Sivun näyttöjä yhteensä

22. huhtikuuta 2022

Propagandaa


  

Oi aikoja. Jussi Halla-aho, Elina Valtonen ja Erkki Tuomioja matkustavat yhdessä ja sovussa Ruotsiin hoputtamaan ruotsalaisia, että äkkiä nyt Natoon.

 

Ehkä he haluavat säästää leimamerkeissä, kun päästäisiin yksillä papereila?

 

Jos joku ei tiedä, ennen eli nuoruudessani korkealle viranomaiselle jätetyt asiakirjat piti varustaa 0,7 markan ja sitten myöhemmin 1,00 markan leimamerkillä. Sellaisia oli jokaisen kunnon miehen lompakossa. Ja lapsuudessani työnantaja maksoi työntekijöiden ennakonpidätyksen ostamalla postista veromerkkejä, jotka liimattiin asianomaisen verokirjaan.

 

Omakin tärkeä työkaluni oli Mitätön-leima, koska merkit oli leimattava mitättömiksi. Yritteliäät kansalaiset olivat näet huomanneet hyödylliseksi leima- ja veromerkkien pesemisen niin että ne voisi käyttää kahteen tai kolmeen kertaan. Ja me sen kuin panimme heitä linnaan arkistoasiakirjan väärentämisestä.

 

Venäläiset olivat tässäkin asiassa meitä etevämpiä. Tsaarin aikaan jopa kauppakirjat oli laadittava paperille, johon oli valmiiksi painettu kuvio ja tieto leimaverosta. Olisikohan Speransky tai joku muu huomannut, että lain määräämät maksut tahtoivat livahtaa virkamiesten syviin taskuihin?

 

Propaganda on äärimmäisen vaikea taito. Sana ei tarkoita valehtelemista eikä edes liioittelemista. Se tarkoittaa henkilön tai aatteen esittämistä edullisessa valossa.

 

Jonain päivänä saamme toivottavasti tietää, mikä porukka mestari Zelenskyllä on apunaan. En ehkä ole koskaan ennen nähnyt tuollaista taitoa.

 

Viime vuosisadalla meillä oli Suomessa brändin rakentamisen maailmanmestari, Mannerheim.

 

Kuka olisi voinut kuvitella, että kaikin puolin leuhka ja ihmisenä vaikea ryssän kenraali, joka ei osannut edes suomea, kohoaisi niin valtavaan asemaan. Vitsi tietää, että jouluna 1939 jopa pinttyneimmät Tampereen punikit röhisivät, että oli se onni, että toi päälahtari on vielä remmissä, kun polseviikkeja pöllyää kuin meren mutaa.

 

Millä kaikilla keinoilla tämä päälahtari junaili siedettävän rauhan 1944, on asia, joka on historiantutkijoillekin hiukan hämärä. Paasikivi toki väitti, että hän se oli, ja Kekkonen että eipä kuin hän. Eikä marsalkka jäänyt kiinni edes asekätkennästä, joka oli juuri sellainen toimi, joita Moskovassa ymmärrettiin.

 

Vahinko että se ymmärrys on kadonnut. Muutaman tuhannen suomalaisen karhaaminen Saimaan saarilta olisi ollut merkittävästi vaikeampaa ja pitkällisempää kuin terästehtaan tunneleiden siivoaminen.

 

Koska Stalin oli itse arvostettu pankkirosvo, hän tiesi ja kertoi varmasti nuoremmille asiasta, jota alettiin myöhemmin sanoa suomettumiseksi:  vaikka ne olisivat ihmisiksi ja tyhjentäisivät laseja tasaisen tappavaan tahtiin, aina niillä kuitenkin on puukko saapasvarressa.

 

Niin että se on nyt Nato. 

 

34 kommenttia:

 1. Propagandan eräs haara nimettiin myöhemmin "mainonnaksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäkommentti. Nyt toimii postaaminen Google-tiliä käyttäen.

   Poista
 2. Niin, aikoihin on eletty Suomen politiikassa, kun laaja yksimielisyys vallitsee ainakin yhdessä asiassa. Mutta sehän tuntuu ihan hyvältä, ja oikealta, ainakin toistaiseksi.

