Sivun näyttöjä yhteensä

30. maaliskuuta 2008

Kesäaika

Kaikki tässä esitetty löytyy paremmin kirjoitettuna Wikipediasta tai haulla Time Zones tai DST (Daylight Saving Time).

Terveisiä Sampo-Pankkiin. Ei taida työ loppua paikatessa tietojärjestelmän aukkoja juuri kesäaikaan siirryttäessä eli siis maaliskuun viimeisenä sunnuntaina.

Hakuteoksista näette, että kesäaikaan siirtyi ensimmäisenä Saksa 1916 sotateollisuuden vuoksi ja että Suomi kokeili samaa jatkosodan aikana mutta siirtyi vasta viimeisten eurooppalaisten joukossa 1981 – pari Euroopan maata ei ole siirtynyt vieläkään.

Toivoisin että poliitikot – ehkäpä vihreät – ottaisivat asian esiin. Kesäajan hyödyistä on kiistelty vuosikymmeniä. Energiankulutuksen kannalta hyödyt ovat joka tapauksessa vähäisiä, elleivät olemattomia. Usein esitetty säästö on 1 prosentti.

Sen lisäksi, että kellojen kanssa pelaaminen on työlästä ja siksi vastenmielistä, minkä huomaa viimeistään muistellessaan miten autoon ja autoradioon vaihdetaan oikea aika, esittäisin kohteliaasti kysymyksen. Eikö tämä auringonvalon käyttöä koskeva kysymys olisi nyt, ilmaston lämpenemisen yhteydessä, tutkittava laajemmin ja järkevämmin.

Ilmaston lämpenemisessä en ole asiantuntija. Lukemani perusteella olen sitä mieltä, että ei ole perustetta olla ryhtymättä kaikkiin mahdollisiin toimiin.

Keskustelu lämpiämisestä ja ihmisen roolista ei ole asia ydin. Asian ydin on suuri, huomioon otettava todennäköisyys, että ihminen voi vaikuttaa asiaan.

Ja energian kulutuksessa olemme kieltämättä eläneet kuin sika rukiissa.

Koska en ole toistaiseksi saanut selvää, onko kaupan kasseista paperikassi, muovikassi vai biohajoava muovikassi ympäristöystävällisin, rohkenisin epäillä, että tämä energian säästö kelloja pyörittelemällä saattaa olla aivan näennäistä, sellaista 1910-luvun sorvitekniikkaa.

Mutta ehkä me olemme vain hidasliikkeisiä ja hidasjärkisiä.

En muista kirjoittaneeni milloinkaan sähköpostiviestiin että kello on nyt 22.15 GMT +2 tai 20.15 GMT + 2.

Ehkä vastaus onkin tässä. Voisi kirjoittaa 22.15 (GMT +2). Tämä olisi ehkä selvää.

Itse en tiedä, että me olemme EET eli Eastern Europe. Sen toki tiedän, että olemme yhtä kuin Kairo ja Istanbul ja sen tiedän, että edelleenkin ”ryssien kello on yks’”, mikä lienee anakronismi Vänrikki Stoolin tarinoissa, koska aikavyöhykkeet tulivat käyttöön rautateiden myötä eli joka tapauksessa myöhemmin kuin 1808-1809.

Tunnetteko ihmisiä, joilla on vaikeuksia erottaa oikeaa vasemmasta? Lähipiirissäni on ollut sellaisia. Olen joskus ajatellut, että se voisi liittyä vasenkätisyyteen. Tarkoitan siis ihmisiä, joille ei saa sanoa heidän ajaessaan autoa, Vasen! Täytyy näyttää kädellä. Heidän täytyy ajatella noin puoli sekuntia, kumpi on vasen ja kumpi oikea. Vasen on metsän puolimmainen ja oikea on se toinen.

Minä kuulun niihin ihmisiin, jotka eivät tiedä, siirretäänkö kelloa Tukholmaan mentäessä eteenpäin vai taaksepäin. Ilmeisesti sellaisia ihmisiä on paljon, koska kaupoissa on paljon kelloja, joissa on kaksi kellotaulua.

Kaliforniassa asuessa tämä oli ajoittain ongelma.

