Sivun näyttöjä yhteensä

5. huhtikuuta 2022

Esimerkkejä


 

Ukrainan Butshan kaduilla ja haudoissa on esimerkkejä.

 

Victor Hugo kirjoitti omana aikanaan Venäläisten raakuuksista Puolan Varsovan kapinaa kukistettaessa: yrittäkää, venäläiset sotilaat, muuttua ihmisiksi. Nyt te teette esimerkkejä.

 

Ellei nyt, puolen vuoden kuluttua lännessä olisi noussut ajattelua, että tehköön venäläiset omilla kulmillaan mitä tekevät. Eihän se loppujen lopuksi meille kuulu, varsinkaan jos lopetamme masentavien kuvien näyttämisen.

 

Tämä on yhtä varmaa kuin sotakeinottelu ja rosvojen havahtuminen näkemään, millaisia saalistusmahdollisuuksia tämä sota avaa.

 

Venäjä ei ole päässyt taipumuksestaan tehdä uskomattomia virheitä. Putin seuraa edeltäjiensä esimerkkiä. Yksi heistä oli Nikolai II. Toinen oli Stalin, joka muuten pani miehensä riehumaan ensin juuri Ukrainassa.

 

Näiden päivien kuvien jälkeen lännessä moni ajattelee saman ajatuksen: kuka on seuraava. Koska Venäjää ei voi pysäyttää nopeasti asein, vastaus on Moldova, Puola, Baltia ja ennen kaikkea Suomi. Make Russia great again!

 

Venäjällä on muitakin valtteja, kuten piittaamattomuus ihmisistä ja heidän hengestään. Stalinilta on peritty kommentteja sadan tuhannen tai miljoonan oman kaatumisesta: ihmisiä saadaan lisää.

 

Venäläiset näyttävät kannattavan aidosti nykyisiä johtajiaan ja sotaa. Heissä on piirre, joka tuo mieleen Lähi-Idän terroristit: on suurta ja tavoiteltavaa kuolla ja tappaa oikean asian puolesta. Tuo ajattelutapa on peräisin Länsi-Euroopasta ja elää muun muassa meillä makaabereissa lauluissa. Sinun puolestas elää ja kuolla on halumme korkehin. Tuota nationalismia käytettiin myös mielettömien hyökkäyshaaveiden nostattamiseen. Puolustuksessa se tunnettiin vuosituhansia ennen kiihkokansallisuutta ja sitä nimitettiin hätävarjeluksi.

 

Tällä hetkellä ei ole perustetta uskoa, että Putin ja hänen seuraajansa pidättäytyisivät joukkotuhoaseiden käyttämisestä. Meidän tehtävämme on varoa provosoitumista ja varustautua miljoonien ihmisten parantamiseen psykoosista. Yhteinen tehtävämme on pysyä hengissä. On suurta olla ihminen.

 

Kuviossa on kolmaskin ulottuvuus. Kiina ja ehkä Intia seuraavat tarkasti, millaisiin keinoihin länsi turvautuu. Myös siellä kysytään, kuka on seuraava, kun tilanne Venäjällä jäätyy. Ainakin Kiina näyttää olevan jo jakamassa ”veljellistä tukeaan” Venäjälle.

 

Monet meistä eivät oikein haluaisi Natoon, koska Yhdysvalloilla on omat tapansa tuottaa hyvin ikäviä ilmiöitä. Mutta nyt vaihtoehto on Venäjä. jonka lähentymisellä ei taida olla lainkaan kannattajia.

 

Halla vei ulkopolitiikkamme. On ryhdyttävä suunnittelemaan uutta, vaikkei tekisi mieli.

 

Kun ei voi muuta, voi yrittää toimia esimerkillisesti. Se onkin yksi puolustettava perinteemme, josta olemme usein langenneet. Sovinnollisuus, ilman pelkuruutta.

77 kommenttia:

 1. Putin onnistui niin loistavasti viidessä edellisessä sodassaan, että iski vauhtisokeus ja tuli haukattua liian iso pala, joka takertui kurkkuun. (Toivottavasti se tukehduttaa imperialistiset unelmat.)

  Toisaalta käy varmasti kunnian päälle, että hänen ensimmäinen hävitty sotansa oli juuri Taistelu Kiovasta, venäläisyyden pyhästä syntypaikasta! Tulee mieleen kartanon pehtoori, joka häviää niittokisan Koskelan Akselille ja jupisee nolona, ettei tässä mitään kilpailtukaan...

  Mutta ettäkö Putin hyökkäisi Nato-maahan? Eikö me juuri siksi liitytä kohta Natoon, ettei Putin uskalla sinne hyökätä?

  Eikä uskallakaan. Tai jos sittenkin uskaltaisi, niin ennen sitä hän saa sairauskohtauksen. Oma myrkyt purivat. Tämä on ennustus.

  VastaaPoista
 2. Pietari Suuri, Iivana Julma jne, nyt Vladimir Verinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vladimir Alushousunmyrkyttäjä paremminkin.

   Poista
  2. Vladimir Myrkkypöksy.

   Poista
  3. Puttolini. Putler. Vadi Pumin. Keisari Pukassa. Pulosevic. Purlewanger.

