Sivun näyttöjä yhteensä

28. huhtikuuta 2022

Sotahullut


 

Valtiota ja ihmistä ei voi verrata toisiinsa. Myönnän, että kissaa voi verrata kaappikelloon, mutta tuskin tulos rikastaa ymmärrystämme tai elvyttää tunne-elämäämme.

 

Lähimmäisenrakkauden aate on hyvä, vaikka posket voivat loppua kesken Jeesuksen esimerkkiä noudattaen. Olisi käännettävä toinen poski lyötäväksi saatuaan iskun jo toiseen poskeen. Mielestäni pakoon juokseminen olisi hyvä ajatus tuossa tilanteessa. 

 

Ehkä arvaatte lukumäärän, jos ryhdyn luettelemaan ruumiinavauksessa vainajasta laskettujen haavojen ja ruhjeiden lukumäärää. Minulla on siis kokemusta ruumiista, ruumiinavauksista ja etenkin oikeudenkäynneistä. En uskonut korviani, kun kuulin, että vanha ystäväni olisikin hengissä. Tapasin käydä tapaamassa häntä pakkolaitoksessa. Hänet oli tuomittu muun ohella kolmesta murhasta. Hän oli päättänyt kostaa kaikille, jos pääsee joskus vapaaksi. Häntä oli alettu tahallaan hermostuttaa jo kansakoulun alaluokilla. Satuin kuulemaan asiasta muitakin versioita, ja ne poikkesivat kyllä tästä.

 

Valtioille ja erilaisille ruhtinaskunnille sota on yleensä ollut elinkeino. Siinä on yleensä ollut sama vika kuin orjatyön teettämisessä. Tehottomuus. Nykyistä panos – tuotos -ajattelutapaa noudattaen tulos on ollut yleensä heikko.

 

Roomalaisten ja partialaisten (persialaisten) sota kesti tuhat vuotta ja päättyi ratkaisemattomaan. Satavuotisen sodan osapuolet olivat Ranska ja Englanti ja tulos vahvasti miinuksella.

 

Jeremy Denkin musiikkia ja pianonsoittoa ynnä muuta käsittelevä kirja (”Every Good Boy Does Fine”) voi hyvinkin olla taidetta sivuavista kirjoista paras koskaan lukemani (vaikka se on vielä hiukan kesken, kun pelkään sen loppuvan ihan kesken). Ravelin pianokonsertosta vasemmalle kädelle D-duuri kirjoittaja sanoo, että se osoittautuu heti hurjaksi vastalauseeksi kaikelle sille, mikä äsken yritettiin tuhota. Äsken oli ensimmäinen maailmansota ja kätensä sodassa menettänyt pianisti oli Paul Wittgenstein, Ludwigin vanhempi veli. Kirja on täynnä omakohtaisia ja omaperäisiä ajatuksia ehkä hiukan vähälle valolle jääneistä sävellyksistä eli aarrekartta.

 

Tuota sotaa sanotaan yleensä turhaksi ja myrkylliseksi, koska se aiheutti myös Venäjän ja Saksan diktatuurit ja itse asiassa myös Kiinan. Eli toisen maailmansodan. Tuleeko nyt kolmas, sitä pitää kysyä Lavrovilta, jolla tuntuu olevan asiasta tieto.

 

Otsikko liittyy siihen, että kun minun mielestäni Nato yrittää tosissaan estää sellaisen sodan, Naton lähentyjiä eräät sanovat sotahulluiksi.

 

Ajatus ei soi, vaikka käyttäisi pedaalia. Sotahulluja olen muuten tuntenut. Yksi – en kerro nimiä – oli aikeissa hyökätä Neuvostoliittoon aseenaan tuppipuukko, joka oli pahasti ruosteessa. Hän oppi tyytymään osaansa läänin -mielisairaalassa. Eräs toinen oli sodan uhri. Hän kerskui ja korskuin Talvi- ja Jatkosoan muistoilla. Minulle kuiskattiin, ettei hän ollut osallistunut kumpaankaan, koska ilkeät sotilaat olivat arvioineet, ettei hänestä olisi ollut edes hämmentämään hernekeittoa. Eräs kolmas sai valkoista vaahtoa suupieleensä muistellessaan sotaa esimerkiksi jonkun hautajaisissa. Sotamuistoja hänelle oli kertynyt käpykaartissa, mitä hän ei korostanut.

