Sivun näyttöjä yhteensä

9. marraskuuta 2019

Laukalla
En tiedä, miten voisi määrän, mutta moni meistä ei pidä puuhia ilmastonmuutosta koskevissa asioissa tarpeellisina.

Mielipidetutkimuksissa on ikuinen ongelma. Niissä kysytään mielipidettä, jota vastaajalla ei ehkä lainkaan ole. Moni osaa toimia kuin hyvä taksinkuljettaja eli arvata kysyjän kannan ja myötäillä sitä sopuisasti. Väistöliikkeet ovat suosittuja. ”Mitä mieltä olette Havis Amanda patsaasta?” – Eino Leino:” Minua se ei kiusaa eikä kiihota.”

Pidättekö lisäaineita elintarvikkeissa vahingollisina?

Toivon että kaksi kolmasosaa tai kolme neljännestä vastaisi: riippuu lisäaineista. Tai mahdollisesti: mitä tarkoitat lisäaineilla.

Solunmuuntelua kysytään ihmisiltä sananvalinnoin, jotka tuovat mieleen   geenimanipulaation. Sitä moni vastustaa, etenkin jos jättää huomiotta, että kenneltoiminta ja kasvinjalostus ovat juuri perimän muuntelua. Sanan ”kemiallinen” tai ”keinotekoinen” lisääminen ei vielä selvittäisi asiaa. Perunamaalle on tapana lisätä säkistä lannoitetta eli keinotekoista, kemiallista tuotetta. Tulos on yleensä hyvä-

Itse en tiedä, mitä ”ilmastonmuutos” tarkoittaa. Sana ”ilmasto” sopisi paremmin runouteen kuin tieteeseen. Vilpittömälle kysyjälle sanoisin, että ilmasto kai tarkoittaa jollain seudulla, kuten Etelä-Suomessa, yleensä esiintyviä säätiloja. Siten sitoisin sanan mittauksiin, joita Suomessa on tehty uskottavasti vuodesta 1844. Jos meneillään olisi kahvipöytäkeskustelu, saattaisin sanoa, että tutkijoiden laskelmat erilaisten puiden vuosirenkaista ovat mielestäni luotettavia ja kertovat keskilämpötilan ja sateisuudenkin vaihtelusta usean tuhannen vuoden ajalta. Tallessa on näet rakennuksista ja etenkin suosta kiskottuja pölkkyjä, jotka ovat säilyneet hapettomassa ympäristössä todella kauan.

Merkittävä puolue menestyy ja ilmaisee epäilevänsä näitä ilmastojuttuja. En osaa itse olla epäilemättä, että mainio menestys johtuu osittain juuri siitä.

Kiinnostus elinympäristöön on nuorta perua. Satun muistaman, että kun isäni rupesi 1950-luvulla vouhottamaan retkeilystä etenkin Lapissa ja varsinkin Saariselällä, sitä pidettiin aika outona ja aikuiselle miehelle sopimattomana.

Viittaan talouteen. Muistan miten porvarit vastustivat holtitonta verotusta ja ylistivät yhtiöitä, ja vasemmisto julisti sosialismia, jonka olisi saanut aloittaa ottamalla apteekit ja pankit valtion haltuun. Kaksi nyt syvästi virheellistä ja takapajuista mielipidesuuntaa otti yhteen niin että soi.

Silloinkin oli paljon ihmisiä, jotka ”tiesivät”, miten asiat olisi hoidettava. Itse asiassa jo mainittu isäni otettiin keskikoulun jälkeen koulusta pois, koska rahan ansaitseminen juoksupoikana oli tärkeämpää kuin lukio, jota kukaan suvussa ei ollut erehtynyt käymään. Tiedevihamielisyys ja tutkimustulosten vastustaminen on vanha perinne. Kuuntelin puoli vuosisataa, miten paljon parempi laite on vaarivainaan risukarhi kuin äes ja että mitään vitamiineja ei ole olemassa ja penisilliini on amerikkalainen humpuukilääke.

Otsikoksi ei enää kelpaisi ”maitolaiturilla puhutaan” eikä ”hevosmiehet kusella”. Ei ole enää maitolaitureita eikä hevosmiehiä. Onneksi on sosiaalinen media. Päivän lehteen liittyen: allergiahoidosta lääketieteellä on selvä tutkimustulos: emme tiedä. On lääkkeitä ja keinoja, kuten siedätys, jotka näyttävät tehoavan. Tutkimus jatkuu. Hakuammunta on vakiintunut tieteellinen tapa. Tykistökin sitä käyttää ja menetelmä on sama: järjestelmällisyys, ei päähänpistot.