   Poista
  4. Tuo alushousumyrkyttäjä on turhaa kaunistelua sen jälkeen mitä on nähty. Sitä mietin, josko Putin pesee ja silittää itse kalsarinsa, ja jos ei, niin kuka, ja …. niin no

   Poista
  5. Puutiainen / Iivana Pulma

   Poista
  6. Surkeaa ja lapsellista, osaatko muuta?

   Poista
  7. Aivan mikä tahansa myrkkypuutiaisen piikkiin menevä selittely on lapsellista.

   Poista
 3. Suurin ilo Putinille olisi jos Eurooppa harkitsemattomilla vastatoimillaan ajaisi itsensä ahdinkoon.

  VastaaPoista
 4. Venäjän maassa ja kansassa on jotain mätää mutta kuka sen selittäisi?

  VastaaPoista
 5. Siinäkö ne Suomen vaihtoehdot: liittoutumattomuus ja jääminen täysin arvaamattoman ja epäluotettavan harhaisen tyrannin naapuriksi - vai liittoutuminen ja sitoutuminen ainakin jollain tasolla muiden konflikteihin? Liittoutumisella olisi sitä paitsi mahdollisesti seurauksia Venäjän taholta, vaikka tuskinpa mitään sotilaallisesti kovin merkittävää. Huonoja diilejä kumpikin. Kolmas vaihtoehto voisi olla liittyminen jenkkien 51:ksi osavaltioksi. ...tana Suomi on varmaan jo muutenkin unionin amerikkalaisin jäsenmaa.

  VastaaPoista
 6. Lisää esimerkkejä:

  Hirmuteot pitäisikin tuomita rankimman jälkeen - aina ja kaikkialla.

  Emeritoituneen professorin teksti palautti tänään mieleen tutun kuvan vuosikymmenten takaa. Kuvan, "jossa sotilaiden ja palavan kylä edessä kohti kameraa juoksee hintelä kymmenvuotias tyttö, itkua huutaen ja alasti. Napalm kytee selässä".

  Noina vuosina naapurimaan pääministeri sai lisää painavia kiviä kantamaansa vihasäkkiin käveltyään Tukholman pakkasillan mielenosoituskulkueessa kaukaisen maan suurlähettilään rinnalla. Meillä Suomessa esimerkiksi kouluni rehtori, kulttuurisuvun vesa ja historian miehiä, ylisti tunneillaan vapaan maailman sankareita. Vain maihinnousutakkinuoriso hieman liikehti huudellen ja graffitejaan raapustaen - täysin voimattomana, tietenkin.

  VastaaPoista
 7. Tilanne one meidän kannaltamme kimurantti. Toisaalta, tarjolla olevia vaihtoehtoja on harvinaisen vähän. Oma puolustuksemme on hiukan huteralla pohjalla kun aseistus on mitä on. Pitäisi kehittää omia ohjuspuolustusjärjestelmiä joilla risteilyohjuksia voitaisiin paukutella alas. Venäjällä on myös hyvin erikoislaatuisia tykinammuksia jotka eivät ole ballistisia ja nekin on ammuttavissa alas.

  Eräs seikka on minua vuosikaudet häirinnyt. Kun Venäjä hyökkäsi 1999-2000 Tsetseniaan, ei siitä juuri enempiä mainittu Suomen lehdistössä, puhumattakaan että valtion johtoelimet olisivat sitä edes kommentoineet. Varmasti tiesivät tarkasti mitä siellä tehtiin, saivathan he raportit siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä oli puhetta. Halosemmehan kävi jopa naapurimaassa Ingusian pakolaiseireillä tarkastuksella. Siitäkin ajasta kannattaa lukea Tarja Halosen haastattelu Hesarin kuukausiliitteestä.

   Mutta tosi vähän Tsetsenian sodasta kyllä puhuttiin saatika että olisi todella toimittu ja pantu Putin jo silloin ahtaalle niistä hirveyksistä.

   Poista
  2. Aseistuksemme on mitä on l. Kokoomus on pilannut puolustuksemme tyhmän nuukuudella ja NATO kiimalla.

   Poista
  3. Pitää vielä lisätä aiemminkin mainitsemani Åsne Seierstadin kirja Groznyin enkelit (WSOY 2007), jonka johdannaisena ainakin minulle välittömästi selvisi, millainen valloittaja Venäjä putineinnen on ja miten joka kerta, kun näin sen jälkeen tuon Moskovan Saatanan kättelemässä lännen johtajia, puuskahtelin itsekseni, että kuinka ne helvetti soikoon voivat puristella sen veristäkin verisempiä käsiä naamat maireissa virneissä. Ja ihan viimeiseen saakka tämänkin Ukrainan verilöylyn alla!

   Poista
  4. Oli vitsi, jo silloin. Kuinka toimii tsetseenihissi? Tavallinen toimii kun menee sisään ja painaa nappia. Tämä toimii kun poistutaan ja painetaan nappia, kerrostalo laskeutuu.