Täytyy siis laskea eli miettiä, kummin päin se nyt menee. Oma muistisääntöni oli sinänsä epäilyttävä väite Suomen edistyneisyydestä. ”Olemme edellä,” Jos siis kello LA:ssa oli 6 PM, ei voinut soittaa Suomeen, koska Suomi oli edellä ja kello oli ties mitä, yötä kuitenkin.

Olen herättänyt vahingossa ihmisiä, ja minut on herätetty.

Ongelmaan ei ole näköpiirissä ratkaisua.

Myönnän, että tämä on kevyttä rupattelua. Toki nuo asiat oppii esimerkiksi paljon matkustaessaan – mutta en minä kyllä edelleenkään tiedä, onko Chicagossa ja Arizanossa sama vai eri aika enkä ole varma, onko Chicagossa Central Time.

Tämän takia ymmärrän eurovaivaisia ihmisiä ja brittejä, joista tiettävästi suuri osa muuntaa kolikoita ja mittoja vaivalloisesti päässään.

Onneksi olen niin rikas ja kuuluisa. Ei kai minun tarvitse muistaam, mitä olisi nykyrahassa (Heartbeatin) ”one quid two bobs and a heipeni”. Tietenkin osasin ne joskus. Jopa kolikon, jonka nimi oli half crown. Ja guineat.

Mutta kieltäydyn pilkkaamasta ihmisiä, jotka sekoittavat eurot ja markat.

Pian, pian kuulun heihin itsekin. Tänään unohdin Herkon vauvan ristiäiset, ja se oli paha juttu, mutta muistin poikani syntymäpäivän, ja se oli hyvä juttu. (Toisaalta olen sairaslomalla ja täyttä ymmärrystä vailla, josta katso rikoslaki 3 luku 4 § tai Salatut elämät.)

33 kommenttia:

  1. Just vaihdoin kellonaikoja ja harmittelin typeryyttämme, kun moiseen puolivuosittain suostumme. Mutta tässä kätevä muistikikkare: Earth and Moon viewer, Netissä since 1996!
    http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/uncgi/Earth/action?opt=-p
    Öitä!

    VastaaPoista
  2. Pidin joskus Yasushi Inouen kirjoista. "Äitini tarinassa" on vanha äiti, joka vähä vähältä unohtaa elämäänsä, pyyhkii pois menneen. Ensin hänen tietojärjestelmästään pyyhkiytyy aviomies, muistelen.

    Te varmaan kaikki tiedätte sen lyhyen hetken, kun äkkiä junassa istuessaan ei tiedä, mihin on menossa ja miksi, tai aamulla herää eikä tiedä, missä asunnossa ja kenen vieressä - vaikka asunto ja seura olisivat olleet jo vuosikaudet samat. Yhä useammin minä yritän herätessäni ymmärtää, miten vanha olen. Jostain syystä luulen itseäni usein abiturientiksi.

    Osaan vieläkin ison joukon virsiä ja "Ecce novum gaudium", kun ne alaluokilla piti osata. Mutta Itä-Euroopan nykyvaltioita tai ainakaan niiden pääkaupunkeja en hallitse.

    VastaaPoista
  3. Itse olen oppinut idän ja lännen välisistä kellon ajoista sen, että mitä enemmän mennään itään, sitä enemmäm kellon aika on idässä verrattuna länteen. Ongelma vaan on se, että missä kohtaa maantieteellisesti tulee vuorokauden vaihdos verrattuna siihen missä minä kelloon katsojana olen.

    Vuorokausikin on lyhempi kuin 24 tuntia, josko on tarkoitus ryhtyä laskemaan päiväleimaa kuluneen ajan perusteella johonkin päivämäärän lisättynä.

    Että laskennassa onkin parempi pitää vuorokausi 24 tuntina, 59 minuuttina ja 59 sekunttina.

    Tällaista tuli mieleen yön eräänä tuntina.

    VastaaPoista
  4. Viimeinen kpl, pikku juttu:

    Kemppinen kirjoittaa sairaslomalla, ei sairauslomalla. Hyvä!

    Me suurten ikäluokkien ihmiset totuimme termiin sairasloma. Jossain vaiheessa mediaan ilmaantui hyperkorrekti muoto i:llä. En viitsi nyt tarkistaa, juontuuko se jostain laki- tai muusta normitekstistä.

    Hyperkorrektista kielenkäytöstä löytyy esimerkki yhdestä Catulluksen pikku runosta, suomeksi kääntänyt mm. Kemppinen.

