Sivun näyttöjä yhteensä

20. marraskuuta 2019

Haeskelin
Etsin löysiä ja perättömiä puheita. Ajatus oli varmistaa, onko julkinen valehteleminen oman aikamme keksintö.

Ei se ole.

Ymmärrettävästä syystä on tyydyttävä muistiin merkittyihin tietoihin. Mutta ketäpä kiinnostaisi, että Julius Caesarin ”Gallian sota” on hyvin myönteinen kirjoittajaansa eli sotaa johtanutta Julius Caesaria kohtaan. Eikä moni ihmettele, että kuuluisien miesten elämäkerrat ja Rooman keisarien elämän kuvaukset poikkeavat toisistaan sekä sävyltään että tiedoiltaan.

Toissa iltana A-Studiossa muuan puolueen puheenjohtaja sanoi aika suoraan, että postin lakko johtuu maahanmuuttajista. Postiin on hankkiutumassa töihin maahanmuuttajia, joille riittää miten huono palkka tahansa, koska he hankkivat vain Suomen sosiaaliturvaa.

Tämäpä oivallus, ajattelin. Jos siis posti on mukana tässä huijauksessa, voi tulla mieleen, että kukahan niitä paketteja aikanaan lajittelee, lakon jälkeen.  Ja tarvittavat luvat postin työläisiksi ryhtymiseksi lienee tavalla tai toisella järjestetty?

Kyllä poliitikot ja heidän käskyläisensä taas pettävät kansaa, joka on työttömyyden kiroissa.

Caesarista hyppäsin suoraan Mannerheimiin selattuani hiukan Troijan sodan taistelijoita.

Mannerheim näyttäisi puhuneen läpiä päähänsä vuodesta 1918 kuolemaansa asti siinä kuin alan mestarit Paasikivi ja Kekkonen. Mitä Mannerheim sanoi Pietarissa vaimolleen jättäessään vaimon mutta tarvitessaan tämän rahat, se ei ole jälkimaailman tiedossa.

Se miten sukulaismies von Julin reagoi nähdessään puheen olevan viiksimiehen Helsingin kaupunkikuvassa, kyllä arvaa. Hän tunsi tuskallista suonenvetoa lompakon kohdalla lihaksistossaan. Rahojen hävittäminen on joillakin suvussa. Marsalkkamme isä ainakin menetti kartanonsa ja muun omaisuutensa pelipöydässä. Seurauksena oli konkurssi. Siitä päätellen rysäys oli merkittävä, koska isoisä ei Venäjän keisarin luottomiehenä kärsinyt pienen rahan puutteesta. Isoisän erikoitehtävä oli seurata muun muassa Viipurim hovioikeuden toimintaa.

Suuriruhtinaanmaassamme on aina ollut virkamiehiä, jotka ryhtyvät soveltamaan omia, omituisia päähänpistojaan. ”Hyvä Kustaa-kuningas”, kuten Topelius muotoili tarkoittaessaan Kustaa II Aadolfia, kumminkin lähetti Turun hovioikeudelle kirjeen, jossa uhkasi leikkauttaa herroilta hovioikeudennevoksilta korvat ja antaa naulata ne tuomarinpöytään (oikeastaan päiväpulkkaan – karvstock) kiinni, jos nämä vielä soveltavat lakia oman ymmärryksensä ”eivätkä Meidän korkean tahtomme mukaan”.

Käsky meni perille. Tänäkin päivänä kuulee kuuliaisen virkamiehen huokaavan, että päivä on pulkassa. Se tarkoittaa, että velvollisuudet on täytetty ja virkapalkka ansaittu.

Tuota eriskummallista kapinetta, jollaisia on museoissa, käytettiin veronkannon yhteydessä. Keppiin veistettyä lovea ei ole aivan helppo väärentää.


26 kommenttia:

 1. Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja kuuluu pyytelevän anteeksi, kun maahanmuuttokriittisiä ei aikanaan kuunneltu.

  VastaaPoista
 2. Kuinkahan kauan kansan höynäytettävin osa vielä jaksaa uskoa, että mikä tahansa maassa esiin tuleva ongelma johtuu maahanmuutosta. Ja että sen rahoituksen lopettaminen on ihmelääke kaikkiin mahdollisiin rahanreikiin. (Näin sanoessani en ota mitään kantaa maahanmuuton suotavaan tasoon, mutta se onkin jo toinen juttu.)

  VastaaPoista
 3. "Etsin löysiä ja perättömiä puheita."

  "...postin lakko johtuu maahanmuuttajista."

  Ehkä tuo on aavistuksen verran äkkiväärä tulkinta keskustelusta?

  Mutta oleellisempaa lienee se, onko totta "erään puheenjohtajan" väite siitä, että Suomen sosiaaliturvalle pyrkivän tulijan kannattaa ottaa hetkeksi vastaan työtä miten matalalla palkalla tahansa, koska sen jälkeen sosiaaliturvaperusteinen toimeentulo on hänelle loppuiäksi taattu.

