Sivun näyttöjä yhteensä

21. marraskuuta 2020

Kone


 

Tämä on lehdistötiedote. Minulle tuli siitä kovin hyvä mieli. Kysyin henkilöltä, joka mainitsi asiasta, turkulaiseen tapaan, että et sää tosissasi ole. Sanoi olevansa. 

 

”KONE on asettanut merkittävät ilmastotieteeseen perustuvat tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjensä vähentämiselle vuoteen 2030 mennessä. KONEen tavoitteet ovat alansa kunnianhimoisimmat, ja Science Based Targets -aloite (SBTi) on varmentanut ne perustuen tuoreimpaan ilmastotieteeseen. Lisäksi KONE sitoutuu alansa ensimmäisenä yrityksenä saavuttamaan hiilineutraalit toiminnot vuoteen 2030 mennessä.

KONE sitoutuu leikkaamaan omista toiminnoistaan aiheutuvia päästöjä (scope 1 ja 2 -päästöt) 50 prosenttia vuoden 2018 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on asetettu ilmastotieteeseen perustuvien tavoitteiden tiukimman kriteeristön mukaisesti ja se tähtää maapallon keskilämpötilan nousun rajoittamiseen 1,5 °C:seen. Lisäksi KONE tavoittelee samalla ajanjaksolla 40 prosentin vähennystä tuotteiden materiaaleihin ja elinkaaren aikaiseen energiankäyttöön liittyviin päästöihin (scope 3 -päästöt) suhteessa saatuihin tilauksiin.

"Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on aikamme merkittävin haaste. KONEella on tärkeä rooli kestävän kaupungistumisen edistämisessä, ja me uskomme, että vastuullinen liiketoiminta on edellytys pitkän aikavälin menestykselle. Ryhdymme nyt entistä vahvempiin toimenpiteisiin yhdessä asiakkaidemme, kumppaniemme ja toimittajiemme kanssa, ja näytämme koko alalle tietä kohti kestävämpää kaupunkikehitystä", toteaa KONEen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.

Saavuttaakseen omien toimintojensa päästöjä koskevan 50 prosentin vähennystavoitteen vuoteen 2030 mennessä KONE leikkaa ajoneuvokantansa ja toimitilojensa absoluuttisia päästöjä. Yritys jatkaa esimerkiksi hybridi- ja sähköajoneuvojen lisäämistä ajoneuvokantaansa sekä huoltokäyntien reittisuunnittelun optimointia. KONE sitoutuu myös nostamaan uusiutuvan sähkön osuuden toimipisteissään maailmanlaajuisesti 100 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kunnianhimoisten päästövähennystavoitteiden lisäksi KONEen toimintojen hiilineutraalius saavutetaan hyvittämällä jäljellä olevat päästöt vuoteen 2030 mennessä.

Suuri osa KONEen toimintaan liittyvistä päästöistä syntyy yrityksen omien toimintojen ulkopuolella arvoketjussa. Tuotteisiin liittyvän 40 prosentin päästövähennyksen saavuttamiseksi KONE vähentää tuotteiden elinkaaren aikaisesta energiankulutuksesta aiheutuvia ja materiaaleihin sitoutuneita päästöjä esimerkiksi parantamalla entisestään tuotteiden energiatehokkuutta ja materiaalien kiertotaloutta.

KONE tekee myös tiiviisti yhteistyötä toimittajiensa kanssa pienentääkseen toimintojen ja tuotannon hiilijalanjälkeä, lisätäkseen kestävien materiaalien osuutta ja rajoittaakseen ympäristölle haitallisten aineiden käyttöä läpi koko toimitusketjun. Toimenpiteiden vaikutusten jatkuvan seurannan ja mittaamisen lisäksi KONE suorittaa vastuullisuusarviointeja toimittajiensa keskuudessa.

Yksi KONEen strategisista tavoitteista on jo pitkään ollut edelläkävijyys kestävässä kehityksessä. Aiemmin tänä vuonna KONE sai kolme tunnustusta erinomaisista ilmastotoimista ja toiminnan vastuullisuudesta. Yritys pääsi ainoana hissi- ja liukuporrasyhtiönä ilmastonmuutostoimia arvioivan CDP:n arvostetulle A-listalle sekä oli mukana saman organisaation CDP 2019 Supplier Engagement Leaderboard -listalla. Lisäksi KONE oli sijalla 32 Corporate Knightsin 2020 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World -listauksessa.”

