Sivun näyttöjä yhteensä

22. joulukuuta 2018

Vuonna 1177Tuo vuosi ennen ajanlaskumme alkua on erään kirjankin nimi. Kysymyksessä on suhteellisen keskinkertainen mutta tutkimukseen perustuva kertomus Lähi-Idän suuresta romahduksesta. Tiedämme että pronssikaudeksi meidän kulmillamme nimitetty kausi päättyi siihen mutta sitä emme osaa sanoa, mikä oli eri tavoin seostetun raudan osuus.

Se ei ainakaan pidä paikkaansa, että esimerkiksi heettiläiset olisivat tuoneet toisten turmioksi esiin teräsmiekat ja tehneet niiden turvin mitä tahtoivat. Sen sijaan se on totta, että noin kymmenen kehittyneintä kulttuuria Kreetasta Babyloniaan romahti tai taantui rajusti lyhyessä ajassa. ”Merikansat” oli hyvä vastaus mullistuksiin, kunnes käsitettiin, ettei naseva nimitys auta puusta pitkään. Ketkä merikansat? Mistä? Millä lihaksella? Asiasta on erään faaraon selostus, joka ei varsinaisesti avaa ongelmaa.
Maanjäristyksistä ja tulivuoren purkauksista oli aina ennen pitkää toivuttu. Thera eli Santorini oli lentänyt huuti helvettiin jo monta sataa vuotta aikaisemmin.

Etenkin seuratessani uutisia olen viehättynyt selityksestä ”järjestelmän romahdus”. 

Pronssikaudella kysymyksessä olisi ollut etenkin kauppajärjestelmä, joka oli hyvin monipuolinen. Tiedot ovat jopa yksityiskohtaisia, koska meriarkeologian edistyessä päästiin käsiksi kolmeen kauppa-alukseen, joiden rahti ja rakenne tunnetaan nyt naulan tarkkuudella.

Nykymaailmaan siirrettynä ajatus sisältää sen, ettei hegemonia eli ylivalta ole järkevä tavoite. Kiinalaiset tuntuvat tietävän tämän vanhastaan, amerikkalaiset taas eivät. Ainakin ranskalaisille, jotka sanovat muodostaneensa maailman vanhimman yhtäjaksoisesti (melkein) olemassa olleen valtakunnan, on lupa esittää kysymys, entä Kiina. 

Rauta oli tunnettu kauan ja jopa terästä käytettiin, mutta vuoden 1177 katastrofien jälkeen käsitettiin, että rauta on rauhassa vielä tärkeämpi hyödyke kuin sodassa. Auran ja lapion terät, akselit ja laakerit, ennen kaikkea veneiden ja laivojen naulat ja takilan pyörät ja pylpyrät.

Troijan sodan tarinoista häämöttää mennyt kulta-aika, tuossa tapauksessa Mykene ja siis välillisesti Kreeta. Tapahtumasarja sinänsä oli todellinen. Myös Vanhassa testamentissa on paljon tarinoita, joille on löydetty asialliset todisteet. Jopa suunnattoman vanhoissa intialaisissa kirjoituksissa on asioita, joista kuultaa tosi ja tapahtunut.

Ehkä arkeologit eivät korosta muutosta riittävästi. Pronssikauden upeus, kuten kuvan ns. Agamemnonin kultainen kuolinnaamio (ehkä 1500 eaa.) väistyi, mutta se filosofia, tiede ja taide, joka nousi rautakaudella etenkin Ateenassa, on nyt jatkunut ehkä 2700 vuotta. 

Ilmanko kreikkalaisista teksteistä tulee jotenkin tyven olo. Jopa nyt käsillä oleva talvipäivän seisauksen juhla kuuluu tähän perinteeseen, joka keksitään yhtä uudelleen. Roomalaisetkit löivät rahoihinsa omalla kielellään palvonnan kohteen, joka oli ”voittamaton aurinko”. 

Selailin saksankielistä kreikan oppikirjaani, jonka olen ostanut ja alleviivannut ahkerasti vuonna 1965. Panen sen kunniapaikalle. Pimeys tanssii.


7 kommenttia:

 1. Turning points in ancient history] Cline, Eric H - 1177 B.C. _ the year civilization collapsed esittää yhdeksi syyksi suurelle romahdukselle eroosion lisäksi idästä tulleen tinakaupan tyrehtyminen mikä rikkoi samalla myös pronssin tuottamisen ja pronssikaupan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cline pohtii samassa kohdassa Kyproksen kuparin suuria ongelmia.

   Poista
 2. Olisi kiinnostavaa saada tietää, että millainen Aurinkosää on kaksoisdynamomallin mukaan vallinnut vuonna 1177.

  https://www.nature.com/articles/srep15689

  VastaaPoista
 3. Niihin aikoihin tapahtui muuallakin Euroopassa mullistuksia, mm. jamnojen saapumisen myötä kuulemma jopa 70 % eurooppalaisesta väestöstä muuttui geneettisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida liittyä kyseessä olevaan asiaan.