  Minusta tuo väite on aika looginen. Ja totta. Ja tuohan se pointti oli, ei Posti eikä Postin lakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun ruvettiin hiuksia halkomaan, niin totean että olet väärässä. Lyhyt työrupeama ei takaa sosiaaliturvaa loppuiäksi vaan sen voi tietyissä tapaulauksissa myös menettää.
   Helpoin tapa on muuttaa ulkomaille riittävän pitkäksi aikaa.

   Poista
 4. Onko tässä kirjoituksessa nyt peiteltyä kritiikkiä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen toiminnalle?

  VastaaPoista
 5. Katselimme varmaan eri A-studiota, sillä en minä tuollaista kuullut.

  Mutta se Mannerheim, perkele... Kuvittelin jo hetken, että nyt Professori antaa kyytiä toiselle professorille, joka poltti päreensä siksi, että opiskelijat ripustivat seinälle Mannerheimin kuvan!?

  Uutisen kuullessani minun täytyi varmistaa, ettemme ole palanneet 70-luvulle, Neuvostoliitto ihan oikeasti on sortunut ja taistolaiset vetäytyneet häveten taustalle... Toivottavasti kansallismuseossa ollaan hereillä, sillä en uskonut tällaista muinaisjäännettä enää löytyvänkään.

  Eniten ällistyin kuitenkin siksi, että ne säikyt hiirulaiset todella poistivat sen kuvan ja pyytelivät vielä anteeksi... Ei ennen olisi tullut kuuloonkaan, että Marxin, Leninin tai Maon kuva olisi poistettu, vaikka proffat miten olisivat inisseet.

  Vaikka silloin syytä olisi ollut. Nyt kuvan poistaminen on suunnaton häpeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi uskonut että Suomessa on vielä sellaisia muinaisjäänteitä kuin sinä.

   Poista
  2. MIelenkiintoisella tavalla yhdistit Mannerheimin Marxiin, Leniniin ja Maoon.

   Poista
  3. Itsekin ihmettelin juuri tuota. Ei ole professorin asia puuttua siihen, mitä kuvia opiskelijajärjestön tilan seinällä on. Eräässä kämpässä, jossa tuli opiskeluaikana istuskeltua, oli seinällä Stalin, vaikkei kukaan ollut kommunisti.

   Ensinnäkään professorin ei tulisi koskaan löytää syytä mennä opiskelijoiden huoneeseen. Se on heidän reviiriään, eikä professorin oman arvovaltansa kannalta ole suotavaa viettää aikaa siellä. Toisaalta se, että opiskelijat tottelevat professoria, kun tämä kehottaa muuttamaan järjestötilan sisustusta, on tosiaan käsittämätöntä. Sen verran pitäisi olla ylpeyttä, ettei totella, olipa seinällä mikä kuva hyvänsä.

   Poista
  4. Erään johtajan alaisesta tehtiin 1970-luvulla kantelu, kun hänellä oli Leninin kuva työhuoneen seinällä. Johtaja tuli itse huomauttamaan asiasta. "Minulla on komeampia sukulaisia kuin sinulla, mutten silti pidä heidän kuviaan seinällä."

   Poista
  5. Selitykseksi retorisesta heitostani Marxin, Leninin ja Maon kuviin sen verran, että ne todella aikoinaan olivat opiskeluboksini seinällä. Olinhan siihen aikaan vankka demari - taistolaisuuden houkutusta kykenin onnekseni vastustamaan.

   Kun perehdyin historiaan enemmän, kuvat lähtivät.

   Kukaanhan ei ole täydellinen, ei edes Mannerheim, mutta hän teki Suomen kannalta oikeita ratkaisuja, vaikka venäläinen kenraali olikin.

   Eka anonyymi on tavallaan oikeassa.Enpä olisi uskonut, että näkisin päivän, jolloin meillä rangaistaan ajatusrikoksista.

   Poista
  6. Muutaman vuosikymmenen päästä, jos seiniä vielä jäljellä lie, roikkuvat niissä pekka perien kuvat joiden päämäärinä oli Telluksen tuhoaminen sen ydintä myöten. Sitä ei tapahtuisi, jos näitä (meitä) kulutustaivaan myötäjuoksijat heräisivät heti; muutkin kuin muutamat greetat.

   Ts. palvottavien kuviakaan ei olisi jos palvojat ymmärtäisivät asiat ajoissa. Kuvien raastaminen seiniltä sen jälkeen, kun vahinko on tapahtunut, on tekipyhää käsienpesemistä.