    VastaaPoista
  5. "Tunnetteko ihmisiä, joilla on vaikeuksia erottaa oikeaa vasemmasta?"

    No vaimo tietenkin! Kyseinen syndrooma taitaa vaivata etenkin naisia.

    Matkoilla on kohdattu jo kohta neljännesvuosisataa kestäneen liittomme suurimmat kriisit, kun vaimoni on toiminut kartanlukijana.

    Kääntyminen oikealle; eikun vasemmalle! ei kun oikealle! On ollut todellista arpapeliä.

    Mutta sitä kait elämäkin pohjimmiltaan on.

    Tervehtymistä toivotaan tuomarille...

    VastaaPoista
  6. Kesäaika on rikollista toimintaa. Ihmisenajassa käyn lukemaan ja nukkumaan noin 03:00 ja herään noin 07:30. Kesäaikaisin ja tänään valvon kuuteen ja herään puolilta päivin. Näin on ollut jo lähes kaksikymmentä vuotta.
    Olisipa Saksa tuolloin voittanut sodan, niin pysyisin ajantasalla.

    Minua tuo kierrätys risoo. Kaikki paskat vien paperikeräyslaatikkoon. Lajitelkoot itse roskansa kun siitä maksamme. Lajittelu ja jokin energiansäästö ei auta tippaakaan tässä kuvitelussa ilmastonmuutoksessa. Ottakoot maksun sitten perinnöstäni kun kuolen. Pullojakaan en palauta. Roskiin vaan.
    Paperiskassin valmistusprosessi kuluttaa esmes energiaa yli 100 kertaa enemmän kuin muovikassiprosessi jne...

    Ainoa asia tässä maailmassa mikä on biohajoava on ihminen. Usealla biohajoavat aivot jo ennen iltaa.

    Äidilläni aivot eivät biohäviä vaikkei enää muutakaan euroja markoiksi. Eurot ovat muuttuneet hänellä kuin monella muullakin vanhuksella jo markoiksi.
    "Nostatko minulle pankista 1600 euroa, pitäisi ostaa uusi patja",
    tai "eihän nyt paistikiloa saa niin halvalla kuin 8 eurolla".
    Paljonkohan mummoja Suomessa vedätetään tälläkin systeemillä.

    On tämä kumma maa. Pitäisi säätää laki, ettei lakeja saa enää säätää, vaan kuolematuomiotkin jaetaan hallinnollisilla päätöksillä, kuten sairaaloissa tuppaavat tekemään.

    Ja sitten Tilastokeskus puhuu täyttä potaskaa, että ruuan hinta nousee. Niin nousee, mutta vain tilastoissa.
    Ei mulla asiaa ollut, kunhan yökseni kirjoitin. Suomi hakee työvoimaa Kiinasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä, Kiinasta, Thaimaasta... Valvomaanko ne tänne tulevat. 65.000 syrjäytynyttä ja suomalaista nuorta voisi sitten lähettää auringonnousun maahan virkistymään.

    VastaaPoista
  7. Taidat kuitenkin tietää, eli että; käännä viisareita aina kesää kohti...

    siis keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin

    © J

    ja eikös noi eurot ja markat ole helppo muistaa

    1 mk = 2 €

    VastaaPoista
  8. Yksi karttakuva kertoo enmmmän kuin tuhat sanaa. Tämänkin blogin keskusteluista voisi päätellä Suomen sijaitsevan pikemmin Keski-Lännessä kuin Itä-Euroopassa.

    Sormennivelen kokoisia torakoita olen nähnyt sekä aamuyöstä Omahan Greyhound- bussiasemalla että viipyessäni parin yön seudun yksityisperheessa Tallinnan pahamaineisessa Koplissa.

    Ehkä tässä puheenaiheden suuntautumisessa on kysymys paljonpuhutusta paradigman muutoksesta.

    Intellektuellit kinastelevat menneisyyden hallinnasta samaan aikaan kun siellä missä uusi tapahtuu uutisoidaan moottoritien avaamisesta Hesasta itärajalle, Prisman viidestä supermarketista Pietarissa, jne.

    Mutta eipä toisaalta Ruotsissakaan itänaapurin asiat kiinnosta.

