Sivun näyttöjä yhteensä

5. maaliskuuta 2008

Kuohuttava hypoteesi pippureista

Nähdäkseni sanomalehdet ja televisio vilkaisevat useammin kuin joskus, mitä olen kirjoittanut, tai sitten saalistamme vain samoilla vesillä. Eilen kumminkin soitettiin ja haluttiin tavanomainen kannanotto mediasta ja pääministerin sukupuolielämästä, johon esitin tavanomaisen vastauksen, että ei tipu.

Kun toimittaja oli kiltti, kuten he yleensä ovat, selitin sitten kuitenkin, etten pidä aikaamme turmeltuneena enkä toimittajia ihmiskunnan pohjasakkana. Luulen päinvastoin että havaittavissa oleva lukkiutuminen yksiin puheenaiheisiin selittyy Occamin partaveitsen mukaisesti myös yksinkertaisesti.

Muokatun informaation määrän arvellaan kasvavat geometrisessa sarjassa. Voi olla, että informaatioyksikköjen määrä kasvaa power-law –kaavan mukaisesti eli enemmän kuin eksponentiaalisesti.

Katso tätä mutta varo villiintymästä liikaa. ”Pitkä häntä” on samaa asiakokonaisuutta ja samoin Talebin mainio kirja ”The Black Swan”.

Puhunpa informaatioyksikköjen sijasta autoista, ihmisistä tai metallikuulista. Mustapippurit ajaisivat saman asian. Siis niitä on paljon ja niiden valuminen ei ole laminaarista, vaan saattaa pysähtyä omia aikojaan.

Länsiväylän liikenne hidastuu tai jopa pysähtyy ilman mitään syytä, kun joku hidastaa tuntemattomasti syystä ja perässä ja takana sivussa ajava tekee saman ja niin edelleen. Muutaman minuutin kuluttua koko liikenne seisoo ja lähtee sitten huomattavasti hitaammin liikkeelle, kun todennäköinen aiheuttaja on saanut niistetyksi nenänsä.

Näiden ruuhkien normaali ratkaisu on Kummelin: kyllä se siitä, kun vähän potkii. Pippuripurkkia ravistetaan.

Tämä siis on jokseenkin tunnettua arkikokemusta, vaikka virtausoppi toisaalta on kaikkea muuta mutta ei helppoa; elän siinä uskossa että eräät turbulenssit, kuten Helsingin Postikadun tuulisuus, ovat hyvin vaikeasti matematisoitavissa (mallitettavissa).

Johtopäätös on siis se, että kun uutisia tulee lisää, niitä tulee vähemmän.

Seurausväittämä on, että kun uutisvirrassa on tukoksia, normaalijakauma ei toimi, vaan putkesta saattaa tupsahtaa uutinen, joko ei olisi sinänsä ollut kokonsa tai asemansa vuoksi vuorossa.

Jatkossa mietimme tietoista vuorovaikutusta. Kuva

Berns GS, Chappelow J, Zink CF, Pagnoni G, Martin-Skurski ME, Richards J: Neurobiological correlates of social conformity and independence during mental rotation. Biol Psychiatry 58:245-253, 2005. PDF (452 kB).

Artikkeli on järkyttävä. Itsenäisesti koeryhmässä kaikki vastasivat aina, että kuvat ovat erilaisia. Kun koeryhmään oli sekoitettu näyttelijöitä, jotka ensin valehtelivat, että kuvat esittävät samaa 3-D –kappaletta, 40 prosenttia vastaajista tulikin samaan tulokseen. Artikkelissa olevat kuvat viittaavat siihen, että nämä vastaajat näkivät kuvat samanlaisina. Heidän tarkasteltavan kuvan mielikuvituksessa kiepauttamisen edellyttämä aivojen kohta kihisi.

Kuten lukija, joka on noudattanut kaikkea asianaan olevaa tarkkaavaisuutta, on jo huomannut, emme ole erikoisen kaukana tärkeistä ilmiöistä, joilla on oikeudellinenkin merkitys, esimerkiksi valvontakameroista ja ”toisten” liikennekäyttäytymisestä.