   Poista
 6. "poliitikot ja heidän käskyläisensä". Kemppinen, oletko aivan varma että et kuulu tähän joukkoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietipä itse. Jukka ei ole koskaan ollut ehdolla kansanedustajaksi eikä taida harrastaa kunnallispolitiikkaakaan. Eli ei hän ole poliitikko sanan normaalissa mielessä. Eikä hän varmaankaan ole käskyläinenkään. Eläkkeellä olevaa professoria vapaampaa ja riippumattoman osa yksilöä ei oikein voi löytää.

   Jukka on klassinen esimerkki julkisesta älyköstä.

   Poista
  2. Olisi tietenkin pitänyt kysyä: Kemppinen ja opetuslapset, oletteko... Kaikesta oletetusta ylemmyydestänne huolimatta, käskyläisiä olette.

   Poista
  3. Opetuslapset??? Käskyläisiä???

   Poista
 7. Olet aika varovainen sanoissasi. Jos pulkka tehdään antamalla puun haljeta luonnollisia syitä myöten ja merkinnät tehdään sileään tai luonnolliseen pintaan, pulkan väärentöminen on pirullisen vaikeaa. Toista juuri samalla lailla murtunutta luonmollista pintaa ei löydy mistään eikä merkintöjä voi lisätä ilman, että väärentäjällä on käsissään molemmat palaset. Eikä niitä voi hioa pois turmelematta pulkan pintaa. Puuhun ei saa myöskään lisättyä materiaalia.

  Aina löytyy konsti viisaimmankin järjestelyn kiertämiseen, mutta haluaisnpa totisesti tietää, miten hyvin tehdyn pulkan väärentää, jos käsillä on vain toinen puolisko!

  VastaaPoista
 8. Maaseudulla torpparilaitoksen aikana pulkkaa käytettiin isännän ja torpparin päivätyön määrän talteen merkitsemiseksi. Pulkkia oli kaksi, isännän ja torpparin. Illalla ne laitettiin vastakkain, ja puukolla veistettiin molempiin lovi. Päivä oli pulkassa.

  VastaaPoista
 9. Eckerön postitaloa katsellessa voisi tulla mieleen, että joillekin postitoiminta on enemmän mielikuvamarkkinointia kuin julkisen yleispalveluvelvoitteen hoitamista varten. Isäni oli innokas postimerkkien keräilijä ja hänellä olikin komean Suomi-kokoelman lisäksi arvokas Danzigin vapaakaupungin kokoelma. Myöhemmin rupesin ihmettelemään, mitä isäni tekee niillä kaikilla SALT-postimerkkiarkeilla, joita Posti- ja lennätinlaitos niin tunnollisesti lähetti tilaajalleen. Nykyään saan sisareltani joulukortin, jossa merkin virkaa hoitaa heidän koiransa kuva. Enää ei Posti ehdi myöskään leimaamaan merkkejä vaikka isäni vakuutti, että erikoinen leima lisää merkin arvoa.

  Itselleni ei postiluukusta kolahda enää sisareni lisäksi terveisiä kuin verottajalta, jonka lähettämään veroehdotukseen haluaisin paikan, jossa voisin kertoa, miten veromarkkani tulee jakaa valtion, kunnan ja kirkon hallinnon virkamiesten kesken. Yöllä yöuneni keskeyttää tosin Postiset-ilmaisjakelu, joka muistuttaa minua siitä, että Sanoma Erkon mahti on ohi ja nurkkaa valtaa hissiyrittäjien pojanpojat.

  Opiskeluaikani 80-luvulla rahoitin jakamalla hesaria. Olimme Sanoman työntekijöitä ja ylpeitä siitä. Työterveyshuolto oli esimerkillistä ja pillerit sai suoraan Korkeavuorenkadun työterveyshoitajalta. Ei tarvinnut apteekkiin juosta. Apteekkari Julinin taloon ei silloista hesaria saanut edes luukusta sisään. Luukussa luki ”Bref”. Ihmettelin myös Postipankin herrojen lukuintoa. Hesareja meni monta nippua. Menikö aamupäivä eilisiä pörssikursseja tavaillessa. Itse maksoin merinäköalayksiön Ullanlinnassa kantamalla öisin hesaria. Palkka tuli lehden painon mukaan ja työpaikka- ja asuntoilmoituksia riitti. Asuntolaina piti maksaa enintään 12 vuodessa ja korko oli jossakin 10 prosentin hujakoilla.

  Lama hävitti asunto- ja työpaikkailmoitukset ja jakajat ulkoistettiin Leijonajakeluun. Palkka tippui kolmasosaan ja vanhat jakajat lähtivät yksi toisensa perään. Sittemmin myös HKL:n bussikuskit lopettivat hommansa ja heidän tilalleen tuli kuskeja, jotka erehtyivät harvasepäivä reitistä. Kieli oli outo, kun he sadattelivat tilannetta ja yrittivät kysyä matkustajilta mihin pitäisi ajaa. Julkisuudessa kerrottiin postinjakajasta, joka oli jättänyt piirinsä melkein kokonaan jakamatta. Kun kirjeet löydettiin jakajan kotoa, ymmärrettiin ettei hän tunnistanut latinalaisia aakkosia ja postinjako oli tapahtunut vertailemalla visuaalisesti postiluukun tekstiä kirjeessä olevaan nimeen.

