Sivun näyttöjä yhteensä

3. heinäkuuta 2006

Reilun kaupan jalkapallo

Amerikkalaiset eivät innostu futiksesta, koska he eivät halua antaa rahoja FIFA:n ja sen sisarjärjestön haltuun.

Urheilu on merkittävin osa harmaata liiketoimintaa. Läpinäkyvyys puuttuu kauttaaltaan. Kansainvälisten "omistajien" rahankäyttö, palkkiopolitiikka, hinnoittellu, verojen maksu ja osallistuminen yleiskuluihin ovat kaikki lievästi sanoen epäselviä kysymyksiä.

Jalkapallobisneksen rahallinen arvo tekee liitosta yhden maailman suurimmista liikeyrityksistä.

Oletettavasti jalkapalloyleisö jättää nyt Saksaan enemmän rahaa kuin valtio kuluttaa turvallisuuteen ja järjestykseen. Luultavasti urheilupaikat ovat tervettä liiketoimintaan, mutta hiukan epäilen sitä.

Poliittisesti urheilu kuuluu kulttuurin rinnalla poliittisen järjestelmän lapsipuoliin, johon osoitetaan heikommat ministerit ja niukin hallintokoneisto. Suomessa nämä kaksi kuuluvat kirkollisasiainministeriölle, jonka nykyinen nimi on opetusministeriö.

Ainoa jossain määrin kynnelle kykenevä neuvottelukumppani on YLE, jonka kehitys viime aikoina on ollut rohkaisevaa. Hurmaannuin mainoksesta, joka on AA-parodia. YLE hakkaa läpi ajatusta julkisen, yleisen palvelun televisiosta ja radiosta. Yksi tämän toiminnan vihollisia on kaupallinen, läpinäkymätön ammattiurheilu.

Ilmiö on hyvin läheistä sukua tekijänoikeusalan ongelmille. Niissä on syntynyt OS eli avomen koodin ja avoimen sisällön perinne. Urheilussa ja massaviihteessä kehitys näyttää päinvastaiselta.

En tunne vastauksia ongelmiin. Haluan vain nalkuttaa.

Reilun kaupan päivittäistavarat (banaanit, kahvi jne.) menestyvät.

Onko olemassa reilun kaupan jalkapalloa?

Henkilökohtaisesti en ole fani, en penkkiurheilija enkä asiantuntija. Ranska-Brasilia-ottelu oli sitli mielestäni vuoden tai viime vuosien suuria kohokohtia, televisiosta katsottuna kuin musiikkia tai ehkä balettia. Zinadine Zidane kilpailee silmissäni kuvana nähtynä tittelistä "maailman sympaattisin ihminen". Olen samaa mieltä nuoremman poikani kanssa, että tämä kabyli eli berberi on mielikuvien tasolla upea miehen ihannekuva.

Lisäksi olen hitusen hämmentynyt. Kerron joskus oudoista retkistäni kouluvuosina. Eräänä kesänä liftasin Kauhavalta Marseilleen ja takaisin. Minulla oli siellä kirjeenvaihtokaveri seudulla, joka vilisi näitä ZZ:n heimoveljiä. Hän itse ei ollut tietenkään edes syntynyt, mutta jalkapallo oli. Vuosi oli 1961.

9 kommenttia:

 1. "Onko olemassa reilun kaupan jalkapalloa?"

  Kyllä on. Palloja saa reiluutta yleisemminkin harrastavista sekatavarakaupoista. Tyttöystäväni osti omansa Hämeentieltä Voiman toimituksen paikkeilta, keskustassa kuvittelisin että ainakin Kamppiin muuttaneesta Ruohonjuuresta löytyy reiluja palloja.

  VastaaPoista
 2. Jalkapallossa epäselvää on myöskin otteluiden järjestäminen etukäteen puolin tai toisin voitolliseksi. Pelaajien lisäksi jalkapallotuomarit ovat myös lahjottavissa, jolloin tuomari voi yrittää järjestää kentällä etukäteen sovitun lopputuloksen. Niin valtavat massat ihmisiä seuraavat katsomoissa lämpöisissä Euroopan maissa jalkapalloa, että siinäpä todellista sirkushuvia kansalle. Pelin jälkeen voitaisiin järjestää seurojen kannattajien välinen "loppuottelu" kentällä sovituin asein. Silloin ei tarvitsisi enää kaduilla riehua, kun liian höyryn voisi päästää irti heti jalkapallomatsin jälkeen itse pelipaikalla.