   Poista
  2. Ehkä ei, ja toki tiedän, että jamnakulttuurin tulo ajoitetaan perinteisesti hieman aiemmaksi. Mutta ajoihan hunnien tulokin kansat liikkeelle, vandaalit ihan Afrikkaan asti, joten miksei vastaavaa olisi voinut aiemmin tapahtua "merikansoillekin".

   Poista

 4. Kaksoisvirtainmaa. Tarunomaista. Tosin paremmin tunnettuja kuin Kokkola joka toistuvasti paloi ja porvarien arkistot myös. Onneksi wanhanajan professori kuten Sylvi Möller, paikallisia, wanhalla ymmärryksellään pääsi jyvälle pikkuvinkistäkin kuten matkustavaisten nimistä, ammattimaininnasta kombinoituna eurooppalaiseen porvariseloon, josta tervalaivojen kapteenit ja miehet toivat tavat ja aatteet kotikaupunkiin. Ja niinpä juhlaa ja mööpeliä ja soppapataa kullekin säädylle saatiin tarjolle.

  Möller kaupunginhistorian osassa 3 kertoilee elävästi ja todesti kuin Eino Säisä kuurankukista ja sattumuksista. Ei menisi graduna läpi nämä älykkäät ja inhimillisen viisaat arvailut -nappiin osuvia mutta lähde lähde puuttuu kun se todesti on elämänkokemuksessa ja laajassa lukeneisuudessa ja rakkaudessa asiaan, sielukkuudessa.

  No sieltä Ninivestä ja Sumerista dataa voipi kaivaa lapiolla. Kiva sekin. Tuokin kasvon kultakansi. Kultaa sai ihan valmiina vuoripurosta vaskoolaamalla. Se muokkautui ja säilyi paitsi seuraavalta sotajoukolta, sulatti ja taoskeli vaikka korviksiksi.

  Pankkitilinä oli viljasiilon kirjanpitäjän raaputus panoista ja otoista savi-kivitauluun. Liikkuva raha sai panon, talletustodistuksen muodon. Iso sosiaalinen innovaatio oli siirtyä pitämään rahana velkapuolen tositetta vaikkapa Medicien vekseliä. Tai Kansallispankilta velkaa saaneen "talletusta", se on: Kansallispankin vastavelkaa hänelle. Oli oli oikeita talletuksiakin, aitoja säästöpankkiin vaikka. (Maailma on halveksuntasi mittaa avarampi, kumma kyllä.)

  Pitäisi olla kokkolalainen Möller tai Kajaanin seminaarilainen Säisä jotta pysyisi kärryllä mitä näköpiirissä on menossa. Kun taseen velkapuoli saatiin uskotelluksi rahanarvoiseksi, niin kirjanpito seurasi 1990-luvulla ja vakavaraisuus laskettiin sisäpiiriläisten kesken: kuinka paljon mitä hyvänsä oikeata ja derivoitua varallisuutta suhteessa osakepääomaan ja loput velkaa kaverille interbank bondeja. Ja kas, kaverille nämä bondit olivatkin omaisuutta. Näin simppelisti biljoonat ja triljoonat ovat iloksemme taiotut. Systeemi matriisi BIS-ROE tekee kummia. Ei Ihme sorviinsa kumartuvaa nosta, sorvaapahan hänestä sen ekan IA robotin tai jo sorvasi, edelläkävijäsuomalaisen.

  Ylempänä kokemus kivempi ja alemapana painaa jos velasta joutuisi leivättömän pöydän ääreen. "Ei joudu" olisi panokseni jouluevankeliointiin (itse näin Teemu Mäen joulupukki-jeesus shown Kiasmassa. Monenlaista menoa ja ideaa.)

  Sellaista anteeksiantoa kuin Mesopotamiassa ja raamatussa ei kylläkään tule, se oli näet verovelkojen anteeksianto ja siten Kuninkaan@temppelin vallassa. Vapaita liikesopimuksia ne eivät koskeneet. Paitsi että PARATIISI Neitsytsaarellahan vapahtaja jo kävikin. ALVI:n kassalle messiasta yhä odotetaan, oliskohan Trump? Tai johanneskostaja Drone?

  Voisivat teologit meilläkin asiaa valaista eivätkä pelkästään väärentää isämeitää. Kukahan olisi se jumaluusoppinut joka heittämällä nousi Sylvi Möllerin metodologian korkeuksiin ja Säisän puhuttevuuden syvyyksiin ? Ehdottaisin pastori Kai Sadinmaata, siitä Kiasman joulusta. Käy huveissa Sinäkin, jouluna edes. Kokkolassa soittivat ja lauloivat. Löivät korttia ja värsyttivät harva se ilta.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista