Sivun näyttöjä yhteensä

6. marraskuuta 2020

Valforskning 

Otsikon sana on peräisin ruotsinkielisestä laulusta, jonka kahdeksan säkeistöä muistin noustessani aamulla tavalliseen aikaan eli kello viisi yli viisi. Unen kielivalinta johtui siitä, että meneillään on ruotsalaisuuden päivä.

 

Otsikon sitaatti on kai Pikku Jättiläisestä, jonka sivuntäytteinä oli käännöskukkasia. Valaiden tutkimus eli tuo valforskning oli saanut ruotsinkokeissa merkityksen ”vaalikiihotus”. Sitä harjoitti ”En framstående forskare” eli saman lähteen mukaan eteenpäin nojaava koskenlaskija, oikeastaan siis etevä tutkija.

 

Ennen pitkää olin Wikipediassa ja klikkasin vaikeasti suomennettavan sanan ”husmanskost” eli tavallinen ruoka. Kauhukseni näin, että jokseenkin kaikki mieliruokani oli lueteltu siellä maininnoin ”perinteinen ruotsalainen”. Lihapullat, hernekeitto, silakka ja silli, pyttipannu, Jansonin kiusaus ja näkkileipä.

 

Kaalikääryleiden sanotaan tulleen Kaarle XII:n matkassa Turkista, mikä todistaisi, ettei Pultavan tuho ollut kuitenkaan totaalinen. Tieto ei kuulemma pidä paikkaansa. Kaalikääryle on sama eläin kuin esimerkiksi dolmados; viininlehdet kun ovat saanta saaliissa täällä, käytetään sitten venäläiseen tapaan kaalia. Se on oikein hyvää vielä pakkasten tultua maahan unohdettuna. Sen kuin potkaisee irti, ottaa kainaloonsa ja laittaa ruuaksi.

 

Lapsuudessani käsitin, että on täysin epäisänmaallista syödä kaalia huopatossut jalassa ja toppatakki päällä. Nyt vanhuudessa olen pannut merkille, että muun muassa armeijamme käyttämä verraton karvalakki esitellään tavallisesti ”venäläisenä mallina”.

 

Myös meillä Suomessa ollaan käärmeissään, kun jokin aikojen alusta suomalainen pyhä ja kallis asia osoittautuu naapurimaasta lainatuksi tai peräti yleiseurooppalaiseksi, kuten sauna, murtomaahiihto tai ruislimppu.

 

Jokin osa vierasmaalaisten hullutuksista häipyy kuitenkin unohduksiin. Sukulaismies Eero kuuluu käsittääkseni sekä suomen- että ruotsinkieliseen ainejärjestöön, koska molemmat kielet sujuvat. Kokemukseni perusteella olen vielä yllyttänytkin. Oikeasti ruotsia osaava nuori lakimies voi viedä herkut seisovasta pöydästä. Minäkin suhtauduin suurella hartaudella ruotsinkielisiin kollegoihini, jotka ystävällisesti korjasivat tuomioistuimissa ruotsiksi kirjoittamani tuomiot. En koskaan oppinut kirjoittamaan ruotsia (enkä englantia) niin että jälki kelpaisi natiiville, vaikka luuloni mukaan osasin näitä kieliä erittäin hyvin ja käänsin ihmeellisiäkin tekstejä suomeksi.

 

Vihjeenä: kun ruotsia osaava on lisäksi laulumiehiä, ”Glunteilla” voi hämmästyttää minkä tahansa seurueen. Gunnar Wennerbergin 30 pianolla säestettävää laulua baritonille ja bassolle ovat käytännössä unohtuneet. Ne ovat oikein mukavia, yleensä sekä kauniita että hauskoja, ja juuri sopivia harrastelijoille, koska ne kuulostavat mukavalta, vaikka eivät menisi aivan viimeisen päälle kohdalleen.

 

Nyt muistan, että olen säestänyt Gluntteja pianolla Kauhavan upseerikerholla. Laulajina olivat rehtori ja isäni. Ylimääräisiä ei pyydetty, vaikka laulajat olivat jo silloin päteviä kuoromiehiä. ”Muistatko kun Allmänna Sången marssi Upsalan torilla vuonna 1836?” Ruotsalaiset lähteet vaikenevat viattomasti siitä, että säveltäjä-sanoittaja, josta tuli aikanaan akateemikko, ministeri ja vaikka mitä, oli kuunnellut hyvin tarkkaan Mozartin lisäksi Schubertia, ja matkustettuaan Roomaan ”vanhoja italialaisia”, mikä viittaa kukaties Monteverdiin. 