41 kommenttia:

 1. "Merkittävä puolue menestyy ja ilmaisee epäilevänsä näitä ilmastojuttuja. En osaa itse olla epäilemättä, että mainio menestys johtuu osittain juuri siitä."

  Tahallinen vai tahaton väärinymmärrys?

  Väki ei vyöry persujen riveihin siksi, että persut olisivat kieltämässä ilmaston lämpenemisen. Saattaapa tuo hyvinkin lämmetä ja sen estämiseksi on syytä tehdä toimia, joilla on todellista vaikuttavuutta koko ilmiön mittakaavassa.

  Väki vyöryy persujen riveihin suhteellisuudentajun ja loogisen rationaalisuuden takia. Ihmiset ovat kyllästyneet siihen poskettomaan hysteriaan ja farisealaiseen itsetehostukseen, jolla ajetaan aivan naurettavia näennäistoimia "ilmaston pelastamiseksi", vaikka niiden kokonaisvaikutus ilmastoon on pahimmillaan juuri päinvastainen. Ihmiset eivät halua, että sen lisäksi, että Suomi tekee oman osansa asiassa, sen kustannuksella myös Saksa ja Puola voivat edelleen jatkaa ja jopa lisätä hiilenpolttoaan.

  Esimerkki farsialaisuudesta: Maanisesti ympäri maailmaa aivan vain huvikseen lentelevä Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Harjanne teki juuri ehdotuksen siitä, että mm. päiväkotilasten maitoannos puolitetaan - "ilmastosyistä". Koko ilmastokoohotus on täynnä vastaavaa älyttömyyttä, se persujen kannatusta nostaa.

  Lisäksi persuja nostaa se demonisointi ja tahallinen väärinymmärtäminen, jota ns. vanha valta ja myös sitä tukeva media hädissään kiitettävästi tekee.

  Lähdeainestoa (Harjanne):
  https://www.hs.fi/nyt/art-2000006297448.html

  Ja kevennyksenä loppuun vielä: Päiväkotien maitoannos ;)
  https://www.youtube.com/watch?v=6OTd523hiPM

  Päiväkotien lihaviha ;)
  https://www.youtube.com/watch?v=i41EXaDMbdw

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhteellisuudentaju taitaa puuttua Matiakseltakin. Atte Harjanne on selvästikin yksilö, ei 630 000 asukkaan Helsinki.

   MMM...

   Poista
  2. Persujen viimeaikainen kannatuksen nousu johtuu vain siitä että ne ovat olleet hiljaa. Kun ne aukaisevat suunsa, tulee sieltä taa semmoista juttua että tolkun ihminen kavahtaa.

   Poista
  3. MMM ...

   Ok, kiitos, nyt ymmärrän, että Atte Harjanne onkin vain yksi henkilö eikä 630 000 eri henkilöä. Tämä selvensi paljon.

   Mutta kelpaisiko tuo Atte Harjanne - henkilöoletettu vihreiden valikoituneesta parhaimmistosta - hväksi esimerkiksi siitä farisealaisesta ja ilman mitään suhteellisuudentajua riehuvasta hysteriasta, joka ajaa ihmisiä hieman rauhallisempaan ja loogisempaan persu-suuntaan? (Sitä minä oikeastaan yritinkin tarjota - yksittäsistä esimerkkiä siis - mutta tiedän, että luullun ymmärtäminen on jonkin verran koulutetullekin kova laji.)

   Harjanteelle joka tapauksessa hyvää jatoa ja happy landings. Hän tekee hyvä työtä.

   Poista
  4. Yksilöön keskittyminen on sitä pahamaineista populismia.

   - Al Gore asuu ökyhianosti, Harjanne lentää kovasti
   niin "ilmasto ei muutu enkä ainakaan minä muutu, no en ainakaan lämpene
   asialle paitsi kun kettuilen näistä somessa jokaiselle joka vaatii
   minua..."
   Eli farisealainen eliitti ensin kuntoon sitten vasta minä?

   -"Köyhät Kiina ja Intia ensin - vasta sitten minä ja Suomi".
   Eli köyhät ensin, sitten vasta rikas minä ja eliittivaltio Suomi?

