Sivun näyttöjä yhteensä

28. marraskuuta 2019

Liikkeen luovutusKukaan ei tunnu osaavat selittää, mitä Postin kiistan ”liikkeen luovutus” tarkoittaa. Tänään käy ilmi, että eduskunta ihmettelee samaa.

Tuossa lakossa viisi kauppiasta pelasi korttia matkustajakodin takahuoneessa. Jossain vaiheessa pelaaja vaati tarjoilijaa panemaan rahaa pöytään. Tarjoilija sanoi: eihän minulla ole korttejakaan ja minä olen täällä vain töissä. Tässä olisi herroille pilsneriä.

Tämä esimerkki avaa lakimiehen lausetta: sopimus sitoo sen tekijöitä. Sopimus ei sido sivullisia. Jos siis Ville ja Kalle päättävät vaihtaa päähineitä, karvalakki vastaan lippalakki, mitäpä se muille kuuluu.

Töihin meneminen tarkoittaa sopimusta. Se on työsopimus. Myyt makkaroita illalla kioskilla ja saat vitosen tunnilta.

”Liikkeen luovutus” tarkoittaa monia eri asioita. Bruno myy kauppansa Tertulle. Hän luovuttaa liikkeen. Terttu maksaa varastosta. Veloista on sovittava erikseen. Veloista ei pääse eroon liikkeen luovutuksella. Konkurssi on sitten eri asia.

Kirjankustannusliike luopuu julkaisemasta kirjoja mutta pitää kirjapainot. Kustannusliike siirtyy ostajalle. Se on liikkeen luovutus.

Fuusiossa eli sulautumisessa olemassa oleva liike tai yhtiö liitetään sellaisenaan, kaikkineen, toiseen yhtiöön. Missä ovat KOP, SYP, Merita, Postipankki, Säästöpankki jne.? Ennen ne näki kaikki työmatkallaan Aleksanterinkadulta. Konkurssissa, fuusioitu, luovutettu.

Liikkeen luovutuksella ei voi noin vain huonontaa palkkoja. Vuokra-asunto myydään pankille; pankki joutuu tyytymään edellisen omistajan ja vuokralaisen sopimaan vuokraan. Pelkkä omistajanvaihdos ei oikeuta korottamaan vuokraa.

Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat sanomalehtikieltä. Molemmat ovat usein aika mutkikkaita asioita ja vaativat paljon ilmoituksia ja sopimuksia. Maassa on joukko lakimiehiä ja tilimiehiä, jotka osaavat nämä asiat Yhden kerran luin Esko Rekolan muistelmat. Niistä kävi ilmi, että Valtion viljavarasto oli vaikea nakki. Kukaan ei oikein tiennyt, mikä se on, virasto vai firma.

Ei se mitään. Rekolakaan ei tiennyt eräiden juristien salaisuutta. Pirukaan ei tiedä, kuka omistaa Suomenlinnan. Viimeinen varma omistaja oli Venäjän keisarikunnan yleisesikunta eli ei siis valtio. Oliko Lokakuun vallankumous ”liikkeen luovutus”, siihen en uskalla ottaa kantaa, vaikka jouduin tuomarina ratkaisemaan asian, joka koski Neuvostoliiton Saksalta sotasaaliina ottamia tavaramerkkejä (BMW, Carl Zeiss, Agfa, IG Farben jne.). Oliko Neuvostoliittoa (joka oli luovuttanut oikeutensa Seximo Oy:lle) pidettävä tavaramerkkioikeudellisesti liikkeenharjoittajana? – Neuvostoliitto muuten myi pala palalta nuo merkit länteen.

Eduskunnassa ollaan siis olevinaan tietämättömiä siitä, että päätös liikkeen luovuttamisesta, tuon päätöksen voimaantulo ja sopimusten voimassaolo ovat eri asioita kaikki. Minusta kuulostaa, että nyt joku ei halua tunnustaa, että sana ”oikea” tarkoittaa eri asiaa sanonnoissa ”oikea silmä” ja ”oikea päätös”. Näin vain oikeasti on.

25 kommenttia:

 1. Liikkeenluovutus dosentilla keskiössä.

  Postin keississä yksinkertaisinta olisi ollut tuoda työntekijät entisellä TESsillään uuteen taloon. Tässä tapauksessa kukaan ei olisi joutunut pohtimaan "liikkeenluovutuksen" merkitystä kahta minuuttia pidempään.

