sanotaan merkitsevän erittäin nopeaa liikettä meistä havaitsijoista pois, mutta itse sanoisin: erittäin suurta energiaa.


Aivot käyttävät viidenneksen kaikesta ihmisen energiasta.


Ilmaston eli siis tuulen ja sateen ja lumen ja lintujen ajattelemisen voi siis laskea. Noin 6 joulea minuutissa.


Hyvin englantia osaaville suositan lähempiä pohdintoja teoksessa Czeslaw Milosz, A Book of Luminous Things. An International Anthology of Poetry. 1996. ISBA 0-15-100169-3. Jos joku ei tiennyt, Milosz ei saanut Nobeliaan tyhjästä.

 

22 kommenttia:

 1. Noita on tullut mietittyä, mutta kyllä Kemppinen sen ihanasti kiteytti. "Yhteyttämisellä ymmärretään toimintaa, jossa kasvi valmistaa viherhiukkasillaan vedestä ja ilman hiilidioksidista auringon valon myötävaikutuksella itselleen ravinto- ja rakennusaineita ja vapauttaa sivutuotteenaan happea." Tämä tuli takuulla tähän ihan ulkomuistista ja nopeasti. Se vaadittiin vaikka heti unesta herätettynä - niin kuin kotiseutulaulu, jossa on "täällä on naapuri heimoni verta", joskin lauloin "naapuriheimoni verta". Kääntyköön lehtori, MMK Osmo Hyvönen haudassaan täällä Vihreän Kullan maassa, mikäli meni missään kohdassa väärin. Luonnonhistorian lisäksi Hyvönen, joka opetti sivutuotteenaan myös keskikoulun alaluokilla aritmetiikkaa, asui omakotitalossa Jyväskylän Kortesuonkadulla siellä Schildtin kartanon (jossa on myös tuotettu ja vapautettu laajassa mielessä kaikenlaista) päässä. Tiesin Hyvösen talon, olihan hänellä poikiakin samassa koulussa. Pyöräilin kerran kesälomalla ohi, ja itse Hyvönen nojaili juuri silloin avoimessa ikkunassa, ihan kuin odottamassa minua, vaikka kaikki oli tietysti pelkkää sattumaa. Kiihdytin vauhtia (siinä on ylämäki), ykkönen silmässä uudella vaihdepyörällä seisten ja sivuilleni vilkuilematta, ja aloin kyllä heti mielessäni ladella...

  VastaaPoista
 2. Kaukaisten kohteiden punasiirtymä merkitsee erittäin suurta nopeutta, mutta tässä tapauksessa on vähän kyseenalaista, onko sen rinnastamisella suureen energiaan mitään järjellistä merkitystä.

  Kaukaisten kohteiden punasiirtymä johtuu nykyisen käsityksen mukaan maailmankaikkeuden laajenemisesta. Ne siis etääntyvät meistä siksi, että välissä oleva avaruus laajenee: voi ajatella, että kuvitteellinen viivoitin pitenisi. (Mikään konkreettinen kahden lähekkäisen esineen väli ei pitene, koska vuorovaikutukset pitävät nämä kappaleet lähekkäin.) Periaatteessa siis kaukaisella kohteella on meidän näkökulmastamme suuri liike-energia meidän koordinaatistossamme, mutta niin on meilläkin ihan samanlainen suuri liike-energia heidän koordinaatistossaan. Koska matkaa on välillä miljardeja valovuosia, oikein mitään muita vuorovaikutuksia kuin toisen kohteen lähettämän sähkömagneettisen säteilyn havaitseminen ei voi kuvitella. Tuo suuri liike-energia toisen galaksin koordinaatistossa ei ole millään ilveellä välitettävissä eikä sillä ole suoranaisia seurauksia tuon kohteen sisäiselle elämälle. Se on siis vain teoreettisluontoinen seikka, josta ei kannata vetää filosofisia johtopäätöksiä.

  VastaaPoista
 3. Myös Napoleon oli innokas rukoilija. Nöin hän runoili herttua Caulaincourtille elokuussa 1811:

  "Me tarvitsemme eurooppalaisen lain, eurooppalaisen kassatsionioikeuden, yhtenäisen rahan, samat painot ja mitat, tarvitsemme samat lait koko Euroopalle. Tahdon tehdä kaikista kansoista yhden kansan..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metrijärjestelmä on kyllä ihan hyvä juttu. Siitä kiitokset Ranskan vallankumouksen kansalliskokoukselle. Napoleonille taas arvostus hänen johdollaan aikaan saadusta siviililakikokoelmasta.

