Sivun näyttöjä yhteensä

9. joulukuuta 2018

Lumikuningatar



Olen loiskauttanut kahvia muun muassa vaimoni päälle, elokuvateatterin lattialle ja näppäimistölle. Vain viimeksi mainittu mykistyi. Käytössä on uusi. Hinta oli Applen tyypillinen eli sikamainen.

Lauantaina koottiin lapsia ilmaisnäytöksiin, koska otsikon elokuvasta valmistui sopivasti jouluksi digitoitu ja restauroitu versio ja samalla tuli mieleen, että kuun lopussa taitaa kadota Helsingistä viimeinen mielikuvia ja kokemuksia vastaava elokuvateatteri. Lapset saivat tämän kokemuksen: elää jotain yhdessä, ihan vieraidenkin kanssa.

Rituaali ja näytelmä lienevät tätä perua. Elokuva on sen myöhäinen versio, ja televisio oli aikansa, kunnes alkoi pirstoutua.

Ihmisen perustarve on kuulua johonkin. Itse hain ja löysin paikkoja, joissa voin olla jostain poissa. Savossa on eräs kivi…

Mutta kaikkialta oli aina keino takaisin. Järki sen sanoo, että yksin minä en ole mitään.

Valistusfilosofit yliarvioivat ihmisiä monien muiden tavoin. Sosialismi teki saman virheen. Uskonnot ovat tässä oikein pahoja. Joukko rupeaa aina miettimään, ketä ainakaan ei huolita mukaan. Joukko osaa harvoin pikkutytön hellän kysymyksen: ootsä mun kaa?

Sadut ovat jakotaloutta. Tunteissa on informaation piirre. Ne eivät vajennu. Samalla tavalla kuin tiedossa (informaation instanssissa) jakaminen kahdella kaksinkertaistaa. 1 jaettuna 2:lla = 2. (Puhutaan luokista ja esiintymistä.) 

Viimeksi mainitsemani ”omiminen” eli esimerkiksi kulttuuripiirteen omaksuminen on monimuotoisuuden lisäämistä. Monimuotoisuus on kulttuurissa, kuten tarinoissa, yhtä tärkeää kuin biologiassa. Ehkä se on toisille epäselvää. Jotta eliöt liikkuvat, lisääntyvät, siis säilyvät, niiden on muututtava. Yksi tapa muuttua on syödä toisia. Jakotalouteen menevät sekä hiukkasset että energia, jotka eivät ole pohjaltaan eri asioita.

Johtaako tämä johonkin, sitä voi kukin pohtia. Merkityksiä voi  myös antaa. Sellaisia merkityksiä ovat mielekkäät ja mielettömät tarinat.

Tässä kohdassa voisin jatkaa esitystäni tunnin tai kuusi tuntia. Oikeudelliseen ajatteluun pesiytynyt yksilöllisuuden idea on harhakuva. Suojaa ansaitseva teos on muka ”omaperäinen”. 

Mutta tästä termistä ei ole apua yhdyskunnille eikä yhteiskunnille. Jokainen elollinen olento on omaperäinen ja kaikki mitä hän tekee on omaperäistä. En silti vaatisi oikeudellista suojaa räkäisille nenäliinoilleni, vaikka tiedän, että niistä voi tunnistaa juuri minut esimerkiksi sekvensoimalla DNA:n. 

Vanhasta satuelokuvasta: tulee myyntiin, ellei ole jo. Tarinan on Andersenin, mutta tunnetaan satoina versioina eri ajoilta ja ilmansuunnista. Vaikka Andersen suorastaan keksi taidesadun, hänelläkin oli kova taipumus opettavaisuuteen. Tästä se suunnilleen puuttuu. Kun lämpö ja jää taistelevat, yksi voima on ihmisen lämpö.

11 kommenttia:

  1. Ad Omnia: Ennen kuin joku yrittää vitsiä, lapset kutsuttiin saliin sovittuun aikaan. Ennen sitä otin valokuvia. Lasten ja joissakin tapauksissa yleisön valokuvaaminen ei olekaan ongelmatonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kemppinen taitaa tuntea nillittävän lukijakuntansa.

      Poista

  2. Orionin vakinaamojen sisäänpäin kääntyneet ilmeet ja erottautumaton vaatetus ovat käyneet tutuiksi. En kuitenkaan kuulu heihin. Enkä lukeudu viereisen Koronabaarin, en Andorran, en Dubrovnikin enkä Moskvan enkä muunkaan Kaurismäkien pystyttämän kulttuurikompleksin piiriin. Baarissa poikkean välillä Orioniin mennessä. Silmäilen siellä kainalostani Financial Timesin ja luin siellä Wall Street Europaa kun lehteä saattoi noukkia läheisen Hankenin aulasta.

