Sivun näyttöjä yhteensä

13. maaliskuuta 2013

Rumat vaatteet
Yhä useammin kirjoitan asioista, joista en tiedä mitään, ja toisista, joita en ymmärrä mitään. Kuten: miten on mahdollista, että kun maailman selvästi rumin muoti on yleensä peräisin Englannista, johtava ja joskus käänteentekevä maailmanmuoti on myös sieltä.

Jos aikataulu sallii, ”Sydämen asialla” on mieluisaa iltapäivän taustakuvaa, vaikka uusinta on ties kuinka mones. Se on jotenkin niin kodikas ja siinä on hauskoja vanhoja tavaroita. Tuossakin sarjassa jatkuvasti esiintyvät poliisin ja sairaanhoitajan virka-asut ovat esimerkkejä kummasta muodista. Poliisin edelleen käytössä oleva kypärä ei mahda olla käyttökelpoinen juuri missään tilanteessa mutta sitä useammin tiellä. Se päässä ei voi edes istua autossa. Mellakkapoliisit siirtyivät Englannissa oikeisiin kypäriin, koska korkkivärkki ei suojaa edes viskatulta kiveltä. On heillä koppalakki, mutta ”oikea” kypärä pitää puoliaan.

Englantilaisten yhtiöiden lentoemännät tuntee kaikilla maailman lentokentillä omituisista vaatteistaan, etenkin päähineistä.

Tuo  kypärä, (”custodian helmet”) oli viime vuosiin saakka kankaalla verhoiltu hellekypärä eli olennaisesti korkkia. Hellekypärä puolestaan oli vallitsevan lääketieteellisen ja sotilaallisen mielipiteen mukaan valkoihoisille välttämätön kuumissa maissa. Käsitys on perusteeton. Päähine on välttämätön, ja on hyvä, jos se on kevyt.

Hellekypärää käyttivät siirtomaajoukkojen upseerit taisteluissakin, ja vielä valkoisia. Vastapuolen tarkka-ampujat olivat siitä hyvillään.

Luulen muuten viimein ratkaisseeni koppalakin salaisuuden. Upseerikunnia kieltää laskemasta koppalakkia pöydälle tai lattialle väärin päin. Se on aseteltava samaan asentoon kuin päässä, kupu ylös, kokardi eteenpäin. Kummallisen päähineen idea lienee juuri tämä, siis päinvastainen. Se on näppärä pudottaa lattialle tai laittaa pöydälle ja viskata hansikkaat ja tarvittavat pikkuesineet perään. (Lääkärit muuten käyttivät pitkään silinterihattua, koska stetoskooppi kulki siten näppärästi mukana hatun sisällä.)

Maailman näkyvin miesten vaate, farkut, on amerikkalaista, todellisuudessa juutalaisten räätäleiden kehittelemä asusta, ja kangas idealtaan ranskalaisten. Mutta mutkahousut eli siis miesten suorat housut, joissa on upslaakit tai sitten ei, on brittiläinen keksintö. Innovaation tekijä lienee ollut aikansa muotiguru Beau Brummell (k. 1848).

Pikkutakki on ehkä syntynyt noin 1850 aluksi tupakkatakkina, jonka muistamme esimerkiksi vanhoista Sherlock Holmes –elokuvista. Se oli sensaatio, että käytettiin hännätöntä takkia eli katkaistiin frakki-tyyppiset liepeet. Tupakkatakki oli turvallinen valinta kotiasuksi, koska muuten olisi voitu luulla papiksi. Pappismiehet käyttivät suoraa takkia, jonka tunnemme Runebergin patsaasta. Asusteen nimitys oli bonjour.

Tupakkatakista kehittyi vaate, jonka nimi on monissa muissa kielessä tupakkatakki, smoking. Englannissa se on tuxedo, amerikkalainen sana, mahdollisesti intiaanikieltä (algonquian) alkujaan.

Yhtä raju keksintö kuin edellä mainitut on pynmetsästystakki, jota voi käyttää myös kaupunkipuvun kanssa (Barbour ja sen jäljitelmät). Se on paljon vanhempi kuin nuorison yhden ajan univormu maihari eli maihinnousutakki. Pikku klassikko taitaa olla duffeli; niitä näkee taas. Ja sitten on villapaita, jossa meidän näkökulmastani myös Norja ja Irlanti ovat olleet edelläkävijoitä, vaikka itse satun olemaan sitä mieltä, että Shetlannista sen pitää olla (kuten myös tweedin).

