Sivun näyttöjä yhteensä

23. joulukuuta 2018

VuosiaTämä mies täyttää tänään 74 vuotta. Onneksi olkoon, äiti. Ilman teitä naisia, ilman jatkuvaa tukea, ei oltaisi tässä.

Minulla on ollut aika ajoin vaikeuksia, kun kaiken maailman kekkulit sanovat, että olen ilmetty isäni, ja siteeraavat Vänrikki Stoolia päälle. Vänrikeissä on runsaasti kertomuksia nuorista hölmöläisistä, jotka isänsä tahtoa toteuttaakseen hankkivat kuulan kalloonsa. Väinö Linna se ymmärsi asian. Kirjoitettuaan ensin isättömästä tytöstä (Musta rakkaus) hän kirjoitti äidittömistä pojista (Tuntematon sotilas) ja vasta pääteoksessaan (Täällä pohjantähden alla) nosti päähenkilöiksi äidit, siis Alman ja Elinan ja pääpiruksi sen papin rouvan.

Olen tullut äitiini kaikessa olennaisessa. Isäni oli toimija ja oivaltaja, ja huiman hyvä siinä. Äiti on taiteilija ja vetäytyjä ja viihtyy värien maailmassa, ennen kutoen ja maalaten. Äidin isä, Taata, oli niin äidin poika, ettei vastaavaa löydy vähällä. Muistelmakirjoituksessaan hän tuskin mainitsee isäänsä, mutta äidin kuva on lämpöä täynnä. Mielenkiintoista kyllä, oma isäni oli jos kuka äidin poika ja Aili-tätinsä silmäterä, mutta hänen äitinsä ei ollut taiteilija, vaan esiintyjä, kuten sitten siis myös poikansa.

Kirjallisuuden tutkijat harrastavat hakoteitä. Merkittäviä äidin lapsia kirjallisuudessamme ovat esimerkiksi Aleksis Kivi ja Eino Leino, Sillanpää, Waltari, Lauri Viita, Kalle Päätalo ja – Haavikko. Huomattavia äitinsä etsijöitä ovat mm. Juhani Aho, Joel Lehtonen ja J. Donner.

Freudin esittämä kuvio on aivan liian ahdas ja seksuaalisuuden värittämä. Yleiskieleenkin siirtynyt ”isänmurha” ei ole koskaan mikään ratkaisu. En liioin kirjoita tässä naisen kohtaloista. Sanon vain, että naisella on mahdollisuus tulla itse äidiksi, miehellä ei.

Minun elämäni on sujunut hyvin naisten esiliinan lähellä ja helmoissa. Kohtalo antoi hyvän isoäidin lisäksi viisaan ja väsymättömän kummitädin (jolta oli sulhanen kaatunut, kun synnyin).

Ja sitten oli naisopettajia. Olen saanut ohjauksen lisäksi kiitosta ilman asiatonta liioittelua. Enempää ei voi toivoa.

Jos kustantaja ei olisi saanut vihiä, että olen epäasiallinen ihminen, ja vetäytynyt itse ehdottamastaan muistelma-hankkeesta, se teos olisi ehkä jo valmis.

Yllä on kansikuva, joka sisältää kaiken olennaisen. Villapaita on se armeijan paras, joita ei enää valmisteta. Päivittäisessä käytössä ja ahkerasti kahvilla ja piipusta pudonneilla kipinöillä käsiteltynä se oli mennyt ajan mittaan aika kamalaan kuntoon, niin kuin olen itsekin. 

Vaimoni parsi sen. Oikean käden ranteen ja kyynärpään kohta on kuin kuvitus teemaan ”miten parsitaan kovan kirjoittamisen jäljet”. Juuri nuo kohdat ovat kovilla, kirjoitti sitten koneella tai käsin.

Eräs naukumaijan poika kirjoitti Teppo Tyhjäsestä: ”I, käskevät paikata / nuttua mun... / Ah, paikkuutyöhönkö / poikas sun –! / Ja jok’ainut tilkku tulis kerjätä mun... / Ja nuttu paikaten / pahenis vain –. / Ei, sellaisna kannan / kuin sulta sen sain / – ja ihmiskummana / kuljen vain, / kunis poliisi Kuolema / tulee ja vie…


Eivät ne isät mitään tiedä paikkaamisesta eivätkä parsimisesta!

23 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon ja hyvää joulua! Kohti 20 miljoonaa! Hesari voi jäädä lukematta mutta Kemppinen ei koskaan.

