Sivun näyttöjä yhteensä

22. maaliskuuta 2008

Pienemmät pojat ja Malthus

Mainio lehtiartikkeli perjantaina. Asia tosin ei ollut uusi, mutta tiedot olivat uusia. Keniassa ja Afganistanissa on niin paljon taisteluikäisiä nuori miehiä, että Yhdysvallat ja kansainväliset järjestöt eivät luultavasti mahda heille mitään.

Artikkelista ilmeni tarkasti lukien, että puhe on kohtuullisen terveistä ja työkykyisistä nuorista miehistä. Ennen ja kukaties vieläkin he pyrkivät muuttamaan kaupunkeihin tai ulkomaille siirtolaisiksi. Jos se ei onnistu, syntyy levottomuuksia.

Aihe on niin ikävä, että artikkelissa ei kerrottu, että juuri tämä ilmiö on mainittu jo ristiretkien keskeisenä syynä. Lisäisin listaan ensimmäisen maailmansodan.

Ajatus sisältää sen taka-ajatuksen, että isät tapattivat poikansa tahallaan. Pojista vain yksi voi todella periä isänsä aseman. Toiset ovat liikaa.

Ritaristo lähetti kiusallisiksi osoittautuneet nuoremmat veljet Pyhälle maalle sellaisin toivein, ettei heistä sen koommin kuultaisi. Toive toteutui useimmiten.

Ranskan vallankumousta ja Napoleonin sotia edelsi perimmiltä syiltään hiukan epäselvä mutta sitä hurjempi väestönkasvu samanaikaisesti Euroopassa, Intiassa ja Kiinassa.

Varovasti sanoen näin saatiin ainakin aikaa luoda työpaikkoja ja ennen kaikkea opetuslaitos.

Tässä mielessä Stalinin ja Maon useimmiten kauhisteltu halukkuus tapattaa miljoonia kannattajiaan on looginen. He eivät kesken loppuisi, eivätkä loppuneet.

Sitä vastoin Englanti ja Ranska – molemmat väkiluvultaan Saksa pienempiä, saivat luultavasti ensimmäisessä maailmansodassa niin pahan suoneniskun, etteivät ne oikeastaan koskaan toipuneet siitä.

Suomessa nuoria upseereita menetettiin enemmän kuin muita, mutta sotien kokonaistappiot, noin 92 000 kaatunutta, osoittautuivat siedettäviksi.

Kukaties on olemassa jokin kriittinen raja, jonka ylittäminen on tuhoisaa.

En tiedä.

Jutikkala käsitteli myös näitä kysymyksiä hienossa kirjassaan Kuolemalla on aina syynsä.

Rauhanomainen ratkaisu toteutettiin Ruotsissa, jossa viidennes väestöstä muutti Yhdysvaltohin 1800- ja 1900-luvulla ja Suomen menettäminen Venäjälle osoittautui suureksi onneksi.

Mutta myös Suomi oli väkiluvultaan Euroopan nopeimmin kasvava maa noin 1750-1850, minkä jälkeen tuon tittelin sai Venäjä.

Väkiluku ei ole koskaan absoluutti. Aina joutuu kysymään, paljonko ihmisiä jokin alue voi elättää.

Suomessa näyttäisi olevan nyt meneillään erään kansanosan tapattaminen. Jos asian haluaa ilmaista kohteliaasti, Digitaaliseksi kuiluksi sanottu 80-20 –jakosuhde on meilläkin täyttä totta, kun ensin ruumiillinen työ ja sitten tehdastyö alkoivat näivettyä.

Ihmisoikeuksien julistuksen yhtäläinen oikeus onnen tavoitteluun on päämäärä, mutta tosioloja se ei vastaa.

Jos yhteenvetoni vaikuttaa kolkolta, huomio on täsmälleen oikea.

27 kommenttia:

 1. Olen viimeiset 10 vuotta uskonut I maailmansodan syttyneen kivien puutteesta. Tuolloin kiertelin Englannissa ja pubeissa kyselin milloin peltotilkkujen ositus perinnöksi kiviaidoin loppui. Eräs vastaus oli että I maailmasodan aikoihin. Pellot oli tuolloin raivattu kivistä tyhjiksi, joten pojat oli tapettava tavalla tai toisella, oli huomioni tuolloin.