  TESsin vaihto on myös mahdollista, mutta sitten balansoidaan uuden ja vanhan erot neuvottelemalla.

  Dosenttikin voisi miettiä Halla-ahoa siltä kannalta, että kolmen vuoden päästä Postin työpaikat olisivat olleet niin kehnoja (kantasuomalainen on valmis yleislakkoon, koska ei tule tulevalla Postin palkallaan toimeen), että niitä olisi vastaanottanut epätoivoisempi sakki ts. maahantulijat.

  Oikein hauska soppa. Yleislakkoa odotellessa. Minulla on ollut keltaiset liivit kaapissa jo hyvän tovin.

  VastaaPoista
 2. Eduskunnassa näyttää olevan useita oppositiomielipiteitä viime päivien asioista. Toisten mielestä tulos on "väärin sammutettu", toiset taas katsovat että hallituksen ei pidä puuttua asioihin mitenkään paitsi kieltämällä kaikki lakot. Työsulkujen kieltämistä ei ole vaadittu.

  VastaaPoista
 3. Lukijalle tulee todella sukkela olo, kun lukee lehdestä tällaista:

  ..."Postin työntekijöiden palkkoihin aiemmin näkyvästi kantaa ottanut pääministeri Antti Rinne (sd) ei myöskään osannut ottaa Postin tulevaan palkkamalliin kantaa.

  – Nyt en tiedä, mistä puhut, Rinne sanoi keskiviikkona.

  Suoriteperusteisemmasta palkkamallista.

  – Mulla ei ole mitään tekemistä palkkamallien kanssa.

  Valtio-omistajalla on.

  – Sitten pitää kysyä valtio-omistajalta."...

  Lähde: https://www.is.fi/politiikka/art-2000006323122.html

  Miksei Rinne sano mikä taho on tämä mystinen "valtio-omistaja", jolta voisi kysyä?

  VastaaPoista
 4. Juuri niin. Jotta vähänkään pystyisi arvoimaan tilannetta, pitäisi tietää, mitä on luovutettu ja kenelle. Ja se, pysyykö omistaja samana, eli onko kyse vain postin sisäisestä kikkailusta vai jostain muusta. Tämän olennaisen infon ohi media ja monet poliitikotkin ovat hypänneet. Ilmeisesti eivät itsekään ymmärrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis siirretty valtion kokonaan omistaman yhtiön taskusta toiseen taskuun. Mitään aitoa omistajanvaihdosta ei ole tapahtunut. Ja tällaiselle kikkailulleko nyt sitten pitäisi antaa yhdistymisvapauden suojaa!

   Poista
 5. Olisikohan se niin simppeliä, että ministeri ei vain ymmärtänyt tai pitänyt asiaa merkittävänä silloin kun sai siitä ensi kerran tiedon. Ja jolloin olisi vielä voinut jotain tehdä.

  Asian merkittävyys selvisi hänelle vasta sitten, kun oli jo liian myöhäistä.

  Näin päättelen, sillä en usko ministerin tarkoituksella sössineen. Sen sijaan poliittiseen teatteriin uskon kun näen - ja nythän sitä esitetään jo täydellä tohinalla.

  PS. Enitenhän ministeri sössi siinä, ettei ymmärtänyt pysäyttää koko prosessia kovalla metelillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minäkin arvelen sen menneen. Avustajien osuutta voi toki pohtia. Olisiko heidän pitänyt enemmän herätellä ministeriä.

   Poista
 6. Vihapuheesta  Vihapuhe on kuin kirosana.Se on singnaali = kehotus
  välittömään toimintaan. Samalla kun se vihapuhe saa, myötämieliselle yleisölle suunnattuna, vähintäänkin kuulijat puristamaan vihasta kätensä nyrkkiin kuin jo löyödäkseen.Esimerkki on toki metafora, mutta kuvastaa vihapuheesta kiihottuneen yleisön tunteita ja vaivoinpidäteltyä raivoa, kun yhteinen syyllinen löytyy.Lopulta kiihotettu tunne muuttu toiminnaksi.