   Poista
  5. Mie sen muistan. Kirjastossa oli talvisodan alkamisen vuosipäivän uutisia näytteillä vitriineissä ja hätkähdin kuinka samoja väitteitä, tekoja, Stalinin NL teki silloin ja samaan aikaan '99 Venäjä Tsetseniasta. Siis reagointi YK:ta ja tutkimusta vastaan ja tekosyitä jne. Ei siis vain Ukrainan sota vaan myös Tsetsenian sota muistutti talvisotaamme.

   Poista
 8. Voitkos sen paremmin sanoa. Kiitos!

  VastaaPoista
 9. Sovinnollisuus, ilman pelkuruutta. Minustakin on syytä jatkaa tällä linjalla. Siihen kuuluu, että jätetään 1340km Venäjän ja Naton välistä rajaa luomatta. Natoon liittymisellä on nähtävissä paljon enemmän potentiaalisesti hyvinkin vaarallisia kehityskulkuja koko Itämeren alueelle, kuin säilyttämällä Status Quo. Pelästyneellä kansalla on palttoot kääntyilleet, eikä vähiten sen vuoksi, että Natoa raivokkaasti progakoivat kaupalliset tiedotusvälineet sen suurimman johdolla kirjoittavat päivittäin jo peittelemättömän härskiä propagandaa Erkon haamun natohaaveen puolesta. Ei pysähdytä sen vertaa, että annettaisiin ajatus sille, mihin oikein tahdotaan liittyä. Naton kuningaspultti ja kiistaton johtaja on tunnetusti USA. Myös USAlle ja sen sisäisen tilanteen ja lähitulevaisuuden todenäköisimpien kehityskulkujen pohdinnalle olisi hyvä  ottaa tovi aikaa. On hyvin mahdollista, että seuraava USAn presidentti on heikosti sivistynyt, sekava ja epävakaa D. Trump. Hänen ei tarvitsisi enää miettiä seuraavia vaaleja, joten politiikan voi helposti ennustaa muuttuvan entistä ennustamattommammaksi, eli odotettavissa voi tässä tapauksessa olla lähes mitä tahansa. Suomen harkinnassa olevan natojäsenyyden tekee entistä vaarallisemmaksi juuri tämä Trump, joka on tavalla tai toisella Putinin taskussa ja täysin tämän vietävissä, kuten edellisellä presidenttikaudellaan nähtiin. Henkilökohtaisesti uskon syyn maailmaa tuolloin laajalti kummastuttaneen Trumpin ja Putinin suorastaan kummallisiin väleihin löytyvän Trumpin takavuosien venäjänbisneksistä. Putin lie Trumpille vihjannut, että kaikki tiedot maksetuista lahjuksista tms. talousrikoksista löytyvät muistitikulta Putinin rintataskussa. Toisella tikulla lienee lisäksi diilin clousaamisjuhlien turvakamerakuvaa, kun isännät ovat järjestäneet vieraan olon mukavaksi: huoria, huumeita, jotain fetissijuttuja, tai kaikkia näitä. Tällaisten tietojen olemassaolo ja uhkaus julkaista ne selittävät hyvin Trumpin käytöstä Putinin suhteen, joka oli siis vähintäänkin omituista. Trumpia ja puttea yhdistää myös asettaa epäröimättä oma etunsa maansa edun edelle. Tällainen Naton johtomies meillä voi pian olla ja turvatakuiden suhteen siten vähintäänkin suurta epävarmuutta. Ja jos Trump ei ole presidentti, vaan häviää niukahkosti vaalit, voi USAssa olla menossa sisällissota. Suomen kannalta vielä huonompi tilanne.

  Silläkin uhalla, että toistan itseäni: Seurataan tilannetta, pidetään päät kylmänä, jalat lämpimänä ja ruuti kuivana. Suomi ei kuulu Putinin haaveilemaan venäläiseen ydinperheeseen, ja historiatietoiset venäläiset muistavat kyllä suomalaiset vittumaisena vastustajana, ja tietävät kyllä, että täällä on armeija hyvässä iskussa ja suhteellisesti vahvempi kuin esim. Ukraina ja länsiapua olisi EU-jäsenenä reippaasti tiedossa. Naton ulkopuolella Suomi ei muodosta Venäjälle uhkaa, eikä motiiveja, edes harhaisia, hyökätä tänne oikein löydy. Natomaana Suomi taas olisi uhkatekijöiden top 3:ssa sijaintinsa ja valtavan pitkän yhteisen rajan vuoksi. Liittymällä Natoon, jos se on Trumpin jäljiltä pystyssä, täällä saataisiin pelätä vuosikymmeniä tai -satoja, joka perkeleen rajakahakkaa ympäri maailmaa, koska minkä tahansa natomaan ja Venäjän - vaikka vahingossa syttyvän - konfliktin alkaessa on koko maa on etulinjaa per heti. Joten katsotaan nyt vain rauhassa, miten tässä käy. Venäjä ei meitä uhkaa. Ei juuri nyt edes pystyisi. Natomaana Suomi taas pääsisi ydinaseiden ensi-iskulistalle.

