Sivun näyttöjä yhteensä

22. helmikuuta 2007

Tulipalo

Tiede on epävarmuuden oppi. Ellei asiaa ympäröi epätieto, se tuskin on tietoa.

Verkkokapinassa väistyvää journalismia vastaan kiivailen lehtiartikkeleiden uskottavuudesta. Sitä opetetaan nuorille. Hyvä lehtimies tarkastaa faktat kahteen kertaan.

Tutkija ei oikein tiedä, mitkä ovat faktat tai mitkä faktoiksi esitetyistä ovat asiaan vaikuttavia.

Siksi kysyn, kun en tiedä:

Tavallisille vaatteille ja tekstiileille ei Suomessa ole asetettu paloturvallisuusvaatimuksia.

Miksi?

Hakukoneitten tuloksista päätellen "paloturvallisuus" ja erilaiset -palo-ominaisuudet -artikkelit ovat vähissä. Useat Googlen linkit johtavat kahden rivin mainintoihin teknisen ja torjuvan makuisista kirjoista, joita ei saa esimerkiksi kirjastoista.

Näen että asiasta on SFS-standardit ja rakennustietokortit. Mutta nepä eivät ole ihan helposti saatavilla. Miksi tietoja ei ole pantu verkkoon?

Paras lähde, kun yritin selvittää, voivatko ihmiseni leimahtaa ja palaa soihtuina, oli vuodelta 2001 oleva Ryynänen - Kallonen - Ahonen Palosuojatut tekstiilit (TKK).

Viime aikojen tulipaloista, jotka pelottavat, kerrotaan lehtiuutisissa savukaasuihin menehtymisen mieleen tuovia asioita - tuupertunut sisään; eksynyt savussa. Tulipaloissa kuolleista neljä viidestä ehtii kuolla muuhun kuin tuleen, useimmiten häkään.

Kysyn, ovatko viranomaiset uusavuttomia?

Kysyn, käyttävätkö netti-ihmiset ja bloggerit aikansa toisarvoisiin asioihin, kun ainakaan vaatteiden vaarallisuudesta ei löydy tietopakettia.

Nähdäkseni se menee näin: luonnonkuidut palavat, mutta eivät leimahtaen. Villa on paras. Sekoitteet voivat leimahtaa. Varma keino on kuivata niitä muovinarulla, joka pahimmassa tapauksessa on kiukaan yläpuolella.

Käsitykseni mukaan akryylisekoite eli esimerkiksi sellainen pörröinen villatakki, jollaiset ovat juuri nyt muodissa, on soihtu.

Kokemukseni mukaan (piippu) mikrokuituun palaa reikä kipinästä, mutta ei muuta. Vastaavasti (sytytetään nykymuodin mukaan tuulessa ja pakkasessa) puuvillaan eli miesten paitaan palaa tumma fläkki, ellei ehdi hosua kipinää kauemmas. Voi ehtiäkin.

Olen lukenut makuupussitestin (Tekniikan Maailma?), jossa osa pusseista toimi erinomaisina sytykkeinä. Joutsenen verkkosivulta ei löydy mainintaa paloturvallisuudesta. En tiedä miten nykyisin. Itse olen nukkunut enemmänkin tulilla tai huonon kamiinan lähellä ja luulen tietäväni, että armeijan pussit on käsitelty kestämään kipinöitä.

Villaa koskevalta nettisivulta löytyy tietoja että villainen matto ja vaate kestävät "paremmin" kipinöitä kuin keinokuidut, ja sammuvat itsestään. Mitä tämä tarkoittaa?

Epäilen että tässä on jotain samaa kuin hometaloissa, joita tunnetusti on paljon virheellisen rakentamisen ja huonon rakennusvalvonnan takia.

Pelkään että nykyajan hirsimökki sisältää niin paljon muovipohjaisia aineita, että myrkkykaasut iskevät ennen kuin hälytin herää.

Tämän siis haluaisin tänään tietää. Autonrenkaat palavat. PET (pulloihin käytettävä muovi) toimii jopa energiantuotannossa. PET-muovi eli polyeteenitereftalaatti on myös sekoitetekstiilien aine.

Miten on?

Tilastojen mukaan kolmannes palokuolemista "aiheutuu" tupakoinnista mutta alkoholista ei ainoakaan.