20 kommenttia:

 1. Vanha, oliko se venäläinen, sananlasku: "Kun valheen toistaa monta kertaa, se muuttuu totuudeksi."

  Iltapäivälehdillä on tietty taktiikka. Ensin kerrotaan puolitotuus monta kertaa. Sitten tehdään asiaasta katu- tai nettigalluppi. Sitten voidaankin vedota kansan mielipiteeseen. Puolitotuudesta on tullut virallinen totuus.

  Toinen tekniikka on referoida väärin jonkin henkilön puhetta. Sitten hyökätään oikein pääkirjoituspalstalla sitä oman lehden väärin referoimaa henkilöä vastaan.

  VastaaPoista
 2. Valehtelevat näyttelijät vetäisevät kansan helposti mukaansa, siksipä tv:n ns. keskusteleviin ohjelmiin aina löydetään mukaan näyttelijöitä ja kirjailijoita, tai teologeja.

  Tämänkin päivän iltana "Inhimillisessä tekijässä" puhuvat toiseudesta vieraassa kulttuurissa näyttelijä ja kääntäjä, mutta ei Volvon kokoonpanija eikä Saltsjöbadenin vanhainkodin apuhoitaja.

  On myös väitetty että Stasin suljetulla listalla on enemmänkin suomalaisten kulttuurivaikuttajien kuin poliitikkojen nimiä. Uskon sen, koska muistan Kaisa Korhoset ja muut pappien lapset aikansa messiaina.

  VastaaPoista
 3. Minä olen puhunut sosiaalisesta totuudesta.

  Esim. Entisessä työpaikassani johtaja oli raitis, se luki jopa firman esitteissä.

  Hänen työpäytänsä alalaatikko oli täynnä tyhjiä viskipulloja ja mies kuoli juomiseen.

  Raitis hän kuitenkin oli, julkisesti ja aina, se oli totuus.

  VastaaPoista
 4. Kuohuttava kirjoitus Kemppiseltä ja kuohuttavia kommentteja lukijoilta.

  Näinhän se näyttää menevän myös läpi koko oikeussuojajärjestelmämme. Kun tarpeeksi isolla lekalla ensin jossain pamautetaan, niin "pankki voittaa aina" asikkaansa sekä riita- että rikosjutuissa, vaikka näyttö edellyttäisi aivan toista.

  VastaaPoista
 5. Kiitos linkistä. Tämähän on 50-luvulta Solomon Aschin klassinen eksperimentti, silloin tosin vertailtiin viivojen pituuksia. Sinänsä kyllä mahtava tutkimus, vieläkään, puoli vuosisataa myöhemmin, ei kukaan usko tätä tutkimustulosta todeksi. Niin vahva on usko järkeen ja omaan autonomiaamme...

  VastaaPoista
 6. Joukkosuggestio on niin helppo saada aikaan.

  Se taannoinen "vartija potkimassa maassa makaavaa syytöntä" -video on loistava esimerkki. Kaikki kauhistuivat ja jeesustelivat.

  Kuitenkin kyseessä oli mummon kimppuun käynyt häirikkö, jonka vartijat kamppailun jälken taltuttivat - ja se "potku" oli pieni kärkituikkaus, josta tuskin jäi edes mustelmaa.

  Olen nähnyt asematunnelissa videoituja oikeitakin joukolla kimppuun käyntejä, joissa potkaistaan voimalla päähän - mutta kukaan ei siunaile, koska sitä ei nosteta esiin, eikä yllytetä.

  Tässä puhui toiseudesta entinen Volvon kokoonpanija. Onneksi meillekin on nykyään näitä foorumeja.

  VastaaPoista
 7. Jukka kirjoitti:
  Länsiväylän liikenne hidastuu tai jopa pysähtyy ilman mitään syytä, kun joku hidastaa tuntemattomasti syystä ja perässä ja takana sivussa ajava tekee saman ja niin edelleen. Muutaman minuutin kuluttua koko liikenne seisoo ja lähtee sitten huomattavasti hitaammin liikkeelle, kun todennäköinen aiheuttaja on saanut niistetyksi nenänsä.

  Tämä on mielenkiintoinen ilmiö, joka voi sattua melkein missä tilanteessa tahansa, mutta erityisesti silloin kun liikennevirran tiheys ohittaa tietyn optimiarvon. Tällöin virtaus muuttuu epästabiiliksi ja pienikin häiriö tuottaa yllä kuvatun ilmiön. Ajan kuluessa on miltei varmaa, että tuo pieni häiriö tulee ja liikenne jumittuu.