    VastaaPoista
  9. "Tunnetteko ihmisiä, joilla on vaikeuksia erottaa oikeaa vasemmasta? Lähipiirissäni on ollut sellaisia. Olen joskus ajatellut, että se voisi liittyä vasenkätisyyteen. Tarkoitan siis ihmisiä, joille ei saa sanoa heidän ajaessaan autoa, Vasen! Täytyy näyttää kädellä."

    Kyllä, läheisesti. Vasurina, jonka on sallittu vammansa kantaa, suuntiminen on arkipäiväinen haaste. Itsekin hämmästelen, kuinka raatoni vasemmalla puolella roikkuva konkretia eli kirjoituskäsi, ei auta hahmottaman väistämisvelvollisuutta liikenteessä - siis ilman sitä puolta sekuntia. Kuvittelen sen johtuvan liudentuneesta kätisyydestäni: tikat lentää oikealla ja potut kuoriutuu molemmilla. Eksyn välittömästi vieraissa kaupungeissa ellen hoksaa reitittää kulkuani maamerkkien ja "katusälän" avulla. Minulle on turha neuvoa tietä.

    VastaaPoista
  10. Lämmittää aina, kun näkee että äidistä välitetään (jarmom).

    Tuota olen miettinyt, että ovatko "puputytöt" äidin vai isän rakkautta vaille jääneitä. En ole päässyt vielä selville. Tai melkein kyllä. Joskus tuntuu, että miehet ovat heille lopultakin sivuseikka ja naiset se vihan ja rakkauden kohde. Toimimalla "itse asiassa" nämä naiset käyttävät valtaa niin pikku-rouviin kuin feministeihinkin. Tai - hetkinen - ehkä "pupuset" ovatkin pohjimmiltaan feministejä.

    Sanoo tämä, joka eksyy omassa kaupungissaankin ja vihaa kellonaikoja ja kaikkea siihen liittyvää.

    VastaaPoista
  11. Kukakohan tai mikä taho olisi paras lähtemään ajamaan kesäajasta luopumista? Puolivuosittainen riesa turhan takia ja riski, että ohjelmistoissa menee jotain rikki tai sekaisin.

    VastaaPoista
  12. Ad Omnia:

    Panen nyt tähän väärän päivän kohdalle lisätiedon, että puhuttuun höpötykseen ei taida olla tekijänoikeutta. Rajaa vedetiin aikoinaan, kun Pentti Salmen jalkapallo-ottelun selostus katsottiin KKO:ssa suojatuksi teokseksi. Esittelen ja muistan, että silloin tämä tulkita arvelutti osaa jäsenistä. Taisivat olla sitä mieltä, että jonkin lyhyen vappu- tai aprillipäiväkulkueen selostus ei olisi suojattu.

    Kannattaa silti muistaa, että Tekijänoikeuslaki on tunteeton laadulle. Sukea töherrys on suojattu siinä kuin mestarilinen hiilipiirroskin. Ellei näin olisi, tuomioistuin joutuisi kriitikoksi.

    VastaaPoista
  13. Ad Mummo:
    Tuli kiire kirjahyllylle. Olin unohtanut Inouen, jonka Erään väärentäjän elämä on sekin unohtumaton kertoja - kokenut taideväärentäjä otti ja teki oman eli omaperäisen teoksen ja jäi heti kiinni väärennyksestä.

    VastaaPoista
  14. Iltalukemista

    Tuolta voi käydä lataamassa mainion tietopaketin kirjaksi koottuna. Chapter 18 käsittelee aikaa ja sen määritystä. Erittäin mielenkiintoinen kirja kaikkiaan. Bonunuksena voi opetella lopussa löytyviä taulukoita ulkoa. Se mikä ottaa hieman kuulaan on se, että Amerikan ihmemaassa pääsääntöisesti kaikki Liittovaltion tuottama materiaali on kaikkien käytettävissä public domainina (poislukien tietysti salassa pidettävä tieto), mutta Suomessa kaikesta joutuu maksamaan ja todennäköisesti paljon. Ja jos saa ollenkaan käyttöönsä veroilla maksettua materiaalia.


