Sivun näyttöjä yhteensä

15. helmikuuta 2007

Huolestuttavaa kehitystä

Nimittivät eilen Lappeenrannan teknillisen yliopiston informaatio- ja teknologiaoikeuden professoriksi viideksi vuodeksi.

Kaiken lisäksi kutsumenettelyä käyttäen eli virkaa haettavaksi julistamatta.

Asianomaisen lain mukaan näin voidaan tehdä, jos nimitettävä on, sekä yliopiston että tehtävään varta vasten kutsuttujen asiantuntijoiden mukaan poikkeuksellisen ansioitunut henkilö ja tehtävään kiistattomasti pätevä.

Tähän asti olin luonnollisesti hoitanut virkaani pätkätyöläisenä, kahden vuoden erissä, ottaen huomioon myös korkean ikäni (62). Nyt on alla oppituoli siinä mielessä, että kun suvaitsen tipahtaa istuimeltani, siellä on professuuri nuoremmille hakea. Muita tämän alan professuureja ei maassa olekaan ja pohjoismaissa selkeästi vain yksi.

Esimerkiksi Teknillinen korkeakoulu ei pidä aiheellisena opettaa professoritasolla eli siis tutkintohin johtaasti tietosuojaa. Joku voisi pitää sitä erikoisena. Helsingin yliopistossa tilanne on yhtä huono.

Informaatio-oikeus on paljonlaajempi alue kuin immateriaalioikeus, koska siihen kuuluu myös rikos- ja julkisoikeudellinen, informaatiota koskeva lainsäädäntö, kuten esimerkiksi henkilötietolaki, ja perusoikeudet - alan slangilla "privacy".

En ihmettelisi, jos tapaus herättäisi kylmää raivoa kollegojen piirissä. Asiantuntijat olivat kuitenkin Olavi Heinonen, entinen korkeimman oikeuden presidentti, ja Aulis Aarnio, tuotannollaan ja opetuksellaan kai ainoa kansainvälisesti tunnettu juristimme, ja lisäksi muinoinen opponenttini tohtorinväitöksessä.

Tavallisesti professoriksi nimittäminen, joka on siis eri asia kuin määräys professorin tehtäviä hoitamaan, on pitkä ja pelottava, kuin paviaanien sisällissota posliinikaupassa. Aikaakin tapaa kulua vuosia.

Näpistin kuvaksi professoriiiton logon. Täytynee yrittää liittyä, vaikka yleensä olen välttänyt järjestöjä, jotka hyväksyvät jäsenikseen kaltaisiani henkilöitä.

Nähdäkseni kysymyksessä on kiistaton myötäkäyminen. Uusissa aineissa professoriksi kiipeilemeinen ei ole helppoa.

Itse tehtävä on yksinkertainen. On opetettava ja rohkaisava opiskelijoita hankkimaan omin neuvoin tietoa ja arvioimaan tuota tietoa itsenäsesti ja kriittisesti. Ne ajat ovat ohi, jolloin professorin työ oli lopettaa omia käsityksiään eli niin sanotua oppikurssia ja kytätä sitten tenteissä, että onko omaksuttu.

Antaas katsoa. Seuraava oppilaan väitös on 3.3. Aiheena patentit ja standardit ja opponentti Cambrdigesta.

19 kommenttia:

 1. Onnex olkoon nimityksen johdosta. Oikea mies oikealla paikalla. Kerran näinkin päin...

  VastaaPoista
 2. Tuohan mainio uutinen. Kerrassaan.

  Lämpimät onnittelut.

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon! Kyllä me alamaiset osaamme yhä kunnioittaa titteleitä. Proffakin kuullostaa yhtä hienolta ajattelijalta kuin kirjailija tai ministeri.

  Nyt vaan entistä innokkaammin ravistelemaan luutuneita ennakkoluuloja, etsimään säröjä lahonneissa rakenteissa ja näyttämään "mehr licht".

  VastaaPoista
 4. Saanen onnitella !

  Jukka Särkkä

  VastaaPoista
 5. Sydämelliset onnitteluni.

  Osaa näköjään se Heinonen jotakin tehdä oikein.

  VastaaPoista
 6. Siitäs sait.
  Luultavasti sait ihan ansioittes mukaan.

  VastaaPoista
 7. Onneksi olkoon sekä professuurista että modernista näkemyksestäsi: "On opetettava ja rohkaistava opiskelijoita hankkimaan omin neuvoin tietoa ja arvioimaan tuota tietoa itsenäisesti ja kriittisesti." Tehtävään kuuluu siis ajatteluun ohjaaminen, mikä ei aina ole kovin yksinkertaista.