45 kommenttia:

 1. Kunnianhimoinen tavoite, vastuullinen yritys. Suomalaiset ovat mielellään edelläkävijöitä. Mistähän se ominaisuus kumpuaa?

  VastaaPoista
 2. Blah blah blah... uskomatonta paskaa.

  VastaaPoista
 3. Mikäli Kone ooyy ilmoittaisi lopettavansa sähkökäyttöisten imistenliikuttamisvekottimien tuotannon ja keskittyvänsä kokonaan kehittämään avaruushissien kaapelimateriaalia päiväntasaajan tienoille saattaa olla että alkaisin seurata osakkeen kurssia.

  VastaaPoista
 4. KONE on huippuyhtiö kaikin puolin ja tavoitteet ovat hienosti linjassa poliittisen korrektiuden kanssa.

  Se on sitten ihan eri juttu, että miksi sitä hiilidioksidia pitää demonisoida. Al Gore teki jo itsestään miljardöörin nimenomaan demonisoimalla hiilidioksidin. Hiilidioksidi on kuitenkin kaiken elämisen ehto maapallolla niin kasvikunnan kuin eläinkunnankin suhteen. Ihmisen verenkierrossakin on jakuvasti sopiva määrä hiilidioksidia.

  Ilmasto on muuttunut aina. Ei ihminen sille voi mitään. Paikallisilmaston pilaantuminen on se kauhea juttu ja merien saastuminen mm muovijätteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matias K. Toipila puhuu roskaa kuten aina.
   Ihmisen verenkierrossa ei ole "sopivaa määrää" hiilidioksidia. Emme tarvitse sitä elimistössämme mihinkään, vaan sitä on siellä siksi että elimistömme tuottaa sitä kun se polttaa ravinnon hiiltä energiaksi, ja verenkierto nimenomaan poistaa sitä elimistöstämme. Ellei poistaisi, kuolisimme pikaisesti tukehtumalla. Mene siipikarjateurastamolle katsomaan.

   Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu vaikka kansallisbolsevikit muuta väittävät ilman mitään todisteita. Sen määrän todettavissa oleva kasvu ilmakehässä johtuu tällä hetkellä ihmisen toiminnasta ja fossiilisen materiaalin polttamisesta.

   Demonisoijia olette te jotka yritätte levittää salaliittoteorioitanne ja pseudotieteitänne.

   Poista
  2. Mitä ihmettä on paikallisilmaston pilaantuminen? Ilmastonmuutos ja ilman (alueellinen) pilaantuminen ovat kaksi eri ilmiötä. Samoin niihin johtavat päästöt. Edellinen johtuu hiilidioksidista ja muista kasvihuonekaasuista, jälkimmäinen saastuttavista kaasuista ja pienhiukkasista. Vain Trump sekä Toipila kumppaneineen pystyvät nämä sekoittamaan keskenään.

   Poista
  3. Aina kun Toipila aukaisee sanaisen arkkunsa, paikallisilmastoon leviää ilkeä lemu. Hän puhuu nimittäin paskaa, ja nauttii siitä.

   Poista
  4. Vesihöyrykin on kasvihuonekaasu - ilmeisesti merkittävin kasvihuonekaasu. Ihmiskunnan tuottamilla vesihöyryn päästöillä ei silti ole käytännössä lainkaan vaikutusta ilmaston muuttumiseen.

   Esim hyperventilaatiossa hiilidioksidia poistuu verestä enemmän kuin aineenvaihdannan tuloksena syntyy. Seurauksena voi olla jopa pyörtyminen.

   Ei se tarkoita sitä, että kuka jaksaa raivota kaikkein vihaisimmin niin olisi oikeassa yhtään missään. Mm Suomen metsäntutkijat ovat tutkimuksissaan havainneet, että ilmastonmuutoksella on luonnolliset syyt. Sadan viime vuoden aikana tapahtunut ilmaston lämpeneminen johtuu tutkijoiden mukaan luontaisesta muutoksesta, koska tuorein kylmä kausi päättyi 1800-luvun lopulla.

   ..."maapallon ilmaston lämpötila on vaihdellut rajulla, mutta säännöllisellä syklillä 800 000 vuoden aikana. Kylmät ja lämpimät jaksot ovat seuranneet toisiaan sadantuhannen vuoden välein"...