  Minusta siltä listalta kannattaa pysyä poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovinnollisuus ei ole koskaan venäläisiä vastaan auttanut, vain kova vastarinta. Antautua tietysti Hätilän Heminwayn tapaiset ihmiset voivat tehdä, mutta siitäkin löytyy murheellisia esimerkkejä. Ei sekään ole pelastanut henkikultaa eikä omaisuutta eikä omaa päätäntävaltaa. Hätilässä ajatellaan, että Suomi ei kuulu venäläisten havittelemiin maihin, mutta ihme kyllä Putinin lähipiiri on ilmoittanut, että Suomi on erottamaton osa Venäjää. On se tavallaan outoa, sillä luonnonrikkaudet ovat siellä itärajan takana. Toisaalta orjiksi täältä on aina kelvattu ja kelvottomaksi katsotuista ovat venäläiset vaivattomasti osanneet päästä eroon. Olemme tällä hetkellä uhan alla, liityimme Natoon tai ei. Juuri nyt Venäjän asevoimat ovat remontissa, joten tällä juuri lähihetkinä ei vaaraa ole, mutta ensi vuosikin tulee vastaan ajallaan. Mitä tulee ydinaseiden käyttöön, niin silloin kun sellainen arsenaali otetaan valikoimaan, niin on aivan yksi lysti, onko Suomi kohdemaa vai ei. Se kannattaa kaikkien ymmärtää - myös venäläisten.

   Poista
  2. Suomi on jo ydiniskujen listalla. Kaikki merkittävät kohteet kuuluvat ohjusten koordinaatteihin jo nyt. Tämä on muutaman kerran tuotu esille Venäjän toimesta viime vuosien aikana jotta meitä peloteltaisiin kunnolla.

   Venäjällä on käsittämätön määrä ydinohjuksia, vaikka koko maailman tuhoamiseen 15 kertaa.

   Nyt on pidettävä ruuti kuivana ja oltava raudanluja kaikissa toimissa. Putin halveksuu valtioita jotka ovat heikkoja ja jotka antavat periksi.

   Omia aseita on ryhdyttävä pikaisesti kehittämään.

   Poista
  3. Suomi on liian hyvä maa alistumaan roistovaltion etupiiriksi.

   On aika näyttää reilusti, mihin kuuluu. Muuten ei luoteta idässä eikä lännessä.

   Poista
  4. "venäjä ei meitä uhkaa" Duuman urheiluvaliokunnan puheenjohtaja Svishtshev halusi venäläisten jalkapalloilijoiden urheilupaitoihin kuvattavan kartan,jossa näkyy Venäjän imperiumi mukaanlukien Ukraina,Puola ja Suomi.

   Poista
 10. Jotkut ihmiset näyttävät ihan tosissaan ajattelevan siten, että Suomen NATO -jäsenyys heikentäisi Suomen turvallisuutta melkoisesti.

  Sekin on naapurin propagandaa, että NATO uhkaa Venäjää. Löytyykö näyttöä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikentää se. Sen jälkeen ne tulevat koneet lentelevät pääosin ulkomailla.

   Poista
 11. Venäjän aapurivaltioissa, jotka on mustelmille hakkaamalla tai muuten saatu myötämielisiksi isolle kylkiäiselleen, on niihin kaikkiin saatu istutettua (tai pysytettyä entinen) Venäjämielinen johtaja turvakaarteineen. Rujoin esimerkki lie Kadyrov Tsetseniassa.

  Kukas se olisikaan Suomessa toimiva nukkehallitsija jos meidät kaapattaisiin naapurikarhun syleilyyn vastarinnan kanssa tai ilman, mutta joka tapauksessa sen jälkeen, kun koko maan infra olisi pommitettu Mariuopoliksi?

  Eikö vain dosenttidesantti Juhan Bäckmania ole kestitty "sillä silmällä" putinilaisin teekutsuin jo pian kaksikymmentä vuotta?

  Lie hänelle valikoitu jo uskolliset kaartilaisetkin Kadyrovin malliin?

  Mahdollisesta miehitetyksi tulemisestamme ja sen seurauksista ollaan kumman hiljaa.

  Suunnitelmat Suomen osalta ovat Ukrainan ohella ihan varmasti olemassa ja jos hommat kääntyvät Luhanskissa Putinin teurastaja-armeijalle voitoksi, niin kyllä ne tänne sen jälkeen kolistelevat.

  Kerkeämmekö saranoida itsemme Natoon, niin siitäpä ei taida moni uskaltaa vetoa lyömään.

  VEK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei varmaan usko mutta sanon kuitenkin. Olen vakuuttunut että myös suomalaisten tappolistat on valmiiksi tehtynä.

   Kun ilmoitin täällä Ukrainan hyökkäyksen alla että tappolistat on tehty, ne todella olivat ja venäjän sotajoukkojen oli tarkoitus puhdistaa Ukraina perin pohjin. Satojatuhansia ihmisiä olisi teloitettu pikapikaa ja kaivinkoneet olisivat höyrynneet kiivaasti, kuten Tsetseniassa. Tästä on tänään tullut uutta näyttöä.

   Poista
  2. Suomalaisten tappo- ja siperialistat olivat (kuten etelänaapureissakin) olivat valmiina 1939 ja tietenkin myös nyt. Toki sillä huiskivalla tarkkuudella, jonka venäläinen byrokratia ja korruptio aina tuottaa.

