Sivun näyttöjä yhteensä

10. maaliskuuta 2013

Kybertaistelut

En tiedä, pystyykö tavallinen kansalainen enää seuraamaan sodan ja rauhan asioita edes yrittämällä.

Julkista tietoa on yllättävän paljon. Huomenna maanantaina istumme yliopistolla yleisön edessä. Yksi virkamiesten, sotilaiden ja juristien mietittävänä oleva sana on ”kyberturvallisuus”. Se ei ehkä ole sama asia kuin tietosuoja. Ainakin eräässä mielessä se ei ole lainkaan sama asia.

Jo viime vuosikymmenellä Syyriassa tapahtui jotain, mikä ehkä jatkuu edelleen. Israelin ja Turkin silloinkin hiukan vanhanaikaiset lentokoneet tuhosivat alueen, jolta kansainvälinen järjestö keräsi myöhemmin hyvin vahvasti sotilaalliseen ydinasetuotantoon viittaavia maaperänäytteitä. Asialla olisi ollut ennen kaikkea – Pohjois-Korea. Missä määrin Venäjä ja Kiina olivat liikkeellä, sitä voi vain arvailla.

Puhe on kyberoperaatiosta, koska hyökkäys yllätti syyrialaisten tutkat. Kirjallisuudessa esitetyn selityksen mukaan pienkone oli käynyt skannaamassa torjuntatutkat ja lähettänyt, ehkä tutkan signaaleja kantoaaltona käyttäen, vastapuolen tietokoneille bittivirran, jonka koneet lukivat tyhjäksi taivaaksi. Ja hyökkäyksen aikana tutkat näyttivät kaiken olevan rauhallista, ei vihollista mailla eikä halmeilla. Mutta kohde meni maan tasalle.

Tutkan sokaiseminen oli käytössä jo Normandiassa 1944. Huvittavasti tinaperienkylvämisen koodinimi oli ”Operaatio Window”. Tätä nykyä asialla on ”botnet” eli tuhannet tai kymmenet tuhannet kaapatut tietokoneet, jotka toteuttavat palveluneston eli kaatavat verkkoa, tai syöttävät väärää tietoa.

Yleisesti muistetaan Viron Pronssisoturi-kiistan tapahtumat ja sitten Georgian sodan alku. Venäjä ilmoitti, ettei sillä ollut mitään tekemistä kohteissa ilmenneiden tietokoneongelmien kanssa. Sitä ilmoitusta ei kovin moni uskonut.

Ennakkomainoksen mukaan maanantaina illalla dokumenttiohjelmassa luvataan kertoa, miten Suomen sähkönjakelu voidaan keskeyttää 15 minuutissa. Ihmettelen etukäteen tuota viittätoista minuuttia. Käsitykseni mukaan toimintamallit ovat olleet kauan valmiina, eikä aikaa kulu kuin 0,15 sekuntia.

Kantaverkon kaatuessa katkeaa sitten suurin osa viestinnästä, liikenne, pankkitoiminta ja siis maksuliikenne, lämmitys ja niin edelleen.

Tuollaista sanotaan kybersodaksi. Tosin kansainvälisen oikeuden mukaan on epäselvää, onko bittihyökkäys sotaa. ”The Economist” kirjoitti jo muutama vuosi sitten sodankäynnin viidennestä alueesta (domain) – maa, vesi, ilma, avaruus ja verkostot eli kyberavaruus.

Kun puhutaan haittaohjelmista, moni lukija ajattelee nimenomaan haittaa. On kuitenkin mahdollista, että haittaohjelmia (malware) on valmiiksi jokaiseen tarkoitukseen, ja niiden aktivoiminen on sitten sotilaallinen toimi.

Vieläkin synkemmän näkemyksen mukaan tuo sota on jo käynnissä. Keskusteluun ei ole noussut ainakaan luultavasti erittäin laajamittainen teollisuusvakoilu. Sotilasvakoilusta vaikeneminen on ymmärrettävää.