    Ei enää. Koko kompleksi Rakennusmestarien Talo pannaan romutusremonttiin MSV liivimiesten ja -naisten toimesta. Maksimaalinen Shareholder Value sopi sosiaalisen, ja yliopistomaailman kielellä, sosiologian, matematisoimiseksi. Eli noiden idiooottien ymmärryksessä tieteeksi. Siitä ne tekevät meille neotodellisuutta kuten äskeinen sosialidemokratia oli ja sitä ennen kristillisyys. Ei tule mitään.

    Reagan vapautti korot teologiasta, ja liikepankki oy innovatioon noin 1850 kytkettynä se tarkoittaa rajoittamatonta luoton eli rahan enentämislupaa. Tähän tuli kohta mangerijohtajien tantiemipalkkojen vaihtaminen osakekurssinousu sidonnaisiksi ja kohta osakeoptiot rahan sijaan. Tästä tuli MSV maailma.

    Se jo aikaa sitten hiljensi Maestron päivätanssit. Nyt menee Koronabaari. Kiitettäväksi elävöitetään Oodin teatterisalia rakennus+kaupunkimanagereitten ahnehtiessa ainutta tuntemaansa, rahaa. Mitä ne sillä ?

    Orion jää taakse mutta taide ei. Siitä tulee entistäkin elitistisempää ja yhä etäämmällä johtajistamme busineksessä ja hallinnossa. Sitä ei moni huomaan viihteensä alta.

    Onneksi on Pasi Lampela. Tällä kertaa Oulussa. Näköala sillalta (Arthur Miller ja osuvin lausein tehty ohjelmavihkonen) repi sydämmen ja pään. Ratkaisemattomat uskomukselliset velvollisuudet ja oikeintekemiset törmäävät. Vain puukko mahtuu väliin ja kirkastaa hetkeksi. Oli hyvä käyttää asianajajakertojaa. Kun Eddie haki hallinnolta apua (Reagan "se juuri on ongelma") ja vanha perheoikeustaju törmäsi vapautuviin rakastuneisiin ja oman tiensä ja elämänsä valitseviin nuoriin- eksistentialisteihin! Eddie hairahti tuskassaan lakijippoon ja sai kuin MBAat nyt, virkavallan puolelleen ja elämän kotikulmilaan sekaisin. Asiasta oli hieno muunnelma ,leffa Talo meren rannalla vuosi kaksi sitten.

    Että kyllä sekaan livahtaa laatuakin ja vähälläkin elää pitkään, elämöi edes omassa mielessään massatuhontaa ja käyttää huonontuvankin tarjonnan omassa solariumissa ja universumissa. En ikävöi Orionia, kaikki arvokas otetaan pois rahan tieltä. Varasta sitä ja käy Oulussa koulussa.

    Harvardista sen verran jatkoa että kyllähän sen ja Yalen ja MITin säätiöiden saama vainu Wall Streetin uusista numeroleikeistä ja valmiit alumiyhteydet ml. Suomen Asla-kidit ja oitis saadut suunnattomat paperivoitot, olivat isoja pontimia näkymättömän käden kirjoittaa taas regulaatioajan jälkeen. Law osastot rakensivat hedgefund soturien kanssa uusia insituutioita, paksunsivat rahamaailmaa ja hankkivat vapausasteita ja lisäarvoa.

    Sisäpiirissä käytettyjä omia vääriä rahakkeita pestiin työläisdollareiksi ja imettiin omien osakkeiden ostoina ulos privaattiturva holveihin. Nekin nyt säröilevät kun 2008 meni reformeitta. Jäänee Trumpille Rooseveltin osa. Kiva huudella.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  3. Professori Kemppinen tekee edellisessä kirjoituksessa sen tyypillisen liberaalien poliittisesti motivoituneen ajatteluvirheen. Valitaan joku paheksuttava käsite, ja sanotaan että se ei kestä "tieteellistä tarkastelua".

    Jätetään sanomatta, että mikään käsite, jota tieteellisesti tarkastellaan samalla tavalla, ei kestä tieteellistä tarkastelua. Sellaista kieli on, tarkemmassa analyyttisessä tarkastelussa epämääräistä. Jostain syystä kuitenkin pystymme kommunikoimaan -- vai pystymmekö? Intuitiivisesti ihmiset ymmärtävät käsitteet ja tietävät mitä niillä tarkoitetaan vaikka niistä viisasteltaisiiinkin.

    Yhdysvallat onkin mielenkiintoinen esimerkki siitä, että siellä on selvästi valittu ketä ei huolita mukaan. Mitä enemmän maan valtavirtauutisia tarkastelee, sitä selvemmältä näyttää että käynnissä on ennennäkemätön Trumpin mustamaalauskampanja.

    En tarkoita vähätellä Trumpin tekosia. Ne tutkitaan ja jos syytä on, käynnistetään oikeusprosessit. Kirjoittelu on kuitenkin selvästi epätyypillistä ja se on voimistumaan päin. Joka päivä marssitetaan asiantuntijoita keksimään yhä uutta lokaa. Syyttely vaikuttaa koordinoidulta. Välineestä riippumatta sisältö on sanamuotoja mukaan liian samanlaista että kyseessä voisi olla enää sattuma.

