Sivun näyttöjä yhteensä

1. toukokuuta 2022

Pelit ja vehkeet 

Joskus haluaisin mennä kysymään kuolleilta ai kadonneilta, ett kuinkas nyt suu pannaan. Isäni sanoi seurassa:” Meidän Jukka on sellainen seitsemän miinuksen mies, kuu joka loistaa toisen valolla.” Sanoisin että seiska minkka on kyllä totta mutta eikö toisaalta elämä, kasvu ja kehitys maapallollamme tapahdu toisten valolla, etenkin auringon.”

 

Sitten tuli vastaan papereita, joita en ollut kehdannut skannata. Yksi paperi oli vastaan sanomaton todiste siitä, että olin iljettävässä määrin lellipoika. Siinä kehuttiin niin että korviani kuumotti. Mutta kyllä ihminen aina kehut kestää, varsinkin aiheettomat. Toinen oli isäni pitämä puhe tohtorinkaronkassani. Siinä hän otti hyvin julkisesti takaisin kaikki ne vilkkaan luonteensa syöttämät tokaisut, joita olin muistellut karvaasti vuosikymmeniä. Tuon puheen olin aktiivisesti unohtanut.

 

Muistini oli väärentänyt isän kannat muotoon:” Tasa-arvoisesti – valitse itse. Joko tehdään niin kuin minä sanon tai sitten minä pure sinua nenään.” Kovaa kieltä käytettiin liian nuorena naimisiin menemisestä, liian nuorena yliopistolta valmistumisesta ja julkeasta halusta ansaita itse elantonsa. Erikoisen luonteettomana hän piti, etten osaa rikastua enkä edes laskuttaa nii ett maksajan silmälasit huurtuvat.

 

Nämä ovat kaikki vääriä muistoja. Todistettavasti.

 

Teknillisellä korkeakoululla haluaisin sanoa pari valittua sanaa eräille hyvin muistamilleni merkkihenkilöille, jotka naureskelivat ”tarpeetonta” sisällöntuotannon opettamista, koska insinööri kelaa vain eikä mieti, mitä tuutista tulee. Myös patenttioikeuden ja liikesalaisuuksia koskevien sääntöjen opettaminen teekkareille oli kuulemma turhuuksien turhuus, samoin kuin kysymykset tietosuojan ja tekijänoikeuden yhteentörmäyksistä.

 

Edellä oleva tarkoittaa vuotta 2001. Se oli tahmatassujen vuosi.

 

Mutta edes ystävät eivät muistaneet mainita, että teen pahoin kun edelleen pelkään pelejä. Tällä hetkellä tietokonepelien liikevaihto on suurempi kuin television, elokuvan ja hyötyohjelmien yhtensä. Ja kun ainoa peli, jonka tunnen, on Tetris, ja ainoa josta pidän, on Pretty Good Solitairen neljän pakan Klondike.

 

Tämän käsitin uskonnollisessa hurmoksessa. Olin taas lukenut ranskalaista pelien ja urheilun historiaa (Jeux et sports, La Pléiade) ja pohdiskelin, montako noppaa roomalaisilla oli ristin juurella, kun he pelasivat Kristuksen yhdestä kappaleesta ommellusta viitasta. Noppaa varmaan, koska ilman noppapeliä ei sotia käydä. Rabelais mainitsee fantasiasankaristani Panurgesta, että hän oli erityisen taitava väärentämään eli painottamaan (”load”) noppia – heittiö, juoppo, varas ja murhamies, mutta muuten miellyttävin mies, mitä maa päällään kantaa.

 

Maininta on lähellä sitä lukua, jossa Pantagruel ratkaisi herrojen Percéenpusu ja Mulcunimu välisen oikeusriidan niin ihmeellisen taitavasti, että seitsemän oikeusneuvosta sai halvauksen ja kahdeksannelta rojahtivat paskat housuun pelkästä harmista. Näin kirjoitti oppinut Rabelais 1500-luvulla,  joten minkä minä sille mahdan. ”Viheliäisiä ovat oikeudenkäynnit ja surkeita oikeutta hakevat, sillä ennen loppuu heiltä elämä kuin tehdään helle oikeutta.” Joten korkea sääntö on ”Faicz ce que vouz voulez” – tehkää niin kuin tahdotte.

 

Arkeologisista löydöistä päätellen pelaaminen on vanhempi keksintö kuin pyllyn pyyhkiminen, joten voin vain ojennella ryppyisiä käsiäni tuon tuntemattoman edessä. Ellei sitten Esko Aho, jolla taitaa nyt olla aikaa, ottaisi minua säkörinkiin. Pelikortin silmät opin valmistautuessani lukukinkereille 4-vuotiaana.

4 kommenttia:

 1. Tiettävästi siinä oppilaitoksessa on törmätty myös tekijänoikeuden, nimittäin opinnäytettä koskevan sellaisen, ja asiakirjajulkisuuden väliseen suhteeseen. Viimeksi mainittu on tässä yhteydessä myös lähellä tieteen avoimuutta.

