Sivun näyttöjä yhteensä

10. marraskuuta 2019

Paniikissa
Suomi voi tehdä ilmastonmuutoksessa vain prosentin tai promillen. Siksi on poistuttava paniikista.

Sama looginen virhe olisi ”ei kannata äänestää vaaleissa”. Äänesi on promillen murto-osa annetuista äänitä, joten todistettavasti sillä ei ole mitään vaikutusta.

Tämä on esimerkki logiikan rajoista.

Pienillä ja tyhmillä hankkeilla on tässäkin maassa saatu aikaan suuria, esimerkiksi osuustoiminta (pankkeja, tukku- ja vähittäiskauppoja jne).

Kirjoitan samassa tarkoituksessa kuin hiekoitan portaita ja olen hyvilläni, että tiellä on santavana. En halua kaatua ja rikkoa paikkojani, jos se on vältettävissä.

”Paniikki” ja ”hysteria” ovat hyviä kielikuvia. Ne eivät tarkoita mitään sairautta eivätkä edes henkistä tilaa, vaan ovat olleet ainakin 100 vuotta tieteen kaatopaikkatermejä. Sellaisia on paljon. Esimerkiksi ”syöpä”, joka on hyvin kätevä nimitys yli 200 sairaudelle, joista suuri osa on huonosti tunnettuja ja tappavia. Mutta paniikki on tuttu 150 vuoden takaa, kun esimerkiksi lehmät ja kanat ryntäilivät eri syistä päättömästi. Rautatientorilla näin kerran väkijoukon paniikkikohtauksen. Se oli tosi pelottava kokemus.

Hysteria tarkoitti aikoinaan omituista käyttäytymispiirrettä eli jotain, mitä Freud ja psykiatrit eivät osanneet selittää. Myöhemmin sillä alettiin vihjata luulotautiin ja myös naisiin. ”Hystera” tarkoittaa kohtua ja joskus arveltiin, että naiset ovat erikoisen alttiita ”hysterialle”. Nykyisin ollaan paljon varovaisempia suhtautumisessa luuloihin. Lumelääkkeillä on tehty itsemurhia ja niiden nauttiminen näkyy aivoja kuvannettaessa; puhe on siis taatusti vaikuttamattomista tableteista, esimerkiksi pienistä kalkkipillereistä. Eräissä kokeissa on tosin viime aikoina havaittu, että lumelääke voi poistaa kivun, vaikka sitä saanut tietää sen vaikuttamattomaksi.

Asetan itselleni kysymyksen: miksi rettelöidä perussuomalaisten kanssa? Vastaan kysymykseeni: pelkään että tuon nyt menestyvän politiikan takana on muun ohella niin sanottu Putinin trollitehdas, joka näyttäisi edistävän tasapainottomuutta Euroopassa ja siis myös Suomessa.

Ilmastoasiassa Halla-ahon kannattajat mainitsevat suurina saastuttajina ja siis ongelmina aivan oikein Intian ja Kiinan. Koskaan he eivät mainitse Venäjää.

Tietääkseni ympäristövaara on usein sitä vaarallisempi mitä lähempänä se on. Naapureistamme juuri Venäjä pitää aika epäilyttävää ydinvoimalaa pelottavine polttoaineineen Suomenlahden nurkassa ja on osoittautunut jokseenkin huonoksi miljoonakaupunkinsa Pietarin jätteiden käsittelyssä ja monessa vastaavassa asiassa. Ikään kuin esimerkiksi teollisuus- ja ympäristöjätteen käsittely ei kiinnostaisi ollenkaan.

Mutta Venäjää ei koskaan mainita ”pahojen maiden” luettelossa.

Valitettavasti on niin, että mielestäni esimerkiksi Saksa oppi vähimmäisajassa, joka on noin puolitoista sukupolvea, keskeisiä poliittisia ja sosiaalisia asioita, mutta Venäjän ongelma on mielestäni edelleen yhteisöjen rakenteellinen takapajuisuus. Nyrkkisääntöni mukaan joskus 2035 saattaa alkaa tapahtua jotain myönteistä.