 

Eli ymmärrän tuon sanan ”sotahullu” toisin kuin jotkut muut. Mielestäni sodassa tulee hulluksi ja se on vielä yksi syy visusti välttää ja varoa sotaa.

36 kommenttia:

 1. Minulla on ruumiinavauksista sen verran omakohtaista kokemusta, että eläintieteen kurssilla meille järjestettiin 70-luvulla mahdollisuus käydä yliopiston patologian laitoksella niitä "katsomassa". Ei-lääketieteen opiskelijoina näimme tosin vain leikkelypöydillä olleita valmiiksi avattuja ruumiita, joiden kasvot oli peitetty. Jäi mieleen erityisesti sydäninfarktiin kuolleen miehen sydänlihaksessa näkyvät kudosmuutokset.

  Meidät otti laitoksella vastaan srilankalainen patologi. Oli joitakin vuosia sen jälkeen ikävä yllätys, kun seurasin PoliisiTV:tä tai vastaavaa ohjelmaa, jossa kerrottiin Rovaniemellä kadonneesta srilankalaisesta patologista, joka oli löytynyt omakotitalonsa kukkapenkistä Hitchcockin "Takaikkunan" malliin. Suomalainen puolisonsa oli hänet surmannut. Kyseinen mies siis opasti meitä suoja-asujen pukemisessa ennen ruumiinavaussaliin menemistä!

  VastaaPoista
 2. Putin'in puheet ovat sen laatuisia, ettei hän ainakaan ole valmis sotaa lopettamaan.

  Siispä Ukrainan sota loppuu vasta sitten siihen, kun Venäjän kaikki sotaan kommennetut sotilaat ovat kaatuneet ja Venäjän sotakalusto on tuhottu.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Yhdysvaltain talous seisoo ennen kaikkea sen varassa, että se käy jatkuvasti sotaa (”military industrial complex”). Tässä se on ollut hurjan menestyksekäs toisen maailmansodan jälkeen. Nato on Yhdysvaltain keino sitoa muita maita tähän koneistoonsa. Yhdysvallat käyttää tunnetusti enemmän rahaa ”puolustukseensa” (siis hyökkäyssodan käyntiin) kuin seuraavaksi suurimmat yhdeksän yhteensä.

  Nato oli Yhdysvaltain vastaus Varsovan liiton puolustukselle, ja Nato olisi pitänyt lakkauttaa kun Neuvostoliitto lakkautettiin. Usea korkea-arvoinen yhdysvaltalainen asiantuntija sanoi 1990-luvulla ja sen jälkeenkin, että Naton ei pitäisi laajeta itään päin, koska se provosoi Venäjää. Mutta koska Yhdysvallat haluaa sotaa, Yhdysvallat haluaa provosoida (Venäjän lisäksi myös esimerkiksi Kiinaa).

  Provosointi ei ole oikeutus sodan aloittamiselle, mutta suurilla valtioilla on valitettavasti oma moraaliton logiikkansa. Jos Venäjä solmisi sotaliiton Kanadan kanssa ja veisi Etelä-Kanadaan paljon aseita, se olisi Yhdysvaltain provosointia, ja tämäkään ei oikeuttaisi sodan aloittamista.

  Sinänsä on ollut mielenkiintoista seurata, kuinka Suomen media (Yle, HS) käy kovaa propagandaa Natoon liittymisen puolesta, ja kriittisiä ääniä on jokseenkin vähän. Totuus on, että Venäjä ei hyökkää Suomeen, jos Suomi ei liity Natoon. Jos liittyy, todennäköisyys Venäjän hyökkäykselle kasvaa hurjasti. Venäjän Suomeen-hyökkäyksen todennäköisyys tulisi mielestäni pitää minimissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisin kuin vielä 19oo-luvun aineiston perusteella ehkä näytti, ideologisessa ajattelussa kaikkein olennaisinta ei taida olla lipunheilutus, paraati, yleinen kankea partiolaishenkisyys tai muu vastaava tietyssä kontekstissa ilmenevä oireisto, vaan eräänlainen fundamentaali todellisuuskosketuksen porrasteisuus, joka tässäkin kirjoituksessa esimerkillisesti ilmenee.