Esimerkiksi patentti- ja tekijänoikeusjärjestelmästä käydään jatkuvasti vääntöä. Kertaakaan en ole nähnyt mainintaa, että varsinkin patenttijärjestelmä on valmis tiekartta niille, jotka haluavat imeä omaan käyttöönsä teollisuuden ja kaupan kannalta kriittistä tietoa.

Miksi älypuhelinten määrä nousee niin kovasti ja miksi niitä valmistetaan nyt tehokkaasti eri puolilla Aasiaa? Miksi esimerkiksi kopiokoneet, hissit ja ovet ovat nykyisin myös tietokoneita? Puhelimet ja digitaaliset laitteet voivat toimia tai ne voidaan muuttaa toimimaan aseina.

Tehokas hajauttaminen eli kuvaannollisessa mielessä hyökkäys- tai puolustusase jokaisen miehen, naisen ja lapsen taskussa tarkoittaa tietenkin vastatoimien tekemistä ylivoimaisiksi. – Kirjoitin tämän muistuttaakseni, että hakkerointi eli tietojärjestelmiin tunkeutuminen ei ole pelkästään ilmivaltaa, vaan kenties valtioiden ja rikollisjärjestelyjen toiminnan uusin muoto ja siis hyvin vakava asia.

16 kommenttia:


 1. Kyllähän sieltä ICT binomi+elektroni totaaliuudistautumisestamme , löytyvät ne kylmän sodan ja armeijoiden satsaukset. Mutta jokamiehen taskuun nuo värkit toimitti Apple ja Nokia siis ? Tiedä häntä. Mikä ne verkot rakensi ? Sonera ja ATT ja Deutsche telecom ja samat briteissä,kaikkialla. Valtiomonopoleina, Suomessa merkkihenkilö postimiehestä pääjohtajaksi Oiva Saloila 1962-77. Viimeisiä tätä maalaisliitto/sosdem kansanvaltamme pitkää suurmiessarjaa.

  Ja kuinka se Pentagon rahoitettiin. Siten että nämä keksinnöt -vähän kaikkikin- näyttivät skulaavan myös siviilipuolella, joten Ford osti. Mutta jos malliuudistus olisikin pitemmässä juoksussa, kuten kaapelien vedossa tai tietosatelliiteissa oli, niin isosti jeesasi Pankkien riuhtautuminen sääntökirjojen kansista. Ne ottivat rahanluomisemme välineeksi antolaina/saaminen - tilirahan kirjoittaminen/talletus, oheen potentiaalin ostaa omaisuudekseen, pankkitaseeseen, tietosateliittiosuus, valokaapeliprojekti jne. -ja ilman rahaa.

  Ilman rahaa, mutta uutta tuliterää rahaa myyjälle, pentagonrönsyYliopistolle tarjoten, kirjoittamalla sille uuden talletuksen eli tilirahaa maksuna projektista, siis pankkirahaa ilman takaisinmaksuvelvoitetta. Näin lisättiin dollarirahaa ihmiskunnassa. Näin maksoin asevarustelua, näin sain netin. Jos pankkihuikeus heitä väliin huimasi, niin interbank universumin valjastamien keskinäisrahalla, piti nokan pystyssä ja turbon työnnössä. -Isointa mitä kansainvälinen yhteisö on siunausta tuottanut, paitsi Vatikaanin lähetystyö 1500 vuoden takaa.

  Nyt trendi takkuaa. ICT verkkojen käyttö Kiinabusinesten luomiseen ja tuotejakeluun, raaka-ainejunailuihin ja valuuttaheilahdusten tuottamiseen/rahastamiseen on jumiutumassa kriisin kroonistuessa. Pankkiylivalta nostattaa vastarintaa kaduilla. Kulmahuoneissakin, sisäpiiriläishyötyjiä, reaalifirmoissa kuten Storassa tai Thyssensissä vetäydytään moisista diileistä kun mittasuhteet ja harmi/haittailmiöt tihkuvat kaikkialta esiin.