  VastaaPoista
 8. Onneksi olkoon vaan ja join the club. Kerronpa nimityspäivän iloksi jutun professori Haikolasta. Hän muutti uuteen asuntoon. Assistentit kantoivat tavaroita. Haikola meni auton etupenkille ja napsaisi poikien keskarin auki. Lisäksi hän napsautti sormiaan ja käski pesukonetta kantavan assarin luokseen. Tämä tuli. Lasse hieman avasi ikkunaa ja sanoi: "Arvaa, miksi susta ei tule professoria. Koska olet niin tyhmä."

  VastaaPoista
 9. Onneksi olkoon. Muistan vielä oikeusteorian luentosi ja kadehdin näin tulevia sukupolvia. Toisaalta nyt on ainakin hvyä syy =)

  VastaaPoista
 10. Ansaittua titteliä ja tenuuria väheksymättä kyllä sinä kuitenkin olet ensisijaisesti runoilija!

  VastaaPoista
 11. Vitsi on varmaan yhtä vanha kuin me molemmat yhteensä, mutta käyköhän tässä nyt niin kuin entiselle tutkijalle, joka nimityksen saatuaan tietenkin ryyppäsi ja ilmoitti: "Nyt mä voin viimein lopettaa tämän perkeleen typerän alan tutkimisen" Näissä merkeissä: menestystä myös jatkossa.

  VastaaPoista
 12. Ad KK:

  Runoilija - ilman muuta. Ei kerrota kuitenkaan muille.

  Lähes vakavasti: minulla on ollut käsittämätön oni osua saumaan, jolloin runoilijoille on ollut käyttöä ryhmissä.

  Sellaisia näyttää esiintyvän silloin tällöin.

  Vajavaisine tietoineni olen erottavinani jopa matematiikan ja fysiikan historiassa haaveilijoita, jotka etenevät hahmojen (Gestalt) kautta, vaikka suuren työn tekevät aina ne, joilla kestävät perse ja pää.

  VastaaPoista
 13. Ad JV:

  "Nu får det vara med den där satans vetenskap..."

  Tässä on kaksi taka-ajatusta, jotka eivät sopineet päivän blogiin:

  oppilaat, joita on laskentatavasta riippuen jo viisi tohtoria ja pari putkessa;

  oppilaat, jotka professori-operaationi ansiosta näyttävät saavan vakanssin eli maassa on yksi tarpeellinen professuuri lisää, ja kun tästä liikahdan vanhuuseläkkeelle, nuoriso hakee sitten professuuria kilpaa.

  VastaaPoista
 14. Ad Jarvelainen:

  Olen minäkin aikanani istunut Lauri Haikolan jalan juuressa.

  Olen yrittänyt pakottaa Herkkoa vaihtamaan talvirenkaat autooni, koska se kuuluu ilman muuta doktorandin tehtäviin. Herkko mokoma on eri mieltä!

  VastaaPoista
 15. Onnittelut Kemppiselle.

  Vaikka hänen juridiikkajargoninsa ei paljoa meikäläistä kiinnosta.

  Arvostan miestä hänen luunkovan yleissivistyksensä vuoksi; ja myös ennen kaikkea runoilijana.

  Nostan huomenna maljan Kemppisen rakettimaisen virkauranousun johdosta ja lainaan hänen kääntämiänsä säkeitä:

  "Kaada poika vanhaa Falernon viiniä, mutta kaada raakana.
  Humalaisten jumala
  on kännissä kuin kärpänen.
  Sekoittamaton vesi
  on raakalaisten juoma.
  Täällä hallitsee
  sekoittamaton jumala."

  G.V.Catullus

  VastaaPoista
 16. Onnea! Ja käytäkin etsikkoaikas oikein, Kauhavan suuri poika!

  VastaaPoista
 17. Matkan vuoksi viivästynyt kommentti: Taisi olla vuonna 1992 kun HHO:n kirjaamon tp. notaari pääsi neuvomaan HON Kemppiselle faksin lähettämisessä Rovaniemelle. Kesävirkamieheen teki vaikutuksen faksattavan tekstin tarkat oikolukumerkinnät, otsikon mukaan juttu liittyi nimioikeuteen. Neuvos oli hieman hämmästynyt, kun selvisi, että vastaanotto-osoitteena ollut korkeakoulu oli muuttunut yliopistoksi, siinä oli puhetta monitieteellisyydestä. Nyt sitten entinen neuvos on varsinaisen professuurin haltija vastaavassa laitoksessa ja siis luomassa monipuolisuutta sinnekin; onnea entiseltä lappeenrantalaiselta!

  VastaaPoista