    Tähtitieteellinen ajanmittaus ja paikanmääritys ovat muuten ihan käyttökelpoinen menetelmä edelleen. Nykyisin gps ja muut järjestelmät helpottavat tuntuvasti hommaa, mutta "vanhan koulun" menetelmät ovat rautaa. Pienellä hakemisella netistä löytyy runsaasti kauppiaita, jotka myyvät vanhaa itäblokin mittauskalustoa ja joukosta löytyy mm. lentokonesekstantti ja mekaanisia laivakelloja. Hinnat ovat tietenkin jo ihan toista kuin 1990-luvun alussa, jolloin kamaa sai pilkkahintaan mutta "länsituotteisiin" verrattuna hyvinkin kilpailukykyisiä.


    Kesäajasta ei taida hirvittävästi kyllä olla hyötyä näin pohjoisessa, mutta kaipa sitä on oltava mukana yleiseurooppalaisessa käytännössä. Niille valittajille, jotka näihin aikoihin täyttävät yleisöosastopalstat, voi sanoa että ns. normaaliaika ja kesäaika ovat kumpikin täysin keinotekoisia käsitteitä. Suomessa noudatetaan Helsingin paikallisaikaa normaaliaikana, joka heittää reilusti Joensuun tai Porin paikallisajasta. Ihmiset ovat niin kovin vieraantuneita luonnollisuudesta ja haluavat elää kellon viisarien mukaan.

    Sitten lopuksi ohjelmavinkki. Yle Teemalla esitetään uutta venäläistä sarjaa Ensimmäinen piiri. Suosittelen.

    VastaaPoista
  15. Kemppinen,

    "Erään väärentäjän elämä" onkin niistä paras. Minua aina itkettää se kohta, jossa väärentäjä Hosen Hara ampuu krysanteemin värisiä ilotulitusraketteja taivaalle sarjassa, niin nopeasti, ettei itse ennätä katsomaan. Siten jälkikäteen selkä koukussa hän kysyy apupojaltaan: "Miten meni, oliko kaunista?"

    Mirkka Rekola minut muinoin Inoueen innosti. Hän puhui kyllä lähinnä "Metsästyskivääristä", mutta minä olen pitänyt enemmän noista täällä mainituista.

    VastaaPoista
  16. Ad Mummo:

    Epäilen että jäljet johtavat tässäkin T.Anhavaan.

    Ellet tuntisi, saman hengen lapsi kuin Inoue oli Ryonosuke Akutagawa, joka yhden novellin olen suomentanut tähän blgiini. "Yams gruel" on unohtumaton. - Akutagawa on tietysti tunnetuin Rashomon -novellista.

    VastaaPoista
  17. Usein esitetty säästö on 1 prosentti.

    Se aika paljon tässä ilmapiirissä, jossa todellista energiansäästöön ei löydy poliittista uskallusta. Olisiko kuitenkin kellosekoilua järkevämpää muuttaa aukioloaikoja jne?

    Ja energian kulutuksessa olemme kieltämättä eläneet kuin sika rukiissa.

    Eli ei olla käytetty? Arvo(to)n herra Berlusconikin sanoi ettei sikakaan syö ruista. Suomalaiset asiantuntijat vahvistivat tämän osittain; sika ei syö ruista (kaaneista eivät sanoneet).

    Vasen on metsän puolimmainen ja oikea on se toinen.

    Riippunee missä ajellaan. Suomen maanteillä yleensä on toisinpäin - oikealla metsä, vasemmalla vastaantulijat. Tai jos ei muista niin ajellaan helposti juuri siellä metsän puolella. Käyhän se niinkin.

    Olen herättänyt vahingossa ihmisiä, ja minut on herätetty.

    Ongelmaan ei ole näköpiirissä ratkaisua.


    Siihen on yksi. Soittele ihmisille, joilla ei ole ns. kunniallista päivärytmiä. Semmoisia et voi yöllä herättää ja ovat päivälläkin hövelimpiä sen suhteen.

    (Toisaalta olen sairaslomalla ja täyttä ymmärrystä vailla, josta katso rikoslaki 3 luku 4 § tai Salatut elämät.)

    Suolittuihin eläimiin ei voi vedota; se on itseaiheutettua. (vrt. juopumus, krapula)

    Antti, muista linkkiin "h" ensi kerralla ("href"), sitä ei ole ensisijaisesti tarkoitettu lausuttavaksi, joten suomalaisaksentti ei ole sallittua.

    visseli: Itsekin hämmästelen, kuinka raatoni vasemmalla puolella roikkuva konkretia eli kirjoituskäsi, ei auta hahmottaman väistämisvelvollisuutta liikenteessä - siis ilman sitä puolta sekuntia.