  Pääasia ei suinkaan ole se todellisen syyllisen löytäminen,vaan puolustuskyvyttömmän kohteen osoittaminen.Selvä maali,johon sitten ylimitoitettu kauna ja raivo puretaan.
  Mm. Eduskunnassa tällainen kirosanan kaltainen sana on ”valehtelija”,jonka käyttäminen on siellä viisaasti kielletty kuten yleensä muidenkin kirosanojen viljeleminen edustajien puheissa.Miten sivistymätöntä meno olisikin,jos siellä kiroiltaisiin ja käytäisiin käsirysyssä toisiaan vastaan.Muistuttaisivat pikemmin villipetoja kuin ihmisiä tärkeässä sivistys- työssään.
  Ylipäätään syyllisen etsimien kuvastaakin
  totalitaarisia valtioita,jossa on vain yksi ainoa totuus ja yksi ainoa johtaja/puolue johdossa . Tämä johto sitten määrittelee ”kansanviholliset ”,joihin kaikki yksipuolinen kauna ja raivo kohdennetaan,jotta yksituumaista kansaa olisi helppo pelolla johtaa.Ja
  ”Valittu silmätikku ” usein kuten koulukiusattu on taysin syytön vainoonsa.Mielialatalouden hoito ikäänkuin vaatii sitä,jotta muut saavat olla rauhassa ja jakaa siten ilon ja ystävyyden keskenään.Ja kiusattu
  kantaa raskasta taakkaansa kuin nöyrä muuli jalat vapisten ellei sitten ole jo kuollut.
  Globaali ongelma ja vaikea pähkinä ratkaistavaksi on pikemminkin väestöräjähdyksessä.Sanotaan mm.Afrikassa olevan vuoteen 2050 mennessä 4miljardia ihmistä.Sitä kun maapallo ei yksinkertai-
  sesti kestä.

  VastaaPoista
 7. Mieltäni huvitti suuresti kun eräät ministerit vapaaehtoisesti äskettäin työnsivät päänsä junan ikkunasta ja huonostihan siinä kävi. Tekivät sen vastoin ohjeita: "Do not stick out your head of the window".

  Briteissä sellainen on jo pitkään ollut kovasti kiellettyä ja silti sitä tapahtuu ja ikäviä sattuu, etenkin nykyaikana kun halutaan ottaa jänniä selfieitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas törmäsimme persuille niin pyhään pakkoenglantiin.

   Poista
  2. Miten minuun liittyvät persut? Itse edustat kovin rajoittunutta maailmankuvaa jossa barrikaadien eri puolilla on vain demarit ja vastassa persut. Täällä on ajattelevia ihmisiä liikkeellä ja heillä on monenlaisia mielipiteitä jotka eivät varmasti sinua miellytä mutta niillä ei ole mitään tekemistä puoluepolitiikan kanssa.


   Poista
 8. Vaan olipa lähes täpärällä ettei olisi tullut palkattavaksi n. 3000 joululakkoapulaista. Niin että sill'viisin ja siin' suhteessa sano Erfors.

  Apropos, kaljajuottolassa maata pötkötteli varhaisessa perheenpääiässä oleva impi. Linkkien kuultua kommenttia henkilökunnan kesken: Voi kato. -ttu mä sanon näitä omistajaohjattuja akkoja..

  Mainiota kun palvelualan valinnut ammattilainen pikkuisen nauttii työstään. Lämmitti lystikkäästi ja hymyilin hienokseltaan, hoksasivat! Se toinen pupun täti vilkas mulle silmää! En kehdannut puhua, yhtikäs.
  Kyllä en, siis minä! Juu...

  VastaaPoista
 9. Omistakoon kuka hyvvään kuha kulukkee!
  Lähtekää juuttaan kutaleet kokeilemaan, onko kevyttä työtä, lajittelu. Paljaanpa kooltaan pieneen laatikkoon SC-sc-paplle painettua akkattenlehteä kolmisen rullanollista. On siinä aamuverryttely.

  Työn mukaan palkka, sillä selvä. Tontujoukon höpönlöpön kaikki muu.

  Kevytaseveli? Kesäministeri? Presidentti light?

  VastaaPoista
 10. Kaikilta omistajaohjauksen sähläyksiltä olisi vältytty, jos Suomi olisi ollut tarpeeksi viisas ja jättänyt peruspostin yhtiöittämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutkas ne nyt olivatkaan kun Suomen omistajaohjasivat silloin aikoinaan näille konnuille ja kallionlakien niskoille?

   Talouskeskus tarkottas paikkaa johon saadaan kaivo ja rakennukset vähimmällä viljelysmaan hukkaosuudella, sanoo Huonerakenteiden oppikirja, alan vanhimpia kuten tiedetään.