Tiede on epäluuloa auktoriteetteja kohtaan. Olen epäluuloinen.

18 kommenttia:

  1. KVG:

    Tiia Ryynänen, Raija Kallonen, Eino Ahonen: Palosuojatut tekstiilit – ominaisuudet ja käyttö, Valtion teknillinen tutkimuskeskus, Espoo 2001

    Tekstiilit ja paloturvallisuus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, 1996

    jne

    VastaaPoista
  2. Ad Anon. :
    öö - katso kappale "Paras lähde...", jossa viittaan juuri tuohon.

    Siinä sanotan :"... syttyessään akryylit palavat kiihkesti."

    Ongelmani on, etten tiedä, missä kaikessa on akryyliä. Käsillä olevissa vaatteissa lukee esim. "modaali", joka on siis KVG:n mukaan muunnoskuitu, mutta sen palo-ominaisuuksista ei löydy sanaakaan.

    VastaaPoista
  3. Modaali on muunnoskuituna valmistettu selluloosasta. Modal on tavaramerkki ja se ei materiaalina eroa tutummasta raionista eli viskoosista juuri mitenkään. Paloturvallisuuden tarkastus kannattaa aloittaa siis raionista.

    Asepalveluksessa synkimpiä hetkiä oli puhdistaa henkilökohtaista asetta kuidulla nimeltä silla, joka myös on viskoosikuitu. Silla l. tekovilla on tarkoitukseen täysin sopimatonta ja sitä käytetään kai "osana koulutusta" v-käyrän nostamiseen, Sattumalta kuitenki huomasin, että se on erinomaista sytykettä. Suorastaan leimahtaa kaminassa. Nokkelat aivoni kehittivät silloin yhteyden nitroselluloosan eli savuttoman ruudin ja sillan välillä. Selluloosa pyörittää maailmaa ja kuten K. on tässä blogissaan maininnut, niin Karjalan sellutehtaat olivat yksi Stalinin kohteista viimeisten konfliktien aikana.

    VastaaPoista
  4. Jonkun käskyn mukaan viranomaisten ennakkotarkastukset lopetettiin kotien sähkölaitteissakin.
    Niissähän paloturvallisuuden merkitys on vieläkin tärkempi kuin tekstiileissä.
    Lehdissä sitten - tänään viimeksi - on ilmoituksia viallisten tuotteiden vetämiseksi markkinoilta.
    Turvatestit tehdään nyt kotona!

    VastaaPoista
  5. Liittyy mutkan kautta asiaan; kannattaa katsoa. Det brinner bara en gång (klassikko!): http://www.avec.se/eldfilm.htm

    VastaaPoista
  6. Ad Sillan vihaaja:

    Niin minä vähä ajattelin. Muistan nimittäin tuon Säteri Oy:n valmistaman aineen, jota käytettiin vielä kauan sotien jälkeen naisten alusvaatteissa (isoisän kauppa - Silo -kerrasto).

    Kamalaa luirua. Äitini muistaakseni sanoi, ettei se kelvannut edes matonkuteeksi.

    VastaaPoista
  7. Ad AR:

    Katsokaa hei muutkin tuo filminpätkä tulipalon syttymisestä.

    VastaaPoista
  8. Modaali on selluloosaa. Modifioitua puuvillaa. Tarkoittaa että se on ensin liotettu yhteen aineeseen ja siten puritstetaan suuttimen kautta uudelleen kuiduksi toiseen nesteeseen.
    Periaatteessa paperia.

    VastaaPoista
  9. "Tilastojen mukaan kolmannes palokuolemista "aiheutuu" tupakoinnista mutta alkoholista ei ainoakaan.

    Tiede on epäluuloa auktoriteetteja kohtaan. Olen epäluuloinen."

    Totta kai Kemppinen on epäluuloinen. Miehen riippuvuus piipun aineisiin on niin suuri, ettei sieltä piipun takaa pysty näkemään ja omaksumaan edes faktatietoa.

    Tupakointi näyttää olevan vaarallisempaa kuin viinan juonti tulipalotapaturmiin johtavissa arjen tilanteissa. Eikös tuo ole loogista??