  Vuosien 1810 ja 1840 välillä Suomen väkiluku nousi miljoonasta 1,5 miljoonaan. Kiviä riitti, kaskenpoltto loppui ja loisten määrä lisääntyi.
  Teollisuuden työpaikkoja oli vuonna 1845 103 joissa työntekijöitä 2658 henkilöä, tuotannon arvon ollessa 2,5 miljoonaa markkaa.
  Vuonna 1865 työpaikkoja oli 403, joissa työntekijöitä 7945 ja tuotannon arvo 20,5 miljoonaa markkaa.

  Olen kerran nähnyt paperin, jossa arvioidaan valtakunnan sietokyky eri kriteerein. Kauheaa luettavaa. Työttöminä tietty määrä, sairaaloissa tietty määrä, eläkkeellä tietty määrä, hoidokkeina tietty määrä syrjäytyneet arvioitu jne.... Johtopäätökset siis olivat kauheaa luettavaa.

  Tulis vaan kunnon sota niin sais myyntiin Naturalle menetetyt pinta-alat, jotka viherpiiperöt varastivat.

  VastaaPoista
 2. Pöytälaatikostani ilmestyy ihmisten tapattamista käsittelevä kirjoitus huomisaamuna, joka sopii tähän teemaan.

  Kyse on siitä, miten ihmiset eriarvoistetaan sairaanhoidossa.

  Tiedän kaksi tapausta, jossa ihmiset on vaikea sairauden kanssa pistetty jonoon, mutta sitten ovat lakimiehen laatimalla kirjeellä saaneet hoidon kahdessa viikossa.

  VastaaPoista
 3. Voi olla, etttä muistan puutteellisesti ja päättelen ehkä väärin, mutta kumminkin mieleen tulee josko Islannin asutuksessa ja sittemmin viikinkiajalla olisi tätä samaa taustaa: elintilaaa nuoremmille pojille. Ei sanottu: go west, young man; vaan: gå viking mot alla fyra vindar.

  VastaaPoista
 4. Ad Omnia:

  Lähde: HS 21.3. "Nuorten miesten runsaus ruokkii konflikteja". Kartta väestölliset "nuorisopullistumat" on hurja - 15.29-vuotiaita miehiä väestöstä, Suomi 24 %, Gazan kaista 53 %, Kenia 52 %.

  VastaaPoista
 5. Ad Rienzi:

  Viikingeistä tietämäsi pitää kirjaimellisesti paikkansa.

  VastaaPoista
 6. Tervetuloa Jukka K. takaisin asiakirjoittamisen pariin, vaikka HS on poissaollessasi kuulemma naulannut blogikirjoittamisen viihteellisten lippusten ja lappusten kanssa samaan tolppaan.

  Joidenkin väestönosien tapattamisessa olemme samassa veneessä tohtori Zivagon kanssa joka viime sunnuntaina murehti venäläisten surkeaa kohtaloa sisällisotansa seurauksena, koska "isien pahat teot kostetaan neljänteen polveen".

  Minulla on tosin semmoinen tuntuma että tämän päivän Venäjä olisi päättänyt toipua traumoistaan?

  Päivän Hesaria lukeva osaa päätellä, että samalla mittatikulla palkitaan käänteisesti hyvistä teoista "reittä pitkin" johtopaikoille nousevien tullessa omalla ahertamisellaan Ollilan aikana palkittujen tilalle. Verihän on vettä sakeampaa.

  Toisella "viihdepalstalla" saavutettiin muutaman kipakan sananvaihdon jälkeen konsensus siitä ettei nimimerkkien ole sopivaa ammuskella puskien takaa nimellisiä ihmisiä, myöskään Sanoma konsernin johtopaikoilla toimivia. Oli näet kuultu Marskin baarissa poristavan josko Siltaloiden lähtö vauhdittaisi odotettavissa olevaa uudistumista HS:n johdossa. Arveltiin olevan vaikeaa löytää seuraajaa Janne Virkkusen aitosnellmanilaisiin saappaisiin, sillä Jaakko Rauramo on "serlachiuksia", ja valinnan tekevä Mikael Pentikäinen uskovaisia. Pääteltiin myös ettei toimittajien nimillä olisi suurtakaan merkitystä, koska karujen sotakokemusten karaisema kansa ei hevin HS-kaveriaan jätä.