   Vika on aina toisten ja muukalaisten jottei itseä tarvitse muuttaa. Pääasia että tekosyy ja huomionkääntö sivuun löytyy.

   MMM...

   Poista
  5. Onhan Jussi Halla-ahokin kieltäytynyt puolustamasta maata.

   Poista
 2. Hah, kenttätykistön tulenjohtajakoulutuksen saaneena voin vakuuttaa blogistille, että tykistö ei todellakaan tee hakuammuntaa. Maalin koordinaattien välittämisen lisäksi maalin laatu pyritään kuvaamaan lyhyesti. Koulutuksissa maalin laatu oli usein: savolaisia!

  VastaaPoista
 3. Siedätyshoidoista olisi tuotava esiin se tärkeä seikka, että niitä ei pidä kokeilla omatoimisesti. Ne nimittäin eivät tuottaneet 1980-luvulla, lapsenkengissään ollessaan, pelkästään hyviä tuloksia. Ruumiitakin tuli, kun annettiin liian isoja annoksia siedettäviksi. Eli jos tuntee tarvetta siedättyä, on syytä mennä lääkärin, ei puoskarin, puheille.

  Tykistö muuten ei käytä nykyään hakuammuntaa. Ballistinen valmistelu pitäisi saada sille tasolle, että voi aloittaa tulen suoraan vaikutusammuntana. Ja jos ei voi, niin sitten pitäisi saada aikaiseksi sellainen taso, että voi ampua "kerran kenttään", korjata tulta ja sitten ampua vaikutusta. Eli on noustu sellaiselle tasolle, jossa järjestelmällisyyttä edellytetään jo valmisteluissa niin paljon, ettei toteutuksessa tarvitse enää haeskella maalia.

  VastaaPoista
 4. "Merkittävä puolue menestyy ja ilmaisee epäilevänsä näitä ilmastojuttuja."

  Oman tulkintani mukaan tämä puolue ei epäile ilmastomuutosta eikä vastusta ilmastomuutoksen torjuntaa. Sen sijaan se vastustaa sellaisia torjuntakeinoja, joissa hyötysuhde on olematon, ja jotka ovat lähinnä populistisia yrityksiä kosiskella ympäristöhätääntyneitä.

  Esimerkiksi Suomen yksipuoliset toimet eivät hetkauta lämpenemistä käytännössä yhtään, koska Suomen osuus päästöistä on vain prosentin luokkaa, mutta haittaa kilpailukykyä. Siksi haluavat maailmanlaajuisia yhteisiä toimia eikä yksipuolisia uhrautumisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa millä tavoin tämä puolue on edistämässä maailmanlaajuisia yhteisiä toimia asiassa. Nehän ilman muuta ovat tärkeitä. Luulisin kuitenkin että Suomen omat toimet voivat monella tavalla sopeuttaa talouttamme tulevaisuuden hiilineutraaliin talouteen ja luoda kilpailuetua uusien tekniikoiden kehittämisellä. Ei tässä tietysti paniikki auta vaan toimeen tarttuminen.

   Poista
  2. Odotan ensimmäistä Halla-ahon, Huhtasaaren tai Hakkaraisen haastattelijaa, joka aloittaa: "Teidäthän tunnetaan erityisesti siitä, että haluatte maailmanlaajuisia yhteisiä toimia..."

   Poista
  3. "Minua kiinnostaa millä tavoin tämä puolue on edistämässä maailmanlaajuisia yhteisiä toimia asiassa. Nehän ilman muuta ovat tärkeitä."

   Niin, ja milläpä tavalla muutkaan puolueet ovat edistämässä näitä tärkeitä maailmanlaajuisia yhteisiä toimia. Mitään ympäristö-ETYK:iä ei tiemmä ole yksikään puolue puuhaillut.

   Pienelle Suomelle on realistista, että lähdetään mukaan yhdessä sovittuihin maailmanlaajuisiin toimiin. Siis vielä laajempiin kuin EU:n laajuisiin, kaikki merkittävät teollisuusmaat mukana. Jos persut tätä vastustavat, niin sitten joutavat boikottiin.

   "Luulisin kuitenkin että Suomen omat toimet voivat monella tavalla sopeuttaa talouttamme tulevaisuuden hiilineutraaliin talouteen ja luoda kilpailuetua uusien tekniikoiden kehittämisellä."

   Jokin firma saisi tästä etua, mutta koko kansantalouden kannalta menot voisivat olla siihen verrattuna tuhatkertaiset. Mittasuhteet kannattaa pitää mielessä.

