Sivun näyttöjä yhteensä

8. tammikuuta 2019

PienoKuten kuva ja otsikko osoittavat, mieleen tuli piano. 

Tuo ääntämys on jäänyt mieleen Pohjanmaalta, jossa jotkut ihmiset yrittävät puhuessaan piilotella murrettaan ja tuloksena voi olla hyperkorrekti kielimuoto. Kun ”hiano” on oikeasti ”hieno”, niin piano on sitten pieno.

Vtsikirjassa mainitaan äiree, jonka tytär houkutteli Seinäjoella pitseriaan. Hän kysyi junan tuomalta tarjoilijalta ”rippiä” ja tarjoilija ehdotti siirtymistä Lakeuden Ristiin, joka oli siinä vieressä. Tarkoitus oli saada dippiä. Huhtalan Toivon musiikki- ja makkaraliikkeessä oli näyteikkunassa aaltopahville kirjoitettu ”DARIO 500 mk” (puheessa ”rario”, Pasilassa ja muualla ”radio”). Tuo lyhytikäiseksi jäänyt liikeyritys myi sekalaisia tavaroita. Ja Herran kaupassa, jossa tiskin takana seisoi usein vaimo, puhuteltu nimellä ”herranfrouva”, oli kyltti ”Tuaresta silakkaa”.

Mainitsin vastoin käytäntöäni tuon ensimmäisen liikeyrittäjän nimeltä, koska hän valloitti sydämeni lukioaikoinani julkaisemalla reporadion aikaan paikallislehdessä mainoksen: osta meiltä TV – saat kirveen kaupan päälle. 

Mainittaessa teollinen vallankumous mieleen tulevat höyrykone ja pumppu ja sitten rautatie. Minun mieleeni tulee piano, satumainen laite. Flyygelissä lienee yli 10 000 osaa, ja koko komeus on mekaaninen. Ei töpseliä!

Olen kyllä itsekin neuvonut, että ainakin japanilaisilla on oikea, oikean näköinen pystypiano, jonka voi panna digitaalipuolelle niin että ääni tulee vain kuulokkeista. Ja olen kokeillutkin keskihintaluokan mukana kannettavia sähköpianoja, joissa sekä ääni että kosketus ovat erinomaisia. Lisäksi olen antanut kertoa itselleni, että myös konserttipianistit ottavat sellaisen kesäksi mökille, ja keskustellut ammattitaitoisen pianistin kanssa, joka sanoi tuovansa häihin ja hautajaisiin oman laudan, koska sen kanssa ei joudu kappeleiden ja kabinettien yleensä huonokuntoisten ja virittämättä unohtuneiden soittimien kanssa sotaan. 

En ole itse soittanut kuin neljä Aaronia, osan Wohltemperiertesiä ja tavanomaista muuta. Kun menin naimisiin 1966, minulle ehdotettiin, että jospa en soittaisi lainkaan, kun soitan niin rumasti. Mielestäni arvion oli oikea. Ei ole ollut kutsumusta palata asiaan, mutta pianomusiikki on pysynyt hyvinkin tuttuna. Yleisön puolella on hyvä olla.

Mozart todella sävelsi pianosonaattinsa ja konsertot fortepianolle (kuvassa), ja tuolla soittimella niitä on levytettykin aika paljon. Fortepianon basso jyrrää hiukan ja diskantti on kimeä ja ohut kuin villin lännen kapakassa. Mutta Beethoven, joka oli aikansa kuuluisimpia myös solistina, on pianon isä. Etenkin myöhemmissä sonaateissa (Hammerklavier!) soittimesta otetaan kaikki irti.

Chopinilla oli oma suosikkinsa. Chopinin monista teoksista kuulee hänen viehtymyksensä Pleyeliin eli siis ranskalaiseen perinteeseen. Lisz on onnen omiaan Steinwayllä – tuo edelleen toimiva, hyvin kallis ja selvästi paras tehdas pitää sellaista monopolia, että Bösendorfer tai Bechstein (Brendel) mainitaan useimmiten soittimina erikseen.