    Tatuoita kämmenten nurjalle puolelle ja peukalon sivusyrjille "vasen" ja "oikea". Yritä saada ne tikkausvaiheessa oikein.

    VastaaPoista
  18. Ad jarmom

    "Kaikki paskat vien paperikeräyslaatikkoon."

    Eikö sinulla ole sisävessaa?

    VastaaPoista
  19. Idässä ovat edellä. Tämä tuli selväksi erään ystäväni ollessa Tokiossa. Kännipuhelut tulivat 8pm Suomen aikaa, alkaen: "Mitästä eiliseen kuuluu, täällä kello on jo varttia vaille putka."
    Kesäaika on turha. Ainoa tietämäni hyötyjä on kevään kellonsiirtoyön ensimmäinen apupässi. Syksyllä sitä harmittaa.

    VastaaPoista
  20. Ad Omnia (metsän puolimmainen):

    Erittäin kuluneita muistisääntöjä, mutta kumminkin:

    Metsäneuvos Osaran väitetty muistilappi: kuusi - pitkä käpiy; mänty - lyhyt käpy.

    KHT-tilintarkastaj: Debet on ikkunan puolella.

    VastaaPoista
  21. Ilmoittaudun oikean ja vasemman sotkijaksi.

    Mutta en myöskään tajua kaupunkien suuntia, varsinkaan tällaisen klassisen bulevardikaupungin. Kun käsketään mennä Pohjanmaan museoon, päädyn säännönmukaisesti raviradalle.

    Hevosista kyllä pidän, mutta ne ovat aina lomalla kun katson aidan rei'istä.

    Minulla pitää olla polut. Metsässä en ole koskaan eksynyt eli joutunut metsän peittoon.

    VastaaPoista
  22. Ahkeralle anonyymille:
    No mutta kiitos! On aina ilahduttavaa, kun nuoret jaksavat opiskella ja tehdä läksynsä. Älä suotta murehdi sitä, ettet vielä osaa kopioida ja liittää URL:ia. Asia käsiteltäneen piakkoin, koska olette näköjään jo tutustuneet HTML-merkkauskielen perusteisiin. Jatketaan siis hetki näissä Sinulle tärkeissä asioissa.
    1) Se aika paljon tässä ilmapiirissä, jossa todellista energiansäästöön ei löydy poliittista uskallusta.
    Kertaa lauseen pääjäsenet ja sijapäätteet, opettajasi kyllä neuvoo tarvittaessa. (Nyt vähän hermostuttaa, meniköhän se tosi vaikea href varmasti oikein? JK, korjaatko, jos siellä on esim. rhef, fher tai ehrf?)
    2) sanoi ettei sikakaan syö ruista. Suomalaiset asiantuntijat vahvistivat tämän osittain; sika ei syö ruista (kaaneista eivät sanoneet).
    Sian ja ja siian tiedän sekä kaanitkin historiasta, mutta miten he liittyvät asiaan (Aasiaan toki liittyvät)? Ainekirjoituksessa on olennaista pysyä annetussa aiheessa.
    3) Tatuoita kämmenten nurjalle puolelle ja peukalon sivusyrjille "vasen" ja "oikea".
    Kämmen: käden sisäpuoli; se puoli jonne sormet taipuvat. Visseli, harkitse plastiikkakirurgia näin vaativaan operaatioon.
    Ahkera anonyymi, kyllä se YO-aine sujuu, kun otat rennosti ja muistat varmistaa verensokerin.
    PS. Entinen ministeri oli oikeassa: mitä pienempi välimerkki, sitä ihanampi sitä on...!

    VastaaPoista
  23. Vasen ja oikea menivät lapsena paikalleen kun Leila-täti sanoi että piirrä nimikirjaimesi; edelleen, vaikka on kulunut 40 vuotta, kun pitää sanoa vasen tai oikea, värähtää oikean käden etusormi.

    Jos on tarvis lukea karttaa vaimolle, niin kello on kätevä "kilometrin päässä liittymä kolmentoista suuntaan josta 300 metriä ja käännös kello yhdeksään.