  Zelenskyllä on apunaan ainakin se tiimi, jonka kanssa hän teki "Kansan palvelijaa", tuttua väkeä, joihin voi luottaa. On niitä tietysti muitakin. Taide tässä nyt jotenkin jyllää taustalla, mielikuvitus, kirjoitus- ja muut ilmaisutaidot, vaikka näytelmä onkin muuttunut karmeaksi todellisuudeksi, jossa on selviydyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä ole kuin pari vuotta kun korona yhdisti suomalaiset muutamaksi kuukaudeksi. Riiteleminen alkoi kuitenkin pian eikä mikään osapuoli pyrkinyt loogiseen argumentointiin tai tavoitteenasetteluun.

   Poista
  2. Nyt kyllä kaivattaisiin koronaan vahvasti muutakin ääntä kuin Salmisen ja THL:n. Hänhän äsken väitti, ettei ole "lääketieteellistä perustetta" antaa nelosrokotetta alle 80-vuotiaille. Siis tilanteessa, jossa vanhojen piikkien teho laskee, kuolleisuus ja sairaalakuormitus on korkealla ja monet muut eli vastuulliset maat antavat nelosia huomattavasti alle 80-vuotiaille. Ja samaan aikaan kun vielä yllytetään väkeä heittämään maskit pois. Mitä ihmeen kumman lääketiedettä THL:n nykypuhe oikein on? Silkkaa politiikkaa. Taidanpa minäkin ruveta arvioimaan toisten lääketieteellisiä tarpeita, kun tuon kummempaa ei perusteluilta vaadita.

   Poista
  3. Kuoleman pelkosi ajaa jo järjen yli?

   Poista
 3. Mikäli ymmärsin uutistekstin, Erkki Tuomioja ei mennyt hoputtamaan ruotsalaisia kiireimmiten Natoon. Totesi vain tosiasian: Suomen ratkaisu on tehty. Itse ei ottanut kantaa, niin kuin järkimieheltä, ulkopolitiikan ja poliittisen historian syvälliseltä tuntijalta, sopii odottaakin. Siis: Humen giljotiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta pääasia oli että meni, yhtenä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajista. Olisi hänellä ollut pokkaa olla menemättäkin.

   Olihan hänellä pokkaa vesittää EUn turvatakuutkin, vaikka kaikki äimistelivät, että minkä saatanan takia... Eki halusi ehkä nyt korjata silloisen virheensä.

   PS. Luulisi muuten venäläisillä olevan sen verran pelisilmää, etteivät kiusaisi Suomea Nato-prosessin aikana. Miksi suututtaa ainoa maa, joka oikeasti haluaisi elää Venäjän kanssa sovussa, ilman taka-ajatuksia?

   Poista
  2. Minulla ei ole tiedossa yhtään maata joka haluaisi ryhtyä Venäjän kanssa sotimaan tai edes riitelemään. Venäjä on se paha poika joka joka on viimeiset 22 vuotta ollut nyrkit pystyssä jokaisen naapurinsa kanssa uhkaillen ja painostaen ja hyökäten.

   Poista
  3. Voi jos Venäjä olisikin edes vähänkin ennustettava, rationaalinen, luotettava tai uskottava. Mutta kun ei sinne päinkään.

   Poista
  4. Venäjähän on yhtä ennustettava kuin Kepu: se pettää aina.

   Välillä se vaan hämäyksen vuoksi pettää myös odotukset. Eli pitääkin lupauksensa.

   Poista
  5. Anonyymi on yhtä ennustettava kuin Kepu, aina väärässä ja aina yhtä tyhmä ja ennakkoluuloinen.

   Poista
  6. Siksihän sinäkin olet anonyymi.

   Poista
 4. "laaja yksimielisyys vallitsee"

  Niin tosiaan. Ei siis pelkästään "Suomen kansassa pienoiskoossa" vaan itse "kansassa", siis siinä jonka housuilla tuleen ehkä istutaan, vallitsee laajin mahdollinen "yksimielisyys ehdoitta", kuten edesmennyt sotahistorioitsija Silvo Hietanen aikoinaan otsikoi.