   Poista
 5. 'Merkittävä puolue epäilee ilmastojuttuja". Täsmennystä kaipaisin. Epäilee ilmastonmuutosta vai suomen osuutta siinä, tai missä mittakaavassa suomen kannattaa pissiä omille kintuilleen. Kemppinenkin kyllä ymmärtää yskän, jos haluaa. Eikä vielä kukaan luule persuksi.

  VastaaPoista
 6. Ad Omnia:
  "Miksi on ok lietsoa paniikkia ilmastonmuutoksesta, vaikka sen kielteiset seuraukset ovat toistaiseksi paljolti teoreettisia, mutta samaan aikaan epä-ok lietsoa paniikkia maahanmuutosta, vaikka sen kielteiset seuraukset ovat hyvin konkreettisia?
  Jussi Halla-aho

  13.08 - 3. maalisk. 2019"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Miksi on ok lietsoa paniikkia ilmastonmuutoksesta, vaikka sen kielteiset seuraukset ovat toistaiseksi paljolti teoreettisia, mutta samaan aikaan epä-ok lietsoa paniikkia maahanmuutosta, vaikka sen kielteiset seuraukset ovat hyvin konkreettisia?"

   Tämä on todella hyvä kysymys. Ruotsissa on jo menossa matalan intensiteetin jatkuva sisällissota eivätkä siinä räiski Olle, Pelle eikä Sven-Erik vaan aivan muut ja muualta tulleet veijarit. Tästä ei saa edes puhua, panikoitumisesta nyt puhumattakaan.

   Gretathunberg-tyyppinen hysteria taas on mitä ihailtavinta ja siitä pitää puhua paljon ja paniikissa, koska se luo tarvittavaa hysteriaa ja hätää, jolla saadaan ihmisten ajatukset pois mm. tuosta ensinmainitusta konkreettisesta asiasta. Varsinin nuoret saadaan aivan sekaisin, epätoivoon ja masennuksen.

   Halla-aho ja persut eivät kiistä ilmastonmuutosta mahdollisena ja jopa todennäköisenä asiana. Esim. tuossa on asiasta vähän perusteellisemmin:

   https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-peraankuuluttaa-suhteellisuudentajua-ilmastohysteriaan-suomalaiset-lakkaisivat-hengittamasta-silla-vaikutusta-ilmastonmuutokseen/

   Blogisti ei ehkä ymmärtänyt sitä, että hänen valitsemansa ja siteraamansa lausunto otti ensijaisesti kantaa siihen, että maahanmuuton kielteisistä vaikutusista ei saa puhua - ei vaikka niiden vakutukset näkyvät jo arjessa konkreettisina. Päinvastoin kuin ilmastonmuutoksen vaikutuset, jotka ovat mahdollisesti tulossa.

   En tiedä, oliko tämäkin tulkinta ja piru raamattua-tyyppinen veto vahinko vaiko tahallinen.

   Poista
  2. Aika hyvä löytö. Halla-aho siis myöntää lietsovansa puolueineen paniikkia maahanmuutosta.

   Poista
  3. Hiljattain myös pääministeri Rinne ja Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Taalas rauhoittelivat, että ilmastopaniikkiin ei ole syytä.

   Poista
  4. Persujen menestys johtuu kahdesta asiasta:

   1) realistinen suhtautuminen ilmastonmuutokseen: Suomi ei sitä ratkaise (eikä kärsi eninten), edetkäämme siis EUn keskiarvon mukana, ilman kiihotusta ja hysteriaa

   2) realistinen suhtautuminen maahanmuutton: meillä ei ole varaa toimia koko maailman sosiaalitoimistona, eikä Suomeen tule uusia pauligeja, finlaysoneja ja sinebrykoffeja, vaan kehdosta hautaan elätettäviä sekä Oulun "susilaumoja"

   Mikään muu puolue ei uskalla/osaa/halua puhua näistä asioista suoraan, vaan ne lakaistaan maton alle. Vähin mitä yhteiskunta voisi tehdä, olisi kertoa raaka totuus näistä asioista: miten ilmastonmuutos vaikuttaaa Suomeen ja moniko maahanmuuttajista elättää ikinä itsensä.

   Siihen asti persut porskuttaa.

