Sivun näyttöjä yhteensä

1. joulukuuta 2020

Herra Mary


 

 

Tämä on ennenaikainen joululahja, valitettavasti vain niille, jotka lukevat englanninkielisiä kirjoja.

 

Minulle erittäin korkeaa kaunokirjallisuutta - puhun nyt proosasta - mieluisampaa on rehellinen viihde eli siis juonellinen ja toiminnallinen meno, joka pörhistää silmiä.

 

Kaikki tietävät, että Sherlock Holmesit (Doyle) ovat aika huonoja ja vanhentuneita ja että mukaelmat eli pastissit ovat olleet muotia jo 100 vuotta ja aina huonoja.

 

Laurie R. Kingin lähes 20 niteen sarja Sherlock Holmesin ja Mary Russellin vaiheista on jatkunut kohta 20 vuotta. Menestys on ollut kphtalainen. Tosin kaikki dekkari ja mysteeri-puolen kansainväliset palkinnot on saatu.

 

Suomeksi näyttää olevan vain yksi. Menestys lienee ollut heikko.

 

Olen lukenut niitä nyt 7 ja jättääkseni todellakin Tshehovin ja runouden  eri hyllylle, mitään näin hyvää en muista kokeneeni sen jälkeen kun aloin 55 vuotta sitten saada selvän Wodehousen krumeluurien englannista ja löysin suosikkini, Psmith, jonka sukunimi kirjoitetaan siis isolla P:llä, joka ei äänny…

 

Holmesin ja oxfordilaisen uskontotieteilijä - papyrologi Maryn ikäero on kiusallinen, luokkaa 40 vuotta. Nämä kirjat tapahtuvat enimmäkseen 1920-luvulla, ja niissä vilahtelee milloin F. Pessoa, milloin Picasso, milloin Scott Fitzgerald, milloin alkuperäinen San Franciscon maanjäristys. Ja teoksessa Moore ollaan nummella Dartmooressa (kuva) eli Baskervillen koiran maisemassa. Niteessä ”O Jerusalem” tavataan kenraali Allenby ja T.E. Lawrence. Niteessä ”Dreamy Spies” odoitetaan järkyttävää asiantuntemusta ja siis perehtyneisyyttä Fezin kaupungin oloihin Marokossa 1924 ja kabbalismin vaikeampiin kysymyksiin.

 

Laurie R. Kingillä on taikasauva. Hän pystyy kevyesti välittämään lukijalle jäähtyneen sipulikeiton hajun ja kuuloaistimuksen, kun Sherlock Holmes ja Cole Porter soittavat yhdessä Venetsiassa palatsin salissa mustapaitojen marssiessa jalkakäytävillä.

 

Kehyskertomuksen mukaan Mary eli vanhaksi ja muka välitti nämä ”aidot” käsikirjoitukset Kingille. Holmes oli ehkä aikansa älykkäin mies, mutta Mary Russell oli selvästi älykkäämpi…

24 kommenttia:

 1. Ad Omna: otsikko on huonoa huumoriani. Mary on varsin kiihkeä feministi, 1920-luvun alussa. Seksistä puhuttaessa - Sherlock Holmesin ja Irene Adlerin avioton poika Damian on keskushenkilö eräässä jaksossa. Pistämätön maalari ja Bretonin ja muiden surrealistien kaveri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä kun luulin, että vanhatpojat Holmes ja Watson olisivat olleet...

   Poista
  2. Höpsis. Tohtori Watsonhan löytää jossain vaiheessa itselleen viehättävän vaimon - ja hra S. Holmes on selvästikin modernisti aseksuaali.

   Jos Yleisradiota on uskominen, aseksuaalisuus on nykyään ainoita jäljellä olevia tabuja (laillisen) seksuaalisuuden saralla. Aiheesta tehty podcast-sarja saattaa löytyä vielä Areenasta.

   Poista
 2. Kuuntelin lapsena radiosta Baskervillen koiraa - ja kaikkein eniten minua kiehtoi siinä se nummi. Ja kiehtoo edelleen.

  VastaaPoista
 3. Ad Omnia: esitteestä napatussa kuvassa on siis juuri sitä Dartmoren nummea. Todella merkillinen paikka, ilman sitä vankilaakin. Osa kivistä on lupnnon oikuttelemia, osa ihmisen, Asutusta on ollut seuduista viheliäisimmällä ainakin 8 000 vuotta. Lontoosta lounaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlasin, upeaa seutua. Näkyi olevan seassa samankaltaisia muodostelmia liuskekivistä kuin Pyhä-Nattasellakin.