   ..."Viimeisin lämpeneminen alkoi 18 000 vuotta ennen ajanlaskua. Ns. pieni jääkausi kesti 1400-luvulta aina 1900-luvun alkuun. Metlan tutkimusprofessorin Kari Mielikäisen mukaan tämä selittää, miksi maapallon lämpötila on sadassa vuodessa noussut yhden asteen"...

   Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-6159129

   Poista
  5. Al saarnasi merten kohoamisesta ... ja osti voittorahoillaan hulppean talon meren rannalta.

   Poista
  6. Hiilidioksidi on kirjaimellisesti arvokas kasvihuonekaasu. Venäjältä saapuvalla maakaasulla lämmitettävien kasvihuoneiden palokaasu on lähes pelkkää hiilidioksidia ja kyllä puutarhuri yhteyttämisen ymmärtää ja käyttää palokaasuja kasvattamisen apuna.

   Poista
  7. Muistan pienenä nähneeni tosipohjaisen elokuvan pienoissukellusveneestä joka painui pohjaan eikä päässyt ylös. Suuri osa elokuvasta oli sitä kun heidän elimistönsä epätoivoissaan hengittivät yhä kiihkeämmin ja kiihkeämmin että elimistö olisi päässyt eroon hiilidioksidista jota tuli yhä enempi ja enempi pienoisilmakehäänsä. Usein tukehtuminen johtunee enempi hiilidioksidista kuin hapen puutteesta tämmösissa onnettomuuksissa. Heillä oli kyllä lipeäpussit joiden piti imeä hiilidioksidia ja koittivat hengittää sen läpi mutta teho heikkeni koko ajan kun ne kostuivat..

   Koska hiilidioksidi on myrkkyä IHMISELLE.

   MMM...

   Poista
  8. Ei hiilidioksidi ole mikään myrkky vaan kaiken elollisen toiminnan ylläpitävä voima ja elämisen ehto maapallolla.

   Aktiivinen ihminen tuottaa hengittäessään noin 1.000 kg hiilidioksidia vuodessa. Jos ihmisen verenkierrossa oleva hiilidioksidi laskee liian alhaiseksi esim. hyperventilaation eli liikahengityksen takia, niin seurauksena on huimausta ja jopa tajunnan menetys.

   Hiilidioksidia lisätään kasvihuoneisiin yhteyttämisen takia eikä lämmittämisen takia. Hiilidioksidi ei lämmitä.

   Poista
  9. "Jos ihmisen verenkierrossa oleva hiilidioksidi laskee liian alhaiseksi esim. hyperventilaation eli liikahengityksen takia, niin seurauksena on huimausta ja jopa tajunnan menetys.

   Hiilidioksidia lisätään kasvihuoneisiin yhteyttämisen takia eikä lämmittämisen takia. Hiilidioksidi ei lämmitä."

   Tämä on jo puhdasta sofismia. Lue Terveyskirjastosta mitä hyperventilaatiossa tapahtuu. Verenkierto on sopeutunut siihen että siinä on poistettavaa hiilidioksidia tietty määrä. Tasapainon järkkyminen aiheuttaa oireita. Silti ihminen ei elimistössään käytä hiilidioksidia mihinkään, ainoastaan poistaa sitä.

   Hiilidioksidi ei lämmitä. Lämmittämiseen tarvitaan energiaa minkä hyvin tiedät. Mutta ilmakehässä hiilidioksidi muiden kasvihuonekaasujen tavoin hidastaa energian haihtumista avaruuteen.

   Poista
  10. Epäilen että en kirjoittanut riittävän selkeätä kieltä. Kasvihuoneissa jotka sijaitsevat 60. leveysasteen pohjoispuolella on olennaista että kasvukautta jatketaan keinotekoisesti lämmittämällä ja tässä maakaasu on edullinen sillä sen palamistuottena syntyy kätevästi hiilidioksidia jota kasvit tarvitsevat yhteyttäessään. Mikäli Toipilan tekee nyt mieli tarkistaa tämä asia on hän niin hyvä vaan ja tekee sen. Hyöty on siis kahtalainen, lämmitys ja hiilidioksidi jotka hoituvat käyttämällä maakaasua joka on pelkkää metaania ja palaa puhtaasti eli tuottamatta partikkeleita palojätteiksi joista kasvit voisivat kehittää kummallisia makuja.