  VastaaPoista
 2. Olen ollut aina siinä uskossa, että ikinä ei ketään voi liikaa kehua.

  Nyt naapurin Volodjaa todisti sen vääräksi. Häntä on kotimaassaan ja muuallakin ylistetty jo vuosia niin vuolaasti, että hän kuvitteli olevansa erinomainen sotastrateginakin.

  Piti tulla riemuvoitto, mutta tulikin vuosisadan möhläys.

  VastaaPoista

 3. Law and Economics oppiaine tuli perässä. Perässä ketä ? Pankkiireita. Pörssien hämyissä, notariaatti takahuoneissa, ja osake velkakirja meklariliikkeissä, selin brade ja keitä kuita olikaan Max Jacobson sotaeversti Tiivola Medical research.innovative.future-tabs JNE. Ainahan näitä oli -onneksi- mutta lainsäädännön mukaan ei.

  Ja Innovative law kunniakirjaa ja palkintoa jakoi Financial Times. Björn Wahlrooskin sellaisen kerkesi napata. Kysypä Suvi-Anne Siimekseltä yhteyttä Postipankki asiaan tai useaan muuhunkin kiepaukseen.

  Oliko laki&talous Otaniemessä Tuotantotalous. Ja sekö muotia teknisen fysiikan (atomivoimala) jälkeen ? Ei muuten kuulu meikälle. Noloa tämä uteliaisuuteni.

  "Tämän käsitin uskonnollisessa hurmoksessa." Siis syvässä oikeassa olemisen tunnossa ?

  Pelikorttien merkitsemisen kikoista ja lukemisesta 4-vuotiaan pehmeillä sormenpäillä, on pitkä kuvaus Päätalolla. Luulisin että savottakämppien nerojen puheista muistiinsyöpyneitä. Siis elämänkoulussa koti- pelto- hevos.tukki.reki taipaleilla opittua. Ja nyt minulta ainakin poisotettua, syypäinä kai ne Seppo Oikkosen vavahduttavat sanat kouluviranomaisista -koulukiusaajina. Mutta sarastaa. Kokoomuksen vaalivoiton (sote plus kiinteistöhädän jälkeen) saadaan yksityiskoulut, suoja-alueet taas sivistyä).

  Meikä riemastui pääni höyryistä, kun ajelin talviseisonnasta autoa kakkostietä Friitala talon ohi. -kele sillehän Ryti ulotti prilegion SP rahoitukseen laman alla. Kaveria ei jätetä. Ei. Mutta isommasta on kyse, Rytistä. Kordelinin jäljiltä -ja muiden- jäljiltä Ryti tunsi kaiken ja siivosi tuvan. Järjestys tuli kuin salamaniskuista, tekivät työn pimeässä. Perusteluna maalaisliitto.edistys.demari lautamiesjohtajaeliitille Kansan paras. Ja keskuspankille salaamislupa kun yhteisellä asialla.

  Yhä, vaikka eivät enää yhteishyvänvaliokunta. Uudistetie on lavea Decontrollista Jimmy Carter, Volcker -ja jokunen hedge fund lusineista. Tästä syystä Suomessa ei tunneta lainkaan paitsi pcwdelotte Wstr-city siirrännäispaperien leimaamoissa kautta näivetettävän maan, neorealityä. Vaikka monikin juntura sisällytetään Bonuspooliin. Muutosvyöry paratiiseista rahaputken pekkaniskaamiseen maiseman ylle ja sadettaminen. Kourujen ohjaaminen talentteille, swappaaminen näkyvältä osin arkirahaksi -piiloon. Kaksoiskierre dnaata.

  Kestävyyttä toivotan ja siipeilenpä itsekin. Kohtalokkaat päätökset teetätetään salassa koskapa jo Itsenäistymisen alussa. Eikä silloin eikä myöhemmin avoimet yliopistot ole rumia puhuneet. Häpeän perätä. Mutta kun tasekirjojen uutuuksien sakea läpinäkymätön lokavirta häiritsee Suomen historian lukemisfiilareitani O. A. Hainarin ja Kustavi Grotenfedtin kyydissä 1600-luvulla, niin kiukkuan tässä vappunakin. Pallonriekaleet jaloissa ja sormet sokeritahmaisina. Ihan kun penskana. Kiva oli kuulla Keppisistä vaikka ompikieroa kuin demokratiamme kvasiavoimuus.

  Mitä ne kuvitteluttaa Pelosistakin. ViikinkiOlgan (Helgan) mitalliako vai soteturvasinettiä siellä Kiovassa äkisti vaihdettiin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 4. ..."Mutta kyllä ihminen aina kehut kestää, varsinkin aiheettomat." ...
  Kyllä, kyllä. Mutta aiheellisia ei. Etenkään jos semmottisii ei tule.

  VastaaPoista