Sivun näyttöjä yhteensä

14. heinäkuuta 2015

DeniabilityKommentoijan hyvä kysymys: miksi edes neuvotella diktaattorin kanssa, kun hän joka tapauksessa valehtelee.

Näinä kesäviikkoina on saatu valehtelemisen, harhaanjohtamisen  ja lisäksi jylisevän vaikenemisen lyhyempi oppimäärä suoraan tiedotusvälineistä.

Ainakin kertoilevissa lähteissä merkittävä hanslankkari kysyy välillä presidentiltä, kun tämä tiukkaa jotain asiaa:” Tahdotteko todella tietää?”

Kysymys tarkoittaa kiistämismahdollisuutta, joka on siis tämän kirjoituksen otsikon käännös. Tilanteet ovat niin vaikeita, ettei joku surkea tasavallan presidentti välttämättä muista mikrofonilla uhattaessa, mitä siis ei saanut kertoa.

Tämän jutun kuvassa eräs eläkkeellä oleva professori pitelee nenäänsä. Syy voi olla kuvassa esiintyvä myöhempi laamanni, tai sitten orrella kuivuvat turskat. Ollaan 50-luvun puolella, koska tuon Jäämerentien retkeilyn muissa kuvissa on isäni ensimmäinen Citroen ID. Seuraava Citroen sitten ajoittaa sen hiljan löytyneen 16-millisen värifilmin Lapin vaelluksesta Muorravaarakan taakse vuoteen 1961. Yksi näistä autoista meni päreiksi, kun Sääksmäellä tuli 1965 mäen harjanteella vastaan traktoria ohittava Mosse.

Jotkut kokeneet automiehet pitivät parempana ajaa ala- ja ylämäet vasenta eli vastaantulevan liikenteen ajorataa. Siitä näkee ojan paremmin. Hämeenlinnan – Tampereen valtatiellä ei kuitenkaan minun aikanani ollut enää yleensä lehmiä eikä veräjiä, toisin kuin Kortesjärvellä. Kukaan ei enää ymmärrä, kun sanon joskus rautakauppaan lähtiessäni ajavani varovasti näin iltalypsyn aikaan. Termiä luullaan tulopoliittiseksi. Itse asiassa kantturat hätisteltiin ulkolaitumelta lypsettäväksi navetan luo, sinne missä siivilät ja separaattorit jo odottivat.

Mielestäni herrasväkeä voi tutkia arkeologian keinoin. Me olimme herrasväkeä. Sitä ei nähnyt autosta, vaikka se olikin ihmeellinen. Uljaita autoja oli entisillä mustan pörssin kauppiailla ja lisäksi Kanadasta kotimaahan pistäytyneillä ja merimiehillä.

Kotimme oli kivitalossa, jossa oli keskuslämmitys, vesi ja vessat. Joku voisi selvittää minun puolestani, oliko se pitäjän ensimmäinen, ja oliko Lapuallakaan vastaavaa. Ehkä säästöpankin talo oli vanhempi? Ilmasotakoulun alueelle valtio rakennutti betonista asuinrakennuksia, esikunnan tilat, kasarmin ja sairaalan ennen talvisotaa. Meidän talo valmistui 1938.

Etenkin Turun sosiologit ovat julkaisseet tutkimuksia ”luokkaretkistä”, nyt kadonneeksi luullun luokkayhteiskunnan uudesta löytymisestä. Olen samaa mieltä. Nyt meillä alkaa olla taas yläluokkaa. Ennen tärkeä oli liike alemmasta ylempään keskiluokkaan, joka siis on oma kokemuspiirini. Isäni nousi.

Ilmiö on niin vaikea hahmottaa, etteivät sosiaalidemokraatit vieläkään ymmärrä, mikä heihin osui, ei Tuomiojakaan. EU:n jatkuva kriisi on pankkikriisi, jonka ytimessä näyttää olevan amerikkalaisen Lehmanin kaatuminen ja luottojärjestelmän vakava horjuminen. Sosiaalidemokraatit ja heidän perässähiihtäjänsä – kuten minä – eli ”hyvinvointiyhteiskunnan” kannattajat eivät suostu uskomaan, että myös Kreikan kriisi on köyhyyskriisi.

Jo ennen Marxia puheeksi tullut ”luokkataistelu” ymmärretään vanhastaan väärin. Jokaisen rikkaan linnoituksen ympärillä on aina kyyhöttänyt köyhiä odottamassa tilaisuuttaan. Suosituin tulonjakomenetelmä on ollut ryöstö. Ryöstetyt on ollut yleensä tapana tappaa. Se on keino sulkea heidän suunsa. Pyhimykseksi julistaminen on sekin ollut suosittu keino johtaa huomioitsijat harhaan. Tätä nykyä tuon tehtävän hoitavat historiantutkijat ja media.

