Sivun näyttöjä yhteensä

19. helmikuuta 2007

Tuomiopäivä

"Tuomiopäivän yhtälö" esitellään mm. osoitteessa http://tinyurl.com/2wfdqg

Asiasta on monipuolinen artikkeli Wikipediassa ja paljon muuta kirjallisuutta. Katso "Doomsday Equation".

Monissa esityksissä kysymys on Bayesin todennäköisyydestä, jota pidän erittäin tärkeänä tekniikkana ja rakastan, etenkin siksi, että hallitsen teoreean vain vaivoin enkä intuitiivisesti ymmärrä sitä.

Toisaalta ei sitä moni muukaan ymmärrä intuitiolla.

Kandee katsoo hakusana "birthday paradox". Se on aika häkellyttävä.

Istuimme Arizonassa Tucsonissa noin kymmenen vuotta sitten liittovaltion tuomariporukalla, johon minut oli kelpuutettu. Erittäin korkeatasoiset asiantutijat - siellä on yleesä ollut nobelistejakin luennoimassa - meille esitettiin tuo paradoksi ja sitten "false positives"-padoksi, jota kehotan vakavasti tutkiskelemaan. Se nimittäin on arkipäivää ja viisautta.

Matematiikka ei ole asiassa vaikeaa, mutta sen ylikin voi hypätä.

En esitä näitä paradokseja tässä, koska jään kuitenkin kielestäni kiinni, viimeistään jälkikeskustelussa. Yläkerran poikien pitäisi panna tämä HIITin uusituille kotisivuille. Henry Tirri, joka on tällä hetkellä muissa hommissa, on näistä innostunut ja kokonaiset ryhmät ovat käyneet läpi probabilistisia adaptiivisia systeemejä ja Bayes-verkkoja.

Maailmanloppu siis kumminkin tulee perjantaina 13.11.2026. Laskelma osoittaa, että tuona päivänä ihmiskunnan väestönkasvu on ääretön (indefinite).

Voi olla että happi on hörpitty loppuun viimeistään edellisenä torstaina tai että hiilidioksidi on täyttänyt paikat ihmisten aiheutuksesta kauan ennen kasvihuoneilmiön iskemistä.

Kun en ole suomalainen nainen, en todennäköisesti ole tuota päivää näkemässä.

Viis siitä. Viimeinen, joka painuu helvettiin, sammutta valot ja sulkee oven - paiskomatta.

Kirjoituksen vakavahenkisempi sanoma on tideotus kirjasta, jonka David Christian -niminen San Diegon yliopiston professori on laatinut. Maps of Time. An Introduction to Big History.

Hankin sen siksi, että kehuvan esipuheen oli kirjoittanut William H. McNeill, minulle suurin elossa oleva historioitsija.

Innostuin kovasti, kun kävi ilmi, että keskiajan jälkeinen aika saa alle neljänneksen kirjan sivumäärästä, se kun lähtee liikkeelle alkuräjähdyksestä ja kuvaa laajahkosti historiaa planeetallamme ennen elämää ja sitten ennen monisoluista porukkaa, johon meidätkin on kohtuudella luettava.

Myös minut, vaikka lähden tästä Tampereelle olematta sen enempää Simo Frangen kuin Pasi Heikura.

Kuunnelkaa silti Heikuran ohjasta ja minun avustamani "Aristoteleen kantapää" joskus. Radioo 1. Myös netin kautta.

17 kommenttia:

 1. Parisen vuotta sitten naureskelimme sorvin ääressä TKK:n professori Hannu Karin ennustukselle sähköpostin tukkeutumisesta roskapostiin.

  Kaikki mediat molemmista aamuteeveistä alkaen painettuihin lehtiin saakka ilmoittivat että ensi vuonna se sähköposti menee tukkoon! Karilla oli käyrät esillä.

  VastaaPoista
 2. Jospa Kiina aloittaa - etsimäll lebensraumia Intian ja Venäjän suunnalta. Pohjois-Korea ja Pakistan liittyvät ilotulitukseen kuohunnan varjossa. Iran muistelee saman aikaan menneitä Jerusalemin suunnalla, jollei Teheranista ole sitä ennen tullut parkkipaikkaa. Kun tämä kaikki uhkaa jättää jenkkiveneet vaille menovettä - lännen viisaat johtajat liittyvät ilotulitukseen. Ennustakaamme ajankohdaksi uusi vuosi 2010. Kannattaa värväytyä sukellusvenelaivastoon. Taisi olla hiukan päätöntä. Elämä on.