  VastaaPoista
 8. Olen ollut kerran oikeudessa todistajana. Vakuutin puhuvani totta mitään salaamatta ja sain istua. Kesken oman puheenvuoroni kuulin äkkiä sanovani: "Totta puhuen se asia ei..." Totta puhuen? Olinko siis sitä ennen puhunut jotakin muuta kuin totta? Kyllä alkoi hämmentää oma puhe. Myöhemmin olen ihmetellyt sitäkin, miksi minut sinne tahdottiin puhumaan. Minullahan oli vain mielipiteitä, kuvitelmia ja tunteita ko. aiheesta. Kai ne olivat toisen osapuolen kannalta sopivia. Jokin minun omassa maailmankuvassani kuitenkin järkkyi tuosta kokemuksesta.

  Olen joskus ajatellut, että Sinä, Kemppinen, olisit halutessasi loistava manipuloimaan ihmismieliä. Se liittyy jotenkin epäasiallisuuteesi. Kun puhuu runoa ja rönsyää tuntemattomissa kerroksissa, maailma ottaa varomattomasti vastaan ja imee. Tarkoitan maailmalla itseäni.

  Tiedän tämän opetustyöstäkin. Syvimmät jäljet jäävät tunneista, jolloin luullaan, että mitään ei opeteta.

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen kokonaisuus.

  Joskus mainitsin Derren Brownista, jonka palveluksia USA:n jury-juristit käyttävät erinomaisella menestyksellä hyväkseen. Mielen eri manipuloinneista siis kyse.

  Derren Brown:

  Derren Brown Wikipediassa

  Kotikonstein NLP-oppeja voi erinomaisella tavalla hyödyntää.
  Esimerkiksi kahden minuutin keskustelun jälkeen voin itsekin lähes 100 prosentin varmuudella saada kuuntelijan vastaamaan kysymykseeni halutulla tavalla.

  Derren Brown löytyy myös Youtubesta.

  Vaarallista, vaarallista. Tosin moni luennoitsijakin osaa mielenmanipulointia käyttää onnistuneesti hyväkseen.

  VastaaPoista
 10. Kemppiselle:

  ...elän siinä uskossa että eräät turbulenssit, kuten Helsingin Postikadun tuulisuus, ovat hyvin vaikeasti matematisoitavissa (mallitettavissa).

  Sopii hyvin muihinkin mallinnuksiin, kuten tähän nyt muodissa olevaan ilmaston lämpenemiseen, jossa hiilidioksiidipäästöt olisivat asiaan suurin vaikuttava tekijä.
  Kyseinen asia voidaan todeta vain "tietokonemallinnuksista".
  Jos joku toinen tarkistaisi nämä koodirivit kyseisistä ohjelmista (sama virhe kopioitu ohjelmasta toiseen) havaitsisi että koko koodi (oletus) on täysin epä-matemaattinen, eli perustuu hihasta vedettyihin arvioihin ja näistä johdettuihin johtopäätöksiin.

  Jokin syy on oltava miksi ihmiskuntaa vedetään tällä tavoin nenästä aiheuttaen samalla tuhansien miljardien eurojen menetykset vuosittain syystä, joka perustuu mutu-menetelmään ja huonon koodaajan päähänpistoihin.

  VastaaPoista
 11. Minä en vanno.
  Vaikka minun todistuksellani on viety miehiä linnaan, en ole koskaan sanonut puhuvani totta tai pysyväni totuudessa tms.

  Olen sanonut että minun näkökulmastani, pitäen tätä likimain totuutena, uskoen tämän olevan totta, tämä on nähdäkseni totuus.

  Sillä en minä voi tietää.

  VastaaPoista
 12. Ihmisillä täytyy aina olla jotain yhteistä kauhisteltavaa. Se varmaan lisää yhteenkuuluvaisuuden ja turvallisuuden tunnetta.

  Eräs tämän lajin huippuhetki saavutettiin mielestäni silloin, kun tv:n pääuutislähetyksen ykkösuutinen oli se, että "Kotkasta on löytynyt kuollut varis".