   Poista
  3. Suomi joutui yllätetyksi luottaen puolueettomuuteensa 1939. Suomella ei ollut vähintäkään halua joutua selkkauksiin Venäjän kanssa. Venäläiset olivat laatineet kaiken valmiiksi tänne rynnätessään ja tarkoitus oli eliminoida kaikki upseerit, virkamiehet, poliitikot, johtajat ja hallitus ja eduskunta jne. Arvelen että vähintään 200 000 suomalaista olisi kohdannut loppunsa jos puolustusrintama olisi revennyt. Loput suomalaiset oli suunnitelmana siirtää Siperian perimmäiseen kolkkaan. Muiden kansojen kohtaloista sellaisessa menettelyssä tiedetään että palaajia oli vähän. Molotov oli erityisen vihamielinen suomalaisia kohtaan. Mutta niinpä hänenkin uransa loppui 1957 säästyen kuitenkin teloitukselta jostain kumman syystä.

   Poista
 12. Varsinainen ongelma on Naton jäsenhakemuksen ja hitaimman jäsenvaltion päätöksen välinen aika - jos nyt sitten kaikki edes ovat myönteisiä. Tässä välissä Putin ehtii tehdä meille mitä vain pahaa Naton velvoitteiden estämättä. Unkarin pikku-Putin voi tässä tehdä kiusaa miten pitkään hän tai superrikollinen isäntänsä vain haluaa. Hävettää ja suututtaa muuten, että täkäläiset persut Euroopan tasolla pitkään olivat liitossa pönkittämässä Unkarin putinismia. Paljon pahempaa ja epäisänmaallisempaa kuin Halosen äskeiset Viro-tölväisyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä usko lainkaan että persut olisivat tässä syypäitä mihinkään. Suomalaisten oma hitaus on tässä tuottanut viivettä ja tuottaa muuten edelleen, katsokaa vaikka hallituksen laahustamista asian ympärillä.

   Nyt elämme sodan aikaa ja on vain hyväksyttävä että kaikenlaista voi tapahtua ja kaikkeen pitää varustautua.

   Poista
  2. No voi voi. Suurin uhka Suomen Nato-jäsenyydelle on se, minkälaisen otteen Putin vielä ehtii saada läntisiin hännystelijöihinsä. Näistä Euroopan äärioikeistopopulisteista yksikin riittää. Orban on jopa todennäköinen, ja jos le Pen voittaa nyt Ranskan vaaleissa, sekin. Paljon ehtii vielä vuoden aikana tapahtua haitaksemme. Ja näitä Euroopan pimeimpiä voimia persut ovat paaponeet. Sitä paitsi ne ovat nyt hajalla Nato-kysymyksessä. Ja suoraan Venäjän pussiin isänmaan vahingoksi pelaava vkk-Turtiainenkin valittiin persujen listalta.

   Poista
 13. Täsmälleen kuvan näköisen kirkon näin Länsi-Siperian Hanti-Mansijskissa. Epäilen että tämä on muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleen, että Unkarin putinistinen suurvaltamenneisyydestä unelmoiva fyyreri ei salli noiden kiusallisten hantien ja mansien kutsumista unkarilaisten sukulaisiksi. Kielitieteilijät muualla ovat toki toista mieltä, mutta tiedekin on autokratiassa otettu tehokkaasti haltuun.

   Poista
  2. Kyllä se on Butshasta. Kirkko on ilmeisesti 2000-luvulta - kuva on arkkitehdin tekemä havainnekuva.

   Poista
  3. Ei se Orban enää meidänkään sukua halua olla (toki se on vain kielisukua, geneettisesti hyvin vähän yhteistä).

   Poista
  4. Eipä kyllä mekään enää haluta olla orbanien ja putinien sukua.

   Poista
 14. Lakimiehet ovat yksinkertaisia, etenkin fakkiutuneet. On helppo nähdä, mihin he pyrkivät. Samoin on laita venäläispoliitikkojen.

  VastaaPoista
 15. Laukaisunapin jatkuvasta hiplaamisesta voisi päätellä, että tilannehuoneissa on jo mietitty "Montako kilotonnia olisi loppupelissä sopiva aloituspanos?". Jotain kuvitelmaa luulisi olevan myös  siitä miten välttyä itse joutumasta ydinsodan ytimeen. Tähänastinen sotasuunnitelmien toteutuminen ei kuitenkaan ennusta menestystä näillekään suunnitelmille. Katastrofi vain kasvaa.

  Sota alkaa rassata luteita Venäjällä ainakin niiden kohdalla, jotka ymmärtävät mihin peruuttamattomaan, pahenevaan surkeuteen Putin on maan syössyt.

  Ylen uutisissa silmiinpistävää oli miten koville Sergei Lavroville otti sen suoltaminen, että Butshassa kyse on Ukrainan lavastuksesta. Stahanovilaisella väsymättömyydellä hän on tähän asti Putinia palvellen vääntänyt tosiasioita mutkalle ja solmuun. Minkäänlaisten todisteiden hän ei ole koskaan antanut häiritä uutteraa työntekoaan.