  Se mitä koen selittää tolkuttaa on, että rahasfäärin irtiotot / irtiriuhtautumiset tämän svengin tuottivat. Ja itsekseen on tukahtumassa, hiljentymässä vaikka olkootkin sordiinomiehillä eli virkahuolestuneilla heilläkin, ansionsa asioiden saamasta uudesta käänteestä. --Tulisin seuraamaan keskusteluanne jos paikalle osaan. Oli taas kiva kirjoitella eli kopioida justluettua. WTJ 11.3. kertoo voittojen huvenneen rahapiirien raaka-aine-tilastomatematiikkabusineksistä taas rutosti kaiken tätäkin vuotta. Vastapuolet ovat karussa -vielä toistaiseksi. Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 2. Suomalaista tietoutta ennen MOT-ohjelmaa luettavaksi:

  http://www.yhteiskunnanturvallisuus.fi/fi/materiaalit

  ja kyberaloittelijoille:

  http://www.ficom.fi/tietoa/tietoa_4_1.html?Id=1359023019.html

  Itse aloittaisin kybersodan myrkyttämällä juomaveden ja maidon, jotta yhteiskunta menisi sekaisin lasten ja vanhusten sairastuessa ja kuollessa. Vasta tämän jälkeen, 2-3 päivän kuluttua, olisi varsinaisen kybersodankäynnin vuoro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mitä te olette mieltä Suomen armeijasta ? Eikö sen vosi jo lopettaa, koska todellista kybersotaa jo käydään hyökkyksillä maatamme vastaan, ja olemme todella haavoittuvaisia. Hetkesssä useat
   yhteiskunnalliset tomintomme voidaan ajaa alas.
   Poikani on armeijassa, ja sanoo, että hän haluaa opiskella edelleenkin
   IT-asioita, joissa hän paremmin voisi puolustaa Suomea.
   Nyt hän leikki sotaa lumipuvussa.
   Totta, että pojille ja tytöille opetetaan joitakin taitoja selvitä metsässä. Hyvä.

   Poista
  2. Mää taas hoitaisin tän kybersodan silleen, että ensteks mää tappaisin kaikki miehet, vanhukset ja lapset. Sit mää keräisin kaikki lisääntymisikäiset naiset ja veisin ne kaverini Pikku-Peten kanssa junalla valmiiksi katsottuun piilopaikkaan Sierra Madren taa - lempimättä ken nyt olla vois?

   Poista
  3. Ihan jostain sadusta..
   Minunkin mielestäni lapset, ja vanhukset voisivat kuolla heti.
   Ja teidän kaltaisenne keski-ikäiset äijät juuri nyt.

   Poista
 3. Olisi hyvä jos näistä kyber-iskuista puhuttaisiin enemmän. En tarkoita sitä, että kerrottaisiin kuka ja miten, vaan niin, että tiedetään mistä ne tulevat ja miten. Siis että kansalaiset tietäisivät että valtio on kansalaisia varten tässäkin suhteessa. Vaikka voisi sitten olla vaikka koko Pohjolan leveydeltä.

  Hesarissa taisi olla siitä jotain, että jos vaikka Suomi rupeaisi tämmöisten sotatoimien rauhanturvaajaksi. Mutta en oikeasti tiedä tietenkään, onko meillä ihmisiä jotka kykenevät siihen. Samoin Hesarissa käskettiin miettiä salasanoja tarkasti. Kun kerran tietokoneiden kaappauksesta kaikki alkaa.

  Mutta itse asia on idioottimainen. Tällähän pyritään vain tuhoamaan. Siis sitä samaa hölmöyttä mitä on sodissa. On vaikea käsittää mistä ja miksi tuota aggressiivisuutta riittää. Se ei hyödytä ketään eikä mitään, vaikka alkuvaiheessa jossakin voisi rahaa tulla ovista ja ikkunoista.

  Tuho on tuhoa.