  VastaaPoista
 2. Onneksi olkohon Jukka merkkipäiväsi johdosta ja hyvää Joulua Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 3. Jaahas. Eivätkö muka tiedä? Minä vaimottomana ja lapsettomana tiedän paljon paikkaamisesta ja parsimisesta.

  VastaaPoista
 4. Syntymäpäiväonnittelut ja joulut saman tien arvon blogistille
  ns. vastapallomuodossa - menikö se jotenkin näin...

  Kuusilla on suipot suikat
  ja viistävät viitat
  ne ovat tähdistäennustajia
  ne tervehtivät kaatuneita veljiään
  ja Kemijoen latvavesien pitkiä veneitä

  Vanhojen kuusien johdolla
  ne ovat perehtyneet seitsemään taiteeseen
  ja ne ovat suuria runoilijoita

  Ne on määrätty ja ne tietävät sen
  kiertotähtiä kirkkaammiksi
  Loistamaan lempeästi tähtinä
  lumen peitossa onnen
  jouluaattona

  VastaaPoista
 5. Onnittelut, täytin samat vuodet 3 päivää sitten

  VastaaPoista
 6. Isot onnittelut. Vanhemmuuttaan ihmiset alkavat muistuttaa itseään. Täytin samat lukemat jo pari kuukautta sitten. Kun katson peiliin sieltä katsoo isänsä poika.

  Muistanet miten yhdessä koulupoikina olimme laskeneet kuukausia ja päätelleet, että isiemme oli täytynyt käydä sodasta lomilla.

  Vanhoista valokuvista löysin isästäni sotilaspukuisena oikein valokuvaamossa otetun kuvan, jonka taakse oli kirjattu päivämäärä. Synnyin siitä 9 kk:n kuluttua.

  VastaaPoista
 7. Onneksi Okoon herra blogistille!

  Aika vyöryy päällemme mutta koetamme jotain merkittävää tehdä itse kukin kykyjemme ja motivaatiomme mukaan ennenkuin ikä loppuu.

  Siis lisää vuosia ja lisää antoisia ainutlaatuisia kirjoituksia..

  VastaaPoista
 8. Onnea! Blogin kirjoittaminen on kivaa! Toimivat blogit myös eräänlaisina muistilappuina.

  VastaaPoista
 9. Onnea vaan niin äidille kuin pojallekin ja virkistävää joulunaikaa, niin että me lukijat saamme jatkossakin nauttia historian tapahtumista ja lapsuusmuistoista tulevaisuusarvioihin ja kaikesta mahdollisesta siltä väliltä, kirjallisuutta, runoutta ja musiikkia tietenkään unohtamatta, vaikka jotkut sitten jostain loukkaantuvatkin ihan kuin henkilökohtaisesti ja ärhentelevät tyhjästä. Kirjoittaja valitsee aiheet ja tyylilajin.

  Radioteatteri esitti päivällä "Kolme päiväkirjaa", välähdyksiä Ingmar Bergmanin, hänen vaimonsa Ingridin ja tämän tyttären päiväkirjoista. Piti ihan tilata se kirja kirjastosta. Jäin miettimään, mikä se Bergmanin suhde äitiinsä oikein oli. Näinä päivinä radiota tulee kuunneltua tavallista enemmän kaiken puuhailun ohessa. Kissakin huomasi lisääntyneen keittiöaktiivisuuden ja pyysi päästä kellariin, että saisi nukkua rauhassa. Ehkä olisi tulossa vieraita, ja niistähän se ei pidä, varsinkaan koiravieraista. Eilen joka tapauksessa tuli heti radion avattuani Jussi Björling ja "O helga natt". Työt oli tehty ja olemisen täytti riemullisuus ja ikään kuin pyhyys. Joulu saattoi alkaa. Tänään se tuli myös ja vielä huomennakin, "15.45", jos kuulin oikein, mutta silloin on jo muuta tekemistä.
  Joulurauhaa ja hyvää mieltä kaikille! Joulun tuoksujen lomassa, Eija G.

  VastaaPoista
 10. Isàni nàkòinen, valitettavasti, joka suhteessa, jospa àitiini olisin vaikkei ulkonàòssà mitààn vikaa olekkaan. Lomalapsia olen minàkin.

  VastaaPoista
 11. Ensin onnittelut synttärisankarille.

  Jotkut isät eivät tiedä kaikista lapsistansa mitään, kun naiset eivät kerro edes omille lapsilleen oikeaa isää. On nämä niin kummallisia juttuja.