 

Kaupan kaalikääryleet ovat muuten nykyisin tosi hyviä. Ja jos on omia survottavia puolukoita, eivät siitä pidot enää parane.

48 kommenttia:

 1. Valforskning tarkoittaa kyllä myös vaalitutkimusta.

  Ja husmanskost on suomeksi kotiruoka, sanoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Husman on tietysti suomen mäkitupalainen eli tilaton maatyöläinen. Husmanskost tarkoittaa käytännössä maaseudun vanhoja juhlaruokia joita oikea husman harvoin sai. Kotiruokana näitä taidettiin nauttia säätyläisperheissä. Kotiruoan taso taisi alkaa nousta ehkä vasta 1930-luvulla.

   Poista
 2. Hieman translaattia suomesta ruotsiin, suom: ”Voi äiti, meidän joulukuusemme palaa!”
  Ruots: ”Smör mamma, vår julsex kommer tillbaka!”
  Suom: ”Minulla on jo jojoja.”
  Ruots: ”Jag har redan en redanredanoch.”

  VastaaPoista
 3. Kaalikääryleistä tuli mieleeni, että pystyykö tai edes haluaako Biden ratkaista globaalin muslimiongelman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypäräpastori taas kurat housussa?

   Poista
  2. Toivottavasti edes kotimainen persuongelma ratkaistaan pian.

   Poista
  3. Oletteko ikinä kuulleetkaan mm sellaisesta tapahtumasta kuin 9/11 ja sen seurauksista?

   Poista
  4. Olemme. Olemme myös kuulleet tapahtumasta 7/22 ja sen seurauksista. Luultavasti tarkoitamme sanoilla ongelma ja ratkaiseminen samaa.

   Poista
  5. Christchurchin äärioikeistolainen terrori-isku ja Breivikin Oslon ja Utöyan iskut?
   Jos covid-tilastojen tapaan katsoo per 1M niin niissä menehtyi enempi:
   9/11, USA: 9/1M
   Christchurch,NZ: 11/1M
   Oslo+Utöya,Nor: 14/1M

   Äärioikeisto on suurempi riski per kansalainen ja nousussa, sekä USA että Suomessa supot varoitti että uhka noussut.

   MMM...

   Poista
  6. Kerro mikä se ongelma on ja mikä on ratkaisusi siihen. Ja mitä tekemistä esimerkiksi Suomen tataareilla on 9/11 kanssa?

   Poista
  7. "Ja mitä tekemistä esimerkiksi Suomen tataareilla on 9/11 kanssa?"

   Supon tuoreen raportin mukaan ehdottomasti suurin terrorismin riski Suomessa liittyy islamistiseen toimintaan. Äärioikeisto mainittiin toki myös pienemmässä roolisa - hullut breivikit, siitoineista ei nyt juuri riskiä ole, pelkkiä pellejä.

   Suomen tataareilla ei ole asian kanssa mitään tekemisitä.

   Minun on erittäin vaikea uskoa, että arvoisa Nimetön ei ymmärtäisi, mistä tässä on kysymys. Ketäkä niitä päitä katkovat ja ketkä eivät.

   Mutta sitä minun on vaikeampi ymmärtää, miksi kaikkien nähtävissä olevien tosiasioiden tunnustamien on joillekin niin vaikeaa.

   Poista
  8. Jos ihminen ei ole ymmärtävinään muslimiterrorismin ongelmaa, niin on turha selittää. Jos hänelle esim. opettajan kurkunleikkaus on vain yksittäistapaus, jolla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa, niin pysyköön uskossaan. Ja jatkakoon saivartelua.

   Poista
  9. Jos ihmiselle Utöyan tapahtumat ovat vain yksittäistapaus jolla ei ole mitään tekemistä äärioikeistolaisuuden kanssa, niin pysyköön uskossaan ja jatkakoon saivartelua.

   Matelias ja toipilas eivät vieläkään kerro mikä se kansallisbolsevistinen ratkaisu "muslimiongelmaan" on, vaikka väittävät tietävänsä.

   Poista
  10. Suomen tataarit ovat muslimeita. Väitit jo että ihan kaikki muslimit ovat syypäitä kurkunkatkomisiin.