   Ideologiasta on tärkeää ymmärtää, että se on henkisenä asentona huomattavasti lähempänä uskontoa kuin mitä päältä päin näyttää.
   Ratkaisevaa on – uskonnosta tässä kohdin poiketen - metafyysisen kentän murtaminen tismalleen kahdeksi. Ideologinen tahto pingottuu kahden navan välille, hahmottamansa altavastaajan puolelle, joka voi olla todellisuudessa heittämällä myös sortaja. Ideologia kun ei perustu todellisuuden vaan enemmänkin kielenkäyttötapojen arviointiin. Ideologia on vihaa vallan ilmenemistä kohtaan, mutta ilman itse valtarakenteen kunnollista kritiikkiä. Tähän on myös kovakoodattu sen ikuinen epäonnistuminen.

   *

   Mitä ainakin voi oppia Orbánin ja pienempien pillipiipareiden edesottamuksista täällä paikan päällä katsoen ja näitä ilmiöitä yleisempään uuskonservatiiviseen aaltoon verraten: ajan änkyräsiiven poliittinen jargon suorastaan huokuu poppamiehiä, jotka kertovat, että "emme voi tietää mitään varmaa - joten minäpä kerron teille, miten asia on". Tämä on asian metoditaso. Todellisuus ei koskaan *saa* olla, miltä se välittömästi näyttää, vaan aina on oltava jokin hieman verhotumpi "salataso", jonka on kuitenkin oltava lähes aukottoman deterministinen. Psykologia ja sosiologia ovat mm. tässä mielessä tyypillisiä ideologisia ajatuslohkoja, ei vain esim. Marxilaisuus. Rahvaanomainen ideologian – epäluuloisen uskon - ilmenemismoto on salaliittoteoria.

   Sisältötasolla tyypillinen ideologinen hahmotus on etsiä maailmasta antagonismilinjoja ja peilata maailma niiden suhteen 1:1 kahden "leirin" välillä niiden keskinäistä relaatiota ymmärtämättä tai ainakin tunnustamatta. Yksi esimerkki voisi olla vaikka karkeammanpuoleinen feminismi – joka tosin samalla valaisee sitä, että ideologian tahkoista voi lopulta tulla myös uudenlaisen uskonnollisen monototaliteetin kulmakiviä, kuten on käymässä ns. lännen uudessa kasvu-uskonnollisessa eetoksessa valkoisen keski-ikäisen heteromiehen raiskaamine Pyhine Tyhjineen, jossa oikeudet ja aineettomat tilisiirrot kiiltävät omassa virheettömyydessään.

   *

   Toinen ja tässä nyt relevantimpi, uskonnon yleisen muutossuunnan suhteen aika-akselilla rapukäyntiä käyvä esimerkki ideologisesta antagonismista on juuri tämä jatkuvasti toistuva kuvitelmaleikki USA:n uhkaamisesta Meksikosta tai Kanadasta käsin. Tällöin päädytään ikään kuin valmiiksi vasta-argumenttien "päälle puhumalla" suoraan siihen johtopäätökseen, että kas, "ei ollutkaan kaikille samat säännöt, lällällää".

   Kun taas rationaalisuuteen (suhteellistamiseen) tähtäävä ihminen huomaa, että on lukemattomia konkreettiseen todellisuuteen syvälle ankkuroituneita syitä, miksei Venäjä tule kuunaan saamaan aikaan liittoa näiden(kään) maiden kanssa. Venäjän valtaeliitti ei ole ensinnäkään liitossa edes oman kansansa kanssa, vaan mellakkapoliisi välittää vallan toiveet. Jo NL oli oikeastaan enemmänkin neuroottinen/defensiivinen fasismi edellisen metafysiikan kentässä, kun taas nykyinen Venäjä on lähinnä natsi-Saksa ilman sotataitoa.