  Seuraavaksi uutisoitiin Janne Virkkusen ilmoittaneen jatkavansa syksyllä päätoimittajana eläkevuosien täyttymisen jälkeenkin koska "tinki ei ole täyttynyt".

  VastaaPoista
 7. Sinä Kemppinen tapasi mukaan taas piruilet.

  Tiedät hyvin, että ensimmäisen maailmansodan juuret on hyvin kaukana keskieurooppalaisessa historiassa eivät “nuorisopullistumissa” tai ylipäätään väestöongelmissa.

  Ensin oli Saksan vuosisatainen alueellinen heikkous, sitten Preussin syntymä ja siihen kuluva militaristinen kulttuuri ulkoisen uhan alla, sitten erityisesti Ranskan-Preussin sota ja siitä keisarivallan yhteiskuntakerrokset ylhäältä alas läpäissyt sotilaallisen ja väkivaltaisuuden ihannointi (Nietzche ei keksinyt voiman ihannointia ja heikkouden halveksintaa, hän vain apinoi mitä keisarivallan ylin luokka ajatteli).

  Ei pidä unohtaa, että ensimmäisen maailmansodan johtajista kukaan ei tiennyt mitä päätettiin ja minne oltiin menossa. Maailmansotaa ei kukaan halunnut (Wilhelm II halusi vain “kunnon rähinää” ja Schlieffenin suunnitelma oli vain yhden rintaman sota). Huolimatta kokemuksista boorisodan kivääritulesta ja Venäjä-Japani sodan tykistöstä ja konekivääritulesta, Euroopassa ei ymmärretty mitä olisi nykyaikainen totalitaarinen sota.

  Ristiretkistä voisi samoin perustella, että ne oli taloudellisia imperialistisia ja taloudellisia henkilökohtaisia sotia eivätkä väestöongelmapohjaisia (yhteistä ensimmäiseen maailmansotaan se, että niiden johtajat olivat, jos mahdollista, yhtä epäpäteviä).

  HS perjantain artikkeli ja Heinsohnin teoria “nuorisopullistumasta” oli, jos sen sanoo kauniisti, kovin naivi teoria historian mullistuksista, niin kehitys- kuin kehittyneissä maissa. Jos nuoret miehet menevät sotiin, se johtuu siitä, että sodat luodaan ensin.

  Teoria on liian lähellä Oswald Spenglerin maailmankausiteorioita, jotta sitä kannattaisi hetkeäkään ottaa vakavasti.

  Erkki Niiranen

  VastaaPoista
 8. Ad Jäppinen:

  Suomessa vallitsee myös hoitotakuu, eli meillä ei riitä, että pääsee hoitoon (kuten Intian tunnetut kaihileikkaukset, joiden epäonnistumisen määrästä ei ole tietoa) vaan Suomessa halutaan myös taata tasainen laatu.

  Tämä on hyvin kilpailukykyistä sinä päivänä kun kaikki sairaanhoito (sairaaloissakin) olisi pienen Suomen tulon lähde. Jos kaikki olisi myytävänä eikä vain tietyt hoidot. Ja tulot olisivat kollektiivisesti jaetut.

  Myös USA:ssa tuli viime viikolla dokumentti heidän tv:stä siitä, miten usein sairaaloissa yksityisyydestä huolimatta vain mokataan ja miten paljon virheellisiä lääkkeitä annetaan väärin ja vahingossa. Rahakaan ei siis takaa laatua, jos systeemi ei ole oikeiden ihmisten käsissä. Raha ei vastuuta lisää, sekin on varmaa mutta lisää ahneutta.

  Samalla on vaikeaa saada kulttuurin sisältä rekrytoitua kunnon väkeä ellei ollenkaan seuraa markkinavaatimuksia ja elinkustannuksia. Lääkäreillä on vanhastaan korkea kuva omasta tärkeydestään ja ylläpitävät omaa statustaan. Tämä on upeaa mutta rupeaa toimimaan itseään vastaan mikäli lääkäreistä tulee koppavia ja heitä rupeaa kiinnostamaan rahanteko enemmän kuin työnteko.

  Ojasta allikkoon. Sellaisessa yhteiskunnassa on yhtä paha asua kuin huonojen lääkärien valtakunnassa.