  Ja tuo tuo yksimielisyys on lujasti osoitettu toteen ihan "gallupeilla" (~ 64 % tai jotain, otos maks. n. 2000). Siinä mallia Sveitsillekin referendumeineen. Mihin me muuten enää vaalejakaan tarvitsemme? - gallupeilla kätevämmin oikeampaan tulokseen!

  VastaaPoista
 5. 1950-luvulla alakansakoulusta kotiin tullessani sain torstaisin pistäytyä Simo-vaarin työpaikalle, jossa kokoontui Pullakerho.

  Istuin joukossa vajaan tunnin ja kuuntelin Signora-sikareita polttelevien everstien tarinoita - joku kutsuu niitä nykyisin narraatio-nimellä, virolaisjuurinen kirjailija.

  Noissa tarinoissa oli sama teema kuin Kemppisellä: "Miten Kalle sen oikein teki".

  Koska kaikki olivat myös asekätkennästä Mikkelin lääninvankilassa skruuvia pelanneet ja kessua polttaneet, oli heille muodostunut yksi aika vakaa käsitys.

  "Niiden täytyi Joosefin kanssa olla samassa kerhossa".

  En kerro enempää, vaikka kaikki neljä ovat kuolleet. En kerro, koska en ole varma, mitä nimitystä tuosta kerhosta käytettiin - vaikka minulla on asiasta käsitys.

  Kysyin sitä kerran Tavaststjernankadulla naapuritontin setältä, kun hän vielä eli.
  Hän tuhahti ja lonksutti leukojaan.

  Kemppinenhän voisi olla jäljillä?

  (tähän voisi laittaa emoijin, mutta tällä sivustolla se olisi tosi iso virhe)

  VastaaPoista
 6. Minua häiritsee Nato-keskustelussa tämä tavaton kyräily ja ulkovaltojen mielipiteiden toistuva pelokas kysely.

  Meidän on ITSE tehtävä kaikki ratkaisut oman turvallisuutemme suhteen ja itse siitä joudumme muutoinkin kaikilta osin vastaamaan.

  Laitetaanhan sateen sattuessa sadetakki päälle tai vähintään sateenvarjo kouraan. Ei Nato ole maailmanloppu meille kun ei muillekaan ja siitä pääsee irti jos näyttää huonolta. Toistaiseksi kovin harva valtio sen varjon alta lähtenyt omille teilleen loikkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä mielipiteitä kysellään siksi, että jokaisella Nato-maalla on periaatteessa mahdollisuus estää Suomen jäsenyys. "Periaatteessa" siksi, että USAlla on halutessaan kyllä keinonsa kääntää änkyröiden päät.

   Kyse ei siis ole siitä, että mennäänkö, vaan että päästäänkö varmasti. Päätös yrittää on jo tehty - sehän tehtiin ihan sodan alussa, kun Niinistö lensi pikalähdöllä Bidenin juttusille.

   Poista
  2. Ulkovaltojen mielipiteet nyt vaan ovat todella tärkeitä. Yksikin Nato-maa pystyy estämään jäsenyytemme.

   Poista
  3. En tietenkään tarkoittanut alustavia tunnusteluja. Nekin pitäisi tehdä salassa. Kysehän on kansallisen turvallisuuden keskeisestä kysymyksestä.

   Poista
  4. Olennaista on, mitä kunkin Nato-maan parlamentti aikanaan päättää, ja milloin.

   Poista
  5. Ja Krotian presidentti ynnä muut koplaajat, joita vielä nousee kuin sieniä sateella. Mitään logiikkaahan ei tällaisissa ole - Kroatian perivihollisen Serbian mieleenhän juuri tämä koplaus olisi, koska Serbia on tiukasti Putinin slaavimytologisessa talutusnuorassa. Ja onneksi Naton ja EU:n ulkopuolella.

   Poista
 7. Ei se ymmärrys ole mihinkään kadonnut. Maavoimien uusi taistelutapa, jota on koulutettu nyt noin kymmenen vuotta, on muualla kuin ehdottomassa painopistesuunnan tulppaustehtävässä sellainen, ettei vihollisen pitäisi paljon suomalaista jääkäriä nähdä. Kuusikko tai pajupuska on ihmisen ystävä.