   Poista
  11. Mielenkiintoista muuten, että jos kirjoittaa toipilaalle niin matelija vastaa. Olette ilmeisesti sama henkilö.

   Poista
  12. Jos ihminen ei ole ymmärtävinään muslimiterrorismin ongelmaa, vaan rakentaa siitä kauhistelua nuivan poliittisen agendansa tueksi, niin on turha selittää. Pysyköön uskossaan ja jatkakoon saivartelua.

   Poista
  13. Breivik on moneen kertaan tutkittu ja todettu syyntakeiseksi. Eli ei siis ole hullu.
   Toipilas/Matias-ratkaisua "muslimiongelmaan" on jo kokeiltu erääseen toiseen uskonnolliseen ryhmään v.1933-1945.

   Poista
  14. Mielenkiintoista myös, että paremmissa piireissä on ihan hyväksyttävää verrata ihmistä matelijaan.

   Poista
  15. Vilpitön ihailuni Nimettömälle, joka ei erota toipilasta ja matelijaa toisistaan:

   Vosiko älyn säilä enää kirkkaammin välähtää? Voisiko argumentin viiltävä selkeys enää täsmällisemmäksi tulla?

   Nyt on saavutettu inhimillisen ymmärryksen absoluttinen huippu! 🤓

   Poista
  16. Monet ovat minulta kysyneet ratkaisua islamistiongelmaan.

   Vastaan Jope Ruonansuuta mukaillen: "Aattelepa ite."

   Jos et halua krapulaa huomiseksi, älä ota tänään.

   Poista
  17. Hyvä Matias K. Toipila,
   Kun kerta olet ottanut vetovastuun tästä viestiketjusta, niin sopisi vastata kysymyksiin muulla kuin heitoilla "aattelepa ite".
   Terroriongelma on ollut länsimaissa nyt ainakin 150 vuotta ja sitä ovat harjoittaneet monenlaiset ihmiset. Väität nyt sitten tietäväsi ratkaisun joka on ilmiselvä kaikille jotka "aattelevat ite".
   Minulle se ei ole ilmiselvä, siksi vaadin että selvennät. Muuten on tehtävä se johtopäätös että sinulla ei ole asiasta hölkäsen pölähtävää hajua, tai että et halua sanoa kannattavasi kansanmurhaa (joka ei ole ratkaisu, sitä olette jo kokeilleet).

   Poista
  18. Nimetön/ "aattelepa ite".

   Ratkaisun luulisi olevan kaikille ilmeinen. Juuri se sama kuin huomisen krapulan välttämien: älä ota enää.

   Ts. haittamaahanmuuton lopettaminen, ylettömien vetovoimatekijöiden purku, ei ohituskaistoja, Suomi ei voi olla koko maailman höveli ja avokätinen sosiaalitoimisto tuhoamatta itseään ja tänne muuttaneita siinä sivussa.

   Tehdään maahanmuuttopolitiikkaa sen kiistämättömän ja laajan kokemuksen mukaan, joka meillä on käytettävissämme muista Euroopan maista. Tanskan mallista on hyvä aloittaa.

   Lakataan kuvittelemasta, että se, mitä niin kovasti toivotaan, muuttuu todeksi ja tosi vain pahaksi uneksi.

   Ja omaakin kokemusta näistä uusista kulttureista alkaa meilläkin jo olla:

   https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007609651.html

   En oiken osaa ymmärtää, mikä tässä nyt on niin vaikeaa.

   (Nämä kansanmurhajutut tulevat kyllä jostakin hyvin sairaasta mielestä. En oikein ymmärrä niiden kehittelyä ja niillä hekumointa.)

   Poista
  19. "haittamaahanmuuton lopettaminen, ylettömien vetovoimatekijöiden purku, ei ohituskaistoja, Suomi ei voi olla koko maailman höveli ja avokätinen sosiaalitoimisto tuhoamatta itseään ja tänne muuttaneita siinä sivussa."

   Tämä ei vaan pidä paikkaansa. Suomi ei ole mikään höveli hölmölä, ja meillä taitaa olla suhteessa lähes vähiten ulkomaalaisia Euroopassa. Halveksit poliisia ja maahanmuuttoviranomaisia näillä väitteilläsi.

   Vaatimaasi politiikkaa ei voi toteuttaa ilman väkivaltaa. Jos Suomesta pitää poistaa kaikki ei-valkoihoiset ja ei suomea äidinkielenään puhuvat (paitsi lääkärit) ei se onnistu rauhanomaisesti. Mitä teet niille ihmisille joilla ei ole paikkaa minne mennä?