  VastaaPoista
 3. Think of the human race like a car driver. We've had some bumps, but no catastrophes, and our car (Earth) is still road-worthy, but we want insurance. We ask the cosmic insurer how much a millennium’s cover will be, but they haven't dealt with humanity before. How should they work out the premium? The Doomsday Argument says that all they have to ask is how long we've been on the road (at least 40,000 years without an accident), they should calculate our insurance based on us having a 50% chance of having a fatal accident inside another 40,000 years.(http://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_argument)

  VastaaPoista
 4. Mainio artikkeli, kiitos linkistä! Lainaus: "A further question is: What method will be employed by man or nature to make it fail? The methods have traditionally been: war, famine and pestilence." Sotaskenaario on relevantti. En tietenkään muista sitä dokumenttielokuvaa, jossa käsiteltiin viljelysmaita ja ravinnontuotantoa. Mutta mieleeni jäi yhdysvaltalaiskenraalin kommentti asevoimista. Mies totesi rauhallisesti, että Yhdysvaltain asevoimat ottavat tietysti haltuunsa kaikki sopivat viljelysmaat mistä tahansa maailmaa, mikäli väestön (yhdysvaltojen kansalaisten) ravinnontarve sitä edellyttää. So simple. Ei moraalisia pohdintoja, pelkkä pragmaattinen ammattisotilaan toteamus. Kannattaa muuten lennellä Google Earthin avulla eri mantereilla. Aikamoisen tehokkaasti "kaikki" on jo viljelty. "Alkuperäinen luonto" alkaa olla todella vähissä, lähinnähän kyse on ns. joutomaista: Säästyvät, kun ei voi viljellä (eikä palmu-, kumipuu- tai mäntyviljelmä ole peltoa kummempi). Suomen peltojen käyttö asunnontuotantoon on muuten käsittämätöntä, se kertoo vain siitä miten kehittymätön ajantajumme vielä on: Emme hahmota tulevaa aikaa. Ai niin, ja katsokaa myös Seitsemän samuraita "sillä silmällä". ;-)

  VastaaPoista
 5. Tuossa on kummallisella tavalla sotkettu asioita, joilla ei ole paljoakaan tekemistä toistensa kanssa.
  Toisaalta on tilastomatemaattista päättelyä, toisaalta sitten deterministinen kasvuyhtälö, jossa väestötilastoihin on sovitettu funktiota, joka on alunalkaen absurdi, koska se saa äärellisessä ajassa äärettömiä arvoja.

  VastaaPoista
 6. Tässä käsitellään kuolleeksi vaiettua asiaa, joka lienee vakavampi ongelma kuin paljon koohotettu ilmastomuutos.

  Meidän urosten jalkojenvälin siemenlinko yhdistettynä sokeaan uskontoon ja kuuron kulttuuriin nostaa väestökäyrät taivaisiin ja tuovat ehkä sen lopullisen perikadon.

  Jokin aika sitten täälä palstalla sivuuttiin samaa asiaa ja esim. Petjan vakuutteli kovasti, että väestönkasvu tulee pysähtymään lähitulevaisuudessa..

  Itse en näihin vakuutteluihin usko. Muslimit takertuvat yhä tiukemmin uskontoon ja Afrikka ui syvällä korruptiossa, köyhyydessä ja väestöräjähdyksessä.

  Mitenkähän käy, jos kehitysmaiden lapsia kärpästen lailla tappava rota-virus saadaan nujerrettua rokotusten avulla ??

  Olisikohan tilastonikkareiden ainakin silloin aika tehdä laskelmiinsa pieniä tarkennuksia ??

  VastaaPoista
 7. Liikemiesten kehittyviksi talouksiksi kutsumiin maihin myytäviin halpakännyköihin pitäisi koodata semmoinen viesti joka saa asiakkaat aina vaan ostamaan uusia kännyköitä sitä mukaa kuin niitä markkinoille työnnetään ja lopulta kännykänkuoria, akkuja, pakkauslaatikoita ja muuta roinaa kasaantuu niin paljon että jätevuori romahtaa heidän päällensä.

  (copyright ystäväni Italo Calvinon)

  VastaaPoista
 8. rönkkö: mielestäni karin havainnot olivat täysin valideja, MUTTA niistä tehdyt johtopäätökset eivät.

  esimerkiksi henkilöt, jotka pystyvät suojelemaan sähköpostiosoitteitaan julkisesta webistä ovat melko pitkälti turvassa spämmiltä. akateemikot, kuten kari, eivät, koska he joutuvat ilmoittamaan sähköpostiosoitteensa julkisesti.

  toiseksi, kari ei käyröissään ottanut huomioon spämmin vastaisen teknologian kehittymistä.

  kolmanneksi, jauhannassa käsiteltiin vain spämmin ja sähköpostin suhdetta eikä otettu huomioon muita tapoja viestiä (messengerit, chatit, sms, blogit, foorumit, tms.)

  mielestäni oikea ennustus karilta olisi ollut, että sähköpostin merkitys viestintävälineenä on jatkuvasti lisääntyvän spämmin takia enemmän ja enemmämn uhattuna.

  VastaaPoista
 9. Tuo 'tuomiopäiväyhtälö' sisältää olettamuksen, että ihmisten hedelmällisyys kasvaa samalla kuin väestökin. Ihmisten hedelmällisyydellä sattuu oikeasti olemaan ihan oikea katto: se ei nouse kovinkaan paljon yli yhden yhden lapsen per nainen ja vuosi. Kun tämä arvo on saavutettu, kasvu on enää eksponentiaalista ja pysyy äärellisessä ajassa kiltisti äärellisenä.