   Poista
 4. Ovat kyllä nämä herra (yms.) Kemppisen kaksi viimeistä essettä häikäisevän hyviä! Suurta rrrunoutta särisevästi ärrällä! - Minä tykkää.

  VastaaPoista
 5. "Perussuomalaisten tuki Orbánin kiristykselle kertoo vaarallisesta muutoksesta" kertoo Hesarin pääkirjoitus ja jatkaa;https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000007647356.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyysäri on rikollinen paskasakki, Suomalaisten vihollinen. Räjäytetään kuten YLE ja muut EU:n kätyrit.

   Poista
 6. Tulipahan luetuksi Miloszinkin runoja taas, niissä on substanssia, sisältöä, jota meikäläinenkin luulee vähän ymmärtävänsä. Ja tuon hänen toimittamansa antologian voisi tilata nyt kun kirjastokin taas suljettiin. Olisivat ne voineet pitää auki edes sen kioskin, josta sai käydä hakemassa tilaamiaan kirjoja viime kerralla. Kiitos vihjeestä.

  VastaaPoista
 7. Vuoden nobelistin, runoilija Louise Glückin teoksia on tullut Akateemiseen. Ostin kättelyssä kolme: The Wild Iris, Meadowlands ja Averno. Antiikin mytologia ja Italia tuntuvat tarjoavan innoitusta runosuoneen, tuloksena eläväistä ja kiteytynyttä sanataidetta.

  VastaaPoista
 8. Maailmankaikkeuden materiasta taitaa tähtitieteilijöillä olla hukassa 90% eli kosmoksen arvoituksesta emme ymmärrä paljon mitään. Ja mitä vanhojen supernovien jäänteet, jotka koostuvat raskaista alkuaineista ja hauraasta tietoisuudesta, voisivat mitään elämästä ja avaruudesta ymmärtää.

  Einstein ja Hawking et al. yrittävät sitä kuitenkin ymmärtää. Ja hyvä niin. Ihan samalla tavalla kuin runoilijat runoillaan yrittävät selventää tätä pientä ja ääretöntä, ihmistä meissä jokaisessa.

  Ja pimeää, tuntematonta riittää samalla tavalla kuin avaruudessa.

  Melleri lainasi rakkausrunoonsa (Elävien kirjoissa, Finlandia palkinto) näitä 1963 löytyneitä voimakkaasti säteileviä arvoituksia:

  ""Niin kuin taivas tänä yönä / tuhlaa meille tähtiään / rakastetaan toisiamme yli varojen, / kaikki muu on väärää rahaa: / kvasaarien basaarissa / ei rakkaus ole kaupan"

  Ihminen, joka lukee runoja, ei voi olla täysin paha ja paatunut. Näin taisi joku viisas sanoa. Tämä helpottaa ajattelevaa ja kriittistä kansalaista, jolle aina silloin tällöin tarjotaan päähän pääkallokokardia ja vyöhön tunnusta: Unsere Ehre heisst Treue.

  Veto.

  t. arska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arska hyvä, hakematta tulee mieleen, että ihmisellä joka fantasioi pääkallokokardeista ja saksankielisistä natsi-iskulauseista on joku fiksaatio kansallissosialismin suuntaan.

   Kukin tavallaan, tietysti. Mutta mielestäni vaikutat aika hölmöltä.

   Poista
  2. Nimetön mallia "Mutta mielestäni vaikutat aika hölmöltä."

   Luitko arskan kommentin? Vai bongasitko sieltä vain "kielletyt sanat" ja kiihotuit heti kovasti?

   Miten on luetun ymmärtämisen laita?

   Itse tulkisten arskaa niin, että hän näkee runouden hyväksi vastalääkkeeksi kaikelle natsimeiningille. Ja niinpä se on minunkin mielestäni.

   Lisäksi kannattaa huomata se, että tuota totalitariaa, sensuuria ja kovia vapauden rajoituksia ja siinä mielessä natsimeininkiä tarjotaan nykyään kovasti myös vasemmalta ja erityisesti vihreiden suunnasta.