Sotien jälkeen Englannin piti olla ränsistynyt ja loppuun kulunut maa. Ja sitten sieltä tuli poprock-musiikki ja pop-kulttuuri. Viimeksi mainitusta on sattuneesta syystä jäänyt erikoisesti mielen Mary Quant ja minihame. Nyt omiakin valokuvia katsoen aika uskomatonta, ettei sitä kielletty edes Suomessa lailla.

Englannissa 1960-luvulla vierailleena tuntuu uskomattomalta sekin, että nämä joka paikassa näkyvät mestarikokit, ainakin jotkut heistä (Gordon Ramsay), edustavat uutta Englantia ja siis osoittavat maailmanmuotia. Lisäksi muuallakin kuin Lontoossa on aivan kivoja ruokapaikkoja vähän joka makuun. Ennen sanottiin Englannista, että jos pidät sikäläisestä säästä, pidät ruuastakin. Ja mitä popkulttuuriin ja minihameisiin tulee, suosittu kiusoitteleva hokema oli: ”Kiitos ei seksiä – olen britti.”

17 kommenttia:

 1. Suurin Englanti-myyttien luoja taisi olla George Mikes (alun perin unkarilainen) How To Be... alkuisilla kirjoillaan. Hänen versionsa loppulauseesta oli "Continental people have sex lives; the English have hot-water bottles", ja ruoasta: "On the Continent people have good food; in England people have good table manners."

  AW

  VastaaPoista
 2. Minulla on käytössä nyt elämäni kolmas duffeli-klassikko, muoti kun toistaa itseään. Odottelen nyt vakosamettisia housuja.
  Onneksi kuningatar Elisabetin hatut eivät kävele vastaan.
  Englantilaiset osaavat kyllä tehdä aikaa kuvaavat sarjansa hyvin. Ei tapahdu sellaista hauskuutta kuin Suomessa, että talon katolla näkyy televisioantenni, muka 30-luvulla. No olihan se Rolex-kellokin Titanic-elokuvassa.

  VastaaPoista
 3. Mikähän mahtaa olla solmion historia, huonosti se ainakin lämmittää.

  VastaaPoista

 4. Minut ylennettiin. Astelin ajoissa kryptaan ja rupesin pälyilemään missä se Annala viipyy. Otin varalta jo reunapaikan livahtaakseni pois jos miestä ei kuuluisikaan. Sitten hän asteli paikalle punaisessa villapaidassa lenkareissa, monessa tulessa istutuissa housuissaan. Ne olivat mallia suorat -ei farkut. Siis sitä sotilasuniformua jota Ranskan kansalliskaarti, niin sanottu Pariisin roskaväki suosi paremman puutteessa, kun se pani pohjat Aleksanterin Yliopiston massasisäänotoille ja yhä jatkuvalle isontumiselle. Ja sama Rovaniemeä myöten. Niin ja ne klinikat siellä samassa Krunikassa, nekin ovat niiden pitkäpunttisten kohottamia, nykyisin niin kutsutun Meilahden hyvinvointi-anestesia-valtion vaiheessa. Ja kehitys jatkuu.

  Sen tämä Pauli Annala selvitti että kuinka fransiskaanit läksivät rahan ilmaantumista vastaan -eivät edes koskettaneet kolikkoa. Iloitsivat Luojan rikkauksista ja työkyvystään, ruokapalkalla. Antimet ennen Saarioista olivat niin makoisia. Raha teki köyhäksi. Assisin kauppiasluokka lainasi maajussille ja tämä osti hopealla itsensä irti feodaaliherraltaan -ja jäi proleksi. Sama toistui Englanissa kun isojako (aitausliike) jakoi yhteisvainiot ja perusti tuottavuuden itsekkyyden irtilaskuun.

  Vakuuttavalla tavalla Pauli Annalan leikkiä laskeva, tuikitärkeilemätön hahmo plus järkyttävä faktuaalisen tietämys kombinoituna kristinuskon näkyyn, ja Franssin konkretisoimaan puheenparteen, tuottaa hengen nostetta parin penkkirivin taakse. Mutta joillakuilla tuntui olevan vastuskykyä eli immuniteettia tätä pyhän kosketustakin vastaan. Että sellaisen kadotuksen alhosta Franciscus I aloittaa rupeamaansa. Odotettavissa risti-aallokkoa. Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 5. Näissä vaatetus- yms. asioissa blogisti kyllä parhaimillaan! Jospa hän ymmärtäisikin keskittyä vain niihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatetus- ja tyyliasioita käsitellään myös muilla kiinnostavilla kotimaisilla blogeilla, joskin enenevässä määrin englannin kielellä. Esimerkiksi

   http://www.uusi.ihmiskunta.org/index.php/sata-sanaa-vaatteista

   http://www.keikari.com/blogi/

   http://thenordicfit.com/

   Poista
 6. Upea kannanotto, Jukka Sjösted. Olen jo aikani haaveillut ja ajatellut että liityn takaisin Kirkkoon, en ole vaan ennen ehtinyt. Mutta nyt - vaikka tuo Paimen tuolla lampolon ovella heristeleekin sauvaa minulle, aion ehtiä.