    VastaaPoista
  24. Kun katson peiliin, näen ihmisen, joka ei erota oikeaa ja vasenta. Uskon teoriaan, että asia liittyy vasenkätisyyteen, sillä en osaa pitää haarukkaa vasemmassa, vaan syön väärin päin. Samoin tekee poikani ja veljeni. Emme kuitenkaan kukaan ole vasenkätisiä, mutta meillä on ehkä jotain vasenkätisyyttä enemmän kuin normaalisti.

    VastaaPoista
  25. Kemppinen,
    Akutagawa on hyllyssäni. Sain lasteni isältä kerran. Ilahduin, kun muutama kuukausi takaperin löysin täältä käännöksesi. Hain sen tänään taas - ja olin ällistynyt, kun se ei ollutkaan "Jamssipuuro". Sinä minä sen muistin. Tärkeimpänä.

    Mutta hei, käännä se koko Rashomon-kokoelma!

    VastaaPoista
  26. Ad Oben

    Minä syön oikealla.
    Suvussa ei ole yhtään vasenkätistä.
    Joskus saatan unohtaa koko vasemman.
    Kaveri katseli kerran oudosti ja kysyin mikä on, niin hän sanoi, ettei ikinä ennen ole nähnyt miten ihminen tekee pizzan alusta loppuun yhdellä kädellä.
    Samoin menee toisinaan solmio yhdellä kädellä.
    Vanha kapakkatemppuni on taittaa paperivene kuitista, yhdellä kädellä, kämmenpohjalla.

    VastaaPoista
  27. Minusta on riittävää todeta meidän elävän pääkaupunkimme paikallisajassa, joka on sama kuin Ateenan. Muu Länsi-Eurooppa elää kai tietämättään Berliinin paikallisajassa.

    Nokian uudet ns älypuhelimet ovat lystiä kalenterin kanssa. Monet kokoukset olen myöhästellyt kun commuun on vaikkapa Amsterdamissa napannut ajan. Puhelin nimittäin aikavyöhykkeen muuttuessa automaattisesti päivittää kalenterinsakin ajat samalla määrällä tunteja. Onneksi täysiä, olisihan huolimatonta sotkea menojaan muutoin kuin täysin tunnein.

    VastaaPoista
  28. Muuan proffa laittoi eilen oikeasta kädestään talvirolexin lasivitriiniin, ja otti sieltä kesärolexin jonka laittoi vasempaan käteensä.

    Syksyllä taas päinvastoin. Pysyy kädet ja viisarit siirtelemättä järjestyksessä.

    VastaaPoista
  29. heikki rönkkö; eikös rolex ole vieterivetoinen kello? Proffan täytyy siis silloin tällöin käydä vitriinillään kelloaan vatkaamassa, jotta ihan ajassa pysyttäisiin.

    VastaaPoista
  30. Proffa siis soittelee haetarijatsia vain talvisin?

    VastaaPoista
  31. Vasenkätisyyteen liittyy pikemminkin vahvempi kätisyyden tieto, on sitä nii omituinen ikänsä ollut, veikkaan ma, ja oma yhden naisen tutkimus sitä vielä vahvistaa:) Meillä Isännyydelle pitää näyttää kädellä ja hän on vahvasti oikeakätinen, exä vasenkätisenä sen sijaan tiesi - ainakin sen mikä on se vasen ja se toinen on sitten oikea.

    Kellon kääntäminen kesäaikaan on aina yhtä mukavaa - tai siis ainakin se kesäaika on kiva, kun saa iltaan lisää valoisia tunteja, kellot saisivat kaikki kääntää itse itsensä.

    Koska aurinko nousee idästä, siellä on aina kello enempi kuin idästä länteen - eikös olekin heleppoo8]

    VastaaPoista
  32. Minä olen usein miettinyt kumpaan lahkeeseen vasenkätiset asettavat pippelinsä. =)
    En ole kyllä kertaakaan asiaa kysellyt tai edes katsellut, ymmärrettävistä syistä johtuen=)
    Tai riippuuko koko asia kätisyydestä lainkaan?

    VastaaPoista
  33. Tai riippuuko koko asia kätisyydestä lainkaan?

    Toimitusta tehdessä varmaa riippuu ihan konkreettisesti. Muuten luulisi kyseessä olevan tottumisen.
    Sen sijaan jalkaisuus lienee samanlaista kuin kätisyys.
    Keskijalkaisuudesta en ole kuullut.

    VastaaPoista