   Poista
 5. Vaikuttavalta kuulostavia tavoitteita Koneella on julistettuna.

  Nyt ovat melkoiset kampanjat monessa yrityksessä hampurilaisketjuista alkaen, kehuen itseään rajattomasti siitä kuinka he ovat jo tehneet vaikka mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja mitä kaikkea ovat suunnitelleet tekevänsä, ainakin paperilla. Tästä on tullut uusi markkinahypetys josta koetetaan pumpata kaikki irti niin kauan kun sitä kestää.

  Mittakaava vain tuntuu unohtuneen kotimaisilta toimijoilta. Maamme osuus hiilidioksidin taseessa on alle 0.15 % koko maailman taseesta. Se hautautuu kokonaan mittausvirheisiin. Jos Suomen kohdalle kaivettaisiin iso kuoppa ja kansalaiset vietäisiin Marsiin, ei mitään havaittaisi maailman hiilidioksitaseessa eikä ilmastonmuutoksessa.

  Ilmastonmuutos sinänsä marssii jo aivan itsestään eteenpäin kiihtyvällä vauhdilla eikä sitä enää voida pysäyttää, ei ainakaan näillä konsteilla joita on säädetty ja ehdotettu. Tulemme havaitsemaan kauhistuttavia ja laajoja tuhoja tulevina vuosikymmeninä, myrskyjen, sateiden, tulvien ja kuivuuden muodossa.

  On tehty viimeisen kolmenkymmen vuoden aikana liian vähän ja liian myöhään eivätkä suuret valtiot vieläkään tee kovin paljoa asian suhteen. Pientä liikahdusta on Kiinassa ja Intiassa ja USA:ssa yksityinen teollisuus on hallitusvallasta riippumatta ryhtynyt omiin toimiin rivakasti asiassa. Trumpin hallinto on toiminut virheelliseen suuntaan päättäväisesti. Venäjällä asiaa vasta pohditaan jos sitäkään. Suomessa koohotetaan sähköautojen onnellisuutta tuottavasta vaikutuksesta ja siitä kuinka se pelastaa ilmastonmuutokselta. Silmät suljetaan siltä tosiasialta että täälläkin energiantuotannosta yli 40 % tuoreen tilaston mukaan aikaansaadaan fossiilisilla polttoaineilla. Tätä tosiasiaa ei tietenkään haluta tuoda esille samassa yhteydessä kun puhutaan sähköautoihin siirtymisestä. On merkillistä että vihreät eivät, eivätkä muutkaan puolueet hallituksessa, olekaan kiinnostuneita korvaamaan fossiilisia polttoaineita puhtailla, kuten ydinenergialla. Asiassa viivytellään ja lykätään kaikki ratkaisut ja teot vuosikymmenien päähän. Tuulienergia suorastaan vastustetaan täällä laajoissa piireissä. Sensijaan aurinkovoimaa kovasti kannatetaan vaikka se on melkoista huuhaata maamme oloissa.

  Ei tämäkään kommentti mitään vaikutaa mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreät kiihkeästi vastustivat ydinenergiaa, vaikka oli aivan ilmeistä ettei ilman sitä päästä taklaamaan ilmastonmuuttamista. Tuulivoimaa vastustetaan asutuilla seuduilla, joissa sitä juuri tarvittaissiin. Sitten sitä yritetään pystyttää aivan järjettömiin paikkoihin kuin nyt vaikka Ruijan Rastigaissaan. Ongelma on siinä että yritetään estää pelkästtään ilmastonmuiuttamista, mutta ei välitettä vaikka tuhotaan biodiversiteettiä. Kuitenkin molemmat sekä ilmastokriisi että biodiversiittikriisi ovat vain saman kolikon eri puolia.

   Poista
  2. Vihreät yhdistetään ekologiseen mistä syystä? Koska he ovat *hyvien puolella'? Helkkari, pelkkää politiikkaahan he tekevät. Juuri yhtä itsekästä ja raadollista kuin kaikki muutkin puolueet.
   Äänestäjien luonnontieteiden ja matematiikan tuntemus saattaa heillä hyvin olla vinoutunut suuntaan x mutta niin on kaikilla muillakin puolueilla. Numerosokeus on aikamme tauti.

   Mistä tähän tempaiset demografiat?