34 kommenttia:

 1. "Asetan itselleni kysymyksen: miksi rettelöidä perussuomalaisten kanssa? Vastaan kysymykseeni: pelkään että tuon nyt menestyvän politiikan takana on muun ohella niin sanottu Putinin trollitehdas, joka näyttäisi edistävän tasapainottomuutta Euroopassa ja siis myös Suomessa."

  Joka neljäs vastaantulija kadulla alkaa siis jo olla Putin trolli? Eikö tämä jo herätä pankiikkia? Jos ei herätä, hyvä, koska paniikkireaktiot eivät kovin usein ole niitä harkituimpia ja viisaimpia.

  Itse (Putinin trollina tässä näköjään siis ;) ) olen Venäjän saastaisuudesta sitä mieltä, että aivan helvetin saatainenhan se on eikä tee vieläkään kovin paljon asian eteen. Moskovan jätteet kärrätään lajittelematta vain radanvarteen tundralle - ja sitä tavaraa on todella paljon, Ja niin edelleen. Ydinjätteet missä sattuu heitteillä, jne.

  Mutta jos ei nyt kuitenkaan vaihdettaisi teemaa. Ilmastonmuutoksen kannalta noilla jätteillä ei ole juurikaan tekmistä, vaikka se saasteita ovat. Voinkin tässä paljastaa, että ilmastonmuutoksen avainjuttu ja paha aine on hiilidioksidi ja eräät muut kaasut - ei ydinsätely eikä edes muovipussi.

  Ja ilmastokaasujen tuotannossa todellakin Kiina, Intia ja myös USA ovat isoja toimijoita. Toki Venäjä tässäkin asiassa sekin yrittelee, mutta ei sillä väestöpohjalla ja kulutustasolla oikein tahdo pärjätä.

  En oikein ymmärrä, miksi tässä ilmastoasiassa on niin vaikea olla aikuisella tavalla suhteellisuudentajuinen, looginen ja rationaalinen. Miksi pitää olla koko ajan kovasti hätääntynyt tunnetila päällä ja toiminta sen mukaista sekoilua, josta on lähinnä vain haittaa itse asialle?

  En myöskään ymmärrä näitä Putin trolli -juttuja ja harhautumisia (harhautuksia?) yhtäkkä yleensä saasteisiin, kun puhe on CO2:sta. No, paljon on asioita, joita en ymmrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, persu on täydellinen olento jossa ei ole koskaan mitään vikaa ja jonka toimet ovat aina niin järkeviä ettei niissä ole tilaa kritiikille.

   Poista
  2. On ehkä kaksi valeuutisten kotipesää:
   Putinin trollit ja Kochin hyödylliset idiootit.
   "Putinin trolleihin" kuuluu MV-lehti jota äärioikeistolaiset perussuomalaiset ovat lukeneet bittikorville.

   Kochin hyödyllisiin idiootteihin kuulunee mm. Virtasen Ilmastopaniikki-kirjan höpöttäjät jota persut paraillaan lukee hiirenkorville tai bittikorville jotta löytää tekosyyn kieltää kasvihuoneilmiö, ilmastonmuutos, ihmisen osuus tai muutoksen torjunnan tarve. Niihin kaikkiin löytyy reseptit Kochin valeuutishautomojen hyödyllisiltä idiooteilta.

   MMM...
   JK. Meiltä kummaltakin lienee jäänyt vielä lukematta Jessikka Aron kirja aiheesta mutta kyllä siinä MV mainittiin kun olen otekuvan nähnyt...

   Poista
  3. Hyvä kommentti, tak so mykky.

   Poista
 2. ..."Professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kummeksuu Suomessa käytävää ilmastokeskustelua ja peräänkuuluttaa keskusteluun lisää realismia.