Luokkataistelu käydään todellisuudessa luokan sisällä ja kahden luokan välillä olevassa saumassa. Osa professoreista saattaa kuulua eliittiin, etenkin sosiologian professoreista. Jokaviikkoinen puukkotappelu kuuluu alan keskeisiin kokemuksiin, samoin kuin monimutkaiset initiaatioriitit, kuten tohtorinväitökset. Jotkut professorit sanovat ajavansa köyhien asiaa. He valehtelevat. Se on suuri muutos muinaisten Veblenin päivien jälkeen, että pelkkä raha ei nosta yläluokkaan. Pohjoismaissa rikas hampuusi ei erotu edukseen. Sitä vastoin ovet aukeavat ihmiselle, joka on esimerkiksi akateemikko, tosin vähätuloinen. Jääkiekkoilijat ja muut urheilijat eivät nouse, vaikka heillä on valtavat tulot ja kaikki rikkauden merkit.


Sosiologi Bourdieun vanha matriisi on muuttunut. ”Kulttuurinen pääoma” on korostunut taloudellisen pääoman kustannuksella. Esimerkilläni haluan ärsyttää: luulen ettei A. Stubb ollut erikoisen rikas; ei kai se hänen isänsä IFK:sta vaurastunut. Mutta hyvä koulutus ja loistava kielitaito nosti miehen yläluokkaan ennen ministeriyttä. Samoin on käynyt T. Soinille, joka onkin enimmäkseen lakannut näyttelemästä kansanmiestä. Herrat, ja Sipilä, ovat muuten hoitaneet päällä olevaa kriisiä kiitettävän taitavasti.

10 kommenttia:

 1. Lienee yleinen tietämättömien ja lapsellisten ihmisten harhakäsitys, että julkisuus merkitsisi huomattavaa varallisuutta. Tietty "luokkajako" on yhä voimassa vanhastaan länsimaissa: esiintyvät taiteilijat harvoin kohoavat eliittiin tai pääsevät sen joukkoon muuten kuin maskoteiksi. Näyttelijän ammatti rinnastettiin vuosituhannet prostituoituun. Osaselitys lienee, että yhä edelleen muun kuin klassisen musiikin esittävä ammattilainen on noussut ns. alempaa, eikä ole oppinut tavoille. Lisäksi taiteilijat viihtyvät usein omiensa parissa, kuten muutkin ihmiset, eikä yläluokkainen pidättely oikein istu heille.

  Michael Jackson -vainaa (muusikko) on hyvä esimerkki. Kuoli konkurssikypsänä maine ryvettyneenä väitetyistä teoista, joita tehneet esimerkiksi Britanniassa ovat voineet hyvin ja kuolleet paljastumatta establishmentin jäseninä. Raha ei Mikkeä suojannut eikä tainnut olla ystäviäkään oikeilla paikoilla eli ei oikeanlaisia suhteita. Kuoltuaan kaveri tienaa taas, mutta toisille.

  VastaaPoista
 2. Luin, tuossa kirjaa, se on vielä kesken. " Koska nolladeklinaatioviiva halkaisi sopivasti Etelä-Amerikan, paavi julisti sen rajaviivaksi Espanjan ja Portugalin välille. Niinpä itäpuolelle jääneessä Brasiliassa puhutaan nykyään portugalia ja muissa Etelä-Amerikan maissa espanjaa."

  VastaaPoista
 3. "miksi edes neuvotella diktaattorin kanssa, kun hän joka tapauksessa valehtelee?"

  Hauska kysymys mutta menee ohi maalin. Kissinger neuvotteli Kiinan johtajien kanssa, koska USA:lla ja Kiinalla oli yhteisiä etuja. Niihin perustuva sopimus pitää vain niin kauan kuin tilanne on ennallaan, ja molemmat osapuolet tietävät sen.

  USA on aina valehdellut taitavammin: Irakin aseisiin uskottiin tai ei ainakaan tiedetty varmasti, ettei niitä ole, ennen kuin niitä ei löytynyt. Putin sen sijaan kiisti, ettei Ukrainassa ole venäläisiä sotilaita, vaikka asiasta oli todisteita.

  VastaaPoista
 4. "pelkkä raha ei nosta yläluokkaan"

  Eihän se nostanut Jane Austenin maailmassakaan (tosin hän ei kuvannut ihan yläluokkaa). Jos oli tiennanut omaisuuden, meni muutama sukupolvi että hyväksyttiin. Piti elää koroilla ja osata oikeat tavat.

  Forsyten tarussa rikas porvarillinen perhe pääsee yläluokkaan vasta, kun Soamesin tytär Fleur nai aatelisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Fitzwilliam Darcy on ainakin tuloiltaan todellista creme de la cremeä, alle sadan sen ajan eniten ansaitsevan joukossa (Hobsbawm, Piketty). Mr Bennetkin 2000 punnan vuosituloineen on tukevasti eniten ansaitsevien 1% joukossa.

   Poista
  2. Pointti oli siinä, että Darcy *omisti* maatilan, jonka oli perinyt. Se oli hienouden merkki. Mutta jos joku olisi ansainnut *itse* yhtä paljon rahaa, häntä olisi katsottu alaspäin, sillä herrasmies ei tehnyt työtä (paitsi pappina tai upseerina).