   Poista
  20. "Jos Suomesta pitää poistaa kaikki ei-valkoihoiset ja ei suomea äidinkielenään puhuvat ..."

   Olenko sanonut noin? Miksi fantasioit minun piikkiini noita outoja väkivaltakuvitelmiasi "poistamisesta", "kaikista ei-valkoisista", jne. ?

   Sanoin, että ei lisää haittamaahanmuuttoa.

   Maahanmuuttopolitiikka on valintoja siinä missä maatalous- tai ilmastopolitiikkakin. Kysymys on vetovoimatekijöiden sääntelystä, ei sen kummemmasta.

   Esim. vietnamilaisia, kiinalaisia, sveitsiläisiä, saksalaisia, filippiinoja, jne, olisi hyvä saada lisää - töihin. Esim. noilla ryhmillä taustakulttuuri, asenteet ja otteikkuus ovat kunnossa. Tänne ei olla tulossa ikuiseen syytinkiin eikä olla luomassa omia rinnakkaisyhteiskuntia, joissa pätevät viidakon, eivät Suomen lait (vrt. Ruotsi, Ranska, jne.)

   Mutta eipä tämä tässä kinaamalla ratkea. Eurooppa tulee ehkä jo piankin kohtaamaan tosiasiat ja havahtumaan. Mutta liian myöhään, kuten poliittisissa prosesseissa tapana on. Silloin ongelmat ovat jo turhan suuria ja raskaita hoitaa (vrt. Ruotsi, Ranska).

   Olisi säästytty krapulalta, jos eilen ei olisi otettu niin paljon.

   Poista
  21. - Suomi ei ole mikään höveli hölmölä -

   Onneksi ei ihan, mutta eikö vihreiden ja vasenliittoisten mielestä tänne ole jokaisella oikeus tulla ja alkaa nauttia sosiaaliturvastamme tästä ikuisuuteen?

   Näin olen kuullut heidän ministeriensä sanovan. Höveliltä hölmöilyltä kuulostaa.

   Poista
  22. No sano nyt sitten, Matias, mitä Suomen muslimeille mielestäsi pitää tehdä, että "muslimiongelma" ratkeaa?
   En tiedä yhtäkään suurta uskonnollista ryhmää jonka nimissä ei harjoitettaisi väkivaltaa. Sitä on myös noissa mainitsemissasi "hyväksyttävissä" ryhmissä.
   Viranomaisille on juuri annettu tarvittavat lisävaltuudet puuttua asioihin. Sen pitäisi riittää. Vaikka suhtaudun tasapuolisen nuivasti kaikkiin taikauskon muotoihin, en ole niitä kieltämässä.

   Poista
  23. "No sano nyt sitten, Matias, mitä Suomen muslimeille mielestäsi pitää tehdä, että "muslimiongelma" ratkeaa?"

   Kummallista jahnaamista. Jatkuu aina vain.

   Vastaan: ei oteta enää lisää haittamaahanmuuttoa sisään. Tämä riittä ja tämä hoituu säätämällä vetovoimatekijät hieman pienemmälle. Maahanmuuttopolitiikan muutos siis.

   Jos et tätä ymmärrä, en voi valitettavasti auttaa. Toivon kuitenkin, että et kovin paljon fantasioi ja hekumoi omia kuvitelmiasi minun piikkiini.

   Poista
  24. Tätä lisää!

   Jestaksen pöksyt mikä huikea näytelmä!

   Älkää milloinkaan kasvako tai muuttuko.

   Bravo! Da capo!

   Poista
 4. Utankos aamulla kolahti postiluukusta Hufvudstadsbladet... Katselin ihmeissäni kannen komentoa "Maxa svenska dagen med oss!" - ja ärähdin että maksakaa faan itte!

  Minua harmittaa vieläkin, kun aikoinaan lukiossa ruotsin kokeissa en tuntenut ilmaisua "till och med". Ankaran pohdiskelun jälkeen käänsin sen lauseeseen sopivaan muotoon "tullen mennen" - ja siitä räpsähti 9 virhepistettä!