  Ehkäpä muistatte mistä hysteriasta silloin oli kyse.

  VastaaPoista
 13. Petja,
  todesta. Muistanet Rauno R:n taannoisen puheenvuoron moottorisahaavasta äidistäsi? RR sanoi, että on "suuri ja luovuttamaton kunnia olla edes blogiteitse todistamassa kyseisen suvun uskomattomien ihmisten vielä uskomattomampia tekoja".

  Ehkä tulkitsin huonosti mutta tulkitsin niin, että hän ei pitänyt kertomustasi "totena". Minä olin omituisen loukkaantunut tästä.

  Sillä minusta sinä olet enemmän totta kuin monet muut täällä. En ole kiinnostunut siitä, onko sinulla äitiä ja hänellä moottorisahaa. Se on epäolennaista. Sinä olet runo siinä kuin Kemppinenkin, tosin varsin erilainen runo. Ja mikä on runoa todempaa? Ei mikään. Lähestykäämme toisiamme niin. Se on oikein ja kohtuullista, ellei olla oikeussalissa.

  VastaaPoista
 14. Voisiko Kemppinen tyrkätä kynänsä Ruusushommaan? Toivon sitä.

  VastaaPoista
 15. Tapsa.

  H5N1-pelko nousee rationaalisuuden ja realismin maaperästä. Ja kun muistaa että kyseisen viruksen saaneista parista sadasta ihmisestä yli puolet heitti veivinsä; niin pieni pelkokin lienee paikallaan.

  Huomattavasti pahempi tauti on viruksen tavoin leviävä hysteria/joukkopsykoosi nimeltään ilmastonmuutos.

  Ja vaikka tässä suodattelenkin sanoja, olisin suonut Kemppisen edes jonkin verran kritisoineen/päivitelleen yhteyttä ottaneeseelle toimittajalle pääministerin sosiaalisia taitoja ja samalla miehen suhteellisuudentajua.

  PÄÄministerimme etsii seuraa netin kautta ja on jo parin päivän päästä intiimissä suhteessa kyseiseen henkilöön.

  SK:n Ruokanen käytti sanaa hyväksikäyttö. Olisiko se lähempänä totuutta?

  Toisaalta Hovissa nähdään tragikomedian seuraava näytös ja ainakin "journalistimme" ovat tyytyväisiä....

  VastaaPoista
 16. Ad Mummo

  Totuus.
  Äitini oli outo tapaus.

  Kun velipuoleni, Hiekkamaiden viimeinen prinssi, kuoli, isäpuoleni katosi viideksi vuodeksi ja äitini istui keittiön pöydän ääreen vuodeksi.

  Tätini laittoi hänelle aamiaisen ja toi pöydän ääreen ja hän istui siinä,iltaan asti, jolloin tätini vei hänet nukkumaan.

  Omalla blogillani muistelin juuri tätiäni

  VastaaPoista
 17. Ilmastonmuutos on tosiasia, ei mikään huijaus. Se, mikä on monien ilmastoskeptikkojen mukaan kiistanalaista, on ilmastonmuutoksen antropogenisuus, mutta tässäkin tieteen konsensus tukee vallitsevaa näkemystä: ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Valitettavasti se mekanismi, jolla tämä tapahtuu, on maallikon käsityskyvyn ulottumattomissa, ja nykyinen yleisimmin hyväksytty selitys liittyy hiilidioksidimolekyylin kvanttiviritystiloihin, joten itsekin asian suhteen maallikkona en mene sanomaan selityksen oikeellisuuteen juuta enkä jaata.

  Varsin vähän tuota itse selitystä - tai ainakaan sen nykyisin vallitsevaa versiota - silti on tieteen piirissä kyseenalaistettu.

  Viime vuosikymmenien ja vuosien ilmastonmuutos on kuitenkin ilmiselvästi anomalinen tapahtuma, ja sille ei ole "parempaakaan" selitystä, joten olisin taipuvainen hyväksymään ilmastonmuutoksen antropogenisuuden, vaikken sen mekanismia ymmärräkään.

  Sen sijaan olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että vaikka ilmastonmuutos johtuisi ihmisen toiminnan aiheuttamasta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden noususta, ihmisen toiminnalla prosessia ei voida enää pysäyttää.