  VastaaPoista
 7. "maailman selvästi rumin muoti on yleensä peräisin Englannista, johtava ja joskus käänteentekevä maailmanmuoti on myös sieltä."

  Tämähän toimii myös jos sanan "muoti" korvaa "naisilla". Ilmiöllä lienee selltysvoimansa.

  VastaaPoista
 8. Apropopoppoo, huudahti Hääppönen, Jaska Hääppönen ajatuksissaan niin, että lähistöllä olevan Kuninkaanlinnan vartiosotilaan kypärän päälaella juuri tarpeilleen valmistautuva pulukin lennähti säikähtäen pois jättäen tekosensa siinä paikassa tekemättä.
  Jos tieto tuskaa lisää, niin miksi minä sitä etsin, jatkoi Hääppönen, Jaska Hääppönen epätoivoista etsivän työtään tarkoittaen.
  Tieto tuskaa lisää, hän toisteli itsekseen. Mutta mikä tieto ja kenen tuskaa, sepä vielä tullaan näkemään...
  ...jatkuu...
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 9. Kun näin jutun alussa olevan brittipoliisin kypärän, tuli mieleeni, että onkohan Kemppinen kirjoittanut "Sydämen asialla" -sarjasta. Nyt ainakin on. Suosittelen sitä ainakin eläkeläisille. Lähetysaika ma-pe klo 17.08, uusinta klo 10.00 ma-pe.

  Seuraan sarjaa yhdessä 60-luvun minihametytön kanssa (edelleen 52-53 kg). Itse olen tietenkin mies.

  VastaaPoista
 10. "Make tea, not love", oli Raymond Durgnatin yhteenveto David Leanin elokuvasta LYHYT ONNI.

  Mutta Alfred Hitchcock tiesi ehkä jotakin, kun hän sanoi, että englantilainen nainen on ulkonaisesti viileän hillitty mutta tulivuori heti kun silmä välttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilainen nainen, Hitchcock? Ei kai Alfie sitten pelännyt näitä tulivuoria, koska kuitenkin enemmistö niistä näyttelijättäristä, joita hän klassikkoleffoissaan kameran etsimen läpi sihtaili, oli muita kuin englantilaisia? Ainoa englantilaiseksi laskettava taisi olla Joan Fontaine (Rebecca), ja hänkin hieman mutkan kautta.

   Poista
  2. Olisiko Hitchcock katsonut joskus egyptiläisen filmin "Keskusasema"? Hänen töissään voi kuvitella näkevänsä siitä vaikutteita.
   Harvoin kuvissa Kunnaksen Ilkka

   Poista
  3. Voisi Hitch hyvinkin voinut olla nähnyt tämän "Keskusaseman", hänenkin jutuistaan tuttua tavaraa, melodraamaa ja rikosta, nyt vain Niilin varrella...

   Tätä leffaa muuten taidettiin esitellä myös Cousinsin reippaan esseistisessä sarjassa, joka hiljattain tuli Yleltä.

   Kunnia Ylelle sarjan esittämisestä.

   Poista
 11. Täällä Aurinkorannikolla (Costa del Sol) asiaa tarkastellen joutuu ihmettelemään mihin se brittiläinen sivistys on kadonnut, niin käytöksen, kielenkäytön kuin pukeutumisenkin suhteen, tai onko sitä laajemmassa mittakaavassa koskaan ollutkaan. Täysin varmaa on, että jos vastaan tulee puolialaston ja pöhöttynytvartaloinen, omituisesti englantia mongertava henkilö, se on britti, joka luulee olevansa ainut henkilö maanpäällä seurueensa lisäksi. Suomalaisetkin vaikuttavat tässä seurassa sivistyneiltä.

  VastaaPoista
 12. Olet törmännyt brittiläiseen ilmiöön nimeltä Chav. Tuohon ryhmään kuuluu miljoonia englantilaisia, muutama walesilainen, koko pohjoisirlantilainen poppoo ja kaksi skottia.

  Nuo ovat kaukana sivistyksestä ja ovat häpeäksi koko maalle.


  Keskiluokka on britannian sivistyneintä osaa, tosin valitettavasti katoamassa, mutta kyseinen luokka on luonut brittiläisen imperiumin ahkeruudellaan ja tinkimättömyydellään. Se pitää muistaa.

  VastaaPoista