Teollista vallankumousta edusti pianolanka eli kieli: tasalaatuinen, suunnattoman kestävä teräslanka, ja omalla tavallaan myös runko, jonka aineensa valurauta on parempaa kuin valuteräs. Norsunluun jouduttua huonoon huutoon koskettimet ovat kuitenkin kuusta, kuten kaikuohjakin, sopivalla muovilla päällystettynä. Pidettyään keksintöä aluksi huonona J.S. Bach muuten toimi vanhana Silbermannin edustajana kaupitellen Italiassa keksittyä soitinta, joka oli fortepiano, ei klaveeri.

13 kommenttia:

 1. Moskovassa tavan tavaratalossa soi elävä muzakki: Steinwaylla joku poika pisteli hittejä neljältä vuosisadalta. Siinä monet, monet kuulemani - esityksistään rahaa vaativat - jäisivät varjoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieleeni juolahti, että panssarilaiva Väinämöisestä kai ennen luovutusta riisuttiin piano, koska se oli upseerikunnan hankkima eikä siis valtion omaisuutta. Muistanko oikein...

   Poista
  2. Asia on avian tosi.

   Kelloja varten olleet koukut saivat vastaanottotarkastusta suorittavat upseerismiehet kysymaan missas ne oikein ovat. Hehan eivat olleet ymmartaa etta matruuseilla...

   Poista
 2. Pohojanmaalla oli iso suku, jossa vanha isäntä vielä eli. Yksi hänen pojistaan, joka oli ollut korkeahkoon ikään naimaton, kutsui suvun taloonsa ja kertoi, että nyt on se elämäntoveri löytynyt ja hän on tuo melkein naapurissa asuva Vähätöman Väinö. Silloin vanhan isännän keinutuoli pysähtyi ja hän totesi; ei käy - sehän on remari.

  VastaaPoista
 3. On se hienoa kun meidän Vieno soittaa pienoa.

  VastaaPoista
 4. Olen nähnyt lehdessä kuvan väärennetystä rahasta , jossa luki :Suamen tasavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehti totta. Kuva totta. Raha totta.
   Asia vaikuttaa olevan totta.

   Voihan kirkonrotta.

   Toimimatta mottaaminen
   toiseksi parasta mutta,

   vaarinottamista.

   Poista
 5. Tuli tietysti mieleen, miksi markka-aikana ei voinut valita tamperelaista valtiovarainministeriksi: kukaan ei olisi tiennyt, kumpaa se nyt tarkoittaa kun sanoo "revalvaatio".

  Joskus tuli käytyä Lisztin kämpässä Budapestissa. Kamarissa oli iso läjä pienoja, nykynormein tavattoman piäniä kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entäs kun tamperelainen kommunisti puhui "revarista", tarkoittiko hän stalinistia (Deva eli Demokraattinen Vaihtoehto) vai enemmistöläistä?

   Poista
 6. Että miten kiltisti ne ryömivät Äänislinnaan. Luotituiskua vastaan. Kaveriin välillä osui. Upseerit heilastelivat jo matkalla mutta kai Petroskoissa saisi huonompikin. Joukkosidontapaikalla leikattiin, lääkärin suojatakki oli veressä kuin teurastajan. JSP:n lotta kiskoi henkisavuja. Tuoltahan Linnan silminäkijätodistus näytti Louhimiehen jäljiltä ja Rokka kävi erillissotaansa. Lehto vielä omempaansa, tuo pyöreäposkinen massuttaja -jo alikersantti. Mihin pääseekään kun elää saa NHL-valittu polven kahden päästä.