   Toinen aspekti on, ettei Venäjä ole ideologien toiveista poiketen mikään suurvalta, johon anti-ilmeisyyden kultin voisi henkisesti perustaa – tällainen voisi ehkä olla joskus myöhemmin oikeasti Kiina (voin kuvitella, kuinka Kiinan senhetkiset henkiset virtaukset tullaan joissain piireissä näkemään kristinuskon todellisen ytimen säilönä) . Sen sijaan Venäjä on uhitteleva itsetuhoinen kääpiö, joka ei ole ainakaan valtarakenteena päässyt toistaiseksi koskaan yli territoriaalisesta suku- ja klaanimentaliteetin varaisesta perushahmotuksesta, jonka katoamiseen perustuu lännen uusin uskontoelämä – ja samalla sen toistaiseksi urhea provosoitumattomuus Venäjän eliitin kaikista vastakkaisista räpelteistä huolimatta.

   /LTL/

   Poista
  2. Kirjoitat täyttä pötyä.

   USA:ssa on suuri aseteollisuus ja se on maailman huippua teknisesti. Jotta huippuaseita voitaisiin kehittää on teollisuudella oltava riittävästi kriittistä massaa. Se ei kuitenkaan tarkoita että USA tahallaan provosoisi sotia muualla maailmassa saadakseen aseet kulumaan. Ei ole USA:n etu olla sotimassa vaan nimenomaan toimia rauhan oloissa.

   Venäjällä on moraaliton menettely taas kerran jossa epämääräiset Putinin höpinät jotain muinaisesta valtakunnasta oikeuttavat nyt hyökkäyksen Ukrainaan.

   Yhtään valtiota ei ole sidottu vastoin tahtoa Natoon, jokainen on siihen omasta halusta ja oman turvallisuuden varmistamiseksi liittynyt.

   Ukraina ei ollut liittymässä Natoon mutta silti Venäjä hyökkäsi sinne. Suomea kohtaan on talven aikana esitetty uhkauksia ja Suomi on luokiteltu vihamieliseksi maaksi Venäjän suhteen jo kuukausia sitten. Suomen omat puolustusvoimat eivät kykenisi omin asein ja miehistöin puolustautumaan kovin pitkään massiivista hyökkäystä vastaan kun ensin on kaukopommitettu kaikki kaupungit mäsäksi. Ukrainassa on kymmenkertainen määrä ihmisiä ja heilläkin on ollut suuria vaikeuksia puolustautua.

   Suomen ja Venäjän raja on luultavasti Euroopan rauhallisin Venäjän suuntaan, tähän kevääseen asti. Uhka sieltä suunnalta on ilmiselvästi kasvanut eikä se johdu meidän menettelyistämme vaan Putinin omasta politiikasta ja sotaretoriikasta.

   Jokaisen kansakunnan on saatava itse päättää miten liittoutuu puolustautuakseen mahdollista hyökkäystä vastaan. Liittoutumattomat valtiot ovat uhanalaisia koska niiden on omin voimin puolustauduttava. Sellaiset ovat Putinille herkkupaloja heikkoutensa takia. Se nähtiin liiankin tuskallisesti 1939 Suomessa.

   Poista
  3. "Tosiasia on.."

   Timo kuulostaa kuin olisi sukua Tiltulle. Suoraan alenevassa polvessa. Ihan tosi.

   Poista
  4. Ei ole mikään totuus, ettei Venäjä hyökkää Suomeen, jos emme liity Natoon. Se on pelkkä luulo tai ideologiaan perustuva uskomus (tai tietoista pötyä).

   Vielä huhtikuun alussa monilla seuraamillani palstoilla julistettiin vastaavana totuutena, ettei Venäjä hyökkää mihinkään, vaan se lännen sodanlietsojien propagandaa.

   Sitten se kuitenkin hyökkäsi. Taas kerran.

   Sen sijaan totuus on, ettei Venäjä ole ikinä hyökännyt Nato-maahan.

   Poista
  5. Venäjä ei hyökkää Nato-maan kimppuun: Siihen sillä ei ole voimia. Venäjä on 2010-luvulla hyökännyt kaikkien Natoon kuulumattomien rajanaapuriensa kimppuun , paitsi ei vielä Suomen. Niinpä Nato-jäsenyys pienentäisi todennäköisyyttä joutua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi. Venäjän turvallisuus ei siitä heikkene paitsi Putinin kieroutuneessa mielessä. Suomi ei Venäjälle hyökkää.