  Paitsi hoitotakuu meillä vallitsee myös harvinaisen puhdas, siisti ja asiakasta kunnioittava sairaalamaailma, joka puolestaan on hoitajista kiinni. He jaksavat lääkitä, puhua ja siivota mitä inhottavimpien olotilojen mukaan uudelleen ja uudelleen tosi naurettavalla palkalla.
  Kuin ahkerat muurahaiset he vaan pitävät toimintaa käynnissä siinä missä moni lääkäri kuittaa tilanteet omien kiireittensä mukaan tai mielihalujensa mukaan.

  Koulut ja sairaalat eivät ole mitenkään lopullisia meillä ellemme ymmärrä näitten merkitystä kokonaisuuden kannalta. Eikä raha pelkästään auta: kuulin, että Englannissa ei ole varaa palkata enää sairaanhoitajia vaikka sairaalat ovat yksityisiä: heillä ei ole enää rahaa! Ihan oikeaa rahaakin tarvitaan silloin kun palkat ovat nousseet ylisuuriksi vaikka niitten jakaminen oli aluksi hauskaa.

  Se olisi asia mikä pitäisi myös osata ottaa huomioon kun ajetaan yksipuolista mallia näinkin pieneen maahan kuin Suomi.

  VastaaPoista
 9. Sen verran Hesarista alkuun, etten aamulla tiennyt miten päin myötähäpeässäni pyörisin, kun 8 henkilön käytävägalluppi, sisältö silkkaa kahvihuonejuoruilua, oli tempaistu yli etusivun ja vielä kokosivun pääuutiseksi.

  Poikapullistuma taas oli oivaltava artikkeli. Mutta vedetäänkö siinä mutkia suoriksi ja yksinkertaistetaan liiankin surutta?

  Konfliktiherkillä alueilla ja poikapullistumalla on selvä korrelaatio, mutta muu onkin jo tulkintaa.

  VastaaPoista
 10. Vanhan testamentin Jumala on järjestelmällisessä psykoottisuudessaan sen verran reipasotteinen hahmo, jotta mieleen tulee, että ehkä Hänelläkin oli kaksi poikaa. Jeesus oli se nuorempi. Konservatiivi jäi kotiin.

  Harmi että vitsaukset ovat niin vanhanaikaisia. Ne olisivat oiva keino harventaa kansoja, ja ketään ei voisi syyttää Jumalan tahdosta.

  Nyt aina jotakuta pitää syyttää. Kyse kai on lähinnä siitä, mikä on humaanein tapa tapattaa ihmisiä ja valita tapettavat. Minun lapsuudessani ukista kerrottiin (hän itse pysyi hiljaa) tarinaa, jossa hän nuorena poikana seisoo punaisten rivissä, kun tapettavien nimiä huudetaan. Hän ei vastaa oman nimensä kohdalla ja säilyy hengissä. Ja näitä, jotka eivät ymmärrä, että kuolla kuuluu käskettäessä, jotta maailmaan saataisiin tilaa, kutsutaan sitten sankareiksi. Loogista?

  Kazuo Ishiguron pari vuotta sitten ilmestyneessä romaanissa "Never Let Me Go" (suom. Ole luonani aina) on Petjan esille nostama ihmisten eriarvoistaminen viety huippuunsa. Siinä maailmassa on ihmisiä ja klooneja, joista jälkimmäisten tehtävä on tuottaa terveitä elimiä edellisille.

  VastaaPoista
 11. Hyvää lankalauantaina, Jukka!
  HS artikkeli oli tosiaan hyvä ja viihteellinen. Artikkelia voi täydentää helposti esim. näillä artikkeleilla:
  Population pyramid
  http://en.wikipedia.org/wiki/Population_pyramid
  Gunnar Heinsohn
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Heinsohn

  VastaaPoista
 12. Kemppisellä on näköjään niin kiivas elämänrytmi, että pääsiäinenkin on neljä päivää lyhyempi kuin muilla.

  Joidenkin väestönosien tapattamisessa olemme samassa veneessä tohtori Zivagon kanssa joka viime sunnuntaina murehti venäläisten surkeaa kohtaloa sisällisotansa seurauksena, koska "isien pahat teot kostetaan neljänteen polveen".

  Minulla on tosin semmoinen tuntuma että tämän päivän Venäjä olisi päättänyt toipua traumoistaan?


  Juu, aloittivat ne kostotoimet.

