Sivun näyttöjä yhteensä

30. huhtikuuta 2022

Maailman ympäri


 

 

Nykyisten kaltaisten striimattavien eli tietokoneellakin (YLE Areena) katsottavien sarjojen on sanottu tuhoavan elokuvan. Vakavalla naamalla on sanottu.

 

”Maailman ympäri 80 päivässä”, joka on nyt Areenassa, on mahtavan hyvä teos. Katsoin sen kaikki 8 osaa ja nautin joka hetkestä. W. Abbey – Eat your heart. Suomeksi ”lällän lällän lieru”.

 

Kertomuksen kirjoittaminen kokonaan uusiksi, ohjaus, kuvaus ja etenkin näyttelijätyö ovat erinomaisia, puhumattakaan leikkauksesta.

 

Kuvassa olevassa talossa, jonka seinässä lukee Atelier Apollo, oli Suomen ensimmäinen elokuvateatteri, nimeltään ”Maailman ympäri”. Osoite oli Mikonkatu 13 eli nykyisen Kaisaniemenkadun kulmassa. Tuossa vaiheessa nimikylteissä luki ”Murtokatu – Genombrotten – Genombrottskaja ulitsa”.

 

Tontista on muutakin merkittävää kerrottavaa. Siinä sijaitsi useita vuosia Boreniuksen asianajotoimisto, ja näyttäisipä pankkikin olevan yhä paikallaan. Se on hyvä pankki. Antoivat minulle lainaa kun anoin. Se oli aikaa, jolloin pankkiin vielä pääsi sisään. Me herrat ja herroiksi himoitsevat kiipesimme toiseen kerrokseen, jossa istui toisia herroja. Asuntolainani korko muuten oli 17 ½ prosenttia, vuonna 1972. Oli siinä maksamista, mutta oli inflaatiokin melkoinen öljykriisien vuosikymmenellä.

 

Jos joudun vielä anomaan lainaa, täytyy laittaa Snickers-housut. Niissä on taskut polvisuojuksille, koska ne on oikeastaan suunniteltu betoniraudoittajille, putkimiehille ja vastaaville. Minulle kanonisen korkean ikäni takia polvistelu puunatulla lattialla on hiukan hankalaa, vaikka käsien kohottelu rukoiluasentoon sujuu yhtä hyvin kuin krokotiilin kyyneleiden vuodattaminen.

 

Ihminen ei hevin anna anteeksi hyväntekijöilleen. Voi olla että en virkatuomarina pahemmin nyyhkyttänyt, kun tuomitsin pankinjohtajia erilaisista petkutuksista rangaistukseen ja vahingonkorvaukseen.

 

Mutta kannattaa ottaa onkeensa tuo sarja ”Maailman ympäri”.

 

Kieltämättä muitakin esimerkkejä on,  mutta tässä on nyt juoneltaan ja samoilla päähenkilöille etenevä kertomus, jossa on julmetusti avustajia ei joukkokohtauksia, maisemia ja elokuvakerrontaa aika paljon muuttavaa dronen käyttöä. Itse kasvoin maailmaan, jossa elokuvakameran liikuttamiseen tarvittiin aina työläät kiskot, kunnes zoomaavat linssit yleistyivät ja esimerkiksi Peckinpah teki sellaisten käytöstä tavaramerkkinsä samalla tavalla kuin Sergio Leone oli tuonut tarinaan hurjat telet eli pelottavat lähikuvat esimerkiksi Clintin kasvoista.

 

Tärkeintä on dramaturgia. Pitkät ajat sävellettiin ja esitettiin lauluja. Sellainen yhtä kyytiä laulettavaksi luotu laulusarja kuin Schubertin ”Winterreise” yhdisti lauletut tekstit verkoksi hienolla sävellajien käytöllä eli lauluja yhdistävällä läheisyydellä tai vihamielisyydellä.

 

Ian Bostridgen kirja ”Schubertin talvinen matka Winterreise” tarjoaa yllätyksiä. Minä en tiennyt, että rautakansleri Bismarck oli usein kehunut sarjaan kuuluvaa Lehmusta (”Lindenbaum”) tosi isänmaalliseksi kaikkien saksalaisten peruslauluksi, jota se kyllä onkin. Varsinkin karsittuna laulukirjaversiona, jota nuoret hitleriititkin helkyttelivät iltanuotiolla kitaralla säestäen.

7 kommenttia:

 1. Tässä jokin aika sitten pyöri Le Bureau vakoojaverkosto tv:ssä ja minusta se oli käsittämättömän hyvin käsikirjoitettu, näytelty ja ohjattu jne.

  VastaaPoista
 2. Kuva on Hallituskadun, nykyisen Yliopistonkadun kulmasta. Tuohon rakennetusta rautakauppatalosta on enää vähän vanhaa julkisivua jäljellä.

  VastaaPoista
 3. Maailman ympäri 80 päivässä -satuun sujahtaa helposti mukaan. Näyttelijäntyöstä ja monista erilaista miljöistä ja maisemista nauttii. Areena on ihan korvaamaton, sarjoissakaan ei tarvitse odottaa viikkoa seuraavaa osaa, vaan voi tiivistää, katsoa omaan tahtiinsa, jolloin henkilöt tulevat nopeasti tutuiksi.

  9-osainen amerikkalainen Downton Abbey, "The Gilded Age" imaisi myös mukaansa, toisin kuin luulin. Käsikirjoitus on ilmeisen hyvä, replikointi terävää ja koukuttava story kertoo 1880-luvusta New Yorkissa ja jäykistä vanhan rahan seurapiireistä, jonne röyhkeät uusrikkaat yrittävät tunkeutua ja tietysti vähitellen onnistuvatkin. Mustilla on oma yläluokkansa, ja eräs nuori nainen pääsee esiin kirjailijana. Vähän ennalta arvattavaa, mutta ihan katsottavaa.
  Tämä on kylläkin maksullisella kanavalla, HBO Maxilla.  .

  VastaaPoista
 4. Ei lainaa enää anota, vaan sitä tyrkytetään. Yhdellä klikkauksella tilille kilahtaa tämän päivän koronkiskurieukkojen tarjoamat lantit. Ja jos yksi ei anna, niin toinen antaa.

  VastaaPoista
 5. Rapulasta herättyäni tämä on musiikkia korville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin ensin hätäisesti että rahapulasta. Voisiko siitäkin herätä?

   Poista
 6. Englanniksi sanotaan "Eat your heart out" eikä se out ole siinä tyhjänpäiten.

  Mutta tällä pädettyäni minun täytyy paljastaa tietämättömyyteni kysymällä kuka se W, Abbey oikein on tai oli?

  VastaaPoista