   Poista
  6. Venäjä ei myöskään hyökkää EU maan kimppuun ja tuskin myöskään minkään ei entisen NL alueen maan kimppuun.
   Ikävää että pelko ajaa ihmiset hysteriaan ja typeriin päätöksiin joilla maamme menettää itsenäisyytensä lopullisesti (ja luultavasti myös suomenkielenkin).

   Poista
  7. "Venäjä ei..."
   Venäjä voi hyökätä koska tahansa minkä tahansa heikon EU-valtion kimppuun. Putinin näennäinen poliittinen ohjelma ja röyhkeys ovat hänen käyttövoimanaan. Kuinka monen valtion kimppuun hänen pitää olla hyökännyt ennenkuin tämä tosiasia menee jakeluun?

   Putin on hylännyt diplomatian, hän ei kuuntele avustajiaan eikä hänellä ole mitääb pidäkkeitä. Kuinka mnta kertaa kahden kuukauden aikana Venäjä on ohannut muuta maailmaa ydinaseilla? Se on viime päivinä ahkerasti toistanut sitä koettaen saada koko maailman kauhun valtaan ja taipumaan tahtoonsa.

   Poista
  8. Mistä sinä tiedät Putinin aivoitukset noinkin hyvin, oletko kaveri?
   Tosiasia on että Venäjän menetykset ovat Ukrainassa jo niin suuria, ettei se hyökkää vähään aikaan mihinkään.

   Poista
  9. Jos noin on ei NATOstakaan ole meille apua, plkemminkin haittaa kun kärsimys pitkittyy.

   Poista
  10. "Oraakkeliksi" korotettu Risto E.J. Penttilä "ennustaa" kysyttäessä aamun Hesarissa, että "Suomen käy erittäin hyvin" (kun Natoon on liitytty). Toivottavasti.

   Poista
 5. Enpä tiedä yhtään isoa sotaa jota ei olisi ollut parempi jättää sotimatta. Ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa hävisivät kaikki, vaikka USA:n vaikutusvalta kasvoikin. Se olisi kasvanut ilmankin sotia.

  VastaaPoista
 6. Ad Omnia: Varsovan liitto perustettin 1955 Saksan liittotasavallan Natoon liittymisen aiheuttaman uhan torjumiseksi. Nato oli perustettu 1949b etenkin Berliinin saarron seurauksena. Tuo saarto jolla tie- ja rautatieyhteyden Berliiniin katkaistiin, oli "neljän suuren" rauhansopmuksen vastainen. - Jukka Kemppinen

  VastaaPoista
 7. Ad Omnia: "Military Industrial Complex" oli residentti, kenraali Eisenhowerin käyttämä termi, varoitusmielessä. Tuon kompleksin suoria tuloksia olivat ensin muovit ja sitten koko tietotekniikka. - Jukka Kemppinen

  VastaaPoista
 8. Parhaita kuvauksia sotahullusta on Kalevalan kuudennessaneljättä runossa, jossa kerrotaan Kullervosta, Kalervon pojasta. Kullervohan vastaa emolleen mm näin: "Sorea sotainen tauti: äkin poika pois tulevi,
  potematta pois menevi, laihtumatta lankeavi."
  Sodassa mielenterveytensä menettäneet - joita kyllä oli Suomenkin armeijassa ihan nokko - eivät todellakaan olleet Kullervon kaltaisia 'sotahulluja'.

  VastaaPoista
 9. Ad Omnia: Varsovan liitto perustettiin 195, Nato 1949. Kysymyksessä oli Naton itälaajeneminen eli Länsi-Saksan liittyminen. Naton pani liikkeelle Berliinin saarto.

  VastaaPoista
 10. Ad Omnia: siis äskeinen tahtoi sanoa perustettiin 1955. - Sotilaallis-taloudelllinen kompleksi oli kenraali, presidentti Eisenhowerin varoitusmielessä käyttöön ottama termi. Sen tutuvia tuloksia olivat mm. muovit ja tietokoneet. Erään laskelman mukaan tietotekniikasta on edelleen n. 90 prosenttia armeijan, ilmavoimien tai merivoimien suoraan rahoittamaa toiimintaa. Yksi esimerkki on Internet, joka oli Pentagonin tilaus. Tehtvnä oli kehittää ydinräjähdyksen aiheuttaman megapulssin tietoliikenteelle aiheuttama vaurio. - Jukka Kemppinen