  Maanantaina oli kuitenkin tavallista pahempi päivä toimistolla. Pää pysyi alhaalla, katse liikahteli pöydän esineissä, puheesta puuttui puhti. Vieressä suoltamista kuunnelleiden  heppujen katseissa ei ollut suuntaa.

  Kuvaruudussa näkyi väsähtänyt mies hoitamassa koiranvirkaansa. Kuten HS Kuukausiliitteen sarjakuvassa (Ajatushautomo) pääteltiin: mies on sen tosiasian edessä, että kaikki lännen   tarjoamat  elämännautinnot ovat nyt takanapäin. On vain virka. Ja siitä ei pääse eroon.  Huonoimmassa tapauksessa joutuu tuomiolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laajemmin ei ehkä ymmärretä ,ettei Venäjän ulkoministerillä ole ollut koskaan mitään päätäntävaltaa. Varmasti turhauttaa Lavrovia Putinin narrina toimiminen.

   Poista
  2. Lavrovien sääliminen on sama kuin säälisi natsi-Saksan uutteria virkamiehiä.

   Poista
 16. Ei mitään Nato-ratkaisuja Suomessa ennen Ruotsin 2022 syyskuun vaaleja. Ruotsi päättää Nato-linjansa vasta vaaliensa jälkeen. Hakipa Suomi Nato-jäsenyyttä tahi ei, Ottawan jalkaväkimiina-luopumissopimuksesta irtisanoutuminen (is-aika 6 kk) nyt heti. Irtisanoutuminen olisi väkevä signaali Suomen maanpuolustustahdosta joka suuntaan. USA myisi miinat osana presidentti Niinistön tarkoittamaa USA-Suomi-yhteistyöprosessia edullisesti. Hallituksen kehysriihen puolustusmäärärahalisäys myönteinen signaali sekin. – JRi.

  VastaaPoista
 17. Hyytäviä viimeaikaisia esimerkkejä. Ei tahdo silmä uskoa. Putinin edellisistä sodista sellaisia ei lähetelty, siksikin huomio jäi vähemmälle. Tuusan nuuskaksi pommitettuja taloja kyllä nähtiin.

  Vaikka Suomi lähettäisikin sen Nato-anomuksen, ja kaikesta päätellen lähettää, niin Putin sen voi torpata ystävänsä Viktor Orbán käsikassaranaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orbán otti jo etäisyyttä Putiniin. Eikä jenkit mitään pyhimyksiä ole, kyllä ne kiristävät kaikilta myönteisen vastauksen.

   Mutta YK on häpeällisessä tilassa. Pyöveli-Putin pitää sitä pilkkanaan.

   Poista
  2. Ei se Unkarin führer oikeasti mitään etäisyyttä ole ottanut. Ei edes suostu tuomitsemaan Buchan raakuuksia, toisin kuin kollegansa jopa Puolassa.

   Poista
 18. Arabiterroristit kyllä ovat ihan hyvä vertailukohta, mutta vielä ilmeisempi on isoviha Suomessa 1700-luvun alussa. Raakuudet hyvin samanlaisia, tekijänä sama Venäjä etnisine käskyläisineen. Yhdistelmä systemaattista ja satunnaisesti kohdistettua valtioterrorismia, raakalaismaisine kidutuksilla mässäilyineen ja ihmisryöstöineen. Buchaa vastasivat esimerkiksi muutamat maan tasalle hävitetyt Pohjois-Pohjanmaan pitäjät. "Natseja" taas olivat etenkin papit, joista suurta osaa, mutta terrorikonseptille ominaisesti ei kaikkia, kidutettiin ja tapettiin. Osaa tarvittiin pakkoverojen kantamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samankaltaisia tapahtumia oli ollut myös Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajaseuduilla Pohjankankaan tien varrella. Siellä Karvian ja Kauhajoen pitäjissä venäläiset joukot tuhosivat asumuksia ja muuta omaisuutta sekä käyttivät silmitöntä väkivaltaa paikallista väestöä kohtaan Isonvihan ja Suomen sodan aikoihin 1700- ja 1800-luvuilla. Kuvaukset niistä tapahtumista muistuttavat venäläisten tekemiä rikoksia, joita nyt tapahtuu Ukrainassa.
   Venäläisten sotajoukkojen käyttäytyminen on pysynyt yhtä julmana ja raakana vuosisadasta toiseen.

   Poista
  2. Perusteellinen ja suomettumaton kuvaus isonvihan venäläisraakuuksista on historioitsija Kustaa H.J. Vilkunan teos Viha (SKS 2005).

   Poista
  3. Ja miten nuo poikkeavat muiden kansojen samaan aikaan harjoittamista raakuuksista?

   Poista
  4. Niin kuin esimerkiksi?

   Poista
  5. Et siis tunne historiaa?

   Poista
  6. Hieman myöhäisemmältä ajalta löytyvät mm. Napoleonin joukkojen toimet Espanjassa, intiaanisodat Yhdysvalloissa ja Brittien toimet buurisiviilejä kohtaan.

   Poista
  7. Silti isoviha oli Pohjois- ja Keski-Euroopassa vuosisadallaan aivan omaa luokkaansa. Sitä nyt vaan ei käy kiistäminen.