  Monille "ilmastonmuutoksen torjumiseen" esitetyille keinoille on kuitenkin tarvetta ihan käytännön energiansäästön nimissä, sillä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa ei voida lisätä ikuisesti. Öljyn tuotanto kääntynee laskuun ennen vuotta 2020, maakaasun ennen vuotta 2030 ja kivihiilen ennen vuotta 2060. Ihan lähivuosina tulemme todistamaan ennennäkemätöntä maailmanlaajuista kriisiä, kun nestemäisten polttoaineiden tuotanto ei enää pysty pysyttelemään kysynnän perässä. Ensimmäisenä tästä kärsivät tietysti ne alueet ja ihmiset, joilla ei ole maksukykyä. Ns. biopolttoaineiden tuotanto on pitkälti silmänlumetta (siinä lähinnä muutetaan maakaasua huonolla hyötysuhteella nestemäiseksi, sillä lannoitteet valmistetaan maakaasusta). Biopolttoaineiden tuotanto on jo nyt nostanut elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintoja, koska biopolttoaineet kilpailevat viljan ja rehun kanssa samasta viljelypinta-alasta.

  Relevantteja keinoja nestemäisten polttoaineiden uhkaavan pulan ratkaisemiseen ovat tiiviimmät yhteisöt (asuinalueiden rakentaminen lähemmäs työpaikkoja), ja kaupunkien joukkoliikenteen muuttaminen mahdollisuuksien mukaan sähköiseksi ja kiskoilla kulkevaksi. Tämä edellyttää toimiakseen riittävän suurta väestötiheyttä.

  VastaaPoista
 18. lähtee sitten huomattavasti hitaammin liikkeelle, kun todennäköinen aiheuttaja on saanut niistetyksi nenänsä.

  Eiköhän sama ilmiö päde myös satunnaisiin nopeutumisiin. Niitä vaan ei huomaa, kun se on kivaa.
  Nenän niistämisestä en ole välttämättä samaa mieltä. Kyse voi myös olla turvaväleistä ja niihin heräämisestä tai sivutieltä tulevasta liikennevirrasta.

  ...elän siinä uskossa että eräät turbulenssit, kuten Helsingin Postikadun tuulisuus, ovat hyvin vaikeasti matematisoitavissa (mallitettavissa).

  Itse taas epäilen sen olevan helppoa joskin hyvin työlästä. Näissä "vaikeasti mallinnettavissa" asioissa tuntuu olevan yhteistä se, että asian geometriaa ei mallinneta riittävän yksityiskohtaisesti (rakennusten pienet yksityiskohdat) ja pitkältä matkalta (isompi ympäristö, ilman käyttäytyminen sen saapuessa vierusrakennuksiin) ja että kaikkia voimia (ilmanvaihdon virtaukset, lämpötila) ja käyttäytymistä (ilmataskut ja -tyynyt, viskositeetit jne) ei vain mallinneta kunnolla.

  Teoriaa ja työkaluja varmasti virtausmekaniikasta löytyy enemmän kuin tarpeeksi, mutta niiden käyttö on työlästä ja ikävää. Kyse on viitseliäisyydestä.

  "Helpoissa kohteissa" sitten riittääkin nopea kuutiot ruudukolla -tyyppinen tai jopa kaksiulotteinen mallintaminen.

  VastaaPoista
 19. En minäkään epäile, että ilmastonmuutos olisi huijausta, kuten ei ole lintuinfluessankaan - puhunkin mieluummin niiden aiheuttamasta hysteriasta.

  Filosofi Wallgrenkaan ei kuulemma luontoa säästääkseen lennä jenkkeihin keskustelemaan ilmastonmuutoksesta enää kuin 4 kertaa vuodessa.

  Minä aloitan omat talkooni sitten kun puhumme edes samasta asiasta.

  VastaaPoista
 20. Ei ilmastonmuutos ole huijausta. Välttämätön tosiasia. Ihmisellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä syyn ja seurausten kanssa muutoin kuin paikallisesti kaatopaikoilla jne...

  Ilmasto muuttuu ja on aina muuttunut. Elolliset kuolevat sukuun ja puuttoon.
  Kylmenee ja lämpenee, kuten seuraavassa esitetään:

  Vostok-tilasto

  VastaaPoista