  Eräs Eirassa asuva puoluejohtaja kyllä tietää, että kolmen jälkeen kantakaupungin katuja kuljeskelee tummia miehiä maitokärryjen kanssa. Yön pimeydessä ei heidän kasvojaan erota hupun alta. Hesareita ei jaeta enää joka luukkuun vaan minun rapussakin vain naapurilleni ja alakerran eläkeläispapalle. Ei sillä enää tiliä tehdä ja kohta siis loppuu myös päiväjakelu.

  Opiskeluni rahoitin jakamalla hesaria mutta mieleeni on jäänyt opintotoimiston neitosen huikkaus käytävällä, että miksen jättänyt opintoraha-anomusta. Ihmettelin, ettei se kai minulle kuulu, kun olen töitä tehnyt. Neitonen vakuutti, että opintoraha kuuluu kaikille tasapuolisesti ja laittoi eteeni valmiiksi täytetyn lomakkeen allekirjoitusta varten. Myöhemmin valtio maksoi tililleni opintorahan, jonka käytin ostamalla laskettelumatkan Ranskan alpeille. Kiitos Suomen Valtio. Kiitos Hyvinvointiyhteiskunta. Kenelle seuraavaksi voimme jakaa avokätisesti rahamme vai joko piikki on kiinni? Herra tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia ovat eri ihmisten työnteon tavat. Itse en ehtinyt opiskeluaikana tekemään töitä, kun piti opiskella. Parhaana vuonna tuli 60 opintoviikkoa ja diplomityö. Talvet elin kesätyötienesteillä. Kyllä siinä opintoraha tuli ihan tarpeeseen. Kiitos, Suomen valtio! Ilolla maksan sinulle veroni, ja jos isänmaan vapaus ja kansan elinmahdollisuuksien turvaaminen niin vaatii, henkeni.

   Sen sijaan sinun juttusi opintorahaa ostetusta Ranskan-matkasta on liioittelua. Opintorahalla, n. 240 eurolla, ei ole koskaan saanut ulkomaanmatkaa aikaiseksi. Mutta jos sai, niin hyvä niin. Jos on muusta työstä saanut rahaa säästöön, opintoja on ollut riittävästi eivätkä tulorajat ole ylittäneet, niin omapa on asiasi, mihin säästörahan käytit. Pitäähän siitä tehdystä työstä palkitakin.

   Poista
 10. Perussuomalaiset sai Posti- ja logistiikka-alan unionin eli PAU:n johdolta tietoonsa, että pääkaupunkiseudun varhaisjakajista lähes kaikki ovat maahanmuuttajia (98 %).
  Muutamassa vuodessa nousua on jopa yli 20 %-yksikköä.
  Varhaisjakajien valtava vaihtuvuus kertoo siitä, mistä olemme Suomen Perustan raportissakin kertoneet - työllisyysaste tippuu hyvin pian. Oleskeluluvan saatuaan jakajat irtisanoutuvat.
  Miksi ulkomaalainenkaan tekisi töitä sillä palkalla, kun on saavuttanut tärkeimpänsä - korkean elintason maahan pääsemisen ja oleskeluluvan sekä surkeaa palkkaa korkeamman sosiaaliturvan ja palvelujärjestelmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varhaisjakajana toimimalla oleskelulupaa ansaita.

   Maahanmuuttajatkin ovat siitä kummallisia että siirtyvät paremminpalkattuihin töihin heti kun niitä tarjoutuu ja he niihin pääsevät. Ja sellaisia töitä ihme kyllä on.

   Poista
  2. Kyllä ansaitaan. Tekemällä kahta työtä esimerkiksi, Tai vaimo+mies alapalkatussa työssä.

   Tässä yksi esimerkki

   "Toimeentuloedellytys kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenelle

   "Jos perheessä on esimerkiksi kaksi aikuista ja kaksi alaikäistä lasta, toimeentuloon vaaditaan yhteensä 2 600 euroa kuukaudessa (1 000€+700€+500€+400€)."

   Poista
 11. Hupsis

  Kommenttini tuosta 98% jne lähti jakeluun ilman lähdettä:"Riikka Purra Face Book

  VastaaPoista
 12. Pulkat ovat olleet käytössä laajasti - niistä tulee ilmaisu Joint Stock. Tarpeettomaksi käyneiden pulkkien polttamisesta syntyi Lontoon parlamenttitalon tuhonnut tulipalo vuonna 1834.

  VastaaPoista