  VastaaPoista
 13. Oletkos kuvittanut tätä juttua Thomas Malthusin naamalla?

  Siis tarkoititko sillä, että tässä hommelissa olisi muitakin muuttujia?

  (entä miten atomipommin tällä selittää?)

  2004 arvioitiin maapallon väkimäärän kasvavan 203 800 ihmisellä päivässä. Seuraavassa arvioidut vuodet, jolloin ihmiskunta nousi uusiin miljardilukemiin.

  Miljardi ihmistä: 1802
  2 miljardia ihmistä: 125 vuotta myöhemmin, 1927
  3 miljardia ihmistä: 34 vuotta myöhemmin, 1961
  4 miljardia ihmistä: 13 vuotta myöhemmin, 1974
  5 miljardia ihmistä: 13 vuotta myöhemmin, 1987
  6 miljardia ihmistä: 12 vuotta myöhemmin, 1999

  Tämän hetkiset YK:n ennusteet, jotka perustuvat vuoden 2006 World Population Prospects -tietokantaan:

  2010 6,9 miljardia
  2020 7,7 miljardia
  2030 8,3 miljardia
  2040 8,8 miljardia
  2050 9,2 miljardia

  ... ostin tuossa eräänä päivänä Barbet Schoederin ohjaaman elokuvan (DVD:n) tuosta Jacques Vergèsistä (http://www.youtube.com/watch?v=wbijucy2U18) ja se hommeli jotenkin sivusi tätä sotien ja pommiräjähdysten maailmaa... siinä on juttua vaikka Algeriasta, joka tuossa Hesarin kartassa on koristettu isolla räjähdyksen kuvalla.... niin siellä - kun se sikäläinen kapina aikanaan tuon Toisen-MS:n jälkeen alkoi kiihtyä ja niitä pommeja räjähdellä - niin ne pommi-iskuihin osallistuneet olivat pääosin naisia (ovat siellä edelleen suuria sankareita)....

  eli, että jos on paljon nuoria miehiä, niin kai niitä nuoria naisiakin on aika paljon......

  että sellainen lähdekritiikki ;)

  siis jotenkin näin...ehkä;

  http://www.youtube.com/watch?v=74pi2ZTNta8&feature=related

  VastaaPoista
 14. JK:
  ... Afganistanissa on niin paljon taisteluikäisiä nuori miehiä, että Yhdysvallat ja kansainväliset järjestöt eivät luultavasti mahda heille mitään.
  Ei sinänsä se, vaan yhdistettynä uhrimentaliteettiin, kuten tuttuni Afganistanin ja Irakin veteraani sanoi, Taleban on kuitenkin jotain konkreettista, johon voi kohdistaa tulivoiman - toisin kuin al-qaida, joka toimii ihmisten ”korvien välissä".
  Silti erikoisjoukot saivat ainakin kerran Afganistanin raja-alueen vuoristossa tuon organisaation johdon, Osama bin Ladenin, sellaiseen "haarukkaan", että he pyysivät tulilupaa. Turhaan, eikä kohde viihtynyt pitkään etsimessä.

  VastaaPoista
 15. No eipäs se Kemppinen malttanut telakalla pysyä. Tuliko edes pohja krapattua, myrkkymaali uusittua ja mönjää laitettua. Kun en veneilyä harrasta, saattavat nuo termit ja vertaukset heittää pahastikin.

  VastaaPoista
 16. Minä vain olen enemmänkin huolestunut, että originelli länsisuomalainen jaksaisi ja malttaisi. Samalla tunnen syyllisyyttä siitä miten ahnaasti luen uusia tekstejä... Näin lankalauantain tyhjässä tilassa, valoa ja toivoa odotellessa..

  VastaaPoista
 17. Kun mummo viittaa Vanhan testamentin Jumalaan, niin minäpä taidan kallistua varhaiskristilliseen gnostilaisuuteen. Siitähän puhutaan paljon, mutta harvempi taitaa tietää, mikä on sen (perus)näkemyksen ydin.

  Minäpä kerron: Jumalia on kaksi. Ensimmäinen on se oikea Luojajumala, joka tämän kaiken polkaisi alulle. Toinen, tämä Jahvena tunnettu, on kertakaikkinen tumpelo ja ääliö, ja hän toimii ikään kuin luomakunnan virkaatekevänä pehtoorina.