  VastaaPoista
 4. Ei kai kantaverkko voi Suomessa kaatua. Osia kyla voi.
  Onkohan Kemppisen tiedot sielta 1970 luvulta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tainneet MOT:n pojat lukea minun kirjoittaman jutun 2:n vuoden takaa! Kas kun eivät kertoneet miten se tehdään helpoiten ja halvimmalla!

   Näin Suomi lamaantuisi OIKEASTI kriisin aikana

   http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=660728


   Ma 11.03.2013 @ 11:27Hannu Sokala
   Tätä emme kertoneet

   http://blogit.yle.fi/mot/tata-emme-kertoneet   Runkoverkko kaatuisi kirjaimellisesti NÄIN:

   Muutama kaveri ostaa rautakaupasta PULTTIPIHDIT ja menee metsään katkoen RUNKOVOIMALINJAN HARUSVAIJEREITA muutaman kymmenen pylväsvälin kohdalta. Siis sellaisesta kohtaa vaikkapa koko valtakunnan runkolinjaa, missä se kaartaa ja katkominen tehdään siis sen ULKOKAARTEESTA: naps naps. Sähkölinja siis tarvitsee ainakin kaarteissa haruksia vastavoimaksi kaarteen aiheuttamalle vedolle. Toki pienet puupylväslinjat on harustettu kaikkialla. Näin koko hoito rojahtaa kumoon ja korjaaminen kestää viikkoja. Tai sitten otetaan ns. johtokäytävä ja tehdään sama temppu toisen linjan päälle...

   Ainoa mikä on ankarasti varottavaa, on vaijereiden sinkoutuminen voimajohtoihin katkottaessa niitä. TIETENKIN KIREÄ VAIJERI SINGAHTAA katkaistaessa ja se pitempi pää hyppää ylös johtoihin... Sen estämistä en kerro, eli edellä kerrottua haruskatkontatemppua EI VOI tehdä ilman välitöntä kuolemanvaaraa! Jotain rajaa sentään pitää olla.

   Samalla logiikalla menisi maan "läpihalkipoikki" kulkevat tietoliikenne-, (kännykkä)puhelin- ja radio/TV ja linkkimastotkin. Huh huh! Se siitä kriisitiedottamisesta! Pitäisi olla se Porin lyhytaaltolähetin valmiina ja kansalaisilla SELLAISET RADIOVASTAANOTTIMET, joilla voi LA-lähetyksiä kuunnella, kautta maailman siis. ULA -verkollahan ei tee mitään, jos INTERNET SAMMUU tai takkuilee.


   Poista
  2. Taitaa olla sohvalla mietittya juttua. se on kantaVERKKO. Jos Sina ja sun poikas jollain kohtaa kaatais jonkun pylvaan, niin ei se kantaVERKKO siihen kaatuisi.

   Nayttaa menevat mielikuvituksen puolelle kuten se MOT:in ohjelmakin.
   Jos on tahto, kyky ja osaaminen, niin kylla Suomi saadaan tasaiseksi
   ohjuksilla ja atomipommeilla. Ruotsi on jutun analysoinut ja todennut, etta niilla joilla on kyky, ei vallan helpolla paase tallainen tahto valtaan. Niinhan se on Kiinan ja Taiwaninkin valilla; kyky ja osaaminen on, mutta tahto (luojan kiitos) puuttuu, kun tama nykymaailma on tallainen...