  Olen vieläkin sitä mieltä, että kehut siitä olisi pikemminkin kuulunut saada.  VastaaPoista
 5. Yhdyn täysin sydämin viimeiseen kappaleeseen ja lisään sipaisun
  voisulan ja siirsin sekoitusta niiden ylle ennen lämmitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis voisulan ja siirapin sekoitusta. (Puhelin näköjään kirjoittelee omiaan, jos sitä ei vahdi:)

   Poista
 6. Ihan oikeaa valforskningia tai ainakin valanalysia arvovaltaisimmalla amerikkalaisella uutistoimistolla AP:lla. Tässä ydinkohta yhdestä tuoreimmasta: "The president had spent months laying the groundwork for such a moment. He had repeatedly questioned the validity of mail-in ballots. He had dismissed election officials from Democratic states and cities as political hacks. And he had demanded in advance that the results be known on Election Day, which is never a given."

  VastaaPoista
 7. Kualjkiäryleihen lisäks kieljkiärylöetä.

  A:\>

  VastaaPoista
 8. "Poltava" näkyvät tekstinsä kieliasusta tarkat historioitsijat nykyään kirjoittavan. Mutta olkoon sitten vaikka "Pultava" kansallisten puristien iloksi. Emmehän mitenkään halua "kontaminoida" kieltämme "russoismeilla", vallankin kun kyseessä on sitten uudenvuodenaaton 1999 taas ollut vallan kamala maa - jos se koskaan on muuta ollutkaan.

  VastaaPoista
 9. Kaalikääryleistä puuttuu kerma ja siirappi.

  VastaaPoista
 10. Merimiespihvi jätettiin mainitsematta.

  VastaaPoista
 11. Minulle tuosta tulee nyt mieleen, ei valfisk vaan valfusk, kun sitä on niin paljon toitotettu, ja seuraavaksi valfläsk, kun ruoasta puhutaan, vaikka se ei ihan oikeaa läskiä olekaan eikä edes valaanrasvaa vaan vaalilupauksia, syöttejä.

  Käännöksistä taas tulee mieleen luokkatoveri, joka saksan kokeessa oli katsonut edessä istuvan ystäväni paperia ja näkemänsä mukaisesti käänsi sanan Teufel pakolaiseksi. Opettajalle hän väitti kiven kovaan aina luulleensa, että Teufel on pakolainen, ei hän luntannut. Hyvin hän sitten menestyi elämässä, tai ainakin miehensä menestyi, toinen koulutoveri, josta tuli suuren apteekin ja pilleritehtaan omistaja.

  VastaaPoista
 12. Taas sotaa. Eräs Evl tarkasti rintamaa. Eräs Ukko täytti raskaan pistoolikotelon paperilla.Ukko tuli vastaan ja evl sanoi :ampukaa minu deidän pistoolilla. Ukko kaivoi takataskusta pienen pistoolin kysyen : rintaan vai vatsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Duodaa... Evl kuulostaa aivan Nikke Pärmiltä...

   Poista
  2. Puheesta päätellen Pärmin Nikke.

   Poista
  3. "Duoda duoda", markkeeraa Salaman Hannukin välispiikkinsä.

   Poista
 13. Viidennen linjan Alkon myyjällä saattoi 60-luvulla olla joitakin siteitä Hansa-oluen toimittajaan. Hän suostui myymään vain Hansaa. Kun vanha rouva pyysi kohteliaasti: Får jag åtta flaskor Kille-öl, myyjä mutisi: otta mitä ottaa, minä myyn Hansaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olut saa olla mitä plaatua hyvänsä, kunhan se on Hansaa....

   Poista
 14. Ikävä tulee keskikoulun vastuuttomia aikoja - "författare" - "lihottaja". Ja ikävä tulee sitä kaveria, joka luki lyhyen venäjän takarivissä kirja sylissä. "Naberezhnaja" ei sitten muuten ole "rautatie".

  VastaaPoista
 15. Evl jutun kirjoittaja lisää että "duoda" tässä viittaa Ruotsalaisuuden päivään 6.11. Gust.Adolf II. Nikke Pärmi oli oma lukunsa: kuten esim. "Onpa täällä keskusteluissa huono ilmapiiri." PÄRMI: avadaan siis ikkuna

  VastaaPoista
 16. Lisäksi kyseessä oli evl S....satojen mielenpahoittaja

  VastaaPoista
 17. Humanistisen koulutuksen saanut kääntäjä oli kääntänyt teknisessä tekstissä olevan, kantoaaltoa tarkoittavan sanan ’bärvåg’ marjavaa’aksi. Oikeasti.

  VastaaPoista