   Poista
  2. Viisikko-kirjat lukeneelle nummet ovat jännittäviä paikkoja.

   Poista
  3. Vieläkö on olemassa Grimpen Mire.

   Poista
  4. Puhumattakaan Walesin vuorista.

   Poista
 4. Hienoja huomioita. Baskervillen koiraa jännitin minäkin radiossa. Taisi olla niin, että kuuntelin kuunnelman ennen kuin luin kirjan. Kuunnelmat kyllä latistuivat korvissani, kun olin Yleisradion Nallekerhon jäsenenä päässyt käymään Fabianinkadun kuunnelmastudiossa, jossa oli narisevat portaat, jotka eivät johtaneet mihinkään, ja hiekkalaatikko, jossa synnytettiin askelten ääniä. Brittikirjallisuudessa menin sitten lapsena vähän peffa edellä puuhun, kun luin ensin Stephen Leacockin Pukinsorkan Kailaan käännöksenä. Siinä parodioitiin valmiiksi niitä tyylilajeja, joihin seuraavaksi rupesin tutustumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baskerville oli minulla ensimmäinen dekakri ja se imaisi heti mukaansa vaikka se oli hiukan hidastempoinen.

   Poista
  2. Mutta se koiran ulvominen kuulosti kammottavalta. Pelotti.

   Poista
 5. Hieno kolumni taas. Sherlockin isoveli Mycroft tosin taisi olla vielä Sherlockiakin älykkäämpi, mutta Mycroftin käytännölliset kyvyt olivat heikommat - hän toimi lähes puhtaasti oman päänsä sisällä.

  VastaaPoista
 6. Nyt tarvittaisiin Sherlock Holmesin älyä.

  Edessä on todella paha tilanne Ympärileikkausvalikokunnalle ratkaistavaksi.

  Nimittäin tulevat korona -rokotteet on säilöttävä kuljetusta varten hiilidioksidijäähän. Miten tästä oikein selvitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti. Otetaan homma pois byrokraateilta ja annetaan se insinöörien hoidettavaksi.

   Poista
  2. Sekä kysymys että vastaus ovat varsin kummallisia.

   Poista
  3. Oletko lainkaan tietoinen siitä kuinka paheksuttavaa ja vaarallista hiilidioksidi oikein on?

   Hiilidioksidia yritetään vähentää ja poistaa kaikin keinoin ilmastosta. Hiilidioksidi kuulemma tuhoaa koko maapallon aiheuttaessaan ilmastonmuutoksen.

   Etkö todellakaan usko? No en minäkään.

   Poista
  4. Hiilidioksidi ei ole sama kuin hiilihappo jossa koronarokote säilyy. Tässä uutisessa selvitys po. rokotteen säilytysmenetelmästä: https://www.hs.fi/tiede/art-2000007657811.html

   Poista
  5. Keskiviikkoinen nimetön ei taida tietää, että ne asioita selvittelevät byrokraatit ovat juurikin insinöörejä. Ja fyysikoita, lääkäreitä ym. ammattilaisia.

   Poista
  6. Annetaan valta insinööreille ja katsotaan savun hälvennyttyä vieläkö joku on elossa ja toimiiko ylipäätään mikään 😂

   Poista
  7. Kohtasin kadulla nuoren parin. He esittelivät minulle vaunuissa uinuvaa vauvaansa ja toinen lausahti: – Kumman näköinen?

   - Niin minustakin, vastasin.   Poista
  8. ”Kumman näköinen”
   Tämä vitsi oli kuvan kera Insinööriuutisissa joskus 80-luvulla.

   Poista
 7. Kuivajää eli hiilihappojää valmistetaan nestemäisestä hiilidioksidista, joka kiinteytetään lumeksi ja puristetaan -78,5°asteiseksi kuivajääksi. Kuivajää on hajuton, mauton, myrkytön ja palamaton aine, joka sulaa haihtumalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sinusta sen olemassaolo todistaa että ilmastonmuutosta ei ole. Taidat olla aika hölmö. Et usko tuota itsekään koska et seiso sanojesi takana. Paljonko sinulle maksetaan?

   Poista