  Ja jälkihän on sen mukaista, että gnostilaiset taisivat olla oikeassa.

  VastaaPoista
 18. Tervetuloa takaas JK. Ja terveyttä ja vointeja myös!


  "Suomessa näyttäisi olevan nyt meneillään erään kansanosan tapattaminen. Jos asian haluaa ilmaista kohteliaasti, Digitaaliseksi kuiluksi sanottu 80-20 –jakosuhde on meilläkin täyttä totta, kun ensin ruumiillinen työ ja sitten tehdastyö alkoivat näivettyä."


  Niin. Ennen tämä viidennes meni ojankaivuuhommiin ja metsätöihin tai veti sitten haalarit pääälle, ja löysi sitä kautta oman itsensä ja paikkansa yhteiskunnassamme.

  Nyt nämä työt ovat kadonneet ja hyvinvointiyhteiskuntamme yritykset auttaa tätä syrjäytyvää viidennestä ovat oikeastaan vaan pahentaneet tilannetta.

  Hyysäys, hoivaus ja ilmaiset sosiaalituet ovat vieneet porukalta oma-aloitteisuuden ja tehneet heistä tukienvarassa eläviä työtävieroksuvia keskikaljan kittaajia.

  Peruskoulu yrittää tehdä duunareista teoreetikkoja ja puristaa jokaisen yksilön samaan muottiin. Ja maalaisjärkeä käyttäen on todettava, että eihän sellainen onnistu.

  Tuloksena on vain teoreettisissa aineissa epäonnistuneiden kavereiden itsetunnon mahalasku, joka johtaa vain entistä suurempaan syrjäytymiseen.

  Ja toinen oire on erityisopetuksen määrärahojen eksponentiaalinen ja jatkuva kasvu, joka kertonee siitä, että yksilöiden väliset osaamiserot ovat olemassa; vaikkakin ne ovat vastoin demariväritteistä maailmankatsomusta.

  Sitä Meinaan, että jotakin MUUTA tarttis tehrä...

  VastaaPoista
 19. Ad Jussi:
  Mitä nuo youtubet haluavat sanoa? Mikä on huomiosi? (en osaa ranskaa riittävän hyvin)

  VastaaPoista
 20. Tapsa,
  Tuomaan evankeliumia ei kai yksimielisesti gnostilaiseksi tekstiksi lasketa, mutta minä pidin joskus sen yhdestä kohdasta. Siinä maailmaa verrataan naiseen, joka kantaa jauhoruukkua päänsä päällä. Jossakin vaiheessa matkaa ruukun kädensija rikkoutuu ja jauhot alkavat valua maahan, naisen taakse. Hän ei sitä näe. Vasta kotiin tullessaan hän huomaa kantaneensa tyhjää ruukkua.

  Zen-myönteisenä kansalaisena ymmärrät varmaan tällaista kristillisyyttä? (Teologit korjatkoot, jos muistan ko. evankeliumin pahastikin pieleen.)

  VastaaPoista
 21. Minusta J.K. on täysin oikeassa. Ei ole sotia, jos ei ole sotilaita. Montako hyväosaista amerikkalaista on nyt Irakissa? Itsekin olen lähtenyt pieneltä maatilalta, kun oli neljä poikaa ja vain yksi maatila. Mitä sanoikaan Heikki Ylikangas häjyt-ilmiön syistä? Ajattelen, että ihmisuhritkin ovat tapahtuneet väestönkasvun hillitsemiseksi, tietysti osa vain vihollisen kiduttamiseksi. Nuorten naisten uhraaminen on tietysti tehokkainta väestönkasvun rajoittamista.

  VastaaPoista
 22. Ad Hg

  (Jacques Vergès nousi pinnalle Algerian vapaustaistelun yhteydessä puolustaessaan pommi-iskusta syytettyä Djamila Bouhiredia, jonka kanssa hän meni myöhemmin naimisiin.)

  eli jos se Vergès-Tuubi nyt jotain sanoo, niin se sanoo, että niitä pommeja räjäyttelivät myös hyvän näköiset mimmit noin yleensä ottaen, eli että molempia sukupuolia oli siellä sotimassa ja ajattelin, että eiköhän se homma päde muuallakin....