    Tällä viikolla selvinnee Yhdysvaltain tilanteesta enemmän. The Hill, joka tyypillisesti on hyvin Trump-vastainen, sisältää nykyään myös soraääniä -- tosin vasta mielipiteen muodossa. Tässä alkaa paljastua se viime viikkojen haastattelujen takana ollut rikollisuus, jota Trumpin syyttelyllä yritetään peitellä.

    https://thehill.com/opinion/white-house/420408-comeys-confession-dossier-not-verified-before-or-after-fisa-warrant

    https://thehill.com/opinion/white-house/420131-feds-received-whistleblower-evidence-in-2017-alleging-clinton-foundation

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkö? Ei minua tarvitse uskoa. Miksi et halua perehtyä itse asiaan? Kenen trolli sinä olet?

      Kun huomenna selviää asian oikea laita ja tulee selväksi että valtamedia on vaiennut tästä paitsi Yhdysvalloissa myös Suomessa, niin kiinnostaako sinua tietää, miksi? Mitä Suomen lehdistö hyötyy tästä?

      https://saraacarter.com/clinton-whistleblowers-thursdays-public-hearing-to-reveal-explosive-information/

      Poista
    2. Kaikki edellinen on toki sillä varauksella, että ei tapahdu jotain sellaista jättiyllätystä joka pakottaa perumaan kuuntelun jo toisen kerran. Edellisen kerran kuuntelu peruuntui, koska Bush vanhemman hautajaiset sattuivat samalle päivälle.

      Jos epäilyni pitävät kutinsa, kuten näyttää, korruptio on ollut todella laajamittaista ja siinä on väkisinkin ollut mukana ainakin yksi entinen presidentti (Bill Clinton) ja ulkoministeri (Hillary Clinton) ja se on koskenut myös FBI:n, DOJ:n ja valtamedioiden ylintä johtoa. Puhumme käytännössä salaliitosta.

      Miten näin laaja salaliitto olisi yleensä mahdollinen edes teoriassa? Matematiikka puhuisi sen puolesta, että näin laaja salaliitto paljastuisi taatusti jossain vaiheessa. (No kyllähän se paljastuukin, mutta yllättävän pitkään se on onnistunut jatkumaan piilossa.)

      Jos on ollut olemassa niin laajamittainen salaliitto, että se koskee ainakin tutkivan osaston (FBI) ja oikeuslaitoksen (DOJ, sekä mm. Clintoneiden nimittämät tuomarit) sekä valtamedian johtoa, miten sellainen korruptio voidaan ylipäänsä purkaa?

      Edelleen, jos epäilyt pitävät kutinsa, ja Mueller on ollut FBI:n johdossa kun näitä rötöksiä on piiloteltu, millaiseen valoon se laittaa hänen roolinsa Trumpin erikoissyyttäjänä?

      Poista
  4. Tekijänoikeuslain teoskynnyksen määrittelyssä tämä omaperäisyys on nimenomaan hauska ilmiö. Kyse on tietyssä määrin 1800-luvun romanttisen nerokultin vulgaariversiosta. Esimerkiksi useimmat tekniset piirustukset eivät ole "teoksia", sillä pätevä, standardia seuraava piirtäjä tekee olennaisesti samanlaisen piirustuksen samasta esineestä. Itse kuvattu esine ei puolestaan nauti tekijänoineussuojaa, jollei se ole poikkeuksellisen erikoinen.

    Vulgaariksi tämän ajattelun tekee se, että juuri taitamattomuus voi tehdä työstä teoksen. Jos vaikkapa lapsi piirtää siistin teknisen piirustuksen päälle töherryksen, on tuo teos lapsen persoonallisuuden ilmentymää eikä ole todennäköistä, että joku muu olisi tehnyt vastaavan. Se töherrys on siis teos. Sama koskee myös aikuisia. Jos minä, piirrustustaidoton, teen jäljennöksen Mona Lisasta, on työ niin kaukana esikuvastaan, että se on varmaan riittävän omaperäinen ollakseen teos. Jos samanlaisen jäljennöksen tekee taitava taideopiskelija teknisenä harjoituksena, on työ parhaimmillaan niin uskollinen, ettei se enää ole teos vaan jäljennös.

    VastaaPoista
  5. JK: "...hiukkasset että energia, jotka eivät ole pohjaltaan eri asioita."

    Saman asian eri muotojahan ne todellakin ovat: hiukkaset = massa = energia

    Pieni ongelma on se, että hiukkanen on katsantotavasta riippuen joko "hiukkanen" tai "aalto", ja jos sen paikka määritetään tarkasti, nopeus on epämääräinen, ja päinvastoin.

    Luinkin juuri jostakin alan tietokirjasta hiukkaselle määritelmän, joka kuvaa asiaa ehkä osuvammin: hiukkanen on kulloisenkin kentän tihentymä. Siksi se on epämääräinen.

    VastaaPoista