   Voi olla että koska Vihreät ovat kaupungistuneen nuoremman väen puolueeksi mielletyt on varallisuus ja asuminen päällimmäisenä mielessä puolueen äänestäjillä, ainakin tämä näkyy kun kaupunkia tulee suunnitella.

   Mikäli jokin asia heissä ilskottaa on se heidän modus operandinsa omia kaikille kuuluvia seikkoja ja esiintyä kuin asiayhteys olisi heille luonnostaan kuuluva, eikä muilla näin ollen tulisi olla siihen sanottavaa. Poliittisesti lapsellista mutta näyttää tepsivän jopa Pihtiputaan mummoon, irtopersuilun ollessa vielä lapsellisempaa.

   Poista
  3. Lopeta syöminen ja kuihdu pois, sinä pieni ja mitätön ihminen, sillä ääri-individualismi oli sittenkin kammottava, kallis virhe.

   Poista
  4. Henrik Stenlund, kuulostaa järkevältä mitä kirjoitat. Kaikki alkaa pienestä. Myös jokainen meistä on alkanut niin pienestä, ettei paljaalla silmällä erota. Kun on hyvää tahtoa ja määrätietoisuutta, pienestä voi tulla nopeasti suuri. Siksi tarvitaan kannustavia esikuvia. Tänä vuonna Suomi on ollut maailman ihailun kohteena, mikä ei ole välittynyt meikäläisessä julkisuudessa lainkaan niin näkyvästi kuin maailman mediassa. Milloinkaan Suomea ei ole arvostettu niin paljon kuin tänä vuonna.

   Poista
  5. Hei A. A., paljon tuli fyrkkaa ja kauan kestää liksapäivään? Täällä ollaan p-ia. Attendisoidaan, Vastaamotetaan ja tosiasioista päätellen huutokaupataan koko maata. Maineella ei nälkä lähde. Kaikkein mieluiten lillisin maineen hellässä lämmössä kuin vaivaisen kakka tikunnenässä itseäni kunnioittavasti arvostellen mutta en koska omatuntoni panee ärhäkkyyttään hanttiin.

   Sitä paitsi hevosta kannustetaan, ihmistä ei. Mikäli hän on suostuvainen häntä rohkaistaan, neuvotaan, autetaan, opastetaan yms. ja tämän ymmärtää vaikka olisi vain 12 -vuotias ja ratsastanut kolmena viikonloppuna, se nyt vain on näin ja se siitä kannusten ansaitsemisesta. Aiheesta enemmän voi kysellä rakuunoilta.

   Itsetuhoisaa rynnäköintiä talouselämään, sen kun rupeatte.

   Poista
  6. Antti Alanen, voisitko avata mistä on kyse? En seuraa muun maailman mediaa kovinkaan paljon, mutta ihaillaanko nyt Suomen koronatilannetta vai mitä?

   Suomella on toki sekä presidentti että Kulmunin lähdön jälkeen pitkästä aikaa myös hallitus, jotka oikeasti pyrkivät tekemään parhaansa. Ja toisin kuin lähes kaikki muut länsimaat, Suomi ei ole täydellisesti epäonnistunut pandemian hallinnassa, ainakaan vielä...

   Poista
  7. Sepä lajimme pahin virhe on ollutkin, että se on pyrkinyt aina vain luonnollisesta pienuudestaan luonnottomaan suuruuteen ja ylitsepursuavaan, aineelliseen menestykseen alati paisuvien aivojensa avulla.

   Pysymällä kaikissa puuhasteluissaan vain elämälle itselleen tarpeellisen parissa ja harkitsemalla jokaista innovaatiota karvantarkasti, emme olisi tässä tilanteessa globaalisti, jossa huomisen katastrofit ovat ylitsekäymättömät suurimmalle osalle vihreän elonkehän faunaa ja kasvustoa.

   Suuruuden esikuvia ei enää tarvita. Ei yksityisiä älypäitä sen enempää kuin valtioitakaan. Ei yhtäkään mitallein ja palkinnoin palvottavaksemme kohoteltua. He ovat aina olleet tuhon airueiden kärjessä, ylenmääräistä energiaa rohmuavilla, tekniikkaan keskittyvillä keksinöillään.