   Poista
 19. Historiankirjallisuutta: A. K. Tolstoi, Iivana Julman soturi, WSOY 1943. Suom. Vilho Elomaa. Ivan "groznyi" sekoaa haaveisiinsa ja lähtee hoveineen Kremlistä Aleksandrovoon, perustaa henkilökohtaisen kaartinsa opritshinan jonka valta-alue on keskustaa -- muu maa on zemtshinaa, jota opritshnikit saavat surutta verottaa ja tuhota. Pajarien osuus valtaan oli tuhottava.

  Perinteet velvoittavat. Opritsnikkien tunnus oli luuta, koiranpää ja hirttonaru.

  VastaaPoista
 20. Taidetaan olla samassa tilanteessa kuin v. 1940 kun piti valita pirun ja belsebupin väliltä. Nato-jäsenyys kyllä estäisi sotilaallisen iskun mutta olisimme tästä ikuisuuteen jumissa samalla saarella psykopaatin kanssa jolla olisi kyky ja motiivi tehdä elämämme sietämättömäksi. En nyt anna mitään ideoita näistä Venäjän valikoimassa olevista pahimmista ilkeyksistä meitä kohtaan mutta voinee sanoa että julkisuudessa esillä olleet ovat kovin kesyjä näihin verrattuna. Ehkä Putin jopa toivoo että Suomi liittyisi Natoon. Nato-Suomi olisi juuri sopivankokoinen kiusanteon kohde. Baltian maat ovat liian pieniä ja Puola liian suuri. Meillä on Venäjän kanssa ollut jonkinlainen sanaton sopimus: Suomi ei liity Natoon ja Venäjä ei anna Suomelle syytä liittyä. Venäjä ei ole nytkään suoraan uhannut Suomea. Jos ja kun siellä koetaan että Suomi rikkoi sopimuksen niin...Muistetaan mitä tapahtui Lapille kun Suomi sanoi aseveljeyden irti suurvalta Saksan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten ihan viisaita arveluja, itsekin olen kahden vaiheilla siitä onko sitä "sanatonta sopimusta" olemassa vai ei... mutta nyt mennään Natoon ja se on kirjoitettu sopimus.

   Lapista kannattaa muistaa etenkin se, että Suomi rikkoi sen sanattoman (?) sopimuksen, että Saksa vetäytyy ja Suomi tulee päivän perässä, molempien eduksi. Rikkoi, koska venäläiset pakottivat.

   Poista
 21. Omana kannanilmaisunani ilmoita koht. sanoutuvani irti valtiojohdon "vakavan vetoomuksen" edellyttämästä henkisestä yksimielisyydestä, "yksimielisyydestä ehdoitta", kuten erästä maamme historian vaihetta on kutsuttu.

  Suomessa on kesästä 2021 lähtien, viime aikoina kiihtyvästi, päästetty valloilleen mielipideilmasto, jota eräiden väestöryhmien ihmisoikeuksien kannalta voisi luonnehtia sanalla sanoen törkeäksi. ("Eiväthän ne kuolemat mukavia ole, mutta..."). Suuntaa ovat näyttäneet korkeat terveysalan viranomaiset ja "johtava" lehdistö, jälkimmäinen tietenkin poliittis-taloudellisten taustavoimiensa käsiohjaamana.

  Pitäkööt siis "solidarisuutensa" ja "sovinnollisuutensa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaiseksi mielipideilmastoa siten pitäisi muuttaa? En nyt anna esimerkkejä ettei johdattelevana pidettäisi.

   Poista
  2. Oikein hyvä, ettet anna esimerkkejä. Vielä parempi olisi, jos et lainkaan puuttuisi tällaisiin, kun asia ei sinua ja läheisiäsi tunnu koskevan.

   Poista
 22. Jos jotain tämä Ukrainan sota (ja Trump) on osoittanut niin kyllä osa ihmisistä uskoo ihan mitä vain kun se vahvistaa omia ennakkoluuloja ja sopii omaan maailmankuvaan. Siis kaikkein älyttömimmätkin uutiset uskotaan tai halutaan uskoa. Tarkoitan näillä ihmisillä arvon blogistia ja häntä täällä peesaavia.

  Mietin vain uskotaanko näihin juttuihin ihan aidosti vai onko kyseessä halusta uskoa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisillä aivan yleismaailmallisesti on taipumus vahvistaa omia uskomuksiaan ja ennakkoluulojaan sellaisilla tiedoilla, jotka luuloja tukevat. He toki voivat muuttaa käsityksiään, kunhan on riittävästi tarjolla muutakin tietoa. Tässä mielessä suomalaiset ovat erinomaisessa asemassa esimerkiksi venäläisiin verrattuna. Siellä Khl-pomon tietoon, että suomalaiset jääkiekkoilijat poistuivat Venäjältä siksi, että heidän omaisiaan Suomessa kidutettiin ja moni kiekkoilijoista itki, uskoo varmaan moni.

   Poista
  2. Da, vain Pjutin kertoo totuuden.

   Poista
  3. Ymmärrän hyvin että yksipuolinen uutisointi ja suoranainen propaganda uppoaa niihin jotka esimerkiksi Suomessa perustavat ymmärryksensä vain Hesariin, iltapäivälehtiin ja television tarjontaan. Pakko sen on olla totta kun se HSssa ja ylen uutisissa oli.