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti puolustusvaliokunnan iskuryhmä on Tukholmassa kertonut myös tästä, ihan äskettäin esille tulleesta  vaihtoehdosta:

  Jos Suomi, jonkin Ruotsin välistävedon jälkeen, joutuisi kusiseen otatukseen Venäjän kanssa, voisimme tehdä niinkuin Ruotsin liberaalien johtaja (nyt ex-) Nyamko Sabuni pari viikkoa sitten älyväläytteli "så ska köra över till Norge, det är ju ett Nato-land". Ensi vaiheessa me ( ~3 miljoonaa suomalaista) emme tietenkään menisi Norjaan asti, Ruotsissa pysähdyttäisiin. Vasta sitten, jos Venäjä edelleen tulisi perässä, lähdettäisiin yhdessä [ruotsalaisten] kanssa Norjaan.

  Hyvä pitää naapuri ajan tasalla vaihtoehdoista.

  VastaaPoista
 9. Jos Nato-kannatus olisikin ollut Suomessa vielä ns. hilkulla, niin presidentti Niinistön vanva puhe "NATOON!" olisi nostanut kannatusta +15..+20% (eräät gallupit) ja tämä taas olisi nostanut Ruotsissa +15..+20% Nato-kannatusta.
  Eli Niinistöllä oli tai on potentiaalisesti Ruosi-Suomen vahvin valtiomies-vaikuttaja tässä asiassa.

  MMM...

  VastaaPoista
 10. Ruotsi ei pysty pitämään järjestystä edes omassa maassaan. Eri puolilla Ruotsia vallitsee sisällissotaa muistuttava tilanne. Ihmisiä ammutaan kuoliaiksi joka viikko. Viranomaiset ovat voimattomia ja maata johtavat poliitikot avuttomia.

  Miten tällainen maa voisi päästä NATOon?

  On vaikea uskoa, että Ruotsi pääsisi NATOon, koska kaiken muun lisäksi Ruotsilla ei ole lainkaan maavoimia eikä sille aseistusta. Ei vapaamatkustajaa voida hyväksyä sotilasliittoon. Pitää itse kunkin tehdä parhaansa omaksi ja yhteiseksi hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä, Peeveli, luulisi. Mutta tässä kuten melkein kaikissa muissakin asioissa mielikuva - se kuuluisa maabrändi - ratkaisee. Puolueettomuuden ja rauhan ikoninen suurvalta otetaan riemusta kiljuen mihin tahansa sakkiin, myös Natoon.

   Ruotsin liittyminen Natoon on Putinille niin kova arvovaltatappio, että hän kuolee vitutukseen. (Elleivät omat koirat ehdi ensin, mitä hartaasti rukoilen.)

   Poista
  2. Ruotsalaiset ovat melkoisia tumpeloita näissä asioissa vaikka ovatkin kehitelleet erilaisia tehokkaita aseita.

   Ruotsalaisten käsittämättömät toimet ja asenteet ovat tulleet monesti esille. Esim. kun Stella Polaris-materiaali oli siirretty Ruotsiin 1944, jonkin ajan kuluttua eräs heidän sotilasjohtajansa päätti että kaikki materiaali ja dokumentit pitää polttaa jotta ei paljastu että he ovat sekaantuneet asiaan. Taisi olla liian myöhään oivallettu seikka.

   Poista
  3. On ehkä hyvä ettei suomalaisia tunneta kovin hyvin maailmalla, jos tunnettaisiin, niin tuskinpa kukaan hyväksyisi näin katkeraa, omahyväistä ja kiittämätöntä kansaa yhtään mihinkään, kaikkein vähiten NATOon.

   Poista
  4. Katkeralle sanoisin, että muut kansat ovat aivan samanlaisia

   Poista
  5. En usko, kyllä suomalaiset ovat harvinaisen katkeria, kiittämättömiä, tyhmiä ja luonnosta vieraantuneita verrattuna siihen kuvaan jota itsestämme hellimme.
   Päälle sitten vielä huono kritiikin sietokyky ja taipumus uhriutumiseen.