  VastaaPoista
 3. Kyllähän niitä reilun kaupan jalkapalloja löytyy, esimerkiksi täältä: http://www.uusivaihde.com

  VastaaPoista
 4. Reilun kaupan banaanit, viinit ja myös "reilun kaupan jalkapallo" ovat eräänlaista globaalia itsepetosta. Kehitysmaiden ongelmien juuret ovat syvällä kyseisten maiden historiassa ja ennen kaikkea kulttuurissa.

  Tietenkin voimme ostaa reilun kaupan banaaneja ja toivoa , että kehitysmaiden hätä siitä helpottuu. Mutta kuten opettajanni, T.Sorvoja , aikoinaan kirjoitti: " On aivan sama, kuka meille sadun kertoo, Jeesus vai Aisopos..kunhan vain me uskomme siihen."

  VastaaPoista
 5. "Reilu jalkapallo"?

  Fanina (tosin hyvin maltillisena) sanoisin, että ei pidä kysyä, jos epäilee...

  VastaaPoista
 6. Minun mielestäni koko ihmiskunnan ongelmien juuret ovat syvällä "cataluxin" kaltaisten ihmisten kyynisyydessä.

  Se, että joku taho työskentee reilun kaupan sertifiointijärjestelmän eteen ja toiset ihmiset jopa ostavat näitä tuotteita, tuskin lisää pahaa maailmassa. Sen sijaan sitä pahaa saletisti lisäävät ihmiset, jotka ovat dissaamassa ja heittämässä paskaa tällaisten idealistien päälle.

  VastaaPoista
 7. Hetkinen - voiko valtiollinen YLE pärjätä kaupalliselle ammattiurheilulle? Luultavasti ei, ja se on mainio asia.

  Julkinen palvelu ja sen mukainen virallinen totuus pääsee jalkapallo-otteluun - kaikesta virallisesta mahtailusta huolimatta - vain FIFA:n mafiosojen kutsumana. Fanit eivät rakasta pallopamppuja, mutta vielä vähemmän he arvostavat virkamiehiä. Valtio pelkää kaikkia ilmiöitä valtapiirinsä ulkopuolella ja säätää hädissään lakeja muka TV-katsojien ja pelaajien turvaksi. Todellisuudessa valtion haave on työntää kätensä syvälle tämän hyvän bisneksen taskuihin ja käyttää jalkapallomenestystä yleisen kuuliaisuuden ja kansallisen veronmaksumoraalin edistämiseen.

  Katsomoiden puhdistaminen tappelijoista ei sittenkään hävittänyt jalkapallosta kaikkea karnevalistista anarkismia. Jalkapallon on tämän päivän vallankumouksellista oopperaa ja juuri siksi niin suosittua.

  Suomi on aivan liian valtiollistunut kansa pärjätäkseen jalkapallossa. Vaikka kuinka Euroopassa matkailleet kateelliset levittäisivät tänne jalkapallokulttuuria. Eikä se loppujen lopuksi ole niin hirveän tärkeää.

  VastaaPoista
 8. Ad omnia:
  Syyttäjä vaatii 4.7. sopupeliseurojen, mm. Berlusconin AC Milanin ja tiettävästi Agnellien Juventuksen pudttomaista alemmalle seuratasolle.

  Vaatimus herättää vaiketia kysymyksiä: onko tämä rangaistus?

  Urheilun patologia on omalakisuus suhteessa verotukseen, työsopimuksiin ja nyt siis "rikoslakiin"

  VastaaPoista
 9. Ad omnia:

  Mainostin toukoku- ja kesäkuussa useita kertoja tässä blogissa Franklin Foyerin kirjaa "Jalkapallon maailmanselitys". Mainostan edeleen.

  Aki Riihilahti, missä olet, uusi suosikkini televisio-isäntänä?

  VastaaPoista