   Poista
 5. Olisi muuten kiva nähdä länsimedian reaktiot ja varsinkin establishmentin vastaveto ja retoriikka, jos Iran olisi ujuttanut uraanin rikastamiseen käytettäviä sentrifugeja särkevän haittaohjelman Israelin ja Yhdysvaltain ydinlaitoksiin.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys, Kemppi!
  Olen viikon ollut eristyksessä kesämökillä. Kirjoitin tulevan kesän näytelmää "Mustat autot Maarian yössä, 30-luvun kiellot ja käskyt." (tämä ei ole piilomainos!)Olin tietoisesti ilman yhteyksiä ja nyt palattua piti tietysti panna lähes päivä Kempin päivittämiseen. Eikä se suinkaan ajan haaskuuta ole. Noh, jankutan: Onko mielestäsi mahdollista, että on olemassa absoluuttinen draamantaju? Hyry, Seppälä, Tuuri, jopa Veijo Meri eivät ole kirjoittaneet kunnon näytelmiä!Mikäs siinä mättää? Ohjaajana olen totaalityöstänyt proffatason herrojen tekeleitä toimiviksi. Aavistelen, että Sinulla saattaisi olla vähintään auttava draamantaju ja olen yllyttänyt Sinua yrittämään näytelmän kirjoittamista. Mikä siinä niin kovasti pelottaa? Taustatiedot on valtavat, ytimekäs lause onnistuu, ajattelun polyfoniaakin löytyy, joten...? Ethän Sinä vaan pelkää "ittehens nolaamista"?(prov.)
  kannustavin terv. pekka s-to.

  VastaaPoista
 7. Sorry, meni tuo äskeinen tänne Kyperin puolelle!
  No, etpähän ainakaan välty vastaamasta, heh! Tunnen muuten J. Seppälän isän ja on aivan Hyryn näköinen. Ilmekin tarvittaessa noin tuima. Ikää tosin ei ole Arskalla aivan yhtä paljon, kuin Antilla.
  toiset terv. pekka s-to.

  VastaaPoista
 8. Tietenkin kyynillinen sanoisi, että kauhea kohkaaminen uusimman ydinreaktorin suojaamisesta kaikkea vastaan, sis. lentokoneiskun, mutta kun ne 5 muuta eivät ole.

  VastaaPoista

 9. Lapsi tarvittiin viestittämään Keisarille
  vaatetilanne.

  Varmaan näin oli myös Nokian suhteen, mutta
  ne nälkäpalkkaiset, jotka olisivat tienneet varoa tulevaa, puuttuivat.
  Kyseenalaistiko kukaan: kuinka moni haluaa winkkarin taskuunsa.

  Kun ensimmäisiä verkkopankkeja pystytettiin niin lähtökohta
  tiukennuksessa oli: minimoi asennettava SW+disabloi kaikki palvelut.
  Aktiivina vain tarjottava palvelu.

  Paluu vanhaan, tyhmään työasemaan, on pakko.
  Tietty, uusin keinoin, virtualisoiduin kuvioin.
  Muusta ympäristöstä eristetty palvelu.
  Session jälkeen putsattua muistia.

  VastaaPoista
 10. Niinpä niin, kybertaisteluita on käyty ja käydään koko ajan verkossa ja niiden hienostoneisuus hirvittää. Joskus tuntuu että on parempi kun ei tiedä kaikkea.
  Lähi-Itähän on varsinainen testikenttä kaikkien kyberasepelureiden kesken, siellä testataan osaa aseista ja samalla hämätään ja härnätään vastustajaa.
  Tuo Kemppisen mainitesema Syyrian tapaus, siitä on hyvä artikkeli tässä http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Orchard
  Tuossa operaatiossa käytetty oli luultavasti käytetty SUTER järjestelmää jolla oli hämätty Syyrian tutkajärjestelmää luulemaan että sieltä tulee omia koneita.
  Menetelmä jossa ujutetaan haittakoodia suoraan tutkajärjestelmää tai datalinkkeihin kuulostaa tieteisjutulta mutta on totta.
  Näyttää siltä että sitä seurannut tapaus viimevuonna jossa Syyria ampui alas Turkin RF-4E Phatom:in oli hätävarjelun liioittelua, ehkä Syyria pelkäsi että sieltä taas tullaan...

  VastaaPoista
 11. Kertaakaan en ole nähnyt mainintaa, että geenimuunneltu ja terminoitu siemenvilja on tapa saada maa täydellisen riippuvaiseksi itsestä ruokatuotannon suhteen.

  VastaaPoista