   Poista
  5. Matiakselle puoluetovereineen käytännön konkretiaa:
   - kaksi sukulaisistani on menehtynyt 2010-luvulla mitä ilmeisimmin ilmastonmuutokseen liittyvään poikkeukselliseen lämpöaaltoon
   - yksikään sukulaisistani ei tietääkseni ole menehtynyt maahanmuuttajien tai maahanmuuton tai maastamuuton takia (eikä kylmyyteen)
   - yksikään tuttuni ei ole kertonut muuttaneensa maahanmuuton takia mutta
   - yksi tuttuni kertoi muuttaneen etelästä tänne pohjoisempaan Suomeen etelä-Suomestä hävinneiden lumien takia. (Eli hän on paikallinen ilmastopakolainen)
   - Finlandia-hiihto on jouduttu siirtämään hävinneiden jäiden takia lopullisesti Lahden ympäristöön, ja mitä ilmeisimmin koska ilmastonlämpeneminen

   MMM...

   Poista
  6. Höpö, höpö.
   Persujen kielenkäytössä "realistinen" tarkoittaa joko rasistista tai pessimististä tai jotain muuta negatiivista. Persujen retoriikka uppoaa lähinnä vain tyhmiin ja laiskoihin.

   Poista
  7. Armas Hopo-Hopo, todella mukavaa, että persujen retoriikkaa uppoaa sinuun ja kaltaisiisi.

   Poista
 7. Hyvä Kemppinen! Nostit esiin sen mitä olen tutuillekin livenä ja netissä koittanut sanoa: GMO:ta olemme harjoittaneet jo tuhansia vuosia viljoille ja kotielukoille ja koiranjalostuksena koirille jne.

  1900-luvulla on myös radioaktiivsena sokean satunnaisena "haulikonammunta"-pommituksena muunneltu geenejä mutta rypsi ja rypsi ja monet näin tehdyt viljalajit monille kelvanneet siitä huolimatta ja terveellisiä ovat! ;D

  VastaaPoista
 8. Moderni GMO on tieteen silmin turvallista ihmisille ja ympäristölle. MUTTA populistisimmat puolueet suhtautuu siihen täysin kielteisesti. Ohessa 4 vuoden takainen (12.3.2015) pieni tutkimus miten puolueet vastasivat turvallisuuskysymykseen:

  Ainoa minulle selvempi tiedeasennetta mittaava on YLEN vaalikoneessa[1] oleva kysymys

  "Geenimuunneltu ruoka on turvallista ihmiselle ja ympäristölle."

  VIHR,SDP,KOK,KESK,KD ovat "osittain eri mieltä"
  Kun taas VAS,ITS,SKP, PS taas "täysin eri mieltä".

  Yksikään puolue ei pidä GMO-ruokaa turvallisena ihmiselle ja ympäristölle! No eihän tavan ruokakaan usein ole ;D

  - http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/382637

  Vihreät, Sdp, Kokoomus, Keskusta ja KD asettuvat lähemmäs tieteen mutta perussuomalaiset, vasemmistoliitto taas lähemmäs populistisen denialismin (hörhöyden) piiriä.

  MMM...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olematta alan ekspertti mitenkään, arvelen että pelot GMOn kohdalla johtuvat siitä että tekninen geenimuuntelu on merkittävää kasveissa ja siitä aiheutuvat seuraukset ovat täysin tuntemattomia. Siis sen lisäksi mitä kaupallisen tutkimuslaitoksen labrassa on saatu niitä hyödyllisiä ominaisuuksia aikaan.

   Ihmisen omatoiminen gmo on perustunut samaan kuin luonnolla itsellään eli jatkuvaan valintaan. Se on paljon turvallisempaa. Ainoat minun tiedossani olevat haitalliset seuraukset ovat koirien jalostuksessa monissa roduissa, turmellen törkeillä menettelyillä kokonaisia rotuja.

   Poista
  2. GMO:ssa ei niinkään ole ongelmana tekniikka vaan patentit ja lakimiehet, isot kansainväliset firmat ja ihmisen pohjaton ahneus.

   Poista
 9. Koulupoikana kävin kerran Ypäjällä. Se oli jo silloin kuuluisa hevosistaan, ja olihan niitä kaikkialla; meni minne tahansa niin aina joku humma tarkkaili aidan raosta että minne sie meet..? Mutta ei minun tästä pitänyt puhua. Vaan ilmastomuutoksesta.