   Mutta se että ihmiset jotka lukevat ja seuraavat monipuolisesti ja aktiivisesti muitakin medioita (lukevat esimerkiksi kirjoja) joita on nykyisin saatavilla, ovat kiinnostuneita maailmasta, jne. ja joilla pitäisi olla jo kokemusta maailmasta, historillista perspektiiviä tapahtumista viimeisinä vuosikymmeninä edelleen menevät "samaan halpaan joka kerta" on täysin käsittämätöntä.

   Poista
  4. Ei, ainoastaan sinulla on hallussa koko maailman totuus.

   Poista
  5. Kappas, luulin että koska nuuska pääsi loppumaan, aina oppii.

   Poista
  6. Ei nyt muistu mieleen yhtään esimerkkiä joissa HSn tai YLEn uutisia olisi jouduttu peruuttamaan. Nytkin Putin on vastoin Venäjän lain kieltoa aloittanut hyökkäyssodan ja sen vuoksi määrännyt pitkän vankeusrangaistuksen sille joka Venäjällä tämän sanoo ääneen.

   Poista
  7. Millä eri tavalla Euroopan vapaa media kertoo Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kuin esim. HS ja Yle? Ihan muutamin esimerkein mikä meidän uutisissa mielestäsi mättää?

   Venäläiseen mediaan en luota, koska se valehtelee.

   Samaan halpaan on todellakin menty, kun on kuviteltu sielultaan aasialaisen hirmuvallan muuttuvan eurooppalaiseksi demokratiaksi. Ei se muutu muutamaan sukupolveen.

   Toisaalta säälin teitä pekmanneja, sillä teidän pelinne Suomessa on nyt pelattu. Lopullisesti. Hyvästi.

   Poista
  8. Etkö uskalla ottaa itse asioista selvää, vai eikö kielitaito (pelkkä pakkoenglanti) riitä?

   Poista
 23. Tässä koko touhussa ja sen lähistöllä pyörteilevässä kekustelussa on jokin outo akanvirta, se ei kasva, kehity, etene.

  Mitä tarjoilee, sitä joutuu ennen pitkää itsekin haukkaamaan.

  VastaaPoista
 24. Kun sitä on tämmöinen konservatiivinen ja varovaisen vetäytyväinen opportunisti voisi sanoa etten ole saanut otetta, en löydä kohdistukselle aloituspistettä ja tiedä mihin suuntaan nyt olisi mieluisinta sijoittaa painotettuja puheen posahaduksia joiden tarkoitus on kyseenalaistaa hetken verran vallan kahvaa kääntävissä yltiöpäistä itseuskoa ja tuottaa terävöittävää arvelua ja kriitttistä silmäilyä omaan kaikkivoipuuteen.

  Oikeistopa se on oikeisto ja vääristö on vääristö. Oikea - vasen on melko rujo ja kantikas katsantomalli. Miten kävisi edistysmieliset mutta jälkiviisaat ja asteikon toiseen päähän revanssihenkiset sotahullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään vanhanaikaista oikeisto-vasemmisto-jakoa enää ole. Katsokaa vaikka Ranskaa. Tai sitä, että putinisteja on molemmissa päissä. Ja mitä yhteistä lopulta on persuilla, vkk:lla ja kokoomuksella. Isänmaallisuuskin voi tarkoittaa aivan mitä tahansa.

   Poista
  2. Jokaisen vähänkään kattavamman uudistuksen joka myydään porukoille pakollisena säästötoimena voi suoraan edeltäkäsin sanoa olevan jonkin sortin ryöstön yritys. Kalliimmaksi muuttuu terveydenhoito, kansanterveyshän on osa kansallista varallisuutta, puolustuslaitos, jota on pakko ylläpitää koska uhkakuvia ahkeroidaan esiin vaikka toiselta puolen maailmaa, liikenne, koska päästöt, ja koulutus koska olemme liian hyviä siinäkin verrattuna moneen muuhun maahan.

   Sanon sitä samaa vain, laajan rintaman, matalan intensiteetin yhteiskunnan perusrakenteisiin kohdistuva nävertäminen mis- ja disinformaatiovaikuttamisen sekä psykologisen sodankäynnin asein. Liian iso kuva että se hahmottuisi, pointillinen ja vähävärinen.

   Meillä on raaka-ainevaroja ja elintarvikehuolto kotimaisittain kunnossa, joltisessakin välttävässä kunnossa vielä hetken. Sodat - ei tosin konventionaalisin asein mutta asein jokatapauksessa - tullaan käymään juomakelpoisesta vedestä ja elintarvikkeista. Olemme varsin vauras kohde, emmekä edes ole huolissamme. Tämä on huolenaihe joka ei hellitä.

   Maailmalla ei ole sotaan varoja, siinä asiassa tilit ovat tyhjät. Nollasummapeli on homman nimi, jonkun on hävittävä että joku tai jotkut voivat voittaa.

   Poista
  3. Siiskö natokiimaako muka sen itsestään selvyyden ulossanominen, että Putin kaiken tämän on aiheuttanut?

   Poista