  – Puhumme täällä siitä, että olemme jotenkin huonoja tai että emme tee osaamme. Todellisuudessa Suomi on yksi siitä kourallisesta maita, jotka ovat oikeasti vähentäneet päästöjään, Vakkilainen sanoo"....

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa049a6e-927f-42a4-b127-7a5433e74160

  VastaaPoista
 3. "Asetan itselleni kysymyksen: miksi rettelöidä perussuomalaisten kanssa? Vastaan kysymykseeni: pelkään että tuon nyt menestyvän politiikan takana on muun ohella niin sanottu Putinin trollitehdas, joka näyttäisi edistävän tasapainottomuutta Euroopassa ja siis myös Suomessa."

  On vissiin tullut luettua sitä uutta, paksua kirjaa, jossa on ihan kieltään roikottavan karhun kuva kannessa. Hyötyisitte, Professori, luultavasti enemmän vaikkapa Johan Bilmarkin ns. väitöskirjasta De credulitate, in studio historico vitanda.

  En lakkaa ihmettelemästä, miten osa ns. korkeasta sivistyneistöstä edelleenkin elättelee 1920- ja 1930-luvun AKS:läisiä "Vihan Veljet" -tuntoja. Liekö syy atavistisissa, "etäisperinnöllisissä" vaistoissa? Isät katsovat taas poikiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkittävä ero nykyään on, että naapuri onkin aks/ikl:n puolella.

   Poista
  2. Eipä meistä sivistyneistön jäsenistä kovin moni ole AKS:n jäsenten jälkeläisiä, mutta silti tuntee epäluuloa Venäjää kohtaan. Omat isoisäni kulkivat paimenessa tai leikkivät paitaressuina niihin aikoihin, kun AKS oli vahvimmillaan. Ne AKS:läisten lapset päätyivät aikanaan taistolaisiksi. Me sodanjälkeisen luokkakierron tuotteet olemme vapaita tarpeesta tehdä isänmurhia tai puolustaa isoisien tekoja. Me voimme katsoa Venäjää sellaisena kuin se on: autoritaarisena diktatuurina.

   On yksiselitteinen tosiasia, että Venäjä rahoittaa ja tukee kaikin keinoin Euroopan äärioikeistolaisia liikkeitä. Tavoitteena on Unionin rampauttaminen ja eurooppalaisen demokratian murtaminen. Trollitehtaat ja rahoitus ovat hyvin dokumentoituja. Esimerkiksi voisi ottaa vaikkapa MV-lehden, Odinin sotureiden, Suomen Sisun ja Bäckmanin väliset yhteydet. Siinä rasistien kärkikaarti teki vahvaa yhteistyötä Venäjältä palkkansa saavien Ukrainan kapinallisten tukijoiden kanssa.

   Poista
  3. Miksei Putinin trollitehdasta epäillä vehkeilystä, kun katsotaan Paavo Lipposta, Esko Ahoa, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmia, sitä pevkeveen punapäätä ja monia muita...

   Poista
  4. Laitan tämän epäilyni jakeluun: Moskovan trollitehtaiden yksi haarakonttori lienee lähempänä Suomea kuin olemme ajatelleet: Petroskoissa, Carelia-lehden toimituksessa. Aloin asiaa miettiä, kun Hesarissa (27.10) oli raportti Karhumäessä sijaitsevan Sadarmohin Stalinin vainojen uhrien hautausmaan nykytilasta. Aiheeseen liittyen jutussa kerrottiin Carelian päätomittajan Armas Mashinin ja Venäjämyyrämme Johan Bäckmanin yhteistyöstä. Niiden palstamillimetrien rivienvälitkin kannattaa lukea tarkoin.

   Olen tavannut Mashinin Petroskoissa lyhyesti, mutta jo sen keskustelun aikana kävi selväksi, miksi juuri hänet suomenkielisen lehden päätoimittajaksi on asetettu.