   Kaikenlainen kutistaminen, materialististen ihanteiden minimoiminen, rimojen alittaminen ja yhtä lajia hyödyntävien innovaatioiden murskaaminen jo aihioihinsa olisi ollut vielä Kehruujenny-kopakan aikoihin 1700-luvulla oikeasti kannatettavia hankkeita, mutta nyt ollaan jo sen junan kyydissä jota ei voida asemalleen osiksi purkaa ja luontoon palauttaa jatkaaksemme jalan jos jonnekin olisi ylipäätään tarve jatkaa.

   Muuten en surisi, jos olisi vain yhden lajin, ihmisen, tuhosta kyse, varsinkin kun se tekee sen ihan itse, mutta kun tuhoamme samalla kaikki muutkin evoluution ainoalaatuisessa sattumanvaraisuudessa kehittelemät kauniit, kauheat, perin ihmeelliset lajit; tämän ekosysteemin jonka edelleen keskeneräisenä me, täyteen mittaamme kehittyneet ruojakkeet olemme valmiita tuhoamaan.

   Sairautemme tyly diagnoosi: Mulle kaikki ja heti!

   Poista
  8. S: Maamme osuus hiilidioksidin taseessa on alle 0.15 % koko maailman taseesta.

   Yksittäisen suomalaisen osuus Suomesta äänestyskopilla on 0,000 03 % ja
   yksittäisen suomalaisen osuus maailmasta äänestyskopilla on 0,000 000 01 % joten miksi edes haaveilla äänestävänsä ja vaikuttavansa?
   Nukkuvat matemaattisesti aina oikeassa?

   1 Suomi vaikuttaa 5000 kertaa voimallisemmin maailmaan kuin 1 persuyksilö Suomeen.

   MMM...

   Poista
  9. On vaikea vastata Nimettömille, kun heitä on monta, joukossa asiallisiakin.

   Poista
 6. Eiköhän se Koneen menestys perustu siihen, että yhä enenvässä määrin ihmisiä siirretään asumaan ja tekemään töitään noihin vastenmielisiin taivastsiiloihin, joiden ilmasto- ja ihmisystävällisyyden haluaisin kyseenalaistaa.

  VastaaPoista
 7. Koneella on siis haaste eli Ruotsin muotisanan mukaan utmaning.

  /EE

  VastaaPoista
 8. Henrik Stenlund,

  Täsmälleen samaa mieltä. Hyvä kommentti.

  Tuon lisäksi voisimme kauhean parkumisen ja tuottamattoman toistemme syyllistämisen sijaan joskus hieman pohtia myös sitä, miten a) sopeudumme ilmastonmuutokseen ja b) miten ja miltä osin kopa hyödymme siitä.

  Kauhea ja edesvastuuton ajatus, eikö totta? Vain valitus ja parkuminen on korrektia ja sallittua.

  Mutta miettikää: Mahtava rakennusbuumi syntyy jo pelkästään siitä, että merenrantakaupungit siirretään aavistuksen verran sisämaahan päin. Aikaa on vielä hyvinkin riittävästi.

  Negatiivisiin vaikutuksiin voidaan siis jossakin määrin varautua muutoinkin. Ja hyödyntää positiiviset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me suomalaiset olemme hyviä sopeutumaan, mikäs meillä suurempi hätä. Eniten kärsivät jo nyt monen kehitysmaan kansalaiset ja päiväntasaajan alueiden kansat. Syynä ovat tulvat ja etenkin kuivuus joka estää viljelyksen ja karjanhoidon jotka aiemmin olivat kannattavia ja elättivät kansat. Nyt sieltä on alkanut kansainvaellus joista mekin olemme saaneet osamme.

   Kehitysapu olisi hyvä ratkaisu ja sillä saataisiin todellista vaikutusta autettaville. Nykyinen kehitysapu on irvikuva siitä. Rahaa ammutaan kuin haulikolla pitkin maailmaa piittaamatta mitä sillä saadaan muuta aikaan kuin ostettua hyvää omaatuntoa kansalaisille. Olen ehdottanut että maamme ottaisi yhden kehitysmaan kummikansaksi ja keskittyisi sen auttamiseen, pelkästään, ja sen ehdoilla mutta ei sokeasti rahaa jakaen.

   Ilmastonmuutosta voitaisiin hidastaa myös teknologian keinoin mutta ongelmaksi jää muutama valtio jotka eivät asiasta vähääkään piittaa vaan keskittyvät oman maansa tyhjentämiseen ja autioittamiseen. Ehkä valtioiden nimiä ei tarvitse luetella. Hiilidioksidin tuoton kasvu on trendinä merkittävä ja se jatkuu tästä vielä pitkään.