  VastaaPoista
 11. Minä puolestani väitän, että hulluksitulleet aiheuttavat sodan, jossa sitten tullaan hulluksi ja jatketaan sitä sotaa puheissa ja muisteloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on se hiuksenhieno ero näitten hullujen välillä, että sodassa hulluiksi tulleet ovat olleet siihen pakotettuja ilman vaihtoehtoja. Samaa esiintyi sotien aikana molemmin puolin rintamaa. En tiedä mitä venäläiset tekivät sellaisille, voin kenties arvailla. Työnnettiinhän haavoittuneitakin suohon jotteivät rasittaisi muita.

   Poista
 12. "Otsikko liittyy siihen, että kun minun mielestäni Nato yrittää tosissaan estää sellaisen sodan, Naton lähentyjiä eräät sanovat sotahulluiksi." Ei se, että NATO kenties haluaa estää kolmannen maailmansodan, automaattisesti tarkoita että se haluaisi estää kaikki sodat; NATOn jäsenmaiden sodista puhumattakaan, ja kun kerran sotilasliitto ollaan tekemässä, on moraalisesti epärehellistä jättää jäsenmaiden NATOn ulkopuolella puuhaamat sodat (ja sotarikokset) huomiotta. Ja on se NATOkin sotia aloittanut, vaikka uskonnollisella hurmiolla toistellaan ettei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nato ei ole aloittanut mitään sotia. Jos sinulla on tarkkaa tietoa sellaisesta, kerro ihmeessä.

   Nato on puolustusliitto ja puolustaa liittoon kuuluvien valtioiden alueita voimalla.

   Poista
  2. NATO on enkeli, NATO on pyhimys, NATO on jumala...

   Poista
  3. Nato on aviomiehen sisar ja Venäjän trollin olkiukko.

   Poista
  4. Yksi se näkee vain venäjän trolleja kaikkialla ovatko

   Poista
  5. Tuliko trolli tänne vakavalla asialla vai vain haistelemaan työläisten hikeä?

   Poista
 13. Alexander Waugh on kirjoittanut Paul Wittgensteinin elämäkerran The House of Wittgenstein (2008). Se on varsin mielenkiintoinen.

  Kun Paul oli menettänyt toisen kätensä ja joutunut vankileirille, Punainen Risti lähetti hänelle pianon, jolla hän alkoi opetella toisen käden soittamista. Kotiuduttuaan hän osti isänsä rahoilla toisen käden konserttoja; osa näistä ostoksista on tullut vasta viime päivinä valoon, kuten Hindemithin.

  Ravellin konserton kantaesitys Palais Wittgensteinissa oli katastrofi. Ravel suuttui, kun Paul oli kirjoittanut orkesteriosuudet pianolle. Tähän Paul vastasi, että säveltäjä on pianistin orja. Ravel oli kuulemma vielä kuolinvuoteellaan kirskunut hampaidensa välistä tätä tuomiota.

  Ludwig ei arvostanut Paulia ja piti tätä perheen heikkolahjaisimpana muusikkona. Paulin soitto oli Ludwigin mielestä itsekästä. Perheessä oli orkesteri, jossa Ludwig soitti klarinettia. Isä, joka oli Joachim Joakimin serkku, soitti jotakuta Stradivareistaan. Niitä oli useita, kuten myös selloja, ynnä Beethovenin ja Mozartin käsikirjoituksia, kun natsit konfiskoivat perheen omaisuuden.

  Yksi siskoista jäi kiikkiin, mutta hänet ostettiin väärällä passilla vapaaksi rahamäärällä, joka oli 10 % silloisesta Itävallan kultakannasta. Kosto oli suloinen, sillä Kanadan armeijassa palvellut Stonborough, joka oli poikien siskonpoika, vangitsi Itävallan käskynhaltijan ja toimitti tämän Nûrnbergiin.

  Waughin kirjassa on kiinnostava pätkä, joka vertaa lause lauseelta Tolstoin evankeliumilyhennelmää Tractatukseen. Ludwig tunnettiin ensimmäisessä maailmansodassa nimellä profeetta ja hänen pääasiallinen tehtävänsä oli käännyttää joukkojansa Tolstoin uskoon. Tractatus on kirjoitettu näissä tunnelmissa.