   Poista
 11. "Ensi vaiheessa me ( ~3 miljoonaa suomalaista) emme tietenkään menisi Norjaan asti, Ruotsissa pysähdyttäisiin."

  Tässä onkin jo jonkin aikaa joutunut tekemään itseltään saman kysymyksen kuin Ellis Islandille 1900-luvun alussa saapunut suomalainen siirtolainen korvallistaan rapsutten, kun virkailija "destinaatiota" tiukkasi: "Niin, minnes tota?" - No, hänethän ohjattiin Minnesotaan, kuten suuri osa muistakin maanmiehistään.

  "Läntinen herrasväki" meillä kyllä on aina osannut katsoa eteensä, kun asiat ovat menneet pirunkaulalle. Jo isonvihan päivinä kymmenesosa väestöstä, siis suuri valtaosa koko säätyläistöstä, liukeni Ahvenanmeren ja Pohjanlahden länsipuolelle. Tämä Suomen historian "suuri linja" yltää aina heinä-elokuun 1944 kriittisiin päiviin. Silloin itse ylipäällikkö, ulkoministeri ja monet muut kihot siirrättivät oikein hopulla arvotaulujaan ja viinikellariensa aarteita Ruotsin kartanoiden holveihin. "Sir Henrikin" käsky kansalle sen sijaan kuului: Yksikään ei saa väistyä paikaltaan! - Pahikoiksi katsotut vilistivät välirauhan tultua aina Argentiinaan ja Venezuelaan asti.

  Mutta takaisin tähän päivään: "minnes tota?" Eipä juuri mihinkään. Ovat muutenkin nuo elämisen neuvot olleet jo yli pari vuotta ahtaassa pakkoraossa. Eikä tähän hätään meikäläinen mistään niitä aggregaatteja ja "retkikeittimiä".

  Ulkoministerimme on taas tänään puhunut voimakkaasti ja uljaasti. Toivon siis edelleen, tavallisimmaista tavallisimpana kansalaisena, että maamme vastuulliset päätöksentekijät tietävät mitä tekevät ja, jos jotain isompaa kuitenkin pääsee sattumaan , tällä kerralla kantavat vastuunsa loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Minnes tota" tosiaankin Björn Wahlroos liukeni? Väestökirjanpidossa hänet ainakin on kirjattu jo Svea Mammalle, mutta pitäisiköhän hänen jo siirtyä sieltäkin pois jos Mamma survaiseekin vasemman suoransa Suomineidon kainaloon ja kampeaa yhtä koipea Natoon eikä Moskovan Saatana siitä tykkääkään?

   Montako muuta "oligargiamme" on jo myös liuennut?

   Suuryrityksistä UPM ja Stora Enso ovat ottaneet jo vuosia sitten havuiset vuoteensa ja käyneet eualyptysmetsien raikkaisiin tuoksuihin petaamaan uudet makuukset tallomalla ensimmäiseksi tietenkin kunnon koloanilistiopein alkuperäsiasukkaat kaulaansa myöten tonttiensa hiekkaan.

   Poista
 12. Tuo ulkoasiainvaliokunnan vierailu Ruotsiin tuo mieleen vuosikymmenien takaa Mitä-Missä-Milloin-kirjan Kansainvälinen politiikka –osion pilakuvan jostain ulkomaisesta lehdestä.
  Pilakuvassa oli avoin ovi, jonka yläpuolella luki: aseistariisunta, sisään. Oven suuntaan osoittivat neuvostoliittolainen ja yhdysvaltalainen sotilas toisilleen: ”Teidän jälkeenne herra”.
  Nyt oven yläpuolella lukee ”NATO” ja Ruotsi ja Suomi sanovat toisilleen: ”Mene sinä ensin.”
  Ovivertausasetelma on ontuva mutta vertaus kumminkin.
  Ihanteellista olisi, että Suomi ja Ruotsi neuvottelisivat yhteisen Nato-jäsenyyshakemusasiakirjan. Jos sitten Natoon ylipäätänsä pyritään.
  Saivathan Yhdysvallat ja Neuvostoliittokin aikaan vuosien saatossa muun muassa Salt -aseiden vähentämissopimuksen. Siitähän neuvoteltiin Helsingissäkin. – JRi.

  VastaaPoista