   Täällä voitaisiin kehittää erilaisia teknologioita ratkaisemaan pienen mittakaavan asioita. Niillä puolestaan saataisiin parempi työllisyys ja hiukan reserviä tulevia vaikeita aikoja varten. Siinä tullaan tunnettuun ongelmaan. Suuret yritykset eivät ole kiinnostuneita sellaisesta toiminnasta vaan enimmäkseen keskittyvät siihen josta nopeimmin saa eniten rahaa lyhyellä (3 - 5 vuotta) tähtäimellä. Pienet yritykset puolestaan haluaisivat juuri sellaisia teknologioita kehittää mutta resurssit puuttuvat eikä rahoitusta ole tarjolla. Ylämäki on hurja pienille täällä koska etäisyydet muualle ovat pitkät ja Suomi on kaikesta aika syrjässä ja vähän tunnettu.

   Poista
 9. Tällä touhulla jota nyt yritysten toimesta harjoitetaan ahkerasti ja tunnollisesti on nimikin: greenwashing. Selityksen löytää wikipediasta. Kone tekee aivan sitä samaa vaikka paremmin, ei siis jää kiikkiin pöksyt kintuissa.

  VastaaPoista
 10. "KONE sitoutuu myös nostamaan uusiutuvan sähkön osuuden toimipisteissään maailmanlaajuisesti 100 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä."

  Mitä on uusiutuva sähkö?

  Aurinkoa, tuulta, vettä, metaanikaasuja ynnä Maaplaneetasta louhittua metallia hyödyntäen aikaansaatua energiaa, mutta onko se oikeasti, tai varsinkaan, puhtaasti uusiutuvaa niiden kautta käyttöön otettua?

  Yritin päiväunillani mielikuvitella sitäkin, että kun pistän keittiössäni tuliterän vatkaimen sähköpistorasiaan ja käytän muusintekoon viisi minuuttia, niin että jos tulevaisuudessa olisikin mahdollista, että laitteen käyttämä sähkövirta ei huilahtaisikaan tehtävässä hukkaan vaan nuljahtaisi sen kahvassa sijaitsevaan akkuun josta se taas ohjautuu hieman terästettynä käyttöön uudestaan ja uudestaan. Siten se olisi kierrätysvirtaa, ei uusiutuvaa, mutta mahdottomalta tuntuu, että uneni olisi toteutettavissa. (En ymmärrä sähkötekniikasta paljoakaan.)

  Entä sähkön talteenottamiseen ja säilömisiin tarvittavien aurinkokeräimien, tuulimyllyjen, ydinvoimalaitosten ja akkujen (ym. ym. ym.) metallit ja muu tarpeisto muttereista ja prikoista valtaviin jalustojen, perustusten ja seinien betonirakennelmiin asti? Tyhjästäkö ne nyhjästään kun talvivaarat ym. kiinnostavat kohteet planeetalta ovat tyhjiin kuopaistut ja kierrätetyt metallitkin alkavat hiipua kuin pottulampun sydänlanka itsestään lötkähteleviksi lakritsilangoiksi?

  Entä millä esimerkiksi kaivannaisteollisuus tulevaisuudessa hirviökoneensa käynnissä pitää kun fossiilisista on niitä käyttämällä eroon piästy? Syöpikö ne kuormasta? Ja maasta kaivelluista metalleista nuo yhä vain valtavimmiksi turpoavat elonkehän rouhintalaitteet täytyy kokoon hitsaillakin...

  Mahdollista tietysti, että Eskot ja Valtaojat lainaavat Jaakoilta taikasiemeniä ja idättävät niistä taivaisiin yltävät pavunvarret kiivetäkseen luomuina kuokkimaan repullisen toisensa perään ohitse pyyhältävien arvometallimeteoriittien tarjoamia rikkauksia maanasukkien enimmäkseen täysin arvottomiin tekelehtimisiin.

  Turha kuvitella, että vaikka jostain ”lähi”planeetalta tarpeellisia metalleja tms. löytyisikin, että tähtien välinen rekkaralli niiden hyödyntämiseksi tulisi olemaan käytännön syistäkään mahdollista: Mistä siihen ralliin energia saadaan? Tuskin ”kuormasta”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akkujen energiatiheys on melko huono ja hyötysuhde siis heikko, sähköä on parasta tuottaa ja käyttää hajautetusti ja paikallisesti.