   Suomenkielisen Karjalan Sanomienkin toimitus sijaitsee myös Carelian kanssa samassa rakennuksessa.

   Olen nyt muutaman vuoden ajan tilannut lehteä netin kautta luettavaksi (20€/v) ja pannut merkille, että KS:n päätoimittaja Mikko Nesvitskikin joutuu mitä ilmeisemmin toimittamaan lehteä kieli keskellä suuta sillä valtiohan senkin lehden kuluista vastaa miltei 100%. Lehti ei ole siis riippumaton ja milloinka vain se voidaan lopettaa tai käskyttää toimimaan kokonaisvaltaisesti propagandatarkoituksessa. Tosin levikki sillä ei ole kummoinen, että merkittäväksi äänitorveksi siitä ei liene olipa kenen palveluksessa tahansa.

   Jutut Karjalan Sanomissa ovat toisinaan perin mukavasti toimitettuja ihan tavallisten ihmisten arkiasioista, kouluista, maataloudesta, kaupoista, huvituksista, tiestön hoidosta/hoitamattomuudesta siltarumpuja myöten. Myös Suomi-uutisia on lyhyesti jossakin liepeessä esillä. Kuvitukset ovat lehdessä kohdallaan värikästä, suurenmamnpuoleisen isänmaallisen sodan muistopäivää vuosittain unohtamatta.

   Poista
 4. Järkevintä, mitä olen aihepiiristä aikoihin kuullut. Mutta eihän kansa kyllä taaskaan tiedä.

  VastaaPoista
 5. Blogisti: "Suomi voi tehdä ilmastonmuutoksessa vain prosentin tai promillen. Siksi on poistuttava paniikista.
  Sama looginen virhe olisi ”ei kannata äänestää vaaleissa”. Äänesi on promillen murto-osa annetuista äänitä, joten todistettavasti sillä ei ole mitään vaikutusta."

  Blogistilla on nyt valitettavasti kaksi eri asiaa sekoittunut toisiinsa.
  (1) Pieni vaikuttamismahdollisuus ei liity mitenkään paniikista poistumiseen, vaan siihen että yksipuolinen ilmastotorjunta voi aiheuttaa maallemme enemmän haittaa kuin hyötyä.
  (2) Ilmastomuutoksen kansainvälinen torjunta kannattaa tietysti tehdä kylmän rauhallisesti ilman paniikkia.

  Tässä vielä malliksi ilmastomuutoksen huippuasiantuntijan paniikitonta näkemystä:
  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/petteri-taalas-antaa-palaa-suomen-ilmastokeskustelu-kay-ylikierroksilla-hiilinielut-eivat-ole-ratkaisu/5f779d8c-4d8b-4904-b481-97b3ad5c6d47

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tai näin, ei Taalas todellakaan itse ongelmaa vähättele, ei sinne päinkään. Mutta jos kukaan missään ei tee mitään, kaikki tuo on edessä. Ja siihen juuri tuon yllä olevan kirjoittajan hengenheimolaiset joka maassa tähtäävät. Ainoa ratkaisu olisi nopea kansainvälinen sopimusyhteistyö, jota Sauli Niinistökin peräänkuuluttaa. Mutta sitähän "isänmaalliset" ovat kohta jo joka maassa romuttamassa. Äärinationalismi onkin viime kädessä maapallomme suurin uhka.

   Poista
  2. Leikillisesti ilmaisten Professorin vertaus ontuu molempia jalkojaan, mutta tartun silti siihen ja väännän asian ytimen rautalangasta. Jospa menisi joskus perille:

   1) Vaaleissa jokaisella äänestäjällä on tasan 1 ääni. Vaikka olisi kuinka huolissaan esim. persujen vaalivoitosta, kiihkeinkään panikoija ei voi äänestää tuhannella äänellä.