   Ylpeyden ja ennakkoluulon juonihan perustuu siihen, että vaikka herra Bennet on herarsmies, hänen vaimonsa ja tämän sisar käyttäytyvät rahvaanomaisesti. Tämän takia tytärten kelpoisuutta herrasmiesten vaimoiksi epäillän, kunnes rakkaus voittaa.

   Poista
 5. Sanotaan, että torakka kestää ydinsodankin, se on siis ns. voittaja, erotuksena ns. luuserista.

  Rikas on siinä mielessä samanlainen kuin torakka, että sekin kestää mahdollisesti jopa ydinsodan, - ainakin jos on huomannut sellaisen ydinsuojabunkkerin nahkasohvilla ja kuudenkymmenen tuuman televiissionäytöllä hankkia - mutta joka tapauksessa paljon pidempään kuin ihminen silloin, jos rakenteet alkavat sortua.

  Vertailua torakkaan kenenkään rahapösön ei kannata ottaa ilkeilynä, torakasta on luultavasti jotain hyötyä luonnon kiertokulussa, tarkemmin en siitä tiedä, kun en ole biologi.

  Stubb on todella joistain syistä kasvanut huomattaviin asemiin koululaisvuosistaan, niistä joina hän lehtitietojen mukaan kiusasi häijysti sokeaa luokkatoveriaan. Kovakuntoisena ja sivistyneenä kaverina hän tiettävästi juoksee nykyään maratonin reilusti alle kuuteen tuntiin.

  VastaaPoista
 6. Vakaumuksellisten eurouskovaisten harmiksi sille nyt ei voi mitään, että ilman euroa ei olisi koko eurokriisiä olemassakaan.

  Yhteisvaluutta euro on mahdollistanut oliivimaiden ylivelkaantumisen ja samaan suuntaan ollaan menossa Suomessakin. Jos ja kun euromaat - siis varsinkin oliivimaat - olisivat pysyneet omissa kelluvissa valuutoissaan, niin niiden olisi ollut mahdotonta velkaantua siinä määrin kuin ovat nyt velkaantuneet.

  IMF:n ekonomisteilta on tullut päteviä raportteja euromaiden ongelmista, mutta Cristine Lagarde ei näytä niistä välittävän vaan ajaa troikan jäsenenä muiden mukana mm Kreikan kurjistamispolitiikkaa. Jälki on ollut tuhoisaa.

  On ne kreikkalaisetkin surkeita ruikkuja, kun eivät pysty lähtemään eurosta. Vain omalla kelluvalla valuutalla ja ikiomalla keskuspankilla kreikkalaisilla olisi edes mahdollisuus saada kansantaloutensa kasvu-uralle.

  VastaaPoista
 7. Olen toveri Toipilan kanssa noin 150 rosenttisesti samaa mieltä.

  Jotta Kreikan talous lähtisi edes jollakin lailla vetämään, se vaatisi heikompaa valuuttaa eli siis sitä vanhaa drakhmaa. Vahva euro on kuin myllynkivi hukkumisvaarassa olevan Kreikan kaulassa, vaikka jotkut väittävät sen olevan pelastusrengas.

  Jos Kreikka jää euroon, se tarvitsee jatkuvia pelastusoperaatioita ja sama pelleily ja teatteri jatkuu ikuisesti eurooppalaisen veronmaksajan rahoilla.

  HS:n naistoimittajan analyysi Kreikan tilanteesta ja sen historiasta oli hieno ja selkeä. Siinä kerrottiin asian ydin; korruptoituneen ja taloudellisessa holtittomuudessa ikuisesti eläneen valtion lainan korot putosivat melkein yhdessä yössä teollisuusmahti Saksan tasolle eli lähelle nollaa. Siitä alkoi sitten Kreikan iloinen nousukausi, jossa rahaa tuhlattiin sumeilematta ja elettiin kuin Babylonian porttolassa sitä viimeistä päivää.

  Juhlat loppuivat kun lainahana suljettiin. Tragikoomista on, että jotkut kehtaavat siirtää vastuuta ja laskua näistä lainarahakulutusjuhlista muille kuin Kreikkalaisille. Voi aikoja, voi tapoja, voi vastuun siirtoa syyllisiltä syyttömille, jotka palelevat täällä pohjoisnavan lähellä......... lähden ilmastopakolaiseksi Kreikkaan.

  VastaaPoista
 8. Demareiden "osui" se, että valtaosa heidän potentiaalisesta äänestäjäkunnastaan on myös noussut luokasta toiseen. Ennen niin vahvan ja valveutuneen työväestön lapset nousivat keskiluokkaan, eikä ammattitaitoisen työväestönkään elämä ole aikoihin enää poikennut millään tavalla alemman keskiluokan elämästä.

  Alaluokkaa on nykyään epämääräinen kurjalisto (anteeksi loukkaava termi), josta osa kuitenkin elää yhteiskunnan varoilla alemman keskiluokan elämää. Tältä osalta leikataan nyt eniten, ja koska se on kovaääninen median lellikki, parku on suuri. Saavutetut edut ovat ikuisia!

  VastaaPoista