   Kysytään milloin saamme tietokoneavusteista 3D-järkeä?

   Kysymys on hämäystarkoitukseen laadittu.

   Meillä on jo. Hatun alla.

   Luuleko se saksalainen saavansa kynällä sen mikä on jo torrakot käsissä tienattu?

   3D on iso asia. Sylikeppi ei ole. Talot eivät idä vaikka noita näkyy kylvetyn pitkin ja poikin pel5
   toja.

   Näin me maatamme kaitsemme. Painan pääni ja häpeen.

   Poista
 11. Postin hallituksessa on istunut mm Minna Pajumaa, joka on Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston finanssineuvos. Kyllä sekä Rinne että Paatero ovat olleet hyvin informoituina Postin kaikista hankkeista.

  Tässä nyt vaikuttaa käyneen niin, että julkinen kohu valtavine tukilakkoineen oli liikaa Rinteelle ja Paaterolle. Perääntyminen alkoi liian myöhään. Siksi piti mm Rinteen keksiä sekavia perusteluja tapahtumille ja selitellä totuuden vastaisesti ja peitellä sitä, mitä todella tapahtui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin. Kyllä heillä on kaikki paperit olleet ja neuvoa on pidetty. Asiat pääsivät liian pitkälle ja kaikki riskit toteutuivat.

   Poista
 12. OIkea poliitikko osaisi tuohon vielä lisätä, että jos oikeanpuoleinen silmä on lasia, on vasen silmä oikea.

  VastaaPoista
 13. Kyllähän se on käynyt ainakjin selväksi, ettei Postin hallitus ole tehtäviensä tasalla.
  Valtion yhtiö tunkee alalle (logistiikka), jossa yksityinen sektori kykenee hoitamaan hommat.
  Minä pistäisin pihalle Posti hallituksen välittömästi. So it goes.

  VastaaPoista
 14. Lokakuun vallankumous ei Neuvostoliiton oikeuden mukaan ollut liikkeen luovutus vaan juuri semmoinen toimenpide, joita liikkeenluovutusdirektiivi ja konkurssilainsääädäntö yrittävät estää: siirretään toiminta sellaisenaan eri firmaan, jätetään velat vanhaan ja palkataan työväki uusina työntekijöinä.

  Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta katsli edustavansa uutta, vallankumouksellista hallintovaltaa. Se katsoi, etteivät vanhan Venäjän sopimukset sitoneet sitä, ja oikeutensa maa-alueisiin ja muuhun omaisuuteen se perusti vallankumoukselliseen haltuunottoon. Vanhaa lainsäädäntöä ja oikeudellisia suhteita ei käytetty perusteluina millekään paitsi tietysti silloin, kun se oli taktisesti tarkoituksenmukaista. Perusidea kuitenkin oli, että kaikki vanhat velat jätettiin maksamatta ja ulkomaalaisten yksityisetkin saatavat ja omaisuus takavarikoitiin.

  VastaaPoista
 15. Vanhemmat meistä muistavat valtion virastojen ja laitosten siivoojien kohtelun silloin, kun heidät siirrettiin perustetun Senaatti kiinteistöt -valtionyhtöön. Palkat ja työehdot romahdutettiin, josta käytiin oikeutta pitkään. Valtio-omistaja näytti todella palkkahaitarin alapäässä aikaisemminkin olleille työntekijöilleen luutun paikan. Jälkeenpäin valtio tuomittiin oikeudessa korvauksiin.
  Eikö mitään opittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskusta ja Kokoomus hallitsivat silloin yhdessä. Esko Aho oli pääministeri.

   Poista
  2. Se ei mennyt ihan niin. Valtion kiinteistöt menivät Valtion Kiinteistölaitokselle, joka sitten muutti nimensä Senaatti-kiinteistöiksi. Siivoojat ja muut oikeata työtä tekevät yhtiöitettiin Engel-yhtymäksi jonka valtio aika pian möi pääomasijoittajille. Ne taas möivät sen ISS:lle, jossa ei enää taida monta koko ruljanssin läpikäynyttä olla.

   Poista
 16. I. H. (ladun varteen kun pääsis,,)maanantaina, 02 joulukuuta, 2019

  Pianaikaan koittaa kuulkaa pullopostin kilpaaluttamisen aika.

  A-K. Mäkäräinenkään - krhm! No, semmosta se on. Uuutta patia vaan Aakoolle.

  VastaaPoista