  Sillä sinä syksynä kaikki Ypäjän pihakaivot olivat ihme kuivina, ja vaikka oli jo marraskuuta, kaupan rappusilla istui ukkoja jotka polttivat Armiroa ja pilliklubia ja ihmettelivät kaivojen kuivuutta? Novaja Zemljalla oli juuri silloin räytetty se 50 megatonnin ydinlataus, ja se kovaäänisin äijä oli sitä mieltä että "se johtuu näistä atomipommikokeista". Kaikki olivat, kun ensin vähän aikaa miettivät, samaa mieltä, "juu", "varmaan on näin", "tiätysti atomipommikokeistä, mistäpäs ny muustakaan"...


  Aika velikultia! Oman aikansa veikeitä vennamolaisia.


  VastaaPoista
 10. Tieteeseen vedotaan siellä ja täällä, mutta geenimuuntelun kyseessä ollen, sitä vastustetaan, vaikka tiede on sen todennut olevan ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko varma?
   Vai uskotko eniten maksavaa?

   Poista
 11. "Suattaa se ilimasto muuttuannii, vaan suattaa se olla muuttumatakii."

  Itse olen sitä mieltä että muutoksia on havaittavissa jo Suomenkin ilmastossa. Kyse ei ole enää hetkellisistä normaaleista heilahduksista säässä vaan selkeitä trendejä on olemassa.

  Teoriassa sääilmiöissä (sademäärä tai lämpötila tms.) voi olla merkittäviä heilahduksia ajan kuluessa. Kuitenkin uusien fluktuaatioennätysten syntymistahti hidastuu ja kestää yhä enemmän aikaa uuden ennätyksen syntymiseen. Se johtuu siitä että sääilmiön tilanne on riippumaton aiempien vuosien arvoista ja muilta osin kehitys on täysin satunnaista eli kohinaa. Ennätysten odotettavissa oleva aikaväli noudattaa harmonista sarjaa joka ei suppene mutta kehittyy hyvin hitaasti kohti äärettömyyttä. Siitä seuraa että täysin riippumattomalla ja satunnaisella ilmiöllä uuden ennätyksen esiintyminen muuttuu yhä harvinaisemmaksi.

  Jos havaitaan että ennätyksiä alkaa ropista ilmiössä yhä enemmän pitkällä aikavälillä, tämä tilastollinen malli osoittaa että tapahtumat eivät ole enää riippumattomia vaan niillä on jokin yhteys keskenään. Siis kyse ei ole enää täysin satunnaisesta ilmiöstä vaan siihen sisältyy trendi. Tämä oli niukasti ilmaistu mutta ehkä ajatus tuli ilmi.

  Luonnossa liikkuessani teen havaintoja juuri näitä seikkoja silmälläpitäen. Etenkin Lapissa on joitakin kohteita joissa on havaittavissa yhdellä silmäyksellä tapahtumasarjoja jääkauden lopusta tähän päivään. Eräällä järvellä on hietaisia saaria, joissa näkyy jäiden sulamisvaiheen giganttisten vesivirtausten jäljet ja voi päätellä sen jälkeisiä tapahtumia. Havaitaan että järven vedenkorkeus on ajoittain ollut useita metrejä korkeammalla hyvän aikaa ja sitten se on yhtäkkiä romahtanut alemmas ja sitten taas alemmas nykyiselle tasolle jossa on pysytellyt hyvin pitkään. Useita kertoja siellä käydessäni olen tarkkaillut mm. rantapenkereitä. Niiden päällä on matala tunturikoivusto turvekerroksen ruokkimana. Aiempina vuosina penkat ovat hiljalleen osoittaneet pientä eroosiota ja hietaa on kulkeutunut muualle. Nyt on yhtäkkiä syntynyt eroosiota joka tyhjentää hietaa turpeen alta paljastaen aivan pohjimmaista turvetta joka on väriltään hyvin tummanruskeaa ja ilmiselvästi todella vanhaa. Näitä melkein mustia turveklimppeja on ilmestynyt järven rannalle moneen paikkaan näyttäen päällisin puolin kiviltä ja ollen aika kovia. Ennen ei sellaisia minun havaintojeni mukaan ollut lainkaan. Tämä yksityiskohta kertoo minulle että jotakin suurta ja outoa on alkanut tapahtua. Toivottavasti olen täysin väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niille jotka asiasta ovat kiinnostuneita, avaisin hiukan tuota viittausta harmoniseen sarjaan. Kyse on yksinkertaisesta todennäköisyyslaskusta jolla estimoidaan ennätyksen mahdollisuutta satunnaisessa prosessissa. Jos aikaväli on N vuotta vaikkapa vuotuisen ennätyslämpötilan mittauksessa, niin sillä aikavälillä esiintyy todennäköisesti H(N) kappaletta ennätyksiä eli lämpötila on ylittänyt jonkin aiemman ennätyksen. H(N) on harmoninen sarja