  VastaaPoista
 14. Kysyin ystävältä, joka on yrityksensä kautta hallinnut puota pohjoisesta pallonpuoliskosta (Itämereltä Tyynelle valtamerelle), pitääkö paikkansa 1995 (Tainter) kirjaan kirjoitettu että 13 000 vuoden ajan ihminen on sotinut ja aina on "follow the money" ollut tärkein motiivi.
  Ei valta.

  Hän vastasi näin olevan: rahalla on uskomatonta houkuttavuutta, vaikka muitakin syitä on.
  Ne eivät ole pääsyitä.

  Hän arveli että vastakkain ovat itäiset (2/3 ihmiskunnasta, mutta ei - vielä - rahasta) ja läntiset (1/3 ihmiskunnasta, mutta 4/5 rahasta).

  Miten tässä 1949 perustettu puolustusliitto?
  En tiedä, vastasi hän. Ei sitä kuitenkaan hänen ja Joseph A. Tainterin mukaan sotaa lopettamaan ole perustettu.
  Eikä edes perusteilla ole mitään muutakaan muskelia omaavaa järjestöä etsimään syytä siihen, että EI aloitettaisi sotia.

  Hän kehoitti kokeilemaan, miltä tuntuisi jos Kreta Karvala ja Timo Haapala nimettäisiin "kiimaisiksi" (sellaista ei löydy tautiluokituksesta).

  VastaaPoista

 15. Jussi Halla-ahoa näkee ja kuulee jos hyvin sattuu Snellmannin aukiolla klo 11-13 PS Hki Vapputapahtumassa. Ellei laulu kylmässä irtoa, niin ihan vieressä on Pata Ässän karaoke baari. Edellisessä elämässä se sijaitsi Mariankadulla. Baari oli virkarälssin kanta sellainen ja Hallituskadun jatke, markiisit tiedekuntavalssattuja juristeja. Roomalaisia, eivät lautamiehiä, kyläelämän kokija-asiantuntijoita. Komentajia olivat. Katse Brysseliin -päin.

  Snellman oli töissä Borgströmmeillä. Toisen lilkemiehen Längsmannin kanssa (ja rahoilla) S pyöri Saksanmaalla. Ja oppi. Opilla manipuloi Aleksanterin ja sitä rataa tänne päin. Oli Nikolaikin osannut paperirahan -suomalaisenkin nimittäin Saimaan setelit. Kaivatti paperilapiolla Kanavan. Snellman peitti Suomenmaan paperilla jota sanoi rahaksi. Sen valmisti paperitehdas Hypoteekki Yhdistys. Suomenkansa pääsi hypistelemään paperia edustajiensa kautta Kartanoiden töissä.

  Riku Aaltokin oppi piirtelemään kansakoulussa liitutaululle ja isona Kojamossa värittämään paperia arvopaperiksi. Snellmannin raha jäätyi Nälkävuosina 1867. Kun taas Aallon raha on vakaammalla pohjalla kun viljeltävä halla-arka pelto. Se on ihan London Cityn vankoilla käsivarsilla, se Kojamo siis.

  SP:n kiinteistö siinä Vappujuhlien taustana on remontoimatta moniiin vuosiin ! Hurraa uutta modernin rahan tekotyömaata siis ihan omissa nurkissa ! Jaa hah. Keskuspankki on syytänyt satakunta miljardia euroa sitten vuoden 2020 jälkeen bruttokansantuoteen hyväksi ostamalla raksabusines miesten commercial papereitä, rahaa malli Snellman hypo. Sähköautomiesten ja f:ät myös hyväksi. Ne vaihdettiin euroiksi joita EKP tekee/teetättää salapajoissa. Wall Street klubilaisten allekirjoituksin.