  Todellisuus on kuitenkin sangen erilainen. Afrikkaa lukuunottamatta lapsia syntyy elinaikana alle 3 per nainen, ja monissa maissa alle tasapainoarvon 2,1. Se, että väestö kasvaa, johtuu 70 luvulla esim. Kiinassa syntyneistä valtavankokoisista ikä luokista, mutta Afrikkaa lukuunottamatta suunta on selkeästi kohti väestönkasvun loppumista ja kääntymistä jopa laskuun. Kiinassa on odotettavissa jopa todella jyrkkä lasku koska kulttuurivallankumouksen aikainen hillitön lisääntyminen vaihtui äkisti yhden lapsen politiikkaan.

  VastaaPoista
 10. Uusi keksintö spammia vastaan: SIHTEERI. Niin se ennen pelasi.
  vaikka painosaastaa luukusta tulvikin, ei sitä pöydälleen saanut.
  Jaa että mistä sihteeripalvelu?
  Jos ei koneellinen spammin poistaja riitä, niin käsipelillä sitten. Luulisi olevan markkinarakoa ja mahdollisuutta ostaa vaikka intiasta tuollaiset nyppijät.

  VastaaPoista
 11. Afrikan väestön kasvu ei muodosta globaaliuhkaa, sillä niin iso osa niistä kuolee nälkään ennen kuin on vaivoiksi.

  Mitä spämmiin tulee, niin eikö sen lähettäjää voisi laittaa syytteeseen tietoliikenteen häirinnästä?

  VastaaPoista
 12. lääke vois olla, että osoitetaan spämmimainonnan tehottomuus julkisin tutkimuksin. Jos spämmääjälle annettu euro on hukkaan heitetty, niin luulisi touhun loppuvan.

  Toinen vois olla, että mainostajan on merkattava viestinsä mainokseksi niin, että vastaanottaja voi luoda poistoon säännön. Spamassassinhan merkkailee niitä myös itsekseen. tämä on hurskas toive, joka ei tavoita mm. Aasiaa.

  kolmas vois olla uusi sähköpostiprotokolla, joka estää massapostien lähettämisen tai välittämisen. Yhdelläkään spämmääjällä ei ole varaa tehdä meilejään käsityönä yksi kerrallaan. Sellainen sähköpostijärjestelmä kyllä olisi hot stuff.

  VastaaPoista
 13. Mutta tuomiopäivään siis...

  Onhan kehitys ameebasta avaruusmatkailijaksi ollut huikeaa. Kiva on ollut olla mukana. Pakko todeta, että lajien määrä on ainakin supistumaan päin, niin että tuhoa kohti varmaankin mennään.

  On ollut aika epätodennäköistä, että tuhkapilvestä sikiää kiinteä pallo ja sen pinnalle vielä tällaisia pamppailijoita. Mahdollista se näköjään on (MOT).

  Who cares, jos merivesi ekaksi nousee ja sitten kuumuudesta höyrystyessään alkaa laskemaan. Sieltähän paljastuu elintilaa ja uutta rantaviivaa. Marsiin ei ole jäänyt ainuttakaan vettä tai ilmakehää haikailemaan.

  Hiilidioksidin lisääntymisen muuten pitäisi lisätä yhteyttämistä ja happea eli vähentää hiilidioksidia. Niin, jos on älytty jättää Amazonas hakkaamatta kirjoitusten painoalustaksi tai uunipuiksi.

  Maapallon keuhkot (Amazonas) tarttis varjella. Se olisi kai hiukan tärkeämpää, kuin esimerkiksi tupakkalaatikoihin tarrojen painaminen.

  VastaaPoista
 14. Kai merten yhteyttävän aineksen määrä vaikuttaa myös. Jos se hupenee esim saastumisen jne myötä, voitaneen odottaa hiilidioksidipitoisuuden kasvua.

  VastaaPoista
 15. voi se olla toistekkii päin

  http://www.agu.org/pubs/
  crossref/2003/
  2001JC001062.shtml

  Hiilidioksidia tulee merestä hiukan enemmän, kuin liikenteestä ja teollisuudesta kai.

  VastaaPoista
 16. En jaksa kaivella oikeita yhtälöitä, mutta jos kaikki saavutamme pohjoismaisen elämänlaadun ja afrikkalaisen perheonnen,niin naisten määrä noudattanee kaavaa 15 potenssiin (t/80) - (15 potenssiin ((t/80) - 1). Excelin käsityskyky loppuu nopeasti. Jos se a = 60 kg, maapallon massa ei pian riitä. Intia ja Kiina taitavat alitajuisesti suojautua vestöräjähdykseltä tappamalla tyttölapsia.

  VastaaPoista
 17. 15 - 45 = 30 (lisääntymisen vuodet)
  30 / 2 = 15 (sukupuolijakauma)
  80 = keskimääräinen naisen ikä
  t = aika (-> ääretön)
  varmaankin potaskaa... tuo yhtälö

  VastaaPoista