  Astuin Yliopistokasteelle Tieteen päiville Runeberg-saliin. Että hänellä on siis nimikkosali. Aleksanteri II ei ottanut häntä neljänneksi Lönroot Topelius Snellman joukkonimitykseen koska mies oli saanut mainetta Ruotsissa ja tiedä jos separatistihenkeä. Kaisaniemen pöydässäkö lopulta virka-alat sovittiin. Sen verran väljä oli nimitysvaliokunnan ehdotus.

  Nytkin se on. Jukka Kekkosen harmiksi pelkät maisterit kelpaavat pomovirkoihin ja loppukin paneeli kiihkoutui päivittelemään. Yhdessä nyökytellen kahtiajaon akatemiasosieteetissa nähtiin revenneen korkeakoulujohdon ja muiden yliopistolaisten välille.

  Ei enää yhteenääneen huudeta lisää, vaan rehtori/kansleriklubilla olisi oma agendansa. Alanko-Kahiluoto todisti yliopistolaista kummasti pudonneen autonomian valtionrahoihin, ja leikkauksiakin jo koetun tämän harmin takia. Risto Ihamuotila todisti parin vuosikymmenen takaa kuinka hänen pääkirjoitus jatkokertomuksensa Yliopisto-lehdessä "että lisää" oli alkanut nostattaa närää toria vastapäätä.

  Mistä on kyse ? Lyhyesti siitä että yliopistojohto on informoitu oecdläisittäin kuinka Suomen luottoluokitus ja kansainvälinen tiedekanssakäyminen vaarantuu ellei valtiokiinteyttä ruveta höllentämään säätiöleikeillä edes, lukukausimaksupuheilla jo uhkaillaan Paloaukiolla. Kohta komennetaan.

  Tämä kuilu korkeakoulujohdon ja muun henkilökunnan välillä siirtyy maksuoppilaslaisuuden ja palkatun opettaja/tutkija väen väliin. Kohta rytisee. Ellei sitten Trump käännä todellisuutta. Virtuaalirahan hyökkäyksestä ihmisyhteisöjen repimiseksi, niiden eheyttämiseen. Tallinnan tunnelin päässä näkyy valo? Josko siis yhteiskunta sittenkin olisi -ja Thatcher olisikin ollut väärässä. Tuskin.

  Säätiö eli maksuyliopistosta ei tule valmista leikkauksilla vaan opintomaksuilla, maksututkinnoilla. Opintovelat takaisin. Rahaa on kultaisen tai rautaisen taseristikon tultua korvatuksi muovisella. Se on Tiedetutkassa näköjään näkymätön, ylähuoneen KPMG EY PwC Roshcier sopimusmeklari ja tasejönglööri uushienoston näpelöimä henkisyntyisen, rahan pullottamo, panttikierrättämä ja tulvimaan laskema. Se on vuoksi joka kaiken nostattaa.

  Tältä tiedepäivien valiot sulkevat silmänsä. Avaa netti eiliseltä niin kuulet. Vaikuttivat aidosti tietämättömiltä. Lukisivat John Lanchesteria New Yorkerista ja London Review of Booksista. Aloita aikaisemmista numeroista, eka profetia 2007 Northern Rock talletustensa nostajajonoista. Lontoon kaunokirjailija alkaa perehtyä Lontoon Cityn Wall Streetin Vallilan supermuuttumiseen -ihan silmissä. Meta tai taka tai pohja tai trans tai luomiskertomukseen.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Victor Borge pääsi viimeisellä Jäämeren laivalla pakoon Suomen kautta ja esiintyi 50 vuotta myöhemmin Tampere-talossa. Tosi taiteilija!

   Kuulijana Kunnaksen Ilkka

   Poista
  2. Koriammat konneet kauemmaksi.tiistaina, 15 tammikuuta, 2019

   Wilinelsonin siskolikka on pirunkova. Isommat koneet. Vilahtelee kuvissa mutta nyt en muista paremmin kuin sen hassuttelun jossa Merle ja Will porisee kai pataruuista.

   Poista