  Nämä ne pappiXitä ja lukkariPutinia kiukuttavat kun väärää oppia ja rumia kuvia kätösissä ihan oppivaisikäisilläkin. Ja taas kauniiksi lopuksi, rakentavasti. Taiteilijat tuntevat todellisuuden (tieteilijät sitä rääkkäävät). Nerokas ideapursu elokuva tälläkin viikolla Soratie, Persiasta -ihan länttä tämäkin lapsisurku, ja vanhempansa. Kipsissä. Äiti ei ihan, f-liberty alkuun aidonpaa? Laulaa kyllä jo baariräppiskää. Kaikuna valojen syttyessä ihmisääni laulua tyhmemmänkin kelata. Painu pimeään Mensatestiin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kukapa yhteiskunnan otteen tultua irrotetuksi Suomen Pankista, siihen enää luottaisi, ei Olli Rehnkään. Draghi onnistui puhua silkalla luottamuspuheella "kulmakarvojen kohotussilmäyksellä", pelurit ulommalle €urostaan 2011. Rehniltä veivät liikemiehet kirjanpito lakimies avustajineen satoja miljoonia. Ja omat hedgesormensa omina oy-suojine plus isoine kiertävine "lainoineen" ringin rahaläjää nostattamassa.

   Tämä moderni luokkastrategia ei riistä, se vain kasvattaa yhteisrahamäärää. Rikastujat tässä modernissa strategiassa ottavat ylivuotavasta paljosta kirjanoppineen taidolla itselleen kun taas lukutaidottomat jäävät sivuun. Oppi riittää, koska omaa rahaa ei tarvitse, pelimerkit tehdään kynällä initaatio-sisärinkiläisille. Ei tuo pelastus 2020 ja edelleenkin numerot nousussa olleet sentään Suomessa miljardeja satoja, vaan kymmeniä miljardeja.

   Ja jos tivaat Vappuna ja viittelöit Snellmannin taakse, niin sieltä viitataan vekkulipapereihin, yritystodistuksiin. Eikä vahingossakan kielellä jolla Päätalo puhuisi. Hyvä Tapsa ! Että olisiko puolen sataa paksua volyymiä. Meikä vasta jos tusinan, mutta nenänalla harva se päivä. Luen hitaasti kuin pyhää työkirjaa.

   Kiinassa alennettiin sellaista bis-yhtälöryhmää (värisevä hytkyvä Tosi on) jotta tekofyrkkaa lisää, FT nyt Ärrällä. Suomessa Nordea juuri saatiin yliriman bonus/osinko pöytään (ei aitoa voittoa, vaan sitä kuuluisaa hihasta / hatusta vedettyä eli ilmasta kehrättyä). Kirja olisi Soroksen Alchemy. Tai vaikka Santeri Alkio -jos sen osaa.

   Törkeätä eikä todellakaan aukea kuin rasitetun sielun väännöistä. Voi olla että hiljaisena tietona, jos seuraan on osunut tai syntynyt. Laveaa on. Mutta jatkanko? Kaiketi mutta pervoahan tämä. Luin sen tuhat sivuisen Ages of American Capitalism. Ei uusimpia 2008 eikä 2020 rojahduksia.

   202? kyllä hahmottuu jatkumona yläluokkamme ml. toimareista nouseville harvoille uusille. Morgan Stanley vihjaten varotti "kurssit voivat aleta ja jos niin, niin kautta sektorin" eli iso on paine "saada rahansa takaisin". Vasta institualisoitu "varainhoito" vapisee. Kutka putkahtavat Big short bet miehinä. Uusimman dna kamppailun terävimpinä talentteina. Tarvineeko kauaakaan odotella? Huh.

   Ehkä sodassa on kyse tästä rojauttamisesta, lännen pahanjuureksi nakertautuvasta sofistikoituneesta finanssisysteemistä. Se on systeemi. Itseään syövä ja mistä hyvänsä seuraavaa ravitemustaan ahmiva. Velho pitämään sheriffin kaukana.Jatk.JS

   Poista
 16. Onko sotahulluksi haukuttu muita kuin Putinia? Ainakaan Tuomioja ei ole puhunut sotahulluista eikä mielestäni ole sellaista tarkoittanutkaan.

  VastaaPoista
 17. Nyt kaikki Vappuna kulkueisiin osallistuvat tekemään plakaatteja, joissa seisoo: KREMLIN FASISTIKLIKKI ULOS UKRAINASTA JUSTIINSA JA SUOMI NATOON HETI.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka toteuttaisi? Kokoomus vapputapahtumasaan kenties? Kepu ei tietenkään, ei vasemmisto, ei persut. Vkk taas voisi kylteissään kannustaa hyökkääjää.

   Poista