  VastaaPoista
 12. Paljon sitä onnea ja asiaa. Minulla on mennyt koko nuoruus lukiessani päivittäin blogianne. Nyt vasta tajusin kuinka nopeasti aika onkaan kulkenut. Kurkkasin vuoden 2006 blogikirjoitustanne ja aivan kuin eilen olisin sen lukenut.

  VastaaPoista
 13. Parta kasvaa, paeta kutistuu. Mies vanahennee.

  VastaaPoista
 14. Ex-vaimoni K. oli Pispalan tyttöjä samoin kuin hänen äitinsä. Kun K. - myöhempi teatteriohjaaja - koulun päättäjäisissä lausui lapsenäänellään Lauri Viidan Alfhild -runon. Niin hänen äitinsä, tavallinen tunteensa peittävä työläisämmä (ämmä kaikella suurella, kaikenkattavalla rakkaudella ja kunnioituksella!) alkoi aina itkeä tässä kohtaa kun...

  Siellä he kulkevat tähtien rivissä
  kirkasta vanaa,
  isä ja äiti, peräkanaa.
  Sieltä he katsovat kotoista mäkeä,
  kissoja, koiria, tuttua väkeä,
  viittoen, luikaten parhaansa mukaan,
  ettemme loukkaisi Pispalan kivissä
  jalkaamme kukaan.


  Minä, pikkuporvipenikka, en näistä elämän tosiasioista paljoakaan saanut tietää saati sitten kokea, omassa suojatussa lapsuudessani, mutta... väitän että tämän ymmärrän. Sen realismin, että...

  " ... ostaen kahvit ja pullat kai,
  jos sattuu olemaan perjantai. ..."  Viita mielestäni tässä ei sorru sen kummallisempaan sentimentaalisuuteen. Koska täytyyhän ihmisen (tässä tapauksessa miehen, koska elämme 1950 -lukua) välillä törsätäkin (= osoittaa vaimolleen että rakastaa häntä), etenkin jos on perjantai. Eli tilipäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistanpa muidenkin tamperelaisten vakavin ilmein siteeranneen kyseistä Viidan runon kohtaa.

   Poista
  2. No, tuollainen puolen vuosisadan virhearvio siinä, milloin Alfhild ja Eemeli kävelivät morsiusparina Tampereen puistoissa. Sinänsä vain korostaa huomiotasi.

   Poista
 15. Ajatuksen lento kanssasi vastedeskin!

  VastaaPoista
 16. Onneksi olkoon näin jälkikäteen ja hyvää joulua sinulle ja kaikille muille tuttaville tässä blogissa!

  VastaaPoista
 17. Onneksi olkoon ja suuret kiitokset päiviini tuomistasi virkistävistä blogeista! Ne toimittamasi radio-ohjelmat olivat myös aivan ylittämättömiä. Vain Kankkulan kaivolla- ohjelma on saavuttanut aikanaan samanlaisen odotuksen ja mielenkiinnon tulevaan lähetykseen.

  Tässä vielä oppimani saksalainen sanonta vanhenemisesta:

  Älterwerden ist unvermeidbar
  Erwachsenwerden ist optional

  Ikääntyminen on väistämätöntä
  Kasvaminen on vapaaehtoista

  VastaaPoista
 18. Paljon onnea Jukka!
  Katsoin hetki sitten Lumikuningattaren.
  On sen niin hyvä!

  VastaaPoista
 19. Arvoisa blogisti, aivan syntymäjohlanne kunniaksi syytän teitä suuresta märästä ajatuksia ja lukemisen ehdotuksia ja vinkkejä. Onnekseni ne täyttävät suuren osan melko erakoituneesta eläkeläisoloistani. Lukemisvinkkejä ovat blogistin lisäksi antaneet useat kommentoijatkin, siitä heille kiitos.

  Olen toki onneitteluissa hiukan myöhässä, mutta kun edes joskus tulevat perille, niin hyvä niin!

  Joulun jälkeistä elämää toivotamma...

  VastaaPoista
 20. Selvähän se, että väärässä ovat kirjailijat, tutkijat, tiede- ja jokamiehet ja vallankin naiset. Yksi on oikeassa: vapahtaja-, pelastajablogisti. Se on tiedetty vuosikymmenet, niin monesti on hän sen julkituonut. Onneksi olkoon, maailma, että saat kantaa sellaista yli-ihmistä kamarallasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistäs tuon tarkoittamasi blogin löytää että osaa varoa?

   Poista