   H(N)=1+1/2+1/3+....1/N

   Tästä seuraa että esim. jos N=miljoona vuotta, esiintyy todennäköisesti tänä aikana vain noin 14 lämpötilaennätystä. Asiaa on tutkittu olemassaolevilla säämittaustiedoilla satojen vuosien ajalta ja se pitää hämmästyttävän hyvin paikkansa joillakin paikkakunnilla.

   Harmoninen sarja on muuten suoraan tekemisissä Riemannin zeta-funktion kanssa, joka putkahtelee esiin mitä kummallisimmissa paikoissa. Se on puolestaan aivan suoraan tekemisissä alkulukujen ja lukuteorian kanssa ja aika monen muun asian kanssa ja on yksi matematiikan hämmästyttäviä olioita näennäisestä yksinkertaisuudestaan piittaamatta.

   Poista
 12. Eivät suinkaan kaikki puulustotutkijoiden laskelmat menneisyyden ilmaston vaihtelusta ole luotettavia. Kymmenisen vuotta sitten ilmastotutkimuksen luotettavuutta ravisteli climate gate -nimellä tunnettu skandaali, jossa IPCC:n johtavat tutkijat olivat vääristelleet lustotutkimuksia ja saaneet näin aikaan jääkiekkomailana tunnetun kuvion, joka oli osoittavinaan voimakasta lämpenemistä viimeisen puolivuosisadan aikana. Suomen metsäntutkimuslaitoksen tekemiä tutkimuksia sen sijaan pidän luotettavina ja korkeatasoisina (Timonen, Mielikäinen), ja ne eivät osoita mitään hälyttävää, luonnotonta muutosta globaalissa lämpötilassa 10 000 vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastonmuutos on globaali ilmiö. Yksittäisen seudun puulustoillakin on siinä rajallinen merkitys. Alueellista vaihtelua on ollut aina. Mutta vaikkapa Australian tai Kalifornian ennenkokemattoman infernaaleja maastopaloja ei voi selittää pois sillä, että Lapissa on nyt keskimääräistä kovempi marraskuun pakkanen.

   Poista
  2. Mikähän psykologinen selitys on siihen että joillakin on rajaton tarve vastustaa sitäkin vähää, jota ollaan edes ehdottamassa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

   Poista
  3. Jahas, taasen näitä denialistien (eli ilmastouskovaisten) perusvalheita.
   Kukahan näille maksaa päivystyksestä kun ovat aina tikkana paikalla vähänkin asiaa sivuavien juttujen kommenteissa?

   Poista
 13. Lukekaa Rinteen hallitusohjelmasta, millaisia ilmestyskirjan petoja aiotaan nitistää "kunnianhimoisella" ilmastopolitiikalla. En viitsi toistaa, kun olen siitä kirjoittanut paikallislehteen.

  Mikä olisi ihanneilmasto Suomelle? Vaihteluväli lämpö- ja pakkastilojen ääri-ilmiöissä ob 88,7 Celsius-astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Rinteen hallitus teki kaikki virheet ennen kuin se edes aloitti. Persut ja kokoomuslaiset ovat tosi huonoja häviäjiä. Pistää oikein miettimään mitä omia pahoja tekoja yritetään piiloitella tällä melunpidolla ja Rinteen osoittelulla.

   Poista
 14. Jos ajattelee itsekkäästi, niin ilmaston lämpeneminen olisi Suomelle vain hyväksi lyhyellä tähtäyksellä, saataisiin kaksi satoa, uusia kasvilajejakin, auraus- ja lämmityskulut pienenisivät ynnä muuta, mutta vastaavasti monet lajit häviäisivät, tuhohyönteiset lisääntyisivät, metsät olisivat vaarassa, minkäs varassa sitten elettäisiin? Paniikkiin ja hysteriaan ei tarvitse sortua, mutta kyllä tulevaisuuteen jotenkin on varauduttava.