  Toi Bunuel jutun idea menee suunnilleen näin

  Vade retro, satana ("Mene takaisin, saatana" tai "Väisty tieltäni, saatana")
  (keskiaikainen katolinen eksorsismiformula. Lause on todennäköisesti saanut alkunsa Vulgatasta, jossa Jeesus sanoo Pietarille vade retro me, satana ("Väisty tieltäni, Saatana!", Mark. 8:33). Katolisessa traditiossa lausetta on käytetty kaikenlaisen pahan karkottamiseen ja sen alkukirjaimet on usein kaiverrettu krusifikseihin.

  latinaksi:
  Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux
  Vade retro satana / Nunquam suade mihi vana
  Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas

  Vapaamuotoinen käännös:
  "Pyhä risti olkoon valoni / Älköön mikään lohikäärme olko oppaani
  Väisty tieltäni, saatana / Älä houkuttele minua turhalla
  Se mitä tarjoat on pahaa / Juo itse myrkky"

  ja se muu juttu menee toisella kotimaisella ja lyhenneltynä suunnilleen näin

  Skynda dig älskade, skynda att älska,
  dagarna mörknar minut för minut,
  tänd våra ljus, det är nära till natten,
  snart är den blommande sommarn slut.

  Sosiologialla on ikävä tapa - tendenssi - pyrkiä sopeuttamaan kaikenlaisia vähemmistöjä enemmistön normeihin. Siitä voisi tuota juttua vääntää loputtomiin, mutta jääköön toiseen kertaan.

  Yhdenmukainen maailma, jossa kaikki ovat tyytyväisiä. Huh huh.

  George Orwell tuntuu aina vaan ajankohtaiselta.

  VastaaPoista
 23. Ad Jussi:
  Orwell och Storebror:
  ttp://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=156484&previousRenderType=6
  ja kirjeitä, listoja ja ties mitä

  Hyvää Pääsiäistä: ylösnousemista.
  Noustaan Ylös. Upp. Tupp. Kukonlaulussa uusi elämä?

  VastaaPoista
 24. Kemppinen sanoi sen ääneen."Suomessa näyttäisi olevan nyt meneillään erään kansanosan tapattaminen." Aina kun avaa jonkin toosan, ulvotaan työvoimapulaa. Jyrki Kaunis Poika Katainen puhui viikko sitten uutisissa aivan pokkana ettei maassamme ole enää työttömyyttä. Tosiasiassa työttömiä on noin puoli miljoonaa. Tilasto ym. kikkailuilla luku on saatu noin 200´000:teen. Omasta ja kymmenien tuttavieni kokemuksesta tiedän, että tämän päivän kapitalisti = työnantaja ei työllistä suin surminkaan viisikymmentä (50) vuotta täyttänyttä suomalaista henkilöä olkoon ammattitaito tai kokemus mikä hyvänsä. (Korkeat virat ovat erikseen.) Ilman rasismia voi todeta, että ihminen voi olla vaikka raidallinen ja kielitaidoton kunhan on nuori. Tällainen päätös on ilmeisesti Etelärannassa tehty ja tiedoksi saatettu.

  VastaaPoista
 25. lähettävänsä joskus "nuorisopullistumasta" (HS 21.3) ja sen seurauksista "mullistavan" havaintonsa. Nyt olen yhtä vähäsanainen kuin tuo terhakka toipilaskin. Hienoa, kun selvisit - ja lääkärimme todella taitavia!

  Youth bulge - konfliktien aiheuttajana - on minullakin jo muutaman vuoden takainen löytö, mutta vasta nyt välähti yksi huikea ratkaisu. Haluan julkaista ajatukseni ensin laajemmin. Voi tätä hybristä!

  Mutta Jeesuksen hauta oli sunnuntaina jo tyhjä!

  VastaaPoista
 26. Vade retro, satana ("Mene takaisin, saatana" tai "Väisty tieltäni, saatana")

  Mokoma!
  Tai on niillä parempiakin kappaleita.

  VastaaPoista
 27. Blogien "viihteellisyydestä": Kemppinen ja me kommentoijat käsittelimme jo 5.2.2006 postauksen "Turpa kiinni" kommenteissa tätä "nuorisopullistumaa". HS otti aiheen käsittelyyn kaksi vuotta myöhemmin. Lisäksi JK otti asian esille jo bloginsa alkuaikoina 2005. Hyvää viihdettä!

  VastaaPoista