   2) Samoin on taistelussa ilmastonmuutosta vastaan: Suomen osuus koko roskasta on 1 promille, eli me voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa vain tähän 1 promilleen. Vaikka panikoisimme koko Suomen paskaksi, sen vaikutus olisi edelleen vain se 1 promille.

   Rationaalisesti ei siis ole väliä mitä juuri me teemme. Mutta emotionaalisesti järkevää on edetä EU-joukon mukana, ei kärkijoukossa eikä hännänhuippuna, ilman paniikkia.

   PS. MInua tuskin kukaan täällä pitää Venäjän ystävänä?

   Poista
  3. Hyvä huomio. Mutta parempi olisi se, että blogistilla on joka jutussa monta asiaa sekoittunut toisiinsa.

   Poista
  4. Joskus se kiihkein jonkin asian vihollinen toimii omaa etuaan vastaan koska viha sumentaa ajattelun.

   Poista
 6. Tosiaan Venäjän ja lisäksi USA:n persut jättää mainitsematta koska eihän ideologisesti läheisiä hyviä kavereita passaa laittaa syntilistalle.


  https://www.globalis.fi/Tilastot/CO2-paeaestoet
  Kiina
  Yhdysvallat
  Intia
  Venäjä
  ...

  MMM...

  VastaaPoista
 7. Trump sanoi, että Obama sössi Krimin valtauksen. Nyt hän kertoi varastavansa Syyrian öljyn. Katsotaan onnistuuko hän Obamaa paremmin. Putinin Trollitehtaasta en tiedä, mutta CIAn junailema Maidan sai myös Hesarin Pravda moodiin. On mielenkiintoista seurata, miten se aikoo muuntua trollista takaisin uskottavaksi tietolähteeksi.

  VastaaPoista
 8. Freudin - eikä vielä Junginkaan - aikana ei ollut psykiatreja, oli "hermo- ja mielitautien erikoislääkäreitä", joista Christian Sibelius (Jeanin veli) oli tunnetuin Suomessa.

  Kirjoituksessa "294 World Famous Men" mainittiin vain yksi suomalainen "hullu" eli "insane".

  Jean Sibelius (British Journal of Psychiatry 1994).
  Naisia ei otettu huomioon.
  Ehkä he eivät ole maailmankuuluja tai hulluja? Näin isänpäivänäkään.

  Paniikki?

  Se on se, mitä ehkä tunnetaan Manchesterissa, kun Anfieldilla tänään Lutherin Martin nimipäivänä 13. peliminuutilla egyptiläinen Salah tekee ratkaisevan maalin.

  Saattoi siinä jonkin brexit-naisen kohtukin (hystera) hypätä kurkkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko täällä ketään ammattilaista tutkimaan näitä kommentteja? Yllä olevakin on helppo nakki Freudin, Jungin, Frommin ja kavereitten pohjalta.

   Poista
  2. Yksi Jeesus murjaanien maasta Suomen uhatessa rasistisesti voittaa jalkapallossa: https://www.is.fi/huuhkajat/art-2000006305777.html
   3-4 Jeesuksen joukko näin
   "ei tutkita", tuhisee poliisi

   Poista
  3. Helvetti näitä uhoajia, yksi potkupallovoitto ja ovat ihan sekaisin, hulikaanit.

   Poista
 9. Vaikka olisi miten hienot objektiivit ja rungot ei valokuvaaja saa välttämättä kelvollista jälkeä aikaiseksi. Sama koskee kirjoituskoneita naputtelevia. Tekstistä voi tulla pelkkää soopaa. Koskaan ei voi sitä etukäteen tietää.