    Jos nukahtaa kaljapullo kourassa,ko. pullo luultavasti erittäin harvoin roihahtaa liekkeihin???

    Vai kuinka, provessori Kemppinen ??

    VastaaPoista
  10. Ad Catulux:

    Kirjoittelin syy-yhteydestä ja korrelaatiosa kohalaisen paljon ja kiinnityin ehkä liikaa tuohn viralisee lauseeseen.

    Tupakka aiheutaa rattijuoppouta, eikö totta, koska rattijuopoista 80 % polttaa ajaessaan?

    Viinan juonti sitä tuskin aiheuttaa.

    Joku voisi myös ajatella, että juntturassa ihminen on altiimpi sippaamaan rööki huulessa sohvalle kuin selvänä.

    Tietysti olen tekopyhä mutta tupakka-juputustani pidä yllä siksi, että tätä nykyä niin suuri osa - 75 % tupakoijisa on valiiksi syrjäytyneitä yksinhuoltajia tai tyhmiä alle 20-vuotiaita tyttöjä.

    Miten usein näet arvostettuja keksi-ikäisiä henkilitä röökilä?

    Harvoin.

    Avusttomia on aian helppo sortaa.

    Ylipainoisuus korreloi myös kääntäen tulo- ja sivistystasoon, ja eikö sitäkin mietitä rangaistustoimien koheeksi?

    VastaaPoista
  11. Nyt valppaana, herra professori. Tulipalon vaara on nyt torstai-iltana suuri tai sitten näppäimistönne on rikki. Terveisin Ari Kytö, fani.

    VastaaPoista
  12. KVG

    flame resistant clothing

    VastaaPoista
  13. "Miten usein näet arvostettuja keksi-ikäisiä henkilitä röökilä?
    Harvoin."

    Eeeei. Minähän näen sellaisen aina, kun sytytän. On tietysti myönnettävä, että keski-ikä on syvältä. Mutta tää on menny ihan kauheaksi. 1600 luvulla flunssankin määrättiin tupakkaa. Ja nyt se on next to heroinism. (not heroism)
    vuk juu. sou vat, jos keuhkot meni. Aivot jäi. Tosin ne eivät ole sangen ylevät, kun päästävät päästämään keuhokot päiviltä. Olisiko jonkinlainen epädemokraattinen sisällissota menossa elimistössäni. Selvästikin aivojen mielihyväkeskuksen vähemmistödemokratiaa. Vallankumous koittaa hetkellä millä hyvänsä. Jään odottamaan.

    Siitä huolimatta, voimme oikein hyvin. Ehkä juuri siksi.

    VastaaPoista
  14. Kirjoitusvirheiden lukumäärästä päätellen olet avannut pandoran lippaan. Korkki on sanonut poks. Korjaamme jälkeään.

    VastaaPoista
  15. Krijoitusvihreisiin takertujat ovat yleensä ihmisiä joitten inkontinetti ei riitä sisällön anallyysiin.

    VastaaPoista
  16. "inkontinetti" ??

    Mikäs ihme se on, Petja? Määritelkäämme mistä puhumme, sanoi jo Sokrates aikoinaan.

    Muuten tulee tunne, että ollaan fariseuksen rukouksen sisällä; ja että omaa habitusegoaan vahvistetaan turhilla sivistyssanoilla.

    "Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa SELVÄSTI, ja mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava."

    Eli siis mikä helvetin
    inkontinetti ??

    Kemppiselle sanoisin, että ilmeisesti viina+tupakka yhdessä korreloivat äärimmäisen merkitsevästi ja vaarallisesti tulipalojen määrää ajatellen.

    "Miten usein näet arvostettuja keksi-ikäisiä henkilitä röökilä?"

    Kysyi runoilija Kemppinen. MInulla tulee mieleen 2 varteenotettavaa ehdokasta: Maarit Näkyvä ja Sauli Niinistö.

    Vai kuuluvatko he kyseiseen viiteryhmään ???

    VastaaPoista
  17. Vaippaikä on catuluxilta päässyt unohtumaan. Vanhana se kuulemma alkaa uudelleen. (Virtsankarkailu)

    http://www.hi.se/inko/pdf/
    Vetamer_Inkontinens_finska.PDF

    VastaaPoista