   Mutta päivän pohde nyt kaikille (peruskoulutaso): Tukiko arskan kommentti natsimeininkiä vai vastustiko se sitä?

   Poista
  3. Nimetön hyvä.

   Lukutaitosi on nolla. Mutta jatka eteenpäin vain. Trollaustielläsi. Hyvää matkaa.

   Poista
  4. On aika vaikea nähdä mitään syytä, miksi joku siteeraa niin kritiikittömästi johtajauskoista ja oman ajattelun nollaavaa lausahdusta kuin arska tekee, jos aihe ei hänelle ole jotenkin merkittävä ja rakas.

   Lause on suomeksi: uskollisuus on kunniamme. Mitä se merkitsee?

   Itse tulkitsen lauseen yksilön vastuuta pakoilevalle henkilölle sopivaksi tunnuslauseeksi. Olen uskollinen (aatteelle, johtajalle tms.), ja voin tarvittaessa hirttoköyttä kaulaani odottaessani vedota siihen, että tein niin kun käskettiin.

   Mitä arska nyt sitten tarkoittikaan, typerältä tuo mielestäni vaikuttaa.

   Poista
  5. Täytyyhän natseissa jotain taikaa olla kun niistä jaksetaan mylviä vaikka hommat loppui kaksi sukupolvea sitten, eikö? Vaikuttaisi siltä että syrjinnän kohteeksi on asettauduttava huolella että myötätuntoa piisaisi.

   Egyptin faarao syrji juutalaisia ja miten pääsikään käymään?

   Tietenkin olemme huippuviisaita emmekä uskalla ottaa sitä riskiä että jotkut keksivät saman joten pidättäydymme syrjimästä.

   Harmi. Natseja on niin kivaa syrjiä ja katsoa voittajien elokuvia joissa on selkeät moraaliarvot, niin että eikun natsipaskoja turpaan, hihhuu. Kiva sanakin, natsi.. nam. Voittajatunne, yeah.

   Pakko niitä on vähän syrjiä. Kyllä niitä jossakin vielä on, pakko löytää vähän natseja jostakin nyt.

   Poista
  6. Tästä lukivaikeuksista kärsivälle Nimettömälle marssikaverieta:

   "Minulla on unelma. Itsenäisyyspäivän kulkueessa uuskommunistitytöt ja uusnatsipojat, anarkistisiskot, Odin-veikot ja säyseät muunsukupuoliset kiakkovieraat marssivat käsi kädessä."

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007652621.html

   Ihan asiallinen pointti Keskisarjalla tuossa on.

   Poista
  7. Äläpäs nyt, Matias hyvä, yritä tarjota sellaisia rattaita joita ei ole sinun asiasi ajamisen eteen valjastettu.

   Eli älä vetoa Keskisarjaan, joka ei aja sinun asiaasi. Vaan kerro nyt ihan omin sanoin, mitä oikeasti haluat sanoa.

   Tähän mennessä sinun mielisimltäsi on nähty vain yksi lainaus a.hitleriltä ja ss- joukkojen tunnuslauseesta ja jotain ininää että kyseessä oli ehkä jonkinlainen ironia, mielestänne.

   Eikö teistä vitin pelleistä ole ajattelemaan mitään omin aivoin?

   Poista
 9. Fotosynteesi on kyllä pirun vaikea prosessi. Silti se, vaikka evoluutiolla on ollut aikaa pari miljardia vuotta, saa talteen viherhiukkasiin saapuvasta auringon energiasta vain muutaman prosentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta huonosti kävisi jos kaikki muuttuisi sidosenergioiksi. Ilmakehästä loppuisi nopeasti CO2 ja taitaisi happea olla tappavan paljon. Samalla ilmasto kylmenisi tolkuttomasti koska lämmitys vähenisi dramaattisesti. Nyt auringon säteilystä osa heijastuu avaruuteen, osa menee klorofylliksi ja loput muuttuvat molekyylien värinäksi jota tarvitaan etenkin talvella. Minusta systeemi on hienosti tasapainossa.

   Poista
 10. "Tukiko arskan kommentti natsimeininkiä vai vastustiko se sitä?"

  Tietysti Arska vastusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tietysti Arska vastusti."

   Oikein! Täydet pisteet Nimetön.

   Poista
 11. Luin tuossa yhden gradun: Kvanttifysikaalinen lomittuminen ja energian absorptio fotosynteesissä.

  VastaaPoista