   Painevesireaktori on toinen pallopeli, ydinvoimaa on vaikeaa tuottaa pienissä yksiköissä paikallisesti vaikka tästä on aaninki ollut korttelikokoa edustava pellettireaktori.

   Miten olisi perunalumi, puristimella vivutaan pottuaines rei'istä läpi ja herkku on pöytäänpanokelpoinen maitolisäyksen ja ehdottoman tarpeellisen voinokareen jäädessä puuttumatta?

   Poista
  2. Olen lakannut jaksamasta lukea näitä Valto Ension juttuja. Ylläolevaakaan en lukenut.

   Poista
  3. Nimetön, valinnaisaineitahan nämä ovat.

   Mutta oikein kiva, että kaikista olemattomista lukijoistani juuri Sinä poistumisesi ilmoitat ;) Mitättömyyteni on nyt täten himmeimmällä mahdollisella kruunulla aateloitu ja sen voimin voin taata, etteivät sanomiseni jatkossakaan merkityksillä ladattuja tule olemaan.

   Poista
 11. Laitetaan, siskot ja veljet, maskit kasvoillemme (kiinalaiset Lapissa ottivat maskinsa pois 15.1. 2020 ja pärjäävät aika hyvin eivätkä koskaan enää Lapissa niitä palauttaneet kasvoilleen) ja rukoilkaamme illalla "Levolle lasken luojamme" ja kerratkaamme juutalaisia voimalla vihanneen Lutherin tärkeimmän henkisen avustajan (Melanchthonin) opetus.

  Mikä oli Melanchthonin opetus?

  Muinaiskreikasta voi kääntää Raamatun tekstin saksaksi tarvitsematta erota katolisesta kirkosta - Halla-aho on päätynyt ihan samaan johtopäätökseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksikäs ei. Koskaan ei saa olla liian ennakkoluuloinen. Lemmy Kilmister -vainaan kasvojen mukaan mallinnettuja saa kolme (3) erilaista kahdellakympillä.

   Poista
 12. Somessa (ei painovirhettä) eletään usein viime vuosisadalla. Britannian hallitus ilmoitti muutama päivä sitten, että kaikkien fossiilipolttoaineita käyttävien kulkuneuvojen myynti kielletään vuoteen 2030 mennessä. Asiantuntijat kommentoivat, että tavoitetta olisi syytä aikaistaa vuoteen 2026.

  VastaaPoista
 13. Ei ilmastonmutoksen todellisuutta päätetä huutoäänestyksellä täällä eikä missään muuallakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskooko joku tuohon ilmastonmuutoshölötykseen. Hiilidioksidiin ja muuhun roskaan. EN ole koskaan hiilidioksidia edes nähnyt. Ehkä se on sellaista näkymätöntä hiilidioksidia, jonka mukaan jotkut ojentautuvat.

   Poista
  2. Kokeilepa hiilidioksidisammutinta niin näet, sellaista siis jossa on letkun päässä isohko tötterö. Ei sitten paljaalle iholle, on nimittäin hyvin kylmää haihtuessaan. Viimeistään tämän tulisi sotkea mekaanisesti jäsentynyt käsitys ilmastonmuutoksesta.

   Poista
 14. Lisää ilmastopolitiikkaa: Kone voisi rakentaa hissejä vain nelikerroksisiin taloihin, ei korkeampiin rakennuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestävän kehityksen mukaan kerrokset nollasta miinus neljään ja eräs määrä aaseja koneiston käyttövoimaksi niiksi varoiksi ettei tuule?

   Poista
 15. Liftarilla käy flaksi - tuohan olis aika hyvä missä tahansa muussakin suostettulussa, ja tarjouksissa, joista ei niin vai voi kieltäytyä.

  VastaaPoista
 16. Kone on jo muutaman vuosikymmenen ollut hissialan innovatiivisin toimija, ja kehittänyt veturina koko alan standardeja. Tällä hetkellä heillä on yksi kilpailija, jolla on saman tasoiset tuotteet, ja joita voin asiakkailleni vaihtoehtoina toisilleen suositella.

  Hyvä että eivät jää laakereilleen lepäämään, vaan kehittyvät edelleen. Sillä tavoin Suomessakin on jatkossakin tuotantoa ja töitä.

  VastaaPoista