  Tänä kesänä kaikki kasvoi ihan jättikokoihin, mistä lie johtunut, keväällä siemenestä kasvattamani broccolinit itseni korkuisiksi ja auringonkukat kolmimetrisiksi, lannoitus samaa kuin ennenkin elikkä kompostia, ruohosilppua, kalkkia ja kanankakkaa. Mutta vettä tuli taivaalta enemmän kuin ennen. Ehkä sitä nyt oli tarpeeksi. Kasvuvuosi on selvästi pidentynyt, huhtikuun lopussa on jo vihreää syötäväksi, ja se jatkuu joulukuun alkuun täällä etelärannikon läheisyydessä.

  Pikkulinnuilla on nyt kuitenkin paljon auringonkukansiemeniä syötävänään, ne puikkelehtivat pirteinä tuolla omenapuiden seassa. EG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EG

   Totta. Muutos on aina myös mahdollisuus. Maailma on muuttunut aina ja jatkaa vääjäämättä muutoksiaan myös tästä eteenpäin. "Henkiin eivät jää vahvimmat eivätkä edes älykkäimät, vaan ne jotka ovat parhaita sopeutumaan."

   Ymmärrän toki, että on poliittisesti tarkoituksenmukaista lietsoa äärimmästä paniikkia ja toivottumuutta, koska silloin ihmisten odotetaan tulevan kovaan synnintuntoon ja unohtavan brexitit, Trumpit, persut, vallan keskitys "papistolle" ja yleensäkin oma elämänsä. Perinteisillä uskonnoilla kun länsimaalaisia ei enää oikein voi pitää kurissa ja herran nuhteessa, joten tarvitaan siis uusi uskonto, uudet tuomiopäivän kuvat ja ilmoitus "kun annatte vallan meille, me tuomme pelastuksen".

   Nimimerkki EG:n esiin nostama ajatus siitä, että ilmastonmuutostakin pitäisi katsella myös neutraalisti ilman hysteriaa ja myös sen tarjoamat mahdollisuudet huomoiden, on mitä kannatettavin: Listataan haitat, edut, uhat ja mahdollisuudet ja katsotaan, mitä missäkin em. ruudussa voidaan ja pitää tehdä.

   Ja näin jo aavistuksen verran tapahtuukin. Mm. Esko Valtaoja puhuu tähän suuntaan (olematta ilmeisesti Putinin trolli tai edes persu ;) )

   https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/esko-valtaoja-ymp%C3%A4rist%C3%B6ongelmat-ovat-ohimenevi%C3%A4-ja-pieni%C3%A4-ongelmia-ja-ne-ovat-t%C3%A4ysin-ratkaistavissa-1.202642

   Kyllä se siitä.

   Poista
  2. Jos ajattelen oikein itsekkäästi perinteisten ns. suomalaisten kaskinaurisparkojeni näkökulmasta niin ne kaipaa viileämpiä kesiä tai ainakiin kesänalkuja. Nyt 2010-luvulla ne säät on olleet liian lämpimiä ja tuhoeliöt (kirpat) syöneet rei'ille tai kesänkuivuus+helteet tuhonnut ne. Toissakesänä vielä onnistui kun oli onneksi poikkeuksellisesti viieämpi kesä.

   MMM...

   Poista
  3. Matias K, en ole helposti panikoituvaa sorttia, mutta huolestunut kyllä olen luonnon tilasta, eivätkä tähän asti huomaamani pienet muutokset hyvää ennusta. Anonyymi, jotkin pikku lentelijät, ennen näkemättömät runsaslukuiset koit, söivät minunkin lehtikaalini rei´ille alkukesästä, ja kasvamaan ne pääsivät vasta kun sain tuholaiset lopulta hävitettyä nokkosuutteella. Koskaan aikaisemmin kaalini eivät ole kärsineet mistään kirvoista. Joidenkin kasvien valtava koko taas oli melkein pelottavaa.

   Minun pienet luonnonmukaiset viljelmäni "omenapuiden alla", joilla kokeilen sellaisia lajeja, joita ei niinkään ole saanut kaupoista, ovat sinänsä merkityksetöntä puuhailua, joskin hauskaa ja mielenkiintoista ja ovat ymmärtääkseni lisänneet tässä talossa syövien hyvinvointia, mutta se, että kuusten sanotaan jo olevan vaaravyöhykkeessä, on todella hälyttävää. Parin asteen keskilämpötilan nousu ja vähempikin voisi olla niille katastrofi. Saksassa on jo pystyyn kuolleita metsiä.

   On hyvä, että asiasta puhutaan, kovaäänisestikin ne, joilla on näkyvyyttä ja kuuluvuutta. EG

   Poista