  VastaaPoista
 10. "Tasapainottomuus Euroopassa", jaa-a onko Eurooppa jotenkin tasapainottomampi kuin muu maailma? Lienee päinvastoin. Eurooppa on mielestäni edelleenkin aika tasapainoinen monella tavalla jos tilannetta suhteuttaa muuhun maailmaan. Mitkä oikein ovat ne tahot ja heidän motiivinsa jotka pyrkivät luomaan vastakkainasettelua Venäjän ja muun maailman välillä? Siinä vaiheessa kun eräs paljon julkisuudessa esillä ollut nainen alkoi puhua kummallisia Venäjästä moni päiväili ääneen tai itsekseen että nyt ei kaikki ole kohdallaan. Ja mksi tällainen henkilö ylipäätään haluttiin viestin viejäksi? Kyllä kai tunnetumpia ja vakuuttavampia olisi ollut jonoksi asti. Takaisin pääasiaan: Venäjä oli se helpoin väistöliike jotta huomio ei pääsisi kokonaan kohdistumaan islamiin ja sen yhä vahvempaan läsnäoloon Euroopassa massamaahanmuuton myötä. Sen varmaan jokainen myöntää ainakin mielessään että islam ei sovi Euroopan arvoksi.

  VastaaPoista
 11. Eletään melkoisia aikoja. Meillä ja muualla Euroopassa organisoitu muukalaispelko kanavoidaan poliiittisesti ilmastonmuutoksen kiistämiseen ja äärioikeistolaisuuteen. Myös mikä tahansa muu tyytymättömyys mihin tahansa kelpaa nyt kun halla-aholaiset ovat taktisesti hieman pehmentäneet julkikuvaansa. Tulee vahvasti mieleen kolmikymmenluku ja erinäiset silloin diktatuuriin liukuneet maat. Toki kuritus kohdistuisi sitten valtaan päästyä kaikkiin muihinkin kuin vain erilaisiin vierasperäisiin. Ja yleisellä tyytymättömyydellä rahaa tekevät iltapäivälehdet lietsovat omalla panoksellaan tätä kehitystä. Niinhän ne huijaavilla kohuillaan Englannissa saivat brexitinkin aikaan Hirmuista, sanoisi Paasikivi. Ja Vladimir hihittelee.

  VastaaPoista
 12. Blogistille on kunniaksi,että tätä blogia päivystävät kuitenkin kirjoitustaitoisimmat lähetyskäskyn saaneet. Vakiokommentoijatkin selittävät sanaa ihan vain lempeästi nyt kun laineet lyövät kovaa ja aallonharjalta näkee kauas.

  VastaaPoista
 13. Sama homma vähän joka puolella:
  https://yle.fi/uutiset/3-11062626
  Valtaan nostetaan "vahvoja" identiteettipoliitikkoja, joita kiinnostaa vain vastuuton mielikuvamielistely uhan tunnustamisen ja siihen tarttumisen sijasta. Se, että faktat ovat epämukavia tai että niistä puhuu itselle epämieluisa taho, ei nyt vaan niitä poista.

  VastaaPoista
 14. Onneksi on edes tuo yksi puolue, joka suhtautuu ilmastonmuutoksen torjuntaan loogisesti: Suomi ei yksin voi tehdä mitään. Ylikansallinen päätöksenteko on väärin, koska se vie kansallisen itsemääräämisoikeuden. Ilmastonmuutoksen torjunnan tulee perustua ihmisten omaan vapaaehtoisuuteen ylhäältä tulevan pakon sijaan. Yksittäinen ihminen ei voi olla vastuussa noin isosta asiasta eikä häntä voi syyttää CO2-päästöistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siis kukaan missään ei tee mitään. Karmivaa.

   Poista
  2. Perussuomalaisten linja yksinkertaistettuna: rajat kiinni jotta saadaan hukutettua kantasuomalaiset omaan paskaansa.

   Poista
  3. Vielä yksinkertaisemmin: rajat kiinni, koska Suomi kärsii ilmastonmuutoksesta (millainen se sitten onkin) kaikkein vähiten, mahdollisesti jopa hyötyy.

   Eli tervettä kansallista itsekkyyttä vähän peliin näiltäkin lakeuksilta ja raukoilta rajoilta!

   Poista
  4. Persu-Koreaa siis rakennetaan innolla...

   Poista